A "Hun"

North American F-100 Super Sabre

1:48, Monogram No.74010
1953-ban repült először a North American első F-100-asa. Bár eleinte elég sok gond volt a típussal, végül az USAF első szuperszónikus vadászgépe lett.

Bár nevében a nagy nevű elődöt, az F-86 Sabre-t idézi, az F-100 egy teljesen új konstrukció volt. Egy Pratt & Whitney JT3 hajtómű 75 kN teljesítménnyel tolta előre a gépet. Két póttartállyal a hatótávolsága 2400 km volt. Beépített fegyverzetét 4 darab M39 típusú 20 mm-es gépágyú alkotta. 3400 kilogrammnyi fegyverzetet szállíthatott 6 külső függesztési ponton. Ebből kettőt általában a póttartályok foglaltak el.

A típus a vietnámi háborúban a csapásmérő erők egyik fő típusává vált. Kétüléses változatából kerültek ki az első Wild Weasel kötelékek.
Az F-100 a légierő Thunderbirds műrepülő kötelékében is helytállt, export változatait Dánia, Franciaország, Taivan és Törökország rendszeresítette. A szolgálatból kivont gépeket QF-100 néven célgépként használták.

Az F-100 lett a híres "Százas széria" első típusa. a "Hun" becenév is a "hundred" azaz "100" szóból származik.

A Monogram 1/48-as készlete igazi ritkaság. Négy ezüstszürke és egy átlátszó öntőkereten elég sok sorja található, de ez nem okozhat gondot. A törzs szokatlan módon egy alsó és felső részből lett öntve. Ebből a felső rész a vízszintes vezérsíkokkal lett egybeöntve. A kidolgozásra nem lehet panasz. A pozitív panelvonalak ellenére nagyon részletes a kidolgozás. A pilótafülke elég részletes, a bal oldali gépágyúk takarólemezét külön mellékelik, így a beépített fegyverzet is láthatóvá válik. A gép hasán lévő nagyméretű féklap is szép kivitel, a orrsegédszárnyakat kiterítve is elkészíthetjük. A futóműaknák is részletesek, a kerekekkel egyetemben. Talán csak a hajtóműkiömlő lehetne részletesebb. A maketthez 2 Bullpup rakétát, két Mk.82-es bombát és két jellegzetes póttartályt kapunk.

A matricák átlagosak, és egy dán és egy francia géphez kapunk jelzéseket. A készlethez jár még egy pilóta és egy szerelő. Az előbbinél láttunk már szebbet a Monogramtól, az utóbbi hátán viszont óriási kráter tátong.

1/48 méretarányban egy F-100 ritkább madár, mint a fehér holló. Régi kiadása ellenére szép részletes, és mérethelyes gépet építhet a szerencsés makettező. Talán ezt a kitet is újra előveszi valamelyik makettgyártó, mert tudomásom szerint csak a Lindberg gyárt ebben a méretarányban F-100-ast... gyerekjáték kivitelben.
doboz
doboz
matrica
matrica
keret1
keret1
keret2
keret2
keret3
keret3
keret4
keret4
keret5
keret5
2008.09.14.
trooper
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció