Alföldi Tanya
1:35
1944 októberében Királytigris harckocsikat küldtek ki – a Werhmacht 503. nehézpáncélos osztályának 3. századából – Szolnokról a debreceni csatába segítségül. Egy tucat harckocsi déli irányba indult Szolnok – Törökszentmiklós – Mezőtúr – Túrkeve – Kisújszállás útvonalon. Az északi csoport pedig Fegyvernek – Kenderes vonalon közelítette meg Kisújszállást.

A dioráma ötletét a nagyszüleim tanyája adta, ami a Királytigrisek útvonalán volt. Ebből következett, hogy a PzKpfw VI.B Tiger II harckocsi mellett bemutatom a Nagyszüleim alföldi tanyáját is, hogy így állítsak emléket a tanyasi életformának. Sajnos már nem élhettem tanyán, de mindig is szerettem volna egy tanyát „lemakettezni”.

A makettezői elvárásokkal ellentétben nekem mindig is fontos volt, hogy a járművek, vagy az épületek belsejét is részletesen kidolgozzam. Véleményem szerint ezzel több tudás, ismeret szerezhető a makett eredeti kinézetéről, működéséről. A tanyát is ez alapján úgy ábrázoltam, hogyha Nagyanyámékat „lekicsinyítenénk”, akkor mindent megtaláljanak maguk körül, amit 1944-ben használhattak.

Terv

Vázlatrajzokat készítettem az épületek elhelyezkedésről, nagyságáról, kialakításukról, mely alapján megszületett a dioráma végleges formája. A dioráma 120 x 90 cm-es préselt falapon van. Először az épületek elhelyezkedését határoztam meg és később a kút, a fák és a tank pontos helyét rajzoltam fel a fa alapra. A lakóház, az istálló és az ólak méreteit Szüleim segítségével határoztuk meg. A ház tetejét leemelhetőre terveztem, hogy a belső kidolgozás is látható legyen.

Lakóház kívül és belül

A lakóház falait oldalanként gipszből öntöttem ki a vályogházakra jellemző megfelelő vastagságban. Az oldalfalak zsaluzása közben már kihagytam az ajtók, ablakok helyét. A falak száradását követően összeragasztottam a házat kétkomponensű Uverapid-dal. A rések tömítése érdekében gipsszel gletteltem a hibákat, repedéseket és eltüntettem a ragasztások hézagait. Miután elkészült a felépítmény gipszet öntöttem a padlókhoz is. A kamra és a spájz döngölt földjével különösebb munka nem volt, a szoba hajópadló mintázatát, majd a konyha kockakő mintázatát és a tornác kistéglás kövezetét körző hegyével bekarcoltam. A kemencét és a beépített sparheltet ugyancsak gipszből öntöttem ki. A tűzhely ajtaját és fogantyúját is a kornak megfelelően készítettem el.

A külső és belső meszelést diszperzittel végeztem, függőleges irányban, hogy az igazi meszelt falhoz hasonlítson. A ház lábazatának kék színét színező pasztával kevert diszperzittel oldottam meg. (A mai tévhittel ellentétben a tanyák nem romos, elhanyagolt állapotúak voltak, hanem éppen ellenkezőleg évente kétszer is meszeltek; a házat, a gazdasági udvart és környékét mindig rendben tartották!)

A padló festése előtt még bekerültek a helyükre az ajtó- és ablakkeretek, melyek anyaga 2 mm-es műanyag lemez. A padlókat Revell olajfestékkel festettem le és híg acryl matt fekete befolyatást csináltam. Ezt követően saját készítésű műanyag profilokból elkészítettem az ablakokat úgy, hogy élethűek legyenek, de üvegeket nem raktam bele. A zsanérokat és fogantyúkat rézdrótból hajlítottam. A kazettás ajtókat Proxxon fúrógépbe fogott marófejjel alakítottam ki és ezek is megkapták a kilincseket, zsanérokat. A nyílászárókat acryl barna festékkel festettem le, híg olajos befolyatással árnyékoltam, és szárazecseteléssel kiemeltem az éleket.

A tanya berendezéseinek nagy részét 2 mm-es műanyag lemezből farigcsáltam ki. A bútorokat, berendezési tárgyakat az Apukám Szüleinek parasztházából mintáztam meg. Egy-két érdekességet emelek ki csak a bútorokról. Pl. a tükrös szekrénybe igazi 2 mm-es tükröt vágattam; a faliképeket lekicsinyítettem számítógéppel, kinyomtattam és bekereteztem; a vázát fúrógépbe fogott fából esztergáltam; az ágyneműt pillanatragasztóval „varrtam” és vattával tömtem ki; az ágytakaró motívumait, pedig piros tollal „hímeztem”; a szekrények panelozását pasztell krétaporral oldottam meg; a szobában lévő órát az ópusztaszeri falumúzeumban lévő óráról mintáztam.

A konyha ábrázolásánál is a valósághű dolgokra törekedtem. Pl. krumpli pucolás; kihúzott konyhaszekrény fiók, a kormozódás a tűzhelynél. Az evőeszközök és az edények Aber fotómaratások. A kamrába a kenyérsütéshez használt eszközöket raktam: a teknőt maróval vájtam ki, a sütőlapátot fából, a szitát pedig műanyagból csináltam.

A lakóház levehető tetejének alapját 2 mm-es műanyag lemez adja, amit a Mega-modellben kapható fa gerendákkal merevítettem. A mennyezet természetesen gerendás, fehérre meszelve.

A cserepek készítésén sokat gondolkodtam, végül cégeknél található munkavédelmi figyelmeztető táblákból (dohányozni tilos, védőszemüveg használata kötelező) alakítottuk ki Öcsémmel. Az A4-es formátumú, 1 mm-es műanyag lemezből először 10 mm-es csíkokat vágtunk, ezután 4 mm-enként az aljától 6 mm-ig bevágásokat csináltunk (a cserepek „fűrészfog” mintára hajlítgatása érdekében). A cserepek aljának két sarkát lecsíptem és utána egyesével kireszeltem a „hódfarok” mintázatot. A cserepeket 20 cm-es csíkokból ragasztgattam egymás mellé és fölé, alulról kezdve. A legvégén Revell olajfestékből kevertem ki a cserépnek megfelelő színt, majd a tetőt fejre fordítva híg acryl matt feketével befolyattam. A végleges formáját szárazecsetelés és porozás után érte el. A kéményt gipsz öntvényből készítettem és körzővel belekarcoltam a téglamintákat.

A tetőt lezáró fa deszkázatot és a tanyán fellelhető összes, ehhez hasonló deszkákat a Mega-modell-ben kapható balsa fából „gyártottam”. A deszkák széleit és erezetét körzővel bekarcoltam, utána acryl barnával festettem és híg, matt fekete befolyatást követően az alsó részeken erősebb, a felső árnyékos részeken gyengébb világosszürke szárazecseteléssel értem el a nap által kiszívott deszka színét.

Istálló

Az istálló is a lakóháznál ismertetett technológiával készült. A belsejében bal oldalra a lovakat, jobb oldalra a teheneket helyeztem el. A padló középen tégla, két oldalt pedig szalmával van fedve. Az állatok által lerugdosott falat is kidolgoztam, itt erőteljesebb koszolást alkalmaztam az istálló jelleg miatt. Hátul a kocsiszín van, annak oldala is deszkaborítást kapott. Az istálló ablaka köré kistéglás boltívet raktam. Az istálló ajtó tolózárral ténylegesen működtethető. Az istállóhoz tartozik a falnak támasztott kasza és gereblye is. A kasza hurkapálcából, rézlemezből, a gereblye pedig fogpiszkálóból készült. A trágya kihordására alkalmas targonca (talicska) eredetije az Indul a bakterház című filmben található.

A bicikli Tamiya makett saját feljavításokkal, mert ekkor még nem volt elérhető az Aber készlet. Kidolgoztam a komplett első féket, dinamót és csengőt esztergáltam forrasztóónból, ülésrugót gyártottam.

Ólak, budi

A tyúkólba keresztbe rudakat ragasztottam ülőknek és persze a mellékterméket is megjelenítettem. Az ólajtóra rákerült a tyúkajtó is, ahol Anyukám kisgyerekként előszeretettel bujkált. A disznók megkapták a kistéglás karámjukat, nehogy széttúrják az ólat! A kerítésüket erősebbre csináltam, és az ajtó persze itt is működik. Mindenütt erőteljesebb koptatást és koszolást alkalmaztam, a falakat leverődöttre, sarasra, koszosra festettem.

A budi fontos részlete a papír megléte, a bezárható ajtó (riglik), így már használható!

Lőcsös szekér

A szekér méreteinek meghatározásában nagy segítséget jelentett egy régi Ezermester (75/10) újság, amibe egy M1:12 méretű szekeret gyártott és műszaki rajzokkal szemléltetett cikket küldött be egy lelkes modellező. A rajzon szereplő méreteket lekicsinyítettem M1:35-re, fotók alapján és igazi szekerek működésének tanulmányozása után munkához láttam. A szekeremet fenyőlécekből, hurkapálca, fogpiszkáló és a fentebb említett falemez felhasználásával gyártottam. A vaspántok műanyag csíkokból, a lőcsök forrasztóónból, a vaskarikák rézdrótból vannak. Csak a kerékagyat és a karimát esztergáltattam a többi saját gyártás. Festésnél a jól megszokott acryl faszín, híg feketével beeresztve, szárazecset világosszürkével és pasztellkréta dögivel. Rakományként két búzás zsákot „varrtam” Öcsém régi gatyájából, amit vattával tömtem ki.

Udvar

Az udvar kialakítása gipsz felhasználásával történt, ami később bebizonyosodott, hogy rossz döntés volt, mert a kiszáradás folyamatakor eldeformálódik. A talaj Suli ragasztó és eredeti túrkevei föld felhasználásával készült, ma már a gipsz helyett ezt használnám. A talajréteget nem kellett lefesteni, csak lelakkoztam rögzítés végett. A harckocsi lánctalpának nyomát – még száradás előtt – a puha földbe nyomkodtam és kialakítottam a forduláskor összetorlódott földet is. A fű a Noch terméke, statikus fű és morzsolt mohadarabok felhasználásával készült, elszórtan szárított kis virágokat, gyomokat ragasztottam közé.

A gémeskúthoz Y alakú gallyat kerestem, átfúrtam és rézcsappal függesztettem rá a gémet, arra pedig koloncnak követ raktam. Az ostort két gyomnövény szárából csapoltam össze, a végére műgyanta favödröt erősítettem. A kút fenyőlécekre ragasztott fadeszkákból van, a vályú fatönkökön áll. A benne levő víz gyertyazseléből készült és a vályú kifolyójához a libák által kedvelt tócsát „folyattam”.

Az udvaron található másik fontos részlet a szalmakazal, amit hungarocell alapra felhordott gipszből formáztam és darabolt ecsetszőrrel borítottam be, a rögzítésére szolgáló téglákat gipszből öntöttem és cérnával kötöztem fel, ahogy eredetileg lehetett.

A galambdúc eredetijét a Mátrában fényképeztem le, de régi galambász könyvekben is szerepelt ilyen kialakítású dúc. A rúd tejoltó galaj gyomnövény szárából van, a deszka részek pedig az ismertetett technológiával készültek. Belül szalmával béleltem a galambok helyét, Tamiya csibéből lettek az ülő galambok. A ragadozó állatok ellen (macska) ólomfóliából lemezborítást alkalmaztam a talaj fölött.

Az udvaron található akácfák törzse és ágai elszáradt juhar gallyakból készültek körzővel bekarcolva, hogy az akácra jellemző durva fakérget szemléltessem. Gallyaknak tejoltó galaj gyomnövényt szedtem, kiszárítottam, lecsipkedtem róla a leveleket, virágokat (ebből lett a vázába a virág) és pillanatragasztóval az ágakra rögzítettem. A gallyakon lévő sárgult levelek a Ho-Ki Modellboltban kapható „vasutas” falevél szóróanyagból vannak.

Állatok

„Álomom egy tanya, állatok hada”: a tanya készítése során ez az érzés vezérelt. Fel akartam vonultatni az összes állatfajtát, ami a világháború idején jellemezte a tanyákat. Természetesen egy tanyán jóval nagyobb számban voltak jószágok, de a hely szűkössége ezt nem engedte, valamint nem lehetett minden állat makettjét beszerezni pl. birka, kecske, puli nem volt. Olyan érzés is volt bennem, hogy a régi elfeledett magyar állatokat mutassam be a tanyámon (például: szürke marha, magyar tarka, komondor, kuvasz, mangalica...)

A lovak Italeri lovas kocsis készletéből valók, kis átalakítással. Alföldre jellemző szerszámozást használtam. A ló sörényét megváltoztattam, de még mindig nem eléggé élethű. A földön kérődző tehén Verlinden gyártmány, átalakítást nem eszközöltem rajta, viszont a szín keveréssel sokat vacakoltam (8-szor fürdött a nitro-hígítóban). A tyúk, kakas, csibék disznó és a libák a Tamiya állatfarm készletéből való. A tyúkok lába rézdrótból, hasa pedig putty-ból van. A mangalica szőre Gunze tömítő anyagból készült. A kisfiú előtt kéregető macska, a pisilő kutya és a nagydarab komondor mind börzén beszerzett műgyanta figurák. A szürke marhát csak azért raktam bele a tanyába, hogy a tipikus magyaros jelleget tovább fokozzam.

Emberek

A tanyámon szereplő figurák műgyanta öntvények, melyeket a kiállítások börzéin vásároltam. A gazda kalapot kapott, a kisfiú pedig puliszkát a kezébe. A gazdasszony vödrei is valamilyen figura készletből kerültek a kezébe. Ha találnék még egy kislány figurát, akkor azt szívesen beilleszteném a diorámámba.

Összegzés

Ezen nagyszabású (6 év) munkámmal szerettem volna emléket állítani a Nagyszüleimnek, a régi elfeledett időknek, a tanyasi életnek. A felnövekvő nemzedék számára is segítséget jelenthet a tanyám, hogy jobban megértsék mit jelentett a TANYA kifejezés. Különösen jó érzéssel tölt el az, hogy a makettező tábornak és a laikus nézelődőknek is tudok látnivalót nyújtani.

U.i. : A tanyán szereplő Királytigris harckocsi képei és készítésének leírása a Királytigris a tanyán cikkben található.
03.Alföldi Tanya 1944
03.Alföldi Tanya…
01.Alföldi Tanya látképe
01.Alföldi Tanya l…
02.A tanya hátulról
02.A tanya hátulró…
04.A tanya felülről
04.A tanya felülrő…
 05.Az udvar
05.Az udvar
06.Az udvar hátulja
06.Az udvar hátulja
07.Szemből
07.Szemből
08.Hátulról
08.Hátulról
09.A lakóház
09.A lakóház
10.A ház hátulja
10.A ház hátulja
11.A lakóház eleje
11.A lakóház eleje
12.A tornác
12.A tornác
13.Az istálló
13.Az istáll
14.Az istálló eleje
14.Az istálló…
15.A kocsiszín
15.A kocsiszín
16.Az istálló belülről
16.Az istálló bel…
17.Ólak és a budi
17.Ólak és a budi
18.Tyúkól+disznóól
18.Tyúkól+diszn…
19.Hátulról
19.Hátulról
20.A disznók
20.A disznók
21.A budi belső
21.A budi bels
22.A tyúkól ajtó
22.A tyúkól ajt
23.A disznóól ajtó
23.A disznóól ajt…
24.Tehén,libák,gazdasszony
24.Tehén,libák,…
25.A szekér
25.A szekér
26.A lőcsös szekér
26.A lőcsös szeké…
27.A szekér még festetlenül
27.A szekér még…
28.A szekerem
28.A szekerem
29.Szürke marha
29.Szürke marha
30.Bicikli
30.Bicikli
31.Tyúkok,csibék
31.Tyúkok,csibék
32.A lakóház leemelt tetővel
32.A lakóház…
33.A spájz
33.A spájz
34.A konyha
34.A konyha
35.A konyha bejárata
35.A konyha bejá…
36.A krumpli pucolás
36.A krumpli pucolá…
37.A beépített sparhelt
37.A beépített…
38.A konyhaszekrény
38.A konyhaszekrény
39.A kamra
39.A kamra
40.A búzatároló
40.A búzatárol
41.A szoba bejárata
41.A szoba bejárata
42.A Tükrös szekrény és az óra
42.A Tükrös szekr…
43.Az ágy
43.Az ágy
44.A kemence
44.A kemence
45.Az óra
45.Az óra
2009.04.22.
Utolsó módosítás: 2009.04.27.
Kovács Andreas (Andreas), Gyöngyös
Mátra-Környéki Makettezők Baráti Köre
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Tibor
2009.04.28. 06:15:18
Már az ötlet is rendkívül tetszik, a kivitelezés pedig remek. Bár én nem diorámázok, de talán a laikusabb makettező szemével is meg tudom ítélni, hogy nagyon szép munka. Az épület belsők berendezései pedig csodásan visszaadják a régi paraszt házak hangulatát. Egy dolog hiányzik szerintem: egy farakás az udvaron egy fűrész bakkal. Tudniillik valamivel fűteni is kell. Tiszta szívből gratulálok.
Szamuráj
2009.04.28. 08:04:28
Kedves Andreas!
Gratulálok a 6 évig tartó alapos munkához! Mind a Királytigrincs, mind a tanya bámulatosan részletes és KORHŰ lett! Rajz-történelem szakos tanárnak, nekem szintén fontos, hogy a fiatalokkal megértessem hogyan éltek nagyszüleink, dédszüleink, mert fogalmuk sincsen erről. Amikor néztem a lakóházad helyiségeit, rögtön a néprajzos szeminárium jutott eszembe, amikor főiskolába jártam. :)
Szép, pontos munka, nekem a szekér, a lakóház szobáinak berendezései és a budi tetszenek nagyon, meg a kis csirkék. A farakást én is hiányolom. Még valami: az összeköttetést a Királytigris, valamint a tanya közössége között nem látom.
Még egyszer gratulálok!

Tolnay Trisztán Péter "Szamuráj" tanár úr
Balatonfüred
építész
2009.04.28. 08:28:42
Hihetetlenül igényes, nagyszabású, csodálatos munka! Minden elismerésem. Makettversenyen minimum Best of Show díjat érdemelne...
arodostoi
2009.04.28. 09:40:48
Gyönyörű munka.
Én most akkor ünnepélyesen abba is hagytam a makettezést. :)
zsozs
2009.04.28. 09:43:01
Hellos!

Te jóóóó ég!!!! Azonkívül hogy az ötlet zseniálisan fantasztikus, a kivitelezés gyönyörű, hihetetlen elképesztően csodálatos a dioráma. Csak gratulálni tudok.

Le a kalappal.
Ilyen nekem is kell :)
bigboy
2009.04.28. 09:56:09
Gratulálok a munkádhoz Andreas.Minden tiszteletem a tiéd.Egy kérdésem lenne csak.Mikor és hogy lehetne élőben is megtekinteni művedet.Mivel én is Gyöngyösi vagyok,és ha megengednéd hogy megtekintsem.üdv, bigboy
Gotha
2009.04.28. 10:34:51
Gratulálok! Az egyik eddigi legszebb dio amit eddig láttam!!! Hihetetlenül ötletgazdag, és részletes, csak apróságokba lehetne belekötni (pl az ágytakaró "hímzése" nem alföldi -hehehe)de a részleteken órákig csámcsogtam! A legnagyobb respect!
begyuzs
2009.04.28. 12:36:54
na EZ durva.
Gratula!
emerson
2009.04.28. 17:41:53
Szia !
Le a kalappal ez valami nagyon szép!
Tökéletesen adja vissza a tanyasi életet.
Gratula hozzá!
Üdv:Roland
emerson
2009.04.28. 17:45:50
Szia !
Le a kalappal ez valami nagyon szép!
Tökéletesen adja vissza a tanyasi életet.
Gratula hozzá!
Üdv:Roland
Hickory
2009.04.28. 18:55:49
Elismerésem!
Bubu
2009.04.28. 19:36:40
Szia !
Én is csak gratulálni tudok a remekművedhez!
Günther0909
2009.04.28. 19:37:34
Kedves Andreas! Azt kell mondanom, hogy gyönyörű munát végeztél!!! Én mezőtúri vagyok,
és így nekem mégjobban tetszik az egész. A Királytigris is nagyon tetszik, csak így tovább!
Günther0909
grys
2009.04.28. 22:37:53
Remekül visszaadja a tanyasi világot,életet mind kívül mind belül remek munka.
Palesz
2009.04.29. 01:44:29
Mezőtúri jószágként külön öröm ezt látni! Gratulálok, egyszerűen fantasztikus az egész! Van egy kedves, idős házaspár ismerősöm, akik tanyán élnek, TOTÁL UGYANÍGY néz ki náluk minden!
Mikor, hol lehet majd élőben is megcsodálni a művet? :)
gábor76
2009.04.29. 10:39:41
Ez csodálatos.Mást nem is tudok mondani.
Kékfény
2009.04.29. 23:33:00
Helló!
Gratulálok, ez valami meseszép, rendkívül élethű. Nekem már volt szerencsém élőben is megcsodálni egy pár éve a néhai BÓLYAI versenyen.
Mégegyszer gratulálok és további jó és ilyen szinvonalas makettezést kívánok!
Üdv: Kékfény.
PüsiLaci
2009.05.01. 08:49:13
Szia,
Egyszerüen szenzációs! Mint a részletesség mint a kivitelezés minősége. Gratulálok, így tovább!
Sámán
2009.05.02. 01:19:14
Minden TISZTELETEM a Tied!
Magam is történelem szakos tanár vagyok és szerintem ennek a munkának miután körbeutazva és díjakat halmozva az ország makettversenyein szerepelt egy helytörténeti múzeumban lenne megérdemelt helye.
Kis apróság MÁSNAK, ha valaki ilyet épít: - mivel a lakosság még ekkor igencsak vallásos, egy-két szentkép, kereszt elfér a szobákban. Itt viszont, azért nem kell, mert a Szent Biblia (ha jól látom) arra utal, hogy a nagyszülők reformátusok lehettek...
Szép, és igényes!

Lovas (Sámán) Zoltán
Lac_us
2009.05.04. 11:52:37
Nagyon szép, igényes munka!

GRATULA!
Boeing
2009.05.06. 15:10:38
Gyönyörű! Akárcsak dédszüleim házát látnám.
Amatőr
2009.05.26. 09:39:57
Gratulálok, le a kalappal!
Az állam szerintem még mindig Berényben van az asztal alatt valahol :) - és még ott nem is tudtam, hogy a Tigris is szétszedhető.
Minden tiszteletem!!

Bodnár Péter (Eger)
rnyuszi
2009.05.27. 11:37:36
Szép munka!!! Gratulálok!
Beri
2009.05.28. 21:44:56
Szia!
Nagyon gyönyörű nekem nagyon tetszik hasonlít a mamámék házára :D
már csak ezért is megérte elmenni berénybe.
Gratulálok!
Mellesleg benne is vagy a tv-ben:)
Üdv:Beri
isitech
2009.08.05. 20:02:37
Szia!
Már többször megcsodáltam a munkádat. Én csak annyit tudok mondani ( írni ), hogy MESTERMŰ.
Nemrég én is belefogtam egy lőcsös szekér építésébe, de sajnos sehol nem találok méreteket.
Azt szeretném kérdezni, hogy esetleg, el tudnád-e juttatni azokat a rajzokat ( leírást ), ami az
általad említett Ezermester újságban található. Lefényképezett, scannelt formában képként.
Nagyon örülnék neki, ugyanis ajándéknak szánnám. Előre is köszönöm.
Email: szoradist@gmail.com
Üdvözlettel: István
holly007
2011.05.27. 13:19:29
szia!
10 es skálán 11 hihetetlen munka gratulálok !!
glitter
2012.07.26. 21:44:57
Szia! Csak most találtam a munkáidra és csak annyit mondanék: EZ VILÁGSZÍNVONAL!!! a legjobbakat,üdv.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció