Egy háborús emlék: War Souvenir, 1945 Olaszország
1:35
Miért pont Kübelwagen? Ez a makett anno domini az elsők között volt amikor elkezdtem makettezni. A Tamiya jó öreg Kübel-je... úgy éreztem, újra össze kell raknom, sok lehetőséget láttam benne!

A Kübelwagen

Az építésnél nem ütköztem nagy akadályokba, a Tamiyára jellemzően a leírás egyzerű, és jól áttekinthető. Feljavítást nem is nagyon végeztem el, az üléseket az élethű hatás elérése érdekében a papírzsebkendős eljárással kezeltem, ez a szék huzatát kívánja imitálni. A zsebkendő három rétegéből csak egyet kell használni (érdemes kicsit összegyűrni, megtépkedni), a felületet beragasztózzuk, majd megy rá a zsepi. Az eredmény egy rojtos textíl szerű felület lesz. Ezenkívűl más feljavítást nem végeztem.

A festésnél ki akartam próbálni, jobban mondva tökéletesíteni akartam pár technikát: panelezés, enyhe szín moduláció, filterezés, átmosás, rozsda, koptatás. A festéshez Vallejo sivatagi sárgát használtam, majd Tamiya higított barna segítségével kipaneleztem a járművet. A panelek közepébe újra Vallejo alapszín világosítottját használva világos színt fújtam, majd az egészet átködöltem higított alapszínnel. Ezzel variáltam már egy kicsit az alapszínen, most következhetett a további játék a színekkel.

A filterezés értelmét, technikáját már sokan leírták, (de aki mégis meg szeretné tudni mi az pontosan, Mig Jimenez cikkében tökéletesen meg lehet érteni http://www.migproductions.com/minisite/lavados/washes.htm) így azt most nem írom le, inkább csak a folyamatot: aranyokkert kentem fel főleg, néha kis sziénával keverve, több rétegben. Ezután pár felületet fakítottam (fehér, sárga, krémszínű foltok a felületre, majd az egészet összemosom). A higításhoz Humbrol higítót használtam. Az átmosáshoz égetett sziénát (Pannon Color művészoljakkal dolgozom). Koptatáshoz Vallejo sötétbarnát használtam, de a kopások megfestése során kevertem hozzá néha feketét, egy kis rozsda színt is (ettől változatos lesz). Amikor kész lettem a festéssel, el kezdtem gondolkodni mi legyen a sztori, és a helyzet, amiben meg szeretném jeleníteni járművemet.

Az alap

Kész diorámalapra készült a vignetta. Csináltam egy, a keretbe pontosan bele illő "dobozt" (a fára aztán sztirol lapokat ragasztottam és kimértem a réztábla helyét, majd purhabbal töltöttem fel, ebből aztán sniccerrel kialakítottam a kivánt felületet (domb, út), majd az egészet leöntöttem gipsszel.

A gipsz száradása után lefújtam spray festékkel (bármilyen szín lehet), ez abban segít hogy a gipsz ne szívja a további folyamatoknál a festéket. Ezután ragasztó spray-t (Noch-féle, nagyon jó anyag, mindenkinek ajánlom, egyetlen hátulütője hogy fényesre szárad!) fújtam a felületre, és földet, illetve levéldarálékot szórtam az alapra. Ez kialakította a "földet" (pár réteg lakkal fixáltam a biztonság kedvéért), amit utána Tamiya föld színekkel fújtam le, variálva a színeket, hogy változatos felszínt alakítsak ki. A fű Noch wildgras, néha egy kis sima rövidebb szörű fűvel keverve, illetve színezve is.

A bozótos résznél a hosszú szálú fű kócból van, a "fa eredeti fa", lombkoronáját az előző cikkemben (Be quiet! Villers Bocage 44) leírtak alapján készítettem. A bokrok alapja izlandi moha, ezt lefújtam barnára vagy zöldre, majd ragasztó spray, és rászórtam a lombot. A fa és a bokrok leveleit is különböző fűszerek, aprított levelek alkotják. A tábla ólomfóliából készült, a feliratot kézzel készítettem.

A figurákról

Mind a három figura a Miniart gyártmánya, és a Bantam Jeep-jükhöz adják eredetileg. A kutyás MP-s fejét lecseréltem Hornetre, a sofőré is az, a harmadik amerikaié maradt az eredeti. A sofőrt kicsit át kellett alakítanom, mert ugye eredetileg nem Kübelwagen-be tervezték...A törzs és a láb illesztésének szögével egy kicsit variálva, megkaptam a megfelelő pózt. Az ajtót paskoló karját én készítettem milliputból. A figurák festéséhez Vallejo Model Color-t használtam, kivéve a krémszínű dzseki festéséhez, itt sokat bénáztam, mert nem találtam meg a megfelelő színt...a megoldást a Pro Modell egyik száma jelentette (Ardenneki dioráma, Péter Árpád), ahol jó tippet kaptam: a megfelelő szín a Lifecolor Sand-je. Be is vált, szép eredményt kaptam! A sisakoknál is variáltam kicsit, nem akartam unalmas egyhangú színeket kapni. Átmostam őket művészolaj kékkel (mélységet adtam a zöldnek), a tetején pedig fehérrel, aranyokkerrel.

A kaják, italok, a térkép (sör, bor, kenyér) régről maradt készletekből vannak, a pokróc milliputból készült.

Létrejött a vignetta, a történet életre kelt

Egy kellemes reggelen, nem messze Rómától, egy erdei út mentén amerikai katonai rendõrök költötték el (pontosan ketten, plusz a kutyájuk) reggelijüket a nyugalmas vadonban...Egyszerre motorzúgást hallottak, egy jármû közeledett, ráadásul német...a háborúnak vége, mi a fene lehet ez? Egy amerikai ül benne, megrakodva sörrel...Kénytelenek lesznek megállítani, a jármû félreértéseket okozhat...pedig ez csak egy háborús szuvenír!
War Souvenir
War Souvenir
-Fogd meg Plútó!
-Fogd meg Plút
Ez csak egy szuvenír...
Ez csak egy szuvení…
Slower!
Slower
Díjak
Díjak
2009.05.31.
Utolsó módosítás: 2009.07.17.
Vitáris Iván (vitarisi), Budapest
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Salieri
2009.06.10. 11:37:45
Iván!
Vedd gratulációmat a makett és az elért helyezésekért.Talán még egy kis sarat elbírt volna.A színe kicsit furcsa,de szerintem a filterezés miatt.
Még 1x grat és max pont;)!
Üdv
Salieri!
tankos_srac
2009.06.10. 12:18:20
Gratuálok, nagyon szép munka, kitűnő ötlet!

Üdv:ts
Teuton
2009.06.11. 11:48:34
Gratulálok! Jó az ötlet, szép a kivitelezés!
Teuton
vitarisi
2009.06.13. 13:06:00
Köszönöm a dícsérő szavakat, való igaz, kicsit furcsa lett ez a "sivatagi sárga", világosabb alapszín kellett volna...Sárról pedig annyit, hogy az ízlés kérdése, itt a sárhányó belső részén és a teknő alja felé (ajtók alsó része) van (festék+pigment+hintőpor), viszont ahhoz hogy az egész sárhányó saras legyen elég nagy dzsuvának kéne lennie, én pedig alapvetően egy viszonylag száraz területet akartam bemutatni (Olaszország nyár).
Üdv
Janika
2009.06.19. 21:32:26
Hali!
Nagyon tetszik a munkád és az ötlet is eredeti;) Arra lennék kíváncsi h hogyan csináltad a növényeket mi a ,,vázuk" és a fű miből hogyan van a bokrok gondolom bazsalikom...xd én is használom de a fűre nem jövök rá... statikus mű fű vagy....vagy... de gondolom az...MI?
Janika
2009.06.19. 21:34:33
Ja meg h nyáron a mediterrán éghajlaton inkább poros mint h sáros még eső után is csak egy nagyon minimális sár inkább repedezett föld ami nedves....de egyébként tényleg joh..:D
Janika
2009.06.19. 21:34:39
Hali!
Nagyon tetszik a munkád és az ötlet is eredeti;) Arra lennék kíváncsi h hogyan csináltad a növényeket mi a ,,vázuk" és a fű miből hogyan van a bokrok gondolom bazsalikom...xd én is használom de a fűre nem jövök rá... statikus mű fű vagy....vagy... de gondolom az...MI?
Janika
2009.06.19. 21:36:04
Ja és nyáron a mediterán éghajlaton inkább poros kicsit repedezett a föld...mint h sáros de még eső után se nagyon de egyébként tényleg jó...:D
Janika
2009.06.23. 14:37:33
Bocs h kétszer írtam de vmiért 2szer küldte el, viszont az egyiket ténylegesen kétszer írtam mert először nem küldte el de úgy látszik mégis
vitarisi
2009.06.27. 12:32:36
Hello Janika!
Köszönöm a dícsérő szavakat:) A bokrok váza egy bizonyos izlandi moha, amit barnára fújtam, majd ragasztóspray segítségével rögzítettem rajta a "leveleket". A fű vasútmodellezésnél használt rövid és hosszú szőrű szórható műfű, a hosszú a "wildgras", aztán pasztellal, festékekkel kezeltem a kívánt színhatás elérése érdekében.
ÜDv
Mateapot
2009.06.28. 08:41:39
Szia! Nagyon tetszik a munkád! Tök jó,hogy kisméretű és mégis sokminden történik rajta! Sokkal jobb mint a nagydiorámák. Csak így tovább!! üdv Máté
Janika
2009.07.13. 12:06:49
Ilyen ragasztó spray-t hol lehet beszerezni mert már máshol is hallotam h használták de sehol nem találtam hobbi boltokban vagy Brico vagy Obi sehol!?
vitarisi
2009.07.16. 21:39:19
Janika!
Ha pesti vagy, akkor http://vasutmodell.com/index.php?link=shop%2Fshop.php&topic=description&product_id=5145&topic_id=470, én ezt használtam, az elérhetőségeknél megtalálod, hogy hol a bolt!
Üdv
Janika
2009.07.24. 16:05:37
és a bokor levelei?... mert azt is kérdeztem csak nem írtad :)
vitarisi
2009.07.24. 20:35:40
Bocs:)
A bokor levelei: fűszerek (oreganon át az őrölt petrezselyemig minden, finom az illata a bokornak:D), fűzfa termése, pár helyen vasútmodellezős "laub"(lomb)-ot is kevertem és azt szórtam a bokrokra.
Janika
2009.08.04. 14:58:40
Oks Kössziszépen ..
magyarzoli1@vipmail.hu
2009.08.09. 12:22:19
Ötletes és szép kivitelezés !! Várunk Baktalórántházára decemberben. üdv Tigris6
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció