Egy karácsonyi ajándék története

Nakajima Type 97 B5N2 Kate

1:72, Hasegawa
Alapötlet

Kisgyerekként is foglalkoztatott a haditechnika, ámulva néztem közel 10 évesen az első Öböl-háború képeit a tv-ben – amennyit akkoriban mutattak persze. Akkor még nem sejtettem, hogy az ott részvevő eszközök közül jó pár a polcomon fog figyelni pár év múlva. 6 éve makettezem versenyszerűen – kisebb-nagyobb kihagyásokkal. Ezt a tényt minden ismerősöm különleges őrültségnek tartja, de mindig rácsodálkoznak , és elismeréssel szólnak a munkáim kapcsán. A sok támogatás és bíztatás után nem csoda, hogy olyan embernek készít makettet egy makettező, akiről biztosan tudja, hogy elismeri, hogy ez a gesztus egyszeri és megismételhetetlen. Olyan ez mint mikor verset írsz egy múzsához, vagy épp zenét írsz annak akit szeretsz.

Így jött az alapötlet 2008 szeptemberében. Olyasvalakire esett a választás, akivel túl sok mindenen mentünk keresztül az elmúlt pár évben. Így hát szerintem nem meglepő, hogy életem második ajándékmakettjét is egy lány kapta. Az építés alatt sokszor gondoltam rá. Katalinnak hívják és először egyértelműen egy PBY 5 Catalina jutott eszembe, de a végén mégis a "becenév" nyert: KATE! Márpedig tudtommal egy típus viseli ezt a nevet: B5N2, a Japán haditengerészet II. világháborús torpedóbombázója. Fura szerkezet (főleg nekem – harcjárműveket készítek), de valami megfogott benne. Talán a neve:) Repülőgépeket ritkán építek, persze vannak kedvenc típusok amik ott sorakoznak most is a polcon (F-14, Su-34, EA6B, MiG-29, Me-262 stb…)

Hajtóvadászat

Az előkészületek a legnagyobb titoktartás mellett folytak. Ha valakivel napi szinten találkozik az ember, igen nehéz elrejteni egy ilyen project-et! Meg kellett találni a megfelelő makettet. Igencsak be voltam korlátozva idő tekintetében, de ez sem tántorított vissza, hogy a föld alól is előkerítsem a Hasegawa ritkaságát. Végül a hajrában szerencsére sikerrel jártam, a decemberben megrendezett Stefánia Bolyai Makett Kupa börzéjén egyik barátom számtalan makett között egy külföldi asztalon rábukkant a nagynak nem éppen mondható dobozra (ezúton is köszönet érte!) Rengeteg utánajárás, fórumozás, telefonálás után végül kezemben tarthattam az egyik kulcstárgyat. Nem maradt sok időm, úgyhogy egyből szétcincáltam a dobozt és nekiláttam a végén kb 2-3 hét hosszúságúra nyúlt különleges építésnek.

Az építés

Jól bevált szokás szerint az építést a kabinnal kezdtem, ami szépen kidolgozott. Hamar elkészültem, ragasztás, festés Revell 57-tel, szárazecsetelés stb… A munkát a törzzsel és a motorral folytattam. Probléma nuku. Mondhatni örömmakettezés. Persze a különlegessége és a mondanivalója miatt ez nem vitatéma. Tömítés, javítás, ragasztás a további sorrend. Mikor ezekkel megvoltam, jöhetett a pingálás.

Festés

Maszkolás után először a zöld alapszínt fújtam Tamiya XF-58 Olive green-el (sehol nem lehetett kapni akkor azt a fránya JN green-t, örültem, hogy XF-58-at kaptam). Száradás után megintcsak maszkolás. Most a motorburkolat fekete árnyalata következett Gunze H-12-vel. Sima ügy, szeretem a Gunze színeit, megbízhatóak , szépen terülnek. Ezekután már csak a gép alja volt hátra. Ezt az árnyalatot Lifecolor színekből kevertem – meg ne kérdezze senki, milyen arányban, mert mindent szemre csinálok. A kevert színek: UA023, UA025, UA117. Festés kész! Jöhettek az apróbb alkatrészek. Miközben ezekkel voltam elfoglalva, oda-odapillantottam a félkész műre, és valami nem stimmelt.

Iszonyú hiányérzetem támadt. Sokat töprengtünk a barátokkal, mi lehet a hiba. Sok minden felmerült, végül két dolog fogott meg igazán.

1. A japán haditengerészeti gépeken mindig gyönyörűen ábrázolják a festékkopásokat. Gondoltam én is megpróbálom - és sikerült. Mi is dobhatta volna fel jobban minthogy ütött-kopott, sokat látott gépnek ábrázoljam. :) Böngésztem az internetet, találtam is jó pár képet ilyen technikákról. Nem tudom, de pár óra levegővétel nélküli káromkodás után szerintem nem lett rossz a végeredmény. Mikor készlettem, valami még mindig hiányzott!

2. Alap! Mivel aki a makettet kapta, nemigen jártas a haditechnikában, ezért gondoltam, bemutatom neki Őt. :) Névtábla, típusleírás és az én személyes adalékom, amin maga a kész mű pihen. Kettőnk gondolatait, érzéseit próbáltam belevinni. A Japán írásjelek legalább egy kicsit megtörik a nyers egyhangúságot. Ezek a jelek inkább érzéseket tükröznek, magához a maketthez egyiknek sincs semmi köze. Az írásjelek jelentése a következő: Álom, Sors, Türelem, Barát, Örökkévalóság, Harc, Titok, Szépség, Igazságtalanság, és a központi jel a Szerelem! Mindet szabadkézzel festettem, kivéve a nagy jelet, azt maszkolás után szárazecseteltem.

Végszó

Vártam a napot, mikor átadhattam tudásom és életem egy részét. Mikor eljött, csak az érzések maradtak, és az ajándékozott volt talán nálam boldogabb. Érdekes érzés volt más szemében látni azt a rajongást amit én érzek egy-egy makett megépítése közben. Mikor ezt a rajongást olyasvalakitől kapjuk, akinek a makettezés nem több, mint egy hobby a sok közül, az az igazán felemelő érzés. Mindenkinek őszintén kívánom, hogy sokszor legyen része ebben a egyedi élményben, mikor a makettezés különleges atmoszférája keveredik más nagyon erős érzésekkel.
01

Doboz
01
02
02
03
03
04
04
05
05
06

Első réteg
06
07

A motorburkolat festése
07
08
08
09
09
10

Kopások
10
11
11
12
12
13
13
14

Készül az alap
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19
20
20
21
21
22
22
23
23
24
24
25
25
26
26
2009.06.07.
Budai Balázs (Sulaco)
Bolyai Makett Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Stefan
2009.06.11. 12:44:34
Szép történet és a dioráma is nagyon jó lett, ötletes az alap! :)
Érdekes, hogy általában magáért a makettezésért nem szoktak odalenni a csajok, de nagyon sokat számít, hogy saját készítésű az ajándék és direkt neki készült. Ezt (is) biztos értékeli.
sipiricsi87
2009.06.11. 17:49:11
Üdv!
tetszetős kis makett, mit ne mondjak és az alap is nagyon jó, nekem igazából két észrevételem van (bár lehet, hogy csak a fotók csalnak meg) A repülőgép hasánál a törzs és a szárny találkozásánál mintha a tömítés nem lenne tökéletes, mintha hézagos marad volna. A másik dolog a koptatással kapcsolatos. Nagyon jó lett a koptatás, igazi viharvert darab, de túl tiszta szerintem semmi korom, olajmegfolyás vagy hasonló? Bár ezt betudhatom annak is, hogy ajándék.

De inkább nem írok több hülyeséget. Nagyon szép makett lett, és az alappal együtt nagyon szép ajándék.

Ezzel nekem is ötletet adtál...
Sulaco
2009.06.11. 20:33:34
Köszi mindenkinek! A tömítésben igazad van, tényleg hézagos lett egy kicsit.
Sulaco
2009.06.11. 20:34:06
Köszi mindenkinek! A tömítésben igazad van, tényleg hézagos lett egy kicsit.
Rag
2009.06.12. 18:05:27
Sajnos a törzsön is látszik az illesztés egy picit, illetve annyi tanácsolnék hogy szerintem a felségjelet legközelebb hasonló esetben fújd :) Persze nem kötözködésképpen mondom, mert nagyon szép munka, el is hiszem hogy örült akinek adtad :) Grat !
Kuolema
2010.11.01. 18:39:18
Szia!
Tetszik, amit csináltál, nagyon jól sikerült! Tavaly karácsonykor én is egy makettet adtam a barátnőmnek, egy öreg Setra buszt, aminek az eredetiéhez nagyon jó közös élmények fűznek. Most már megnyugodtam, hogy nem csak én vagyok ilyen "őrült" :)
Minden jót: Kuolema
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció