Feltuningolt békaláb

Sukhoi Su-39

1:72, Zvezda No.7217
A típus rövid története

A Su-39 (Su-25TM) a Su-25 jelentősen modernizált variánsa. A modernizálás alapjául a kétüléses verziót (Su-25UB) vették alapul. A hátsó kabin helyére plusz elektronikai berendezéseket építettek, ennek következtében a hátsó kabin a plexi helyett fémborítást kapott. A kabint is jelentősen modernizálták, új rendszerek és kijelzők beépítésére került sor, a kor színvonalának megfelelően (igaz még katódsugárcsöves „kijelzőt” kapott a típus), HUD, pontosabb besugárzásjelző, stb., egyszóval minden olyat megkapott, ami a feladatelvégzéshez szükséges.

De nem csak ebből állt a modernizálás. A gép fegyverzetébe integrálták az irányított fegyvereket (bár a Su-25 is képes volt alkalmazni a H-25 és H-29 irányított levegő-föld rakétákat), lézervezérlésű bombákat, és a Vikhr-M irányított rakétatípust is, ami különlegessége, hogy tubusból indítható, és egyaránt alkalmas légi és földi célok leküzdésére. A típus legnagyobb képességnövekedését még a Kopjo radarnak köszönheti, amit a törzse alá függesztett kivitelben hordozhat. A modern változat már alkalmas az éjszakai és mindenidős bevetésre, valamint a fejlett elektronikának hála nagy pontossággal tudja célbajuttatni a fegyverzetét, legyen az akár irányított vagy irányíthatatlan.

A makett

A Zvezda cég megint csak hiánypótló készlettel örvendezteti meg a keleti technika szerelmeseit. A doboz tetejét leemelve szemünk elé tárul a beltartalom: 6 szürke és egy átlátszó öntvény. A makett kidolgozottsága jó, markáns szépen vésett negatív panelvonalak jellemzik a kit felületi kidolgozottságát. A törzset, a szárnyakat és a hajtóműgondolákat is két félből kell összeállítani, minimális tömítésre mindenképpen szükség lesz. A makett mellé mindenképpen szerezzünk be nehezéket (7g-ot ír az orrába), különben „farnehéz" lesz. De a kitnek vannak nagyon negatív részei is. Az első ilyen a kabin: Nagyon gyengére sikerült, teljes cserére szorul. A műszerfal teljesen sík, se műszerek, se kijelzők nem találhatóak rajta, még matricában sem mellékelték! Az ülés is hasonlóan „fapados”, az is mindenképpen cserére szorul. A másik nagyon negatív rész a futóműaknák kidolgozottsága, pontosabban kidolgozatlansága. Itt is teljesen sík minden. Ezzel ellentétben a futószárak és kerekek szépre sikerültek. Az átlátszó alkatrészeket nem csomagolták külön, ebből adódóan igencsak karcos, és még torzít is. De mindenképpen pozitívumként kell megemlíteni a fegyverzetet.

Mellékeltek:
2 db R-73-as légiharc rakétát, 2 db FAB-250kg-os bombát, 2 db S-25 tubusból indítható irányítatlan rakétát, különböző UB blokkokat, 2 db H-29 irányított levegő-föld rakéta, valamint megkapjuk a Vikhr-M irányított rakétatípust is. Ezeken felül még függeszthetünk a gépre két póttartályt, valamint a törzs alá a Kopjo radart.

Festésileg sem lettünk nagyon ellátva: egy verziót készíthetünk el, a MAKS-on is megcsodált és kiállított egyik prototípust.

Maga a kit piacra dobása nagy ötlet volt, viszont a belső területek kidolgozottságán mindenképpen javítaniuk kellene. De egy elszánt makettezőnek ezek nem jelentenek kihívást.
A doboz
A doboz
Őntvények
Őntvények
Őntvények - A
Őntvények - A
Őntvények - B
Őntvények - B
Őntvények - C
Őntvények - C
Őntvények - D
Őntvények - D
Őntvények - E
Őntvények - E
Átlátszó alkatrészek
Átlátszó alkatré…
Matricalap
Matricalap
Ősszeállitási rajz
Ősszeállitási…
Ősszeállitási rajz - 1
Ősszeállitási…
Ősszeállitási rajz - 2
Ősszeállitási…
Ősszeállitási rajz - 3
Ősszeállitási…
Festésvariáció
Festésvariáci
Su-39
Su-39
Su-39(2)
Su-39(2
Su-39(3)
Su-39(3
2008.08.22.
Utolsó módosítás: 2008.08.23.
Hunyo, Kecskemét
Bázis Makettklub Kecskemét
Köszönet a fényképekért a www.airliners.net -nek.
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
borisz
2008.08.28. 08:31:48
A hajtóműgondola milyen lett?
Hunyo
2008.08.28. 08:43:33
Üdv!

Még csak szárazpróbáltam a feleket, a törzs és a hajtóműgondola találkozásánál kell majd jobbára tömíteni, amúgy nem tűnik rossznak.
emerson
2008.08.28. 23:43:08
Sziasztok!

En elkesitettem ezt a kittet.Viszonylag jonak mondhato.Par problema volt vele,a szarnyak hajtomu gondolahoz valo illesztesenel volt gond lekellet vagnom a rogito csapokat hogy megfeleloen tudjam pozicionalni a szarnyakat.Masik gond a fotomu szarak rogitese a torzshoz eleg hulyen van megoldva.Itt rontottam is de a kesz maketten nem lathao.Az orr sulynak gyurmat ajanlok mert csak az fert be oda.Egyebkent latvanyos modell kesitheto belole.(az adatlapomon van fent kep a kesz makettrol).Feljavitas mindenkeppen ajanlott.
JO munkat!
Hunyo
2008.08.29. 08:34:00
Helló!

Köszi az információkat, igen ez egy melós makett lesz...Jelen állás szerint még egy jó hosszú ideig dobozban lesz, mert más makettok elsőbbséget élveznek nálam. Köszi mégegyszer, és grat a kész géphez, jól nézz ki=)

Tisztelettel:HUNYO
Mikoyan
2011.12.30. 19:53:44
Üdv!Én is csinálom most ezt a kitet.
Mit ne mondjak kellemesen csalódtam a Zvezda-ban.Nagyon jó a rajz is és viszonylag nagyon kevés öntési hiba van rajt.
Az illesztések is pontosak többnyire:Dszerintem jó üzlet
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció