Rozsdásvas (Ihlette: Sergio Solo)

T-62A

1:35, Tamiya No.35108 (1979)
Bízom benne, hogy a típust nem nagyon kell bemutatni, így erre most nem különösebben térnék ki.

A Tamiya ezt a készletet 1979-ben adta ki, azóta semmi változás nem történt, csak a dobozon változtattak. Ehhez képest, kiemelkedőnek nem mondanám, de a mai napig simán megállja a helyét a hasonló méretarányú tankok között, az ára pedig nevetségesen alacsony. Sorja minimális, beszívódás nincs, kilökőtüske nyom csak egyetlen látható helyen van.

Építés:

A makett viszonylag kevés alkatrészből áll, közöttük némi gumi lánctalppal és gumihüvelyekkel a kerekek gurulókepessé tételéhez, valamint egy darab fémháló a motor szellőzéséhez.

Az építés egy-két apróságtól eltekintve rutinnak mondható. Az egyik ilyen a hátfal beragasztása után kb. 2 miliméterre kilógó oldalfal. Ha azt akarjuk, hogy kinézzen valahogy, kénytelenek leszünk farigcsálni és csiszolni, de megúszhatjuk tömítés nélkül. Nem úgy a torony két felének összeillesztésénél. Én próbálkoztam faragni, csiszolni, de tömítés lett a vége a löveg két oldalán és a torony hátulján is. Hasonló a helyzet a faron lévő két üzemanyagtankkal is. Valahogy nem sikerült hibátlanra az illesztés, így itt sem úsztam meg a putty használatát. A hibalistára írnám még a tank orrán lévő fa deszka kivitelezését. Nem elég, hogy béna az erezet kidolgozása, még két kilökőtüske nyom is díszíti. Jobbnak láttam simára csiszolni az egészet, majd a faerezetet újrakarcolni.
Azt gondolom, hogy ezeken felül minden rendben zajlott, gyakorlatilag bárki megépítheti a kitet egy délelőtt alatt.

A festés

Alapozásként Vallejo Black Primert fújtam fel, 3 rétegben. Szuperül fed és minimálisan fénylik, nagyszerűen adja vissza a fémes hatást. Száradást követően jött a Vallejo Chiping Medium, egy rétegben. Nem fújtam túl vastagon és elsősorban az élekre, nyílások széleire, valamint a sárvédőkre koncentráltam. Rövid, kb. fél óra száradás után jött az alapszín. A zöld szín a Vallejo Medium Olive és a Khaki színek 2:1 arányú keveréke. A kerekek festését, a maszkolás elkerülése végett körsablon vonalzó segítségével készítettem. Kb. egy óra száradás után kezdődhetett a visszakoptatás. Kisebb területekre felosztva egy nagy fejű ecsettel vizet vittem a felületekre, majd egy kemény sörtéjű kefével (villanyborotva-seprű) elkezdtem visszakoptatni a katonák által jobban használatba vett részeket. Ezután érdemes legalább 24 órát száradni hagyni, hogy ne tudjuk újraaktiválni a chiping-folyadékot, hacsak nem akarjuk tovább koptatni. Mielőtt belecsapunk az effektezésbe, érdemes felragasztani a matricákat. A megfelelő simaság érdekében Humbrol Decalfixet használok. Előkezelem a felületet, ahová a matricát ragasztani fogom, odaillesztem a matricát, majd egy lapos ecsettel a helyére igazítom. Néhány perc elteltével még egyszer átkenem a matricafeszítővel, majd a felesleget leitatom papírtörlővel. A matricák teljes száradása után szikével karcoltam a kopásnyomokat, igazodva festék leverődéséhez.


Weathering

A bemosáshoz Mig olajfestékeket használtam. A vízszintes felületekre és oda, ahová a rozsda összegyűlik, Mig Oilbrushert használtam, három féle színben. A toronyhoz Ammo Yellow és Rust, a hátsó részhez pluszban kevertem egy kis Ochre színt. A vízszintes és rozsdafogó felületeken az olajokat egy nagyobb fejű, felemás sörtés ecsettel dolgoztam el, AK White Spirit segítségével. A tornyon lévő függőleges rozsdás megfolyások szintén az Oilbrusher széria Rust színe, de az elhúzást az AK Odorless Thinner anyagával készítettem, mert ezzel finomabb textúrát lehet elérni. A kerekek és a teknő alsó része hasonló kezelést kaptak.


Hamarosan folytatás és további képek...
A kész makett
A kész makett
Alapozás után
Alapozás után
Kerekek
Kerekek
Alapszín, koptatás után
Alapszín, koptatás…
Torony, effektezés közben
Torony, effektezés…
Lánctalpak
Lánctalpak
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
A kész makett
2017.05.25.
Utolsó módosítás: 2017.06.04.
gelka666, Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
tyimosenko
2017.05.30. 15:52:51
Szia!

Köszi a cikket.

Tehetnél fel fotókat a kész makettről.
gelka666
2017.05.30. 19:16:04
Haliho,

Még közel sincs kész, sem a cikk, sem a makett. Annyit ígérhetek, hogy pár napon belül elkészül és amint lesz rá időm, készítek néhány komolyabb fotót és publikálom, illetve a cikket is igyekszem megírni.
piratvitorla
2017.06.04. 07:19:17
Szia!
Nagyon jó cikk!
Viszont egy megjegyzés: "...az ára pedig nevetségesen alacsony..." Szerintem egy 5-6000 forintos makettnek nem nevetségesen alacsony az ára, pláne ha nincs benne semmi extra. Bár 10 ezres 1/35 hk. makettért is elgondolkodtató kb 10 ezer, pláne ha olyan, hogy a hirdetett sokszáz alkatrész a hülye bontás miatt kevesebb is lehetne és többségük nem is kell az építéshez...
gelka666
2017.06.04. 13:09:20
Köszönöm szépen, igyekszem javítani még rajta.

Az árával kapcsolatban azért vagyok ennyire derűlátó, mert ennyi pénzért nagyon kevés 1:35-ös tankot lehet venni. Ha megnézünk egy mai Revell, vagy Italeri készletet, még csak a nyomába sem ér és minimum 8-10 ezer forintot kóstál. Nyilván, egy Takom, Meng vagy éppen Dragon makett sokkal jobb, de közel háromszor ennyibe kerül.
tomikukta
2017.06.05. 22:31:16
Szia!Nagyon jól sikerült!A hibákat felsoroltad,de szerintem ezek javíthatók ennyi pénzt tényleg megér.Én is megépítettem amolyan gyakorlás céljából!Az én vasam: https://www.youtube.com/watch?v=yp25B53YrrU
gelka666
2017.06.05. 23:28:48
Köszi szépen, de a videó alapján neked sincs okod a szégyenkezésre!
Nagyon jó kis makett, a hibák pedig abszolút tűréshatáron belül vannak.
Gratulálok a te építésedhez! :)
Alfio
2017.10.06. 19:36:13
Szerintem nagyon szép lett. Csak gratulálni tudok!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció