Terrorkészültség Budapest 2016 dioráma
1:35
Még 2016 nyarán megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy meg kellene építenem ezt a diorámát is, így végül a Magyar-Szerb határt mintázó diorámám után ismét egy hazai témájút sikerült készítenem.

BTR-80:

A dioráma készítését ezúttal is a harcjárművel kezdtem. A TEK BTR-80-asát a Trumpeter BTR-80 APC 1/35 készletéből építettem meg. Maga a készlet kiváló, csak jót tudok róla írni és csak ajánlani tudom. Minden stimmelt vele, minden a helyén volt, az alkatrészek jól illeszkedtek a helyükre, tömíteni sehol sem kellett, feljavító készletre sem volt szükség és az építés is lényegében eseménymentes volt. Azonban nem mindenben azonos a TEK BTR-80-asát illetően, ezért a visszapillantó tükrök esetében kis ügyeskedésre volt szükség, hogy azok szögletesek legyenek. Sajnos akadtak olyan apró eltérések is, melyeket viszont részben a készlet sajátosságai, részben anyag és eszközhiány miatt nem sikerült az eredetivel azonosra készítenem, ilyenek pl. a jármű oldalán és elején elhelyezkedő apró, piros-kék LED rendőrlámpácskák, de azt gondolom ez egy ekkora méretű utánzat esetében nem olyan nagy és „irritáló” eltérés, ezért talán hiányérzet nélkül eltekinthetünk tőle.

A harcjármű festését a Gunze Flat Black és a Gunze Flat White festékeinek úgy 90-10 %-os keverékéből végeztem. A panelezést pedig a MIG Black Night AMIG-1611 panelező folyadékával készítettem.

Teljesen jól, gördülékenyen ment minden egészen a matricázásig. Az, hogy sárga színű TEK feliratú matricát, valamint rendfokozati és állományjelzéseket sehol sem lehet kapni nem volt különösebben meglepő számomra. Az viszont, hogy police feliratút sem, már annál inkább. Ezért végül hosszú tipródás után úgy döntöttem, hogy magam készítem el a matrica feliratokat. A valódi TEK-es BTR-80-ról készült fényképeket használtam alapnak és ebből készítettem el a nyomtatható matricákat. A matricapapírt a neten rendeltem és egyszerűen rányomtattam őket, tintasugaras nyomtatóval. Egészen jó lett, ám amikor fel akartam helyezni, akkor szembesültem azzal, hogy a fekete felületen a felragasztott matricából az égvilágon semmi sem látszik. Ezért végül trükköznöm kellett. Kimaszkoltam a BTR-80-ast a matricák helyén a matricák pontos méretében és fehérre fújtam ezeket a részeket, majd ezekre tettem rá a TEK és a police feliratú matricákat. Sajnos nem lett tökéletes, lévén a matricán szereplő feliratokat környező fekete szín némileg eltér az általam készített harcjármű makett eredeti színétől, de nem volt jobb ötletem, ezért így maradt.

A torony tetején lévő kék-piros villogó egy Burago Ford rendőrautó tetejéről való. Egyszerűen levágtam róla, majd készítettem hozzá egy kis tartó részt fémmaratásból és egy védő rácsozatot krumplisütő emelő kanalának fém rácsából méretre vágva majd festve, hasonlóan, mint ahogyan az eredetin is van. Bár a Burago rendőrautó nem 1/35 méretarányú, hanem 1/43, ennek ellenére azt gondolom nem látszik túl nagy eltérés a villogó méretezése miatt.

A harcjármű készítését végül azzal zártam, hogy a kerekekre felhelyeztem nagyon vékonyan és nagyon kevés MIG Europe Earth pigment port.

Katona figurák:

A TEK katonákhoz a következő gyanta készleteket használtam:

Legend US K-9
Legend Sgt. Rob (18 Bravo) in Iraq
Black dog US soldiers in Iraq set F35006
LiveResin LRE-35200 fejek
LiveResin LRE-35222 Glock 19-ek tokban
LiveResin LRE-35194 sisakok

Valamennyi 1/35 méretezésű. Mivel az eredeti készletek fejével és taktikai sisakjával, valamint fegyverzetével nem voltam elégedett, vagyis nem lettek volna autentikusak a TEK-esek eredeti felszereléseivel, ezért ezeket lecseréltem, a fent írt Live fej, sisak, illetve Glock 19 pisztoly készletekkel. Bár az igazi TEK-eseknek Glock 17 pisztolyaik vannak, sajnos azonban olyan készletet nem találtam 1/35 méretben, így maradt a Glock 19. Szerintem olyan nagyon nem látszik az eltérés ilyen apró méret esetében. A katonák MP-5 géppisztolyait a MENG MP-5/G3 Family Part-1 műanyag készletéből választottam és készítettem.

A TEK katonák esetében is ugyanazt a festék keveréket használtam, mint a BTR-80 esetében, illetve a fegyverek és a térdvédők, bakancsok esetében keverés nélküli matt feketét, illetve fényes feketét használtam. A napszemüvegek festését matt feketével alapoztam, majd ecsettel festettem rá Gunze üveg zöld, üveg kék, illetve üveg narancssárga színekkel. Az állomány és rendfokozati jelzések szintén általam készített matricák.

Dioráma:

Az alapja egy egyszerű keményfa lap, melyet az interneten vásároltam. Ezt befestettem mahagóni páccal, majd lelakkoztam.

Az aszfaltot a Vallejo white pumice géllel készítettem. Egyszerűen felkentem egy glettelő spaklival, majd száradás után festettem, árnyékoltam, zömmel Gunze szürke színekkel és szintén MIG Black Night AMIG-1611 panelezőt használtam a nagyobb repedésekhez. Az útburkolati jeleket maszkolással készítettem, szintén Gunze Flat White festék felfújásával, a kopásait pedig a MIG Heavy Chipping Effects folyadék és víz segítségével készítettem.

A középen lévő földes és füves részt a MIG Europe Earth pigment és a Star Dust Vietnam Earth pigment nagyjából 90-10 % arányú keverékéből készítettem, majd MIG Pigment fixerrel rögzítettem. A fűcsomókat a MIG egyik füves puszta készletéből tépkedtem ki és egyesével, pillanatragasztó segítségével rögzítettem a helyükre. A leveleket pedig szintén a MIG Maple/Autumn készletéből helyeztem fel és ezeket is pillanatragasztóval rögzítettem.

A Betonbarikádokat a DAN models CONCRETE BARRIERS SET 3 készletéből állítottam elő. Könnyebbség volt, hogy ezek már sárga-fekete csíkosra festettek voltak, azonban csak a front része, a hátsó része ezeknek is sajnos csak szürke volt, ezért maszkolással lefestettem azt is csíkosra, majd elhelyeztem rajta némi kopás, erózió, eső és kosz nyomokat, szintén a MIG erre való már fentebb említett folyadékai és pigmentjei felhasználásával.

A behajtani tilos tábla fej részét régi műanyag telefonkártya négyszögletű tartójából vágtam ki, majd Gunze piros és Gunze fehér színekkel fújtam le, a hátulját pedig Gunze ezüsttel. Az oszlopát pedig fülpiszkálóból készítettem, amit szintén Gunze ezüst színnel fújtam, majd miután pillanatragasztóval felragasztottam rá a táblát és a fémmaratásból hajlított és szintén Gunze ezüsttel lefújt tartó kengyeleket, végül MIG PLW Green Brown AMIG-1612 panelező folyadékkal árnyékoltam és koszoltam az egészet. A táblát a diorámához pillanatragasztóval rögzítettem.

Sajnos ennek a diorámának a végeredménye főleg a saját gyártású matricák miatt nem teljesen lett olyan, mint amilyent elképzeltem, de azt gondolom, ahhoz képest, hogy először csináltam ilyesmit és általam eddig járatlan utakon haladva kellett megoldanom a feliratozásokat, végülis olyan nagyon rossznak se mondható.

A cikk végére néhány eredeti képet is töltöttem fel a hasonlóságok és a különbségek érzékeltetése okán.
TEK-6
TEK-6
TEK-2
TEK-2
TEK-1
TEK-1
TEK-7
TEK-7
TEK-4
TEK-4
TEK-3
TEK-3
TEK-5
TEK-5
TEK-8
TEK-8
TEK-9
TEK-9
dszzs20160322007
dszzs20160322007
dszzs20160322007V
dszzs20160322007V
fh
fh
kJVyhSa
kJVyhSa
tek-10-of-20
tek-10-of-20
2017.01.19.
Utolsó módosítás: 2017.02.04.
Alfio, Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Jimbow
2017.01.19. 20:59:36
Szia, ideje volt már, hogy valaki megépítse, jól áll neki a fekete :)
Alfio
2017.01.20. 08:03:55
Szia! Köszi, igen szerintem is jól néz ki feketén. :-))
Freddy
2017.01.20. 14:12:09
Nagyon jó lett.
Alfio
2017.01.20. 18:55:16
Köszönöm Freddy.
Kékfény
2017.01.20. 22:31:06
Gratulálok nagyon szép lett. Én is meg szerettem volna építeni de ezek után már ez ki marad! mér egyszer gratula!!
Kékfény
2017.01.20. 22:48:19
Gratulálok nagyon szép lett. Én is meg szerettem volna építeni de ezek után már ez ki marad! mér egyszer gratula!!
Alfio
2017.01.21. 11:50:35
Köszönöm Kékfény. Szerintem attól még Te is megépítheted, hogy én elkészítettem.
bagdady
2017.01.22. 08:11:33
az aszfalt kicsit túl rücskös (a szememnek),a szélét lehet hogy ki kellett volna maszkolni egyenesre,talán jobban nézne ki ez azért mégsem egy sivatagi dioráma
laposalátét
2017.01.22. 12:27:38
Szia! Nagyon tuti lett! Jó ez a sötét szín.
Alfio
2017.01.22. 17:27:39
bagdady: Igazad van, az aszfalt sajnos túl "rücskös". Ez viszont azért van, mert a Vallejo alapanyaga eleve ilyen. Talán rossz választás volt a részemről, de mentségemre szolgáljon, hogy először dolgoztam vele és azért ez mégsem olyan nagyon zavaró szerintem.
A széle szándékosan nem egyenes. Nekem jobban tettszik így, mert szerintem ez nem attól függ, hogy sivatagi-e vagy sem.

laposalátét: Köszi. Nekem is bejön a fekete. :-))
borisz
2017.02.04. 15:55:10
Szia!
Nagyon jó ötlet, de engedj meg egy kérdést. Miért hívod következetesen katonáknak a TEK-eseket, amikor te magad nyomtattad a POLICE feliratot nekik? :D
Egyébként ez a "MIG Europe Earth pigment por"? Nagyon lehúzós neve van. :)
Alfio
2017.02.04. 19:08:48
Szia borisz!
Hát öööö.... nem tudom figyelted-e, amiből készítettem a TEK-es figurákat, azok katonák, vagyis gyanta katonák. De az ólomkatona figurákat is "ólomkatonáknak" hívják gyűjtő néven, pedig azokból is van cowboy, indián, páncéloslovag, gárdista, francia civil felkelő, különböző történelmi figurák, meg még ki tudja mennyi minden. Tehát nem akarok nyelvészt játszani, de ez valahogy így alakult ki a nyelvben. Egyébként az USA-ban lévő SWAT alakulatok embereit is soldiers-nek, vagyis katonáknak nevezik, pedig valójában azok is rendfenntartó alakulatok, vagy az orosz spetsnaz FSB alakulatának tagjait is katonáknak nevezik, pedig valójában azok is rendfenntartók. Szóval én ebben sem látok különösebben kivetnivalót, de a kedvedért lejavítottam az írásomban azt az egy szövegrészt, ahol a valódi TEK-esekre is katonaként hivatkoztam.
Nem egészen értem mi a gondod a pigment por nevével (ezt kicsit pontosíthatnád, mert kíváncsi lennék), de arról már aztán igazán nem én tehetek, hogy a gyártó milyen pigmentet hogyan nevez el. :-)
borisz
2017.02.08. 16:47:45
Értem én, hogy sokan rosszul neveznek valamit, de na... :D

A pigment por neve így tök komolytalan. Csak ezen a kicsi Magyarországon van vagy 15 főbb talajtípus, mint lösz, szikes talaj, réti szoloncsák, (agyagbemosódásos) barna erdőtalaj, fekete mezőségi talaj, stb, mind más-más színnel, MIGék, meg adnak "európai főd"-et, oszt jónapot. Miközben ugye a fémekből meg van ezer- és egyféle.

A BTR színe viszont szerintem telitalálat.
Alfio
2017.02.09. 09:07:34
Szia borisz!
Hogyan neveznéd angolul a SWAT embereit? Angolban ezek amúgy is összemosódnak. Officers, military officers, soldiers, stb.... Nem mondom lehetne SWAT officers is, de az meg már szerintem inkább valami tiszt féleséget jelentene úgy. De persze nem vagyok perfekt angol. Aztán ne feledjük el, hogy ezeknek az alakulatoknak - TEK-nek is - több esetben más feladataik is vannak a rendfenntartáson kívül és persze azt se felejtsük el, hogy sok esetben katonák is végeznek ma már rendfenntartási feladatokat is. Sőt, ma már pl. az amerikai nemzeti gárda is végez katonai, honvédelmi, határvédelmi, sőt rendfenntartási feladatokat is. Tehát azt gondolom, ezek a 20. század elején, közepén még esetleg élesen elkülönülő egységek-feldatok, mára már egyre inkább egybemosódnak. Tehát én továbbra is azt gondolom, hogy a soldiers (katona) elnevezés, ezekben az esetekben is megfelel az ilyen egységek tagjai megjelölésére.
Az, hogy "európai föld", csak egy elnevezés. Nyilván nem mindenütt ilyen a föld színe, vagy anyaga Európában és nyilván az elnevezés sem erre akar utalni, ez csak egy úgynevezett "közelítés". Nem csak a MIG nevezi így a pigmentjeit. A Star Dust Vietnam Earth (vietnámi föld) pigment porát is szidhattad volna a hasonló elnevezése miatt, ami egyébként szintén szerepel a fenti leírásomban, hiszen azt a pigmentet is használtam ehhez a diorámához. De nyilván ez sem arra utal, hogy Vietnámban mindenütt ilyen vöröses színű lenne a talaj, ez csak egy közelítés az ottani, főként őserdők talajának színéhez. Pigmentet nem az elnevezése alapján választok - és azt gondolom, hogy normál esetben más sem -, hanem az adott célnak megfelelő színe alapján. Ugyanúgy, ahogyan festéket sem az elnevezése alapján választok, hanem a szín megfelelősége alapján. Pl. a ghost grey-el sem feltétlenül szellemeket akar az ember festeni, hanem pl. F-35 vadászgépet.
hobbista
2017.05.13. 15:10:59
Szia, Alfio!
Csakugyan jól sikerült a kis életkép. Jó a téma, ötletesek a megoldások, összességében nagyon egybe van. Különösen a Katonák/rendőrök szemüvegei tetszenek. ÁM!
Mint korábban rávilágítottak, túl rücskös az aszfalt-de nem a szélein, hanem a tetején! Szerintem egyszerűbb (és talán olcsóbb is) lett volna megfelelő szemcseméretű "vízpapírt" és nem "csiszolópapír" durvaságú (nálunk, Nyírtelken nagy hangsúlyt fektetnek ezek megkülönböztetésére, de nálam CSISZOLÓPAPÍR mindegyik)biz-baszt használni.
Más:
Kérlek, ne vedd magadra, de sok ilyen cikket olvastam itt és anno a Pro Modellben is, hogy különös hangsúlyt fektettek a használt anyagok pontos megnevezésére. Nos, ez önmagában nem is lenne baj, mert ugye tanulni kell belőle...Csakhogy az emberek többsége, mint megfigyeltem, nem az igazi lényeget szűrik le belőle. Gondolok ilyenre, mint a Blue Tak (vagy mi) gyurma. Azután, hogy ezt megemlítették, cikkek sorozata jelent meg, kidomborítva, s mintegy elismertséget követelve, az ominózus termék használatát. Ilyenkor elmosolyodtam. Nem attól lesz jó a makett, mert pl. Blue Tak-et használtam, mondjuk terepszínezéshez, hanem mert olyan gyurmát, vagy egész más valami segítségét vettem igénybe, ami nem hagy nyomot maga után, vagy átszóródást ill. ahhoz hasonló hatást lehet vele elérni.
Vagy nagyszerű cikkek tömkelege szól arról, milyen típusú (nálam nevesincs)szórópisztolyt használtak, milyen szórási beállítással. Én ecsettel dolgozok, mit tanultam belőle?-SEMMIT! Pedig azt mondják, az igazi mesterek ecsettel érik el azt a festési minőséget, amit mások szórópisztollyal. Szerintem a pisztolyokat meg kéne hagyni az autófényezőknek...
Bocs az eszmefuttatásért, de ez már régen kikívánkozott belőlem, nem a Te művedet akartam leszólni. Úgyhogy csak így tovább, és az aprólékos márkamegnevezés helyett inkább a lényegre koncentrálva.
Alfio
2017.05.15. 19:56:09
Szia hobbista!
Köszi a véleményedet. Számos makettem van, ahol az aszfaltot én is csiszolópapír felhasználásával készítettem el. Tapasztalatom szerint is ez éri el a legmegfelelőbb hatást, azonban számos más hátránya van. Koszolni ugyanis egy kínszenvedés, hiszen az ecsetet lényegében megeszi, mivel értelemszerűen eredetileg csiszolásra készült. Vagyis ha egy ilyent elkezdesz koszolni és utána ecsetelsz higítóval, meg pigment porral és rögzítővel, amit legalább két-három alkalommal meg kell tenni egymás után, hogy a kívánt hatást elérjük, egyrészt a végére nem marad az ecseteidből semmi, másrészt az azokból kihullott szőrök összeszedésével szenvedhetsz, mivel azok ott lesznek a csiszolópapíron. Vagy pedig választhatod azt az opciót, hogy nem koszolod, vagy kevésbé koszolod, de akkor meg oda a valósághűség. Tehát, tapasztalatom szerint a csiszolópapír inkább kerülendő, ha lehet. Ezzel az anyaggal amit ennél a diorámánál használtam - mint azt írtam is már - először dolgoztam, így zsákbamacska volt milyen lesz a felület. Tényleg egy kicsit túl rücskös, de még mindig azt gondolom, egyáltalán nem vészesen.
A szórópisztollyal való festés szerintem egy igazán impozáns és valósághű makett készítéséhez sajnos elkerülhetetlen. Egyrészt láthatóan is egészen más felületet ad, másrészt vannak olyan technikák, melyeket csak azzal tudsz megoldani. Ez persze nem azt jelenti, hogy az ecset ne lenne szükséges, sőt, a részlet műveletekhez, vagyis pl. a panelezésekhez, koszolásokhoz elengedhetetlen. Ez nem arról szól, hogy valaki döngesse a mellét, hogy neki micsoda szerszámai, kiegészítői, ecsetei, meg szórópisztolyai vannak! Ha eljutsz arra a szintre, hogy kipróbáltál már néhány dolgot, pl. pár típusú szórópisztolyt, akkor rájössz, hogy totál nem egyformák és hatalmas eltérések lehetnek nem csak minőségben, de képességekben is. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy kizárólag a méregdrága darabok lennének a legjobbak, sőt!
Amire gondolsz az a Blu Tack lesz szerintem. Ez nem kifejezetten makettezéshez van kitalálva, ráadásul ahogy nézem nem is drága dolog, pár száz Ft-os cucc, így azt gondolom kb. olyan lehet mint a többi átlagos gyurma. Szerintem épp ezért nulla jelentősége van, de persze én még nem dolgoztam olyannal, ezért ez is csak feltételezés. Terepminták kialakítására viszont vannak ettől sokkal profibb és jóval drágább eszközök, ezért szerintem ennek megemlítése inkább az alkalmazó ötletességére utalhat, semmint arra, hogy az illető kihangsúlyozza, micsoda márkás cuccot használt, mivel ez egyáltalán nem az.
Szóval a lényeg, félreérted, ha azt gondolod, hogy ez a melldöngetésről szól! Abszolúte nem! Egyszerűen csak a jó és a rossz tapasztalatok átadásáról. Így viszont ha valakinek valami bevált, azt mások is esélyesen elkezdhetik majd átvenni és használni és egyáltalán nem baj, ha ezt ők is kihangsúlyozzák, hogy még többen okulhassanak az adott márkájú dologgal kapcsolatos tapasztalatokból.
hobbista
2017.05.18. 10:27:17
Szia!
OK, vettem az adást, és neked is igazad van. Persze lehetne kötni az ebet a karóhoz, hogy hát a csiszolópapírt ne úgy fesd, mint a kerítést, vagy ecsettel is le lehet festeni akármit, csak más bontásban (uram bocsá, nem kell az egész makettet festetlenül összerakni, aztán adjad neki a pisztollyal)... Azt hiszem, mi jól el tudnánk beszélgetni ezekről a dolgokról mélyebben.
Alfio
2017.05.19. 08:54:54
Szia hobbista!
A csiszolópapírt ha festeni, vagy árnyékolni, árnyalni akarom, azzal nincs probléma, lévén szórópisztollyal ez könnyedén megoldható. Én a koszolásról írtam. Tehát amikor pigment port szórsz rá, azután eldolgozod ecsettel, na az nagyon problémás tud lenni csiszolópapír esetében. Ráadásul eleve a redőibe sajnos nem is úgy áll meg a pigment, ahogy kellene, tehát még ezen is dolgozni kell ecsettel mielőtt rögzíthetem és ez bizony problémás. És akkor még nem is beszéltem más dolgokról, mint pl. az apró úthibák, repedések, pótlások utánzásának a gondja, ami csiszolópapír esetében lényegében lehetetlen.
A maketteket nem jó úgy fújni, hogy előre mindent összerak az ember, hiszen egy rakás dolog van amihez úgy nem fér hozzá, illetve úgy már nem lehet kimaszkolni, visszaködölni, stb.... Pl. egy Humvee belsejét sem tudod lefújni, ha már teljesen összeraktad, hiszen nem férsz hozzá, plusz az ablakait is összefújnád. Persze vannak olyan műveletek, amiket így is el lehet készíteni, de én konkrétan nem szoktam, mivel ha egy kevés valahova félre megy, akkor többet ártok mint használok vele.
A fő különbség, hogy maga a felület lesz egészen más amit fújsz és amit ecsettel festesz. Messziről, fényképeken is látszik, mit fújtak és mit ecseteztek, hiszen előbbi felülete szép sima homogén, utóbbi pedig húzásos az ecsetszálak miatt és többnyire nem is mindenütt úgy oszlik el ahogyan kellene. Ezt nem tudod kiküszöbölni akkor sem, ha centinként haladsz a festéssel, sőt, úgy még az egyes részek közti különbség is kiviláglik majd mondjuk egy nagyobb egybefüggő felület esetén. Azután ecsettel nem tudsz ún. balck & white technikát alkalmazni,illetve nem tudod elvégezni a ráfestéses, erősebb, ill. enyhébb színekkel való árnyékolásokat sem és persze nem tudsz ködölni sem.
hobbista
2017.05.19. 14:15:06
Szia!
Induljunk ki abból, hogy nekem nincs szórópisztolyom (és nem is tervezem, hogy szerzek), tehát már itt elakad a dolog. Ez viszont nem ok, hogy feladjam e szép hobbit, ergo próbálok olyan technikát alkalmazni, ami helyettesítheti ezt az őrületet többé-kevésbé. Ami az ecsethúzást illeti, ezen könnyedén segíthetünk a megfelelő hígítással. Ott van például a gun metal (Humbrol) szín. Úgy festem vele a fegyverek csöveit, mint annak a rendje, és merem állítani, senki se mondja meg, hogy az ecsettel történt. És azért ott is vannak sima felületek... Lehet, hogy valami babrásabb, vagy bonyolultabb így, de időm van, nem akarok mindent egy hónap alatt befejezni, hisz az ezzel töltött idő nekem kellemes.
A finom átmenetekről jut eszembe, sokan eltúlozzák a koszolás/árnyékolás, de főleg árnyékolás témát. Pl. "a sima felületek középen világosabbnak hatnak, mint a szélein" elmélet szerintem (ha van is) nem olyan szembetűnő, mint a kész makettek 90%-nál. Kövezzenek meg érte, de egy harcjármű fotón se láttam ilyen árnyhatást. Úgy vélem ezt sokan csak ráképzelik, mintsem látják, mert hallottak róla, hogy van ilyen.
Alfio
2017.05.24. 09:55:19
Szia hobbista!
Tulajdonképpen miért idegenkedsz a szórópisztolytól? Ezt elmagyarázhatnád, mert nem igazán értem. Sokkal egyszerűbb, kellemesebb és szebb is lesz az eredmény, ha vele dolgozol.
Ecsettel nem tudod utánozni ezeket a technikákat. Nézz utána nyugodtan.
Ha nagyon meghigítod a festéket az sem jó, mert nem fed eléggé, illetve megfolyik, ráadásul attól még mindig látható marad, hogy azt ecsettel festetted. Ha leteszel egy ilyen, egy olyan felületet egymás mellé, poénra lehet látni mi hogyan készült. Szerinted a való életben miért fújják mondjuk az igazi autókat amikor festik? Úri passzióból? Gondolkodj. :-)
Ecsettel nem bonyolultabb. Egyszerűen van amit meg lehet vele csinálni, van amit meg nem.
Nem árnyalásról beszéltem, hanem árnyékolásról. Teljesen más dolog. Mondjuk egy ecsettel húzott panel vonalat árnyékolsz, ködölsz egy alap színel, azáltal, hogy ráfújsz egy keveset belőle. Ezt ecsettel nem tudod megtenni semmilyen technikával sem.
Alfio
2017.05.24. 10:38:13
Ja! A koszolásnak meg "csak" annyi a jelentősége, hogy attól lesz valósághű. Egy teljesen tiszta utca, vagy kerék pl. életidegen dolog, az ilyen makettek inkább játéknak tűnnek, semmint makettnek. Persze játékot is lehet készíteni, csak akkor azt ne hívjuk makettnek. :-)
hobbista
2017.05.29. 21:54:29
Szia!
Nem vagyok amatőr, tudom mi a jelentősége a koszolásnak. Én csak azt próbáltam "ecsetelni", hogy egyesek túlzásba viszik, az "árnyékolást" szintén. Valahogy az az érzésem, próbálod elbagatelizálni a mondanivalómat, belőlem pedig hülyét csinálni virágnyelven, pedig nem hinném, hogy egyedül lennék ezzel a problémával. Vannak a "profik", akik úgy gondolják, az az egyetlen, de legalábbis a legjobb járható út, amit ők csinálnak, és amikor kiderül, hogy van aki másképp csinálja, akkor jön a kérdés: "hány makettedről van fenn kép, (adj isten a Makettinfon)?" Hidd el, összeraktam párat...-üzenem minden önjelölt akadémiai professzornak itt a neten- és volt, hogy helyezést is értem el versenyen, erről ennyit. Az, hogy mennyit geccsolsz a szórópisztoly tisztításával, persze senkit nem érdekel, mert a Youtube-on is kihagyják ezt az unalmas és meglehetősen kellemetlen részt, nem beszélve a beállításáról, főleg annak, aki nincs hozzászokva, és még ott van az ára is egy ilyen készletnek, kompresszorral együtt...nem sz@rom a pénzt.
A való életbeni festékszórásról annyit, az az olcsóságról és különösen a gyorsaságról (ez utóbbi a makettezőkre is igaz) szól.
Próbáld elfogadni, hogy így is lehet, és nem feltétlenül rosszul. Nekem ez hobbi, nem verseny, és nem fogok beállni a sorba, mert az trendi (elmondom, régen csak ecset volt). Részemről kinyírtam a témát.
Alfio
2017.05.30. 17:43:35
Szia hobbista!
Te ilyen sértődékeny vagy, vagy ez valami taktika arra, hogy "igazad legyen"? :-) Na mindegy. Én nem vagyok egy ilyen lelkizgetős típus, úgyhogy csak szólok, nálam ezzel nem sokra mész, rám kizárólag tényekkel tudsz hatni.
Nos, nem tudom hány makettet raktál össze, de nem is igazán érdekel, mivel ez ebből a szempontból szerintem nem releváns, ahogyan az sem, hogy hány versenyt nyertél, vagy hányat nem és hogy amatőr vagy-e vagy sem. Én pl. egy versenyt sem nyertem, igaz, nem is indultam egyen sem. :-) Számomra ugyanis ez valóban nem erről szól. Én kizárólag hobbiból űzöm a makettezést és hidd el - hogy a Te szavaiddal éljek -, én sem "sz@rom a pénzt". Viszont van egy olyan dolog, hogy ha már csinálok valamit (legyen az bármi), akkor a lehetőségeimhez és a tudásomhoz képest megteszek mindent, hogy az a lehető legjobb legyen. Ebben sincs ez másképpen. Ettől még persze nem lesz tökéletes, sőt, én is elszúrok dolgokat, de legalább tudom, hogy megteszek mindent amire csak képes vagyok, hogy az szép és jó legyen. Én is ecsettel kezdtem, szórópisztoly nélkül, csak kettőnk közt annyi a különbség, hogy én hallgattam a jó szóra és kipróbáltam a szórópisztolyt. És láss csodát, lehetőségek tárházát fedeztem fel. :-)
Egy teljesen jól használható, átlagos kompresszor 23-24 ezer Ft-ból megvan. (Na jó, mikor én vettem akkor még 20-ból megvolt, de hát az árak sajna nem lefelé mennek.) Egy használható pisztoly meg már 8-10 ezerből, ez kb. nem sokat változott az utóbbi időben. Legrosszabb esetben is 34-35 ezerből megvan minden. Hogy ez sok, vagy kevés, az nézőpont kérdése, de én nem hinném, hogy különösebben "elit" dolog lenne. És nem győzöm számodra ismételni, mert még mindig ezt a mantrát hajtogatod, hogy a dolog nem is erről szól!!
Nem sok szórópisztoly volt a kezedben eddig, ha jól gondolom ugye? Ezeket pucolni ugyanis egyáltalán nem egy nagy dolog. Szétszedni egy gyakorlott embernek kb. 20-30 mp. Utána kimossa az ember higítóval, meg fülpiszkálóval, ha nagyon alapos valaki akkor nekimegy még vékony fémpálcával is a tűnek a helyén, legrosszabb esetben is kb. öt perc. Lehet, hogy gyorsabban megvan, mintha egy ecsetet akarsz megtisztítani, mert azt ugye áztatgathatod és akkor sem lesz már olyan sosem mint újkorában. Ráadásul ha jól bánsz vele, akkor egy szórópisztoly akár egy életen keresztül kitart. Egyébként tévedsz, mert a youtube-on egy rakás videó van arról is, hogy hogyan kell szétszedni és karbantartani a szórópisztolyokat, lásd:
https://www.youtube.com/results?search_query=airbrush+disassembly
Sokkal több gond szokott lenni a kompresszorokkal, ugyanis folyamatos hosszú használat után egyszerűen elvizesedik a cső a kondenzvíztől és elkezdi azt a szórópisztoly köpködni. Ilyenkor sajnos valóban nincs más lehetőség, mint pihentetni, amíg kiszárad. Ha ezt hoztad volna fel, akkor sem azonosulnék azzal amit írtál, viszont abban egyetértenék veled, hogy az ilyen helyzetekben valóban türelem kell, néha több nap is, de azt gondolom ennyi simán belefér, hiszen ez csak egy hobbi, nem munka és nem időre dolgozik az ember.
Egy szó mint száz én Neked leginkább azt tudom javasolni, hogy ne besértődni próbálj meg, hanem inkább próbáld ki azt amit - amúgy láthatóan mindenféle hozzáértés és tudás nélkül - fikázni próbálsz. Hátha megtetszik. ;-)
hobbista
2017.06.01. 22:51:44
Szia, Alfio!
Nem sértődtem meg, mert ha így lenne, egyszerűen nem válaszolnék. Állom a pofonokat. Csak az bánt, hogy félreismersz. NEM fikáztam semmit, csupán ellenvéleményem volt. 34-35, de akár 23-24 ezer forint is sok, az asszony kivágna, ha ennyit költenék egyszerre a hobbimra. S mielőtt érdekes gondolatod támadna, közlöm, nem tőle félek! Nem vagyok mai gyerek, 44 évesen nem szívesen váltok, és nem is látom szükségét...és már csak ezért is esik rosszul, hogy olyan hangnemben írogatsz, mint ha te lennél a mindenható, vagy legalábbis a "konkrét csávó" kőkemény hittel, és mindig paskolnád a homlokomat, hogy ne heveskedjek. Lehet hamarabb kezdtem el makettezni, mint Te! De visszatérve a témához, azt se hencegésből írtam, hogy helyezésem volt (és NEM nyertem) versenyen, hanem hogy lásd, a közízléstől eltérően is lehet.
Mindenesetre köszönöm a vitát, tudtam meg új dolgokat, de nem igazán győztek meg. Remélem, aki olvassa, hasznára lesz. Szép dolgokat csinálsz, csak így tovább. További jó makettezést.
Alfio
2017.06.04. 10:23:07
Szia hobbista!
Hát abból ahogy írtál, meg amit megfogalmaztál nekem úgy tűnt megsértődtél, vagy legalábbis azt játszottad el. De persze nem látok a fejedbe, ha te azt mondod, hogy nem, hát akkor nem.
Sosem tűrtem el a páromtól (egyiktől sem), hogy beleszóljon a hobbijaimba. Ahogyan én sem szólok bele az ő hobbijaiba, szerintem ez teljesen jogos elvárás. Nekem nincs azzal sem semmi bajom, ha a párom 100 vagy 200 ezreket költ a saját hobbijára. Ha maga keresi meg a rávalót, akkor miért lenne?? Az ő dolga.
Lehetm hogy hamarabb raktad össze az első makettedet mint én, bár erősek a kétségeim. Én ugyanis 9 évesen tettem ezt, igaz, csak öt évig csináltam, azután volt egy sok éves hosszú szünet, de azt gondolom ennek sincs semmi jelentősége. Én 49 vagyok, de ez sem jelent semmit, a kor az csak egy állapot. Tőlem jóval fiatalabbaktól is szívesen elfogadok tanácsokat, ha tudom, látom, hogy az illető sokkal profibb az adott dologban mint én - ennek ugyanis a korhoz nincs sok köze - és nagyon szívesen váltok is, ha valami megtetszik. Nincsen abban sem semmi rossz. Kőkemény lenne a hitem? Nem hiszem, lévén te írtad magadról, hogy "44 évesen nem szívesen vált"asz és pont én vagyok aki meg szívesen vált. Ecsetről is áttértem a szórópisztolyra.
Köszi, épp most szándékozom ügyködni majd valamivel. :-)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció