Tuskegee alakulat avagy a vörös farkú vadlovak

North American P-51D Mustang

1:72, Airfix No.A01004
Tisztelet!

A Spitfire cikkben ígértem, most írok erről a makettről is. Igazság szerint ez előbb készült, mint a Spit. :)

Makett:
Ez is az Airfix újkori készleteiből való, tehát sokkal jobb minőség, mint anno. Szép vésett vonalak, jó illeszkedés és szép/részletes matrica lap.

Építés:
Természetesen a pilótafülke volt az első, amit a szokásos cockpit green-re festettem, majd átmostam feketével, illetve beragasztottam a műszerfal matricát. Kifestettem a kithez adott figurát is, gondosan ügyelve arra, hogy ezeket a gépeket színes bőrű pilóták vezették, így nem a szokásos flesh bőrszín került a pilóta arcára, hanem egy világosabb barna. A készlethez kettő darab kabintetőt kapunk, a nagy buborékot és egy valamivel alacsonyabb profilú, de szintén buborékot. Sajnos az én esetemben a nagy buborék úgy meg volt karcolva, hogy nem tudtam kijavítani, így a sportosabb kabintető került fel.
Következett a festés. Még sose csináltam fém színű gépet eddig és meg kell mondjam, sokkal nehezebb szépen megcsinálni, mint bármilyen terep mintát! Elsőre Tamiya X-11 Chrome silver-t kapott. Erre ráfújtam egy réteg flakonos Humbrol fényes lakkot, de ettől kifehéredett az ezüst!!! Nem volt mit tenni, át kellett fújni. Ezt egy nem kifejezetten makettekhez használt flakonos spray-el végeztem (Montana GOLD series, Silverchrome). Az eredmény egész jó lett. Kimaszkoltam a vörös részeket és Tamiya XF-7 flat red-el fújtam le őket. Ezt követően pedig a motortér burkolat tetején lévő felület következett Tamiya XF-62 Olive drab-al. Amikor eltávolítottam a maszkolást, kicsit visszaszedte a festéket véletlenszerűen és ez - szerintem - nagyon jót tett. Magam sem tudtam volna élethűbben koptatni! :D
A gépet behúzott futószárakkal építettem.
Mikor minden kész volt, jöttek a matricák és a Humbrol Decal Fix.
Ezt követően a hígított művészolajé és a panelezésé volt a főszerep.
Amikor minden elkészült, megkapta a makett a Hombrol Gloss Varnish-t, amitől szép csillogó és szinte életszerű lett.

A makett nagyon tetszett és még most is szívesen nézegetem, hogy elkészült. Véleményem szerint a legszebb légcsavaros II. vh-s vadászgép. Ha megint neki kéne állni, természetesen pár dolgot máshogy csinálnék. Pl. felkutatnék valami tényleg jó króm színt. Ezen áll vagy bukik egy ilyen fémszínű makett szépségének sikere. Úgy hallottam a Gunze krómja nagyon jó...
Mindezek ellenére remélem a végeredmény Nektek is tetszik.
A kész makett
A kész makett
Kész festés
Kész festés
Red Tail
Red Tail
Matricázva, panelezve, de még légcsavar nélkül
Matricázva,…
A véletlenszerű kopások
A véletlenszerű…
A pilótánk
A pilótánk
Alulról
Alulról
2016.08.14.
Utolsó módosítás: 2016.08.23.
Nagyt, Milton Keynes
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
vrauko
2016.08.23. 12:27:31
Flash: villanás; flesh: emberhús
Alfio
2016.08.23. 13:19:10
Szerintem jó lett. A koptatásos rész is. Bár az kicsit furcsa, hogy kizárólag a motortér tető kopott, gyak. semmi más. Egyébként a kopásos effekteket el lehet készíteni hajlakkal is, de szerintem erre a célra a legjobb a MIG Heavy Chipping Effects-e. Felfújod az alap festéket, hagyod száradni, majd ráfújod a chipping folyadékot, azt is hagyod száradni, majd rá a külső színt és azt is hagyod száradni. Utána kicsi vizes ecsettel kezded "koptatgatni". A végén pedig lakkozod. Az eredmény egészen jó szokott lenni.
Nagyt
2016.08.23. 20:35:24
Javítva a flash :) Köszi, ezek szerint alaposan elolvastad :)
Alfio
2016.08.23. 20:42:27
Jah, láttam, hogy írtad véletlenül sikerült kopottra, ezért írtam meg hogyan lehet az ilyeneket direktbe készíteni. :-))
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció