Unter dem Kreuz

Tiger I

1:72, Revell
Sziasztok!

Fiatalabb koromban rengeteget maketteztem, aztán az egyetem alatt valahogy abbamaradt a dolog. Most viszont több időm van, így jó ötletnek tűnt egy korábbi hobbimat feleleveníteni. Kezdésnek az évek óta félkészen, illetve dobozban figyelő kitek befejezésével ügyködöm, ezek közül az első a Revell 1:72-es Tigrise.

I. A HARCKOCSIRÓL

Az építés:
Tekintve, hogy nem egy fiatal készletről beszélünk, nem csodálkoztam, hogy jó néhány illeszkedési problémával szembesültem. Ez volt az első zimmerit próbálkozásom anno, üvegező gitt és kólás kupak segítségével applikáltam. A gitt alkalmazását azonban utólag visszatekintve nem javaslom senkinek, mert nagyon nehezen talált tapadást a felületen. A köténylemezeket, illetve a torony hátulját található tárolót sörösdobozból készítettem újra, mivel élethűbb elgondolásnak tűnt, mint az eredeti műanyag. Mivel a tornyon nem volt tökéletes az illeszkedés, végül egy szúnyoghálóból készült álcahálóval takartam el jó részét. A motortér tetejére szűk szövésű hálóból készítettem el a szellőzőket takaró gallyrácsokat.

A festés:
Revell enamel festékeket használtam, amit utólag bánok, mert a bemosásnál kellemetlen élményeket eredménezett. Egyszerű háromszínű német festést készítettem, erre jött a megkopott téli álca, szintén enamel fehérrel (és szintén megbántam...). Akril feketével igyekeztem bemosni, több-kevesebb sikerrel: Ahol az akril megült, ott némileg megmarta az enamel felületet, ami igencsak keserű tanulópénzként summáztam. Toronyszámot és felségjeleket nem kapott, a zimmeritre nem mertem matricázni, meg láttam pár fotót '45-ben Hazánk területén harcolt Tigrisekről, amiken nem voltak az említett jelzések.

Weathering:
Pasztellkrétát használtam a sár és a rozsda érzékeltetésére. Több rétegben és árnyalatban igyekeztem elkészíteni, hogy a sár különböző száradási fázisai elkülönüljenek. A későbbi munkafolyamatok során a páncélost már a diorámával együtt koszoltam.

II. A DIORÁMA

A keresztről:
Hungarocellből készült, a Krisztus fiugra, és a Mária dombormű "öntéssel", levegőn száradó gyurmából. Kísérleti jelleggel készítettem, a festésnél fugaport kevertem fehér festékkel, azzal kentem le az egészet, majd olajfestékekkel filtereztem. Végül az AK sötétbarna bemosójával emeltem ki a részleteket.

A figurák:
Italeri készletekből valók, enamel festékekkel festve. A német eichentarn egyenruha őszi oldalát igyekeztem reprodukálni rajtuk, több-kevesebb sikerrel. ötöt választottam ki, vegyes fegyverzettel, hogy egy szedett-vedett Kampfgruppe érzetét keltsék.

Az alap:
15x15cm-es fa alapzatra készült, a domborzatot levegőn száradó gyurmával alakítottam ki. Megjegyzés: Ha nem lakkozzátok le előtte a fát, a gyurmában lekötött nedvesség egy részét felszívja, és megvetemedik (nálam is ez történt, szerencsére csak alig észrevehetően).

A föld & sár:
Föld és faragasztó keveréke (utóbbiból csak annyit, amennyi feltétlen kell, mert hajlamos berepedezni az eredmény, ha túl "szmötyi"). Érdemes több vékony rétegben dolgozni. Ahol a nedvesség látszatát akartam kelteni, ott fényes lakkal kezeltem.

A fű:
Méretre vágott kenderkóc, csomónként felragasztva. Miután elkészült a befüvesített terület, különböző árnyalatú olajfestékekkel szárazecseteltem.

A hó:
A jól bevált szódabikarbóna+faragasztó. Mivel olvadt havat akartam ábrázolni, fényes lakkal szárazecseteltem, a lábnyomok festetlen figurák közreműködésével készültek.

Egyebek:
A bokrok gyökerekből és elszáradt gazból készültek. Pár eldobált orosz felszerelés is felkerült, ezek különböző maradékok más készletekből.

A koncepció háttere a Tavaszi Ébredés Hadművelet, 1945 márciusában, a Dunántúlon. A kérészéletű német offenzíva során a sár nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a német nehézharckocsik ne tudjanak érvényesülni. Ezt az alaposan megsüllyedt Tigris ábrázolásával igyekeztem érzékeltetni.

Nagyjából ennyiben tudnám összefoglalni a dioráma elkészültét.
Köszönöm, hogy megtiszteltél eme szösszenet elolvasásával! :)

-Ricsi-
A kész dioráma
A kész dioráma
Előről
Előről
Apróbb módosítások a tornyon

Drót kapaszkodók, alumínium lemezek...
Apróbb módosítá…
Gallyvédők házilag
Gallyvédők há…
Kipufogóvédők...
Kipufogóvédők
Zimmeritezve.
Zimmeritezve
Álca felfújva. 

Első airbrush próbálkozásom, elég elnagyolt lett, de majd fejlődöm.
Álca felfújva
Ködölés...

Na igen, itt nagyon elszaladt velem a ló... Részben ezért is döntöttem a téli álca mellett, hogy valamelyest takarja.
Ködölés
Ködölés...

Na igen, itt nagyon elszaladt velem a ló... Részben ezért is döntöttem a téli álca mellett, hogy valamelyest takarja.
Ködölés
Téli álcával
Téli álcával
Átmosás... (1)
Átmosás... (1
Átmosás... (2)
Átmosás... (2
Átmosás... (3)
Átmosás... (3
Átmosás... (4)
Átmosás... (4
Jézusom... 

...Avagy levegőn száradó gyurma kokillából levegőn száradó gyurma megváltó.
Jézusom
A kereszt festetlenül

Máriával és Jézussal
A kereszt festetlen…
Alapozás...
Alapozás
...és antikolva.
...és antikolva
Közelebbről
Közelebbről
Mocskos meló.

Készül az alap...
Mocskos mel
...Majd következett a befüvesítés.
...Majd következett…
Készen.
Készen
Kicsit közelebbről...
Kicsit közelebbről…
A harckocsi rögzítése a terephez
A harckocsi rögzít…
...Itt már be is havazott :)
...Itt már be is…
Figurafestés

Rézdrótra csapolva, csiptetővel megfogatva.
Figurafestés
...és a terepen a figurák
...és a terepen a…
A havas stzántó felülről
A havas stzántó…
A végleges bokor
A végleges bokor
Elhagyott orosz aknavető és néhány aknavetőgránát
Elhagyott orosz…
Géppuskások az út szélén
Géppuskások az út…
Kész,
Kész
.
.
Géppuskások
Géppuskások
Eldobott sisak
Eldobott sisak
Felülről
Felülről
2018.08.09.
Utolsó módosítás: 2018.08.11.
Gaunt93
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
filpit
2018.08.12. 08:20:46
Szia, Gaunt!
Olvasva a festési procedúrádat azt tudom javasolni , hogy enamel festés után egy fényes akril lakkréteget vigyél fel, ami megvédi az alapfestést a bemosástól és az egyéb festési eljárástól. Jó újrakezdés, nekem nagyon tetszik a munkád!Festésen meg ne bánkódj, lesz jobb is!
Üdv, István!
Gaunt93
2018.08.12. 14:18:52
Köszönöm szépen, legközelebb kipróbálom az akril lakkot! :)
Gabikabácsi
2018.08.14. 22:20:23
Szervusz Gaunt!

Újrakezdésnek nem lett rossz, különösen tetszik a dioráma beállítása.
A feszület megoldása tetszik, én is alkalmazni fogom a technikát.
Itt viszont jó lett volna, ha csak simán lefested, antikolod; a fugaport szerintem elhagyhattad volna (túlzottan kopottas lett, nagyon le van kopva a méretarányhoz képest, gondolom, régebben jobban vigyáztak ezekre a feszületekre).
A Revell enamelekkel én is szívtam, olajos átmosás/filterezés nem jöhetett szóba (pl az adatlapomon látható Stukát temperával koszoltam, így nem bántotta az enamelt, vagy téli álcát is csináltam temperával).
Az akril lakk viszont megvédi a felületet, de vigyázni kell, hogy az rendesen ki legyen száradva (főleg az enamelnél kell óvatosnak lenni).
A jutyubon Plasmo 1/72-es harcjármű videóit ajánlom, pl étvágygerjesztőnek egy szép Tiger II:
https://www.youtube.com/watch?v=pyx1oNBsHCU
Mindenesetre csak így tovább!
Üdv
HPG
Gaunt93
2018.08.17. 12:01:50
Köszönöm! :)
A dioráma beállításánál direkt törekedtem arra, hogy "ferde" legyen az egész, szóval az út határsávja sem lett egyenes :)
A keresztnél utólag én is bánom a rücskös réteget, öreg sírköveknél, meg ősi romoknál még elmenne, de ezeknél a falu széli kereszteknél valóban sok, ráadásul a Jézus és Mária figuráknák sok részletet el is vett... Na mindegy, majd legközelebb.
Én is lelkes követője vagyok Plaso munkásságának, a Tigrist épp úgy rögzítettem, ahogy ebben a videóban a Királytigrist :)
-Köszi, Ricsi-
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció