/ Fórumok /

Álom-makett és "rémálom"-makett

A kategóriájában kimagaslóan jónak számító,vagy hihetetlen silány minőségű makettekről lehetne pár szóban írni...
Persze ez teljesen szubjektív lesz,de talán segítség lehet"tévelyg" makettező társainknak,akik talán pont a leírt típuson gondolkodnak,hogy megvegyék vagy sem...
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9.
pigasos78 617611 2016. november 7. 21:47
Válasz erre
Sziasztok!

Kedves Sokol! Látom neked átment a dolog amit magyaráztam. A "feeling", ami miatt én élvezem a makettépítést. Bizonyos határok közt, a jó ízlés határán belül túlozni kell. Az is például egy "túlzás" volt, mikor kiállításon láttam egy nagy dög 35-ös Mi-24-est, ami mindenhol ki volt bontva, mint egy konzervdoboz. De szép volt! (Mondjuk életszerűbb lett volna műszakiakkal körülvéve ebben az állapotában repülő dioráma kategóriában).

Orosz kontra svéd technika egy korábbi kommentre is... Két kollégámnak van Volvoja. Az egyiknek S70 aminek minden baja van szó szerint, a másiknak V40, ami körbe rohad. Egy haverom dolgozik Land Rover kereskedésben. Nagyon szimpatikus lett a Defender, mikor elmondta, hogy a korai darabokat felhalmozott Spitfire cuccokból építették. Kipróbáltam a Bükkben, isteni volt. Viszont elmondta, hogy két autó is van, ami jobb a Defitől. Az egyik a Mercedes G class, a másik pedig a Lada Niva! :)

Kedves Zoli!Így rávilágítva (Revell, Airfix, stb...) tényleg nem vészes a Meng F-102 ára. Csak mégis valamiért többet vártam attól, ami nem a már megszokott, ismert minőség.
A Hobbyboss Jaguar árát én sem értem, mint ahogy az elcseszett Trumpeter F-100D, és Chinook árát sem...a Trumpi 29-est megnéztem, valóban szép! Az SMT különösen tetszik, lehet, hogy szólok Kocsis Sanyinak... :)
Az L-29 a finishben van és egyre jobban tetszik, kivéve a póttankot. Tudod azért dühít, mert a kínai mérnökök lusták voltak sok dolognak utánanézni. És itt is az a bajom, hogy túl nagy volt a beharangozás és többet vártam, mint az "ezeréves", imert gyártóktól. Ha már szegecselés nincs, legalább a jellegzetes Delfin acél csavarfejek tekintetében lehettek volna következetesebbek. Szépen elkezdték a szárnyakon, de a kabintető keretre már nem jutott.
De mégis, nyilván inkább ez, mint a KP...nem kérdés!

Mi a baj konkrétan a Special Hobby Yak-23-al? Van róla infód? Ja! És áruljátok már el végre ki az a "huancsávóartinezgomez-iazvédó"! :)

Kedves orosháziak! Egy pofa sör mellett holnap folytathatjuk. Holnap, holnapután a közelben dolgozom és holnap estére beterveztem egy kis orosházi nosztalgiát...

Üdv
Szabolcs
Floramilla 617575 2016. november 7. 11:19
Válasz erre
934867-13684-40-pristine
934867-13684-40-...
715_002
715_002
715_001
715_001

Nekem Mig-9-ből még a jó öreg Aviastend vákumformázott van meg. (És a La-150 szintén.)
Ezekkel lehetett eleget dolgozni.
Zoli 617509 2016. november 6. 12:21
Válasz erre
Szia,

Az F-102 ára azért nem olyan túlzó, főleg a vám stb tudatában. Az akciós ár meg végképp nem drága. Egy hagyományos Revell, Airfix stb is kerül ennyibe (Gripen stb), és azokhoz sincs gyanta és egyéb extra, viszont hibák előfordulnak mindegyiknél. Az alakhibák tényleg dühítőek, de inkább legyen egy cserélhető orrkúp hibás, mint mondjuk a törzs vagy szárny. Amúgy a legtöbb makettnél hibás az orrkúp, a Revell Tornado makettjétől szinte minden típus makettjéig. Engem jobban zavar pl a Hobby Boss Jaguar 8-1000Ft-os ára, ami nekem teljesen érthetetlen. Állítólag annak is vannak alakhibái, viszont a szinte tökéletes és nagyon részletes Trumpeter MiG-29-esek sokkal jobbak és csak 5-6000Ft körül vannak.

Az L-29 esetében továbbra se tudom elítélni a céget a szegecsek miatt. Nagyon kevés makettet adnak úgy ki, nekem is tetszik, de ez még nem lehet alapvető elvárás. Ennyivel azt is el lehetne várni, hogy antikolt festéssel adják ki a makettet, amit csak össze kéne rakni, de így mi értelme az egésznek? A póttank szintén dühítő, de még mindig az legyen hibás, mint a sárkány.

A Special Hobby új kitjei tényleg nagyon szépek, viszont azokat még nem néztem át alaposan. De elég sok makettjénél vannak durva hibák (említett Yak-23, Vautour, F-82 stb), és vannak köztük nagyon nem olcsók is. Hiába a maratás vagy gyanta, ha tele vannak alakhibával stb.

Ami most tényleg megéri a pénzét, az a Trumpeter MiG-29 sorozata, szinte tökéletesek és az áruk is jó, ja és szegecseltek, csavaroltak!
z
Sokol 617462 2016. november 5. 18:12
Válasz erre
Igen, de Szabolcsnak teljesen igaza van abban, hogy a makettnek a valóság érzetét/illúzióját kell kelteni, mivel dimenziói miatt a valóságot teljesen leutánozni nem tudja. Egyszóval torzítani és túlozni kell, hogy valósághűnek tetszen :)(persze ettől még bizonyos művészi intuícióktól vezérelve - hunamartinezgomezdellakunbábony tényleg gyakran túllő a célon ha őszinték akarunk lenni)

Ja és orosz kontra svéd...
Az meg van ugye, hogy a rus/rusi/ruso az szabad, -norse és ósvéd anyanyelvű fegyverest jelent a romanos-görög/bizánci és arab fonetika szerint XD ?
pigasos78 617452 2016. november 5. 14:50
Válasz erre
Sziasztok!

Kedves Rumcájsz 52, én sem a hagyományos értelemben vett rozsdára gondoltam. Ismerem a kristályközi korrózió fogalmát és tudom, hogy egy delfin nem ugyanúgy korrodál, mint egy traktor. Talán nem volt egyértelmű amit írtam...az első képen szegecsek, a másodikon csavarfejek. Jelzem nem aktív szolgálatban levő gépre gondoltam, hanem kiállított, "leharcolt" példányra - de ezt írtam is. Én azt kívántam mellékelni a fotókkal, mik azok amiket én hiányolok az adott makettről. Világba én sem szegecselnék, és nem is vettem elő a szegecselőt. Viszont a makettezés kicsit szerintem a túlzások művészete, ezek az apróságok tudnak feldobni egy makettet, a jó ízlés határán belül - természetesen.

Kedves sanyi hobbitárs, nem tudom kire gondolsz, mint huánakárki. Nem kívánok senkit másolni attól, hogy mellékelek egy makettfotót, pláne, hogy a méretarány és szerintem a gyártó sem ugyanaz. Azt érzékelem, hogy neked nem tetszik "gomezlopez" munkája. Ízlések és pofonok, nekem valamiért bejön.
Miggyuri 617446 2016. november 5. 11:24
Válasz erre
Nekem is megvan ez is meg az együléses alapváltozat. Hát, nem egy örömmámor. De ha eléggé elszánt valaki egész repülőszerűt össze lehet hozni belőle.
Rumcájsz_52 617444 2016. november 5. 11:10
Válasz erre
Bocsi, de itt azért hadd szóljak közbe egy kicsit. Az alu-szegecsek nem rozsdásodnak, csak lágyabb anyaguk miatt más a színük mint a burkolat durál-lemezének (van alu-korrózió is, csak azt kristályközi korróziónak hívják és fehéres por formájában hullik ki a lyukacsossá/porózussá váló alu-felületből). A szegecselés (legalábbis a süllyesztett fejű kivitel) addig látszik egy repülőgépen amíg a gép nincs festve, csak színtelen lakkal lefújva korrózióvédelem céljából(tehát már csak ezért sem rozsdásodhatna). Ilyenkor a szegecsfejek eltérő árnyalata látható, de ha akár ezüstre, akár terepszínre lefestik a gépet, attól kezdve a szegecselés már a valódi gépen is csak 1-2m távolságból látható, a nagyon jó lemezes/szegecselő munka után meg jóformán simogatva-tapogatva lehet keresni, hogy hol a szegecs, ami összetartja a gépet (ilyen volt nekem pl. élőben egy osztrák Draken - pedig messze nem új masina volt - mintha gránitból faragták és csiszolták volna, olyan síma volt a felülete)! A második fotón a kabintető-kereten körben a rozsdásodó pöttyök azok nem szegecsek, hanem acél csavarfejek, amik egy múzeumi gépen rozsdásodhatnak ugyan, de ha egy üzemelő gépen ilyet találtak volna, akkor a gép technikusa nagyon sokáig csak belülről látta volna a laktanya kerítését - a fogda rácsos ablaka mögül, mert nem tartotta karban a rábízott gépet! Szóval szerintem csínján a szegecseléssel - ha az élethűségre akarunk törekedni, egy kizárólag színtelen lakkal védett felület megjelenítése még "kívánja" is a szegecselést, de a színre festett gépek makettezésénél azért jó, ha megnézünk néhány eredeti üzemelő gépet vagy róluk készült fotót, és utána döntünk hogy elővegyük-e a szegecselő rádlit.
Üdv R.
pigasos78 617442 2016. november 5. 09:53
Válasz erre
L-29_35
L-29_35
L-29_Delfín_Hu_14
L-29_Delfín_Hu_14
1988-11
1988-11

Szia!

Eduard témában abszolút igazad van! Én úgy tudom nem lesz UM, az együlésest pedig én is kivárom.

23-as tekintetében is az RV az eddigi legjobb, bár az is gyantakiegészítőkért kiált. Az UB-t én is körözöm, egyenlőre hiába.

Az F-102-nél az a bajom, hogy a túlzó ár miatt elvárnám, hogy mondjuk ne rontsanak el egy orrkúpot és hogy adjanak hozzá némi gyantát, hogy értékelhető legyen a kabin. Az rendben van, hogy a Megamakettnél most "baráti" 5390-ért megvehető, de sok kicsi sokra megy alapon a kiegészítőkkel jócskán megugorhat. Még odáig nem jutottam el, hogy elkezdjem és alaposabban átnézzem, de biztos lesznek egyéb dolgok is.

Az L-29 pedig szegecsek nélkül nem L-29. Aki látott már ilyen gépet közelről (kiállítva és nem aktív szolgálatban) az észrevehette, hogy a szegecsek melletti korrózió adja meg a gép jellegzetes patináját. (csatolok pár képet, mire gondolok). A póttank pedig egyszerűen a szemet zavarja. Nem az a makettező vagyok, aki megszámolja a szegecseket, meg komolyan ellenőrzi a méret/alakhűséget...ennyi időm azért nincs. De van ami szemre is feltűnik az embernek, ha egy kicsit is ismeri a típust. Igen, biztos lesz hozzá gyantából, de megint kérdezem: a kb. 4000 Forintos árért nem várhatom el, hogy ne legyen ekkora ökörhiba? Mert ez szerintem lustaság/figyelmetlenség lehet rizsevő barátaink részről, amit mi fizetünk meg.

Special Hobby...eddig egy Fouga Magistert építettem, valamint itt lapul tőlük két Mirage F1. Azt hiszem náluk azt kaptam az árért, amit valóban ér!
Zoli 617438 2016. november 5. 06:39
Válasz erre
Szia,

Nem tudom, hogy lesz-e Eduard UM, de ha nem, akkor is érdemesebb lenne abból egy együlésest átépíteni, mint a jelenlegi vackokkal küszködni.
Szerintem az RV MiG-23UB még a legjobb a típusból, de talán idővel az helyett is lesz jobb, viszont az F-102 alakhibáját nem értem. Ha csak az orr, akkor az semmi, a legkönnyebben cserélhető alkatrész.
Az L-29 problémája is túlzó, nagyon kevés makettet szegecselnek tele. Tényleg mutatós, de az esetek többségében hiányzik. A póttartály szintén nem befolyásolja a gép alakhűségét, biztos az helyett is lesz majd gyanta.
Anno néztem a Mi-4 maketteket is, mindkettő alakhibás, a KP is, a kettőből lehetne egy aránylag jó formájút építeni.
Az SH Yak-23 tényleg szép, annak viszont a hajtómű gondolája alakhibás a főfutó-aknákkal együtt.
z
pigasos78 617407 2016. november 4. 14:22
Válasz erre
Sziasztok!

Úgy tudom az Eduard nem tervez UM-et. 21-esük lesz, a 48-asaik lekicsinyítése...sajnos. Egy szép és jó UM-re én is vevő lennék. Mint ahogy egy 23-as UB-re is. Az Art Model is alakhibás. De annyi alakhibás makett van ráadásul arany árban. Ott van pl a Meng F-102. Itt lapul dobozban, hát vettem hozzá belsőt, meg egy gyanta orrkúpot, mert elég szomorú anélükl a helyzet. Lassan elkészülök az AMK L-29 Delfinnel. Nagyon tetszett még bezacskózva. Sehol egy sorja. A szárny szinte ragasztó nélkül bepattant a helyére, tökéletes mérnöki munka (az orr rész kivételével,ahol nagyon rossz az illeszkedés. De kínai barátaink itt is lusták voltak...nem sok Delfint néztek meg életükben. A felületen szinte mindenhonnan hiányzik a szegecselés, a póttartályok minden szempontból kicsik, a matricalapon a földi csatlakozások jelzései szintén kicsik, és a kis rézlapra egy-két ratyi hülyeség helyett rakhattak volna hevedereket például (megcsináltam csokipapírból és maradék rézből, ha már szépen nyithatóvá tehetjük a kabint). Szóval minden makett melós, ha szép és valósághű dolgot akar kihozni belőle az ember. Már pedig ez a "művészet" a valóság valósághű lekicsinyítése szerintem, attól függetlenül, hogy nevezzük-e munkáinkat versenyre, vagy sem. Kicsit visszakanyarodva az Amodelhez: kétségkívül felülmúlhatatlan a választéka, valószínűleg ezért engedik meg maguknak a pofátlan árat. Mert azért valljuk be, drágák a minőséghez képest... Pl. 2000 Ft körül már megvehető egy Eduard weekend edition. Velük is van meló, nyilván nem annyi, mint az Amodel-el, de ég és föld a minőség. Jó, tudom a készletük szegényes az Amodelhez képest. És szívesen összeraknék már egy ka-26-ot, mert több száz órát repültem rajta, de kivárok, mert az Amodel nem győz meg. Talán kiadja majd más is...

Vagy ott van a Mi-4... Kp, vagy Hobbyboss? A Hobbyboss már szinte torz, annyira hibás! Bevállaltam a Kp-t hiába csavarodott, vetemedett voltak a féltörzsek. De meg lehet említeni a Yak-23-at is. Kp, vagy Special Hobby? Itt én az utóbbira szavaznék már. Mostanában van szerencsém néhány SH-hoz és kimondottan tetszik! Aki nem ismeri, ismerje meg, érdemes!
Zoli 617403 2016. november 4. 11:10
Válasz erre
Szia,
Sajnos a Bilek is alakhibás, én továbbra is várok egy normálisra, hátha lesz, pl az Eduard sorában.
z
migfun 617397 2016. november 4. 09:58
Válasz erre
Nálam még a Bilek UM vezet, bár nagyon nehéz beszerezni... Nekem is csak egy van még tartalékban, hogy US-t készítsek belőle. Meg egy U, hogy hogy U-600 legyen :)
Floramilla 617395 2016. november 4. 09:26
Válasz erre
Gáz készlet, azt tudtuk, de én belevágnék! Nincs valakinek fölösben?
G-cart 617368 2016. november 3. 19:15
Válasz erre
vlevi 617367 2016. november 3. 18:40
Válasz erre
Én egy jóminőségű, 1/72-es MiG-21UM-t szeretnék, az lenne az alommakett, de egyelőre, úgylátom, ebből csak a sokezer éves kiadások újradobozolásai vannak a piacon.
migfun 617355 2016. november 3. 15:18
Válasz erre
Még éppen csak elkezdtem, az UTI-t szeretném előbb befejezni. Ha lesz időm, csinálok pár képet :)
Floramilla 617353 2016. november 3. 14:16
Válasz erre
Azt a Skarabei Mig-9M-et megnézném készen!
tyimosenko 617349 2016. november 3. 13:43
Válasz erre
Sziasztok!

Szerintem a versenyeken nem is igazán a makettek részletezése, a valósághűségre törekvés az építésben az, ami a terhet rakja a makettezőkre. Ha egy jó gyári készlet szépen össze van rakva és megfelelően le van festve, az a hobbi kategóriákban simán díjat tud nyerni. Viszont akármennyi réz és gyanta lehet a maketten-makettben, ha nincs tökéletesen összerakva és lefestve, akkor a versenyen az összkép nem lesz annyira jó. Ez a tökéletességi elvárás az, ami nyomasztóvá teheti a versenyzést.
Zoli 617346 2016. november 3. 12:46
Válasz erre
Sziasztok,

A témához annyit tennék hozzá, hogy véleményem szerint senki se mások elvárásait kövesse, hanem saját magának építsen saját elvárásai, igényei és izlése alapján!

A feljavításokra senkit nem kényszerítenek, pláne megvenni a drága kiegészítőket és versenyen is lehet indítani maketteket azok nélkül. Viszont a legtöbb kit igényli a feljavítást még alapszinten is, mert ritkán adnak ki olyat, aminek minden részlete elfogadható gyárilag is. Pl. a II.vh-s vadászok már egész szépen kidolgozottak mindenhol, az Eduard készletei pedig gyöngyszemek (Spitfire, Hellcat stb), viszont a modern gépekhez gyakran üres kabint adnak, amiket valamilyen szinten illene feljavítani. Házilag csak nagyon kevesen képesek elfogadható (ne adj Isten tökéletes) szinten elkészíteni a hiányzó részleteket és azok is inkább megveszik a kiegészítőket, melyekkel sokkal gyorsabban és könnyebben lehet eredményt elérni. Pl. a Trumpeter új MiG-29 sora is a gyöngyszem kategóriába tartozna, viszont az üres (matricás) kabint szerintem muszáj feljavítani, hogy méltó legyen a makett többi részéhez. Ugyanígy a Zvezda MiG-29 és Su-27 is üres kabinos, ahogy a legtöbb Hasegawa készlet is. Pedig korábban is tudtak nagyon részletes kabinos maketteket gyártani, a Revell Tornado már közel húsz éves, de a 80-as években is készültek részletes kabinnal makettek (Fujimi A-4, A-6 stb). Szóval ha gyárilag is elég részletes lenne a készletek minden területe, a feljavítást csak sznobságnak tartanám, de egyelőre az esetek többségében rá vagyunk "kényszerítve".
z
migfun 617342 2016. november 3. 10:16
Válasz erre
Sziasztok!
Még véletlenül sem "lehúzni" akartam az Amodel maketteket. Nekem is nagy öröm, hogy olyan típusokat adnak ki, amiket más nem. Elég szépen betáraztam belőle :) .
Csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy kicsit munkásabb, mint az átlag. De ez nem baj, csak ténymegállapítás. Ha gondom lenne a farigcsálással, nem lenne Mig-9UTI-m sem :) (Meg Skarabei Mig-9M, I-270 az Amodelltől, Unicraft Mig-8 UTKA, stb.)
Én nem törekszem "csúcsmakettezésre"; magamnak építek egy saját tematikám mentén (azt hiszem, látható irányban :) ), nagy-nagy örömömre, amikor időm engedi.
Zoli 617339 2016. november 3. 09:16
Válasz erre
Szia Peti,
Ha hiszed, ha nem, volt nekem hasonló felületű Amodel makettem. Szemmel is látható rengeteg szerszámhibával, bár nem a teljes felületen, csak a nagyján. Egyébként nemcsak az a kifogásom a cég ellen, hogy hanyagult kezelték a szerszámokat, hanem sokszor a pontossággal és alakhűséggel is gondok voltak, de remélem a készletek többsége jó és csak kisebb hányada pontatlan. Egyébként nekem is sok Amodel makettem volt, a hibáik ellenére tetszettek, ha nem voltak pontatlanok.
z
piratvitorla 617332 2016. november 3. 07:32
Válasz erre
Szia
Kb 15-20 éve az egyetlen létező Szu-22 a Hobbycraft förmedvénye volt.
rengeteget dolgoztam rajta, farigcsáltam stb. Magyar lett...
Ahogy elkészült megjelent az Italeri -a kettő még csak méretileg se hasonlít egymásra, pedig az olasz se csúcs...
Ettől függetlenül van egy magyar Szuhojom... Csak arra kell figyelni hogy majd ne rakjam egy polcra a típuscsalád többi tagjával...
Gabusch 617329 2016. november 2. 23:06
Válasz erre
Ha a dolog fontos valamiért, akkor nyilván törődni kell vele.
De én akarok mondjuk egy F16-ost a polcra, baromian nem érdekel, hogy az melyik verzió, volt-e olyan, milyen az alakhűsége, stb. Igyekszem viszonylag normálisan kifesteni (mondjuk nem festem tűzpirosra, mert nem Ferrari).

Nem vagyok jó makettező (sem), tudom. De sokkal jobb vagyok, mint azok, akik nem űzik ezt a hobbit semmilyen szinten. Nekik rendszerint tetszik, amit csinálok, de, ha nagyon őszinte akarok lenni, ez engem nem érdekel. Nekem tessék. Ez sincs mindig meg, mert nyilván azért igyekszem jobbat és még jobbat csinálni - de mivel járok én versenyre és kiállításra, tudom, hogy mennyire rohadt messze vagyok én attól a szinttől. Mondjuk nem is akarom elérni, csak ne legyen pocsék a végeredmény. Pláne a a mai árak mellett. :(
medor 617328 2016. november 2. 22:47
Válasz erre
Szia!
Az 'alakhiba' is sokrétű lehet.Egy SU-22 M4-et megépíthetsz magyarnak.
De attól az még nem lesz M3.Bár úgy néz ki mint egy SU-22.
Nem kötekszem!De vannak dolgok amik feltűnnek egy maketten elsőre is.
(Pl. az F-16A/F-16C eltérő függőlegese.Attól még F-16 mindkettő...)
zoli1989 617326 2016. november 2. 22:33
Válasz erre
Én sem azt mondom, hogy minden millimétert méricskélek. Sőőt...
De amikor ránézek egy gépre, és az "fura", illetve torz alakja van, na az akkor már bizony nem túl sok jóval kecsegtet... Jó példa pl. az Academy Szu-27. Ott is komoly gondok vannak, mégis az összhatása jó, így engem sem zavar.
Gabusch 617325 2016. november 2. 22:26
Válasz erre
Az alakhibáról nálam annyit, hogy ha látom rajta, hogy MiG-29 és nem B-52 akkor már jó.

A többit meghagynám az ínyenceknek.
zoli1989 617324 2016. november 2. 22:20
Válasz erre
Ebben egyetértek.
Pluszba még hozzá tennék ezt-azt.
Pl egy Hobbyboss-t, vagy Hasegawát összerakni nem egy túl embert próbáló feladat. Szerintem a makettezés nem csak abból áll, hogy 3 este alatt festéskészre hozunk egy sárkány szerkezetet. Egy Amodel makett feladja ugyan a leckét sok esetben, de cserébe döntő többségben pontosak, alak és élethűek. Nem mellesleg a Hobbybossok az igen borsos áruk mellett még erősen hibásak is. Elég csak ránézni az új Szu-34 orrára. Egy vicc... Mennyibe is kerül ? Ja 30ezer. Köszöntem...
Amikor nézed össze a részletképekhez, és a szerelőpanalek 99%-a megvan a maketten, vagy mikor készíted a szegecselést rá, és minden! sort el tudsz készíteni pontosan úgy ahogy kell, semmi csalás nélkül, az azért bizony jó érzés! Valamint az is jó érzés, mikor annyi méricskélés, szárazpróba, és felület kezelés (csiszolás, tömítés...stb) után összeáll a gép. Nekem valahogy izgalmasabb. Igaz, ritkábban is készül el makettem, de az viszont sokkal jobban az ember "szívéhez nő". :)

Ja igen, ezt egyébként kiállításokon is figyelembe vehetné a kedves zsűri is, hogy egy-egy ilyen makettet összerakni már magában sokkal nagyobb ügyességet, spirituszt igényel, mint a mai dizájner gyártók nagy mennyiségben piacra hányt alakhibás retteneteit.
mirazsmarci 617319 2016. november 2. 21:27
Válasz erre
Üdv

Érdekes összevetni a mai véleményeket a pár sorral lejjebb az Amodel lehúzásával!
Mindenkinek más az ígénye a makettezéssel kapcsolatban, kinek ez fontos kinek az.
Szerintem egyébként Az Amodel -repülős témában- a legfontosabb, vagy legmeghatározóbb cégek közé tartozik. Szóval nálam összességében egy szinten van a Hasegawával.
Colossum 617308 2016. november 2. 20:38
Válasz erre
Sziasztok! Szerintem nem drága hobby ma a makettezés annak, aki élvezni akarja csupán ezt a tevékenységet, nem pedig a mindenáron másoknak való megfelelés vezérli. Én például nem veszek meg minden megjelenő szuper csippinget, befolyatót, pigmentet, effektezőt, meg ki tudja még mi minden szuperséget, hanem megoldom a régi, jól bevált módszerekkel. Ha fel is teszem , megmutatni a közösségnek a kész munkámat, nem hat rám negatívan, ha hiányolják ezeket róla. Nem versenyzek. Ha venni akarok egy új makettet, akkor megnézem a rendszeresen akciózó webboltokban és összehasonlítom őket. Például most is megtetszett egy újdonság, a Trumpeter 1:35 Russian 4K51 Rubezh Coastal ASM withP-15 készlete, ami csak két boltot összehasonlítva több, mint 7.000 Ft- os különbséggel kapható. Az olcsóbbnál 31.990 Ft- ért!(És ez nem a Replica!) Na majd akkor veszem meg, ha 15.000 Ft. lesz. Mert lesz annyi, az tuti! Kivárom. Nem veszek olyan embertől sem itt a fórumon, sem pedig a facebookon, aki az aktuálisan, akciósan kapható készleteket árulja az eredeti bolti ár fölött. Van 35 db. megépítésre váró készletem, és mindhez az aktuális bolti ár alatt jutottam hozzá. Nem veszek kiegészítőket, mert nem veszek olyan készletet, ami azok nélkül nem mutat. Nem értem az olyan embereket pont emiatt, akik egy aktuálisan 7.000 Ft- ért kapható BMP-3 készletet 20.000 Ft- ért akarnak eladni csupán azért, mert beszereztek hozzá egy csomó maratást, fém lövegcsöveket és lánctalpat, antennákat, meg mindenféle marhaságot. Nem az a baj, hogy megvették mindezt, hanem az, hogy mással akarják kifizettetni a saját mohóságuk árát. Nekem ezek a cifraságok nem kellenek az építés élvezetéhez. Évekig ecsettel festettem, és jelenleg nem 70.000 Ft.- os airbrush- sal festek. Most is lehet kapni 4- 5.000 Ft.- ért olyan készleteket, amikből - kis odafigyeléssel - remek eredmény születhet.
piratvitorla 617298 2016. november 2. 19:49
Válasz erre
Szia!
Maratás? Ugyan... Színes maratás, sőt ha jól tudom már öntapadó is van...
TAMÁS78 617295 2016. november 2. 19:11
Válasz erre
Szia Jani!

Az internet az oka mindennek. Amennyi pozitívum származik belőle, annyi negatívum is. Nem vagyok nagyon öreg (nevemben a születési évem), de az én gyerekkoromban is nagyon másképp volt.

A makettezés már nem olyan felszabadult játék, mint akkor volt. Most közösségi "elvárásoknak" kell megfelelni, sok rezet és gyantát produkálni, az öröm forrása pedig sokak számára csak a közösség ovációja, nem az ahhoz vezető út.

Én magamnak építgetek, és magát az építést élvezem. Piszkosul. Jó lenne, ha sok fiatal, most kezdő számára is lehetővé tenné ezt a közösség.

Ez egy k...a jó játék. Játssza mindenki úgy, ahogy a legkellemesebb neki.
p-51 617291 2016. november 2. 18:30
Válasz erre
Jé, azt hittem ez a cég csak motorfűrészt gyárt... Mindig éri meglepetés az embert.
Kamovos 617286 2016. november 2. 18:15
Válasz erre
Szia TAMÁS78!

Az az igazság, hogy kedves fiatal makettezőtársainkkal elszaladt a nyihaha!
Ha valamin van egy kis sorja az már sz@r makett.
Ha valamiben nem találnak gyárilag rezet az sz@r makett
Már csak azt lehet kirakni az asztalra versenyen amire gyári réz maratások vannak rárakva dögivel!
Ja és a műgyanta kiegészítők!
Futókerék, futóakna, pilótafülke belseje, fehér fémből készített futószárak, ezek nélkül már nem is makett a makett!

A saját készítésű dolgok, húzott szál, tejfölös dobozból készített alkatrész, piros arany dobozgól készített kiegészítők, rézdrót kapaszkodók, fecskendő tűből készített géppuskacső vagy futószár, ez már mind mind snassz dolog.

Valójában pedig úgy van ahogy mondod!

Nekem még faragnom kellett a Mi-14-est mert nem volt!
Most van műgyantából csak aranyárban!

De még mindig nincs az AH-64 három prototípusából, és a kísérleti három tengerészetiből sincs senkinek rajtam kívül mert én megfaragtam.

Szóval ezt a világot éljük.

Üdv: kamovos
TAMÁS78 617285 2016. november 2. 17:55
Válasz erre
Én saját építéseket is csinálok, ahhoz képest ez fáklyásmenet kürtszóval, vörös szőnyegen.

Szerintem rohadtul meg kell becsülni minden sz@rt, amit senki más nem gyárt.
PETI 617284 2016. november 2. 17:37
Válasz erre
Sziasztok!
Páran szidtátok itt az Amodelt nem olyan régen.
Mit szólnátok egy ilyenhez? Ez a hulladék makett:

www.modellversium.de/kit/artikel.php
Zoli 616623 2016. október 22. 14:19
Válasz erre
Megvolt, de azt is eladtam...
No akkor sok sikert a következőkhöz is!
z
pigasos78 616622 2016. október 22. 14:13
Válasz erre
Érdemes megvenni, jó kis készlet! Hamarosan a "tieid" következnek! A görög T-33 és az F-84 G... :)
Zoli 616621 2016. október 22. 13:58
Válasz erre
Szia,
Ez nagyon szép, irigykedek és gratula! Asszem ezt is újra meg kell vennem...
z
pigasos78 616619 2016. október 22. 13:49
Válasz erre
Snapshot_201601022_133039
Snapshot_201601022_1...
Snapshot_201601022_133114
Snapshot_201601022_1...
Snapshot_201601022_133155
Snapshot_201601022_1...
Snapshot_201601022_133257
Snapshot_201601022_1...

Szia Zoli!

Néhány a Fouga Magisterről. (Special Hobby SH72284)
Zoli 616614 2016. október 22. 10:22
Válasz erre
Igen, dobozban nekem is nagyon tetszenek, de még egyiket se kezdtem el. Ha megoldható, tegyél fel képeket róla, köszi!
z
pigasos78 616613 2016. október 22. 10:20
Válasz erre
Szia!

A Special Hobby iszonyat jó kis készeteket gyárt. Most van nálam finishben egy Fouga Magister és vár két darab Mirage F1 is.
Az AMK nagyon tetszik. Már kész a kabinbelső és a féltörzsek is össze vannak ragasztva...szinte ragasztó sem kell hozzá egyébként, olyan jól illeszkedik.
Zoli 616612 2016. október 22. 10:06
Válasz erre
Szia,

Azért az újabb Amodel kitek sokkal szebbek és jobb minőségűek, remélhetőleg pontosabbak is. Én nem tettem le róluk, bár még egyet se építettem...
Az MPM tényleg nagyon szép cuccokat gyárt, hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Minden új makettjük egy felér egy csodával, bár azokat is fel lehet még javítani.
Az AMK más tészta, az kínai cég. Tényleg gyönyörű a Delfin, de a pontosságával még nem foglalkoztam, remélem azzal sincs gond! Az ára is nagyon jó, viszont nem csodálkoznék, ha hamarosan drágulnának az újabb készleteik, mint pl a Trumpeter/HB esetében.
z
pigasos78 616611 2016. október 22. 09:58
Válasz erre
Így van! Az Amodel egyetlen pozitívuma a típusválaszték! Semmi más...viszont ott van a Special Hobby egyre szépülő, bővülő típusválasztékkal.
Az rendben van, hogy a makettezésben az a szép, hogy megoldjuk a problémákat és legyőzzük a lehetetlennek tűnő kihívásokat, de azért mindennek van határa szerintem. Ez pedig nálam az ár-érték arány. Mindenki látja mennyibe kerülnek ezek a "gyönyörűségek". A már említett Special Hobby készletek is így mozognak, a különbség pedig hatalmas. Nem is beszélve a szintén 4000Ft körül mozgó AMK L-29-ről!
Zoli 616603 2016. október 21. 20:59
Válasz erre
Szia,

Dicséretes a lelkesedésed, nekem is nagyon szimpatikus a cég a típusválasztéka miatt. Ugyanakkor annyira nem tudok örülni nekik, mint Te, mert rengeteg felületi hiba van, ami a szerszámok hanyag kezeléséből fakad, valamint vannak sajnos egyéb problémák is bőven, alak- és mérethibák is. Nekem az anyagminőség is problémás, bár mostanában már nem nagyon lehet arra panasz, de pl az átlátszó elemek gyakran javíthatatlanok. Tényleg egyre szebbeket és jobbakat gyártanak, nem vitatom, remélem tovább javítanak a minőségen! Érdemes megnézni az új ICM maketteket, mert azokkal is nagyon sok baj volt, az új készleteik viszont elsőrangúak, a különbség ég és föld!
z
pmheros 616602 2016. október 21. 20:37
Válasz erre
Yak-1early
Yak-1early

Az Amodel számomra a végletes megoldások gyártója.

Pozitív: Valóban hiánypótló termék skála. Yak-1, Yak-1 early, Yak-9p, Mig-9 és Bf-109A -m is van tőlük. Hajszálvékony panel vonalak, finom bordázat jó arányok, a tervezésük is eléggé rendben van.

Negatív: Minden alkatrészt körbe kell faragni. Az anyagvastagság általában túl van tolva, így semmi nem fér a helyére. Gyártástechnológiailag még a régi KP is fényévekkel előrébb van tőlük.

A Yak-1 -esükkel úgy voltam mint a nővel: időnként kiverte nálam a biztosítékot, de nem bírtam lenni nélküle. :)
PETI 616598 2016. október 21. 19:57
Válasz erre
Amodel

Ka-26
Amodel

Szia lesli!
Nini, efelett az írás felett meg elsiklottam!
Amodel, nem Amodell.
Attól, hogy nem tudsz megoldani alap problémákat a makettezésben, légy szíves ne ócsárold a makett gyártókat, mert ez nem az ő problémájuk.
Vizes csiszolópapír sorozat, éles szike, reszelők, karctű, különböző tömítők, surfacer, türelem és akarat megold 90%-ot az általad leírt "problémákból".
Azonban ezek a "problémák" jelentik a makettezés nagy részét és ezt lehet élvezettel csinálni.
Észrevettem, hogy páran hajlamosak durván leszólni az Amodel maketteket, ezek az emberek számomra bizonyítják azt, hogy felületesek és nem sikerült megérteni a makettezés igazi értelmét. Nevezz meg még egy gyártót, aki felvállalt ennyi ritka típust és korrekt, körültekintő és pontos készletet csinált belőlük!
Végül itt van egy fotó. Ez rázósabb, mint a Mi-1-es. Elárulnád, hogy mi ebben a szörnyű? :)
Üdv
Zoli 616484 2016. október 18. 19:29
Válasz erre
Igazából a többire nem emlékszem, mert ez elég súlyos ahhoz, hogy ne érdekeljen, de szerintem vannak még apróságok.
z
pmheros 616482 2016. október 18. 17:55
Válasz erre
Szabadon fogalmaztam elsőre. Pontosítva: Esetleg tudsz még a Tamiya Emil -jénél olyan hibáról amire érdemes lenne odafigyelnem ?

Azért lenne fontos mert 99%-os állapotában van az ICM Emil-jéről íródott cikkem, és belevettem a Tamiya 109E -t is.

Üdv.: pmheros
Zoli 616470 2016. október 18. 15:09
Válasz erre
Ez elég közismert hiba és szerintem jól látszik a torzulás a törzsön méretek nélkül is. Úgy tudom a Tamiya Spitfire is alakhibás, illetve a Fw-190 futóművének szöge rossz, azt át kell alakítani. De lehet még más makettjükben is hiba.
z
pmheros 616397 2016. október 17. 12:24
Válasz erre
icm53tamiya51
icm53tamiya51

Akkor a szokásos betallózott de fel nem töltött kép
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9.