/ Fórumok /

Népszerűsítsük a makettépítést!

Hogyan lehetne a fiatalokat és a gyerekeket megnyerni ennek a szép és konstruktív hobbinak?
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8.
Kaktusz 300668 2006. május 14. 11:13
Válasz erre
Csatlakozom az előttem szólóhoz :-)
Ha lesz tábor - bármikor - számíthattok rám mint felügyelőre :-)
A Zebi által javasolt helyi kisebb kiállítások ötlete nekem is tettszik. A helybéli általános iskolában akadna is hely néhány makettnek.
Zebi 300667 2006. május 14. 11:05
Válasz erre
Persze hogy össze lehet szedni 120 gyereket országosan, de még 120 felnőttet is nehéz koordinálni, nemhogy 120 gyereket. Meg ilyen foglalkozásnak csak kisebb csortokban van értelme, túl nagy létszámnál személytelenné válik az egész. Nem alakulna ki csoport, és nem lehetne valóban foglalkozni a gyerekekkel.

De a táboroztatás biztosan nem az első lépcső, ide már csak azok jönnének, akik valóban kedvet éreznek a dologhoz (lásd a 102. hozzászólásomat). Én is azt javaslom, hogy nem csak úgy bele a közepébe módon egyből tábort szervezzünk, hanem először ismertessük meg a gyerekeket ezzel a hobbival. Én is az iskolában néhány hétre kiállított vitrint javasoltam, mert szerintem talán ez a legkisebb ráfordítással megvalósítható, és így jut el a legtöbb gyerekhez.
Vadász ötlete, hogy a gyerekek készségeit az iskolában kellene fejleszteni, nagyon jó, de ebbe a területben nekünk (nekem) nincs beleszólásunk. Az iskolarendszer olyan, amilyen, az biztos hogy nagyon távol áll a tökéletestől.
Zoli 300666 2006. május 14. 10:40
Válasz erre
Természetesen én is inkább a 20 fős csapat mellett vagyok, a 120-as létszám tényleg sok, de országosan nem. És ennek legalább a harmada is makettező, tanár, szülő stb lenne. Inkább több kurzusban kellene megszervezni, ha túl sokan jelentkeznének. Viszont ezt idén már szerintem se lehet kivitelezni, már jóval korábban meg kellett volna hírdetni ahhoz.
z
Gabi 300665 2006. május 14. 10:36
Válasz erre
Sziasztok!
Elég sok vélemény, felvetés, ötlet született az ügyben. Van benne sok használható jó elképzelés, de szerintem olyan is amihez még nincsnnek meg a körülmények.
Saját meglátásom szerint ott kell megfogni a gyerekeket ahol a legkönnyebb, és ez az iskola jelenleg. Abban van a mi felelősségünk, hogy a szűkebb lakóhelyünkön megkeressük azt vagy azokat a pedagógusokat, akik hajlandóak tevőlegesen a ügy mellé állni, és akkor szépen fel lehet építeni egy rendszeres bemutatót, beszélgetést, és közös makettezést. Nagyon fontos nak tartom, hogy ne csak makettezés legyen, hanem közös programok, kirándulások, a makettezéssel kapcsolatos történelmi beszélgetések. Amennyiben megvannak ezek a kis csapaptok, csoportok, szerintem utánna lehet gondolkozni egy közös , nagyobb táborozásról, mert akkor már biztos, hogy több lesz a jelentkező, és könnyebb is lesz a kapcsolatépítés.
Gabi
flamerPUG 300664 2006. május 14. 10:06
Válasz erre
Én egyetértek Vadász véleményével, és nem egyböl a tábor mellé állok. Ezt is fel kell épiteni mint egy 'vállalkozást'. Általános sulimban volt 3 vitrin, amiben havonta cserélödtek a dolgok. Néha történelmi kiállitás volt, néhe filmes stb. Egyszer volt kezdeméynezés hogy makettek is ki legyenek állitva {mentem bratyomal és egyik ismerösömmel az igazgatohoz, hogy ugyanmár engedje meg nekünk:)} de sajnos nem sok sikerrel zárult a történet. Ö akkor azt mondta hogy nincsen rá kereslet. A fiatalok megnézik, de vagy tul nehéznek találják egy ilyen szép makett kivitelezését, vagy egyszerüen nem is fogná meg öket a dolog. Nah szerintem ezt kéne elmullasztani, hogy merjenek a kisrácok/lányok is belefogni egy uj dolog megismerésébe, mégha az nehéz dolognak is tünk egyszerre.
A vitrinezést én támogatom, csak monyuk akkor nem egy témát kéne bemutatni. Ha pl két vitrin lenne, akkor azokat is kétfelé kéne bontani és akkor mehetnének bele autok csörömpösök repzik kamionok söt akár vonatok motorok és minden, festékek szoropisztolyok, mindne ami a makettezéshez kell. Pont azért hogy mindneki megtalálja magának azt ami a legközelebb áll hozzá. Ez az én véleményem volt :)
Solo 300663 2006. május 14. 10:05
Válasz erre
Ha már táborról és népszerűsítésről beszélünk ,akkor a 10-15 fő nagyon kevés. A felügyeletet nem nekünk hanem a kisérőknek kellene megoldani. Országos szinten ha csak városonként 10 főt számolsz ,akkor hamar megvan a 120 fő, főleg, hogy nem csak fiatalok ,de idősebbek is jönnének esetleg. Idén már nem kivitelezhető a dolog szerintem, de jövőre vagy két év múlva már igen. Addig a Vadász által javasolt népszerűsítés a járható út. Még emléxem a nyári táborokra. Rengetegen voltunk pár tanár kiséretével. A mai fiatalok pedig még önállóbbak mint mni voltunk. A táborba a minimum életkor valahol 10 éves kor körül lenne elfogadható.
Zebi 300662 2006. május 14. 09:54
Válasz erre
Zoli!
120 fő? Láttál már gyerekeket? És egyszerre 120-at?
A reális létszám valahol 10-15, esetleg 20 körül lehet.
Az első osztályosok nem hinném hogy megülnének egy helyben annyi időt mint kellene. Szerintem hallgassunk olyanra, akinek már van tapasztalata a témában.
Vadász 300661 2006. május 14. 09:51
Válasz erre
Népszerűsítsük a makettezést!!!

Vártam a válasszal néhány napig, hogy lássam az elképzeléseket.

Népszerűsítés.

Régóta foglalkozom a gondolattal, és egyre jobban az a véleményem, hogy valahol az oktatásnál kell kezdeni, és most elnézést a tanároktól, és a ritka kivételtől.

Jelenleg az oktatásunk egy szigorú tudáshalmaz átadáson alapul, már az általános iskola első évétől kezdve. Egyszerűen kimarad annak a felderítése, hogy melyik gyereknek mihez van tehetsége. Megszűnt az örömszerző, képességfejlesztő tárgyak oktatása, megszűnt a közösség építés az iskolákban. Az óvodákból kikerülő gyerekekkel azt próbáljuk meg elhitetni, hogy a jövőjükért tanulnak, pedig nagyon jó lenne belevésnünk a saját fejünkbe, hogy a gyerek a mának él, a felnőtt (pl. egyetemista) a jövőnek. Velük inkább azt kellene elhitetnünk, hogy tanulni öröm, élmény. Ehhez szükséges az, hogy kisebb létszámú osztályok (max. 15-24 fő) legyenek az iskolákban, táborokban. (A nagyobb létszámú közösségben megjelennek a törésvonalak)
Az alsó tagozatban kellene megoldani az alapkézségek elsajátítását, és a tehetségek felkutatását. Nem a művészeti iskolák, és az élsport kizárólagos utánpótlásának felderítésének érdekében, hanem a nyitott érdeklődésű emberek felneveléséhez. Ehhez szükség van a kézség tárgyak gyakorlására, rajz , ének, testnevelés, kézműves foglalkozások. Nem délutánonként külön pénzért, és nem érdemjegyért. Csak akkor lesz bármelyik manuális alkotó hobbinak utánpótlása, ha megtanítjuk a gyerekeket arra, hogy ezekben a tevékenységekben öröműket leljék.
Az örömöt nem (vagy nem csak ) a teljesítményért járó érdemjegy, hanem a szűkebb-tágabb közösségnek való bemutatkozás lehetősége adja (makettkiállitásra mi másért visszük a munkáinkat?), erre nagyon jó lehetőség az iskolák aulájában történő kis bemutató kiállítások.
Egy ilyen kiállítás létrehozása az osztályok feladata (természeten tanári segítséggel) lehetne, ez egyben közösség építő gyakorlat is. Netán kiderül, hogy kinek mi a hobbija. Elősegítheti az azonos érdeklődésűek egymásra találását.

A makettezés megismertetéséhez kiváló lehetőség egy-egy tantárgyhoz kapcsolódó papír makett elkészítése. Egy-két óra alatt elkészíthető, és jobban megragad a gyerek fejében a hozzá kapcsolódó tananyag.

Tehát számomra a papírmakett a kulcs szó.

A hagyományos makettezés népszerűsítése csak a felső tagozatosak között 5-6. oszt elképzelhető.

Erre nagyon jó lehetőség a helyi klubok bemutatója az iskolákban.

Mire van hozzá szükség?

Néhány biztonságosan zárható, stabil, könnyen szállítható vitrinre, 20-30 db makettre, köztük néhány gyerekmunkára, hogy a saját teljesítményükhöz közel érezzék. A kiállitott tárgyak mellé némi magyarázó szövegre. Nem műszaki adattáblára gondolok, hanem az eredeti tárgy érdekességeit leíró rövid 6-7 mondatos szövegre. Szerintem inkább a sztori fogja meg a gyerekeket és nem az adathalmaz. A kísérő szöveg nélkül csak egy halom műanyag kerül a vitrinekbe.
Ezt a vitrint 2-3 hetente lehetne átszállítani egy másik suliba.
Esetleg kétszer háromszor látvány makettezést tartani.

A következő lépésként meg kell keresni azt a helyet ahol nagyobb közönség (szülők) is láthatja a munkákat. Ezt a kiállítást évente egyszer érdemes megrendezni kb. 100 makettel.
Erre nagyon alkalmas lehet egy bevásárló központ területe, hiszen ide két hét alatt majd minden környékbeli család eljut.
Erre már van példa Debrecenben, és most van előkészítés alatt Pesten az Europarkban a Lóerő magazin kezdeményezésére.

Néhány év múlva már lehet nagyobb városi kiállítást is rendezni vendég makettezők meghívásával is. Erre már inkább a helyi kulturális intézmény az alkalmasabb.

A táborok szervezése nagyon jó lehetőség, de csak kisebb 15-20 fő lekötésére alkalmas.
Ennél több gyereket felügyelni, lekötni elég kemény faladat.
A makettezés mellett egy csomó kiegészítő programot kell szervezni, hogy ne legyen unalmas. Kirándulás, sport, múzeum, filmvetítés, stb. természetesen a témához kapcsolódva.

A Batya által szervezet találkozó szerintem más kategória. Az inkább a mesterkurzushoz közelit, és a már elkötelezetteknek nyújt segítséget. Természetesen ehhez más előadók kellenek mint az általános iskolásokhoz.

A kettő között lehet un. alkotó táborokat szervezni 15 év feletti korosztálynak 4-5 napos rövid időtartamra.

A kiállításokon kívül lehetőséget látok a helyi sajtó felhasználásában. Ezekbe jobban belefér, vagy inkább jobban céljuk kellene, hogy legyen a helyi érdekes emberek bemutatása.
A helyi sajtóba beleértem a kistérségi TV-k kulturális műsorát.
Számomra furcsa, hogy egy-egy kistelepülés lakói nem használják ki a faluházak adta lehetőségeket és nem szerveznek olyan kiállításokat ahol egy-egy helybéli bemutatná önmagát.

Nagy lehetőség van a nagy rivális, a számítógép térfelén is. Csak ki kell használni a lehetőségeit. Most már majdnem minden iskolában van internetes elérhetőség.
Próbáljunk a Makettinfó segítségével az általános iskolai korosztálynak egy netes makettversenyt indítani. Természetesen kellő átfutási idővel, és esetleg vonzó díjakkal (utazás valamelyik közeli ország múzeumába). Erre lehet jól használni a sulinett keretében vásárolt digitális fényképezőgépeket!

Majd még több is eszembe fog jutni.

Vadász
Zoli 300660 2006. május 14. 09:38
Válasz erre
Solo, igazad van, valószínűleg lenne 120 fő, aki eljönne, míg a másik helyen talán a harmada férne el, bár erre már nem emlékszem. Csak azért gondoltam arra, mert a közelben nincs semmi, az erdőben van, így talán könnyebb lenne figyelni a srácokra.
Egyébként a megközelítéssel nem lehet gond, inkább az a probléma, hogy országosan, de még megyében is ismeretlen a hely.

Miggyuri, Zebi! Szerintem már az első osztályosokat is be kellene vonni. Egyik ismerősöm ovis srácai is maketteznek már, szóval ha érdekelné az elsősöket is, akkor nem hiszem, hogy problémások lennének. Másrészt pedig mindenképp kellene melléjük egy tanár vagy szülő, aki ismeri mindegyiket.

z
Miggyuri 300659 2006. május 14. 08:28
Válasz erre
Zebi!
Kb így néz ki a dolog. A korosztályban én az 5-6.osztály körülieket javasolnám inkább. Könnyebben motiválhatóak, és jobban elfogadják a tanácsokat. Nálunk is 5.-től maketteznek. Hely több is lenne nálunk. Egyrészt a tona csarnokban, vagy a műv. háznál esetleg sátrakban. Mindenesetre van egy munkaszoba, ez a klubhelyiség. Az étkeztetés megoldható az óvoda konyhájáról, az egész nyáron működik. Van egy kötségvetésűnk egy táborra. Felrakom a kör oldalára. www.miggyuri-2.fw.hu
Üdv: Miggyuri
Zebi 300658 2006. május 14. 07:55
Válasz erre
Miggyuri!
Neked van itt tapasztalatod a gyerekek vs. makettezés témában. Szerinted milyen korosztályt lenne célszerű megcélozni? Én a kb 7.-8. osztályosokra gondolnék első körön.
Ha már felajánlottad hogy nálatok is lenne hely táborozni, szerintem hiba lenne kihagyni :-) Ha jól sejtem nálatok működik egy jól felszerelt klub, mit talán tundnának a gyerekek használni, persze csak ha megoldható.
Kicsit próbálgattam kalkulálni az anyagi vonzatát a dolognak, kizárólag a "szakmai" részen. Gondolom mindenki úgy gondolja, hogy a tábor ideje alatt a gyerekek megépítenek egy makettet, azért makettezőtábor. Szóval kellenének olcsó, de viszonylag jó minőségű makettek. A fabulisban pl vannak leárazva 1/72-es repülőgépek, kb 1000 ft/db. Az olcsó harcjárművekből nincs nagy választék, és azok is drágábbak mint a legolcsóbb repülők. Viszont értelemszerűen több makett kell, mint gyerek, hogy tudjanak választani. Szerintem 10 gyerrekhez kb 13-15 makettet lehet számolni. Ami megmarad, meg fel lehet használni a következő tábornál :-)
Ehhez jönnek még a festékek, ecsetek költsége. Ez min 1500ft/gyerek, de lehet hogy több. Tehát kb min 3000ft/gyerek lenne a tábor makettköltsége. Javítsatok ki, ha valahol tévedek :-)
Ehhez még jön a szállás, étkeztetés, ami minden gyereknél ugyanaz, plusz az utazási költség, ami különböző lehet, hiszen nem feltétlenül jönnének a gyerekek egy helyről.
DaimondDogg 300657 2006. május 14. 03:12
Válasz erre
Hi!

Sztem nagyon jó ötlet!
Ez mikor lenne? Mert lehet n is mennék... :)
Kaktusz 300656 2006. május 14. 02:30
Válasz erre
Talán mások is megszólalnak, és véleményt mondanak. Az idén már lesz tábor a gyerekeknek? Lehet kezdeni a szervezést? Kik tudnak munkát vállalni és mikor legyen?
Solo 300655 2006. május 13. 23:35
Válasz erre
Nem a TV szoba volt fontos hanem a hely 120 ember számára :))).
A semmi közepe talán jó a fiataloknak, de a szülők lehet, hogy inkább valami ismert, könnyen megközelíthető helyet választanának. A közmunka itt annyi lenne, hogy végig kellene járni pár iskolát. Szerintem 120 embert simán össze lehet szedni.
Miggyuri 300654 2006. május 13. 18:53
Válasz erre
Ez nálunk is van. :) Sőt. Tópartunk is van. Ja mg itt az utca végén.:)
Miggyuri
Kaktusz 300653 2006. május 13. 18:41
Válasz erre
:-) A szervezésben benn vagyok. A táboroztatásban ill. a felügyeletben úgyszintén.
Szerintem ennek a megcélzott korosztálynak ez a semmi közepén lévő hely sokkal jobban tettszene. Mellesleg vízpartra nem szívesen mennék felügyelni. Veszélyes. Ettől függetlenül a Solo által ajánlott hely is jó, csak a véleményemet írtam le, és nem kritika akart lenni.
Zoli 300652 2006. május 13. 18:24
Válasz erre
Kaktusz, csak költői volt az a kérdés. Nem gondoltam komolyan, hogy szervezd meg az egészet, én se értek hozzá, de részt vennék benne, ahogy tőlem telik.

Solo, jó az ötlet, de kellene előtte valami "piacfelmérés" féleség, hogy egyáltalán hány személyre lehet számítani (legalább nagyságrendileg). A TV-szobának viszont nem vagyok feltétlen híve, bár lehet, hogy esti lazításhoz szükség lenne rá. Az iskolai hírdetések nélkülözhetetlenek, illetve a tapasztalt felügyelők vagy néhány szülő is. Én tudok egy jó helyet Komárom megyében, a semmi közepén van, de a kellő épületek rendelkezésre állnak. Nyaranta drogellenes táborként funkcionált.

z
Solo 300651 2006. május 13. 16:08
Válasz erre
wow, ez kell nekünk :))

"Az épületekben társalgó, TV-szoba található, a téli épületek 120 fős, összenyitható különtermekkel rendelkeznek."
Solo 300650 2006. május 13. 16:06
Válasz erre
Találtam egy jó helyet. Olcsó, van lehetőség kajára és egyéb programokra. Gyermekkoromban voltam már , sirály hely :)))

www.zanka.hu/szallashelyeink.ws
Solo 300649 2006. május 13. 15:31
Válasz erre
Helló népek.

A tábor fantajtikus ötlet. Már csak pár apróságot kell kiötölni. A cél az lenne, hogy a táborban fiatalokat nyerjünk meg eme szép hobbinak. Csak az a gond, hogy a fiataloknak (10 éves körül) felügyeletre van szüksége. Nem árt ha ez a felügyelő tanárember. Szerintem megoldahtó lenne a dolog, ha iskolákban hirdetnénk meg a dolgot, hogy csoportokat várunk a táborba (gyerekek + kisérő). Könnyebb lenne valamilyen rendet. Már csak egy jó kis hely kell ahol esteleg több száz embernek lenne alvó és makettező hely. Nem árt ha van étkezés sem :))). A közeli kocsma sem hátrány. :)) A programok megszervezése már könnyű :)).
Kaktusz 300648 2006. május 13. 15:09
Válasz erre
:-) jól látom? Kérdést kaptam :-)Khm..csak teoretikusan ...szóval: táborhely az megoldható lenne, viszont én a szakmai részhez egyáltalán nem értek :-( csak és kizárólag a felügyeleti munkában vennék részt szívesen.
Algabone 300647 2006. május 13. 13:07
Válasz erre
Zoli 300646 2006. május 13. 13:03
Válasz erre
Kaktusz, hogy áll a tábor? Igazad van, kicsit szkeptikus vagyok a népszerűsítéssel kapcsolatban, az eddigi tapasztalatok eredménye...
z
Kaktusz 300645 2006. május 13. 12:53
Válasz erre
Hozzászólásod tele van valóban jó gondolattal. Egyetlen egy dolog zavar csak a sok deHidd el, megvalósítható az ötlet, csak kellő számú valóban élszánt ember kell hozzá. És igen, idő méghozzá nem kevés valamint rengeteg társadalmi munka, ami manapság már nem divat. Én a pénzhiányt nem látom akkora gátló tényezőnek ( nem tagadom a szükségességét természetesen ) Egy tábor megszervezése - én ebben látom hosszú távon a lehetőséget - hidd el nem olyan ördöngős dolog.
Kaktusz 300644 2006. május 13. 12:46
Válasz erre
Belenéztem, és nagyon jó az ötlet. Valószínű sokan lesznek is akik eljönnek, de a rendezvény - szerintem - nem éppen egy alapszíntűkezdőknek szóló rendezvény.
Az őszi szünet is később kezdődik vagy 2 héttel az iskolákban, de ezek csak az én első gondolataim a leveledet olvasva.
Zoli 300643 2006. május 13. 12:25
Válasz erre
Batya, kösz a meghívást és remélem, eredményes lesz!
z
Zoli 300642 2006. május 13. 12:23
Válasz erre
Káldi!
Nem negativitás, hogy ismerem magam, és az ötletek ontása is csalóka, mert már több hozzászóló is megemlítette ezeket, igazából nincs túl sok választási lehetőség. A feltételes módok valószínűleg részemről a felelősség elhárításából származnak, még gyakran a legjelentéktelenebb dolgokat se vállalom be, ha van mögötte egy minimális felelősség.
A titkozólást nem kell szó szerint érteni, csupán arról van szó, hogy nem emlegetem makettezéstől mentes körökben. Korábban is felvállaltam, csak akkor még kissé kellemetlen volt, de ma már "szarok a farmra".
Sajnos a racionalista gondolkodású emberekkel nem tudok mit kezdeni. Mivel a makett pénzbe kerül és pénzügyi értelemben nem "térül meg" a befektetés, így nem tudok olyan eszközt, amivel rábírhatók ezek a személyek e nemes hobbira. Nekik ez értelmetlen időpocsékolás, mert nem ismerik fel benne a felismernivalókat.

Flamer!
Örülök, hogy eredményes vagy ezen a téren is! Mindenki fertőződjön, hallelujah!!!

z
flamerPUG 300641 2006. május 13. 11:23
Válasz erre
én már egyik haveromat megfertöztem, azota ö is épitkezik :)
Igaz hogy eléggé elvont, mert imádja a vonatokat, de a Revell makettmozdonyainak nekiált, és csinálja :)
Káldi 300640 2006. május 13. 11:22
Válasz erre
Bocsi!
Valahol elszúrtam az írásjeleket! Talán érthető így is.
Gábor
flamerPUG 300639 2006. május 13. 11:21
Válasz erre
Attila ez mind szép és jo,de én osztom Zolinak a véleményét, és ide olyan emberek fognak csak eljönni, akik már elkezdték a makettezést, max még nagyon kezdök, és új ötleteket akarnak látni. Olyan aki még el sem kezdte, nem nagyon hiszem hogy betévedne, sajnos... 'bár ne legyen igazam, és legyen teli uj emberekkel :) '
Káldi 300638 2006. május 13. 11:20
Válasz erre
Szervusz Zoli!

Elég „negatívan” kezded, amikor azt írod:
„Igazából semmi használható ötletem nincs.”
Ehhez képest ontod az ötleteket. Egyedül a feltételes módokkal ellenkezem! Fel KELL vállalni az ötletek megvalósítását. A nagyobb ötletek megvalósítása, mint táborok szervezése, kiállítások átszervezése, médiák bevonása, stb. nem mindenkinek „fekszik”. Talán innen erednek a feltételes módjaid is.

Viszont Te is leírtad, amit mindenki megtehet és tapasztalatom szerint meg is tesz.
Idézlek:
„Ezért elsősorban az ősi, szájról szájra terjedő módszer alkalmazását tartom a leghatékonyabbnak.”
Igen, ezt mindenki megteheti.

Írod:
„Sajnos én is inkább titkoltam eddig e tevékenységet”
A „sajnos” igaz, remélem csak „eddig” tartott és ma már nem titkolod.

Írod:
„Majd ha valakiben felismerem áldozatomat, nem kegyelmezek neki, és addig mondom, míg rá nem szánja magát, hogy belekóstoljon”
Mindenki potenciális „áldozat” akivel találkozunk. Úgy legyen!! Ha mindegyikünk csak két embert „fertőz” meg az élete során, akkor már kétszer annyian leszünk. Hajrá!! Én már túljutottam a kettes számon, de folytatom. Tudom, itt a fórumon is sokan vannak így.

Írod:
„Én ezt tartom a leghatékonyabb módszernek, bár ezzel se érünk el kimagasló eredményt, főleg olyan, túlontúl racionális gondolkodású emberek között, mint a haverjaim.”
A racionalitásba beleértett pénzalapú eredmény-centrikusság egyes társadalmakban már erősen túlhaladott álláspont. Szerte a világban több millió ember végez, ilyen alapon „irracionális” tevékenységet, tölti vele életének egy jelentős részét. Én, pl. más „irracionális” tevékenységem mellett működő mechanikus ostromgép modelleket építek.

Nem akarok nagy szavakat használni, de szerintem vagy nem engedi az emberiség, hogy az ilyen racionalizmus elhatalmasodjon, vagy egyszerűen kihal.

Építsétek a maketteket és „fertőzzetek” mindenkit!!

Nem a legjobb időben élünk, de az idő nekünk dolgozik!!

Üdv
Gábor
Batya 300637 2006. május 13. 10:29
Válasz erre
Sziasztok !
Amiről eddig írtatok nagyon szép és jó mindenben jók az elképzeléseitek DE!

De miért kéne tábort csinálni mikor már megvan az időpont?:)Ha belenéztetek volna a Versenyek Topikba akkor láttátok, volna hogy Októberben a WORKSHOP 2006 elnevezésű rendezvényt szervezünk. Ami Mindenkinek szól.
Az ötlet már 1éve megfogalmazódott bennem és miután elfogadták az Mesterek a meghívásokat és mindenki támogatott 100% hát létrehozzuk ezt a rendezvényt nektek!!
Hogy merjetek tovább lépni és új technikákat kipróbálni.
A helyszín Hévíz ami igazán családbarát mert ha nem akarnak a feleségek, barátnők, gyerekek részt venni akkor 1000féle szelektív program van számukra.
A lényeg a konferenciánkba hogy ne csak 3méteres távolságból figyeljék a kezdők a profi makettezőket, hanem tessék kérdezni !
Egyenlőre ennyi a makettezés népszerűsítéséről tőlem ennyi telik :)

Várunk benneteket Októberben Hévízen !Baráti Üdvözlettel:

Baranyai Attila
Zoli 300636 2006. május 12. 23:34
Válasz erre
Igen, olvastam, csak megerősítettem, mert rohadtul zavart engem is, meg általában nálam is ez volt a tapasztalat.
z
Zoli 300635 2006. május 12. 23:28
Válasz erre
Már megint ez a hogyan? Csak tudnám, melyik nyelvújító találta ki, jól megcsavargatnám a nyakát, mint Homér Bartnak... (A fősulin a tanáraim ezzel a szóval kergettek az őrületbe.)
Igazából semmi használható ötletem nincs. A kiállítások számának növelése szerintem nem megoldás, mert ott inkább már az érdekeltek vannak jelen, és nem tartom túl valószínűnek, hogy az utcáról mindenféle emberfia betévedjen merő kíváncsiságból. Persze vannak kivételek szerencsére, főleg ha még belépőt se kell váltani, vagy csak valami számukra minimális összeget. És az is gond, hogy a makettezőket inkább a militaristákkal azonosítják, akikre meg ugyancsak ferde szemmel néznek, és már ezért se támogatják a szülők a gyerkőcöket. Hiába nő a civil, sci-fi stb makettek száma, arról a laikusok szinte alig tudnak. Csak mindig ez a repülős, puskás hülyeség... A korábbi hozzászólásokból merítve, a technika órák jelenthetnének valamiféle megoldást, de csak abban az esetben, ha a megfelelő pedagógus fel tudja kelteni a kissrácok természetes kíváncsiságát, amúgy halott ügy. A mi időnkben ez nem nagyon sikerült, mindig mással foglalkoztunk, és személy szerint is kétbalkezes voltam mindenhez... (a bátyám utánzása révén tettem szert e hobbira, ő meg ezért hagyta abba). A honlapok számának növelése is örömteli, csakhogy ugyanaz a helyzet, mint a kiállításokkal, sőt. Aki nem érdekelt benne, nem fog véletlenül rátévedni egy ilyen oldalra. A táboros dolog már nekem is megfordult a fejemben, de elég nehéz kivitelezni. Mindenképp társadalmi munkát igényel, illetve inkább költséget, ugyanis nem fogja egy szülő elküldeni a kölkét pénzért ilyen helyre, ha (szerinte) ennél sokkal hasznosabbnak vélt táborokat is talál. Meg egyébként is, hogyan jutna eszébe, ha általában véve se jut eszébe, hogy ezzel foglalkozzon a büdös kölök. De ettől még az ötlet jó, csak sikerüljön megvalósítani. A különböző médiákban is talán lehetne valami eredményt elérni. Például hétvégén a délelőtti gyerekműsorok közé is lehetne beiktatni egy ilyen témájút, legalábbis a mi időnkben volt valami hasonló, ami lekötötte a figyelmünket, még ha nem is a makettezésről szólt, de hasonló, konstruktív, kreativitást igénylő és hangsúlyozó tevékenységről. Az írott sajtóban is néha meg lehetne jelentetni különböző cikkeket a mekettezésről, mint egy értelmes, szabadidős elfoglaltság. Természetesen nem "in medias res" alapon belecsapni a lecsóba, hanem csak általánosságban, de hivatkozva az érdeklődőknek az ezzel mélyebben foglalkozó irodalomra, szervezetekre, eseményekre. Viszont ez is csak félmegoldás, mert amíg személyesen nem terelik a megfelelő irányba a gyereket, addig nem fog találkozni ezzel az alternatívával, marad az MP3 lejátszó, telefon, videojáték. Ezért elsősorban az ősi, szájról szájra terjedő módszer alkalmazását tartom a leghatékonyabbnak. Már említettem személyes tapasztalataimat ez ügyben, miszerint elég negatívan viszonyultak e hobbihoz, de nyilván vannak olyan egyének is, akik fogékonyabbak a témára. Sajnos én is inkább titkoltam eddig e tevékenységet, egész a tavalyi móvári kiállításig, amikor is 20 éves barátságok válhattak volna áldozattá, de elfogadták e hobbimat, legfeljebb néhányan még furcsábban tekintenek rám, mások csodálkoznak rajta, hogyan, miért stb, a többiek meg csak natúr hülyeségnek tartják, de nem szólnak bele. Viszont a körükben nem is erőltetem, mert nincs értelme, én is elfogadtam a véleményüket. Nem kezdtem el szónoklatokat tartani, hogy pedig ennél sokkal lényegtelenebbnek tűnő dolgok is léteznek. Majd ha valakiben felismerem áldozatomat, nem kegyelmezek neki, és addig mondom, míg rá nem szánja magát, hogy belekóstoljon. És ha mégse kötelezi el magát, már könnyebben elfogadja, és esetleg ő is megemlíti ismerőseinek, gyerekeinek. Én ezt tartom a leghatékonyabb módszernek, bár ezzel se érünk el kimagasló eredményt, főleg olyan, túlontúl racionális gondolkodású emberek között, mint a haverjaim. Visszatérve a kérdés pénzügyi oldalára, igenis pénz nélkül nem lehet folytatni ezt a tevékenységet. (Persze lehet papírból is építkezni, de én még mindig nem tudom azt elfogadni makettezés címszó alatt. Láttam már gyönyörű munkákat papírból is, de azok messze vannak a valóságtól. Nekem a makett az élethűséget jelenti, még ha az én tudásom messze is van attól. Bocsánatot kérek minden, papíros témakört előnyben részesítőtől a sarkos gondolkodásom miatt, de ez van, attól még elismerem tudásukat és munkáikat.) Mert ugyebár pénz nélkül nincs makett, és előbb-utóbb mindenki a jobb (és drágább) maketteket akarja. Nem beszélve a felszerelésről, festékekről, kiegészítőkről stb. Természetesen kezdetben megfelelnek a célnak az olcsóbb kitek is, a többség szerintem amúgy is azon nőtt fel. Ha elég korán mutatják meg a szülők a gyereknek a témát, az nem fog belekötni abba, hogy miért csak egy KP makettet kapott. Aztán ahogy később fejlődik, egyre komolyabb készleteket vehet, amire majd megtanulja megspórolni a rávalót. De először a szülőkkel kell megértetni, hogy ez jó, ez hasznos és a gyerek előnyére válik és segíti a fejlődését, enélkül szerintem nem működik.
Na befejeztem a szófosást, már elég retkes a billentyűzetem, ideje abba hagyni.
z
flamerPUG 300634 2006. május 12. 22:58
Válasz erre
Zoli amit irtál, én is tapasztaltam és pár kommentel elötted én pont erre utaltam...
Kaktusz 300633 2006. május 12. 22:02
Válasz erre
Félő, hogy a beszélgetés folytatása valóban csak kettőnket érdekelné...térjünk vissza a tárgyra. Hogyan, ez itt a kérdés :-)
Macal 300632 2006. május 12. 21:52
Válasz erre
Mivel az előadásról nincsen "lenyomat" (értsd: bárminemű irat, felvétel akármi az utókor számára) a legtöbb mit tehetek hogy újra összedobom. Azért írtam hogy nem érdekelne sokakat mert bizonyosfokú előjártasság kéne hozzá zenben, nomeg sok benne a buddhista zsargon...ja és mivel inkább gyakorló buddhistáknak készült, a makettezésről szóló része nektek uncsi lenne (lévén csak egy röpke bemutatása a dolgoknak) ugyanakkor a buddhista elemzése az ott megjelenő tudatállapotoknak nem sokat mondana:D.
Egyébkén maga a Zen szó jelentése elmélyülés...bár gondolom sokan megtapasztaltátok "építkezés/festés" közben:)
Kaktusz 300631 2006. május 12. 21:45
Válasz erre
Szórólapok, Internet ( ma már a gyerekek otthon vannak a Neten )iskoláknak levél, hogy tegyék ki a falújságjukra és ismertessék, az önkéntes szervezők itt sokat tudnának segíteni...nem lenne az sem baj, ha a NE DROGOZZ MODELEZZ alapítványnak lenne egy akármilyen szerény kis web-oldala amire lehetne hivatkozni, és ahova az információkat fel lehetne tenni folyamatosan.
Míg el nem felejtem...az előadásod azért lenne akit -itt is - érdekelne :-)

Üdv.
Kaktusz
Macal 300630 2006. május 12. 21:34
Válasz erre
Kaktusz!

Nem is rossz 5let a tábor! Csak honnan szerzünk hozzá gyerekeket?:D
Másrészt a kiállítások, bemutatók, rendezvények szerintem nagyszerű lehetőséget adnak a népszerűsítésre. Meléxem mikor gyerek voltam és megláttam hogy van vasút- vagy makettkiállítás azonnal begerjedtem, és nyúztam az öregeket hogy ugyan menjünk már el. Még anyámat is sikerült elrángatnom egyszer:D
Másrészt egy üzletben jól kiállított makett/terepasztal/figura nagy hatással van az ifjabb nézőközönségre, ezt is észrevettem...
Szerintem lehetne egy rendezvényen egy kimondottan fiataloknak szóló előadást tartani...
Személy szerint egyszer tartottam egyet de az idősebb közönségnek szólt: A buddhista főiskolán (melynek amúgy én is hallgatója vagyok) egy zen előadás sorozaton belül kellett felszólalnom " a zen és a makettezés" címén...:)Persze gondolom ez itt nem sokakat érdekel:D
Kaktusz 300629 2006. május 12. 21:10
Válasz erre
Igen, valóban nem sok info szivárog ki a makettezésről. A nagyrendezvényeken nincsen arra lehetőség, hogy olyan igazán hozzáértő emberrel találkozzanak az esetleges érdeklődők, aki éppen rengeteg szabadidővel bír és van ideje egy hosszabb beszélgetésre.
Véleményem szerint csak úgy lehet népszerűsíteni, és fertőzni, ha van elég idő és ez az idő csak és kizárólag erre a célra van szánva. Környezetében, ha körülnéz mindenki, biztosan talál legalább egy hirdetést, szórólapot valamilyen nyári táborozási lehetőségről, természetesen fizetőset...csak mint ötlet...nem kellene esetleg egy ilyenben nekünk is gondolkozni? Közöttünk, akik írogatunk a Fórumban biztosan lenne néhány elkötelezett ember, aki szívesen áldozna néhány napot egy ilyen táboroztatásra a szabadidejéből.

Olvasva a hozzászólásaitokat, halkan megkérdezem :-) TI mit gondoltok a hogyanról a népszerűsítést illetően?
Kalóz 300628 2006. május 12. 20:02
Válasz erre
Nekem ugyan édesapám vette meg az első makettjeimet, de utána nem nagyon "támogatott". Esetleg, ha aranyból maketteztem volna, dehát ez még ma sem valóságszagú ...
Szóval a makettezés nálam teljesen saját kezdeményezéssé vált a továbbiakban, annyi makettet vettem, amennyire a pénzemből tellett, ill. amit a boltokban kapni lehetett. És nem érdekelt soha senki véleménye, azt csináltam, ami nekem tetszett
Amikor megnősültem, a feleségem eltűrte a hobbym, bár nem lelkesedett érte (ennek fő oka a pénzhiány volt, hiszen egy-egy makett ára a családi költségvetésből hiányzott). Mivel később ez a helyzet jó irányba változott, egyre kevesebb negatív vélemény hangzott el, pedig a lakás tele van(volt) makettel. Aztán vagy két éve ő vett nekem karácsonyra ajándékba egy Revell Tornádót (igaz, én választottam ki). Most már legfeljebb azért dünnyög, ha új szerzeménnyel állítok be, mert most már nemcsak kész makettel van tele a lakás, hanem dobozban lévőkkel is.
Szóval lassú türelmes "munkával" sok minden alakítható.
Petter 300627 2006. május 12. 14:57
Válasz erre
Ismerős a dolog, ezeket én is átéltem, meg a mai napig tapasztalom is.
Macal 300626 2006. május 12. 13:21
Válasz erre
Szerintem a makettezésről az az átlagember véleménye, hogy "kipróbálni gyerekkorban, mert nem árt ha ilyet is csinál a gyerek", apukáknál némiképp megfűszerezve azzal hogy "nembaj ha militarizálódik a gyerkőc, jópálya az" vagy apuka eltitkolt vágya hogy pilóta legyen a gyerek és affelé orientálja egy f-14es makettel...ha már ő nem lehetett legalább a gyereknek sikerüljön...
Nálunk sem volt ez másképp, fater nyomta hogy repülők meg mittomén, ami persze nem volt baj, de valahogy mindig is harcjárműves voltam...
Sokan azt hiszik tényleg hogy ez csak "játék"...Szerintem meg művészet és önkifejezés. Úgyanúgy ahogy a festéset, a gyerek taunulgatja fiatalon a suliban, vagy önszántából mert szereti csinálni és ki tudja fejezni magát, és még a történelem iránt is érdeklődik, arról nem is beszélve hogy javítja a problémamegoldó képességet, kézügyességet fejleszt, és kreativitást...Aztán ha felnő vagy abbahagyja és hétköznapi életet él, vagy pedig alternatív módon művész lesz belőle:D Hál istennek, egyre jobban kezdik elfogadni a makettezést, és én ennek örülök...
És különben is mi van akkor ha játék??? a felnőtteknek is kell:D
Zoli 300625 2006. május 12. 13:05
Válasz erre
Saját tapasztalat szerint a makettezést a "felnőtt" emberek gyakran játéknak vélik, köztük saját rokonságom is. De az előítéletekhez is hozzá kellett szoknom. A barátok, ismerősök el se tudták volna képzelni rólam, hogy makettezek (nyilván a természetemmel összeegyeztethetetlen szerintük), amig meg nem győztem róla őket, azóta meg kicsit csodabogárnak tartanak. Új ismeretség esetében pedig nekem is feltűnt, hogy miután kiderült a "titkom", máshogy viszonyultak hozzám. Utolsó barátnőmnek is ez volt az első (kimondott) gondolata, amikor belépett a szobám ajtaján: "Te is ilyen hüje modellezőbuzi vagy?" (Akkor még a mondatvégi vazze nem volt ennyire elterjedt, de később bevezettük a szóvégi változatát is!) Visszatérve a hozzászólás elejére, a játék definíció miatt nemcsak kisiskolásoknak kellene bemutatni a hobbit, hanem mindenkinek, bár elsősorban tényleg a legfiatalabbaknak.
z
Kalóz 300622 2006. május 12. 12:12
Válasz erre
Nem csak a makettezőkről terjedt el, hogy nem normálisak (mellesleg ez nem egy mostani újdonság, már régebben is hasonló volt a helyzet). Én iskolás korom óta kézimunkázom (hímzés, horgolás, kötés stb.) (is), elég sokan nem tart(ottak)anak normálisnak. Bezzeg, amikor látják a munkáim, akkor meg irígykednek, hogy nekik nincs ilyen, mert nem tudnak ilyet csinálni. Meg aztán anno (de sztem most is) a művészeket sem tartották normálisnak (igaz van köztük olyan is, de azért nem igazán az a jellemző).
Amúgy az emberek nagy része módosítja a véleményét, amikor ilyen dolgokkal találkozik, ha nem is változtatja meg teljesen. Aki viszont nem ilyen, az valóban menthetetlen, de sztem ez a kisebbség. És épp ezért kell népszerűsíteni a makettezést, ill. általában a szabadidő kultúrált és hasznos eltöltésének módozatait, mert az emberek nagy része nem ismeri azokat, sztereotípiák alapján dönt - azaz általában hibásan. És mkettezés a népszerűsítésének egyik módja, a kiállítások rendezése, amikből - szerencsére - egyre több lesz. Mivel oda nem csak! a makettezők járnak.
És ugyancsak jó módszernek tűnik a makettezéssel foglalkozó internetes oldalak gombamód szaporodó száma, amiket nagyon jól fel lehet használni ezen hibás sztereotípiák megcáfolására, bizonyítva, hogy nem csak egyes emberek tudnak ilyeneket elkészíteni, hanem bárki, aki vesz annyi fáradságot, hogy belekezd, és ha nem tud valamit, akkor ezeken az oldalakon sok segítséget kaphat. Persze ehhez kicsit jobban ki kéne domborítani, hogy a makettezés elsősorban saját magunk részére elfoglaltság és örömszerzés (no meg a kézügyesség fejlesztése), a versenyzés pedig csak ezután következik. Mert ahogy meg lehet valakivel szerettetni ezt a hobbyt, ugyanolyan könnyen el is lehet venni a kedvét, mielőtt még elkezdené (mint minden máas hasonló esetben). És ez a mi felelősségünk is!
lucky 300621 2006. május 12. 08:45
Válasz erre
RaPe!
Káromkodni szabad!:D Én is szoktam pláne akkor amikor az áhított alkatrész huszadszorra se jön össze...
RaPe 300620 2006. május 12. 00:58
Válasz erre
Flamer, Bomb.

Azért terjedt el mert egy-két "viccesebb" hálivúdi filmben ezt látták. Sajnos.

Amúgy a nyugodtságot én megcáfolnám :D Nem hallotatok káromkodni mikor huzagoltam a Camel-emet :D De kész lett :DD
flamerPUG 300619 2006. május 11. 21:54
Válasz erre
Ezzzel egyet értek, csak az az érdekes, hogy ha végiggondolnák ésszerüen, a makettezés pont a nyugodságot, higgadságot tükrözi, egy örült hülye argessziv nem nagyon ülne le bibelödni egy fél milic csavar kifestésének :) Igy nem tom miért pont ez terjedt el rola :S És mostanában egyre többször hallom.
Bombraider 300618 2006. május 11. 21:36
Válasz erre
Szia!
Tényleg sajnos ez terjedt el a makettezőkről...De én úgy vagyok vele,hogy aki azért áll másképp hozzám, mert makettezem,annak nincs több mondani valóm...

üdv:bomb
flamerPUG 300617 2006. május 11. 21:34
Válasz erre
Népszerüsithetni lehetne pl. a suliban a technikaorákon is. Velem az általánosiskolai tanárom szeretette meg igazán a makettezést, amikor egy másfél métert fesztávu vitorlázogépet raktunk ösze, többesben. Mindenki csinált valamit, de kb 3-4 ember jutott egy gépre, igy nem volt az, hogy unatkoznának, vagy nem foglalná le a dolog. Az árának csak a felét kellet kifizetni, DEEE ha a fél árat is szétosztjuk a 3-4 före, nagyon kicsit befektetés jönne ki :) Sokan sajnos azt hiszik, hogy a makettesek begyöpösödött, otthonülö mimozák, nem tudom miért terjedt ez el, de akármikor beszélek valaivel, ha mondom hogy makettezek, megváltozik a beszélgetötárs stylusa. Akár még ugy is ha 4 orát elötte normálisan beszélgettünk. Nem tudom miért terjedt ez el, de ezen is változtatni kéne...
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8.