/ Fórumok / Makettversenyek, rendezvények /

Versenyek

Makettversenyekkel kapcsolatos információk, tudnivalók, észrevételek.
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.,17.,18.,19.,20.,
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20.,
21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31., 32., 33., 34., 35., 36., 37., 38., 39., 40.,
41., 42., 43., 44., 45., 46., 47., 48., 49., 50., 51., 52., 53., 54., 55., 56., 57., 58., 59., 60.,
61., 62., 63., 64., 65., 66., 67., 68., 69., 70., 71., 72., 73., 74., 75., 76., 77., 78., 79.
RaPe 7291 2006. március 26. 18:55
Válasz erre
Vadász!

Néhány helyen félre lettem értve :)
1. én nem jelentkeztem zsűrizésre :D csak a saját példámon próbáltam bemutatni hogy a hozzám hasonlókkal talán érdemes lenne foglalkozni, esetlegesen olykor segítséget kérni, pl junior kategóriákban zsűrizni.

2. Nem azt mondtam hogy zsűrizés és kész, hanem hogy az első nap a zsűrizésé, ebben az este nyilvánvalóan már szabad, de ha vki már reggel odamegy, az később ne mondja hogy fárasztó a zsűrizés, mert tudja mivel jár. Az együttutazásba valóban nem gondoltam bele, ez igaz, de mindent meg lehet oldani :)

Annak örülök hogy van utánpótlás (nem csere!) a többi szekcióban is, és szerencsére csak én nem tudtam róla. Ez tehát visszavonva.

A regisztrációs szám nincs elfeljtve, többek közt ezért is lesz teljesen átírva a nyomtatás. Ha már belenyúlok akkor legyen értelme :)

A többit majd ReBeKán. (ha el nem felejtem)

RaPe
Vadász 7290 2006. március 26. 18:15
Válasz erre
Barackdoki!

És mivan, ha Te kezded el szervezni?
Igazából semmi más nem kell hozzá csak egy barátságos kocsma, ahol elfogadnak benneteket kéthetente egyszer másfél-két órára.
Elsősorban én is Éliásék családi klubjára tudok gondolni, de az is megoldható, hogy néhányan összefogtok és minden hónapban feljöttök a ReBeKa-ra.
Sajna Laciéknál jelenleg elég bonyi az élet.
Vadász
Vadász 7289 2006. március 26. 18:10
Válasz erre
Gyurmakoma!
Ezt a nem érzem sárdobálásnak, ebből a kis eszmecseréből még sok jó is kisülhet.

RaPe!
Igazad van. Az elektronikus nevezéssel kapcsolatban én is szkeptikus voltam néhány éve, de akkor még csak a lemezen hozott adatok voltak célpontban. Mára viszont olyan mértékben kezd elterjedni az internett, hogy a nevezők komoly hányada használhatja.
Jelenleg viszont van két olyan méretű verseny ahol már nem győzzük az átvételt a hagyományos bediktálós módszerrel, Arról nem is beszélve, hogy sok a külfőldi vendég is, akiknek így könnyebb.

Szerintem a nevezést három pilléren érdemes megoldani.
1. internett
2. helyszinibediktálós
3. helyszinen hagyományos papiralapú mindenféle váratlan helyzetre felkészülve.

Már jeleztem felétek, hogy a regisztrációs szám rossz helyen van, kérlek ,hogy ezt egyeztessük, mert nehezen követhető.

Viszont várom a válaszodat a általam felvázolt ötletről.

Szerintem a zsűri is szeretne másokkal találkozni, eszmétcserélni, börzézni, valamint más egyéb lebonyolitással kapcsolatos feladata is van. Azt se felejtsük el, hogy a zsűritagok is másokkal egy kocsiban utaznak, tehát egyszerre fognak indulni otthonról. Az emberek többsége reggel 5-6 óra között szokott felkelni (erről kérdezd meg Krisztiánt).

Abban az esetben, ha a zsűri kizárólag csak a zsűrizéssel foglalkozhat akkor tényleg létrehozunk egy külön kasztot. Gondolj bele, hogy Móváron este vannak közös programok. Miért rekesztenénk ki belölle bárkit?

A zsűri utánpótlás.

Ez nehéz kérdés, de lassan műkődik. Egyszerre túl sok tagot nem szerencsés cserélni. Most, hogy egy új rendszert próbáltunk ki még óvatosabbak voltunk, a mesterkategóriákban meg még óvatosabbak. Ott nem is volt új ember. Ennek ellenére került néhány új zsűritag is, főleg a hobbikategóriákban.

Repülő:

Tóth Gábor Hajdúszoboszló
Molnár Tamás Tát

Hajó:

Jánosi László Bp

harcjármű:

Csuka László Bp

Polgárijármű:

Kiss Gábor Jászberény
Korda Attila Berekfürdő

Sajnálom RaPe, de rád jelenleg a nevezésnél nagyon nagy szükség van.

Vadász
Mekett 7287 2006. március 26. 18:05
Válasz erre
RaPe!

A 10 ember 35 makettel azt hiszem vadász és én voltunk 10 makettel :D
Lassan azonban tényleg elő lehet venni újra, most már elég sokan használják a netet.

Valaki (talán Archy) alább írta, hogy lehetne papíron nevezni párhuzamosan. Ezzel azonban épp az a baj, hogy nem tudjuk garantálni az adatok pontosságát, sőt elképesztő mértékben töltötték ki rosszul az egyébként elég egyszerű nevezési lapokat, vagy hiányosan. Mivel párszor csináltuk az utólagos begépelést, én soha többet nem kívánok benne részt venni :)
gyurmakoma 7284 2006. március 26. 16:56
Válasz erre
Srácok!
Ez a sárdobálás kicsit kezd sok lenni.
A makettinfo kezdi elveszteni a fő profilját.
Pl makettek..
Ha ennyi energiát fektetnétek a többi topicba,mint ebbe,ez lenne a legjobb netes oldal.
Mert személy szerint én szertenék több általatok épitett makettet látni,leirással,mint az olvasni,hogy ki,hol,mivel,miért.
Igaz,nem voltam ott a kiállitáson,de:
Ért valakit valami hatalmas trauma,amiért ennyit kell foglalkozni ezzel a dologgal?
barackdr 7283 2006. március 26. 16:49
Válasz erre
Vadász!

Én Tatabányán lakom, tudtommal a tatai makettklub is megszűnt, Tatabányán nem, is volt. Akik alakítani akartak klubot azoknak egy teljes találkozóra futotta a lelkesedésből, abból a társaságból egy ember maradt, akivel legalább MSN-en szoktunk beszélni.
Kb ennyit a környéken lévő makettklubbokról. Ha te tudsz klubot a környéken Éliásék családi klubján kívül akkor szólj.
Vadász 7282 2006. március 26. 16:40
Válasz erre
barackdoki!
Elnézést, de aközben reagáltál, miközben én válaszoltam.

A hozzászolásomban írtam, hogy én is jó ötletnek tartom, hogy ezentúl minden szakágból vagy minden zsűriből legalább egy ember ott legyen 11-12 között.
Viszont továbra is gondot jelent, hogy a zsűri egy részének még ekkor is a szervezéssel-lebonyolitással kapcsolatos elfoglaltságai vannak.
A rendezésben segédkezők eddig is tudták, hogy ki a zsűri (töllük is lehet segitséget kérni), de amennyiben a rendezők biztositották, kitűzőkkel jeleztűk a verseny lebonyolitásában résztvevők funkcióját.
Ez a módszert egyébként az összes résztvevőre be kellene vezetni, ebben élen jár a Makettinfó csapata. Nekem se kellemes, hogy néha olyan emberek nevét is megkérdezem akiket már régen ismerek, és meg kellene ismernem. Némelyiköjükkel évente csak egyszer- kétszer találkozok.
Erre nagyon jó példa a külföldi makettezők akik névvel ellátot klubpolóban jelennek meg a versenyeken!
A tanácsadásban nem csak zsűri tud segiteni, tessék másokkal kapcsolatot teremteni.
ők is sok tanácsot tudnak adni. erre például jó lenne a névjegyes kitűző, mert az általad szépnek tartott munkák készítőit így könnyebben megismerheted.
A másik javaslatom a közeledben műkődő klubbok, baráti társoságok megkeresése. Hidd el ott is vannak olyanok akik tudnak segiteni. Valahol az egész makettezés értelmét ebben látom.

Vadász
RaPe 7281 2006. március 26. 16:38
Válasz erre
SVI_0240.JPG méret: 155.9 KB
Hali!

Pár észrevétel a nevezésről.

Csendben, lassan készül a nevező progi új változata. A főbb változások a kinyomtatott kisérőlapokban és névtáblákban lesznek láthatóak. A névtábla nem lesz kinyomtatva rögtön, és a kisérőlapok mérete is csökkenni fog, ezáltal remélhetőleg időt spórolunk, és csökkenhet a sorbanállás ideje. A kisérőlapra elképzelhető hogy felkerülne a pontozólap is, de ezt le kell még zongorázni. A névtábla mérete is csökkenne, mert az apróbb maketteknél zavaró a mostaniak mérete.

A programot 2002 végén kezdtem el, (az adatbázis szerkezetét Mekettel ötlöttük ki), és azóta 3 szolnoki és 2 bolyais versenyen használtuk (a 2003-as hungaromodelles első próba egy hardware-es hálózati hiba miatt nem jött össze). Annak idején beleírtam egy 2 monitoros funkciót is, melynek a lényege hogy a nevező is láthatná mit gépelünk, ezáltal rögtön tudna szólni ha vmi nem jó, nem kéne visszakérdezgetni, ezzel is csökkenhetne a nevezési idő (nem lényegesen, de azért 150 embernél már perceket jelenthet). Sajnos ezt élesben még sosem sikerült kipróbálni, mert hát kinek van 2 monitora? :) Mostanában a legtöbb videókártyán már 2 kimenet van, és egyre népszerűbbek az LCD / TFT monitorok, talán lassan lesz értelme. (lásd kép)

Az adatbázis szerkezetén nincs értelme változtatni mert soha nem volt és nincs vele gond.

A netes nevezést már anno 2004-ben kipróbáltuk szolnokon. Ha jól emlékszem olyan 10 ember nevezett kb 35 makettet. Ezek a verseny a napján már benne voltak az adatbázisban és nem kellett velük foglalkozni. Nekünk gépelőknek ez nagyon tetszett, de megkaptuk hogy még nincs értelme, mert kevés a netes makettező, stb.
Most hogy Vadász már megtapasztalta az előnyeit külföldön, hirtelen itthon is netes nevezés kell. Amit ha esetleg folytattunk volna 2005 ben és idén is, lehet annyira felfutott volna már a dolog, hogy elég lett volna a nevezésre 3 óra, a mostani meghirdetett 4 +2 óra helyett. Arról nem beszélve, hogy nem kéne megint mindent a 0-ról kezdeni.

A zsűrizésről csak pár észrevételem lenne.
Miért kell a zsűrinek nyitásra mennie? Miért nem mennek pl 13 órára? Az szerintem nem kifogás hogy ők is nevezni szeretnének mert, véleményem szerint megolható lenne hogy a zsűritagok (csakis ők!) délután is nevezhessenek/kiállíthassanak. Így nem lennének már eleve fáradtak mire odaülnek a zsűriasztalhoz. Rendben hogy azért is mennek hogy találkozzanak a barátokkal, kell ez is, hisz ez a lényege a versenyeknek, de aki zsűrizik, és elvállalta a megtisztelő feladatot, az szerintem vegye tudomásul hogy az első nap a zsűrizésé. Ha fáradtan ül az asztalhoz akkor ingerlékenyebb, és ez akár az eredményekben is meglátszódhat.

Ezt pedig főleg Vadásztól kérdezem: hol van a zsűri utánpótlása? Szó volt róla hogy pár új embert beültetnek a zsűribe hogy elkezdje tanulni a dolgokat. A repcsis zsűriben tudok ilyenről, de másban nem nagyon. Miért nem lehet esetleges segéderőt kérni? Vegyünk engem példának. 1994 óta járok makettversenyekre láttam már jópár jó és rossz makettet. Építettem, autót, repülőt, kamiont, harckocsit. Nyilván nem értek annyit a történelmi dolgokhoz mint egy zsűritag (nincs mesterlevelem és vélhetően nem is lesz egy jódarabig), de az építési hibákat ki tudom szúrni. Úgy vélem hogy vannak még páran hozzám hasonlók, akikből esetleg később jó zsűri lehetne megfelelő "felügyelettel". De ha nem foglalkoztok velük akkor mi lesz pl 5 év múlva?

Azt hiszem hirtelen ennyi :)

RaPe - Radics Péter
wellesley 7280 2006. március 26. 16:28
Válasz erre
Hello!

Nem szeretném tovább szítani az indulatokat, de szeretnék valamit a topicot olvasók tudtára adni.
A verseny után egy kis idővel tudtam meg, hogy az eredmény hirdetés után a teremből 'kiparancsolt', sorbanálló emberek között volt olyan, aki nehezményezte a makettek visszaadásának ilyetén (kis csoportokban, csak a szombaton kiadott ellenőrző cetlik fejében való visszakapásos) rendszerét. Nos azt hiszem nem kell senkit emlékeztetnem a 2 évvel ezelőtti évad lopási sorozatára!!! Véleményem szerint senki nem venné szívesen ha eltűnne a fáradságosan, hosszú idő alatt elkészített munkája (vagy akár egy értékes fotó; bár ez utóbbi elkerülésére kérünk csak fénymásolatot vagy nyomtatott képet) az asztalról. Úgyhogy ennek fényében kérek mindenkit, aki eljön versenyre legyen türelmes a visszaadáskor is, inkább menjen KICSIT lassabban, de biztosabban. Tudom vasárnap már mindenki szeretne minél előbb indulni, de kérdem én ez a nagy sietség nem kezdődhetne el már szombat reggel? Ennyit szerettem volna ezzel kapcsolatban írni; ha valakinek túlságosan a lelkébe gázoltam, NAGYON SAJNÁLOM!

Mészáros János
barackdr 7279 2006. március 26. 15:48
Válasz erre
Vadász!

Azt hiszem előtted már negyed órával visszavontam a papírokra vonatkozó megjegyzésemet, nem tudom miért kell rajta még fél napot csámcsogni.
Viszont arra érdekes módon nem reagáltál, hogy a zsűri miért nem áll rendelkezésre másnap, hogy valóban kérdezni lehessen. Az nem rendelkezésre állás, hogy "valahol vannak"(börze, kávézó, nézelődnek, kint cigiznek stb.) és keresse meg akit érdekel. Attól még, hogy itt nickről, esetleg névről ismerjük egymást, nem fogom tudni megkeresni a zsűrit akkor sem ha akarom, mert NEM TUDOM HOGYAN NÉZNEK KI A ZSŰRITAGOK.
Móváron esetleg meg lehet nézni őket, mert nem zárnak be zsűrizésre, de nem hiszem, hogy a többség a zsűrit fotózza a makettek helyett, máshol mikor bezár a bazár zsűrizés idejére tényleg még ha akarom sem tudom, hogy ki van bent vagyis ki a zsűri.
Így és az előző hozzászólásommal együtt is azt hiszem nevetséges a már többször elhangzott szlogen, hogy másnap meg lehet a zsűrit kérdezni.

barackdr
Hooligan 7278 2006. március 26. 15:41
Válasz erre
Nekem eddig sem volt para odamenni valakihez aki nálam sokkal jobban vágja a dolgokat. Az tény, hogy abbol amit ezen a versenyet hallottam a profeszoroktól az én makettemre vonatkozóan, az sokkal többet segített a fejlődésemnek, mintha egy papirost elemezgetnék! Amit írtam az végülis lehet fakultatív zsűrizés például a makettinfó részéről, pontozólappal, külön asztallal ( szerintem szolnokon lenne hely egy kis asztalnak) és fényel nyugalommal. Ez garantáltan előrelépést jelentene az öszes önkéntes zsűritagnak. Már csak azért is, mert így legalább az ember tényleg meg tudja vízsgálni a munkákat és nem csak madártávlatból. Mert azért ismerjük b e, hogy amikor az ember egy kordonon hajol át és a két méterre lévő makettet vizsgálja félhomályban, az nem a legjobb tanulás és tapasztalatszerzés.

Az egész csak anyiba kerül, hogy egy kis zug kell a zsűrinek és egy két rendező, aki vigyázza a maketteket.

Én ezen a versenyen legszívesebben minden makettet egyenként vizsgáltam volna meg egyedül.

Üdv.:Balázs
Elektrolakatos 7277 2006. március 26. 14:39
Válasz erre
szombat.jpg méret: 146.6 KB
vas?rnap.jpg méret: 90.2 KB
Szia Barackdoki.Valóban csak a zsűrizés után kerültek ki a névvel ellátott papírok.

Szombaton még mikor eljöttünk a nagy lapok voltak, ellenben vasárnap mire vissza értünk már a kicsik a nevekkel !

Hali:István
Vadász 7276 2006. március 26. 14:35
Válasz erre
barackdoki!

Pedig a szolnokiak a zsűrizés után és éjszaka rakták ki a táblákat. Aki nem hiszi az járjon utánna.
Hidd el jónéhányan egyáltalán nem alszanak vagy pedig csak nagyon keveset, és nemegyszer lemaradnak az esti beszélgetésekről, vacsoráról, hogy a többség minnél jobban érezze magát. Idén azt terveztük, hogy néhányan elmegyünk tekézni, de éjjel kettőre értem a szállásra, fél hatkor beültem a kocsiba, vezettem ötszáz kilómétert, hogy minden ott legyen a díjkiosztóra. A Magó ébresztett, Ő akkor még nem feküdt le.

Mekett!

Este küldöm az új tervezetet, és a pontozólapokat. Az összes többit törölheted.

Gabi!

Azt megprobálhatjuk, hogy a zsűri hivatalosan "fogadó órát" tartson, de néhányunknak délelőtt még sok egyéb más dolga van, oklevél írás, vendégek gardirozása.

MrChef
A "fogadóóra" egyébként működik, csak a kutya sem kérdez. Az meg elég ciki, ha a zsűri rohangál a "versenyző után".
Nyugodtan tessék beleszólni a "tracspartiba", senki sem megközelíthetetlen. Soha senkinek még nem mondták, hogy űlj át máshová.
De a professzoroknak csúfolt társulat is szeret találkozni a másíkkal, egy verseny nekik is lehetőség erre.
Szolnokról utánam már csak a Magó jött el, de kérdést nem kaptam.

Hooligan!

A plusz zsűri nehezen megoldható. Gondolj bele: hely, a makettek mozgatása-fogdosása, kiértékelés, stb. Célravezetőbbnek tartom a beszélgetést, szóbeli értékelést, de TESSÉK KÉRDEZNI!!!

Vadász
barackdr 7275 2006. március 26. 14:18
Válasz erre
Tényleg látok képeket, amin még nincsenek kint a nevek, akkor ezt a kérdést visszavonom. Bocs
Archy 7274 2006. március 26. 14:12
Válasz erre
barackdr!
Én ott voltam ,láttam, utána került ki (a kirakás utána volt, hogy előtte ki látta, ki nem, azt nem tudom). Én először azt hittem, hogy a helyzettek elé raknak valami jelzést, megkérdeztem, és akkor mondták, hogy ua a lap, csak névvel.

Többiek!
Az alábbiakat végigolvasva személy szerint az új rendszer mellett vagyok. A netes nevezés jó ötlet. A nevezész szerintem tovább lehetne gyorsítani, ha a régi kézzel kitöltős rendszert kombinálnánk az új számítógépessel. A delikvens hozza az előre kitöltött lapot, azt a portás felszabja, majd a nevezés lezárásakor ráérnek számítógépre vinni. Ennek ugye hátránya, hogy a delikvens kézírása valószínűleg nehezen olvasható. De az előre kitölthető lapok is lehetnek pc-n kitölhető formában (pl 2006 zalaegerszeg), így ez sem probléma. Kérdés, hogy lesz-e erre a megoldásra szükség, vagy a netes nevezés megold minden gondot? Majd kiderül.

A zsűrizésről. Továbra is úgy gondolom, hogy jó volna mesterben minden makettet lezsűrizni, mivel hobby-ban, kezdőben a barackdr által javasolt "kérdezd a zsűrit fogadóórán" eljárás járhatónak tűnik (így is kevesen lesznek akik meg merik szólítani a nagyokat), addig mesterben szerintem már részletesebb képre van szükség, így a pontozólap nagyobb segítséget jelenhet. Mindamellett a mester kateg-ben indulók, talán könyebben felveszik a kapcsolatot a zsűrivel, mint az alsóbb szinten versenyzők. Szóval a "minden makettet pontozzunk mesteren" szisztémára kéne törekedni, akár több zsűritaggal. Megoldást sajnos nem tudok.
A végén hozzáteszem, hogy nem zsűriztem még versenyen( 1x zegen:-), nem látok bele, ez csupán a magánvéleményem, mint kívülálló (félig-meddig) versenyző. Talán akad benne használható dolog.
További jó munkát mindenkinek!
Üdv: Tábot Áron
Üdv: Áron
barackdr 7273 2006. március 26. 13:54
Válasz erre
Még egy dolgot hozzáfűznék.

Ez a szabálytervezetben szerepel:
"A nevezésilap tőpéldányát a rendezõség titkosan kezeli a zsürizés befejezéséig,
Az ellenőrző szelvényt a versenyzõ kapja meg, és ennek ellenében kapja vissza makettjét a záráskor.
A kisérõlap a makett mellé kerül és a kiállitás berendezéséig kiséri azt."

Az én olvasatom és eddigi általános tapasztalatom szerint a név csak a tőpéldányon szerepel pont azért, hogy a zsűrizés még véletlenül se mehessen haveri alapon/pofára/, még véletlenül sem állítom, hogy így volt. Ehhez képest a szolnoki fényképeken azt látom, hogy a makettekhez kirakott kísérőlapokon szinte név, cím, telefonszám rajta van.
A kérdés nagyon egyszerű és rövid: Miért?

Remélem azt nem kell elhinnem, hogy a névvel ellátott lapok csak a zsűrizés után kerültek ki, mert az nagyon nehezen menne.
MrChef 7272 2006. március 26. 13:22
Válasz erre
barackdr,
egyetértek. A "professzorok körének" belterjes traccspartija sehol sem bizalomgerjesztő, így egy makettversenyen sem.
barackdr 7271 2006. március 26. 13:13
Válasz erre
Sziasztok!

Én most Szolnokon nem voltam, ezért csak általánosságban szeretnék hozzászólni a zsűrizéshez illetve leginkább a zsűri fellelhetőségéhez.
Nagyon jól hangzik, hogy másnap keressük meg a zsűrit,de...
Én mostmár 7. alkalommal fogok menni Móvárra és azóta más versenyeken is rendszeresen ott vagyok, de még sohasem tudtam megállapítani másnap, hogy ki a zsűri. Nem vagyok semmilyen klubnak a tagja és nem is vagyok túl társasági lény(kivéve talán az itteni csetet), pár embert ismerek(főleg innen), akik szoktak zsűrizni, mást nem.
Nem akarok senkit bántani, de úgy vettem észre, hogy másnap a legtöbb zsűri tagjai (akiket mégis sok évi tapasztalattal felismerni vélek, hogy esetleg ő zsűritag)néhány más nagyon profi makettezővel elvannak mint a befőtt és egy átlag makettező biztos nem fog odamenni hozzájuk kérdezősködni vadidegenül.
Javasolnám, hogy mivel mindig az a szlogen, hogy kérdezzük meg a zsűrit, be kellene akkor vezetni, hogy másnap a zsűri fogadóórát tart, megadott időben és helyen(praktikusan az adott kategóriánál) megtalálható és lehet kérdezni, mert ez a keresd meg a zsűrit mikor ők traccspartit tartanak és merj belepofátlankodni a beszélgetésükbe szerintem nagyon nem működik. Ez így szerintem csak azoknak jó, akik valamennyire jóban vannak az adott személlyel, de egy átlagos makettezőnek nem.
barackdr
Gabi 7270 2006. március 26. 12:19
Válasz erre
Sziasztok!
Elöszőr is szeretnék elnézést kérni, ha bárkinek kellemetlenséget okoztam, ezek szerint volt amit én is félreértettem, de tapasztalatom szerint rajtam kívűl még sokan.
Vadász!
Én személy szerint mindenben támogatom az új pontozásos rendszert, biztos hogy tisztább képet ad, és egyértelműbb eredmények születnek. Ahogy Szabi is írta a polgári jármű kategóriában sajnos kevesebb a nevezett makett, ezért ott könnyebb a dolgunk zsűrizés tekintetében, és javaslom is, hogy ott minden mesterben indított makett legyen mindig pontozva. Én örülnék a legjobban, ha egy idő után már mennyiségi gondunk lenne. Ezzel kapcsolatosan mindenben számíthatsz a segítségemre, és bármi ötletem, javaslatom van a pontozólappal, vagy a pontozás menetével kapcsolatosan, akkor azt átadom. Mivel látom, hogy harcjárműben, repülőben jóval több nevezett munka van a mester kategóriában, ezért időben, koncentrációban nehézséget okozna mindnek a lepontozása. viszont szerintem a mester kategóriában nevezett maketteknek kivétel nélkül kellene valamilyen jellegű értékelés, ezért a következőt javasolnám. Lenne egy 5 pontból álló könyített lap, amely tényleg csak gyors szemrevételezés alapján történő pontozásra lenne alkalmas. Ezt kitöltenék a zsűritagok egy viszonylag gyorsabb kb 1-1,5 órás idő alatt, és az ezek alapján kapott összegzés szerint az első 10-15 makett lenne kiemelve, és szigorítottan pontozva. Ezeket az előzetes pontozólapokat szintén mindenki megnézhetné, így láthatná miért nem került be a szigorítottan pontozandók körébe. amennyiben ezt járható útnak látjátok, polgáriban vállalom ennek a megszervezését, de sajnos ott még szerintem egyenlőre nem szükséges. Repülőnél, harcjárműnél, Ti tudjátok, hogy ez kivitelezhető-e, és megvalósítható-e. A másik dolog, hogy vasárnap délelőtt, mondjuk 11-12 óra között(ez természetesen változtatható) a zsűri tagjai ott lennének az általuk zsűrizett kategória makettjeinél, kitűzővel, hogy felismerhetőek legyenek, és akkor bárki kérdezhetne tőlűk a munkájával kapcsolatosan. Aki ezek után is csak az neten, vagy más egyéb helyen reklamál, annak viszont már én is azt mondom, hogy akkor nem kell indulni, csak kiállítani.
Aki nevezi a makettjét, annak mégegyszer kiemelném a leírás, feljavítás dokumentációját, esetleges fényképeket, mert nagyon sok múlhat ezen az elbírálásnál.
És talán a legfontosabb amivel kezdenem kellett volna. A versenyek szerintem nem arról szólnak, hogy késhegyre menő vitákat rendezzük egymás makettjéről, és utánna fújjunk egymásra, hanem, hogy megmutassuk mit építettünk az eltelt időben, az megbeszéljük egymással, ötleteket adjunk a másiknak, és egyúttal tanuljunk is, természetesen találkozunk egymással, dumáljunk jókat. Néha ezek a dolgok szerintem kicsit háttérbe szorulnak, pedig szerintem fontosabbak, mint maga a verseny, a helyezés.
Gabi
Mekett 7269 2006. március 26. 11:51
Válasz erre
Vadász! Igaz, a tervezetek most fel is kerültek a MakettABC-be.
macgaby 7268 2006. március 26. 11:29
Válasz erre
@Hooligan!

Már megbocsáss, de ez nem lenne valami szerencsés ötlet.
Gondolj csak bele, hogy mi lenne akkor, ha a felületesebb zsűri pontozása alapján jóval jobb eredményt érne egy munka. A készítője joggal reklamálna, hogy hol az érme. Mivel a végleges ponteredmények csak valamikor éjjel derülnek ki, (amikor a zsűritagok már nincsenek a helyszínen) lehetne ez adott munkát újrapontozni szigorúbban, és hidd el az jönne ki, hogy volt egy fölösleges kör.
Mint ahogy azt Vadász leírta, gondos mérlrgelés, és kisebb viták utánn kerülnek kiemelésre munkák, és ez nem is végleges.
Nagyon örülök annak, hogy egyre többen vannak azok, akik kíváncsiak arra, hogy milyen hibák miatt nem került a munkájuk értékelésre, nekik ajánlom, hogy a zsűri tagjait keressék fel másnap, és kérjenek személyes véleményt. Ez jobb is mint a személytelen pontozólap, mert egyúttal tanácsot is kaphat. Én pl. mindenkinek szívesen válaszolnék, de nem nagyon jellemző, hogy megkeresnének, inkább itt a neten durrognak.
Üdv: Mac
Bendeguz 7267 2006. március 26. 10:45
Válasz erre
tökéletesen egyetértek Hooligannal
Hooligan 7266 2006. március 26. 10:36
Válasz erre
Esetleg lehetne csínálni egy külön zsűrit, ami a kiemelésből kimaradt maketteket pontozza, felületesebben, gyorsabban, de mégiscsak ad a versenyzőnek egy alapvéleményt a munkájáról! Szerintem a felületesebb pontozás nem jelentene akkora pont külömbséget az eredeti zsűri szigorúbb pontozásához képest és mivel olyan maketteket pontozna ez a másodlagos zsűri, amik már úgy mond nincsenek versenyben, mert nem érhetik el a díjazás ponthatárát, ezért a versenyzők közül is lehetne önkjéntesen jelentkezni erre a zsűrizésre. És így minden makett le lenne pontozva, és ha egy makettet a másodlagos zsűri túl jónak talál, akkor megemlítheti a 'verseny' zsűrinek és azok megszemlélhetik, hátha megéri rendesen lepontozni.

Szerintem ez járható út! Ami még jó ebben a rendszerben az az, hogy a másodlagos zsűriben szereplő tagok fejlődnének és lehet hogy pár alkalom útán bővülne a versenyzsűrik létszáma!

Üdv.: Vida Balázs
Elektrolakatos 7265 2006. március 26. 09:17
Válasz erre
Szia Vadász!
Esetleg a többi kategória ponthatárait is meg lehetne tudni ?

Köszi:
István
Vadász 7264 2006. március 26. 08:53
Válasz erre
Kedves Fiúk, Lányok, Makettezők!

Látom érdemes volt néhány napot várni a hozzászólásommal.

Először szeretnék egy kérdést feltenni.

Térjünk-e vissza a régi rendszerre, vagy inkább ezt finomítsuk?

Akkor nézzük a medvét.

A kiírásban nem szerepelt sehol, hogy bármelyik kategóriában minden nevezett makettet lepontozunk. Olvassátok el figyelmesen RaPe által beszúrt szövegrészt.
Ezt a sokéves tapasztalat alapján nem is kíséreltük meg bevezetni.
Egy három fős zsűri egy délután kb. 25 makettet tud lepontozni. Ennyi a fizikai és szellemi teljesítőképesség ésszerű határa.
A zsűri kénytelen valahol meghúzni egy határt. Hogy mi ez a határ?
Ehhez kell a tapasztalat.
Nálunk, a repülősöknél akkor emeljük ki pontozásra a makettet, ha:
esztétikus, összhangban van a gép egésze
a festés minősége megfelelő, nem rücskös, nincs rajta megfolyás, stb.
nincs durva beállítási hiba
Természetesen egy erős mezőnyben a feltételek szigorodnak.
A ponthatárokat Magó Karcsival határoztuk meg.

Hobby kategóriákban:
Bronz érem: 75-80 pont között
Ezüst érem: 80-85 pont között
Arany érem: 85 pont fölött

Mesterkategóriák:

Bronz érem: 83-85 pont között
Ezüst érem: 85-87 pont között
Arany érem: 87 pont fölött
Mesterlevél 90 pont fölött

Ahol kevés makett érte el ezeket a határokat, ott lejjebb vittük azokat.
Egy biztos, hogy minden kiemelésnél a legalacsonyabb pontszámot elért munka nem érte el ezeket az alsó határokat, sőt volt olyan munka is amit pontozás közben raktunk vissza, mert messzebbről többet ígért, és másikat emeltünk ki.
Tudom most az a válasz, hogy túl szigorú volt a zsűri. Ezt a repülősöknél elfogadom, mert ez a sokéves tapasztalat, de a többi kategóriákban jobban örülnék egy kissé szigorúbb zsűrinek.
Ezt a már kiadott mesterlevelek megoszlása támasztja alá.

Esetleges hiba a kiemelésnél történhet, de mint fentebb írtam ezt is szoktuk korrigálni menet közben. A kiemelést a fent említett szempontok mellett befolyásolhatja még a terem fényviszonya. Én is találtam a később fotóról olyan makettet amelyet ott nem emeltünk ki, és talán érdemes lett volna, és tudom hogy a fény hiánya tréfált meg minket.

Kiss Gabi irt néhány dolgot, hogy mivel lehet segíteni a zsűri munkáját, szerintem ajánlatos megfogadni. Azt is érdemes szem előtt tartani hogy ez az egyetlen olyan módszer amivel a saját munkád érdekében lobbizni tudsz.

A többi segítséget már a lebonyolítás finomításától várjuk.

Először is a nevezést kell korszerűsíteni, mert a rendszeres csúszás nehezíti a zsűri munkáját.
Ha 3-kor kezdünk dolgozni 1 helyett, akkor is kibukunk 6-7 felé, hiszen mindannyiunk korán kelt. Ez 6-7 makett elvesztése a pontozásnál!!

A nevezés korszerűsítéséről már beszéltem Kormos Petivel, és megvalósíthatónak tartja az ötletemet, de ehhez RaPe és Mekett segítsége és beleegyezése is kell.

Létrehoznánk a Makettinfo-n egy nevezési lehetőséget, ahová akár több nyelven is felkerülhetne a regisztráció és a nevezés is. Ennek segítségével egy egységes információs és nevezési rendszer alakulhatna ki.

Abban az esetben, ha a delikvens a rendező klub oldalán akar nevezni, akkor automatikusan a Makettinfó nevezési oldalára linkelődik.

A Makettinfo nevezési oldaláról az információ átmegy a rendező klub oldalára, ahonnan vissza igazolást5 küld a nevező részére.

A rendező klub nyomtatójából már a magyarnyelvű nevezési lap kerül kinyomtatásra.

A résztvevő magával hozza a visszaigazolást, és ennek ellenében kapja kézhez a már kinyomtatott nevezési lapot.

Abban az esetben, ha legalább az indulók egy része így nevez jelentősen csökkenteni, tudjuk a tumultust, és talán a nevezést is le tudjuk zárni a megfelelő időben. (12,00).

A makettezők jó része 10,00 és 11,30 között próbál nevezni, ez természetesen sorbaállást okoz. Ezt megszüntetni vagy a nevező helyek számának növelésével, vagy a nettes nevezéssel lehet. Akár még olyan trükkel is, hogy nettes nevezés esetén alacsonyabb a nevezési díj.

Szerénységet félretéve:

A versenyszervezések és szabályok kialakításában, modernizálásában a repülősök járnak az élen.
Minden komoly verseny után összedugjuk a fejünket és keressük a továbblépés lehetőségét.
Szeretném, ha ezt más szakágak is megtennék. Mi nem szeretnénk beleszólni (és szakmailag nem is tehetjük), hogy milyen szempontok alapján zsűrizzenek a többiek.
Most kezd kialakulni egy olyan néhány emberből álló kis csoport (kemény mag) a polgárjármű, harcjármű, szakágakban akik hajlandók kialakítani a saját szabályaikat, pontozólapjaikat. Figurások sajna nagyon kevesen vannak még.
Nagy hiányt tapasztalok a Sci-Fi, Hajó, és az újabban megjelenő és egyre népszerűbb Papír kategóriákban (erre még térjünk vissza a népszerűsítő topikban).
Nagyon örülnék néhány jelentkezőnek, akik szeretnék megszervezni saját szakágukat, és vállalják a kapcsolattartást.

A versenyek után felmerülő morgolódások 90%-a a tájékozatlanságnak tudható be.
Ezen csak akkor tudunk segíteni, ha valamelyik honlap felteszi a már meglévő szabálytervezetet és pontozólapokat (igaz Mekett?)

Vadász
Vadász 7263 2006. március 26. 08:53
Válasz erre
Gyurma!
Részben igazad van, de azon igyekszünk, hogy minnél több ember jól érezze magát.
gyurmakoma 7262 2006. március 26. 08:51
Válasz erre
Gyerekek!
A zsűri az zsűri.Gondolom a hozzáértés miatt kerültek oda.
A versenyző az meg versenyző.Hol itt a probléma?
Ha valahova benevez az ember a játékra,el kell fogadni a játékszabályokat kivétel nélkül nem??
Vadász 7261 2006. március 26. 07:37
Válasz erre
RaPe!
Még ne töröld!

Vadász
macgaby 7260 2006. március 25. 20:40
Válasz erre
Najó, feladom.
Lehet jönni legközelebb zsűrizni. Meglátjuk ki- hogy bírja.
Balu 7259 2006. március 25. 19:51
Válasz erre
Sziasztok!

A RaPe által említett cikkejen kívül tényleg nincs benne a kiírásban, hogy minden mester kategóriában indított makett le lesz pontozva.
Emellett szerintem is jobb lenne azért több makettet lepontozni a mesterben, mint a hobbyban. Ha nem is az összeset de mondjuk a felét legalább.:)

Balu
Sz.Szabi 7258 2006. március 25. 19:48
Válasz erre
Sziasztok!

Gabi!

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a polgári járműves mester kategóriában kevesebb induló volt, mint a hasonló harcjárművesben, ergo könnyebben lehetett végrehajtani a szigorú pontozási procedúrát.

Összességében meg kellett állapítanunk, hogy a harcjárműves szekció gyengébb volt, mint a repülős, és ez a kiosztott elismerésekben kifejezésre is került. Ezt a megállapításomat a zsűri által értékelt munkák pontszámaira alapozom, és higgyétek el, sok esetben így is lágyszívűek voltunk és több esetben is kevesebb pontszámra is kaptak díjat.Én a zsűri ítéletét nem kérdőjelezem meg, ezen kívűl senki más sem tette, mivel óvás benyújtására nem került sor. A díjak ponthatárait Vadász István és Magó Károly húzta meg, azaz az új rendszer atyjai (itt: zsűrielnök és főrendező).Ezektől tehát pozítívan (lefelé) tértünk el, hogy legalább egy-egy arany, ezüst, bronz érem kiadásra kerüljön; ahol nem került kiosztásra minden érem, ott a pontszámoknál volt nagy a szórás (Senki ne várja el, még hobbi kategóriában sem, hogy 50-60 %-os munkákat díjazzunk, ismételten említem, a zsűri által adott pontszámok alapján!)

Mindeni nem kaphat díjat, nem is ez volt a cél, hanem az, hogy az eddig háttérbe-szorítottak kapjanak lehetőséget, elismeréseket. Véleményem szerint ez alapvetően teljesült is, persze, mint ahogy a hozzászólásaitok is bizonyítják, korrigálásokra szükség van. Fontos azonban, hogy bizonyos szintű szubjektivitást sosem fog nélkülözni a zsűrizés és ezt el kell fogadni!

Ezt követően az a cél, hogy az új rendszer minél több helyen kerüljön bevezetésre, a pontosításokban pedig minél többen vegyenek részt. Úgy gondolom, ez közös érdek, hiszen a többség aktív versenyző.

Köszönet mindenkinek, aki részt vett a rendezvényen!

Üdvözlettel:

Sziráki Szabolcs
klubvezető
Bolyai Makett Klub

ui.: Szolnokon az egyik nevezőpultot vittem a barátommal, illetve az eredmények összesítésében is részt vettem.
RaPe 7257 2006. március 25. 19:38
Válasz erre
macgaby!

Idézek a szolnoki verseny kiírásából:

"A 2004-es és 2005-ös évben nem kerültek kiosztásra a maesterlevelek, bár sok igéretes munka készült. Minden olyan makettet várunk, amely szeretne indulni a mester szint eléréséért. Ezeket a kitteket a szekció mester kategóriájában kell nevezni, ha a makett már szerepelt a szolnoki versenyen, akkor a nevezésen jelezni kell, mert a kategóriában nem versenyezhet, csak lepontozza a zsűri, és ha a 90 pontot eléri, megkapja a mesterlevelet."

Nem tudom hogy a kiírás óta változott-e valami a versenyig, de a kiírás alapján szerintem annak van igaza, aki szerint minden mesterbe nevezett makettet le kellett volna pontozni.

Engem konkrétan semmiben nem érint a dolog, csak kezdem unni az értelmetlen vitát. Várom hogy Vadász reagáljon a dologra, ha nem fog, lehet törlöm az egészet.

RaPe
macgaby 7256 2006. március 25. 19:26
Válasz erre
Gabi!
Akkor ez egy vaskos félreértés volt részedről, mert ez lenne az igazi mission impossible. Gondolj csak bele mennyi időbe kerülne mindez, éppen ezért hk kategóriában még csak a gondolata sem merült fel annak, hogy minden nevezett munka le legyen pontozva.
Gabi 7255 2006. március 25. 18:46
Válasz erre
macgaby!
Eleve a kiírásban is úgy volt, hogy a mester kategóriában indított makettek le vannak pontozva, és nem csak néhány kiemelt. Ezen kívűl szerintem ez hangzott el az eligazításon is, a kiemelés, csak a hobby kategóriáre vonatkozott. Polgári járműben ez nálunk így is történt, a mesterben indított makettek automatikusan lettek pontozva, csak a hobbyban emeltük ki azokat amelyeket pontozásra megfelelőnek itéltünk, és azokat értékeltük így. Szerintem az a minimum, hogy a mesterben indított makettek kivétel nélkül pontozva legyenek, és ha a Te általad zsűrizett kategóriában nem így történt, azon nagyon csodálkozom.
Gabi - Kiss Gábor
Solo 7254 2006. március 25. 18:40
Válasz erre
Hi.

Neked mindent le kell irni? :))

Ha mar valaki annyit gurcol egy makettel, hogy meltonak talalja mester kategoriaban inditani, akkr igazan vehetnetek a faradsagot es lepontozzatok. :) Foleg ha gyonyoru munkarol van szo. Ne csak azt nezzetek, hogy bazze egy rakat makett, sebaj kivalsztunk parat a tobbi meg mehet a levesbe. :)
macgaby 7253 2006. március 25. 10:16
Válasz erre
Szia!

Hol olvastad, hogy mindent le kell pontozni mester kategóriában?
Gabi 7252 2006. március 23. 21:24
Válasz erre
Sziasztok!
Egy-két dolgot én is leírnék a zsűrizéssel, annak menetével kapcsolatosan. Első dolog, hogy a hobby kategóriában nem lett minden makett pontozva. Ez nem is várható el, mert ahhoz minimum 2, de inkább 3-szor akkora létszámú zsűri kellene, hogy fizikailag is meg tudja ezt csinálni. Egy bizonyos lepontozott makett után már a zsűritag is fáradt, nem tud úgy figyelni, ezért nem lehet tőle se mindent elvárni, valahogy be kell határolni a pontozandó makettek számát. Mivel a mester kategóriában mindent le kell pontozni, így a hobby amiben lehet, és kell is választani.
De van egy másik probléma, amellyel viszont a versenyzőknek kellene segíteni a zsűrit, és már többször elhangzott. Szolnokon is csak szinte elvétve találkoztam olyan jellegű dokumentációval, leírással, képekkel, melyek az átalakításokat, feljavításokat írták volna le. Ezek hiánya nélkül a zsűri munkája is nehezebb, mert esetleg tippelniük, vagy hosszasabban vizsgálniuk kell valamely részletet, hogy az most hogy is van. Ez megint időt, energiát vesz el. Szóval ebben nagyban lehetne segíteni a munkát, és akkor több makettet lehetne pontozni.
Gabi
Finu 7251 2006. március 23. 21:20
Válasz erre
Sziasztok!

Azt szeretném megtudakolni, van-e bevált szállásotok Magyaróváron? Gondolkodom, hogy lemegyek...:))
Solo 7250 2006. március 23. 20:57
Válasz erre
Na latod pl hobbi szinten hanyagolnam a tortenelmi huseget. Tul sok minden van amirol meg a zsuri sem tudhat, nemhogy egy lelkes hobbi makettezo.
Archy 7249 2006. március 23. 20:49
Válasz erre
Végignézve a hobby kategóriát, a nevezett makettetk min 40%-ánál kapásból, ránézésre tudtam olyan történlmi hűség, vagy típusazonossági, vagy makettezéstechnikai hibát mondani, ami után már nem kell lezsűrizni. De mesterben szerintem igazán végig lehette volna menni mindegyiken, nem volt akkora dömping.
Áron
Solo 7248 2006. március 23. 20:44
Válasz erre
Ha jol emlexem az volt az otlet, hogy a hobbi kategoria zsurizese egyszerubb lesz, igy gyorsabban lehet vele haladni. A profiknal meg ko szigoruak lesznek. Szerintem egy olyan pontozas, hogy pl. osszerkas minosege, festes, matricazas, stb. lennenek ertekelve hobbi szinten. Ha valakinel nem talalnak hibat ennek folyaman akkor ugymond tovabbjutna a kov szintre. De ez csak agyalgas. A lenyeg, hogy mindenki szeretne ha ertekelnek a munkajat, vagy ha nem akkor jelezze.
Mekett 7247 2006. március 23. 20:33
Válasz erre
Tény, hogy énszerintem is ez lenne a beígért cél és az ideális megoldás, de másfelől szembe kell néznünk tényleg a zsűri rendelkezésre álló idejének korlátjával :(

Erre tényleg ki kellene találni valamit, hogy legyen, mert szerintem nem tartható a mindekit zsűrizünk elv.
Solo 7246 2006. március 23. 20:15
Válasz erre
Az utolso kerdesed szerintem a lenyege az egesznek :) Ugyanis a pontozni kivant makettek kivalsztasa eleg szubjektiv dolog. Lehet idohianyra panaszkodni, de az sem mentseg. Az uj rendszer egyik pozitiv oldala az lett volna ,hogy ne egymas ellen versenyezzenek az emberek hanem kapjanak egy ertekelest a munkajukrol. En azt hittem ,hogy ezt azt jelenti, hogy mindenkinek lepontozzak a munkajat, de ugy latszik ez nem jott ossze. Pedig ennel a fajta lebonyolitasnal mindenkeppen celszeru mindenkinek kapnia egy lapot amin az elert % lathato. De nem megyek bele , Ovaron osszeulhetunk es atdumaljuk. Macgabytol is kerdezek majd parat, remelem ott lesz. :))
Archy 7245 2006. március 23. 17:02
Válasz erre
Kedves Macgaby!
Amit leírtál értem. Ennek és a kevesebb repülő ellenére, repülős kategóriában úgy látszik sikerült érvényesíteni az új rendszer elveit, és ne érts félre, a több mosolygós arcnak nem a minőség, vagy a szigor rovására kell megjelennie. Hanem ha több egyenrangú munka van, akkor kéne több érmet osztani, az én olvasatomban. Végignézve a felhozatalt, szerintem ez kivitelezhető lett volna. Persze nem én zsűriztem, ez csak a magánvéleményem.
Azt, hogy nem ti, a zsűri, döntöttetek a ponthatárokról, nos ezt furcsállom. El tudnád magyarázni, hogy miért? Csak, hogy tisztán lássunk.
És még egy technikai kérdés. Mi alapján választjátok ki a pontozásra kerülő maketteket?
Üdv: Tábor Áron
Balu 7244 2006. március 23. 15:25
Válasz erre
macgaby 7243 2006. március 23. 15:21
Válasz erre
Szia!

A mesterben pontozásra került a helyezetteken kívül egy Jagdpanther 1/72-ben, és a "Csalóka napfény" című 1/35-ös munka.

Üdv: Mac
Balu 7242 2006. március 23. 14:12
Válasz erre
Szia Macgaby!

Köszönöm, hogy ezt megosztottad velünk! Mivel ez a rendszer most volt először, a versenyen még csak találgattuk, hogy most az összes makett le lesz pontozva, vagy csak néhány kiemelt stb.. Így már világos.
Azt esetleg meg lehet kérdezni, hogy HK mesterben melyik maketteket pontoztátok le?

Üdv: Balu
kocka 7239 2006. március 22. 16:28
Válasz erre
Huu télleg még megse dicsértem a versenyt. Gratula a szervezőknek és főleg neked,hogy kibirtad azt a sok embert:-)
Az igazolásról holnap nyilatkoznék,mert holnap kell odaadnom.
ui:Amikor mentem ki akkor tűnt fel hogy tanár úr helyett tanár nő lett:-) Ugyhogy majd meglátjuk:-)
kocka 7238 2006. március 22. 16:25
Válasz erre
Neked küldjem a többi képet,hogy felrakd az poldalra vagy rapenak?
kocka 7237 2006. március 22. 16:25
Válasz erre
Kösszi hogy felraktad:-)
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.,17.,18.,19.,20.,
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20.,
21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31., 32., 33., 34., 35., 36., 37., 38., 39., 40.,
41., 42., 43., 44., 45., 46., 47., 48., 49., 50., 51., 52., 53., 54., 55., 56., 57., 58., 59., 60.,
61., 62., 63., 64., 65., 66., 67., 68., 69., 70., 71., 72., 73., 74., 75., 76., 77., 78., 79.