/ Fórumok / Klubok, szakkörök, egyesületek /

Makettinfo Online Klub

Felmerült egy klub szervezése a makettinfó körül kialakult mexállottakból. Legyen? Ne legyen? Mi legyen? Egy biztos, ilyen még nem volt!!!
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.,17.,18.,19.,20.,
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20.,
21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31.
Keri 349787 2007. június 17. 07:26
Válasz erre
Archy:-))
Miggyuri!
Ne rohanjunk előre ennyire!Első és legfontosabb a klubregisztrálás.A félreértések elkerülése végett ez nem a Makettinfora történő regisztrálást jelenti,ami a fórum és a fórumozók védelme miatt van.Ez most csak a klubba történő regelést jelenti.
Ezután az alapszabály megvitatása,elfogadása internetes szavazás formájában.Most egyenlőre ezen dolgozzunk,ez legyen meg,utána jöjjön a többi.
Személy szerint úgy gondolom,mivel az alapszabály elfogadása a klub szempontjából alapvető jelentőséggel bír,mintegy meghatározza a későbbi útját,fejlődését,ezért a 2/3-os többséget javaslom annak elfogadására.Szerintem ezért is lenne fontos,hogy aki regisztrált,az továbbra is kövesse figyelemmel az alapszabály alakulását,tegyen javaslatot,ha úgy érzi,valamiben nem jó,és szavazzon.Mivel aki beregel,annak tudni fogjuk az e-mail címét,ezért Mok-os körlevélben mindenről értesül.Valamint a honlapon is meg lehet minden változást tekinteni.
Tehát az első lépések:
1. regisztrálás a MOK-ba
2. MOK-alapszabály megvitatása
3. szavazás az alapszabályról
Ezek az első és legfontosabb lépések,erre koncentráljunk most!
Nagyon szeretnék megkérni mindenkit,aki regisztrál most a MOK-ba,az vegyen tevékenyen részt az alapszabály megalkotásában,és szavazzon(mellette vagy ellene)!Ez nagyon-nagyon fontos,hiszen a cél a minél szélesebb körben történő elfogadtatás.

Keri
Miggyuri 349786 2007. június 17. 05:15
Válasz erre
Szerintem egyszerű többség. Azaz a jelenlévők+ mandátumos szavazatok fele+1 szavazat.
Mandátumos a személyesen jelenlévő, az őt írásban a szavazatának leadására, távollévő által felkért tag. Amennyiben vita keletkezne a mandátumról, a szavazást lebonyolítónak joga felvenni a kapcsolatot a mandátum kibocsátójával. (mobil, cset)
Miggyuri
Keri 349784 2007. június 15. 23:04
Válasz erre
Ige=Igen...
Keri 349783 2007. június 15. 23:02
Válasz erre
Ige,lucky,pontosan így írta Elektro az összefoglalóban.
lucky 349782 2007. június 15. 23:00
Válasz erre
A technikai rész OK!
A többit pedig a szavazások beindulása előtt le kell tisztázni ,mert megint vita lesz belőle.
Elektrolakatos 349781 2007. június 15. 22:49
Válasz erre
lucky!

Hogy hol és mettől meddig az mind fel lesz téve ide a topickba!
Jelenleg a technikai rész kialakítás alatt áll.

A többi kérdésedről a tagság dönt!

Elektro
lucky 349780 2007. június 15. 22:46
Válasz erre
Na akkor pár kérdés:
Lehet, h pár kérés kissé korai, de kikívánkozik.

Hol/kinél lehet regisztrálni?
Mikortól meddig?
A többséget hogyan kell érteni? ( pl 2/3-os; 50%+1 szavazat a szavazók arányában)
Lesz-e minimális szavazólétszám?
Elektrolakatos 349778 2007. június 15. 17:22
Válasz erre
Kedves Makettezők,Barátaim!

Már biztos hallottatok róla, hogy a Makettinfó Online Klub átalakulás előtt áll. Sokan féltik az eddig kialakult jó hangulatot, ezért megpróbáljuk felvázolni miről is van szó.

A jól sikerült Jászberényi I Makettinfó Kupa szervezése közben a szervezők munkáját nagyban nehezítette, hogy a szervezettségünk nem túl magas szintű. Hivatalos klubként több támogatást kaphattunk volna. Emellett szükség lenne arra is, hogy a klub vezetése tudja kire számíthat bizonyos feladatok elvégzésénél. Ennek érdekében szeretnénk megalkotni egy olyan alapszabályt, ami alapján egyértelműen eldönthető, hogy ki milyen szinten szeretne belefolyni a klub életébe.

A Makettinfó oldalán eddig is volt egy kis sarok, ahol a klub dolgai voltak fent. Ez ki fog bővülni egy zárt, regisztráció után elérhető résszel. Itt a tagok nyugodtan megbeszélhetik a felmerülő problémákat, szavazhatnak bizonyos kérdésekben, cikkeket írhatnak, értesülhetnek a klub mindennapos életét érintő hírekről.

Első körben arra szeretnénk kérni mindenkit, hogy akit kicsit is érdekel a MOK, az regisztráljon bátran. Egy bizonyos ideig lesz csak nyitva a regisztráció lehetősége. Ez idő letelte után a regisztrációt lezárjuk, majd elkezdjük közösen megalkotni az új alapszabályt.
Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy az alapszabály még csak tervezetként létezik, nincs benne semmi olyan, ami kőbe lenne vésve. Nekünk kell megalkotni, közösen úgy, hogy az lehetőleg mindenki által elfogadható legyen. Az esetleges tagdíj, kétszintű tagság, stb. még alakulóban van. Mindenkit meghallgatunk, akinek jó ötlete vagy észrevétele van. Az alapszabály megalkotására szintén egy bizonyos időt szeretnénk szánni, hogy ne húzódjon el hónapokig.

Az idő letelte után az alkotási fázist lezárjuk és egy internetes előszavazást rendezünk, hogy felmérjük az új alapszabály támogatottságát.

Az összes oda regisztrált tag szavazhat. Ha a szavazás eredményes és a tagság többsége támogatja azt, akkor egy alakuló taggyűlést szervezünk, ahol már élőben, hivatalosan megszavazzuk az új alapszabályt, valamint vezetőséget választunk.

Ezután, aki úgy érzi, hogy az új alapszabály szellemében továbbra is szeretne a klub tagja lenni, annak már nincs más dolga, mint figyelni a híreket a MOK oldalán. Aki úgy dönt, hogy nem kíván tag lenni, annak egyszerűen megszüntetjük a regisztrációját és a Makettinfó régi fórumán, ahogyan eddig is, jó hangulatban és baráti viszonyban fogunk együtt makettezni.

Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a klubbal kapcsolatos változások semmilyen hatással nem lesznek a Makettinfó eddigi életére.

A megalakulás után a regisztráció ismételten elérhető lesz, benne a már megalakult klub tagsága által elfogadott szabályzattal, melyek megismerése és elfogadása esetén bárki MOK tag lehet.

Ezen a változások azért is szükségesek, hogy a MOK rövid időn belül akár hivatalos klubbá váljon, ami nagyban segítené a fő céljának elérését, vagyis a makettezés népszerűsítését.

Üdv: Hara "Elektrolakatos" István
Elektrolakatos 349770 2007. június 13. 21:04
Válasz erre
Urak!

Mindannyian nagyon örülünk Keriék bővüléséhez és szórítunk, hogy az elkövetkezendő hónapokat probléma mentesen átvészeljék!

Viszont most egy fontos bejelenteni valóm lenne!

A MOK mint klub kérdésével kapcsolatosan egyelőre kérlek ne írjatok többet az éríntettek kis időre visszavonulnak tanácskozni és remélem sokkal jobb, mindenki számára megnyugvást hozó formával jön újra elő hamarosan!
Miggyuri 349755 2007. június 13. 19:17
Válasz erre
Gabi!
Vannak itt páran, akik szintén ingyen és bérmentve, a szabadidejük terhére dolgoznak. Mi több, az is lehet, hogy lelkesedésből. Úgyhogy ezt hagyjuk.
Ti, elkezdtetek valamit, ami talán jobb, de mindenképpen más, mint amit korábban MOK-nak ismertünk. Ez nem baj! Változtatni szándékoztatok, javító, erősítő, megújító szándékkal. Ez tiszteletre méltó - volna. Bejöttek az első negatív vélemények okkal, ok nélkül, segítő szándékkal, csak az eddigieket féltve vagy "csak úgy". Erre visszvonulás, lemondás. Ez nem így működik! Ha egy bögre összetörik, hiába ragasztod össze, az nem lesz ugyanaz!
Nem oktatlak ki, okom sincs, jogom sincs hozzá de azt tudom, hogy az elkezdett munka után rendet kell tenni. Rábízni a "maradókra" a rendrakást, talán a legegyszerűbb dolog a világon. Nem így ismertelek. Tudom, hogy ez személyes dolog, de el kell mondanom. Lehet másként próbálkozni, de ezt így itthagyni ... nem tudom. Még valamit. Azok a makettező társaink, MOK-osok, akik a MOK elnökévé választottak, a bizalmukat helyezték beléd, terveidbe, lendületedbe. Most akkor minden vissza? Ha igen, hová? Hasonlóan Meketthez, én sem tartom magam semmiféle vezetőnek. Nem sértettségből. Nincs kinek vissza vagy odaadani semmit. Nem így működnek a dolgok.
Szerintem.
Miggyuri
Elektrolakatos 349754 2007. június 13. 18:59
Válasz erre
IMG_0097
IMG_0097
Tagság
Tagság

Gabi!

Neked itt és most csak annyit, hogy ülj le, fújd ki magad és ezt azért ne feledd!

Gondolj át mindent!

A többit prvátban!
Elektrolakatos 349753 2007. június 13. 18:47
Válasz erre
Robi,barátom!

Ezek a dolgok melyeket sorrendben leírtál, ezek lettek volna az alapja az indulásnak!!!

De!!!

A berény után törölt hszekben látható volt valamint itt is előfordul a mostani vitákban, hogy meg lett krédőjelezve az új regisztráció valamint az új oldal !!

Akkor hogyan is tovább???

Ezek hiányában amit felsoroltál és amit mi is terveztünk miképp is lehetne haladni?

1,) "Javaslom szép sorjában csináljuk a dolgokat.
Legyen meg az új oldal regisztrációval, ahol mindent szépen átrághatunk."

Már első körben a tagság általé megvétózva,megkérdőjelezve!

2,) "Alkossuk meg az alapszabályt."

KIK?

3,) "Csináljunk egy netes előszavazást."

Miről?Kivel/kikkel? Nem beszélve arról a tényről, ezt már nemegyszer megpróbálták a többiek is sikertelenül!

4,) "Utána lehet szépen hivatalosan megalakulni.
Ha már hivatalosak vagyunk akkor az alapszabály szellemében vehetünk fel tagokat."

Itt jön a nagy kérdés, ha nincs külön oldal, külön reggel ahová beléphet aki komolyan gondolja, akkor kikkel,milyen szabállyal?

"Nem értem miért fostok annyira attól, hogy ismeretlen emberek fognak szavazni fontos kérdésekben."

Ezt nem tudom miből feltételezed?

"1: Ha regisztrálni fog valaki az új oldalon akkor ismerni fogjuk a nevét, nick-jét, email címét"

a fenti 1,9-es pont ad erre is választ

"2: Ha valakit eddig egyátalán nem érdekelt a klub, akkor ezután se fog.
3: Ha valaki be se néz ide akkor hogy fog szavazni?"

viszont ha a taglistán szerepel akkor nem hagyható ki

"4: A szavazásból az lesz kizárva aki nem akar szavazni."

mert?milyen alapon?

"5: Ha véletlenül 50 mostani tag regelne és adná le a szavazatát az miért baj?"

ezt most nem nagyon értem mire is írtad

"6: Ha ezzel az elő szelekcióval esetleg nem ért egyet valamelyik törzstag (vagy akárki)akkor mi van? Rögtön le kell mondani? El kell keseredni?"

nem,szerintem sem kell lemondani de elkeseredni attól még lehet,viszont ha az egyet nem értés ellenére mégis megtörténik a szelekció akkor jön hogy diktatórikus a vezetés

Én sem örülök Gabi döntésének sőt szeretném ha valamiképpen meg lehetne győzni, hogy ebben a társaságban azért ettől több van !
Gabi 349752 2007. június 13. 18:17
Válasz erre
Szia Solo!

Most írok utoljára ez ügyben ebbe a topikba, és most is csak azért mert nekem címezted mondanivalód. Nevezhetsz gyávának, vagy aminek akarsz, nagyon nem tud érdekelni. Egy a lényeg, ezt az egészet a szabadidőmben, lelkesedésből csináltam, csináltam volna mindenki javára! Tehát nekem ne jöjjön itt senki puccsal, nem legitim választással, jogokkal és egyebekkel, és főleg nem úgy hogy előtte magánban vagy a MOK mélen keresztűl nem próbál egyeztetni velem, vagy bárkivel, hanem beírkálja a véleményét, jól megmondja, aztán jóvan. Mivel itt hangsúlyozom, nem arról van szó, hogy a munkámat kell elvégezni, hanem egy önként, lelkesedésből vállalt feladatról van szó, hagy döntsem már el mit és kivel szeretnék csinálni. Egy dolog lejött nekem az elmúlt pár hét alatt, vannak akik fórumírásban nagyok, és vannak akik teszik a dolgukat. Én az utóbbi csoporthoz szeretnék tartozni, és ezért átadom másnak, mert nekem nincs kedvem a szabadidőmet arra áldozni, hogy a jogokról, és egyebekről vitázzak, győzködjek másokat. Nagyon visszataszítónak tartom, hogy mindez itt történt meg a fórumon, de számomra ez is csak azt igazolja, hogy jól döntöttem mikor hagyom a fenébe. Sajnálom, hogy így történt, de utoljára írom le, hogy részemről ennyi volt, nem foglalkozom vele többet!
Gabi
Solo 349751 2007. június 13. 17:32
Válasz erre
Drága Elektrolakatos.

"Tehát összefoglalva mindent, sokatoktól kaptunk most hideget, meleget de érdemi megnyilvánulást nem látok sehol!"

Ez nagyon nem igaz. Szerintem ez lesz a témában az utcsó hozzászólásom ,mert nem akarom, hogy mindeféle vélt támadásnak véljétek bármit írok. Nem ér annyit.
Idézek egy előző hozzászólásomból:

"Javaslom szép sorjában csináljuk a dolgokat.
Legyen meg az új oldal regisztrációval, ahol mindent szépen átrághatunk.
Alkossuk meg az alapszabályt.
Csináljunk egy netes előszavazást.
Utána lehet szépen hivatalosan megalakulni.
Ha már hivatalosak vagyunk akkor az alapszabály szellemében vehetünk fel tagokat."

Nem értem miért fostok annyira attól, hogy ismeretlen emberek fognak szavazni fontos kérdésekben.
1: Ha regisztrálni fog valaki az új oldalon akkor ismerni fogjuk a nevét, nick-jét, email címét
2: Ha valakit eddig egyátalán nem érdekelt a klub, akkor ezután se fog.
3: Ha valaki be se néz ide akkor hogy fog szavazni?
4: A szavazásból az lesz kizárva aki nem akar szavazni.
5: Ha véletlenül 50 mostani tag regelne és adná le a szavazatát az miért baj?
6: Ha ezzel az elő szelekcióval esetleg nem ért egyet valamelyik törzstag (vagy akárki)akkor mi van? Rögtön le kell mondani? El kell keseredni?

A nagymestert tudom idézni: Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld. (Yoda) :)
Emerick 349750 2007. június 13. 16:05
Válasz erre
És akkor most mi van, vagy mi nincs? De most komolyan! Ez így nem állapot, hogy mindenki beír valamit, ami épp böki a csőrét. Nem tartunk sehol. Ha nem történik új lépés sehol sem, akkor tényleg fuccs az egésznek... Érdemi fejleményeket szeretnék olvasni/hallani. Aki nem reagál, az le van ejtve... Amit elküldtem tegnap Gabinak, azt kinek küldjem most el? (...ha kicsit megkésve is.)
Elektrolakatos 349749 2007. június 13. 15:24
Válasz erre
Urak!

Előre bocsátom, hogy jelen írásom hangvitele nyugodt de elkeseredett!!!

Többször és még egyszer átolvasva az elmúlt napok írásait,nem kicsit keseredtem el!

Adott volt egy internetes oldal, amely segítette a makettezők munkáját, barátságokat, ismeretségeket hozott létre. Később ebből lett egy klub jellegű egyesülés, hogy még inkább összefogottabb legyen a társaság. Ennek mondhatom, hogy nemcsak országos de nemzetközi szinten is megbecsülése, elismerése lett. Mivel országosan mindenfelől vannak a tagok így javarészt csak a versenyeken tudtatok/tudunk találkozni. Az idők folyamán felvetődtek problémák a működéssel, illetve a klub jövőjével kapcsolatban melyet mind ismertek és mondhatom, hogy nagy többségben nehezményeztetek is.

Ekkor jött Gabi, aki szerette volna ezt az egészet kézbe venni/megoldani veletek/velünk közösen!

Hozzáteszem, sőt kihangsúlyozom, hogy nem önkényuralomra törően, nem önkényesen, nem úgy, hogy kijelentette ezen túl ő lesz a főnök, és mindennek úgy kell történnie, ahogy mondja…nem…ellenkezőleg…a berényben jelenlévő tagság (igaz nem teljes létszámban a MOK) őt kérte fel, választotta meg erre a feladatra, amit most már látható, hogy feleslegesen fogadott el.

Most lehet belekötni, hogy „persze mert senki nem mondta előre, hogy választunk, és szavazni kell”.

Ebben némi igazság van a berényi szavazás kapcsán, de…..és itt jön a lényeg…..hazudik, aki azt állítja, hogy erről eddig sosem volt szó, valótlant állít, aki avval dobálózik, hogy persze mert nekem nem mondtátok, nem jeleztétek!!

Ha csak a tavalyi berényben lezajlott legutóbbi MOK találkozót veszem alapul, akkor is majd egy éve annak, hogy ezeket a lépéseket a tagság meg akarta tenni. Nem beszélve Mekették állandó ilyetén irányú szavazásra vonatkozó kéréseiről amit a vasárnapi úgynevezett klubnapokra a chatre időzítettek.

Kérdem én, közületek mennyien voltak fent esténként 19:00 és 21:00 közt ezekben a kérdésekben dönteni?
Kik voltak azok akik a versenyek alatt/után szintén ugyanezen okok miatt összejöttek a vezetéssel?

Megmondom…talán ha 8-10 tag!!!

Akkor most lehet elgondolkodni, hogy miként is lehet felhánytorgatni mindezeket a dolgokat most annak aki végre tenni is akar/akart valamit értetek, a ti érdeketekben?

Erre fel berény után mi történik, mindenki felháborodik, hogy márpediglen mi volt ez az egész, ki, mikor, milyen jogon döntötte el önállóan a történéseket. Ezek után egy újabb próbálkozás lett szervezve a helyzet tisztázására a múlt vasárnapra a ligetbe. Erről a lapon is valamint mélben is értesítve lett mindenki, kihangsúlyozva, hogy akár levélben is várjuk a hozzászólásokat, véleményeket, ötleteket!

Na most ezen a megbeszélésen részt vett : Gabi, RaPe, Barackdr, Lucky, Ottó, Bendegúz, Hooligan, MrChef, Brúnó, Elektro, Archy…..és őt nem véletlenül hagytam a végére.
Ami bosszantó, mitöbb felháborító volt az az, hogy Áron zalából képes volt felvonatozni a klub miatt (majd kb 1 óra múlva vissza utazni haza) és akkor legalább a pestiek/pest megyeiek ezt nem tudták megtenni? Néhányan előre szóltak, hogy nem tudnak ott lenni és volt köztük olyan is aki jelezte bármi is lesz egyetértenek a döntéssel.

De mél például mindössze egyetlen érkezett javaslattal/kéréssel Gabihoz!

Ezen előzmények után felkerült a lapra a vasárnap beszéltek tömör lényege és máris támadások tömkelege érte!

Az, hogy minden hszben szerepel, hogy „igen, jó lesz, meg kell a változás” még nem elég. Ahhoz, hogy ez létre jöjjön mindenki segítsége kell, és nem csak frázisokban hanem tényszerűségekben. Mert amennyiben valaki valamivel nem ért egyet, valamint valami nem tetszőt lát a tervekben akkor annak vélhetően a megoldásra is van elképzelése.

A vitatott „kupapénzről”.

Tavaly tavasszal Szolnokon mikor is először találkoztam többetekkel Gabi említést tett másoknak egyfajta pénz beszedéséről, kérdésemre elmondta, hogy a MOK a versenyeken különdíjként kupát ad bizonyos maketteknek. Rögtön az volt a válaszom, hogy mondd mennyi az én részem, mennyit kell fizetem. Nem érdekelt, hogy kapok-e nyugtát róla avagy sem, nem foglalkoztatott, hogy jogszerű –e vagy sem….úgy éreztem evvel én is hozzájárulok a MOK által díjazott dicsőségéhez.

Eleddig senkitől sem hallottam, hogy nehezményezte volna ennek az összegnek a jogosságát, így most nem értem miért lett ekkora probléma!

Tagság, pártoló tagság!

Az alapötlet azért vetődött fel, mivel kilátásban voltak bizonyos kedvezmények. A további ok, hogy valóban a versenyeken, fórumon, chaten a valós (papíron lévő) tagság igen kis hányada volt megtalálható. Szerettük volna, ha valóban egy összeszokott, egymásért tenni is akaró társaság létrehozását sikerül megvalósítani. Ehhez szükséges lenne egyfajta szűrés melynél mindenki maga dönti el, hogy a MOK melyik részéhez akar tartozni.
Ennek része lett volna a „tagdíj” ami ugyebár mivel nem jogszerű jelen állapotában az úgynevezett „kupapénz”, továbbá a két versenyen való részvétel, hogy személyesen is találkozhassunk azokkal, akikkel egy csapatban evezünk, valamint a lapra cikk írása, a fórumon illetve a chaten történő időnkénti aktivitás. Ezek közül a „kupapénz” és bármely másik feltétel megléte már elég is, hogy tudjuk valóban valós személyt takar a regisztrált nick.

(igaz már fentebb is megtehettem volna, de most is csak halkan írom le, hogy nem kevés olyan pénzügyi kiadás történt többek részéről ami a tagságra nem lett áthárítva az elmúlt időszak alatt valamint a MOK verseny szponzorálásból maradt és szintén az elkövetkezendő MOK díjakra fordított összegnél sem kiabált senki, hogy „ várjunk csak, ez hogy is van? Jogszerű ez vagy sem?” hanem mindenki nyugtázta „OK akkor most nem kell fizetnünk, de jó”)

Sokan nem tudjátok, de a legutóbbi állás szerint a tagság 107 fős létszámnál tart és ebből kb 55-60 személy akit még csak fórumon sem lehetett látni.

Kérdem én, ha ezek valamelyike ne adj isten a MOK nevében bármiféle törvénytelenséget követne el akkor mit is mondanátok? Hogy ki engedte be őt?Vagy miért nem lett időben eltávolítva?

Erre melyikőtök tud nekem megnyugtató választ adni, hogy nem történhet meg?

Mindamellett az ilyetén irányú megosztás/megosztottság bevett szokás a társaságoknál.

Póló kérdés!

Ez ismét egy olyan téma aminek megvétózása érthetetlen számomra.

Tényszerűen arról lett volna szó, hogy mivel saját bevallásuk szerint is sokan vannak akik nem MOK-tagként vettek pólót, jó lett volna már végre könnyebbé tenni a valós tagság felismerését kiindulva a MOK versenyen, valamint pl. a móvári versenyen tapasztaltak alapján. Ugyanis voltak olyan helyzetek, hogy kellett volna segítség valamely tagtól de a póló alapján a tömegben utána eredve némi kergetőzés után derül ki, hogy egy ismeretlennel állunk szemben. Ezért is gondoltunk egy olyan megoldásra, miszerint a melloldalon teljes kiírásban szeőrepelt volna a Makettinfo Online Klub ( ez pl. külföldi versenyeken tapasztaltak miatt is szükséges lenne) valamint a hátoldalra a logó fölé a MOK rövidítés kerülne. Így már messziről is látható ki tag és ki pártoló tag.
Ami még nem utolsó szempont, hogy akinek van már jelenlegi kék pólója az tudja mennyire kényelmetlen, nehezen kezelhető…ezt is szerettük volna jobbá tenni.

Végül a neten történő szavazásra is kitérve.

Ezt az ötletet mint fentebb már említettem többször, többen megpróbálták nem sok sikerrel. Akik most ezt ismét felhoztátok nem értem miért nem a vasárnapi megbeszélés előtt tettétek meg. Lassan ez az egész kezd egy rágógumihoz hasonlítani, amit húzunk erre, húzunk arra de, mindig a kiinduláshoz jutunk.
Meg lehet tenni természetesen, hogy felkerüljön az alapoktól az egész szavazásra, és újra legyen kezdve minden. De szerintetek, ki fogja ezt ezek után felvállalni? Valamint a soha meg nem jelenő tagok közül ki fog szavazni? Ha ők nem szavaznak akkor ki dönti el, hogy érvényes-e az egész vagy sem? Ha viszont ki lesznek zárva a szavazásból akkor megint csak kérdés mi alapján és ki/kik által?

Tehát összefoglalva mindent, sokatoktól kaptunk most hideget, meleget de érdemi megnyilvánulást nem látok sehol!

Zárás képpen annyi megjegyzésem lenne, hogy igazán sajnálom ami itt történt, illetve nem történt!

Elnézést, ha kicsit hosszúra sikeredett, de ez kikívánkozott!

Üdv: Elektro
Mekett 349748 2007. június 13. 14:46
Válasz erre
Dehogyis!

Én lemondtam, lett választva új vezetés. Eszem ágában sincs ismét a gyűlölködés céltáblájává lenni, amiért nem tudtam időt szakítani a klubbal kapcsolatos teendőkre.

Az egyik dolog, hogy valószínűleg nem fog mindenkinek tetszeni a változás. De egyrészt kérem az új vezetést, hogy ne is csodálkozzon azon, hogy vannak, akiknek nem tetszik. És ezt ne a személyük elleni támadásként éljék meg.

A "jogfolytonosság" miatt aggódóknak meg azt tudom mondani, hogy én lemondtam, és a pár hónappal későbbre meghírdetett hivatalos újításig Gabit kértem is, hogy vigye el a klubot. Szerencsére elvállalta, tekintsétek ügyvivőnek.

Mindkét oldalon találok érveket, amiket a magaménak vallok, de a hajamat tudnám tépni, amikor valaki túlreagálja a másikat, vagy megsértődik. Felnőtt emberek vagyunk, de azért ennyire ne legyünk már kis Magyarország!

Meg tudnánk oldani ezt a dolgot nyugodtan. Van erre egy alkalmas vezetés, és ha neadjisten ki leszek zárva, mert nem tudok továbbra sem részt venni semmilyen rendezvényen, akkor ki leszek, de megpróbálok eleget tenni az újonnan támasztott feltételeknek is.

Mindenkinek kijár a tisztességes hangnem és megilleti a higgadt érvelés. Azt is, aki nem tett, nem tudott tenni a klub érdekében, és azt is, aki változtatni szeretne az érdekében.

Mekett
már nem a MOK elnöke, de nem sértődésből
Solo 349747 2007. június 13. 14:34
Válasz erre
Helló!

Döntésedet nem értem. Ha már tanácsot sem lehet adni, hogy miként kellene kinéznie ennek a klub felfejlesztésnek akkor nem értem miért kellett kérni.

Vállaltad a klub megreformálását. Ha lehet ne futamodj meg az első építő kritika hallatán. Inkább el kellene olvasni őket és nem támadásnak halucinálni. Az alelnökeid is segíthetnének (igaz Kerinek most más dolga is akad).
Csak annyit kellett volna írni, hogy ok fiúk, minden ötletet megfontolunk és ha kész az alapszabály tervezet megmutatjuk.
Ez a lemondás elfogadhatatlan és ésszerűtlen. Szerintem.
Az is jobb lenne ha bizonyos ötleteket nem kész tényekként tárnátok a volt és leendő tagok elé, mert csak iedtséget és feszültséget szül.
Ha most te ebből azt szűröd le, hogy nem vagy alkalmas a feladatra akkor sajnálom. Inkább azt kellen gondolonod, hogy "Hű bazze, még van mit tanulnom, de ha beledöglök is megcsinálom ha már vállaltam".
De felőlem maradhat minden a régiben. Makettezünk, dumálunk, versenyeken sörözgetünk, esszük Elektro főztjét stb.
Semmilyen kedvezmény nem ér ennyit.

Uff én beszéltem.
Amon 349746 2007. június 13. 13:09
Válasz erre
Sziasztok!

Bocsi, hogy beleszólok de szerintem sokan lennénk akik pártoló tagként részt vennének a MOK életében. A teljes tagság feltétele érthetőis meg nem is. De mindezek ellenére HAJRÁ!(Speciel ha tudok mindig megyek versenyekre csak sajnos ritkán tudok eljutni a munkám miatt és ezért kiállítani sem tudok pedig szeretnék.Ezért is dolgozok egy makett versenyen szervezésén Oroszlányban. Eddig jól halad, de majd kiderül.)

Ja! A pártoló tagdíjjat hova kell majd fizetni?

Üdv: Amon
Gabi 349745 2007. június 13. 12:31
Válasz erre
Sziasztok!
A döntésem végleges, nem kívánok a jövőben részt venni a MOK semmilyen jellegű irányításában. Ha jól gondolom maradt az eredeti verzió, Mekett az elnök, RaPe és Miggyuri az alelnök, írjanak ki választást, alakulást, vagy amit akarnak, jöttek ötletek az elmúl nap folyamán, azokból lehet meríteni. Sok sikert a leendő vezetőség munkájához.
Gabi
Miggyuri 349744 2007. június 13. 10:58
Válasz erre
Keri!
Picivel mi van?
Miggyuri
Archy 349743 2007. június 13. 10:57
Válasz erre
Én meg remélem, hogy az itt felszólalt max 10 ember nem tudja elvenni a kedveteket. Főleg úgy nem, hogy ezeknek a hozzászólásknak a végére inkább építő jellege lett, igaz kezdetben sokkal kritikusabb volt a hangvétel. Mindenesetre a látványos kirohanásokat sikerült elkerülni, mindenki nyugott maradt, ami ismerve a fórumon ilyen helyzetekben szokásos hangnemet, úgy gondolom nagy fejlődés, és a téma súlyát is jelzi.
Ja és még annyit, ogy szerintem ne vegyétek ezt személyetek elleni támadásnak. Mert nem veletek van a baj, csupán eltérőek a vélemények, amiket össze kell hangolni. De abban szerintem mindenki egyetért, hogy Ti nagyon is alkalmasak vagytok a MOK vezetésére.
Áron
Keri 349742 2007. június 13. 10:34
Válasz erre
Halihó!
Nem is nagyon tudom,mit írjak ezekután még.Mivel úgy látom,Gabi most tényleg komolyan gondolja a dolgot(amit marhára sajnálok,mert nem talál a MOK alkalmasabbat nála),és sokan úgy érzik,ez a vezetőváltás puccsszerű volt(már elnézést,de még a gondolat is nevetséges),írjon ki Mekett vagy az alelnökök új vezetőségválasztást.Szervezzék meg a vezetők,legyen akár egy új topik,amiben ott vannak a jelöltek,szavazzon mindenki!!És az így megválasztott új vezetőség tegye! a dolgát.
Csak egyvalamit szeretnék kérni: jó lenne végre tetteket látni a szavak mögött.
Mint régebben is mondtam,tényleg abszolút hidegen hagy minket mindenféle titulus,és lehet,hogy nem tűnt fel,de eddig is azok tették a legtöbbet a klubért,akinek semmiféle titulusa nem is volt(itt most nem magamra gondolok).Tényleg azt kívánom,hogy olyan elnököt és alelnököket válasszon ez a közösség,akik alkalmasak a feladatra.
A legjobbakat kívánom a MOK-nak!
Keri
Archy 349741 2007. június 13. 09:45
Válasz erre
Podva 349740 2007. június 13. 09:01
Válasz erre
Szia Áron!
Az külön jól esik, hogy ilyen sitty-sutty lemondtál rólam mint klubtagról:)

Amúgy pedig az elgondolások ötletek tényleg nagyon jók! Kicsit több megfontoltság, kicsit több diplomácia, és nagyon nagyszerű klubbot lehetne igy összekalapálni. Ahogy látom ezt akarja mindenki, de mindannyiunknak más a vérmérséklete, más a mentalitása. Ami önmagában nem baj, csak ebből nézeteltérések születhetnek amit mindenképp ki kell beszélni, megérteni a másikat és kompromisszumokat kötni.
Üdv Viktor
Emerick 349739 2007. június 12. 22:48
Válasz erre
Én elküldtem az imént a mailt Gabinak.
Nem szabad engedni, hogy szétessünk! Túl fogunk jutni így vagy úgy, rostával, vagy anélkül ezen a gödrön. Tényleg segítse a családon belül mindenki a három keresztapa munkáját! :) ;) És ne csak elkerülve, csendesen, véleményt nem kinyilvánítva!
Üdv:
E.
Archy 349738 2007. június 12. 22:29
Válasz erre
Ezt írtam, hogy ettől a tagdíjas, versenyre járós kritériumos dolgotól miért esne szét? A fórum marad, a chat marad, elvileg még több vonzoerő lesz a lapban, hiszen a cikkfrissítés is rendszeres lesz, miért esne szét a gárda?
Áron
Miggyuri 349737 2007. június 12. 22:18
Válasz erre
Archy!
Igazad van sok mindenben. A lufi-hasonlat úgy látszik bejött neked is. A semmiben én nem vagyok biztos. Annál lényegesen több, hisz itt vagyunk. :)Én soxor, sokat köszönhettem az itteni gárdának. Nem örülnék, ha szétesne!
Miggyuri
Samee 349736 2007. június 12. 21:40
Válasz erre
Üdvözlet!

Először is elnézést kérek mindazoktól, akik úgy gondolják, h a hszem nem mérvadó mert eddig nem voltam vmi aktív, és inkább problémákat generáltam, mintsem oldottam meg ehhez persze hozzájön még az is h nem vok ősMOKos. Ők tekintsék tárgytalannak a hozzászólásom.

Hmm hol is kezdjem.
Ebbe a megalakulósdi, hivatalosdi dologba nem szeretnék beszállni, vannak nálam sokkal tájékozottabb emberek ilyen téren. Amennyiben lesznek feltételei a tagságnak, és teljesíthetőnek látom őket, úgy igyekszem teljesíteni,mert nekem a táraság többet jelent. Max nem leszek tag, de a kapcsolatot akkor sem szakítom meg senkivel.

Egyetértek Miggyurival abban h a MOK eddig is a kisebb klubok összefogója volt vmilyen szinten. Sztem Magyarországon nem létezik olyan klub, amelyikben ne lenne legalább 1 MOK-os. Söt sztem jópár klub ötlete itt fogant meg. Én valahogy úgy tekintek rá, mint egy, az egész ország makettezőit összefogó egység, amit nem szabad veszni hagyni.
Sztem minden tisztelet azoké akik ezt kitalálták, és azoké is akik megpróbálták jobbá tenni. Az h ki lesz az elnök, alenök, kisfőnök nagyfőnök, nekem teljesen mindegy,biztos van aki alkalmas(nak tarja magát) rá. Mint már említettem nekem a társaság számít. Persze kell(enek) vki(k) aki(k)ezt az egészet irányítja(ják). Abban is egyetértek, hogy van egy keménymag, aki versenyről versenyre képviselik a MOK-ot, nyílván közülük kerüljön ki a vezetőség, mivel őket mindenki ismeri...
Az h ki lesz, azt eldöntik az illetékesek. Csak hogy ezeknek az illetékeseknek a személye se teljesen tiszta.
Egyszóval, jó nagy munka lesz gatyábarázni ezt az egészet és sztem ott fog eldölni az illetékesség h a lehetőségeihez képest ebből ki mekkora részt vállal. Biztos lesznek elegen akik szívvel lélekkel fognak dolgozni.
Én továbbra is szeretnék közétek tartozni, ha Ti nem így látjátok, szóljatok nyugodtan, ígérem nem fogok haragudni senkire.

Samee
Archy 349735 2007. június 12. 21:14
Válasz erre
Srácok. Én úgy látom hogy az új vezetés, nevezzük így Gabit, Elektrot és Kerit, gyűlytőnéven:-), szóval ők hatalmas lendülettel próbálják a társaság szekerét előbbre tólni. Ez jó. Az irány kérdéses. Mint az elhangzott, vasárnap sok dologban állást foglalt az a pár ember aki meg akart, vagy volt lehetősége megjelenni a "gyűlésen". Ez az állásfoglalás nyilván valóan egyfajta iránymutatás. Mint mondottam a javaslatokat E-mailben küldjétek el Gabinak, aki ezeknek megfelelően fogja összeállítani az alapszabály tervezetet, amit vagy elfogad elég sok ember, vagy nem. Úgy érzem ez így járható út. Hányan írtatok eddig E-mailt?
A másik, és ez nem fog tetszeni sokaknak, hogy mivel a MOK gyakorlatilag egy "lufi", egy semmi, gyakorlatilag egy baráti társaság, akik ugyanolyan pólóban járnak versenyre, és egy adott fórumon, chaten rendszeresen beszélgetnek, ezért a Podva által sugallt kizárás nem hiszem hogy értelmet nyerhet. mert a semmiből nem nagyon tud kizárni senki senkit. A barátság meg nem ilyeneken múlik. Nem hiszem, hogy Podva nem beszél velem többet azért, mert én esetleg hivatalosan is tag leszek, ő meg esetleg nem.
Szóval írjátok meg a méleket, hogy minél előbb, és minél sokrétűbb véleményekből lehessen összerakni azt az alapszabáj tervezetet.
Hajrá!
Áron
Podva 349734 2007. június 12. 19:22
Válasz erre
Ja és még valami
Sokkal jobban respektállak annál semhogy elkezdjek itt én is személyeskedni veled, mert én téged is "nagy MOK-os barátomnak tartalak". Úgyhogy épp ezért kérlek hogy inkább magánba rendezzük a nézeteltérésünket.
Üdv Podva
Miggyuri 349733 2007. június 12. 19:17
Válasz erre
Gabi!
"Ebben a formájában előbb-utóbb el fog halni, mert látható, hogy a MOK-ból alakult helyi közösségek megalapítják a saját klubbjukat, és ha a MOK csak egy lufi marad, akkor előbb-utóbb eltünnek innen." Nem így látom a dolgot. A Makettinfó, a kisebb - életképes - helyi klubok, magányos harcosok találkozóhelye, eszmecseréjének színtere volt-van-lesz.
Hogy a MOK, mi most, vagy mi lesz majd az éppen most dőlhet el. Elkezdtetek egy dolgot, nagyon sokat ronthat a MOK-on, ha nem járjátok végig az utat. Akkor tényleg kár volt bármit elkezdeni, ha félbemarad. Akkor maradnak az indulatok,csalódottság és a zavar. Az, hogy mindennek az összefogása, levezetése a ti feladatotok, hisz vállatátok. Alapvetően ez az els feladat. Kideríteni, ki mit vár a MOK-tól.
Miggyuri
Bombraider 349732 2007. június 12. 19:09
Válasz erre
Gabi!
Szerintem senki nem azt írta,hogy amit Te vagy Ti csináltatok az sz*r. Mindenki próbál ötleteket adni a változtatáshoz,hogy minnél jobban sikerüljön. Sztem az sem lenne egészséges,ha mindenki "kussolna".

Archy!
Hát nemtudom...a cikkes dolog az oké,mert az tényleg mindenkinek teljesíthető.
De például ha valakinek úgy jön össze az éve,hogy nem tud elmenni egy versenyre sem? Munka,tanulás,szülők,akármi miatt így jön össze? Akkor mi van?
Kedvezmények...nem tudom,hogy ér-e annyit az ami most kialakult,hogy kapjunk 5-10% kedvezményt..

üdv:bomb
Kalóz 349731 2007. június 12. 18:31
Válasz erre
Gabi!
Nem személyed (vagy a másik két vezető személye) a gond, ahogy Solo a hsz-ében is jelezte. Senki nem kérdőjelezi meg, hogy jót akartok, mindössze szeretnénk minél jobbat összehozni (nem megkérdőjelezve, hogy esetleg van csak ellenkezni akaró példa is). Sajnos az itt felmerült kérdések más közösségekben is okoznak gondot, pontosan az előző hsz-emben az internet filozófiájáról írtak miatt. (legalább is én így látom). Úgyhogy az esetleges ellenvéleményeket ne személyes támadásnak vedd, hanem az Általad is kifogásolt passzív magatartás, hozzáállás korrekciójának. Ez egy ilyen közeg sajnos, hogy ha valami gond van, nem tudjuk egy gyors összeröffenéssel lerendezni. Jóval lasabban alakulnak a dolgok, mint sokszor szeretné az ember.
nem tudom, mennyire érthető, amit ki akarok fejezni, mert elég bonyolult kérdésről van szó, és természetesen én sem vagyok tévedhetetlen.
Üdv: Kalóz
Podva 349730 2007. június 12. 18:30
Válasz erre
T. Gabi
Két okom volt, hogy nem tudtam, ott lenni Saját klubbom versenyén: Az egyiket elmondtam a chat-en a Másik, meg az hogy olyan melom van, hogy nem akkor megyek szabira amikor kedvem van, hanem akkor amikor épp nincs bent balhé!
Podva
Miggyuri 349729 2007. június 12. 18:25
Válasz erre
gyurmakoma!
Messze nem ennyi a dolog. Türelem alapkövetelmény a makettezőknél. A fórumokban megjelenteknél sokkal több mindenről van szó. Hadd öljük egymást a jobbitás érdekében tovább a magunk módján!
Solo!
Sok dologban egyetértünk. Ami a gond, hogy valóban fordított volt a sorrend, s ezt így utólag nehéz levezetni. Mint a hajókötél, húzni lehet, de tolni...?
Mindettől függetlenül, ha ki akarunk kerülni ebből a saját készítésű vál/tozás/ság(?)ból, akkor vmi sorrendet kell tartani.
Egyébként, ami fix az, hogy semmi sem fix. A jelenlegi vezetés max. az alakuló közgyűlésig, ügyvezető. Ettől függetlenül menjen minden a maga útján. Az általad leírt sorrend jónak tűnik. Előre a ...-i úton!
Migyguri
Kalóz 349728 2007. június 12. 18:19
Válasz erre
Hali!
Mivel a korábbinál lényegesen több infóhoz jutottam a mai napon, ezért a következő véleményem alakult ki a dolgokról:
A legnagyobb baj, hogy igazából nincs konkrétan meghatározva, mit is akarunk! Nem csak pár ember, hanem a társaság igen nagy részének sincs kialakult véleménye, csak azt látjuk, hogy ez vagy az nem az igazi, nem úgy működik, ahogy kellene.
Sajnos itt is fellép egy filozófiai probléma: az internet korában nem lehet a dolgokat a régi, hagyományos értelemben vizsgálni, alakítani dönteni róla. És ez egy internetes klub ill. fórum, ami nem működik, nem működhet úgy, mint egy hagyományos szakkör. Talán ezeket a kérdéseket kellene előbb tisztába tenni, és akkor talán több lenne az egyetértés, mint a kételkedő kérdések.
Üdv: Kalóz
Podva 349727 2007. június 12. 18:18
Válasz erre
Hali
Nem akarok vitázni a kötelező versenynevezésről, de ha ez feltétel akkor előfordulhat valaki csak azért nevez egy 1000 éves vagy akár festetlen összehányt makettel,MOK szineklben hogy tag lehessen. Na ez biztosan nem fogja a klub jó hírét örtegbíteni. Pár ilyen precedens után, megint szigorításra kerül az alapszabály: Csak az lehet tag aki versenyen helyezést ér el:-) Innentől, már ne haragudjatok, vicc az egész...
Amúgy Miggyuri hozzászólásával messzemenőkig egyetértek:
Üljünk le vegyünk nagy levegőt találjuk ki, hogy mit és hogyan akarunk. Találjuk ki a játékszabályokat Véssük kőbe, aztán go!
Üdv Podva
Solo 349726 2007. június 12. 18:18
Válasz erre
Na ezt megint szépen túlreagáltad. :))
Szerintem észrevetted te is, hogy senki nem támadta a személyedet.
Gabi 349725 2007. június 12. 18:13
Válasz erre
Sziasztok!

Végig olvastam a ma leírtakat, és nagyon furcsállok egy-két dolgot tőletek. Én is tudnék sok negatívumot írni veletek szemben, ahogy tetétek irányomba, a gondolataimmal kapcsolatosan, de rájöttem, hogy fölösleges. Sajnos úgy látom, hogy nincs értelme erőlködni, nekem nincs kedvem a saját makettező társaimmal harcolni, győzködni.
Az első kérdésem: Klub vagyunk egyáltalán, mitől vagyunk azok? Nem vagyunk hivatalosak, csak annak nevezzük magunkat, tehát ha így nézem az egész csak egy lufi. Voltunk páran, akik szerettük volna ezt fejleszteni, tovább lépni ebből, de mint a múltkori és mostani eset is mutatja, ezzel nem ért egyet mindenki. Az már csak hab a tortán, tisztelet a kivételnek, hogy általában olyanok nyilatkoznak itt, akik az utóbbi időben abszolút semmit nem tették a MOK-nak nevezett csoportosulásért. Érdekes, hogy nem kerestek engem sem emailben, nem volt semmi ötlet, nem jöttek el a múlt vasárnapi találkozóra sem. Tudom egyszerűbb ide beírkálni, és döngetni a mellünket, hogy hú én aztán szívemen viselem a Klubot. Az én nézőpontom az, hogy elöszőr csináljunk valamit, tegyünk le valamit az asztalra, aztán kérhetünk is. Érdekes Podva hozzászólása a barátságról, a MOK-kal kapcsolatosan. Erre csak annyit mondok, ha Neked ez ennyit jelent, akkor nagyon visszás, hogy ezeket a barátokat egy óra erejéig sem voltál képes felkeresni, megtisztelni a SAJÁT Klubod versenyén. Többen a szabadságukat is arra áldozták, hogy már itt legyenek pénteken segíteni, én pl nem is számolom azt a költséget, amit kiautóztam a szervezés során, vagy a versenyt megelöző két hónapban feláldozott szabaidőmet. És még akkor rákérdeztek a kemény magra? Erre szoktam mondani, hogy no comment. Javasolnám midenkinek, hogy mielőtt véleményt nyilvánít, talán nézzen tükörbe, és utánna írja le amit gondol. Van egy csapat aki eddig is mozgatta a MOK-ot, aki változást, továbblépést szeretett volna, de úgy látszik ezt nem mindenki akarja. Voltam olyan hülye, hogy erre áldoztam egy csomó szabadidőmet, ahelyett, hogy maketteztem volna, vagy a családommal lettem volna, és folyamatosan a támadásokat kapom tőletek. Na ez az amire nincs szükségem!!
Egy dolog tény, a MOK sohasem lesz olyan klub, mint bármely másik a földrajzi helyzete miatt. Nem lehet úgy klubgyűlést csinálni, mint máshol, mert nem jön el a társaság fele, de még csak jelezni sem hajlandó, csak utólag reklamálni. Ebben a formájában előbb-utóbb el fog halni, mert látható, hogy a MOK-ból alakult helyi közösségek megalapítják a saját klubbjukat, és ha a MOK csak egy lufi marad, akkor előbb-utóbb eltünnek innen. Úgy látom ezt az utat kell választani. Tiszteletben tartom mindenki véleményét, de azt nem tudom lenyelni, hogy amikor a saját szabaidőm terhére, csupán csak lelkesedésből próbálok valamit tenni másokért, akkor azt, hogy nem egyező véleményüket elöszőr nem próbálják velem személyesen egyeztetni, hanem beírkálják ide, azt nem tudom elfogadni. Van egy MOK körlevél, azon is lehetett volna kezdeményezni dolgokat, de oda se írt senki. Leírhatnék még sok mindent, de úgy látom fölösleges, mert aki eddig is értette a célokat, az ezután is fogja, aki meg nem azt nem is tudom, de nem is akarom meggyőzni. Ahogy mondani szokták, ami nem megy, ne erőltessük.
Egy a lényeg, engem felejtsetek el, csináljatok amit akartok a MOK-kal. Már sajnálom, hogy töröltettem Mekettel az múltkori hozzászólásom, mindig az első gondolat a jó. Szervezen aki akar MOK közgyűlést, vagy inkább alakuló gyűlést, mert nem vagyunk Klub, csak egy társaság, aztán válasszatok magatoknak elnököt, vagy amit akartok.
Egy biztos, jövő májusban lesz megint Jászberényben makettverseny, hogy II MOK Kupa lesz-e a neve, az még a jövő zenéje.
Köszönöm azoknak akik végig támogattak, és mellettem álltak, leginkább őket sajnálom, mert hittek valamiben.
Gabi
Solo 349724 2007. június 12. 18:11
Válasz erre
Helló!

Ahogy látom itt a legnagyobb baj az, hogy nem egyértelműek a dolgok.
Gabi írása alapján az 1000Ft és a két verseny már eldöntött dolog. Lejjebb viszont azt írja, hogy még csak alapszabály tervezet van.
Véleményem szerint semmi sincs végelegesen eldöntve. Ami fix az az, hogy Gabi Keri és Elektrolakatos felvállata, hogy megszervezi a klub fejlesztését. Berényben mindenki láthatta, hogy szervezésben jók.
vasárnap összeültek és azok akik nem voltak ott Berényben élőben is elbeszélgethettek velük, hogy mik a terveik. Sajna természetesen ott sem lehetett jelen mindenki. Ezért nem is hozhattak ilyen döntéseket végérvényesen.
Ezek a tagsággas kapcsolatos kritériumok csak akkor fontosak ha már hivatalos klubbá váltunk (ami nem lesz egy kétnapos dolog) és lesznek a klubtagoknak mindenféle kedvezményeik meg hasonló nyalánkságok. Addig nem oszt nem szoroz, hogy ki mennyire aktív. Marad szerintem minden a régiben.
Ha viszont lesz alapszabály amiben minden le van írva, akkor azt a tagságnak el kell fogadnia. Ez a tagság az alapító gyűlésen résztvevő emberekből fog állni vagy ahogy Gyuri is írta aki küldi a szavazatát. A lényeg, hogy legyen 10 nagykorú emberke.
Az viszont nem árt ha az akkor megszavazott alapszabályt azért már jó előre átrágtuk és a távollevők is tudják mi lesz megszavazva. Tehát nem lesznek elégedetlen vagy tudatlan tagok.
Javaslom szép sorjában csináljuk a dolgokat.
Legyen meg az új oldal regisztrációval, ahol mindent szépen átrághatunk.
Alkossuk meg az alapszabályt.
Csináljunk egy netes előszavazást.
Utána lehet szépen hivatalosan megalakulni.
Ha már hivatalosak vagyunk akkor az alapszabály szellemében vehetünk fel tagokat.

Most éppen fordítva kezdtünk mindent.
Próbálunk szabályt alkotni a tagságra és utána csinálni alapszabályt.
Remélem többé kevésbé érthető voltam.
Az alapszabály részletetit a regisztráció után kellene megvitatni.
Addig ez csak feszültségkeltésre jó.

Uff én beszéltem.
gyurmakoma 349723 2007. június 12. 17:53
Válasz erre
Srácok!
Én nem vagyok tag,ezért beleszólásom sincs az egészhez,nem is szándékom.
De mivel mi is megalapitottuk a klubunkat,bejegyzés folyamatban,kicsit belelátok a helyzetetekbe.
Csak azt szeretném hozzáfűzni:
Nagyon fortyognak az indulatok amit mi is látunk.
Szóval kicsit nagyobb türelemmel próbáljátok meg intézni mindenképp.
Sajnos nem fogjátok ugy csinálni hogy ez mindenkinek jó legyen.
De azt nem szeretnénk / és a többeszszám az online látogatókat érinti/
Hogy ez komolyabb kihatással legyen az infóra,esetleg a versenyek szervezésére.
Ez itt Magyarország legnagyobb makettes családja,mindenki tisztelettel adózik a MOK névnek,hihetetlen sikereket értetek el.
Nem hiszem hogy ki tag,elnök és hasonló dolgok ilyen kavarodást kellene hogy kiváltson.
Tudom,vannak kötelező dolgok,közgyűlés,tagdij hasonlók,ezeken mi is túl vagyunk,de megoldható,csak türelemmel.
És ha valakinek nem is tetszik a helyzet,sajna meg kell békülnie vele,és be kell állni a sorba hogy ez igy,vagy jobban működjön a jövőben.
Ugyhogy kitartás,türelem és tolerancia.
Köszönöm.
Miggyuri 349722 2007. június 12. 17:10
Válasz erre
Na, akkor vegyük végig a dolgot!
Volt egy ős-MOK, amiről Podva írt. Ő is, én is ott voltunk az ötelnél. Kórtársak.
Ment, mendegélt megállt a klub. Nem kerültek új cikkek stb. Ismerem, nem egyszer én(is)szóltam érveltem vitáztam miatta.
Egyre határozottabb összefogás. Kemény mag. Ki a kemény mag? Aki magát annak tartja? Akinek, mint "A" pártban van egy/két ajánlója?
Puccs-szerűnek titulált vezetőségváltás. Új szabályok.
Kupapénz = tagdíj?! Ugyanaz, hisz feltétele a tagságnak.Új tagsági feltételek. Javaslat? Döntés? Ha döntés kinek a nevében. Ha javaslat, akkor ki dönt?
Alapszabály? Hol van az még! De ezek, alap szabályok. Most nem játszom a szavakkal, hanem gondolkodom!
Bejegyzett klub? Komoly feltételsor áll előtte annak aki belevág. A mi procedúránk fél éve megy. Alapfeltétel:
1. Alapszabály, amit a tagok közgyűlése fogadhat el.
2. Kik a tagok?
3. Alapításhoz legalább 10, nagykorú egybehangzó nyilatkozata kell.
4. Vezetőség- szintén a közgyűlés választja.(A közgyűlésnek valósnak és nem online-nak kell lennie! Jegyzőkönyv, mindenirányú aláírások.)Erre lett volna jó Móvár vagy Berény első estéje- amikor viszonylag sok kékpólós volt ott. De úgy , hogy az egészről az érintettek ne csak utána értesüljenek mélből vagy msn-es beszélgetésből napokkal később, hanem jóval a rendezvény előtt mindenkivel tudatják: "Srácok aki tud jöjjön, mert döntéseket kellene hoznunk!".Így utólag, nehéz összetrombitálni sa csapatot. Akkor nem lehetne puccsról vagy hasonlókról beszélni.
5. Versenyeken való részvétel. Lehetőség és nem kötelezettség!
6. Jó 250 éve írták le a következő mondatot:
"Adózás, képviselet nélkül - zsarnokság!" Nem én találtam ki, de illik a 16 év alattiakra. Ami buli az egészben, hogy a civil szervezetekre vonatkozó törvény nem szab meg ilyen korhatárokat. Egy korlátozást ismer: 18 év alatti nem lehet felelős vezetője semmilyen civil szerveződésnek.
No, de maradjunk a témánál!
7. A többi ilyen cafrang, hogy könyvelő, meg hasonlók, ráérnek.Előbb legyen valami szervezet. Az új póló szintén. Ha lesz kinek, meg kell csinálni... ha nem, az baj!
Az új vezérkar - aki szerintem is alkalmas a feladatra - óriási felelősséget vett a nyakába. Ha nem sikerül a többség kedvére alakítani a Makettinfó körül tömörül makettezőket övék az érdem e társaság szétzavarása miatt. Ha sikerül, övék a babér (Elektro belefőzheti a babba :)a füstölt kóbász mellé!).
8. Szóval: Alapvetően, tisztázni kell ki tag, ki nem az. Ebbe lehet szűrőket beépíteni, de nem biztos, hogy érdemes.
Össze kell hívni egy közgyűlést. A távollévők szavazatát meg kell oldani vhogy. /megbízólevél!/ A közgyűlés előtt nyilvánosságra hozni egy alapszabály-tervezetet.
Ki kell dolgozni egy hiteles, netes szavazást. Új fórum, topic neve: Módosítások, vélemények az alapszabályról. Mindenki elondhat, kérdezhet egy hónapon át. Javasolhat. Csak regisztrált tagok!!
Új topic, fórum neve: Véleménnyilvánító szavazás az alapszabályról. Ide csak regisztációval lehesen bejutni és max 1-szer szavazhat. Ezt szigorúen ellenőrizni. A szavazás előtt tagzárlat! Kérdés: Elfogadod-e a MOK Alapszabályát?
"igen" vagy "nem" válasz lehetséges.
Valahogy így.
Ha megvan az alapszabályt elfogadó többség. Össze kell hívni egy alakuló közgyűlést. Ide jöhetnek azok a tagok, akik a tagzárlat idején "benn" vannak. A távollévők felhatalmazhatnak biztosan elmenőket szavazatunk leadására. Ezt írásban kell megtenniük, egyértelműen megjelölve, hogy az ős szavazatuk + vagy-.
Na, ennyi!
Ezek esetleg tanácsok, gondolatok. Fésületlenek, de talán vitaalapok.
Miggyuri
Archy 349721 2007. június 12. 15:34
Válasz erre
Mivel jómagam ott voltam vasárnap, halottam érveket, ellenérveket. Elolvastam az itt elhangzottakat, a többségével egyet értek. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az 1000-es és a két verseny egyenlő súllyal szerepel a tagsági kritiriumnál, tehát a tagságot nem lehet megvenni. Viszont a pénzt be kell szedni, mert ha sikerül hivatalossá tenni, bejegyeztetni a klubot, akkor a járulékos költségek (ügyvéd, könyvelő, pályázatírás, stb) fedezésére az önkéntes fizetés nem lesz elég, és főleg, nem lesz biztos fedezet.
A versenyre való elmenés pedig azért fontos, mert bár ez egy online klub, de a fejlődését alapvetően befolyásolja a makettező társadalomal ápolt viszonya. Márpedig a makettező társadalom a versenyeken jelenik meg. Így a versenyen való kékpólós megjelenés, és főleg a nevezés hatalmas ismertséges kölcsönöz a klubnak, ami később esetleg szponzorok, vagy más formában fog megnyilvánulni, így a versenyre járás fontos. (Példaként említeni Ákos a brno-i versenyre való nevezését, ahol a nyilvános nevezési listán vagy 10 MOK felirat szerepel)Idén velence elmarad, illetve találkozó lesz, de ha lenne, akkor már 3 verseny lenne a nyáron (+lenti, zeg), ezért úgy gondolom a diákoknak is megoldható a részvétel. Természetesen ez is áldozattal jár, de azt gondolom senki nem várja, hogy egy űrlap kitöltésével, és 1000Ft postára adásával 1 évig minden kedvezményből részesül, úgy hogy fel sem kel a fotelből. Joggal kérdezhetitek, hogy milyen kedvezmény. A szavazati jog mellett egyenlőre nincs rá konkrét válasz, de biztosan tudom, hogy a távlati célok között sok olyan a klubtagok által igénybe vehető kedvezmény megszervezése szerepel, amiért áldozni kell (pl vásárlási kedvezmény, stb)
Végezetül arra kérek mindenkit, akinek véleménye van, hogy szedje pontokba, min kéne szerinte változttani a Gabi által leírtakon,és küldje el Gabinak, hogy lássák, mik az igények, mik a kifogások. Biztos vagyok benne, hogy józan, reális ajánlásokat kapnak majd, amiket komolyan fontolóra vehetnek.
Ja, és senki ne érezze kirekesztetnek magát. A baráti társaság nem változik, a fórum, és az info sem. Csupán megpróbálják az új vezetők kicsit jobban összeszervezni, formába önteni ezt a remek társaságot.
Viva La MOK.
Üdv: Áron

UI.:A 16-éves korhatárt azért gondoltuk, mert bár embere válogatja, de ez az általánosnak mondható. Valahol pedig meg kell húzni a vonalat.
Atis 349720 2007. június 12. 14:32
Válasz erre
Ahoi.

Végigolvasva az itt előttem felszólalók mondanivalóját letükröződik számomra hogy ez egy nagyon nehéz vállalkozás lesz. De! nem lehetetlen. Emerick, Podva, Bombraider, Ákos, Barackdr, Solo, Kalóz - és még biztos lesz jónéhány utánam- azok az emberek, akik megfelelő kulturált magatartással komolysággal és higgatsággal tudják kezelni ezt a helyzetet. És ez az ami fontos, ami engem is megnyugvással tölt el hogy nem az egymásra mutogatás és a fújás megy hanem értelmes emberi nyelven próbáljuk megoldani az elöttünk álló nehézségeket. Eddig minnki nézőpontjából végigszemléltem a dolgot, és mondhatom nem lesz egyszerű megtalálni a mindeninek megfelelőt. Valószínű nem is fog sikerülni mindenkit elégedetté tenni, de biztos vagyok benne hogy a többség.. a nagyon nagy többség egyettértéssel fogja véghezvinni és lezárni ezt az időszakot.
Bárkinek van ötlete, akár csak egy aprócska is, ossza meg itt mindenkivel, mert ezek az apró kis kockák mind-mind segítenek abban hogy teljes legyen a kép.

Mos még valami buzdító szöveg kellene, d majd asszem azt máskor:D

Szóval eddig jó, sok a kovács forró a vas, alakítsuk addig amíg ki nem hül.

üdv.
Emerick 349719 2007. június 12. 14:01
Válasz erre
Sziasztok!
Akkor az én sajátos helyzetemet tekintve valószínűleg nem lehetek igazi elit tag a klubon belül, pedig szeretnék. Annak ellenére nem, hogy a tagdíj nem érdekelne -tőlem 5 ruppó is lehetne, azt is meg lehet oldani- és a korlátok többségével sincs ellenvetésem. Főleg, mert nem is lehet rá jogosultságom az engem ért kritika révén: ugyanis néhányan említették, nem vagyok jelen szinte sehol, és csak itt a forumon nagy a szám, nagyritkán. A most bevezetendő tagdíj -bocs, kapudíj- , a hivatalossá tételével egyetértek és a klubnakversenyre látogatásra kötelezés is jó, használható ötlet, de valszeg pont ez fog engem (és másokat, nem tudom. Inkább csak a magam nevében beszélek...)meggátolni, hogy törzstag lehessek. Ugyanis az egyetem révén az életemet igazán csak nyáron élhetem és közben, meg ezáltal nyáron is egyáltalán nem biztos,hogy lehetőségem lesz versenyeket látogatni. /makettezésre is alig van időm hónapok óta.../A pólóváltás csak kiszúrás lenne az újonnan bekerültekkel szemben, mert akkor szinte feleslegesnek bizonyult. Ugyanakkor ha ezt a dolgot így megszűrik, másnak -nekem- ebbe beleszólásom nem lesz, szóval tárgytalan is lehet a véleményem.
Legsarkallatosabb pont pl a közlekedés egy verseny alkalmával. Nem kérhetem állandóan azt, hogy mások vigyenek le, mert nekem kocsim nincs és vonaton sem jó lezötyögni egy-egy dobozzal és vissza. Lehet azt mondani, hogy ezt oldja meg maga az ember (igaz is lehet vhol), de koránt sem olyan egyszerű. A sok kékpólós meg biztos vagyok benne, hogy egy-egy verseny során -többek közt- éppen azért nem kommunikál a többséggel, mert nem tudják, hogyan mehetnének oda az ismeretlen másik kékpólóshoz. Ez a netből ered, mint az is, hogy a jelenlegi tagsáot ilyen nehéz összerántani. Én sem mehetek állandóan csak úgy oda másokhoz egy versenyen, hogy "szeva, én vagyok az Emerick. Te ki vagy?" És mivel mások idejét -esetleg feleslegesen- nem lehet elrabolni azzal, hogy újabb és újabb ismerkedős/tárgyalós esemény -pl klubgyűlés- legyen tartva, így a kérdés szinte magától meg is oldódik: a többség csak támogató tag lesz. De azzal tényleg egyetértek, hogy valamilyen változtatás szükséges lehet! De ötletet nem adnék. Mert én magam sem tartom iagzán korrektnek, hogy nem tudok ott lenni szinte sehol, ahol klubtagok vannak. Ennek ellenére állítom, hogy az adott helyzetben a rámbízott feladatokat mindig ellátnám pl egy verseny szervezése során (teszem azt asztalok és makettek felügyelete). Nem üres ígéret ez, melyet újfent előadok, hanem ezt bizonyítanám is. Biztosan mások is. De az említett rendezési kísérlettel kételkedem ebben. Sztem fogyni fognak azok a kékpólósok, bár ezt nem kívánom és nem is kívánhatom, sőt! Pont az ellenkezőjét szeretném én magam is, bármily meglepő vagy sem!
A MOK-versenye pl épp az egyetemi vizsgaidőszak első harmadába esett idén. Kérdem én, ha szeretnék egyszer diplomával rendelkezni, de egyben a klubomon belül is szeretnék tevékenykedni, melyiket kell választanom?
Az elhangzott tagságnál az ajánlásos dolgot támogatom. Első körben egy netes szavazást is az említett kérdésekben. Ha már kialakult a szavazás után a kör, a keménymag, mely mindig ott van mindenhol, fizet rendesen és tevékenyen kiveszi mindenből a részét, akkor lehet elválasztani a klub szűkebb dolgait a netes résztől. (annak ellenére mondom ezt, hogy szinte magam ellen beszélek ezzel...)
Az általam leírtak lehet, hülyeségnek és üres szavaknak hatnak. Lehettem volna inkább ott a versenyeken és a klubgyűlésen.

Kívánok sok sikert a különböző megoldások megvalósításához! Biztos vagyok benne, hogy a legmegfelelőbb fog megvalósulni! Ha még gondolkodnék, biztosan jutna eszembe más is, de ez is elég volt belőlem. Semmi bajom nincs senkivel, ehhez tartom magam. Még a leírt véleményem után sem!
Sok sikert a MOK-nak (mind az aktív klubrétegnek és mind az otthoni makettezőknek is, hiszen az otthon eltüöltött fáradtségos órákból épül minden más klubtevékenység is!) és egyben az itt megalakult forum működésének is, melyek egymás szerves részei!
Hozzászólásomat nyugodtan törölni lehet és elnézést is kérek egyben, ha valakit itt most, vagy bármikor máskor megbántottam vmilyen véleményemmel! Véleményt, kritikát, bármit ha valaki küld priviben -a forumot kérném ne terheljük ezzel velem kapcsolatban!-, szívesen olvasom el és reagálok is arra!
Köszönöm a türelmet és baráti üdvözletem mindenkinek, akit ismerek vagy sem!
ifj. Varga Imre, Emerick.
Bombraider 349718 2007. június 12. 13:37
Válasz erre
Szia Podva!
Attól,hogy nem neveztél versenyen,de ott voltál,és segítettél amiben tudtál! Szóval ez a rész kipipálva. Cikk megjelenésben pedig nem a PMre gondoltak,hanem majd a klubbos oldalon megjelenő cikkekre,szerintem ebből is ki fogod venni a részed,gondolom van olyan cikked ami a mai napig nem került fel még.
Az utolsó bekezdéseddel teljesen egyet értek!

"..hisz egy baráti társaságról volt szó, mindenki mindenkiben vakon megbízott.."
Talán ez lenne a legfontosabb!

üdv:bomb
Podva 349717 2007. június 12. 13:26
Válasz erre
Hi
A fejlemények kapcsán egyik szemem sír, a másik nevet. Kicsit szomorú vagyok, hogy ilyen irányban változnak a dolgok: eddig büszkén nevezhettem magma klubtagnak, minden feltétel nélkül: Megvoltak a haverok akikre bármikor számíthattam, és rám is számíthattak feltételek és kötöttség nélkül. Bármikor feldobtam egy kérdést és tuti fix hogy három különböző helyről érkezett a segítség neten keresztül, ismerős niknevű, de néha arctalan haveroktól, klubtársaktól. Volt egy közös összetartozás tudat bennünk, amit ugyan nem a 2005-ben a bolyain tett klubbalapítástól érzett az ember, hanem attól a perctől amikor megjelent a honlapon. A bolyais szándék csak kifejezte, formába öntötte ezt az érzést. A dolgok azóta sokat változtak: A nem hivatalos klubbalapítást úgy tűnik nagyon elkapkodtuk, hisz egy baráti társaságról volt szó, mindenki mindenkiben vakon megbízott, és semmilyen komolyabb alapszabályt nem fogadtunk el. Ez alapján bárki lehet a klub elnöke, királya kormányzója stb.
Jelenleg ezt a klubbot ujjá alapították. Az ujjá alapítók szabályokat feltételeket szabtak : Ahhoz hogy ismételten MOK tag lehessek, el kell fogadnom az új elnökséget, annak szabályait, (ráadásul teljes jogú tag nem lehetek ugyanis 2 éve nem indultam makettversenyen, és cikkem sem jelent meg a PM-ben) Még fel tudok sorolni 3-4 olyan oszlopos tagot aki szintén nem tesz eleget a kritériumnak . Nem vagyok meggyőzödve arról, hogy érdemes így lefelezni a tagságot. Ott voltom a klub megalapításánál és most az új szabályok miatt távoznom kell…. Szerintem ez nem méltányos
Mondhatjátok most azt,:- miért nem voltam ott és mondtam el vasárnap?- Erre az a válaszom: mert ez egy online klub: ettől erős! hogy Gersekaráttól, Nyíregyig bárhol vannak tagjai, akiknek megfelel a kapcsolattartás a neten. Ha az ilyen vélemények nem fontosak akkor fölösleges klubbalapításhoz a makettinfót igénybe venni. Működjön úgy mint bármely helyi klub szokásos kis összejövetelekkel, a megjelenéshez kötött formaságokkal.
Ami miatt örülök, hogy tiszta lappal indul majd egy új klub a friss vér talán pezsgést hoz a néha állóvíznek tűnő klubbéletbe, és így vagy úgy a makettezés ügye tán előréb jut. Az új vezetőket (bár pozícióba kerülésük módja még nem egészen tiszta de ebben én is ludasnak érzem magam)) alkalmasnak tartom a feladatra, még akkor is ha első intézkedéseikkel nem értek egyet És ami a legfontosabb: lehetőség van arra hogy a Régi MOK hibáit az új elkerülje és eredményesebben működhessen.
Sok sikert kívánok hozzá
Üdvözlettel: Viktor
Akos 349716 2007. június 12. 11:06
Válasz erre
Egy dologban biztos vagyok: a Gabi, Keri és Elektrolakatos is a legjobbat akarja a MOK-nak, és mindent meg is fognak érte tenni. (Persze ez igaz volt RaPéra és Mekettre is.)
Ezért én is támogatom őket, amiben tudom.
A kupadíjról annyit, hogy aki MOKosnak érezte magát, az kifizette a kupapénzt eddig is, ebben egyetértek azzal, amit Barackdr az utolsó mondatában írt.
Hogy mért kell kettéválasztani a tagságot? Mert szerintem a klub azért klub, mert a tagok személyesen ismerik egymást, nemcsak képről(nickről), akkor is, ha ez egy alapvetően internetes klub. És miért is ismerik egymást? Mert járnak versenyekre, nemcsak kettőre...
barackdr 349715 2007. június 12. 09:50
Válasz erre
Sziasztok!

Én ott voltam a hétvégi találkozón, ezért első kézből tudom miről beszéltünk. Arról volt szó tag fronton, hogy mint most is bárki tag lehet, sima(pártoló) tag. Aki rendes tag(keménymag) akar lenni annak be kell fizetni az évi ezer forintot, ami momentán nem tagdíj, hanem kupapénz és meg kell jelennie a klub színeiben legalább évi két versenyen, ez esetleg kiváltható lesz normális minőségű cikkekkel(bár szerintem aki normális makettet csinál, ami a normális cikk alapja, az szeret is versenyre járni általában).
Az oldal kialakítása után szeptemberben indulna a klub, ami tulajdonképp új alapokról indul, új regisztráció lesz mindenre tehát akár azt is lehetne mondani, hogy nem a tagság nélkül döntött az elnökség mivel még nincs is tagság.
A 16 éves korhatárt nem tudom mi alapján határozták meg Gabiék, de azzal egyet értek, hogy egy adott korig ne kelljen tagdíjat fizetni a "kemény maghoz" sem. Viszont azzal is egyet értek, hogy aki nem fizet az ne is szóljon bele, ha valaki elég érett a megfelelő döntésekhez és szavazni is szeretne akkor szerintem 1000Ft-ot is elő tud keríteni 16 éves kora előtt is. Amennyire tudom ez általában így szokott működni máshol is.
Az esetleges kedvezmények szintén a "kemény magnak" járnának, tehát a klubból senki nincs kizárva, pártoló tag bárki lehet.

Szerintem egyébként az eddig leírtak és a Gabi által előadott dolgok a jelenleg is "valódi" tagságot egyáltalán nem fogják zavarni, sőt Bomb hozzászólásából is kiderült, hogy sokan inkább örülnek neki, aki meg csak úgy belépett a semmiért az majd most eldönti, hogy szeretne-e tag lenni, és ha igen milyen tag.

Üdv:
barackdr
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.,17.,18.,19.,20.,
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20.,
21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31.