/ Fórumok /

magyar messerek festesmintaja

amp;nbsp
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
  Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.
1., 2., 3., 4., 5.
pikkasz84 591350 2015. szeptember 3. 16:49
Válasz erre
Ez nagyon jó! Szerintem sokan rá fogunk rabolni! :-)
cimber 591346 2015. szeptember 3. 15:50
Válasz erre
Ez bitang jó hír!

Soha nem használtam még AK cuccot, de ez kötelező azt hiszem!
alexkidd 591342 2015. szeptember 3. 14:57
Válasz erre
Sziasztok!

Nagy örömmel jelenthetjük be, hogy a Magó Karcsi kutatásai alapján (és mivel megkaptuk tőle a színkártyákat is) előkerült Herbig-haarhaus színek gyártásának előkészítése az AK-Interactive-nál már folyamatban van. Rövidesen elérhetitek őket webshopunkban is (www.makettshop.hu)

Üdv,
Sanyi
AndrásH 591336 2015. szeptember 3. 10:42
Válasz erre
Gunze Hobby szériából nekem elég sok megvan kifújva, majd válogatok.
J_K 591333 2015. szeptember 3. 10:22
Válasz erre
Szia Podva!

A mostani Rebekára már nem jön össze, a következőre igen.
Xtra és Mr Paint 61/62-t tudok mutatni (ezek szerintem rendben is vannak.)
A 63 az Xtra-nál a világosszürke, a Mr Paint-nél a 02 közeli változat.
A magyar roncs-szürkével (Herbig-szürke)még nem találkoztam.
Podva 591327 2015. szeptember 3. 09:36
Válasz erre
Üdv
Csak hogy legyen egy kis veleje is a dolognak:
Megkérhetek bárkit, akinek módjában áll, legyen kedves, tegye meg, hogy egy fehér sztirollapra kifúj egy színösszehasonlításra elégséges mintát a Pactra/Valejo/stb. RLM 60-a sorába tartozó festékekből, és elhozza azt az okulásunk végett a rebekára...
Köszönettel: Viktor
J_K 591303 2015. szeptember 2. 20:27
Válasz erre
Sziasztok!

Sokol korábbi hozzászólását nem teljesen értem.
Eddig ugyanis a korai tarka színeiről szólt a csevely, a kémiai összetételről nem.
Az RLM (vagy a Technische Amt) sem szólt bele az adott festékek kémiai összetételébe, keverési arányaiba, stb. -azt meghagyta a gyárak "magánügyének".
Az RLM-t (Technische Amt-ot) az érdekelte, hogy a festék az előírt paramétereket teljesítse, és a meghatározott színnek feleljen meg.
Ha engedélyezték az adott festéket, akkor mehetett a repülőgépgyárakba -összetételétől, receptúrájától függetlenül.

Nem értem azt sem, hogy 1935-től miért ne lenne alkalmas az RLM (és részben a RAL) számozás a szín (nem a kémiai összetétel!) meghatározására.
Nekem (és gondolom a téma iránt érdeklődőknek)egy RLM szám az egzakt dolog. (Míg egy "kócsagszürke", vagy a virtuális "bernádkék" kevéssé.)
Tudom, hogy a hivatalos RLM színatlaszokban szerepelt néhány olyan szín is, ami nem kapott RLM-számot, hanem megtartotta az eredeti RAL-t. Itt ez az egzakt színmeghatározás.

Mivel a magyar gépek korai tarka festése német színekkel történt, nem látom értelmét, hogy az RLM és RAL számokon kívül mást is használjunk. Ahol a színvariáció miatt szükséges (a szürke és kék színnél), ott az egzakt meghatározáshoz a "Herbig"-kitétel indokolt a számozás után.

(P.S. Miki, Dénes már tényleg látja, hol van a bibi? Ezek szerint beismerte, hogy az "önálló magyar színek és festékgyártás"-feltételezés, amelyre egy két kötetes munkát építettek, az fikció?)
TAMÁS78 591284 2015. szeptember 2. 14:38
Válasz erre
Szia!

Én Mikinek ebből a mondatából indultam ki:

"Azt hiszem félreértitek Migi-t :(

Ahogy mondja ezek a "körülíró nevek" hiavatalos megnevezései a történetileg alkalmazott és az iparban ma is használt festékárnyalatoknak. Nem csak a klasszikus ágaiban a művészetnek! Gyakorlatilag ez a pigmentkeverék neve..."


Ezek szerint rosszul értelmeztem a dolgot, ezért bocs!

Azt hittem, a szintan.hu-n az egyes színeknél lévő "színadatok" vmi objektív, nemzetközi rendszerhez tartozó jelzések. (Kőszürke egyébként van náluk.)

Nem tudom, a lombzöld azonos-e az RLM/Krayer zölddel, csak azt gondoltam, hogy a lombzöld is egy bizonyos zöldet jelöl. Hogy ez más színskálák mely színeinek feleltethető meg (egyáltalán megfeleltethető-e?), arról fogalmam sincs, és nem is írtam ilyesmit.

Ha tévedtem, sajnálom, elnézést.
AndrásH 591280 2015. szeptember 2. 13:14
Válasz erre
Nem, az "őzbarna" nem jelent egy objektíven meghatározott színt. Talán szokás egy bizonyos pigmentkeveréket ilyen névvel illetni, de attól az még nem lesz hivatalos elnevezés. Hivatalos egy színskála attól lesz, hogy odaáll mögé egy elismert állami vagy magánszervezet, és az határozza meg a színek helyességét. Ilyen például a Pantone, a RAL 840R, az FS 595C, vagy éppen az L.Dv.521 mellékleteként kiadott RLM színskála. A szintan.hu nem egy ilyen nemzetközileg elismert színskála gyártó szervezet, csak egy lelkes amatőr magánkezdeményezés, ami megpróbálja összegyűjteni a magyar nyelvben használatos színmegnevezéseket, valamilyen szubjektív színt rendelve hozzájuk. Sajnos a libafoszöld (mert ez is szerepel benne) nem rendelkezik színkóddal, illetve kócsagszürkét, vagy kőszürkét sem tartalmaz a táblázatuk. Lombzöld szerencsére van, tehát akkor az - így név alapján - máris azonos lenne az (hitvallástól függően) RLM/Krayer zölddel? Vagy a földbarna az RLM barnával?
Más nem csinálhat egy másik táblázatot, ahol ugyanazon elnevezéssel egy másik árnyalat van? Pl ha a Ferrari-pirosra rákeresel, ezen táblázat a #FF0000 színt adja, egy másik táblázat, pl a http://www.colorhexa.com a #FF2800 színt, a http://www.colourlovers.com/ meg a #D32232 színt. Melyik helyes? Gondolom akármelyik autómakettező meg tudja mondani, hogy egyik sem! Ezek ugyanis max hobbista táblázatok, teljesen szubjektív színmeghatározásokkal, a Ferrari gyárban nem véletlenül nem ezeket a weblapokat használják referenciának.
cimber 591279 2015. szeptember 2. 13:10
Válasz erre
Szia!

Én ugyanezt leírtam a korábbi hsz.-omban, mármint, hogy elhiszem, hogy van hivatalos név megjelölés - pl. őzbarna - de az akkor is szubjektív.

Az őz "csuhájának" többféle színárnyalata van, ezért téves a meghatározás, ha hivatalos, ha nem.
Ehhez nem kell "színtan doktornak" lenni, egyszerűen látni kell.

A különbség köztünk, hogy Te - azért mert a szakirodalom ezt írja - elhiszed, hogy az őzbarna ilyen én meg EL is hiszem, meg NEM is hiszem.
...és innentől válik szubjektívvé, érted?
Nem azt vitatom - sőt leírtam előzőleg is - hogy nincs ilyen hivatalos jelölés, hanem azt vitatom, hogy ez szubjektív.
De szakadjunk el az őzbarnától és vegyük a földbarnát, kőszürkét lombzöldet...stb.
Nem vagyok benne biztos, hogy a kőszürke hivatalos festékösszetétel megnevezése, de ha így is van ez a kifejezés még nagyobb tévút, mint az őzbarna.

OFF!

Lőszer példáról utoljára.
Megint alapvető különbség van köztünk a megközelítésben, de Te ketté választottad a KALIBER jelölést és csak a lövedék átmérőre élezted ki a példát, holott a kifejezés - ahogyan az őzbarna is - egyként kezelendő, nem külön őzként és barnaként. ;-)

A lényegi tartalmat tekintve a példád nem jó a festékekhez, mert a ".38" nem létezik "Special" nélkül és a "Special" sem létezik ".38" nélkül, ha EZT a kalibert akarjuk "megfejteni".
...és mi az őzbarna megfejtésénél is AZT A SZÍNT akarjuk megfejteni, nem külön az őzet és külön a barnát.

A laikus és a szakértő is azt látja, hogy a .38 Special egy adott KALIBER, ami vagy jó a fegyverébe vagy nem.

Ennek a kalibernek ez a pontos, eltéveszthetetlen, kétséget kizáróan beazonosítható jelölése és nem mondjuk "Maybe .38 special"
Nem keverhető össze másik 38-as lövedékű eszközzel, nem keverhető össze másik "special" megnevezésű lőszerrel.
Ezért egzakt és pontos meghatározás ez.

Mondok egy példát, hogy értsd mire gondolok.
VEgyük az előző Dark Earth példát.
Nincs utalás sem barnára, sem feketére, sem zöldre, sem semmire.
Ez így helyes, nem adunk hozzá és nem veszünk el a festék meghatásozásából, hanem ami oda van írva azt értelmezzük.

Ha nem ezt tennék, akkor ugyanúgy járnák, mint ahogyan Te értelmezed a .38 Special kérdését.
Egyik nem megy a másik nélkül és egyikhez sem szabad hozzátenni, illetve elvenni, mert akkor már nem azt jelenti az a jelölés, mint amit.
...és pontosan így lesz a .38 Special kifejezésből egy pontosan meghatározható kaliber/lőszer a felhasználó számára - vigyázz nem iü. fegyver szakértőkről beszélünk, de a makettezésben sem! - , míg a kőszürkéből egy borzasztóan nagy szubjektum.

ON!
TAMÁS78 591269 2015. szeptember 2. 11:05
Válasz erre
Szia!

Szerintem most mi is elbeszélünk egymás mellett.

"Én nem elsősorban a "ráutaló" hanem a "direkt" meghatározásokat tartom jobbnak.

Ezért - számomra - jó megközelítés az RLM megjelölés, mintsem a különböző fantázianevek.
"

"Tegnap direkt odatettem a 10 éves fiam elé egy bizonyos RAF színt és megkérdeztem, hogy fiam ez is lehet őzbarna színű?
Símán rávágta, hogy igen!
"

Én ezeket úgy értelmezem, hogy számodra az, hogy "őzbarna", egy többé-kevésbé szubjektív, "ráutaló", "fantázianév". Holott, ahogy én értelmezem (lehet, hogy tévedek, akkor javítsatok ki!) egy bizonyos konkrét, teljesen objektíven meghatározott szín egészen konkrét, "direkt" elnevezése (akárcsak a .38 Special). Itt van ni:

www.szintan.hu/keret.htm

Magyarul legalább annyira konkrét, mint pl. az RLM 75, legalábbis azok számára, akik értenek valamelyest a dologhoz (de ez az RLM színskálára is igaz), és tudják, hogy ez egy precíz, pontos megnevezése egy bizonyos barnának.

Engedelmeddel tartom magam ahhoz, hogy a kaliberes példa jó példa ide. Ugyanis az is arról szól, hogy vminek az elnevezése, a hivatalos jelölése nem tartalmaz feltétlenül teljesen pontos információt arról, hogy milyen a jelzett dolog. Ahogy a laikus, hozzá nem értő azt hihetné, hogy a lőszerek nevében a kalibermegjelölés hajszálpontosan a valós lövedékátmérőt jelenti, pedig nem (pont erre hoztál te is példákat), úgy hiheti a laikus az őzbarnáról, hogy ez akkor pontosan az őzek színe (ami ugye változatos), pedig ez csupán egy konkrét barna asszociatív elnevezése, ami lehet, hogy nem szerencsés, de hát ilyenek a színtan elnevezései. (Ha már itt tartunk, van pl. ördögfekete vagy örménykék is.)

Tehát mindkettő arról szól, hogy önmagában a névből nem tudjuk meg, pontosan miről is van szó, pontosabban a névből nem kikövetkeztethető a dolog valós természete, mindkettőhöz vmi többlettudás szükséges (egyrészt a színtan, másrészt a fegyver- és lőszerismeret terén).

Abban viszont teljesen igazat adok neked, hogy az RLM jelölés szerintem is tökéletesen alkalmas, sőt, a legalkalmasabb a nagyközönség számára.

Tamás
cimber 591262 2015. szeptember 2. 09:24
Válasz erre
Szia!

Szerinted miről írtam az előző hsz.-om első részében?
Elolvastad figyelmesen?
Ha igen, akkor nem írtad volna meg hsz.-od első felét, meg ezt a kovácsos példát.
Erről ennyit.

OFF!

A lőszeres példád pont ellenkezőjét bizonyítja annak, mint amit Te szerettél volna. ;-)

Az angolszász jelölésekben az első szám - tizedes pont után - az adott lőszer lövedékének bekategorizálására szolgál.

A kaliber jelölése .38 Special viszont már egy egzakt, semmivel sem összekeverhető lőszerre utal.
És ha tetszik ha nem ott van a jelölésben a "Special", ami már direkt módon, egyértelműen meghatározza azt a lőszert.

Tehát a példád pont nem jó az őzbarna, meg kőszürke dologra, ugyanis a .38 Special kifejezés egyetlen egy van, ami adott és "állandó", nem lehet mellé magyarázni, nem lehet mögé beszélni semmit!

Másik példa:

.30-06! (teljesen hivatalosan 30-06 Springfield., amivel az amerikaiak a háborúban harcoltak.)
.30-as kalibercsoport tagja és 1906-ban fejlesztették ki. (max lövedék átmérő 7.89mm csak az érdekesség kedvéért. ;-)
Ezekkel a jelzőkkel egyetlen más kaliber sem rendelkezik.
Tehát ez nem "kb. 30-06", vagy "nagyjából 30-06", hanem EZ A 30-06.

Jöjjünk haza Európába és a német nyelvterületre.
7x64! (Hivatalosan 7x64 Brenneke, optimális lövedék átmérő 7.22 mm.)
7 mm-es kalibercsoport, 64 mm-es hüvelyhossz.
Ennyi, ezt semmi mással nem lehet összekeverni, nem lehet mellé, mögé beszélni semmi egyebet.

Nézzük saját fegyveremet.
8x57 IS. (Hivatalosan 8x57 Mauser, vagy 8x57 IS Mauser, lövedékátmérő 8.22 mm., a jó öreg K98-as Mauser kalibere is.)
8mm-es kalibercsoport (angolszász méretek szerint .322) 57 mm-es hüvelyhossz.
Ennél precízebben nem lehet meghatározni mit mutat egy kaliber jelölés.

Imígyen tehát a lőszeres példák pont nagyon nem jók ebben a kérdésben. ;-)

ON!
TAMÁS78 591244 2015. szeptember 1. 21:27
Válasz erre
Sziasztok!

Szerintem egy csöppet elbeszéltetek egymás mellett. Mint Sokol (Miki) írta, az "őzbarna" egy pigmentkeverék hivatalos elnevezése (én legalábbis így értelmezem, amit írt). Nem arról van szó, hogy rád van bízva, milyen barnát gondolsz őzszínűnek, hanem létezik egy szín (nyilván valamennyi, minimális tűréssel), aminek ez a neve. Nem lényeg, hogy pont ilyen színű őz egyáltalán létezik-e, vagy te láttad-e a pont ilyen színűt, egyszerűen ez a neve. Mint amikor valakit Kovácsnak hívnak. Lehet, hogy a foglalkozása szabó, és te a büdös életben ilyen kovácsot (kisbetűvel, foglalkozás) nem láttál, akkor is így hívják. Vagy, mint amikor egy lőszer elnevezése .38 Special. Azt jelenti ez a név, hogy a lövedék átmérője 0,38 inch (hüvelyk)? Nem, ez csak az elnevezése.

A másik. Szerintetek, most komolyan, az érdeklődő makettezők (pláne a nem magyarok) hány százaléka fog azzal bíbelődni, hogy mi Herbiget használtunk, vagy mást? Aki Nyaszaföldön esetleg vesz egy makettet, amiben van festési utasítás és matrica egy magyar géphez, nem fogja beérni és boldog lenni azzal hogy RLM ez és ez? És melyik lesz az a zsűri, amelyik majd lepontozza és lefikázza a (szerinte) nem eléggé Herbig-szerű színekre festett gépet? Mert azelőtt, ha lesz ilyen, megemelem az alsógatyámat.

Az RLM-et mindeki ismeri, szerte a világon, tehát teljesen alkalmas arra, hogy a mezei felhasználók számára tökéletes megoldást kínáljon a festésre. Ja, van 10 ember a Föld bolygón, akinek ez nem precíz? Ők szerintetek mennyire festenek a gyári utasításból?

Olvassátok el Gabricsek hozzászólását. Nem az lenne a lényeg, hogy neki tálcán kínáljatok egy jó (elfogadható, érthető, épeszű határok között a tűrésbe beleférő) megoldást a 109-eseire? Szerintem de.
cimber 591208 2015. szeptember 1. 10:55
Válasz erre
Mégegy apróság!

Tegnap direkt odatettem a 10 éves fiam elé egy bizonyos RAF színt és megkérdeztem, hogy fiam ez is lehet őzbarna színű?
Símán rávágta, hogy igen!

Nyilván, hiszen látott már pár őzet is és a Gunze Dark Earth szín akár lehet őzbarna is.
De utalnék itt is arra, hogy a megnevezésben semmiféle színre utalás nincs!
Tehát nem Dark Earthbrown, vagy Dark Earth black...stb.
Nem egyszerűen földszín és kész.

Az már megint más téma, hogy ez a festék egy adott földterület színe, nem alkalmas a magyar közép kötött mezőségi csernozjom festésére, de nem is ezzel a névvel kódolták.
cimber 591206 2015. szeptember 1. 10:49
Válasz erre
Ne kérj elnézést, nem keltettél indulatokat, próbáltam kacsintós, vigyorgós emotionokat rakni ahogyan tudtam/sikerült.

Én nem elsősorban a "ráutaló" hanem a "direkt" meghatározásokat tartom jobbnak.

Ezért - számomra - jó megközelítés az RLM megjelölés, mintsem a különböző fantázianevek.

Habár Sokol szerint az RLM nem alkalmas ilyen dolgokra én azért a magam világában köszönöm jól elvagyok, gyorsan leszögezem őt a kémiai összetételek, meg egyebek érdeklik, engem meg az, hogy azt a színt milyennek látom.

Egy makettezőnek elsősorban ez számít, nem az, hogy a 64-féle összetevőnek mi a hivatalos neve/megjelölése/összetevője...stb.

...és tekintettel arra, hogy ebben a kérdéskörben senki nem vállalta fel a II VH-s repülőfestékek receptúra alapján történő újbóli előállítását, így azt hiszem mi makettezők sokkal többre megyünk ha pontosan látunk egy színt, mintsem azon vitázni, hogy a gyári összetevőknek mi a neve, anyaga...stb.

Természetesen én azért "kardoskodom" az RLM mellett, mert ez az érdeklődési köröm, nyilván egy USAF fannak ezek nem ügydöntőek.

Viszont én nem is kezdtem el az USAF színek cinkelését, tőlem hívhatják úgy ahogy akarják, itt a magyar és német témakörről van szó.

Tehát e tekintetben számomra ésszerűbb megjelölés egy egy RLM 75 grauviolett (mert az tényleg lilásszürke) és egy RLM 74 graugrün (mert az tényleg zöldesszürke), minstem valami német mozaikszót, fantázianevet bogozni.

Persze nem szentírás az RLM kód sem - pl. RLM79 sandgelb, viszont itt tudjuk, hogy sivatagi hadszíntér színe, tehát va kb fogalmunk arról, hogy ez azért jó alap -, de a valósághoz azért közelebb áll, mint a kőszürke, vagy a földbarna.

...és nézzük meg pl. a Gunze sem variál már, nem erőlködik, egyszerűen ráírja a tégelyre, hogy RLM 75 Gray.
Kész, a felhasználó majd eldönti jó-e neki, vagy sem, kever-e vagy sem, de bázisként semmiképpen sem hiba Gunze RLM festéket használni.

...és mivel jelentős hasonlóságot látok az RLM színek és a magyartakra színei között - a miért pár évvel ezelőtt bélyeget is kaptam a HFC vonaltól -, ezért én az RLM színmeghatározást ebben a témában jobbnak tartom.
Gabricsek 591204 2015. szeptember 1. 10:28
Válasz erre
Helló Urak!

Kezdő (10 év után újrakezdő) makettező vagyok. Begyűjtöttem már pár 109-est, ami megépítésre vár.
Én meglátásom az, hogy ha egy festési mintához RLM kódok tartoznak, akkor pontosan meg tudom határozni, milyen színt is kell használnom.
Kávé- meg őzbarna "kódokkal" nem boldogulnék. Szerintem. De csak egy kezdő vagyok.
Podva 591203 2015. szeptember 1. 09:55
Válasz erre
Bocs helyesen:

Milyen elnevezést preferálsz?

Üdv
Podva 591201 2015. szeptember 1. 09:50
Válasz erre
Szia Cimber

Bocs, ha indulatokat keltettem benned a hozzászólásommal.
Mi az az elnevezést te preferálsz?

Üdv VIktor
cimber 591193 2015. szeptember 1. 08:55
Válasz erre
Szia Podva!

Kérlek idézd be, hogy hol írtam azt, hogy kezdő makettező számára RLM megjelölést preferálom?

Azt EGY! példaként írtam, hogy az RLM színmeghatározás jobban visszaadja az adott szín valóságos kinézetét, mint mondjuk a kócsagszürke.

Kíváncsi voltam ki és mikor lesz az aki beleszól, hogy "Marhák a kócsag nem is szürke, hanem fehér!".
Igen, szépen siklunk át a meghatározások felett és látod így lesz urban legend a kócsagszürkéből, ami nem is szürke hanem fehér!
A gém ami szürke... ;-) :-)))

Láttál már őzet közelről?
Hányat, mikor?
Én kb. 200-250 db-ot biztosan átment a kezeim között.

Persze nem vagyok virtigli kutató, de elnézést szemem azért van.
És a szem egy rohadt dolog, mert hiába írod le nekem, hogy az a sütemény szín a japóknál, mert az eredetileg egy teljesen átlagos, világosabb árnyalatú szürke szín, ami lakkal van kezelve, az idő megeszi és ezért lesz "sütemény" színű.

Nos egy jó példa ismét arra, hogy a fantázianév mennyire félre viheti a makettezőt.
Az más kérdés, hogy ki lehet keverni azt a színt, de ilyen "sütemény szín" amire hivatkoztál SOSEM VOLT! ;-)

Sehol nem írtam, hogy a google-ban, vagy bárhol az internetes RLM színminták "verik" az egyéb színmintákat, vagy azokat kell figyelembe venni!

Annyit írtam, hogy az RLM81 braunviolet sokkal jobban "leírja" a színt, mint a kőszürke.
Ha ezt nem így látod, akkor alapvetően teljesen másként látjuk a témát.

Jó lenne ha odafigyelnénk arra amit írunk, azt értelmezzük és ne gondoljunk mögé semmi hókuszpókot, különösen ne olyan szubjektumokat, amit a hsz. írója le sem írt!

...és csak egy példa, amiről a "nagyok" azt hiszem jól tudják miről beszélek.

Az Il-2-es roncs barnája is őzbarna egyesek szerint...mások szerint köze nincs hozzá, mert olyan nem is lehetett.
Értem, ezek szerint az őzbarna meghatűározás mégsem túl jó ilyen célokra?

...és ha már a japó sütemény is szóba került egy másik "cukrászdás" példa.

Az AMT-1-es színe egyesek szerint "kávé-tejjel".
Erre tromfoltak egy másik külföldi fórumon, hogy az meg milyen?
Mennyi kávé, mennyi tejjel?
Ha akarom az RLM02 is lehet kávé tejjel, nem?

Persze mindenki aki szakértőnek véli magát - szerényen, vagy álszerényen - védi a maga igazát.
Én mint "kisinas" meg csak leírtam azt, amit a szem lát.
Nem tartozom érdekcsoporthoz, nem érdekel, hogy ki, kinek a kije, egyszerűen van szemem és látom, hogy ezek a fantázianevek nem állják meg a helyüket.

Ezt sajnos nem lehet semmiféle tudománnyal, meg egyebekkel megcáfolni, mert a szemet nem lehet álságos önigazolásra felhasználni.
Amit érzékel, azt közvetíti, ennyi.
Rumcájsz_52 591192 2015. szeptember 1. 08:44
Válasz erre
Egy kis kiegészítés/korrekció: a NAPSUGÁRZÁS/UV-fény hatására a MiG-eken látható festék-árnyalati elváltozás, fakulás azért nem 1-2 hónap alatt következett be, hanem 1-1,5 év alatt. A roncsok viszont az évtizedeket a föld alatt töltötték, vagyis napsugárzást nem kaptak, így tudták megőrizni a színüket. Hacsak a talaj nem kimondottan valamilyen aktív kémhatású (savas vagy lúgos), tehát semleges talajban napsugárzás hiányában nincs ami tönkretegye/befolyásolja a roncsokon lévő festéket (egyébként az aktív kémhatású talaj nemcsak a festéket "módosítaná", hanem a durálnak, acélnak és egyéb rep-szerkezeti anyagnak se nagyon barátja, ha a roncs ilyen talajba került, akkor az a fém/fa/vászon-anyagokon is meglátszana).
Tapasztalatom szerint a napfény hatására a MiG-eken lévő festésről először a fény tűnik el, bemattul a felület, csak utána kezd el a szín is változni, kifakulni. Így azt gondolom, hogy ha a roncs felületén bárhol találhatunk fényes vagy félfényes festett felületet, akkor nagy valószínűséggel a színárnyalat sem változhatott jelentősen. Emlékeim szerint a Magó Karcsi által begyűjtött roncsokon matt/krétamatt festett felületre én nemigen emlékszem, így valószínűleg a festett színárnyalatok se nagyon változhattak.
AndrásH 591190 2015. szeptember 1. 07:32
Válasz erre
A vita ívét figyelve azt hiszem hamarosan ismét eljutunk az indiai nők homlokán a pöttyhöz :D
A mellékelt MiG fotó szerintem hasznos, mert nagyon jól bemutatja, hogy a magyar vegyipar még évtizedekkel később sem volt képes olyan repülőfestéket gyártani, ami 1-2 hónap napon állás után legalább a színét megőrizte volna. Ehhez képest a roncsokon megmaradt, több mint fél évszázados német festékminták igen jól passzolnak az ismert festéktáblákhoz...
Podva 591189 2015. szeptember 1. 06:54
Válasz erre
RFC
RFC

Szia Cimber
Miklós frappánsan leírta, min is "vergelődök" én...
A minap kifejtetted, hogy a kezdő makettezők érdekeid tekinted a legfontosabbnak, ezért preferálod az RLM megnevezéseket:
Tegyük fel hát, hogy egy vidéki kezdő makettező vagyok, aki a V-206-os CR42-esét szeretné lefesteni a tőletek hallott RLM61/62/63 színekre. Sem Warnecke, sem Ulman, sem Monogram színkatalógusa nincs(kezdőknél ez azért nem várható el) Beírja a Google-ba azt hogy RLM61/62/63 Mi lesz az első találat: Hát ez:
www.ipmsstockholm.org/colorcharts/stuff_eng_colorcharts_germany.htm minden színnél lát 2-3 FS számot ráadásul a barna kivételével a Károly által talált színek nincsenek is ott...:(

Itt egy másik érdekes adalék a témához az érdeklődök számára:
A minap hozzájutottam a Rumanian Fighter Colours-hoz Az IAR Brassói archívuma alapján tudható, hogy az IAR-80-asokat 42-43 között a Herbigől importált festékkel festették zöldre. Pontos megnevezés sajnos nincs, viszont a román szerzők a fura, (de ismerve a Monogram könyvet érthető) RLM64/83 elnevezéssel illetik azt a festéket amely az IAR-okon feltűnt...Tehát ezt a mi zöldünkre is "hajazó" "Monogram RLM64"-et a Herbig, valszeg a háború közepéig tudta szállítani akár a részünkre is, változatlan minőségben...

üdv Viktor
cimber 591186 2015. augusztus 31. 21:20
Válasz erre
Szia Sokol!

Valószínűleg Te pedig elvesztél a tudományos magyarázatok között, mert én a borzasztóan egyszerű és általános, szubjektív megjelölésekről beszéltem.

Lehet, hogy X anyagnak az a hivatalos neve, hogy őzbarna, de ettől még szubjektív, függetlenül attól, hogy annak az anyagnak/összetevőnek az a hivatalos/tudományos neve.
Ez nem tudományos megközelítés, hanem józan paraszti ész.

Mert lehet tudományosan, kikutatva megmagyarázni, hogy az bizony nemzetközileg is őzbarna, mohazöld...stb.
Elhiszem, biztos így van.
De attól még ugyanúgy szubjektív a színhez társított fantázianév, mert őzbarnából van 5 féle, meg mohazöldből is 3.

Én csak és kizárólag mint egyszerű, látó ember közelítem meg a dolgot.
Ha van 5 féle mohazöld, akkor nehéz elhinnem, hogy egy adott szín márpedig - hivatalosan - mohazöld.
Sokol 591183 2015. augusztus 31. 20:50
Válasz erre
Azt hiszem félreértitek Migi-t :(

Ahogy mondja ezek a "körülíró nevek" hiavatalos megnevezései a történetileg alkalmazott és az iparban ma is használt festékárnyalatoknak. Nem csak a klasszikus ágaiban a művészetnek! Gyakorlatilag ez a pigmentkeverék neve...

Az a baj, hogy erre az egész kezdetén, az első kutatások idején kitért Károly. Mitőbb Punka György és ő is rendelkezik fotóval a RAL előtti német vegyi farbkörper megnevezésekkel amiket az Edlich & Weisse minden egyébb háttéranyaggal és festékipari ezközzel együtt ajánlatban megküldött :/

Olyan mindegy, hogy őzszürke/fawngrey vagy éppen rehgrau, az a lényeg hogy adott anyagok áltak csak rendelkezésre és mindenki abból gyártotta a sajátját. Az eltérések miatt linkeltem anno az angol jelentést. A Herbig külön utakon járt, ezért ki kell írnod hogy Herbig, vagy herboloid. Kémiailag más anyagok voltak és pont. A németek sem keresztelték át.

Azért erőlteti Viktor a RAL-t mert az ugyan ezt a klasszikus azonosítást "számosítja a kezdetektől" Az RLM ma ismert formájában NEM alkalmas rendszer az összes anyag azonosítására. Ez OBJEKTÍV rendszer.

Lehet facsarni a szavakat, meg érvelni pro és kontra de attól még ez a helyzet.
Már tudjuk hol a bibi, sőt Ullmann is pontosan tudta hol a bibi ahogy már Dénes is. Viszont ettől még nem fogjuk tudni megszüntetni, vagy egy tolvonással RLM-esíteni a festékekrt amivel a magyar gépeket lefestették. A németek sem tudták...

Valami könnyen azonosítható, de hiteles név kell. Én a levéltári forrásokban olvashatókat használnám "makettező nyelvre" fordítva. Személy szerint a Károly és Viktor által felhozott érvek alapján látom csak megvalósíthatónak a katagolizálást amenyiben valóban csak így tudják az érdeklődők "azonosítani" a szükséges árnyalatokat.
cimber 591166 2015. augusztus 31. 13:37
Válasz erre
Szia migi!

Senki nem kérdőjelezte meg, hogy létező, vagy nem látező színekről van szó.
A lényeg, hogy szubjektív.

Igen írd be a keresőbe angolul, hogy mező zöld.
De ne lepődj meg ha 4-5 féle árnyalatot fogsz kapni eredményül, attól függetlenül melyik gyártó szerint milyen a mező zöld.
...és itt most nem csak és kifejezetten a makettfestékekről van szó, hanem pl. lakásdekorációs dolgokról, amik tovább viszik a megtévesztést ebben a kérdésben.

Mert ha valakinek pl. egy tikkurila mező zöld "tetszik", lehet, hogy olyanra festi...és közben nagyon más árnyalatot kap, mint az eredeti, harci gépen lévő mező zöld.

A feltett fotóddal megy félre a téma, mert ahogyan JK is írta, itt nem arról van szó, hogy tök más festékekkel festettek, hanem az elhasználódás mértékét is figyelembe kell venni.

Mi a vadonat új, tégelyből kifújt festékekről beszélünk, ezeknek színmeghatásozására célszerű koncentrálni.
Mondhatjuk azt is, hogy a színminták alapján történő meghatározás a cél, mert mégsem mondhatod egy makettezőnek, hogy "figyelj itt egy 21-es, ilyen volt a zöldje...ja, de ez már vagy 14 éves gép, kalkuláld bele a kopást, fakulást...stb".

Miből mennyit hová kalkuláljon?

Ezért szakszerűbb egy színminta ami mellé oda van írva, hogy RLM-81 Braunviolett.
...ránézel és tényleg egy enyhén lilás árnyalatú barnáról van szó!
Nincs mellé virágnév, vagy más fantázianév biggyesztve, ami félre viheti az érdeklődőt.
J_K 591165 2015. augusztus 31. 13:19
Válasz erre
Migi!

Egyet felejtesz el: békeidőben évekig repülik az adott gépet.
Háborús időszakban az egy év is extrém hosszú. (Természetesen voltak olyan gépek, melyek évekig teljesítettek frontszolgálatot, de ott benne volt a felújítás-modernizálás és az átfestés is). A II. VH vége felé egy német gép élettartama -kevés kivételtől eltekintve- néhány bevetés volt.
Így tehát a fotón bemutatott hatalmas színkülönbségek értelemszerűen nem alakultak ki.
Egyébként cimberrel teljes egyetértésben úgy gondolom, hogy a csak szóbeli színmegjelölés pl. "kócsagszürke" nem egzaktak, és nem alkalmasan színazonosításra.
magoo 591163 2015. augusztus 31. 12:47
Válasz erre
Kedves Sanyi!
Hozzászólásod nagyon köszönöm! Külön öröm, hogy újra köztünk vagy! Sajnálom, hogy Béla és Dénes már kiszállt, pedig sokat tudnának ők is segíteni a makettezőknek a döntésben, ahogy eddig is.
A kérdéseid már kaptak választ, de azért, hogy biztos legyen mindenki abban, hogy nem térek ki a válaszok elől:
1, Annak ellenére, hogy Ullmannak elbeszélések alapján van információja a magyar festékiparról, nem találtam a HT cikkben. Minden esetre érdekes, hogy az ő információi szerint nem volt modern repülőfesték gyártás. Az export színek hogy kerülnek ide? Esetleg azért, mert a Monogram kékjéhez hasonlít legjobban a kék szín a roncsokon? Tök mindegy mi a neve, jele a festéknek, a Monogram valahol találta és igen hasonlít az itthon talált kék színhez.
2, A Messzerek gyártása licencben történt, a német és magyar légierő részére és a német szabvány festés került a gépekre. Ekkor már nem kellett kijátszani a gazdasági szabályozást, ezért futottak német kóddal a festékek. A korábbi gépekhez előírás volt a magyar termékek felhasználása, ezért kijátszották a gazdasági intézkedéseket:
- a különböző anyagok magyar nevet/jelzést kaptak
- a német festékszállítások értékét magyar festékgyárnak kellett kifizetni
Az előadásomban láttál is ilyen doksit.
3, Mi a helyzet a Ju.86 szürkével? HFC/HT szerzők is olyasmi szürkét találtak, mint én. Ez hasonlít a Sólyom színhez. Akkor mindenki alapozót talált, amit a Ju.86-on, szándékosan nem festettek át álcázó színre. Mivel Te a történelmi igazságot keresed, akkor kérlek, jelezd a HFC és HT szerzőinek, hogy ők is igen mellé fogtak. (Esetleg érdeklődj a kék szín eredtéről, miért egyezik a Ju.86 zöld és a Héja zöld, amikor a roncson ég és föld a kettő, és légyszi kérdezd meg, hogy hol találták a az általuk meghatározott barnát, mert az Áder Attilánál már nem volt ott mire odaértem.)
4, Állításoddal ellentétben a múzeum irataiban nincs bizonyíték repülőgép festékgyártásra, csak ennek az ellenkezőjére. A múzeum nyugalmazott igazgatója, akinek része van az iratok megmentésében és elismert szakember, szintén ezt állítja. Tudjuk portás füzet! Szóval nem láttad az összes iratot, elmondják neked és te tényként kezeled. Ugyan miért nem hívjátok fel Próder Istvánt, hogy adjon ki aláírt nyilatkozatot arról, hogy ez portás könyv?

A fórum olvasóinak felvetését elfogadom: legyen nyílt élő vita, idő korlátok nélkül! Nem kell neked sem tovább ütni a klaviatúrát, jelöljétek ki az időpontot és én ott leszek!

Úgy gondolom, hogy a vita a fórumokon lezajlott. Mindenki el tudja dönteni ki éltet legendát, másítja meg doksik tartalmát és ki szelektál. A jövő mindent megmutat. Készülnek majd magyar makettek, kevernek színeket, készítenek matricákat és tájékoztatnak külföldi makettezőket. Azon mindent le lehet majd mérni. Mivel nincs két színe a magyarok által használt, „magyartarkaként” elnevezett színeknek, le tudjuk majd ellenőrizni, hogy a makettezők kinek a munkáját tartják kutatásnak és kiét legendaéltetésnek. Azért örülnék, ha írogatnál még a fórumra (vagy az orgra), mert sokat segítesz a makettezőknek ennek az eldöntésében. Türelem, az élet majd hozza….
magoo
migi 591158 2015. augusztus 31. 12:08
Válasz erre
21-SOR-82
21-SOR-82

Megint kezdünk elmenni a témáról , én azt írtam hogy ezek igenis létező színek a világ minden pontján , elég ha csak beírod a gogle kép keresőbe pl hogy moha zöld ki fogja adni a szint itthon is meg Angliába is , A történelmi hűségben igazat adok neked , de ha te csinálsz egy most tegnap a gyárból ki került gépet , és én csinálok egy évvel ezelőtt ki került gépet , mindkettő helyes , pedig a árnyalatok ég és föld közöttiek ,nézzétek meg ezt a fotót , ugyanaz a festék csak az a festés ideje tér el egymástól ,
ssanyi 591157 2015. augusztus 31. 11:37
Válasz erre
Üdv!

A japánoknál hivatalosan soha nem nevezték ame-iro-nak a színt (a szürke festékre felvitt védőlakk barnult be rövid idő alatt a Csendes óceáni klímának köszönhetően amit a kiszolgálószemélyzet nevezett el azután az édesség után, tudom hogy tudod de hátha valakinek újdonság :-) ) hanem a japán tengerészeti légierőről kiadott nyugati szakirodalmak kapták fel az elnevezést a visszaemlékezésekből kiemelve.
A japánok pedig nem találtak sehol ilyen szint a rendszeresítettek között, ebből volt egy kicsi kavarodás és az utóbbi 3-4 évben került helyére a dolog a köztudatban is (mármint azoknál akiket érdekel a japán témaválasztás).
Ezért is érdemes szerintem egy kicsit átgondolni a "minek nevezzelek" témakört.

Cimberrel egyetértve, legyen egyértelműen beazonosítható (és valóban létezett) jelzése ami tartalmazhatja a piszkossárga stb. elnevezést is (pl. Farbtron 83 Dunkelgün).
cimber 591154 2015. augusztus 31. 11:11
Válasz erre
Szia!

Valóban létező, de szubjektív! elnevezések.
Mert ha te azt mondod őzbarna, én most azonnal tudok 5 eltérő árnyalatú őzről fotót mutatni.
Melyik a helyes?
A téli, vagy a nyári, netán a tavaszi vedlő szőr színe?

Van egy "elképzelésed" a színről az ilyen fantázianevek kapcsán, de ez attól még csak elképzelés marad...ami akár minden makettező fejében más-más árnyalatú-tónusú lehet.

Természetesen ketté kell választani a témát.
Aki csak és kizárólag otthon, magának épít és kevésbé ragaszkodik a történelmi hűséghez, neki akár jó is lehet "lombzöld-földbarna-kócsagszürke-égkék" meghatározás az Ar-96-osra.
Kiállításon/versenyen azonban ez már nem elég, ott a történelmi hűségnek is meg kell jelennie.
...és ha nem állítunk magunk elé bizonyos "igényességi mércét", akkor abból majd születnek a fémre koptatott fa alkatrészek, meg "darázsderekú" Wildcat-ek...stb.

Ezért jó ha az alapokat letisztázzuk, beszélünk róla.
Gabusch 591153 2015. augusztus 31. 10:41
Válasz erre
Senki nem állította, hogy nem létező színek. Viszont makettezni nem csak művészfestékkel szoktak, azokat leginkább csak a profik használják.

Csak tudod, nekem van egy 25+ éves Nichimo tengeralattjáróm, amit a leírása szerint Navy colorra kéne festeni. Na, az milyen?

Az, hogy hidegen hagy a nemzetközi társaság, már csak nemzeti büszkeségileg sem feltétlenül nyerő, hiszen csak jóleső érzés az, ha valaki Fokvárosban nem a hatmilliárdodik LW Messert csinálja meg, hanem egy magyart. Nyilván pont annyi haszna van, mint mondjuk tetszőleges világversenyen akármilyen sportágban érmet nyerni, de azt is többen nagyra értékelik.
migi 591152 2015. augusztus 31. 09:51
Válasz erre
Nem a nemzetközi közösség miatt írtam mert az hidegen hagy ,csak azért hogy ezek nem kitalált színek hanem létezők ,és nem kell eldugott helyeken keresni , ezek a mai napig is a művész festékek közé tartozó szín árnyalatok akár Angliába akár Német földön is keresi valaki , részemről ennyi , tovább nem érdekel a téma .
Gabusch 591151 2015. augusztus 31. 09:42
Válasz erre
És ezeket hogy hívják angolul?

Plusz lássuk be, hogy azért ez a nemzetközi közösség igen kis részét fogja érdekelni, tehát maximum az érdekesség kedvéért éri meg így megnevezni őket. Legfeljebb nem tudja kimondani, hogy zöldesszürke, meg leírni sem valami fórumon, de némi szerencsével a net egy eldugott szegletében fel tudja lelni, hogy milyen színnek felel meg. :)
migi 591149 2015. augusztus 31. 09:36
Válasz erre
Pedig ezek festék - színek árnyalatok ,még mi is így tanultuk ezeket , de sorolhatnák pl őz barna , korom fekete , pernye szürke , stb .
cimber 591146 2015. augusztus 31. 08:45
Válasz erre
Szia Podva!

Értem, amiről írsz, valószínűleg az beszél belőlem, hogy a makettezés szempontjából számomra nagyon értékes a gyerek és ifi makettezés.
Elnézést kimaradt előző hsz.-omból, hogy nálam mindig ez az első számú kritérium, ha ilyesmiről van szó.

Szóval egy kezdő, gyermek és ifi makettezőt - de valljuk be kár felnőttet is - kissé megzavarhatnak ezek a kifejezések.
Megvallom őszintén én sem tudom hová tenni ezeket a kifejezéseket.
Ha kezdő makettező lennék fogalmam sem lenne milyen az a "kőszürke", vagy "földbarna".
A természetes kő színe nem szürke és a föl színe sem barna.
A lombzölddel sem tudok mit kezdeni, mert egy magamfajta síkvidéki makettező megnézi a nyarat, meg az akácot és ilyen a lombszín.
Egy mátrai kolléga meg látja a csert, bükköt és olyan lesz a megfelelő szín a fejében.

Persze ezen "eszmefuttatásom" a téma szempontjából nem biztos, hogy releváns, csak gondoltam nem baj, ha a teljes kezdők, gyerekek...stb. igényeit is figyelembe vesszük.
Podva 591144 2015. augusztus 31. 07:38
Válasz erre
Szia Zoli
Tök érdekes amit írsz! Légyszíves, ennek a két szernek(uverapid, oxam) írd meg az eredeti usa megnevezését, ha egyszer veszek majd ilyet, ne kelljen már égetni magam a magyar elnevezéssel ;-)

Szia Cimber
Pl a japiknál az Ame-iro karamellás sütit jelent, mégis általánossá vállt a makettezők körében.
Ráadásul az általam leírt megnevezéseket a G-55 utasítás tartalmazza, tehát nem mi találtuk ki. Ha jobban tetszik mondhatjuk így: G-55 Piszkossárga, G-55 Zöldesszürke, és G-55 Gesztenyebarna... (a zöld nem is szürkés, a gesztenyét meg nagyon el kell égetni, hogy olyan barna legyen)
S mivel ezek a színek nem csak repülőgépekre kerültek, kikaparjuk a harcjárműves kollégáknak is a gesztenyét...:)

Most így végiggondolva, tulajdonképpen ez a névvita, nem szól egyébről, mint arról, hogy a magyar RÁB, vagy annak német nagytestvére volt a keményebb a színek átvétele, engedélyezése terén... Az MKHL mérete nem volt összemérhető az LW-vel. épp ezért a mi RÁB-unk megtehette, hogy keményen beleáll a dologba, és kevesebb árnyalatot lát megfelelőnek...
Üdv Viktor
Z63 591119 2015. augusztus 30. 17:19
Válasz erre
A mellékelt oldalon mintha azt írnák, hogy a magyar Ju 86-ok RLM 61/62/62/65 színnel voltak festve, a felső felület ugyanazzal a mintával, mint a svéd és portugál gépek.
Az átcsomagolásról meg annyit, hogy a mai napig számtalan olyan festék, ragasztó, műgyanta, és egyéb termék létezik, amelyet magyar gyártó, magyar néven, saját jelzésekkel forgalmaz, mint saját gyártmányt. Már párszor leírtam, de úgy látszik, falra hányt borsó volt. Uverapid- Gyártja: Uvesz Kft. GYÁRTJA! Aztán a technológus saját szájával, személyesen mondta nekem, hogy 50 kg-os hordókban, kapják amerikából a gyantát és ők csak tubusolják! Oxam szilikongumik- Gyártja T-Silox Kft. GYÁRTJA!
Mikor reklamáltam, mert nem kötött meg a frissen vásárolt DC gumi, akkor mentegetőzve mondta a főnök, hogy bocsi, biztos valahogy döglött lehetett a szállítmány, mert amerikából kapják, 200kg-os hordókban. És ez pont csak két olyan termék, amelyet szinte minden makettező ismer. A melóhelyen szó szerint ezrével gravíroztunk Zippo öngyújtókat, amerikai kantinoknak, minden tizes csomagban cimke: készült az Egyesült államokban, Zippo Inc. Bradford. Aztán, a nagy kartondobozban, amelyekben a tízes dobozok voltak, találtam egy cédulát egy kínai, gyári adatlappal, amelyen szerepelt Li Cheng munkás aláírása és a 09h 56-os időpont, amikor a raktárban meozta a nagy kartont. És külön tájékoztató volt minden egyes öngyújtó mellett, hogy ez a márka nem engedheti meg magának a másolatokat és direkt amerikai gyártmány. A kantinok beszerzője hivatalosan hangoztatta nekünk, az alvállalkozónak, hogy ez eredeti Zippo, nem kínai gagyi. Csak egy perc alatt dőlt meg a nagyképű kijelentése, de nem mondtam neki, hadd gondolja, mi is azt hisszük, amit bizonygatott.
Üdv,Z63
J_K 591102 2015. augusztus 30. 14:00
Válasz erre
Kedves Alexandros!

Először: korábban (590979) többször "Flugzaige"-t írsz az idézett német szövegben. Helyesen a repülőgép német neve: Flugzeug, tsz.:Flugzeuge.

Másodszor: kérd meg majd a "szakírókat", hogy fordítsák le neked az oldalt. Érdekes infók vannak benne. Például a "szakírók" korábbi állításának cáfolata azzal kapcsolatban, hogy létezhetett-e 61/62/63 a Luftwaffeból való kivonás után. Kérd meg őket, hogy legalább neked ne "toldjanak be", vagy "felejtsenek ki" a szövegből.

Harmadszor: a W&B nem az egyetlen beszállítója volt a Luftwaffenak. A Krayert pedig egyszerű okból nem találod a gyártók listáján: nem gyártott repülőfestéket.

Negyedszer: a Messer-programnál azért szerepel a festésnél a Farbton-szám, mert nem csak a MKHL-höz kerültek a gépek, hanem megosztva a Luftwaffe-hoz. Láttam a magyar nyelvű leírást a 109-hez -szó szerint azonos a némettel.

Ötödször: volt magyar festékgyártás, csak nérepülőgép-festékgyártás nem. Azt ugyanis meseírókon-mesemondókon kívül senki nem hiszi már el, hogy 6 hét alatt komplett repülőgépfesték-palettát lehet kifejleszteni. A magyar festékgyártás termékeit (darukra, vonatokra, stb.) megtekintheted K. Béla mérnök Krayer-katalógusában. (Az más kérdés -hogy amíg senki se láthatta rajtatok kívül- addig erről a katalógusról azt állítottátok, hogy repülő-színeket, később meg azt, hogy "hadiszíneket" tartalmaz.)

Hatodszor: aláírásodból rájöttem, hogy nálad ez a "Krayerizmus" hitbéli kérdés, s mint ilyen, a racionalitáson túli. Hiába láttad a roncsokat a saját szemeddel, hiába tudod, hol "huncutkodtak" fotókkal, színekkel és dokumentumokkal a "szakíró-barátaid" -a valóság, a történelmi tények téged nem érdekelnek.
A racionalitáson túli dolgokkal pedig én nem kívánok hadakozni: egy hívő észérvekkel sosem lesz meggyőzhető.
Engem nem zavar, ha a maketteidet továbbra is "tehenbarnára", "egérszürkére", "erdőzöldre" meg "bernádkékre" fested, a lényeg, hogy hiszel benne.
Kamovos 591101 2015. augusztus 30. 13:41
Válasz erre
Alexandros!

Valóban én döntök, hogy mesékre, hamisításokra vagyok e kíváncsi, vagy a hiteles emberek hiteles írásaira.
Inkább hiszem azok szavát akik a valóságot mint aki a hamisságot próbálja hamisított dokumentummal igazolni!

De az nem igazán tetszik, hogy korrekt válaszok helyett hamisságot kapjon válaszként valaki tőletek, csak azért mert még mindig nem akarjátok be ismerni, hogy be csaptátok az embereket! Továbbra is fent tartva a látszatot, hogy állításaitok valósak!

Amikor pedig bizonyításig jutunk előkapod az Ukrán autó festék mintákat és azzal érvelsz.
Vagy nem így volt Szolnokon?

Üdv: kamovos
Zoli 591098 2015. augusztus 30. 12:32
Válasz erre
Szia,
A Vallejo katalógus szerint az RLM65 kék a 906-os (FS35352), az RLM61/RAL8019 barna a 822-es (German Cam. Black Brown), az RLM62/RAL6003 zöld a 890-es (FS34082, Humbrol 102, Revell 45), az RLM63/RAL7005 szürke és a RAL7028 terepsárga nincs benne.
z
Avirok3 591097 2015. augusztus 30. 12:04
Válasz erre
Szia Sanyi!

Bocsánat hogy belevau, és hogy csak ily póriasan, íme a linkek:
Humbrolul ;) : www.humbrol.com/uk-en/humbrol-wallchart Vallejojúl: www.acrylicosvallejo.com/
És Gunze "nyelven": http://www.rlm.at/download/gunzecolor.pdf

A Velljo oldalán (is) van egy jó kis átváltó táblázat ami letölthető. Az Italeri is gyárt jó(egyébként Vallejo) akril festékeket, és szintén prezentálnak átváltó táblázatot. Azt beszélik a ködös albion béliek, hogy a humbrol akrilok egy kicsit sötétek RLM szín ügyileg. Erről én nem tudok nyilatkozni. Gunze akrilt már használtam és nekem bevált. A Vallejo nekem egy kicsit melós cucc de ízlések és pofonok...ugye...
Sok sikert! Üdv Atti
sanyi 591096 2015. augusztus 30. 11:47
Válasz erre
Tehát Humbrol, Vallejo, Gunze nyelvre lefordítva?:)
Alexandros 591094 2015. augusztus 30. 11:30
Válasz erre
Nem kell elfogadnod!
,,Tiéd a döntés"
Kamovos 591091 2015. augusztus 30. 10:23
Válasz erre
Nocsak!

Újra kezdődött a meseírók csatája a valósággal?
Nem kéne végre elfogadni mesék helyett a tényeket?
Olyan uncsi már ez az erőlködés, hogy azért is bebizonyítom, hogy szerkesztek olyan bizonyítékot amit el kell fogadnotok!

Üdv: kamovos
Alexandros 591079 2015. augusztus 30. 00:03
Válasz erre
Merrick_654x900
Merrick_654x900

Kedves J_K
Valóban nem olvasok angolul,segítséget szoktam kérni,akárcsak Károly a német nyelvű anyagnál Gyuriéktól.Azért felteszem az a bizonyos oldalt.
Károly elismeri,hogy Gyuriék Ullman könyvét alapműnek tekintik a német festékek terén.
Szerencse,hogy Károly idézi az angol szöveget,mely szó szerint azt mondja:,,Elbeszélések szerint" (ahogyan mesélik)Azaz nem hivatkozik semmire és senkire.
Tehát ebben az esetben ez elfogadható, mint bizonyíték,ha mi mondjuk,hogy az öreg szakiktól így hallottuk,akkor csak városi legenda. Értem.
Aztán Károly megint elfelejti idézni az ominózus HT cikkből az általuk írt,részben vastag betűvel kiemelt szöveget:,,További információm (mármint Ullmannak) az ,,export színekről" nincsenek és különösen a színárnyalatok nem ismertek.Ullmann 2000-ben megjelent kiadásának 26.oldala,ahol a WB festékeket licencben gyártók felsorolása látható,a Krayer nem szerepel.Ullmann a HFC. szerzőit személyesen tájékoztatta arról,hogy magyar vonatkozásban nem talált semmit.Persze mint Károlytól tudjuk,csak átcsomagoltak.DE akkor minek a G.jelzésű sor.Mikor a Messer program során festettek,a végén ott a 74,75 stb.számozás.A többinél előtte (61,62,63 stb.) miért nem?
Magyarországon az adott időben nem volt korszerű festékgyár?
A múzeum anyagában a rengeteg bizonyíték,hogy ez mennyire nem igaz.Gyártottak járművekre,páncélosokra és repülőgépekre,hidakra,épületekre stb. festéket,nem is kis mennyiségben.A Kayernak is minden recept a rendelkezésére állt,ezért tudtak saját színeket is gyártani.
,,Sajnos a Sólyom motorburkolat-roncsdarabon a zöld alatt nincs szürke,ezért nem lehet alapozó." Ez igazán érdekes,mert Károly mindig hivatkozik a technológiai előírások betartására.Márpedig ebben világosan le van írva a sorrend,az alapozótól a festékekig.Ezt Károly is és én is a HFC. egyik szerzőjétől kaptuk meg.
Trehány munkát végeztek volna a gyárban?
Amiben Károllyal 100%-ban egyetértek az ismétlődő mondatai:,,Tiéd a döntés"
Andorka,a lényeg,hogy elégedett legyél a munkáddal,és örömed legyen benne.
Üdvözlettel egy Krayerista.
cimber 591027 2015. augusztus 28. 21:31
Válasz erre
Szia Podva!

A "fantázianevek" alkalmazása azért nem biztos, hogy célra vezető, mert nagyon szubjektív.
Pl. az egér milyen színű?
Kertes házban lakva tudom milyen színű, de van többféle színű ebből is.
A kő milyen szürke színű?
Alapból szerintem a kő nem is szürke színű...
Ugyanígy a "mező zöld", meg "földbarna"...stb nagyon szubjektíven megítélhetőek.

Nem beszélve pl. a Humbrol RLM 02-jéről, amit RAL 7033 "zementgrau" névvel illetnek, mert az RLM 02-nek köze sincs a cement színéhez, hiába is adják RAL kód alapján ezt a nevet neki.
Kifestették egy külföldi fórumon és tényleg a RAL 7033-hoz hasonlít.
Node mi köze az igazi Farbton 02-nek a zementgrau színhez?
Podva 591006 2015. augusztus 28. 11:45
Válasz erre
Bocs egy kicsit csúsztattam lebuktam...8-( FS 34127 az ami van a Svájci gépeken:https://www.modelimex.com/1-72-ekw-c-35-i-night-attack-service Amit ugye Károly azonosított a roncsokon
Üdv
J_K 591005 2015. augusztus 28. 11:40
Válasz erre
Podva!

Ne vedd magadra, nem rád vonatkozott. Olvasd pontosan a szöveget. Ha jól tudom, te sem a színazonosításnál nem "tévedtél", sem fotóval, sem iratokkal nem manipuláltál.
AndrásH 591002 2015. augusztus 28. 11:02
Válasz erre
Szia!
Ez a svájci színsor érdekesen hangzik. A többinek is van RAL száma?
Podva 591000 2015. augusztus 28. 10:56
Válasz erre
Ezt a manipulátort most egy kicsit azért magamra vettem, és nem esett jól... :(
Ha rendszer szinten tekintjük a dolgokat és mindenáron be akarjuk valahova tagolni a színrendszerünket, akkor maradhat az RLM.
Mindazonáltal a 37-ben és 38-ban kiadott utasítások szavatosan meghatározzák a légi figyelés elleni színek megnevezését: Piszkossárga, Zöldesszürke és Gesztenyebarna.

Amúgy meg ne tartsunk attól, hogy a többféle megnevezés zavaró lehet. Mint írtam a svájci WWII-es színsort ilyen elnevezésekkel adtaki nemrég egy festékgyár: Muster38 Grűn, Muster38 Gelb, Muster38 Braun, RLM 70, RLM71... :) a Muster38 Grűn=RAL6003
Üdv Viktor
  Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.
1., 2., 3., 4., 5.