<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
lucky | Adatlap | 156604 | 2007. május 30. 19:08 | ![]() | |
Zag | Adatlap | 156603 | 2007. május 30. 17:59 | ![]() | |
Ja igen, a kép lemaradt. :) Hétvégén átépítem a ventiket, és akkor már kicsit hatékonyabb lesz az elszívás. | |||||
Zag | Adatlap | 156602 | 2007. május 30. 17:35 | ![]() | |
Donor! Az én festőládikám: 50 cm széles, 40 cm mély, és 40 cm magas. Kizárólag 1/24-es autókat fújok benne, valamint fújás után itt szárítom a kasznit és az alkatrészeket, ehhez bőven elég benne a hely. Zag | |||||
warbirds | Adatlap | 156601 | 2007. május 30. 15:30 | ![]() | |
Donor! Ha jól emlékszem az enyém 50 cm széles és 25 cm mély. Egy 1/32-es Mig-21 szépen elfér benne, bár egyéb eszcájg híján festeni még nem sikerült... Azért majd még körbemérem neked vagy megkeresem valahol a tervrajzokat. Üdv! warbirds | |||||
Zag | Adatlap | 156600 | 2007. május 30. 15:21 | ![]() | |
Hülye kérdés, srácok: Melyik bázisú festék áll jobban ellen az időjárás körülményeinek: akril, enamel, lacquer? Egy babakocsi kerekeit kellene feltuningolnom (igazi, nem makett), és a gumira kéne festenem, ezt milyen festékkel lenne a legcélszerűbb megtenni? Köszi Zag | |||||
Donor | Adatlap | 156599 | 2007. május 30. 14:19 | ![]() | |
Zag, Tray, MrChef és akit érint! Leírnátok a festőkabinotok méretét (szél x hossz x magasság) és hogy mekkora maketteket festetek benne? Köszönettel: Donor | |||||
f2d | Adatlap | 156598 | 2007. május 30. 13:11 | ![]() | |
Én úgy tudom, hogy a patikában kapható alkohol tiszta 96 %-os, a denaturált pedig valmilyen adalékot is tartalmaz. | |||||
Pisti | Adatlap | 156597 | 2007. május 30. 10:06 | ![]() | |
Sziasztok! Van különbség (a szagán kívül :) ) a denaturált szesz és a patikában kapható alkohol között? Festékhígításra használnám. A patikában kapható alkohol méregdrága :( | |||||
gyurmakoma | Adatlap | 156596 | 2007. május 29. 18:50 | ![]() | |
kösz. szögletes nagy üveges. eddig nem sárgult,igaz nem is használtam előtte fehér festéket. | |||||
Akos | Adatlap | 156595 | 2007. május 29. 18:37 | ![]() | |
A ModelMaster szögletes üveges? Mert akkor sárgulni fog. És a Revell enamel is. | |||||
Zag | Adatlap | 156594 | 2007. május 29. 18:32 | ![]() | |
Gyurma! Nem ismerem az MM lakkot, de ha már egyszer besárgult, és tudsz is róla, hogy van rá esély, hogy besárguljon, akkor NE használd. :) Ahogy az autós topikban is leírtam, a Mr. Hobby lakkjairól nagyon sok jót hallottam, azokat próbáld ki esetleg, nekem a Tamiya X-22-vel sem volt sárgulási problémám, igaz, nem is ad olyan szép fényt. Szóval ha az MM sárgulós, akkor felejtő, és próbáld ki vagy a Mr. Hobby Top Coat Gloss Spray-t, vagy a Mr. Color H-30-at. (Clear) Zag | |||||
Zag | Adatlap | 156593 | 2007. május 29. 18:27 | ![]() | |
MrChef, valami hasonlóra gondoltam én is, ahogy olvashatod alább, szintén hátulra tervezem átszerelni mindkét ventimet, és szerintem az már közelíteni fogj a tökéletes. :) Zag | |||||
MrChef | Adatlap | 156592 | 2007. május 29. 18:19 | ![]() | |
Srácok, látom nagy gondban vagytok a festőkabint illetően. Korábban én is építettem egy levegőkeringetéses rendszerűt, de nem igazán vált be, pedig a PC-ventillátorokat jól pozicionáltam: alul befúj fönt-felül kiszív. (1. kép) Aztán építettem egy olyat, aminek a hátulján, döntve van egy éttermekben is használt elszívóventillátor. A végére a szokásos gégecső van kötve, ami egy kifelé nyílt dobozban végződik azért, mert ezt erkélyajtóba ki szoktam rakni. (2.kép) Ez a kabin olyan, hogy láthatóan, 90%-ban szívja el a permetet. A maradék 10 % a permet erőssége miatt kering, visszacsapódik a kabin faláról, de szénszűrős maszkot viselek fújás közben. Megoldás, hogy kicsit távolabbról fújok. | |||||
gyurmakoma | Adatlap | 156591 | 2007. május 29. 17:26 | ![]() | |
hi all kellene egy kis fejtágitás. a mini rudi fehérje gunze akrillal volt fújva,egy réteg MM lakkal megtolva a végén. besárgult de mocskosul,de csak ott ahol nem fedte a matrica a kasztnit. a matrica már nem volt lakkozva utánna. most csiszolás után ujra fújtuk revell enamel fehérrel. ha átlakkozom MM el,megint be fog sárgulni? tudom hogy hajlamos az MM a sárgulásra,de eddig még nem volt ilyen gondom vele soha. | |||||
Zag | Adatlap | 156590 | 2007. május 29. 17:01 | ![]() | |
Az ablakot két dolog miatt nem akarom kettévágni: 1. A felső rész zavarna engem festés közben, és most nem csak felül, alul is dől ki rajta a festékes levegő, ha kicsit nagyobb nyomással használom a kompit, szóval ez önmagában nem lenne megoldás szerintem, ha meg úgyis átépítem a ventiket, akkor nincs szükség (remélhetőleg) a felső rész meghagyására. 2. Nem csak fújásra, szárításra is használom a kabint, és fontos, hogy minél kevesebb helyen tudjon bemászni néhány kóbor porszem. :) Hétvégén átépítem, kipróbálom a hátsó ventis megoldást, és beszámolok az eredményről. | |||||
tray | Adatlap | 156589 | 2007. május 29. 16:54 | ![]() | |
Hát, az úgy biztos fogja vinni, de kipróbálhatod úgy is, hogy csak a jobboldali ventit kapcsolod le. Meg mondom, amit én a helyedben csinálnék, az az, hogy az ablakot kettévágnám, és csak a fölső felét hagynám meg, amit aztán nem kellene felnyitni sem. | |||||
Zag | Adatlap | 156588 | 2007. május 29. 16:46 | ![]() | |
Dehogynem, ez nálam is probléma, hiába van szűrő a befújó venti előtt, mégis valahogy mindig rákerül néhány apró szösz a felületre. Szóval egyrészt szerintem nálam kevesek a ventik, viszont nagyon bika ventiket sem akarok beszerelni, mert nem akarok szélvihart a kabin belsejében. :) Arra gondoltam, hogy a befújó ventit megszüntetem, és az elszívásra fektetem a hangsúlyt, vagyis oldalsó ventik le, hátsó lapra két lyukat kreálok, és berögzítem mindkét ventit, mindkettőre csatlakoztatok egy-egy flexicsövet, és azokat kivezetem az ablakon. Mivel nem az asztalomon van a festőkabin, hanem egy széken (mert ahhoz kicsi az asztalom, hogy egyszerre legyen ott a kabin, és még ragasztani, ecsettel festeni, matricázni, stb. is tudjak mellette), ezért van elég hely mögötte, alatta, felette, szóval nem gond az elvezetés. Zag | |||||
tray | Adatlap | 156587 | 2007. május 29. 16:20 | ![]() | |
(Bocs a rumliért) Az lenne az elv, hogy nagyjából egyenes legyen a levegő áramlása, ebben az esetben a kifelé szívó ventik elhelyezését valóban célszerűbb a doboz hátsó oldalán megoldani. Viszont szerintem ez annyit nem számít - ha könnyen megoldható, akkor így érdemes, de ha a cső elvezetése kényelmesebb a láda oldaláról, akkor maradhat így is (ugye ez függ attól is, hogy az asztalod körül hogy férsz el). A gyári kabinoknál nem mindig az a fő szempont, hogy Neked mi a jó, úgyhogy nem is tartom feltétlenül mérvadónak ezeket a kabinokat. Az enyémen a bal oldalon a tetején van a venti, és nem hiszem, hogy bármit is megoldana, ha hátulra raknám. Inkább a szűrő szöveteket kellene kicserélnem, mert egy év alatt eléggé elszíneződtek :) Ja, a másik: szerintem a tiéddel az a bibi, hogy túl nagy az a felhajtható rész. Gondolom festésnél az egészet felbillented, ekkor egy túl nagy keresztmetszetű tér keletkezik, ezért kevés a venti teljesítménye. Nézd meg az enyémet, annak az elején egy 13-15 cm magas rés van. Ha lekapcsolom a befújó ventit, megszűnik a visszacsapó festékes levegő problémája. Persze ezt nem teszem, mert elsősorban a pormentes festés kialakítása volt a célom. Tényleg, nálad ez nem okoz problémát? | |||||
Zag | Adatlap | 156586 | 2007. május 29. 15:45 | ![]() | |
Tray! A terelőlemez elve tetszett nekem, azt ugyan nem tudom, hogy a gyakorlatban megfelelően működik-e. :) Én arra gondoltam, hogy kicsit átépíteném a kabinom, leszedném az oldalsó ventiket, és mindkettőt a kabin hátsó falára, alulra raknám, hogy mindkettő kifelé szívja a hátraáramló festékes levegőt, szerintem ez megfelelő megoldás lenne. Ha megfigyeled, a gyári, aranyárban árult Testors és Tamiya festőkabinoknál is vagy hátul-középen, vagy hátul-alul van a venti, nem pedig kétoldalt. Neked erről mi a véleményed? Zag | |||||
tray | Adatlap | 156585 | 2007. május 29. 14:45 | ![]() | |
Szerintem a terelőlemez a cikkben sz*rt sem ér, de ez csak a személyes véleményem. A festékes levegő elvezetése, amit Zag említett, néha nálam is gondot okoz. Hosszabb fújások után ki szünetet kell tartani. Sőt, ha nagy nyomáson küldöm meg, akkor visszajön a levegő a kezemnél, bele a pofámba :) Megoldást nem tudok, talán a befelé fújó ventit lehetne közelebb rakni a láda elejéhez, ne legyen annyira hátul. | |||||
Zag | Adatlap | 156584 | 2007. május 29. 09:45 | ![]() | |
Jónak tűnik ez a terelőlemezes megoldás. Az én festőkabinom így néz ki, viszont nem vagyok 100%-osan megelégedve vele, mert ha nagyobb nyomáson fújok, akkor nem vezeti el az összes festékes levegőt, lehet, hogy a ventik teljesítménye kicsi (2 db 80mm*80mm, 1700RPM), de lehet, hogy a konstrukcióban van a hiba. :) Lehet, hogy a ventik vannak túl magasan, vagy lehet, hogy célszerűbb lenne a kabin hátulján, középen kivezetni a levegőt és oda rákötni a flexibilis csövet, hiszen a kifújt cucc javarésze hátramegy és onnan csapódik vissza. Zag | |||||
Donor | Adatlap | 156583 | 2007. május 29. 00:19 | ![]() | |
Erről mi a véleményetek? www.freeweb.hu/vasutmagazin/Cikkek/festes/doboz.htm | |||||
Amon | Adatlap | 156582 | 2007. május 28. 23:51 | ![]() | |
Jogos. De valahonnan volt párásítonk és azt használom jól megköti port. Meg a szagelszívót nem 100%-on használom. Egyenlőre még annyi helyem nincs majd csak jövőre költözök a nagyobbik lakásba akkor csinálok egy korrektet. | |||||
tray | Adatlap | 156581 | 2007. május 28. 23:46 | ![]() | |
Szagelszívó azért nem jó, mert az elég nagy huzatot csinál, és a felvázolt megoldásban a "szűretlen" levegőt húzná rá a makettre => tele lenne porszemekkel. | |||||
Amon | Adatlap | 156580 | 2007. május 28. 23:44 | ![]() | |
A világítsás kimardt: lehet kapni kb 1500ft ért asztali lámpát neont az a tetejére tépőzárral rögzíted igy a lámpa mobil. | |||||
tray | Adatlap | 156579 | 2007. május 28. 23:43 | ![]() | |
Én plexiből építettem, de 1/72-es harcjárművekhez, úgyhogy mérettel nem tudok szolgálni. Illetve, lemérhetem, de nem tudom, ez mennyit segít. Képeket kb. egy éve raktam fel :) Ha jól emlékszem, a méreteket is megadtam valamikor. A plexinek megvannak az előnyei és hátrányai. Elönyök: makettragasztóval ragasztható; mivel átlátszó, nincs szükség külön lámpára. Hátrányai: nehezen szabható méretre; könnyen törik/reped, ezért óvatosan kell vele bánni; drága az alapanyag. Ventillátor: attól függ, mi okoz neked problémát: a festékszag vagy a makettbe beleragadt szöszök, porszemek. Nálam mindkettőt kellett kezelni, ezért két ventillátort használtam, egyik be-, másik kitolja a levegőt, mindkettőnél porszűrő anyag. A ventik 9 centi átmérőjűek, elektronikai boltban lehet kapni. (Én a Conradban vettem.) Ha egyformák a ventik, és a porszűrő is minkettőnél ott van, akkor a legideálisabb. Van egy változtatható feszültségű trafóm (szintén Conrad), ezzel hajtom meg őket 12 Volton, de ezt használom a fúrómhoz is. Miért akarod összecsukni? Szerintem annyi helyet nem spórolsz vele, mint amennyivel több meló lenne az elkészítése. Nálam mindig van benne valaki :) | |||||
Amon | Adatlap | 156578 | 2007. május 28. 23:41 | ![]() | |
Szia Donor! Nekem lenne egy ötletem: Veszel egy egyszerű szagelszívót kb 8-10e ft és az oldalaira szerelsz zsanérokkal "fakalakat" ami ezek után összecsükható. A bennük lévő motor elég rős és strapa bíró. A méretei változó de kb 50cm-60cm hosszú és szélesesk. Üdv Amon | |||||
Donor | Adatlap | 156577 | 2007. május 28. 23:22 | ![]() | |
Sziasztok! Festőkabint építenék. Körülnéztem a topicban és láttam is jópár ötletet. De mérettel sehol nem találkoztam.(Vagy figyelmetlen voltam) 1:35 harcjármű és 1:48 repülő lenne a célirány. Ezekhez kérném a segítségeteket:szélesség, hosszúság, magasság. Ventillátor mérete és teljesítménye. És ha összecsukható lenne, az lenne a csúcs. Van valakinek ilyen terve? Köszi: Donor Ps: Egyéb hasznos ötleteket is szívesen veszek. | |||||
Püsi | Adatlap | 156575 | 2007. május 28. 18:48 | ![]() | |
Abból is a Lacquer Thinner-el kell higítani. (Sárga kupakos) | |||||
xcraft | Adatlap | 156574 | 2007. május 28. 17:52 | ![]() | |
Ha a surface primerről van szó, akkor észterhígítóval. (vagy a gyári, saját hígítójával) | |||||
Charger | Adatlap | 156573 | 2007. május 28. 17:38 | ![]() | |
Hali-hó mindenkinek! a következö lenne a kérdésem:a tamya alapozó festéket mivel lehet higitani? | |||||
Fimre | Adatlap | 156572 | 2007. május 28. 16:17 | ![]() | |
Zebi! Köszi a tanácsot, 20 éve makettezek így a torony alsó, nem látható részét próbáltam, ezért nem nagy a baj... Tray! Azt tudom, hogy ez elvileg lehetetlen, de mégis megtörtént.Másfél hónap száradás után NEM lett volna szabad felkapni az akrill festéket elvben semminek...A higító tuti gyári volt, lehet hogy a mennyiség volt a sok...Mindegy , újrafestem aztán megint próba:( Imi | |||||
tray | Adatlap | 156571 | 2007. május 28. 15:03 | ![]() | |
Amit leírtál, elvileg nem lett volna szabad megtörténnie. Néhány tipp: - Nem volt aláalapozva, vagy megmosva a makett festés előtt, ezért dobta le könnyen a festéket. - Biztos, hogy a saját higítójával próbáltad? Inkább a lakkhigítókra jellemző, hogy mindent átmarnak. Nekem még sosem sikerült megmarni a műanyagot olajos higítóval, a Tamiya is mindig ellenállt neki. - Amikor le akarod szedni, nem szabad túl sok higítót használni. Éppen csak higítós legyen az ecset, hogy szinte a gőze puhítsa meg a festéket. Sok, apró, lágy mozdulattal kell dolgozni. | |||||
Zebi | Adatlap | 156570 | 2007. május 28. 14:55 | ![]() | |
Szerintem ott rontottad el, hogy a kész maketten álltál neki próbálkozni. Új technikát mindig egy darab műanyagon, leselejtezett maketten kell kipróbálni. | |||||
Fimre | Adatlap | 156569 | 2007. május 28. 14:51 | ![]() | |
Sziasztok! Lenne nekem egy kis problémám, illetve egy kérdésem, hogy hol qrtam el a dolgot...Van nekem jó sok KV1-esem, mind zöldek, bár különbözőek, mert mindig kevergettem a színeket.Gondoltam, csinálok egy diorámát, ahhoz előszedtem egyet és gondoltam feldobom a zöldet, és kipróbálom a filterezést.A tank tamiya akrillal lett lefeste, cirka másfél hónapja, így a száradással nincs probléma.Gondoltam csinálok egy próbát a torony alján, ha elrontom ott nagyon nem látszik.Kipróbáltam mind revell, mind humbroll festéket...Kis pötty , száradás, utána a saját higítójával megpróbáltam egybemosni a zölddel, illetve kifakítani.Az eredmény: lejött a sárga, leszedte az akrill zöldet és még a műanyagot is megmarta...Na most hol került kaki a palacsintába? Egy kicsit nyűgös vagyok mert a torony látható részéről is lekapta már a zöld festéket és mivel kevertem, nagyon nem tudom ecsettel kijavítani.. Valakinek esetleg van valami tanácsa, hogy hol rontottam el? Imi | |||||
Zoli | Adatlap | 156568 | 2007. május 27. 13:32 | ![]() | |
Eddig másoktól is ezt hallottam. Ha esetleg ecsettel is próbálkozol (nem feltétlen a felületen), akkor lécci arról is tájékoztass majd, köszi! z | |||||
xcraft | Adatlap | 156567 | 2007. május 27. 13:29 | ![]() | |
Mindkettőt szórom, egyformán viselkednek. Egy nedves vattával egy hét múlva is letörölhető a felületről. Valóban finom a szemcsemérete, jól fújható, de minden réteg után felviszek egy lakkréteget is rá, hogy megóvjam. Érdekes festék, szokni kell. | |||||
Zoli | Adatlap | 156566 | 2007. május 27. 13:12 | ![]() | |
Én úgy hallottam, hogy ez csak fegyveres változatra igaz, az ecsetes állítólag tökéletes. Arról is van tapasztalatod? z | |||||
xcraft | Adatlap | 156565 | 2007. május 27. 12:59 | ![]() | |
Használtam, használom a Vallejo akrilt, de a Gunze, és a M.M. is jobb nála. Rengeteg színük van, jól takar, de nem szeret a felületen maradni, és nagyon sérülékeny. | |||||
f2d | Adatlap | 156564 | 2007. május 27. 12:45 | ![]() | |
A Valejo mindent gyárt. Ott voltak/vannak most Berénybe bőséges termékpalettával. Aki használta az azt mondja, hogy akrilok közül most ők a best. hívatalos web cím: www.acrylicosvallejo.com magyar honlap: www.wargammers.hu | |||||
Donor | Adatlap | 156563 | 2007. május 26. 23:41 | ![]() | |
tray | Adatlap | 156562 | 2007. május 26. 23:38 | ![]() | |
Én Tamiya Clear-t használok, ez fényes akril lakk. Beszerzési forrásként a Mega Modell-t jelölném meg, a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Arany János utcai metró megállónál van, de a nagyobb modellboltokban általában megtalálhatod. | |||||
Donor | Adatlap | 156561 | 2007. május 26. 23:35 | ![]() | |
Nem, vannak akrilfestékei minden stílusra (makett, figura, stb), állítólag elég jók, bár én még nem próbáltam. De ami késik, az elmúlik. Üdv: Donor | |||||
Hickory | Adatlap | 156560 | 2007. május 26. 23:02 | ![]() | |
A Valejo művészolaj,nem? | |||||
f2d | Adatlap | 156559 | 2007. május 26. 23:00 | ![]() | |
Akrilból Revellt ne vegyél. Inkább MM vagy Gunze, de szerintem a Tamiya a legjobb, valmint a Valejot istenítik mostanában, viszont ehez még nem volt szerencsém. | |||||
Donor | Adatlap | 156558 | 2007. május 26. 22:50 | ![]() | |
Ezek szerint kezdhetem elölről az egészet... Na mindegy, köszi a választ. Az a jó, hogy lakkból is csak olaj alapúm van. Tudnál ajánlani egy jó minőségű akril lakkot, és a beszerzési forrást? Szia:Donor | |||||
tray | Adatlap | 156557 | 2007. május 26. 13:41 | ![]() | |
A ModelMaster és a Revell olajfestékekre jellemző (de lehet, hogy a többire is), hogy száradás után bármikor visszaoldható marad, még évekkel később is. Vagyis, amikor a feketét próbáltad visszamosni, a higító ugyanúgy feloldotta az alatta lévő homokszínt. A megoldás lehet, hogy az alapszíneket akril festékkel fested, és csak a mosást csinálod olajjal, vagy pedig a mosások előtt egy fényes akril lakk réteget fújsz a makettre. | |||||
Donor | Adatlap | 156556 | 2007. május 26. 13:02 | ![]() | |
Sziasztok Segítséget szeretnék kérni a következő kérdésben: Revell M1A2 Abramsot építek 1:72-ben. A gyári ajánlás a színre: Rev 16 Sand (homok). Le is fújtam két rétegben. Kb 16 óra múlva átfestettem 10xes higítású feketével. Mindkét festék olaj. A feketét visszamostam (saját higítójával és vattapamaccsal)és itt jött a baj: az alsó homokszínű réteg is jön vele együtt. Ez volt az első ilyen kísérletem, idáig csak olvastam a technikáról. Kérdéseim: 1. A revell homokszínével van-e tapasztalata valakinek? 2. Mit rontottam el? 3. Hogy csináljam legközelebb? Előre is köszi a segítséget: Donor | |||||
Mauser | Adatlap | 156554 | 2007. május 22. 22:57 | ![]() | |
Kösz szépen. Akkor kipróbálom a pasztellt. Barátnőmtől nyúlok le párat. A szülei boltjából meg kuncsorgok terpentint (festék és vegyiáru bolt, csak van :D) | |||||
Hickory | Adatlap | 156553 | 2007. május 22. 22:09 | ![]() | |
Kösz! Akkor a páromnak van négy cipősdoboznyi pigmentje,ebből az egyik csupa földszín!! Örökölte a régi mesterétől. |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Vizes bázisú festékek hígításához tökéletes.+ pisztolymosáshoz is.