/ Fórumok /

Mig-29

Minden ami a Mig-29 -es repülőgéppel kapcsolatos. Úgymint típusváltozatok,festés,fegyverzet,stb...
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
  Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.,17.,18.,19.,20.,
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20.,
21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31., 32., 33., 34., 35., 36., 37., 38., 39., 40.,
41., 42., 43., 44., 45., 46., 47., 48., 49.
Zoli 649155 2018. szeptember 26. 12:06
Válasz erre
Szia,

Ami a biorobot illeti, igazából ez csak egy tömör összefoglalás volt, 100 oldalon keresztül is lehetne hámozni a témát, de remélem ennyi is hasznos lesz, és szívesen!
A szárnyvégeken asszem az RWR antennák burkolatának formája rossz. A hátrafelé néző bütyök helyetti ívvel van gond, ha jól emlékszem. Apróság, nem ezen fog múlni a makettek megítélése.
Én mindkét gyártó minden verzióját megvettem, hogy minden változatot két makettből komponálhassam össze...…………….
z
Matthias 649148 2018. szeptember 25. 20:56
Válasz erre
Hálás köszönetem!
Sokat segítettél! A Zvezda Mig-29C-nek mi a baj a szárnyvégeivel?
Köszi!
Zoli 649134 2018. szeptember 25. 12:07
Válasz erre
Szia,

Ahogy ígértem, írok pár sort a makettekről, igyekszem tömören összefoglalni a lényeget.

Mindkét készletnek vannak alak- és mérethibái, a Trumpeter fő problémája a gerinc, aminek a keresztmetszete kb lekerekített háromszög formájú a C esetében, tehát az oldalai döntöttek ahelyett hogy szemből nézve kb derékszögben állna a LERX (szárnytő) kb vízszinteséhez képest. Ez a legnagyobb hibája, viszont ez nagymértékben javítható kis faragással, csiszolással. Ezenkívül több apró alakhiba is van a maketten, pl a szélvédő előtt a KOLS talpa picit pontatlan, a kabintető hátsó élénél lévő vízszintes törés és ennek rövid folytatása a gerincen hiányzik, a szárnytövek alsó áramvonalazó burkolata lépcsőzetes a hajtómű gondolák felé és a főfutó-aknák végeinél lévő szögletes dudor is hiányzik, a hajtómű burkolatok felső részének kifelé domborodó íve lemaradt a kiömlők előtt, a vízszintes vezérsíkok és hajtómű-gondolák között alul lévő áramvonalas burkolat pontatlan. Az SMT verziónál is megvannak ezek a hibák, a gerinc formája szintén pontatlan, bár nem annyira.
A Zvezda kit alakhűsége sokkal jobb, leginkább csak a függőleges vezérsíkok kormánylapok alatti része rossz a szögük miatt, de a vízszintes vezérsíkok és a hajtóművek között lévő dudorok szintén pontatlanok, ahogy a C verzió szárnyvégei is. Talán a legnagyobb hiba az orrfutó-akna mérete, ami kb 2mm-rel hosszabb és a futószár bekötési pontja is kicsit hátrébb van a kelleténél.
Ezeken kívül is vannak még hibák, de azok már tényleg elhanyagolhatók.

A méretek terén a kínai makett szinte tökéletes, nagyon pontosak a körvonalai és csupán a törzs szélessége kisebb kb 1mm-rel a szárnyak és vezérsíkok között. Az orosz készlet e tekintetben rosszabb, a fesztáv is kisebb kb 1mm-rel, viszont a hosszból közel fél centi hiányzik, aminek fele valahol a kabin vonalában, a maradék pedig a kiömlők előtt és a törzsvég mellettük lévő nyúlványaiból. A LERX szintén keskenyebb felülről nézve kb 1-1mm-rel, ahogy a vízszintes vezérsíkok is fesztávban és húrhosszban is.

A részletek terén a legrosszabb a kép, mert nagyon hasonlóak és minden területükön az egyik részegység az egyik maketten jobb, a másik elem pedig a másikon, tehát a kettőből lehetne egymást kiegészítve egy nagyjából pontost összehozni. Pl a kabinban a műszerfal, a botkormány és az ülés a kínaiknak sikerült jobban, a műszerfal burkolata és az ülés mögötti kapcsolódoboz az oroszoknak.
Ugyanez a helyzet a futóaknáknál is, az egyik oldaluk az egyik maketten élethűbb és részletesebb, a másik oldaluk a másik maketten. A futóművekből viszont egyértelműen a Trumpeter dobozban vannak részletesebb és finomabb darabok.
A be- és kiömlők terén eltérő a helyzet, mert a kínaiak - járó hajtóművet feltételezve - nyitott kopoltyúkkal és zárt beömlőkkel álmodták meg a makettet, míg az oroszok fordítva az álló hajtóműveknek megfelelően, és ez az alkatrészek kidolgozásán is látszik, pl a Trumpeter zárt redőnyei sokkal szebbek és részletesebbek, mint a Zvezda teljesen sima elemei, ugyanakkor a beömlő csatornák formai kialakítása és a kompresszor lapátsorok utóbbiaknál élethűbbek, ráadásul mellékelték a piros takarólemezeket is a be- és kiömlőkre egyaránt.
A törzs-féklap esetében a kínaiak annyival segítettek, hogy a két lemezt külön adták, így ha belső részletek hiánya okán nyitva nem is lehet felragasztani ezeket, de az alsó lap lógását be lehet mutatni, ellentétben az orosz készlettel, melyben a törzsfelekkel egybeöntöttek a féklapok.
A függesztményeket a Zvezda átgondoltabban készletezte, mert bár mindkettőnél több gépre is elegendő mennyiséget biztosítottak, egy élethű variáció a légiharc rakéták száma miatt a kínai dobozból nem megvalósítható, ugyanakkor az oroszoknál ez nem probléma (az R-60 és R-73 rakétákból is 4-4db áll rendelkezésre, míg a Trumpeter dobozában csak 2-2db található ezekből). Viszont a kínaiak kárpótlásként? mellékelték a rakétaimitátorokat is, 4db R-60 és 2db R-73 imitátort. Az SMT esetében még fukarabbak voltak, mert a két újabb R-77 rakéta mellé csak 1db H-31 rakétát adnak, amiből szerintük is kettőt kell felhasználni. Ezzel szemben a bőkezű oroszoktól már a C verzióhoz is kapunk 4-4db S-24 rakétát és FAB-250? bombát, az SMT változathoz pedig egész arzenált, ami az említetteken kívül tartalmazza a H-29 és H-31 rakétákat, B-13 blokkokat és KAB-500? bombákat, valamint a nagyobb középső póttankot is. A pontosság és részletesség ugyanúgy változó a függesztményeknél is, mint a makettek többi részegységeinél. Azonos típusoknál, pl rakétáknál az egyik makettnél a törzs mérete rossz, a másiknál a szárnyaké stb. De ezek a hibák csak apróságok, nem feltűnőek, könnyebben javíthatók is. A fő különbség a póttankoknál van: a szárny alattiak esetében a kínaiak részletgazdagabbak és a hegesztéseket is kiálló panelvonalakkal imitálták, így élethűbbek is. A törzs alatti póttanknál is ez a helyzet annyi különbséggel, hogy az indító hajtómű póttankon átmenő tűzcsövét az oroszok külön mellékelték, de minden másban jobb a Trumpeter póttankja.

Némi extrát is rejt mindkét készlet doboza. A Zvezda 29-es be- és kiömlőinek fedőlemezeit már említettem, sajnos a kopoltyúk fedői kimaradtak, viszont adnak egy álló és egy ülő pilótát, valamint a kerékékeket is. A Trumpeter erejéből egy elég részletes vontatórúdra futotta "csak". Még egy beszálló létrát el tudtam volna képzelni, hogy ezzel is kompenzálni tudják az oroszok bőkezűségét.

A makettek bontása között nagy különbségek vannak, és egyértelműen a kínai készlet a nyerő e tekintetben, mert szinte csak a legszükségesebb alkatrészeket öntötték külön, sokkal logikusabb és felhasználóbarátibb a bontásuk. A szárnyak és törzs felek egy egységet alkotnak, csupán alsó-felső részekről beszélhetünk, így a szárnyak egy komolyabb illesztési hibától is megszabadulhattunk. Ugyanakkor az orosz makettel szemben a vízszintes vezérsíkok önálló darabok, amik így bármely pozícióban rögzíthetők. Ráadásul gondoltak a csűrők enyhén felfelé kitérített alaphelyzetére is, így vannak egybeöntve a szárnyakkal. A hajtómű-gondolák első felei is csupán 1-1 alkatrész, amiket egy függőleges panelvonal mellett kell illeszteni a gondolák hátsó feléhez, így az illesztés minimális javítást igényel csak. A Zvezda kit teljes hosszúságú gondoláit két-két hosszanti félből kell összeilleszteni és ezért majd néhol az illesztést teljesen el kell tűntetni. További probléma a már említett, törzzsel egybeöntött vízszintes vezérsíkokon kívül a szárnyak és az eltérő verziók miatt a szárnyvégek külön öntése is.

A két kit felülete között is markáns különbségek vannak, elsősorban a Trumpeter makett agyonszegecselt, de kétségkívül látványos részegységei miatt. A felületi részletek finomabbak és jobb minőségűek a kínai készletnél, ugyanakkor mindkettőre jellemző, hogy vannak apróbb eltérések, valamint mindkettő felülete minimálisan érdes, az orosz maketté egy kicsit jobban, bár ez a legjelentéktelenebb hiba.

Nehéz egyértelműen állást foglalni, igazából a két makett elemei és megoldásai kiegészítik egymást, talán célszerűbb lett volna összedugni az orosz és kínai fejeket és egy szinte tökéletes készletet piacra dobni, de így is egyértelműen sokkal jobbak az eddigieknél. Azt már Neked kell eldönteni, hogy mi a fontos számodra, minden relatív.
z
Zoli 649113 2018. szeptember 24. 14:12
Válasz erre
Szia,
Mindkettőhöz kell kompromisszum, szóval attól függ, Neked mi a fontosabb. Holnap tudok bővebben nyilatkozni, de biztos kapsz még addig tanácsokat.
z
Matthias 649111 2018. szeptember 24. 13:56
Válasz erre
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy 1/72-ben szerintetek a Trumpeter, vagy a Zvezda Mig-29 9-13-sa, illetve Mig-29SMT-je a jobb? Illetve a Zvezdának vannak-e komoly hibái és ha igen akkor mik azok?

Üdv.: Matyi
pmheros 646405 2018. június 28. 20:44
Válasz erre
(Ha a Trumpi az APU-73 -ból sem kettőt adott volna, akkor nem a BD3-UMK2A -ból kellett volna azokat legyártanom, és most volna mit küldenem). Szerintem, ha másképp nem boldogulsz, öntesd le valakivel műgyantából.

Üdv.: pmheros
behnagy 646389 2018. június 28. 16:34
Válasz erre
Sziasztok!
Egy 1/72es Mig-29UB készül otthon, amihez függesztő pilont keresek. A gyári Trumpeter készletben van ugyan kettő BD3-UMK2A (ha jól tudom a típusát), de a magyar gépeken ált. 4 db volt belőle.
Hátha van valakinél két db feleslegben... :)
H Nagy Bence
unogrande3@gmail.com
pmheros 646375 2018. június 28. 12:16
Válasz erre
Igen, a leírás alapján jól silabizálsz ;)

Én amikor megvettem, ezen leírás felett elsiklottam, és tévedésből a MIG-203 -at fújtam ki színkártyára, ami szintén jó volt szürkének összhatásban. :)

Üdv.: pmheros
borisz 646369 2018. június 28. 10:23
Válasz erre
Ha jól silabizálom, akkor az AMIG 212 és 213 adják az álcaszíneket?

(Miért nem lehet még mindig kommentet szerkeszteni? :\ )
borisz 646363 2018. június 28. 09:58
Válasz erre
pmheros 646351 2018. június 27. 22:39
Válasz erre
borisz 646348 "Szerintetek mit érdemes MiG-29 világos szürkéjének használni? Az itthoni elfekvő MM szín bedöglött" üzenetére válasz makettinfo.hu/forum/forszoveg.php
www.migjimenez.com/en/aircraft-paints-sets/331-mig-su-colors-grey-green-fighters.html

Üdv.: pmheros
borisz 646303 2018. június 26. 21:17
Válasz erre
Apropó SzMT, ott több gerinc is volt az idők során!
borisz 646284 2018. június 26. 15:36
Válasz erre
Tegnap reggel még majdnem tökéletesnek tartottam, amíg ide be nem néztem. :D
Az (volt) a tervem, hogy befogok elé egy MTZ-t. Éppen valami Grigorijt vadászok a traktorba.
Erre tessék, beleolvastam itt a fórumba. :( :D
pmheros 646283 2018. június 26. 15:33
Válasz erre
Ha már megvan, építsd meg! Aztán ha kiadja egy másik gyártó, akkor építsd meg azt is! Egyébként, ahogy korábban is írtam, ha nem látod a hibát, akkor nem is létezik. Az a lényeg, hogy te boldog legyél vele. Ha másnak makettezel, akkor nem szóltam.
(Tíz évig voltak az Italeri huszonkilencesek fenn a polcomon, sokkal jobban mutattak, mint most az üres helyük, pedig azok sem voltak tökéletesek.)

Üdv.: pmheros
borisz 646245 2018. június 25. 21:47
Válasz erre
Hú, köszi! Zolinak is köszönöm, de egyszerre csak egyre lehet válaszolni. :(
Még jó, hogy nem csak hogy megvan, de napokat töltöttem arra, hogy kisilabizáljam a korrekt festésmintát az orosz matricához. :(
Zoli 646237 2018. június 25. 16:00
Válasz erre
Szia,

Ez igazából mind egy hiba, a törzs rossz keresztmetszete. A C verziónál a legrosszabb a helyzet gerincügyileg, viszont valamelyest javítható, és úgy már sokkal emészthetőbb a látvány. Van ezen kívül is pár hibája, de azok apróságok.
A Zvezda kitnél is bőven vannak hibák, bár annyira egyik sem látványos, mint a kínai gerince. Nekem a mérethibás törzs a legdurvább, bár az se olyan látványos.
z
pmheros 646234 2018. június 25. 14:28
Válasz erre
Rossz a törzs. Végig rossz, minden szeletében. Nem a sziluettje oldalról, hanem a keresztmetszete. Kis túlzással jobban hasonlít a törsz, és a törzs-szárny találkozása egy Szu-27 -re, mint egy Mig-29 -re. Sajnos nem csak egy hiányzó panelvonal, amit elég ha bekarcolsz.

-A fülke vonalában (annak közepétől előre felé) nem függőleges a kabin külső oldalfala mint kellene
-A törsz és a "lerx" kapcsolódása helyenként túl nagy rádiusszal történik
-Plexi előtt (tövében) van egy "fénytörés" kétoldalt ami kiemeli, hogy ott is kerekebb a törzs (orr) teteje a kelleténél. Az igazin nincs ilyen "ugrató"
-Az örvénykeltő eleje nem lett megvalósítva (a zvezda -ának nem véletlen idétlen az alkatrész-bontása, ők erre odafigyeltek)
-A gerinc egy lekerekített tetejű háromszög sátor, köze nincs az eredeti formájához
-Az előbbi következménye hogy nem kerülhetett fel a plexi keretére a jellegzetes "lépcső", ami a gerincre is tova kellene futnia

Ezek csak azok a nagyobb formai hibák, amik gép elején, és a tetején vannak. Pont amik kinéznének rám a vitrinből.

Üdv.: pmheros
borisz 646233 2018. június 25. 13:16
Válasz erre
Hol szorít a cipő a Trumpeternél?
Egyszer-kétszer kerestem már, de konkrétat még nemigen találtam. :(
migi 646177 2018. június 23. 16:32
Válasz erre
Szerintem már minden hazai webáruházban kapható .
lacipapa 646149 2018. június 22. 23:06
Válasz erre
Köszönöm,mindenkinek a segítséget!
Laci
lacipapa 646137 2018. június 22. 16:28
Válasz erre
Köszönöm.gwh?Nem ismerem.Hol lehet beszerezni?Gondolom külföldről.
Daala 646136 2018. június 22. 16:09
Válasz erre
gwh
lacipapa 646126 2018. június 22. 13:36
Válasz erre
Szervusztok!
Szeretnék egy magyar,egy üléses 29-est,1:48-ban építeni.Azt a szép kéket,fehér csillagokkal.
Melyik készlet volna hozzá a legjobb?Lehetőleg minél kevesebb átépítővel.
Persze,biztos kell hozzá valami + úgy is.
Köszi,Laci
pmheros 646121 2018. június 22. 10:21
Válasz erre
Csináld úgy mint én. Kezd el építeni a Trumpi 9-12 -őt, közben nézegess eredeti fotókat a gépről. Minél több "részletet" igazítasz a képek alapján a kínain, annál inkább érezni fogod, hogy érdemes lehet megvárni azt az orosz készletet. Persze mindenki más hibákra érzékeny egy makettnél, az is lehet neked bejönne majd a most kapható Trumpeter is.

Üdv.: pmheros
Zoli 646116 2018. június 22. 09:14
Válasz erre
Szia,
Szerintem tuti ki fogja adni, csak az orosz malmok lassan őrölnek...
Akkor mindenképp érdemes kivárni, ha a kínai egy durvább hibája miatt nem alternatíva. Amúgy az orosz 29-eseken is van hiba bőven, bár nem olyan feltűnő.
z
4WD 646102 2018. június 22. 05:30
Válasz erre
Vajon a ZVEZDA kiadja valamikor a 9-12-es verziót is 1/72-ben?
Érdemes rá várni?
László58 646076 2018. június 20. 23:09
Válasz erre
Egy link a MiG-29 festéséről:
http://sambzik.narod.ru/country.htm
f2d 645167 2018. május 30. 19:17
Válasz erre
73064837o2
73064837o2

Zvezda MiG-29C

www.master194.com/forum/viewtopic.php
f2d 643831 2018. április 30. 13:27
Válasz erre
Na igen, kinek hol az ingerküszöbe. Nekem sok minden belefér, főleg, hogy az 1/72 a kompromisszumokról szól. Mondjuk nálam gyorsan értékét veszti egy makett, mikor meglátok egy jobbat, még akkor is, ha csak egy kicsit rosszabb.
Zoli 643828 2018. április 30. 12:46
Válasz erre
Pedig ezt a minőséget sokkal könnyebb kihozni abból, mint a Zvezda kitből.
Sajnos mindegyik gerincét elrontották, talán a C verzióét a legjobban. Persze más hibák is vannak, amit lehet finomítani, vagy együtt élni vele. Egy teljesen pontos maketthez már szabdalni is kell, de kérdés, ér-e annyit az a pontatlanság?
z
f2d 643826 2018. április 30. 12:38
Válasz erre
Nem gondoltam volna, hogy Trumpeter-ből ezt ki lehet hozni.
Kár hogy az SMT (az én kedvencemet) a leglátványosabb helyen rontották el, a gerinctartálynál.
Zoli 643821 2018. április 30. 12:05
Válasz erre
Szia,
Tényleg nagyon szép a makett, bár van még rajta hiba, amit kijavíthatott volna az építő. Nekem egy kicsit sötétnek tűnik, de attól még gyönyörű, ha egyszer ilyet tudnék...
z
f2d 643810 2018. április 29. 20:50
Válasz erre
imageproxy
imageproxy

Trumpeter 1/72 MiG-29A, mennyire jól néz ki, akár egy 48-as vagy nagyobb.

www.britmodeller.com/forums/index.php
ltom74 639870 2018. február 13. 11:35
Válasz erre
Zoli 639860 2018. február 13. 09:55
Válasz erre
Szia,
Nem, ugyanúgy 6 pilon van a szárnyak alatt.
www.airplane-pictures.net/type.php
A MiG-35 a 8 pilonos.
z
ltom74 639857 2018. február 13. 09:41
Válasz erre
Sziasztok
Most rendeltem meg a trumpi mig-29 smt.
Ennek a verzionak nem 8db szarny alatti pilonja van?
Az összeszerelési szerint mintha csak 6 lenne mint a sima 9.12 -nek :-(
páncélos 638391 2018. január 17. 19:08
Válasz erre
Weizi 638358 2018. január 17. 13:53
Válasz erre
A kerítésnek semmi baja sem lett!:-)
ssanyi 638357 2018. január 17. 13:51
Válasz erre
Üdv!

Amikor a kerítésen keresztül "áthajtott" a 44-es főúton.
Weizi 638356 2018. január 17. 13:51
Válasz erre
2008-ban hasra szállt a kecskeméti betonon! A pilóta katapultált a gép pedig keresztülvágott a 44-es főúton és egy kisebb erdősáv kiírtása után megállt! Javíthatatlanul összetört! Nem műszaki meghibásodás vezetett a esethez.
páncélos 638349 2018. január 17. 13:07
Válasz erre
Köszönöm a válaszokat mindenkinek.
A 15-ös gép mikor semmisült meg? -erről nem tudtam.
Weizi 638346 2018. január 17. 12:11
Válasz erre
Valójában három gép semmisült meg! (17,02,15) Valamint két gép van Szolnokon egy reptéren (18) és egy a Reptárban (05)! Így van csak 23.
Zoli 638340 2018. január 17. 11:39
Válasz erre
Nekem úgy rémlik, hogy történtek már próbálkozások az értékesítésükre, de az állapotuk miatt senkinek nem kellettek eddig. Azóta bármivel is javult a helyzet, esetleg kivonás után fel lettek újítva?...
z
Rumcájsz_52 638334 2018. január 17. 11:23
Válasz erre
Valószínűleg arról a két gépről lehet szó, amiket műrepülésekkel "szétrepültek" légi-bemutatókon. Ez azt jelenti, hogy kritikus, fő terhelési, bekötési csomópontokon a korlátozáson túli túlterhelések miatt repedések keletkeztek, így a gépeket le kellett tiltani a repülésről, így azért nehezen lenének eladhatóak. (Nem mintha a többi a hosszú és nem túl korrekt tárolás miatt sokkal közelebb lenne a repülőképes állapothoz!)
R.
páncélos 638327 2018. január 17. 10:45
Válasz erre
index.hu/kulfold/2018/01/17/orosz_engedely_nelkul_adna_el_magyarorszag_a_mig-29-eseit/
A cikk 23 gépet említ. Ha jól tudom 28db volt. Ebből kettő lezuhant, maradt 26. Egy elment Szolnokra. A megmaradó kettő sorsa érdekelne, tudja valaki?
Zsolt75 631834 2017. augusztus 29. 16:35
Válasz erre
vatya1 631797 2017. augusztus 29. 08:24
Válasz erre
mindegy össze rakom dobozból lesz amilyen lesz
vatya1 631793 2017. augusztus 29. 07:44
Válasz erre
most tudtam meg hogy a 19pm és a 17pf se jó dobozból Magyarnak :( sajnos ezt nem tudtam és elég drágák az átalakítok a 29hez is kár jó lett volna egy szép Magyar sort csinálni :(
vatya1 631792 2017. augusztus 29. 07:06
Válasz erre
Szia 4WD!
Igen tudom
meg ajánlottak is 8000ft 4db de ennyit az egész makett nem ér :(
4WD 631790 2017. augusztus 29. 06:17
Válasz erre
Haliho!

A régi FM Detail Sets készletben voltak javított pilonok, és kiömlő is. Maradt belőlük 1-2 marékkal.
  Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.,17.,18.,19.,20.,
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20.,
21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31., 32., 33., 34., 35., 36., 37., 38., 39., 40.,
41., 42., 43., 44., 45., 46., 47., 48., 49.