/ Fórumok /

Közkinccsé teszem

Úgy gondolom mindenkinek van a fiókjaiban,fényképalbumjaiban számítógépében, a gondolataiban olyan repüléssel kapcsolatos
leírás, élmény, kedves emlék, amit csak úgy a többiek
örömére szeretne megosztani velük is, mindenféle téma és
kategória nélkül. Csak egy szempont legyen, a repülésről szóljon.

A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
<<< Vissza  
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12.
mig23papa 498322 2008. április 3. 23:55
Válasz erre
búza

véleményeddel nem vagy egyedül, szerencsére
Kicsi 498321 2008. április 3. 23:28
Válasz erre
Egy kis kiegészítés a jogi csűrcsavarokhoz:
A szerzői jogokat ne keverjük az iparjogvédelemmel! Az előbbi a szerző halálát (és nem az adott mű készítését!) követő 70 évig tart (tehát ilyenek még a II. Vh-s dolgok is). A szerzői jogok (pl.: könyv, zene, színészi előadás, stb.) automatikusan védelem alatt állnak, míg az iparjogvédelem területén (találmányok, védjegyek, know-how, stb...) a levédéshez egy külön eljárásra van szükség, ami igen hosszadalmas és költséges is.
A lényeg, hogy a fotó nyilvánosságra hozatalához az azt készítő engedélyére van szükség.

A személyiségi jogok megint csak egy másik tészta: itt bizony aki rajta van egy fotón, annak hozzá kell/kéne járulnia valamilyen formában a nyilvánosságra hozatalhoz. Magamnak tehát csinálhatok fotót másvalakiről, de ahhoz, hogy ezt feltegyem a netre, már az illető engedélye szükséges.

Privát véleményem szerint az egész szellemi alkotások joga egy baromság, senki se veszi komolyan, nem azért írtam, amit írtam, mert emellet kívánnék kardoskodni, csak hogy kb. képben legyen az ember.
búza 498319 2008. április 3. 20:34
Válasz erre
Kedves Barátaim!
Az utóbbi évtizedekben sokan, rengeteg energiát, fáradtságot és pénzt áldozva gyűjtögettük a repülésröl szóló anyagokat, képeket. Néhányan közülünk az elmúlt időben saját és családjuk jövőjét is feltették erre a lapra, amikor tiltott helyen és időben tették ezt. Hihetetlen mennyiségű információ gyült össze különböző fényképalbumokban és számítógépeken. Sajnálatos módon ezek nem kerültek eddig nyilvánosságra. Megértem, ha valaki egy kiadvány megírásából, vagy bármilyen más módon szeretné viszontlátni azt az anyagi áldozatot, amit a repülés irodalmának feldolgozása érdekében hozott. Tiszteletben is tartom kérését, hogy az ő általa birtokolt anyagokat ne hozzam nyilvánosságra. Az ettől eltérő esetekről viszont azt gondolom, hogy éppen itt lenne az ideje egy olyan adatbázis létrehozásának, ami az elmúlt évek nehezen mgszerzett anyagait nyilvánosságra hozza, egységbe csomagolja, mindannyiunk közös hasznára. Ezért tisztelettel megkérnék mindenkit, hogy a nem publikálandó anyagait tegye nyilvánossá!
mig23papa 498318 2008. április 3. 19:04
Válasz erre
A mellékelt szöveget egy jogász fogalmazta meg részemre, ami szerintem így tisztességes és jogszerű.

"A honlapomon közzétételre kerülhetnek olyan fotók, amelyeken szereplő személyek kilétét homály fedi. A közzététel egyik célja a repüléstörténet kutatása, valamint a fotókon szereplő személyek beazonosítása. A személyiségi jogok maradéktalan tiszteletben tartására törekedve kérek mindenkit, hogy aki a saját maga által készített felvételt, saját magát, avagy közeli hozzátartozóját a fényképeken felismeri, és annak nyilvánosságra hozatalát bármely okból ellenzi, jelezze ezt a tényt az oldal szerkesztőjének, (mig23papa@freemail.hu címen) aki az adott fényképet, és a fényképen szereplő személy azonosíthatóságával kapcsolatos valamennyi információt véglegesen törölni fogja. Ugyan ez a kérésem a mások által készített képekkel kapcsolatban is, amennyiben nem kívánja látni azokat a lapomon."

Talán itt is alkalmazható lenne hasonló.
Macal 498316 2008. április 3. 19:02
Válasz erre
Jó, okés, vannak képek amiket szerzői jog véd. De ha mondjuk:
1: kimegyek és lefényképezek valamit, az nem védi, hacsak nem vagyok annyira önző, hogy szerzői jogot vásárolok rá.
2: Ha jóltom a legmagasabb idő ami a szerzői jogot illeti az 50év, ergo minden második világháborús, vagy korábbi kép simán felmehet...
A többin meg kotoljanak, akik levédték...
Itt ha jól tom nem teljes könyvek, meg hasonlók feltöltéséről volt szó...

"...olyan repüléssel kapcsolatos
leírás, élmény, kedves emlék, amit csak úgy a többiek
örömére szeretne megosztani velük is, mindenféle téma és
kategória nélkül..."

Pl, egy kedves emlék nem hiszem hogy jogdíjas:)
Mekett 498315 2008. április 3. 18:46
Válasz erre
Sziasztok!

Mint már annyiszor, most is előkerült a szerzői jogok kérdése. Továbbra is mindenkit arra kérünk, hogy tartsa tiszteletben a szerzői jogokat. Ennek a topiknak nem a jogok megsértése a célja, sőt!
Ezért a topikot nem zárjuk be, ahogy az autókat sem zúzatjuk be, mert elgázolhatnak vele valakit. Használja mindenki rendeletetésszerűen.

Üdv
Mekett
mig23papa 498314 2008. április 3. 18:41
Válasz erre
Kedves Ákos, és f2d!

Ezt a topikot én kezdeményeztem. Legyetek szívesek újra elolvasni hogy milyen céllal is?
Melyek azok az ide felkerült képek, melyeket szerzői jogok védenek? A szerző kilétét nem bizonyítja, ha rá van írva a neve a képre. Nekem is megjelent már olyan képem, amire nem az én nevem van ráírva. A neten is találtam saját képet, amit nem én tettem fel oda. Mégsincs szándékomba bárkinek is reklamálni. Olvassátok el a honlapomon,gportal.hu/portal/mig23/ a jogi nyilatkozatban én hogyan oldottam meg ezt a "jogi" problémát.Ha mégsem a saját képemet teszem fel, oda írom kinek a műve. Itt is ugyanarról van szó.
Amúgy a nertől bármi szabadon letölthető, és használható egészen addig, amíg nem jogtalan haszonszerzés céljából teszed azt. (Ez még a sokat vitatott zenékre és filmekre is érvényes).

Nyissatok ti is bátran topikot, "Saját képeim" címmel. :-)

Üdv: Laci
f2d 498313 2008. április 3. 12:54
Válasz erre
Van benne valami. Ez nam csak a képekkel, hanem minden más szellemi termékkel így van, pl újságból bescannelt cikkek, más internetes forrásból kimásolt szövegek, stb. Esetleg lehetne egy olyan topic ahol mindenki a saját fotójait osztja meg másokkal.
Ákos 498312 2008. április 3. 12:46
Válasz erre
Ez szerintem nem megoldható, mert már az eddig feltett képek is problémásak, nagy részüket szerzői jog védi, tehát itt sem lehetne.
Maximum a saját készítésű fotókat lehetne feltöltögetni, netről leszedetteket nem.
Ezért én a topik törlését támogatom.
Mustang 498311 2008. április 3. 12:42
Válasz erre
Az ötletet én is csak támogatni tudom.
2 DVD képem nekem is van már otthon mindenfajta gépről
Ez mindenkinek segitség lenne
Macal 498310 2008. április 3. 10:53
Válasz erre
Srácok, főként az oldal szerkesztői:)

Szerintem ezekhez a képekhez lehetne csinálni egy ugyanolyan feltöltési felületet, mint az új makett cikkekhez, amolyan "wikipedia" jelleggel. Mindenki hozzátesz a cikkekhez, és a képeket, forrásanyagot, infókat, nézeti rajzokat stb, egy helyre fel lehetne tőlteni kategórizáltan.
De ez csak egy ötlet, szerintem jól átlátható lenne, és könnyebben lehetne referencia anyagot keresni...
Ha esetleg elég sok összejön, ki lehetne adni könyvben:P
Üdv:
Macal
mig23papa 498309 2008. április 3. 10:48
Válasz erre
06
06

Valaki keresett Mig 15 képet, megtaláltam végre
<<< Vissza  
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12.