/ Fórumok / Versenyek, rendezvények /

Bolyai makettverseny

Az ország egyik legrangosabb és legnagyobb hagyománnyal bíró makettversenye Budapesten.
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.,17.,18.,19.,20.,
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20.,
21., 22., 23., 24.
Elektrolakatos 569781 2014. október 17. 13:26
Válasz erre
Tomi!

Szerinted mi alapján kellene szétválasztani a doboz/feljav kategóriákat?
Milyen szempontoknak kellene itt is, ott is minimum-maximum megfelelniük?
Minden egyes szekcióban külön-külön kellene akkor ezeket meghatározni!
Ki/kik az/azok aki ezeket figyelemmel kíséri, felügyeli?
Ki/kik az/azok akiket a megnövelt kategóriákat lezsűrizik?

Még folytathatnám az ezzel kapcsolatos problémák felsorolását, de nincs értelme. Mindössze azt próbáltam jelezni, hogy nem véletlen nincs ilyen jellegű bontás mindenhol, és mindenben. (mert igenis létezik a doboz/feljav itthoni versenyen is, csak lehet nem abban a szekcióban ahol akár te is indítanál munkát)Néhány évvel ezelőtt az egyik berényi verseny előtti utolsó megbeszélésünkön, több órán át vitáztunk legyen-e kamion doboz/bontott vagy sem. Végül lett, de ehhez a szabályzatot kellett megfelelően átalakítanunk. Mivel egy polgári kategóriáról van szó, ezt egyszerűen meg lehetett lépni. Rep,hj esetében ez már sokkal bonyolultabb. Csak egy példa, adva van X gyártó rep makettje, ami öntésileg pozitív paneles, pozitív szegecse...de a valóságban mindezek negatívak. Fogja magát a makettező, és visszacsiszol mindent, majd bekarcolja a megfelelő helyeken, valamint átgurítja rajta a rádlizót, és onnan kezdve megfelel. Akkor ez most feljavított, vagy doboz, hisz effektíve semmit nem tett hozzá, csak azt használta fel amit a dobozban talált.

Üdv: Elektro
cimber 569779 2014. október 17. 12:56
Válasz erre
Szia vfrtom!

Van olyan makettem, amiben egy darab gyári feljavító sincs, saját viszont nem kevés.
Mesterben ezüst minősítést kapott.

Tehát egy full dobozból épült makettről van szó, amit csak házilagos anyagokkal, alkatrészekkel javítottam fel.

Akkor ez most melyik kategória lenne szerinted, dobozos, vagy feljavított?

Ha dobozos, akkor nyilván megmosolyogtak volna, hiszen - ahogy András írta - már ránézésre látszik egy maketten, hogy feljavított- e vagy sem és az milyen minőséget képvisel.
Annál nyilván ez több volt.
Ha feljavított, akkor meg mégiscsak lehet fillérekből elfogadható makettet építeni?
Mégegyszer egy forintot sem költöttem gyári feljavítóra!
vfrtom 569778 2014. október 17. 12:47
Válasz erre
Sehol nem írtam , hogy nincs esélye a dobozból építettnek. Csak szerintem nem egy súlycsoport. És pont. Nem hiába vannak a technikai sportokban is kategóriák(nem indul egyszerre stock és gyári tuning).Ez csak egy példa!Nem kell kiforgatni. Én is láttam már szépen épített makettet, nem erről volt szó.
ssanyi 569775 2014. október 17. 11:56
Válasz erre
Messerschmitt Bf 109G10 Rosemarie
Messerschmitt Bf...

Üdv!

Sajna eddig én is azt olvastam ki a hozzászólásaidból hogy feljavítók nélkül nem sok esélye van egy makettnek akár hobbi akár mester kategóriában.
Nézzük más szemszögből, jó témaválasztás.Szerintem ez sokkal fontosabb mint a feljavítók mennyisége.
A zsűrizéssel kapcsolatban pedig hangot kell adni (persze kultúráltan, mert volt már erre is rossz példa) ha valami gondunk de azon melegében a helyszínen.!

Fényképes példát én is tudok jó teljesítményre (Mesterlevelet nyert vele az illető), van kedvetek tippelni mennyi feljavító van benne?
AndrásH 569774 2014. október 17. 11:43
Válasz erre
Még egyszer bemásolom ide, ez az álláspontod, ezek a saját szavaid:
vfrtom 569595
"Szerintem meg úgy lehetne bontani a kategóriákat, hogy dobozból és feljavított. És plusz a profi amatör.Mert teszem azt nekem nincs pénzem egy 2000 Ft. maketthez 5-6-10ezer forintért még hajtómüvet, fegyverpilont, orrkúpot , toronyórát lánccal venni akkor miért kerülök hátrányba? Mondjuk ez sem megoldás mert láttam már makettet indulni doboz kat.ban de talán a harckocsiteknö volt csak eredeti...
A zsürizés meg sosem lesz elfogulatlan, mindig benne lesz a tetszik nem tetszik, ismerem ,nem ismerem tényezö.Ha tetszik, ha nem..."


vfrtom 569667
"Szerintem meg igenis van értelme, szét venni. Merthogy ha én ráköltök 10.000 Ft-ot egy 1500 Ft.os makettre és indítom a hobby kat.-ban sokkal esélyesebb a mellette álló dobozosnál. Meg mester kat.ban szintén.Meg ne legyek bekényszerítve egy vásárlási örületbe , csak mert mesterben szeretnék indulni.Pl. gondolom egyböl kivágnák a 48-as monogram mi-24-emet mert nincs feljavítva?"

Már egypárszor leírtam, hogy értékelésnél hobbiban nem fog számítani, hogy nincs gyanta kabin a gépben. Tudom, mert ültem már egypárszor a zsűriben. Úgy látszik, valamiért nem akarod meghallani, elfogadni, ez ellen sajnos nem tudok mit tenni.
Colossum 569773 2014. október 17. 11:42
Válasz erre
Sziasztok! Van olyan oldal, ahol lehet megtekinteni a nyertes pályaműveket? Sajnos csupán az első napon voltam ott és érdekel az eredmény!
vfrtom 569772 2014. október 17. 11:26
Válasz erre
Nem személyeskedés, de ha nem érted meg mit mondok és te is csak azon lovagolsz hogy dobozból is lehet aranyérmest alkotni akkor tényleg elfogynak az érvek.
A személyes dolog a zsűriben meg csak hab volt a tortán.
SOHA nem mondtam , hogy dobozból nem lehet gyönyörűt alkotni.
Azért ne hasonlítsuk össze a dragon szemenkénti lánctalpját egy műgyanta felszerelés csomggal, vagy egy műgyanta kabinbelsővel esetleg egy méret-alak helyes harckocsi toronnyal...
AndrásH 569771 2014. október 17. 11:00
Válasz erre
LOL
Ilyen az, amikor elfogynak az érvek, és marad az üres személyeskedés :D
vfrtom 569767 2014. október 17. 10:49
Válasz erre
Nem ez az alapja, egyes szöveg értésből ülj, le.
gubaa80 569764 2014. október 17. 10:12
Válasz erre
aec
aec

Sziasztok

Dobozból, nem dobozból készült vitához egy gondolat. Ezt manapság nem lehet már szétválasztani. Pl. az AFV Club, Hobbyboss, Trumpeter, Dragon stb. makettek döntő többsége, már bőven tartalmaz maratást, szemenkénti láncot, fém lövegcsövet, néha még gyanta kiegészítőt is. Ezek mind benne vannak a dobozban. Ha így, dobozból megépítem a makettet, akkor ez doboz kategória. Ha ezt a makettet leteszem a doboz kategóriába, az a vád fog érni, hogy ez nem is ide való. Pedig oda való, mert ez volt a dobozban. Ahogy többen is írták, lehet minden földi jóval megtömni egy makettet, de ha megfolyt a ragasztó, vagy az öntőkeret csonk még ott van, nem lesz "gusztusos", hogy egy versenyen pontozzák. És most csak építési hibákat írtam. Egy doboz makettet is el lehet készíteni igényesen. Csatolok egy képet, hogy lásd mit lehet dobozból megépíteni. Ez egy miniart makett, tényleg OOB kategóriában.

üdv
Zsolt
AndrásH 569763 2014. október 17. 10:11
Válasz erre
Hagyjuk, valóban. Én pontosan értem mit írtál. A mondanivalód az volt, hogy szét kellene bontani a hobbi-haladó szinteket még egyszer kétfelé, azaz hobbi doboz-hobbi feljavított-haladó doboz-haladó feljavított szintekre, azon az alapon, hogy a zsűri mindig inkompetens, képtelen elvonatkoztatni a tetszik-nem tetszik, ismerem-nem ismerem kategóriáktól, és képtelen látni a munka értékét, és ezért bele vagy kényszerítve a vásárlásba.
Én elmondtam, hogy ez miért értelmetlen és hülyeség hobbiban, azt meg még nem is fejtettem ki, hogy miért értelmetlen haladóban.
Podva 569762 2014. október 17. 10:09
Válasz erre
Sziasztok
Egyetértek Andrással, és ha megengeditek kiegészíteném azzal, hogy a feljavító készletek nem szabadna azért bekerülnie egy-egy makettbe,hogy hátha azt attól jobban értékeli a zsűri...Nem a verseny a dolog élvezeti része, hanem az építés... szerintem.:)
Arról meg már nem is beszélve, hogy a rengeteg feljavítás közül is ki kell tudni választani, mi az ami esetleg okvetlenül kell, és mi az ami csak pénzkidobás...
Üdv Viktor
vfrtom 569760 2014. október 17. 10:04
Válasz erre
Hagyjuk inkább.Te nem érted mi volt a mondanivalóm.
Lipi 569756 2014. október 17. 09:46
Válasz erre
Sziasztok!
A "dobozból-nem dobozból, vitához nem igazán akarok érdemben szólni. Hiszen én elmondtam már az én verziómat a plusz kategóriáról. Mondjuk lehet, hogy ha ahogy írtátok sok versenyen használják, van értelme.
Bebá okfejtését azt hiszem értem. Ő arra gondolt talán, hogy ennek az egésznek csak játéknak szabad lennie, nem hivatásnak. Mert akkor már elveszti a lényegét, az örömöt. Hiszen mi már a homo ludens, a játékos emberhez tartozunk, és tudnunk kell(ene) játszva szórakozni. De sajnos a magyar mentalitás szélsőséges, és nem mindig tudjuk elválasztani a játékot az élettől. Nem tudjuk szó nélkül lenyelni, ha valaki megelőz minket bárhol és bármikor.. Ez mondjuk sajnos a mai világ eredménye is, ahol mindenütt azt sulykolják a fejedbe:"aki lemarad, kimarad". :(
Sajnos én magam is első indulatból felhorgadok ilyen, vagy hasonló szitukban, és kemény tudatos önfegyelemre van szükségem, hogy elnyomjam magamban ezt az érzést, és a játékokat annak kezeljem, amik valójában. Csak játéknak, kikapcsolódásnak.
A zsűrizésről cimber írta azt hiszem az igazat: "Az ismerem nem ismerem dologról annyit, hogy aki így pontoz azt nem szabad meghívni legközelebb.
Szólni kell a zsűri elnöknek és kész.
Ha nem szól senki sosem lesz megoldva ez a kérdés."
Valóban, nem szabad elmenni az ilyen dolog mellett szó nélkül, hiszen az ilyen részrehajló zsűrizés veszi el pont a versenyektől sok ember kedvét. Már gyerekkoromban sem szerettem árulkodni, de ha ilyen szitunak lennék szem-fül tanúja, bizony mindent igyekeznék megmozgatni, hogy az igazság kiderüljön.
AndrásH 569755 2014. október 17. 09:39
Válasz erre
"Mert az belátható ,szerintem, hogy a hobbi kat.ban nem egyenértékű egy dobozból , igényesen megépített makett, egy ugyan olyan szinten elkészített, ám műgyanta és-vagy maratással felpiszkált művel."

Én azt látom, hogy a fejedben csak valamilyen ködös elképzelés van arról, hogy egy makett mitől lesz "jó", és ez a legnagyobb probléma. Amíg ezt nem rakod tisztába magadban, addig szerintem eleve nehéz lesz magasszintű makettet kiadni a kezedből, hiszen egy olyan célt akarsz eltalálni, amit nem is látsz tisztán.
Hajtogatod azt, amit már megcáfoltunk. Ha egy 1300Ft-os makett kiegészítők nélkül érhetett aranyat Mosonmagyaróváron, akkor mégis miért kötöd az ebet a karóhoz, hogy a nem feljavított makett úgysem lesz értékelve, illetve az értékelés szempontjából nem lehet egyenértékű a gyantával-maratással kitömöttel? Nyugodtan elhiheted, hogy hobbiban pontosan lehet látni egy dobozmaketten is a makettező tudásbeli szintjét.

Én azt javaslom, hogy járjál versenyekre nézd meg a jobb munkákat, és próbáld meg megfogalmazni magadnak, hogy egy makett mitől lesz díjazott. Beszélgess olyanokkal, akiknek már van elképzelésük erről. Ma már az interneten is megnézheted a világ legjobb makettezőinek munkáit. Versenyezz! De mindig kérdezd meg a zsűrit utána, hogy mi a véleménye a makettedről, mert az őszinte kritikából lehet a legjobban tanulni.
vfrtom 569740 2014. október 17. 08:32
Válasz erre
Látom vicces kezd lenni a téma :D, nem az árakról van szó. Arról indultam , hogy miért nem lehet adott kategórián belül szétválasztani a dobozból illetve a feljavított maketteket. Persze ahol ezt meg lehet tenni.Mert az belátható ,szerintem, hogy a hobbi kat.ban nem egyenértékű egy dobozból , igényesen megépített makett, egy ugyan olyan szinten elkészített, ám műgyanta és-vagy maratással felpiszkált művel. SENKI munkáját nem szeretném kritizálni.A szememben éppoly gyönyörködtetőek mindenki művei.
De azért vannak hiányosságok a zsüriben is. -"Egyetlen pozitív dolgot említettek, hogy a hajócsavarok nagyon szépen vannak megfújva (ecsettel festettem őket)."-
Végezetül elnézést , hogy beleszóltam olyan dologba ami tulajdonképpen messze áll tőlem, nem indítok makettet versenyen, mert néhány éve fülem hallatára súgott össze a zsűri, hogy "-Te, ez a xy makettje ? -Igen. -Akkor ő lesz az első. -Ok."
Latya 569739 2014. október 17. 08:27
Válasz erre
Köszönöm
Most már Teljesen értem !
Varjúbácsi 569738 2014. október 17. 08:26
Válasz erre
Vrftom!
A versenykiírás szerint az adott kategóriában "mester" minősítést szerzett versenyző csak "mester"-ben indulhat, DE ha pl. repülőben "mester", polgári jármű kategóriában indulhat "hobby" kategóriában. Egészen addig, amíg ott is meg nem szerzi a "mester" minősítést.
Mesterben egyébként BÁRKI indíthatja a munkáját. Ebben a kategóriában MINDEN munkát pontoz a zsűri, és ha a teljesítmény elér egy meghatározott %-ot, akkor kap az építő mesterlevelet.
A "mester" kategória kiírásában NEM SZEREPEL feltételként, hogy nehéz ezrekért kiegészítőket KELL vásárolni. NEM a beleölt pénztől lesz mester a makett, hanem a minőségtől. Nyilván vannak elvárások, amiket könnyebb teljesíteni, ha megveszed a feljavítót, de ugyanazt előállíthatod filléres hulladékokból, sziszifuszi munkával.
Pl. hajóban vehetsz maratott korlátot ezrekért, de megcsinálhatod sk. is, trafóhuzalból.
Beépíthetsz maratást, de ha meg tudod csinálni a Piros Arany tubusából - mint anno megtettük sokan - és legalább annyira jó lesz, nem fognak lepontozni.
Elektrolakatos 569736 2014. október 17. 08:10
Válasz erre
Tanárúr...tedd hozzá, hogy éppen ezért minden pontozón megvan a lehetősége adott szempont kihúzásának.
Elektrolakatos 569735 2014. október 17. 08:09
Válasz erre
Máté!

Bebá a makettezés alapcéljára próbált utalni evvel a jelzővel...szerintem.

Jelezve, hogy verseny ide, verseny oda, akkor is elsődlegesen egy könnyed szórakozás kellene legyen, nem pedig harc a díjakért!
Varjúbácsi 569734 2014. október 17. 08:09
Válasz erre
Latya!
Ha a járművet nem egy pucér alapra teszed, hanem pl. kockaköves úttestre,füves területre, és odateszel egy útjelző táblát, az nem dioráma. Ha melléteszel egy-két figurát, de még mindig a JÁRMŰ van a középpontban, akkor az "vignetta". Ha a kompozíció egy történetet mesél, több figurával, épülettel, több járművel,stb. akkor az a dioráma.
Az "épített környezet" tehát minden olyan munkadarabnál pontozandó, ami nem egy csupasz alapon áll.
cimber 569733 2014. október 17. 08:03
Válasz erre
Micsodaaa?

Dehogy beszélünk el egymás mellett.
Egyszerűen nyilván önigazolást szeretnél magadnak és megmagyarázni, hogy miért nem akarsz mesterben indulni.
Mi az, hogy egyikünk ezt mond a másikunk azt?
Nem is értem, ugyanazt a fórumot olvassuk?
Novák Máté 569727 2014. október 17. 06:24
Válasz erre
Üdv!
Nem olvastam az itteni okfejtéseket és nem is fogom, csak most hirtelen bebá hozzászólásából szemet szúrt az, hogy "ez egy játék". Én lassan 2 éve festek figurákat (nem a fröccsöntött cuccokra kell gondolni), jó néhányat begyűjtöttem már és majdnem mindegyiknek a dobozán ott van, hogy THIS IS NOT TOY! A klubtársaim a hónap végi összejövetelre rendszeresen hozzák be a viszonylag új szerzeményeiket (harcjárművek, repülők), amiknek túlnyomó részén szintén ott figyel ez a kis szösszenet. Most akkor hogy is van ez?
bebá 569724 2014. október 17. 01:19
Válasz erre
Helló fiúk!

Igyekszem rövid lenni hiszen már majdnem mindenről volt szó.
Úgy érzem, tapasztalom, hogy mi magyar makettezők túlzottan nagy feneket kerítünk a versenyeknek.A rendezvénynek,kategóriáknak,zsürizésnek, díjazásnak stb.Sajnos nem tudom miért, mi a kiváltó ok!Ez egy játék -a dobozok oldalán az ajánlott életkor-még akkor is ha mi felnőttek is üzzük. Az ember alapvetően szeret játszani mindegy hogy mit.Valaki írta hsz.-ben -elnézést, hogy nem keresem vissza- semmi nem történik ha nem vagyunk elsők,helyezettek,esetleg a "futottak" még csoportban végzünk.És ez így igaz.

Az egy vagy kétnapos rendezvényről.A szervezők igyekeznek valamilyen alkalomhoz -gyerek nap,kocsonya fesztivál,falu nap stb.-kötni a kétnapos rendezvényüket.És ezt azért teszik, hogy minél többen láthassák a kiállítást. A szülők hozzák a gyermeküket akik kikerekedett szemmel csodálják munkáitokat. Aztán kinyilnak a pénztárcák és a lurkók füligérő szájjal távoznak hónuk alatt a börzén beszerzett "zsákmánnyal" Reméljük egyszer az asztalon látjuk viszont a választott makettet.

Egyébként északi szomszédainknál a rendezőktől függ a zsürizés menete.Szlovákiában magam is zsüriztem egy napos versenyen pontozással.
És ha már északi szomszédaiknál tartunk,megfigyelte-e valaki,hogy ha van húsz kategória abból közel a fele gyermek ill. ifjúsági kategória.Ezt kéne nekünk is szorgalmazni.

Elnézést ha hosszabbra sikeredett a hsz.-m.
További jó makettezést és sikeres szereplést!
Bercibá
AndrásH 569717 2014. október 16. 22:52
Válasz erre
Szia!
Én azt hiszem hogy nem, egyetlen harcjárművet is le lehet tenni egy környezetbe, akár figurával, attól még nem lesz automatikusan dioráma.
De ezt szerintem a harcjárműves kollégák jobban meg tudják majd válaszolni.
AndrásH 569716 2014. október 16. 22:47
Válasz erre
Nagy vonalakban így van. Harcjárműves témát nem ismerem annyira, de azt tudom, hogy ott drágábbak a cuccok. Figuránál még inkább. Egy nagyobb hajó meg egy kisebb vagyon :)
De pont a repülőgépes szakág az, ahol olcsóbb készlettel is lehet jó eredmény elérni. Ezért is írtam a kis Zvezda makettet. Vagy például egy 1/48-as I.VH-s gép sem túl drága, és dobozból - esetleg némi házi feljavítással - szépen elkészítve, magas szinten lefestve-antikolva már bőven esélyes lehet haladó kategóriában is.

Az igazság az, hogy ami ezen a szinten drága lesz, az már úgysem maga a makett vagy a kiegészítők, hanem a felszerelés, amivel elkészül. Egy jó kompresszor-festékszóró nem olcsó, de mindenképp szükséges lesz ezen a szinten. És természetesen festékek, és egyéb segédanyagok is kellenek. Némelyik márkás ecset ára is vetekszik egy-egy kisebb makettével. Ha meg szakirodalmat is szeretne az ember beszerezni, akkor igen mélyen zsebbe kell nyúlnia. Ezért is furcsa számomra, ha valaki pont a nem is feltétlen szükséges kiegészítő árát hozza fel, mint limitáló tényezőt. Máshol előbb lesz szűk a keresztmetszet.
Latya 569715 2014. október 16. 22:40
Válasz erre
Szia András
Lehet "gyerek" kérdés de harcijármű prof.ban ezt olvasom a jelzett Bólyai pontozólapon:
Épített és természetes környezet 5 pont
Nos ha környezet onnan már nem diorama ?

mint nem hozzáértő kérdezem.
köszönöm a helyreigazítást előre is.
Gabusch 569713 2014. október 16. 22:08
Válasz erre
Ha ez így van, akkor nem értem a problémát. Ha csak Kispolszkira van pénzem, nem indulok gyorsulási versenyen. Ha Corvette-em van, de nem tudok vezetni, akkor sem. :)
AndrásH 569712 2014. október 16. 22:05
Válasz erre
Szia!
A pontozólapok, azaz az értékelési szempontok letölthetők a verseny honlapjáról.
AndrásH 569707 2014. október 16. 21:35
Válasz erre
"Igen hobbi kategória , de hogy szerepelt volna a mesterben? De teljesen elbeszélünk egymás mellett."
Vesd össze az előző hozzászólásoddal (amire válaszoltam):
"Merthogy ha én ráköltök 10.000 Ft-ot egy 1500 Ft.os makettre és indítom a hobby kat.-ban sokkal esélyesebb a mellette álló dobozosnál." (kiemelés tőlem)

"És nem szavaim kiforgatását kértem."
Ahogy feljebb láthatod, tulajdonképp te sem tudod, hogy mit szeretnél kérdezni :D

Haladó kategóriában már elvárt az alapmakett hibáinak javítása. Hogy ezt kiegészítővel oldod meg, vagy saját megoldással, az teljesen mindegy. Legegyszerűbb talán olyan makettet választani, ami eleve jó minőségű. Jó témaválasztással ott is simán lehet dobozból érmet szerezni, ha ez a vágyad. Ott általában 1500 forintnál többre lesz szükség, de nem nagyságrendekkel.

Tulajdonképpen most azt akarod mindenképp bebizonyítani, hogy a makettezéshez kell valamennyi pénz? Természetesen kell, a boltban semmit nem szoktak ingyen adni. De nekem inkább olyan önigazolás-szagú a történet: biztosan csak azért nem nyerhetsz mesterben, mert nem akarsz sokat költeni kiegészítőkre :D
A zsűri meg természetesen dilettáns, soha nem tudja értékelni az elvégzett munkát, és a pontozólap is csak arra való, hogy összeadogassuk rajta a felhasznált kiegészítők árát :D
Gabusch 569705 2014. október 16. 21:33
Válasz erre
Amúgy ahog yitt olvasgatlak benneteket, lehet, hogy nem lenne rossz, ha a versenyek szervezői az egyes kategóriák minimális elvárásait is közölnék, pláne, ha versenyenként eltér.
vfrtom 569701 2014. október 16. 20:58
Válasz erre
És nem szavaim kiforgatását kértem.
vfrtom 569700 2014. október 16. 20:57
Válasz erre
Igen hobbi kategória , de hogy szerepelt volna a mesterben? De teljesen elbeszélünk egymás mellett.Meg egyikőtök ezt mond (hozzá kellene szokjak, ha mestert akarnék indítani, a kiegészítőkhöz) a másik meg az ellenkezőjét. Jó lenne legalább a hang emberek lennének egy hullámhosszon.
AndrásH 569691 2014. október 16. 19:33
Válasz erre
Idén Mosonmagyaróváron hobbi 1/72-es repülőben - teljesen megérdemelten - aranyérmet kapott egy kiemelkedően szépen megépített Zvezda ANT-5. Magyar webshopban a makett ára kb 1300 Forint.
A közhiedelemmel ellentétben az árcédulákat lefűzve, illetve a kis üvegcsében összegyűjtött verejtékcseppeket továbbra sem kell mellékelni a versenymunkákhoz :)
Rumcájsz_52 569678 2014. október 16. 17:54
Válasz erre
Nem biztos, hogy nem választják ki a feljavítás nélküli Mi-24 makettet pontozásra, ez elsősorban két-három dologtól függ:
1., tökéletesen van-e kivitelezve az építés és a festés, tehát első ránézésre jól mutat-e (ez főleg festés kérdése), majd kézbevéve nincs-e első látásra feltűnő építés-technikai hibája (tömítés/ragasztás/illesztések/felületek-geometriai beállítások stb.)
2., a többi benevezett makett darabszámától és színvonalától, tehát kézbevéve az első ránézésre kiválasztott maketteket eldönthető, melyik az a 8-12 makett, amelyeket a helyezés reményében érdemes lepontozni (azt senki nem várhatja el egyetlen zsüritől sem, hogy az összes makettet lepontozzák minden kategóriában, legutóbb Mosonban pl. úgy emlékszem, 48 makett volt az egyik zsürizett kategóriámban!)
3., az adott makett építésének és festésének nehézségi foka, ,mert ugye nem mindegy, hogy egy Tamiya vagy Airfix Zero-ból hozzuk ki nagyjából ugyanazt a produktumot (itt két nagyjából azonos építési és festési minőségű makett közül nyilván az Airfix-ből készült makettnek lesz több esélye, merthát láttam én már olyan összecsapott Hasegawa makettet is műgyantákkal és rezekkel kitömve, hogy vérzett a szívem, de nem pontoztuk le).
A 3. pont értelemszerűen elsősorban attól függ, milyen versenyre viszik az adott makettet, sokkal nagyobb lesz az esélye egy 12 gépes házi klubverseny mezőnyében, mint Mosonban mondjuk egy 53 gépes nemzetközi kategóriában.
Jómagam őszintén szólva minden versenyen fenntartanám a régi jó DOBOZBÓL ÉPÜLT-kategóriát, de az mindig a versenyt rendezők választása, hogy milyen kategóriákat hirdetnek meg, őket kell meggyőzni.
Üdv R.
hassan 569673 2014. október 16. 17:20
Válasz erre
Szia vfrtom!

Lehet, hogy rosszul emlékszem, de mester kategóriában általában mindenki szabad elhatározásból indulhat, a hobbi kategória van lekorlátozva, hogy a "mesterek" a mester kategóriában induljanak, így mester kategóriában mindenki szabadon vállalhatja a megmérettetést, legfeljebb nem lesz díjazva.

Senki sem kényszerít bele senkit sem vásárlási őrületbe, azt vásárolsz meg amit akarsz.
Egy elkészült makett színvonala nem kizárólag a ráköltött pénztől és a beleépített kiegészítőktől függ, nagyon sok múlik az építő gyakorlatán, kézügyességén, igényességén.

Egy ügyesebb, gyakorlottabb, jobb kezű makettező azonos feltételek mellett is agyonvág. És akkor már hová bontsuk tovább a kategóriákat?

Mester kategóriában sem a kiegészítők miatt "mesteriek" a nevezett munkák. Aki mesterlevelet kapott az valamikor azt tehetségével, munkájával kiérdemelte. Írom ezt úgy, hogy nekem nincs. Ezek az emberek kiegészítők nélkül is nagyon szépeket építenek, náluk a kiegészítők ezt csak fokozzák.

Akinek még nincs meg a kellő gyakorlata, ügyessége, igényessége, az tök mindegy, hogy mennyit költ kiegészítőkre.
hassan 569671 2014. október 16. 17:04
Válasz erre
cimber 569669 2014. október 16. 16:50
Válasz erre
Szia!

Hát pedig ezzel együtt kell élned.
Ha mesterben akarsz indulni, ott nem elég a doboz kategória.
Vagy nekiállsz saját magad javítani, vagy veszel hozzá feljavítót.

Én ugyanebben a cipőben járok, de tudomásul veszem, miért?

Mert szerintem nagyon kevés olyan repülőgép van, aminek jól áll, ha ki van nyitva a kabinteteje.
Én nem is nyitom ki, csak ha mondjuk hozzájutok pici pénzért faljavítóhoz. (tavaly Bolyain ezer Ft volt a régi FM gyanta kabinok darabja 48-ban, ami nem pénz érte.)
Viszont ha nem nyitom ki, tisztában vagyok vele, hogy mesterben az sem biztos, hogy kiveszik.
Na és akkor mi van?
Semmi.
Akit érdekel a makett úgyis megnézi/lefotózza, ezt a kiállításokról szóló fotósorozatokban visszalátom.
Ennyi, szerintem ezt fejben kell eldönteni.
Ne várd el - főként mesterben - hogy a minőségi munka színvonala alább hagyjon.
vfrtom 569667 2014. október 16. 15:58
Válasz erre
Szerintem meg igenis van értelme, szét venni. Merthogy ha én ráköltök 10.000 Ft-ot egy 1500 Ft.os makettre és indítom a hobby kat.-ban sokkal esélyesebb a mellette álló dobozosnál. Meg mester kat.ban szintén.Meg ne legyek bekényszerítve egy vásárlási örületbe , csak mert mesterben szeretnék indulni.Pl. gondolom egyböl kivágnák a 48-as monogram mi-24-emet mert nincs feljavítva?
Dave 569643 2014. október 16. 11:15
Válasz erre
Szia hassan!

Nagyon egyszerű okai vannak annak, hogy miért nem egy napos a rendezény. Nem lenne idő a zsűrizésre és az értékelésre. Nálunk a Bolyain szombaton 2kor kezdődik a zsűrizés és kb este 6-7-re van kész az összes zsűri. Még kb 1-2 óra mire meg vannak az eredmények. Szóval legkorábban is este 8ra végzünk. Ezután kezdődik csak az oklevelek nyomtatása. Nálunk a speciális oklevél miatt, nem előre nyomtatott sablon van. Így annak a nyomtatása, ellenőrzése, pecsételése általában eltart éjfélig is. Idén rekord időben 10re végeztünk. Szóval ezért 2 napos a mi rendezvényünk. Vasárnap délelőtt pedig azzal telik, hogy lefényképezzük a munkákat és sorrendbe rakjuk az okleveleket, szétosszuk a felajánlásokat...stb. Persze ha van valami hiba akkor azt is javítani kell.

Szlovák (és más külföldi) versenyek azért csak 1 naposak, mert nincs zsűri. A szervezők választják ki a maketteket és gyorsan sablon oklevélre ráírják a neveket. Így tudják megoldani. De akkor általában csak 3 díjazott van a kategóriákban.
cimber 569637 2014. október 16. 10:11
Válasz erre
Sziasztok!

Nem értek egyet azzal, hogy klubtagság kell ahhoz, hogy valaki fejlődjön.
Én ugyan klubtag vagyok, de 100 km-re a klubtól.
Ha évente 2 alkalommal el tudok menni az már jó.
Rendezvényeken találkozunk, töltjük el együtt az időt.

Az internet világában egy kattintással el tudod küldeni annak a személynek a mailcímérer a fázisfotókat, akit arra érdemesnek tartasz, hogy elbírálja és a hibákat feltárja a makettről.
Ennyi az egész.
Nálam is így kezdődött anno.
Mailben megkerestem a témakör hazai szakértőjét, aki tételesen mindenre kiterjedően elmondta véleményét, emberi, normális hangon.
Sőt felhívta a figyelmem, ha további képanyaggal kapcsolatban szükségem van bármire, csak keressem bátran.
Azóta nagyon jó barátok, klubtársak vagyunk, pedig én nagyon messze lakom a klubtól, de jól esik közéjük tartozni.
Varjúbácsi 569629 2014. október 16. 08:18
Válasz erre
Lipi!
Egyetértek veled, hogy sokkal több klub kellene, mint amennyi most van. Hiszen jelenleg Budapesten - tudomásom szerint, és bár én tudnám rosszul - valódi, MINDENKI számára nyitott makettklub EGY van, a Bolyai. Mi minden kedden délután összejövünk, építünk, dumálunk. A REBEKA - minden hónap első szombatján a Fehérvári úton - inkább csak ad hoc börze, és beszélgetőhely, valódi makettezés ott nincs, de lehet jó tanácsokat kapni elsősorban repülős témakörben.
Biztos vannak még kisebb csapatok Budapesten, de ezek általában iskolai szervezések gyerekeknek.
Vidéken talán könnyebb a helyzet, hiszen Kápolnásnyéken, Fertőszentmiklóson, Kapuváron, Gersekaráton jól működő klubok vannak. Bár ezek elsősorban gyerekklubok!
tankos-romantikus 569623 2014. október 16. 08:01
Válasz erre
Szia Lipi!

Ha BKV berkein belül gondolkozol, keresd megNémet Józsefet, aki a BKV TTK elnöke. Van modellező szakköre az egyesületnek is.
Lipi 569616 2014. október 16. 01:35
Válasz erre
Sziasztok!
Hát, annak azért örülök, hogy ez az általam feldobott téma ennyire felpezsdítette a topikot. :) Hiszen, mint az elején is írtam, ennek a szép hobbinak pont ez volna az egyik célja. Hogy összehozza a magunkfajta "csendesőrülteket" ahogy egy barátom fogalmazta, korra, nemre, tudás szintre való tekintet nélkül. (persze még sok célja van, az önös gyönyörködtetésen kívűl is, nagyon tetszik pl. a makettinfo klub fiatalokat megcélzó kitűzése is, hogy lekössék őket egy értelmes szórakozással, ezért is támogatom őket ahogy tudom, egyelőre az 1%-ommal. :)
Köszönöm mindenkinek a biztatást és a jó tanácsokat, észrevételeket. Bevallom, nekem cimber ötlete tetszett a legjobban. Ezzel a módszerrel talán még én is megtudnám csinálni ezt az átvonalazást. Persze a többi sem elvetendő, sőt!
Gabuschnak igaza van a klubokkal, hiszen erről beszéltem én is. Sokkal de sokkal több klub kellene. Hiszen így A:sokkal könnyebb lenne a kapcsolatot tartani a kollégákkal, segíteni egymást, akár mindjárt tevőlegesen is, B:több kisebb versenyt lehetne tartani, klub szintűt, kerületit, városit, így több lehetőséghez jutna minden amatőr, hogy megméretetthesse magát. Nekem például nagy álmom, hogy mivel nem nagyon van időm eljárni egyik nagy klubba sem, amik mondjuk a város túlfelén vannak, alakítani egy kerületit, vagy többet. Esetleg (bocs ha most hazabeszélek mint BKV-s) csinálni egy BKV klubbot, ahova azért külsősök is jöhetnének. Minden telephelyen saját helyiséggel, ott lehetne tárolni a közösen vett drágább felszereléseket, pl. kompresszor egy jó minőségű pisztollyal, de minden mást is. Lemehetne az ember amikor tud vagy akar, és ott csinálhatná a közös cuccal a nagyobb volumenű munkáit. És rögtön helyben segítséget is kaphatna mindenben...
Nevessetek ki ha akartok, de én szívem szerint egy ilyen makettes közösséget, (mondjak nagyot? világot) képzelnék el magunknak.
AndrásH 569607 2014. október 15. 21:58
Válasz erre
A makettversenyeken - az általam ismert repülős kategóriákban - leginkább csak alapképességeket mérünk, azaz azt, hogy a makettező mennyire tudja alkalmazni az alap makettépítési fogásokat, mint pl a ragasztás, tömítés, festés alapszinten, stb. Szétszedni a kategóriákat "doboz" és "feljavított" csoportokra emiatt értelmetlen lenne, a munkák nem kilóra vannak lemérve. Elárulom, hogy ha a fenti alapkészségek nincsenek a megfelelő szinten, akkor a kiegészítők ilyen-olyan beépítése szinte mindig csak rontani szokott a makett értékelésén, mert egy multimédiás építésnél sokkal látványosabban előjönnek a makettező hiányosságai. Hobbi kategóriában nem szokott senkinek hátránya lenni abból, hogy nincs kiegészítő a makettjében. Max egy heveder az ülésbe azért valamennyire elvárt, de az megoldható egy darab drótból meg maszkolószalagból - profibbaknak ólomfóliából. Ezen a szinten ugyanígy nem számít az sem, hogy a makett pozitív- vagy negatív panelvonalas-e, persze az igazság kedvéért hozzá kell tennem azt, hogy a pozitívat sokkal nehezebb azonos szinten megcsinálni.
Latya 569606 2014. október 15. 21:50
Válasz erre
Üdvözletem
Még nem írtam és tegnapig (30 év kihagyással) nem is építettem...
Mint abszolút lelkes amatőr és nem hozzáértő csak kommentelnék a témához ha nem sértem meg a szakágat mert egyenlőre mint abszolút kivülálló lehet olvashattok érdekeset benne.

-Bólyai Ha már a témakör neve ez...
mi most voltunk először makettkiállításon
Köszönjük hogy ott lehettünk és remekül éreztük magunkat első nap két másnap már csak nagyobbik leányommal. Nem jöttünk üres kézzel haza de annál nagyobb puttonnyal a lelkünkben és szívünkben. Nagyon tetszett a rendezvény, nekünk a "ma született csecsemőknek" egy laktanyabejárós, vásárolgathatós, nézelődős és versenybe betekintős remek két nap sikeredett. Köszönet és dicséret a szervezőknek és főképpen a színvonalat emelő Kiállítóknak és versenyzőknek.

-Szabályzat bírók kategóriák.
Más szakágakból merítve itt is az emberi döntés mellett (ami lehet objektív vagy szubjektív) mint olvasom ott a pontózólap ami ugye már nem apelláta kérdése. Az arányokat nem ismerem melyik mit hogy ér egy ilyen elbírálásnál,de annál szerintem nincs vacila ha valami rossz, hiányos, hézagos vagy kifolyt. Ezt nem lehet megmagyarázni mert vagy olyan vagy sem.
Ezen dolgokat gondolom én amatőrként hogy el fognak bírálni ha egy versenyre nevezünk.

-Kategóriák
alap ugye az amatőr és a tudomásom szerint Mester kategória (hívhatjuk Prof.-nak is de az nem mindég helyen való)
Mesterbe nem lehet kérdés sem minőség, idő vagy anyagi ráfordítás...ezek nélkül a mai világban maximum a versmondásnak lehetünk mesterei bár egy jó könyv hogy tanuljunk már ott sem olcsó.
Amatőr-Hobby-Pályakezdő
mindegy hogy nevezzük. van sok korcsoport és azon belüli kategóriák. Ezek bírói szemmel nem kevés munkák és kiigazodni is nehéz még néha olvasataim szerint az indulóknak is annyi féle van. Kelle ettől még amatőrebb ahogy "Lipi" kollega írja főképpen anyagi megfontolásból.
Szerintem (Latya szerint szigorúan) nem. Miért ? van papír kategória ami nekem nagyon tetszett a bólyain is, ha nagyot tudsz azt a világon sokan megmutatták hogy akár kitt nélküll is magad megteheted )gondolok itt a saját faragott akár figura vagy járművekre) Tehát a pénz (tapasztalataim szerint) helyettesíthető főképpen kreativitással, tudás megszerzésével és a ráfordított idővel.

Én aki az elmúlt hévégén csatlakoztam a makettet jobban megismerők köréhez, elmondhatom : a magas szint biztos nem olcsó mert attól is magas nem csak a tudástól Az amatőrebb az szerintem aki nem feltétlen drága cuccossal de annál inkább figyelemmel türelemmel kivitelezett darabbal indul.
Aki pedig egy alap kittet sem tud élvezhető minőségre csiszolni és festeni az valóban ahogy többen írják nem árt ha a kiállításokat és a hazai vitrint részesíti előnyben.
Viszont az az amatőrebb aki a mindegy mennyire rossz kivitelűt vagy szuper darabot kiviszi, vállalja a kritikát főképp a rosszat, megfogadja és igyekszik nem feltétlen a mester kategória de a maga szintjén lévő "kritika nélküli" darab megalkotásának elérése felé. És ehhez nem kell az első hely...

Értékelés : az amatőröknél remélem mellé csatolják a kézfogás mellé a hibapontlapot hogy lássa az induló : a következő meneten mit kell korrigáljon mire kell jobban odafigyelnie.

Remek volt a Bólyai, A Gödöllőire már remélem mi is kiviszünk egy kritizálhatót (mert mi azért megyünk hogy tanuljunk belőle ) és remélem nem bántottam meg senkit első és nem rövidre sikeredett komentemmel.

Nos ha meglelem a bemutatkozó topikot megejtem azt is...

Szép estét mindenkinek
Üdv
Bálint László
(Latya)
Gabusch 569605 2014. október 15. 21:47
Válasz erre
Akkor elmondom, hogy én miért nem megyek versenyre, legfeljebb nézelődni. :)

Nekem ez játék - értem alatta, hogy nem veszem komolyan (tudom, menjek a 3,14 :) ).
Marhára örülök neki, amikor megcsinálok valamit és az egyfelől nekem tetszik, másfelől attól kezdve van olyanom. Pl. a gőzmozdony makettem. Pontosan tudom, hogy hol rossz, hogy mennyivel jobb is lehetne, ha több időm lett volna megcsinálni. De én nagyjából öt éves koromra emlékszem vissza, amikor a Közlekedési múzeumból haza akartam vinni egy ilyen modellt (azt hiszem, azok inkább abba a kategóriába esnek) és most, úgy 45-46 évvel később lett. A másik meg évek óta dobozban, de annak pont azért nem merek nekiállni, mert a BR52-est koszolni kéne, a The Generalt meg nem kellett, mert az áll a kis múzeumában.

Szintén örültem, amikor a nem túl szép, de egyedi, hiszen szkreccselt osztrák-magyar repülőcsónakomat, vagy az Orion űrhajómat (ha hű akarok maradni az itteni dumámhoz, akkor sajna inkább Hydra) feltettem a polcra, mert van nekem. Az ilyen hörcsögöknek, mint én, ez fontos szempont tudniillik. :)

Ennél csak akkor örültem jobban, amikor a múltkor bemutatott ágyúmat elcseréltem a barátommal egy 1917M osztrák-magyar sisakra - mert voltaképpen neki is készült, hiszen a Skoda 30,5-ös a szíve egyik csücske - és átadáskor láttam, hogy tetszik neki ("Nem mondod, hogy mozog is!"), illetve, hogy akitől az eredeti maradékát kaptam, az a fényképeket meglátva éppen ma kedvet kapott, hogy rézből kiegészítse a sajátját is. Hát kell ide verseny? ;)
Mondjuk most szívom is a fogam, hogy mi lesz, ha a sajátom nem tudom ilyen jól megcsinálni, de reménykedem benne, hogy azért csak fejlődöm én is és nagyon nem rontom el. :)

Sajnos ahhoz, hogy az ember ebben is jó legyen, el kellene járni klubba, ahol lehet tanulni, de én meglehetősen antiszociális vagyok, plusz millió más is érdekel, ezért azt nem nekem találták ki. Marad a Youtube, de ugye az csak az utóbbi időben van. A régebben is hozzáférhető makettezős szakirodalmi leírások néha segítenek, de sajnos azért csak az az igazi, ha az ember látja, hogy kell csinálni, illetőleg valami okos ember elmondja, hogy minek, mikor, mi a buktatója.
Chrisi 569604 2014. október 15. 21:11
Válasz erre
Én csak azt sajnáltam a Bolyai makettversenyen, hogy a saját építésű maketteknek nem volt külön kategórájuka. Meg egy kicsit azt, hogy nem is nagyon értékelték az ilyen irányú kezdeményezést.
tyimosenko 569602 2014. október 15. 20:46
Válasz erre
Szerintem a multimedias, feljavitokkal teletomott makettkeszletek koraban ez mar nem jo elhatarolas, hogy dobozbol vs feljavitott. Jo pelda az idei kapolnasnyeki verseny 1:35-os harcjarmu kategoriabontasanak kovetkezmenye. A dobozbol epitettben voltak a speci dragon/trumpeter makettek, a feljavitottba meg mindossze 2 db munka fert be, amik tenyleg gyengebb keszletbol voltak feljebb tuningolva. Valami olyasmi kategoriabontas lehetne talan, hogy 1. hazilag feljavitott hagyomanyos keszlet, 2. multimedias alapkeszlet es hagyomanyos keszletek vasarolt feljavitokkal, 3. profi korlatlan feljavitas. Bar szerintem a jelenlegi gyakorlat se rossz. A hobbi-mester szetbontas jo talalmany.
Varjúbácsi 569599 2014. október 15. 20:35
Válasz erre
Lipi!
Már bocs:
"És tisztában vagyunk vele, hogy egy bizonyos szint fölé nem fejlődhetünk." Miből gondolod, hogy nem? Civilben tanár vagyok, és technika tantárgyat tanítottam 20 évig. Biztos lehetsz benne, hogy - legyek már egy kicsit szakmaszagú - a motoros képességek fejleszthetők gyakorlással, vagyis minél több makettet építesz, annál pontosabban, precízebben fogod kivitelezni. Nyilván a gyakorlást nem azonnal a maketten célszerű elkezdeni, hanem egy sztirol lapon. Mikor a gyakorlófelületen már hibátlan a vonal, akkor lehet áttérni a makett felületére.
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.,17.,18.,19.,20.,
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20.,
21., 22., 23., 24.