/ Fórumok / Versenyek, rendezvények /

Bolyai makettverseny

Az ország egyik legrangosabb és legnagyobb hagyománnyal bíró makettversenye Budapesten.
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.,17.,18.,19.,20.,
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20.,
21., 22., 23., 24.
cimber 569598 2014. október 15. 19:40
Válasz erre
Nyilván ízlésről felesleges vitázni.
De ezért van 3 fő a zsűriben.
Ha az egyiknek nem "ízlése" nyilván a másiknak már esélyes, hogy az, tehát kiegyenlítődnek a pontok.

Az ismerem nem ismerem dologról annyit, hogy aki így pontoz azt nem szabad meghívni legközelebb.
Szólni kell a zsűri elnöknek és kész.
Ha nem szól senki sosem lesz megoldva ez a kérdés.
Én ezért pl azt sem kedvelem, ha pl. makettklub logója...stb, rajta van az alapon.
Az már egy szubjektum...
vfrtom 569595 2014. október 15. 19:37
Válasz erre
Szerintem meg úgy lehetne bontani a kategóriákat, hogy dobozból és feljavított. És plusz a profi amatör.Mert teszem azt nekem nincs pénzem egy 2000 Ft. maketthez 5-6-10ezer forintért még hajtómüvet, fegyverpilont, orrkúpot , toronyórát lánccal venni akkor miért kerülök hátrányba? Mondjuk ez sem megoldás mert láttam már makettet indulni doboz kat.ban de talán a harckocsiteknö volt csak eredeti...
A zsürizés meg sosem lesz elfogulatlan, mindig benne lesz a tetszik nem tetszik, ismerem ,nem ismerem tényezö.Ha tetszik, ha nem...
cimber 569594 2014. október 15. 19:36
Válasz erre
Szia Lipi!

Nos ha megengeded egy pofon egyszerű trükköt javasolnék.
Ne csiszold le a pozitív lemezosztást, hanem amellett karcold be a negatívat.

Ehhez használhatsz Pilka fűrészlapot, vagy Olfa pengét, saubert, vagy a megszokott karctűdet is.
Mindegyik jó megoldást ad.
Igen a Pilka fűrészlap is nagyon jó karcolásra.

Ha kész vagy, egyszerűen lecsiszolod a pozitívat és kijavítod a negatívat ahol kell.
Töredéke munka, mintha lecsiszolsz, felrajzolsz és újra karcolsz! ;-)

Jó munkát!
hassan 569587 2014. október 15. 17:22
Válasz erre
Lipi!

Az ilyen problémáktól nem kel megijedni! Egy darab műanyagon vagy egy régi maketten próbáld ki a különböző eszközöket, technikákat. Aztán mikor megy, akkor hajrá élesben! Senki sem makettezőnek született. Sokminden csak gyakorlat kérdése.
hassan 569586 2014. október 15. 17:18
Válasz erre
tyimosenko 569585 2014. október 15. 17:17
Válasz erre
Szia,
Pedig erre a problémára nagyon egyszerű a megoldás szerintem. Versenyen indulási céllal nem szabad gyenge minőségű makettet építeni. Legalábbis hobbi szinten nem. Nem nagyon lehet úgy feljavítani, hogy megüsse egy igényes készlet dobozból épített szintjét. Ha valaki eredményt szeretne elérni a versenyen, érdemes már a makett kiválasztásánál erre tekintettel lenni. Meg persze meg lehet találni az alkalmas kategóriát is, amire érdemes készülni. Pl. 1:48 repülő, a kategóriák "királynője" pont nem az, ahol könnyű lenne labdába rúgni bárhol is.
ssanyi 569584 2014. október 15. 17:05
Válasz erre
Lipi, ezt nevezik "vitrin szintnek"! :-D
Hidd el mire a végére érsz a karcolásnak ráérzel a technikájára és a kezed is megszokja, onnantól majd jöhet a következő.
Mindenki kisérletezik és kipróbál ezt-azt (makettezésről van szó!).
Amennyiben elfogadsz egy javaslatot akkor egy Tamya Spitfire vagy egy Bf 109E4 makettel próbáld ki a maratás "gyönyöreit" és egy adag debonderrel is szerelkez fel.
Lipi 569582 2014. október 15. 16:25
Válasz erre
Ssanyi!
Köszönöm a bizalmat, tényleg jól esik az embernek az ilyen bíztatás. :)
De megpróbálok egy példával rávilágítani, mire is gondolok: van nekem egy 1:48 röpcsim. Ki akarom már egyszer próbálni a fotómaratást, feltett szándékom, hogy veszek hozzá majd egy eduard kittet. De! Mivel egy korai revell makettről van szó, a gép sajnos pozitív panelvonalazású. Namármost. Sajnos tudom, hogy nincs meg hozzá a kézügyességem? tudásom? technikám?, hogy ezt nyom nélkül lecsiszoljam és újra karcoljam. (egyszer próbáltam, a végeredményről inkább ne beszéljünk). Tehát akármilyen jó lesz a végeredmény, versenyre semmiképpen nem fogom vinni, mert tudom, hogy ez a hiányosság a béka segge alá húzza az egészet. Ugyanakkor lehet, hogy úgy sikerül az összeállítás és a festés, hogy a hasonló hibával küzdő gépek között, simán versenyben lenne. Na itt, ilyen szinten gondolom én az amatőr szintet. :)
cimber 569581 2014. október 15. 15:50
Válasz erre
Szia hassan!

Ha jól olvasom, durván-kereken ugyanarról beszéltünk mindketten.

A zsűrizésről.
Ketté kell választani a ránézéses és pontozásos zsűrizést.
Pontozásnál a zsűritagok a saját véleményét tudja "hozzátenni", tehát ott nincs olyan, hogy nekem tetszik, vagy nem, ki lesz az első vagy sem.
A pontozólap borzasztóan "őszinte adat", ott nem lehet mellé beszélni.
Persze itt sincs mindig egzakt eredmény, de ez áll a legközelebb a valósághoz.

A külföldi versenyekről is megvan a véleményem, amióta Kormos Peti Focke-Wulfja ott járt.
Direkt nem írok sem versenyt, sem helyszínt, de azóta számomra hiteltelenné vált egy olyan - "nagy"-nak kikiáltott - verseny, ahol egy ilyen makett így szerepelt.
Tehát esetemben a külföldi példa sem állja meg a helyét.

A szemrevételezés ismerjük be, meglehetősen szubjektív, el kell dönteni, hogy ilyen versenyen indítasz-e makettet, ha igen, akkor - ahogy írtad is - el kell fogadni az értékelést.

Sajnos aki "hangoskodik" zsűrizés közben, az valóban kiteszi a zsűrizés intézményét ilyennek is, ez nem helyes, egyet értek.
hassan 569579 2014. október 15. 15:13
Válasz erre
Így van! Több kitartást! A határaid sokkal messzebb vannak, mint képzelnéd.És: fejlődni, fejlődni, fejlődni...
ssanyi 569577 2014. október 15. 15:07
Válasz erre
Üdv!

Lipi, nem értek egyet ezzel a gondolattal.Szerintem ezt a hobbit olyan emberek űzik akiknek van kézügyessége és kreativitása, ha elmondják egy munkádról hogy ennek ez és ez a hiányossága akkor (ha megfogadja a készítő) már csak ha néhány dolgot javítasz a következő kivitelezésnél már jobb munka készül tehát fejlődtél.
Mindíg vannak új vagy újnak gondolt fogások (és mint tudjuk egy újszülöttnek minden vicc új) amiket elsajátíthatsz, van olyan ami jobban "kézre áll" egyből sikerélményt ad és van ami nem.
Szóval szerintem csak kitartás és egészséges önkritika kell hozzá, önkritika azért hogy mi az amit még jelenleg nem tudok megcsinálni és mi az amit igen.

Jó makettezést és kitartást!
Lipi 569576 2014. október 15. 14:45
Válasz erre
Még csak annyit. A szint fölé fejlődést úgy értettem, hogy ha csinálsz egy munkát, amibe tudod, érzed, hogy beleadtál mindent lehetőségeidhez képest, és erre a munkádra kapsz például egy olyan minősítést, hogy értékelhetetlen... Ha van benned egészséges önkritika, levonod a konzekvenciákat, és tudomásul veszed, hogy elértél a határaidhoz. Az ember nem tudja átugrani önmagát.
És most, a mai helyzetben két lehetőséged van: abbahagyod a versenyzést, vagy abbahagyod magát a makettezést. Erre gondoltam, amikor írtam, hogy talán, TALÁN! jó lenne ezeken a versenyeken egy plussz kategória.
Köszi mégegyszer az észrevételeiteket. :)
hassan 569575 2014. október 15. 14:41
Válasz erre
Varjúbácsi, cimber, Lipi!

Szívemhez közel álló témák lettek érintve, amik mostanában makettépítő baráti körünkben is gyakran szóba kerülnek. Véleményeteket tiszteletben tartva leírnám én is az enyémet.

Teljes mértékben osztom Varjúbácsi fejlődésről szóló gondolatait. Ebben a hobbiban nem kell sok babérra számítani, ha nem fejlődik az ember. Tudom, kegyetlen igazság, de így van. Jómagam kb. 10 éves korom óta építek, jelenleg 37 vagyok és eredmények csak az utóbbi kb 10 évben kezdtek jönni. Számtalanszor térdre rogyhattam volna én is, de ha nem voltam eredményes, akkor inkább megnéztem azok munkáit, akik nálam jobbak, beszéltem velük, ha tudtam, tanácsot kértem, bújtam az ide vágó folyóiratokat, később az internetet. Igyekeztem, igyekszem kipróbálni az új dolgokat, új fogásokat, eszközöket. Fejlődni kell folyamatosan, mert különben megtorpanunk egy helyben és aztán tényleg csak az értetlenkedés marad, hogy a mi makettünk, amibe beleadtuk a megrekedt tudásunk legjavát miért nem szerepelt jól. Megrekedve vagy otthonra makettezve korlátok közé zárjuk saját magunkat, viszont mindig lesznek olyanok, akik nekivágnak az új dolgoknak, akik leszűrik a tapasztalatot a kritikákból és ezek minden kiállításon a legyőzőink lesznek.

Díjazásról:

Valóban nagyon lelkesítőleg hat az emberre ha díjazzák a munkáját. Nekem nagyon tetszenek azok a versenyek, ahol arany, ezüst, bronz értékelés ( nem érem) van. Ha több makett is megüti valamelyik szintet, akkor azon a szinten több értékelést is osztanak (Móváron pl az egyik évben ha jól emlékszem 11-en kaptunk aranyat). Viszont megtehetik azt is, hogy bizonyos értékelésből nem osztanak ki, ha nincs olyan ami elérné a szintet. Ezt több szempontból is jónak tartom: Több ember is kaphat díjat, nem csak három, így több ember megy haza fellelkesülve és kezd azonnal építeni, miután hazaért a kiállításról. Másrészről, ha sok a jó munka, szerintem nem lehet objektíven megállapítani, hogy melyik a legjobb, mivel tökéletes makett nincs.

Értékelés és lelkesítés szempontjából szerintem ez egy jó rendszer lenne.

Kategóriákról:

Hogy ki milyen kategóriában indulhat, sajnos nem sok beleszólásunk van,hiszen ez mindig a szervezők kategória elosztásán múlik.
Szerintem a hobbi és profi kategóriánál jobban fölösleges szétbontani. Azért az sem tartható állapot, hogy annyi különböző szintű kategória legyen, hogy mindenki jó eséllyel nyerjen valamit. Ne csak az ösztönözzön, hogy éremmel megyünk haza, hanem pl az is, hogy legalább olyan jó gépet építsek, mint amik nekem egyébként tetszettek a kiállításon. A nem feltétlenül jogosan kapott érem észrevételem szerint inkább önelégültségbe hajszolja az embert és aztán megint nincs fejlődés, hiszen azért nyert, mert jó a munkája és akkor még hová fejlődjön, ha így is nyert?
Osztom viszont azt a nézetet, hogy a "profikat" és "amatőröket" külön kell választani, hiszen ez sok sportágban is így van józan megfontolásból, és valljuk be őszintén egy épelméjű ember sem indítana egy autóversenyen egymás ellen egy széria Trabantot és egy F1 versenyautót (bocs a hasonlatért, senkit sem akarok megsérteni, csak a szemléltetés végett írtam). Viszont ez a hobbi és profi kategória dolog a különböző versenyek közötti átfedéssel és a kategóriák közötti különbségekkel nem feltétlenül egyértelmű.

"Azt látom a saját szemeimmel, hogy évről évre kevesebb versenyző indul, kevesebb makettel, és nincsenek új arcok, mindig ugyanazok, a gyerekeket leszámítva."

Én és a barátaim is ugyan ezt figyeltük meg. Az értékeléssel összefüggő lelkesítésen kívül szerintünk ennek még egy oka van, mégpedig az, hogy Magyarországon divat az, hogy két napos egy kiállítás. Igazából ez jelentősen megnöveli a költségeket, mert ugye két útiköltséget jelent, vagy egy útiköltség és egy szállás díját. Itthon ebből kifolyólag csak néhány versenyre szoktam nevezni, pedig vannak versenyek, amikre szívesen vinném az aktuálisan elkészült munkámat, nem csak én, hanem a barátaim is. Így viszont mindannyiunké otthon marad. Elmegyünk egy napra, végignézzük a kiállítást, börzét, aztán hazamegyünk.
Tudom, hogy a szervezők szíve-joga eldönteni, hogy hány napos kiállítást szerveznek, és az anyagi helyzetünk is a saját problémánk, de több benevezett munka lenne, ha a plusz költségekkel nem kellene számolni.
Jó tudom, hogy meg lehet kérni valakit, hogy hozza el a gépem, aztán sokára vagy sérülten kerül vissza hozzám, ahogy már volt rá példa.
De tényleg! Magyarázza már meg nekem valaki, hogy miért kell egy kb. 150 munkát felvonultató kiállításra 2 nap még a börze átnézésével együtt is?
Igazán nem rosszindulatból, de legutóbb délután kettőkor már csak egymásra pislogtunk.
Jó, tudom, és írtam is, hogy ez a szervezők szíve-joga, de szerintem megérné egyszer kipróbálni, mint azon keseregni, hogy egyre kevesebben vagyunk. Vagyunk még jó páran.
Példának meg lehet nézni a szlovák versenyeket, legalábbis azokat, amiken eddig részt vettem. Kivétel nélkül mind egy napos volt, pedig pl a pozsonyi kiállításon több száz munka szerepelt, a börze pedig akkora volt, hogy arról a móvárit leszámítva itthon csak álmodni lehet.

"a munkája, amibe tényleg a tudása legjavát fektette nívótlan és értékelhetetlen"

Bírni kell a kritikát srácok és fejlődni! :-) Bár tudom, hogy egy ilyen értékelést hallani lehangoló. A zsűrizés a zsűrire tartozik, még ha én sem mindig értek egyet vele. Lehet persze óvni. Nem lehet egyszerű a dolguk, hiszen sokszor marha jó munkák között kell dönteniük. Én ezt úgy tettem rendbe magamban, hogy ők a szervezők, ők a főnökök. Pedig marhára idegesítő, mikor hallgatva a zsűrizést ilyeneket lehet hallani:

"-Szerintünk ez az első.
-Szerintem nem.
-Miért?
-Nem tetszik.
-Miért?
-Nem tetszik."

"-Akkor melyik legyen az első? A 129 vagy a 156?
-Nem tudom, nekem mindegy."

De akkor és ott ŐK a FŐNÖKÖK!
Lipi 569573 2014. október 15. 14:11
Válasz erre
Kedve Varjúbácsi és Cimber.
Köszönöm a gondolataitokat. Hadd szögezzem le: én, legalábbis én soha nem keresek bűnbakokat. Tisztában vagyok vele, hogy milyen pokoli munkával jár egy verseny szervezése, lebonyolítása. (Aktívan közreműködök mint területi klubelnök a BKV TTE-ben). Tehát MINDEN tiszteletem a szervezők áldozatos munkájáé.
Más. Én személy szerint soha nem sértődök meg az építő kritikán. Sok-sok hasznos tippet és tanácsot kaptam már itt is, amiket igyekszem megfogadni, és használni. DE! Például én is, és vagyunk páran talán még, akik egészséges önbírálatot képesek tartani. És tisztában vagyunk vele, hogy egy bizonyos szint fölé nem fejlődhetünk. De akkor most már soha nem versenyezhetünk, akár ha csak egymással is? Én erre gondoltam, erre próbáltam rávilágítani. Eszembe sem jutott negatívan értékelni senkit és semmit. Csak azt szerettem volna kifejteni, hogy tényleg jó lenne, ha az amatőrök saját szintjükön belül megmérkőzhetnének egy-egy versenyen.
Varjúbácsi 569570 2014. október 15. 12:56
Válasz erre
Lipi!
Még egy gondolat az "esetleg így sokkal jobban megnőne a zsűrik munkája" témakörben. Mint a Bolyai klub tagja, engem ért a "megtiszteltetés", hogy az egyik zsüricsoportot megszervezzem. Kívülálló el sem tudja képzelni, hogy micsoda feladat összehozni egy HÁROM tagú csapatot! És mi CSAK hat kategóriát zsűriztünk, ránézésre! Közben hallgattam a klubtársakat, akiknek pontozós zsűrit kellett összehozni. Volt olyan szervező, aki 20 makettezőt keresett meg, mire összeállt egy HÁROMFŐS pontozó gárda. Egyre kevesebb makettező vállalja be ezt a feladatot. Nincs idő, kedv, nem akarja kitenni magát annak, hogy utána a fórumokon ő legyen a "bűnbak".
Magó Karcsi, Vadász Pista, vagy Somogyi Balázs akik pl. móvári zsűrit is szervezik, tudnának erről órákat mesélni!
Varjúbácsi 569569 2014. október 15. 12:25
Válasz erre
Szia Lipi!
"A nemzetközi versenyek is, már csak alig országos szintűek, de jobbára inkább egy adott agglomerációra szorítkoznak."
Európa egyik legnagyobb makettversenye a mosonmagyaróvári, ahol szinte az összes európai ország makettezőjével találkozhatunk, de mellettük jöttek még Japánból, Kanadából, Braziliából is. Nem nevezném "agglomerációsnak"!
A móvárin kívül van még Európában legalább 5-6 olyan verseny évente, ami bizony megmozgatja a makettezők fantáziáját. És természetesen vannak helyi rendezvények is.
De hogy maradjunk itthon:
A versenyben van hobby és mester kategória. MINDENKI ott indíthatja az általa elkészített makettet, ahol akarja. Ebbe a rendezők nem szólnak bele. (Pl. Olaszországban a makett átvételekor az átvevő dönti el, hogy hobby vagy mester!)
A hobby és a mester kategórián kívül szerinted kellene MÉG EGY kategória? Minek is?
Van olyan verseny ahol külön kategóriát csináltak az ECSETTEL FESTETT maketteknek, hiszen nem telik mindenkinek kompresszorra, pisztolyra. Hibátlanul megépített maketteket láttam, ecsettel gyönyörűen lefestve.
Dephnullnak is elmondták - ha jól láttam pont Hajba "Kopi" Laci,- hogy min kellene javítani. Erre a makettező kétféleképpen reagálhat:
1. Megfogadja a tanácsokat, és a következő makettjén kijavítja. Aztán a következőn megint.Egész addig, amíg azt nem tapasztalja, hogy talán már nincs is hiba!Biztos lehetsz benne, hogy Pék Gyuritól Szőke Berci bácsin át Kormos Petiig MINDEN "profi" megjárta ezt az utat.
2. "Megsértődik", visszavonul- "a versenyzést nem nekem találták ki" - és többet nem visz makettet versenyre! Pedig így nem lehet fejlődni! Hiszen minden fejlődés alapja az, hogy egy "zsüri" elmondja, mi a hiba, mit kellene másként, jobban csinálni, és az esetek döntő többségében a zsüritagok azt is elmondják HOGYAN.
Ha valaki a "maradok lelkes amatőr, aki saját szórakoztatására épít." utat választja, szerintem pont azzal vágja el a fejlődés lehetőségét.
Majdnem ötven éve (kimondani is sok!) makettezek, és nyugodt szívvel bevallom, hogy tudásom legalább 80%-át úgy szereztem, hogy versenyeken, klubokban KÉRDEZTEM a nálam profibbaktól, és megpróbáltam beépíteni a munkáimba a tőlük hallottakat.
cimber 569566 2014. október 15. 11:44
Válasz erre
Szia!

Tiszteletben tartva a véleményed nekem erről az alábbi a véleményem.
Én pont azt látom, hogy manapság már olyan makettek (is) díjazásra kerülnek, amelyek nem biztos, hogy megérdemlik amit kapnak.
Nyilván díjazni kell, mert a verseny azért verseny, de nem biztos, hogy ez mindig jóra vezet.

Ez nem elhivatottság, hanem igényesség kérdése.
És itt nem a ráfordított pénzről van szó, mert egy csodaszépen, dobozból megépített, festett, antikolt makett számomra sokkal előbbre való, mint egy tízezrekért feljavítózott csapnivalóan összerakott makett.

Mit értek csapnivaló alatt?

- Ragasztó ne legyen kifolyva, mert az eredetin sem volt ott ragasztó.
- Ne legyen csiszolás nyom rajta, mert az eredetin sem volt.
- Legalább nagyjából egyezzenek a lemezosztások, mert az eredetit nem úgy bontották, mint amit a fröccsöntési technológia enged.
- Ne legyen sorja egy pitot csövön, mert az eredetin sem volt...stb.

...és most csak az építésről beszéltem, festésről szó nincs!

Ezek nem pénzbe kerülnek, hanem igényesség kérdése.
Ha ezeket nem akarja valaki megugrani, akkor véleményen szerint a kiállítás kategória a megoldás.

Mert mit jelent a profi, félprofi, meg amatőr?
Mi a különbség a félprofi és az amatőr között, hol lehet ezt elhatárolni?

Aki makettversenyen indul, annak úgy kell nekiindulni, hogy vagy minőséget tesz le az asztalra, vagy ha ez nem jön össze, akkor a kritikát viselni kell.

Ha díjaznak, arra büszkének kell lenni és további - minőségi - inspirációt kell, hogy adjon.
Ha ez az érzés nincs meg, csak mindig ugyanazt a középszerű "tucat" makettezés érzését váltja ki - nem pejoratív értelemben írtam, nem félre érteni! -, akkor tényleg nincs értelme versenyezni, akkor valóban kielégítő a makettezés öröme...otthonra, vagy kiállításra.

Üdv.
Lipi 569564 2014. október 15. 11:21
Válasz erre
Szerintem, és hangsúlyozom, szerintem az egyik gond az, hogy nincs igazán olyan verseny, ahol az amatőr kategóriában ténylegesen amatőr munkák indulhatnának. Most, ezen a versenyen is, a munkák kétharmada volt olyan szinten, hogy ha nem is profi, de legalább fél profi vagy haladó szinten indulhattak volna. Akkor talán az amatőr munkákat valóban amatőr szinten lehetett volna kezelni. Talán pont ez hiányzik, egy közbülső kategória. Vagy évente legalább egy olyan verseny területenként, ami kimondottan az ilyen munkáknak lenne tartva. Sokan vagyunk úgy, hogy kimondottan örömmaketteket építünk. Tisztában vagyunk vele, hogy nem érjük el a profi szinteket, akár anyagi, akár más ok miatt. Mert azért valljuk be, pl. ecsettel, házilag barkácsolt kiegészítőkkel, (tisztelet a ritka kivételnek, bár jobbára ők is drága alapanyagokból dolgoznak) nem lehet olyan szintet elérni, mint a több tízezer forintos felszerelésekkel, gyári kiegészítőkkel, talapzatokkal, feljavító készletekkel, gravíroztatott táblácskákkal, stb...
Jó, most esetleg sokan mondhatják, ha az ember csóró vagy fakezű, keressen magának más olcsóbb és egyszerűbb hobbit. Mondjuk gyártson gesztenye figurákat. :D De ha valakit ez érdekel, akkor ezt szeretné csinálni, a lehetőségeihez mérten. És mint minden ilyen jellegű dolognak, nem arról kellene szólnia a makettezésnek is többek között, hogy összehozza a hasonszőrű embereket, nem pedig még itt is szétválasszák őket! Igen, tudom, mi elsősorban a saját örömünkre építünk, de mindenkiben van egy egészséges becsvágy, szeretne egy kicsit dicsekedni a munkáival. Igaz, hála az olyan oldalaknak, mint pl. a makettinfó, bemutathatjuk a munkáinkat. De az ember gyarló, és szívesen venne más pozitív visszajelzéseket is, ami esetleg megerősítené, hogy van értelme annak amit csinál. És ha esetleg egy versenyen indulhatna, és esetleg még akár egy egy szimpla okleveles helyezést is elérne, hát az mindenkire ösztönzőleg hatna, és sokkal intenzívebben vetné magát a makettek világába. De amikor nincs más lehetősége, és jobb híján egy ilyen nívós versenyen indul el, és azt hallja, hogy a munkája, amibe tényleg a tudása legjavát fektette nívótlan és értékelhetetlen, hát az élettől is elmegy a kedve. :( Pedig csak amatőr. Amivel tisztában is van. Nem is akar egy nemzetközi versenyen indulni. Hiszen egy grund foci bajnokságon sem kérnek nemhogy VB, de még csak NB1-es szintű labdarúgó tudást sem. Csak egy kis önigazolást keres esetleg, mint írtam, hogy van értelme a munkájának. De egy ilyen amatőr, (ami szerintem nem igazán amatőr) szintű megmérettetés után, mint Dephnull is írta, többet egy versenynek a közelébe sem megy. És a végeredmény? Azt látom a saját szemeimmel, hogy évről évre kevesebb versenyző indul, kevesebb makettel, és nincsenek új arcok, mindig ugyanazok, a gyerekeket leszámítva. A végén pedig végképp elvesztik a "kívülállók" az érdeklődésüket. :( A nemzetközi versenyek is, már csak alig országos szintűek, de jobbára inkább egy adott agglomerációra szorítkoznak. Talán az a baj, hogy kevés a kisebb makettező klub, akik indíthatnának kisebb szintű versenyeket, ahonnan akik azokat "kinövik", felsőbb szintre léphetnének. Így biztosítva egy folyamatos tág utánpótlást, és megfelelő publicitást ennek a szép hobbinak. Vagy, mint írtam az elején, a nagy versenyeken közbe iktatnának egy középső kategóriát. Tudom, esetleg így sokkal jobban megnőne a zsűrik munkája, de ha ez zavarja őket, vagy csak egyszerűen nem igazán szeretnének "amatőr" munkákkal foglalkozni, akár pl. közönség szavazatokkal is lehetne ezeket bírálni. Na de ezek csak utópisztikus gondolatok egyelőre. :) Talán majd a gyerekeink, akik átveszik tőlünk az ecsetet, megélik majd.
Sherman 569536 2014. október 14. 20:50
Válasz erre
Azon a külföldi versenyen voltak más "külföldiek" is mint te? Mert lehet hogy téged "vendég" kategóriába indítottak. Az aranyat meg egy szintén "vendég" kategóriás repülő vitte ami máshol árválkodott egyedül.
bebá 569519 2014. október 14. 13:42
Válasz erre
007
007

Mint érdekesség.Pár évvel ezelőtt egy külföldi versenyen a kamion kategóriába beneveztem a MAN kamionomat.Elhelyeztem az asztalon a többi mellé.
Másnap reggel nézelődés közben látom, hogy a kamionom egymagába álldogál az asztalon a többi kamiotól távol.Meglepett a dolog mint hogy az is,hogy már a zsürizés is megtörtént este vagy éjjel.Második helyezést kaptam a MAN-ra.Hogy miért lett ezüst- hiszen egymagába árválkodott- máig is talány mint hogy az is miért vették ki a többi közül.Talán azért mert nem volt vontatmánya vagy versenykamion volt.Már nem fog kiderülni. Makettező társaim jót derültek mikor elmondtam a sztorit: egy nevezett makettel ezüstöt nyerni.Én ezért örültem neki hiszen értékelték a munkámat.

A hazai viszonyokat ismerem hiszen magam is zsüriztem.
Gabusch 569514 2014. október 14. 11:42
Válasz erre
Úgy lehet megkísérelni a "VIIB-sítést", hogy az Amatinak van/volt egy irgalmatlan drága kitje, ami egy VIIB (U-47, Prien).

www.amazon.com/Amati-Model-Ship-Kit-U-Boat/dp/B006AATOWY

Nomármost nekem van egy ilyenem (még boldogult amerikai barátom küldte vagy 18 éve), aztán arról ugye le lehet nyúlni a tornyot, a korlátot meg lehet csinálni rézdrótból v. húzott szálból (eredetileg maratás és én meg is csináltattam egyszer magamnak, ha megtalálom), illetve le lehet gyantából önteni a fedélzetét, ami amúgy szintén maratás az eredetin. Mivel rövidebb a VIIC-nél a kit kb. két centivel, valószínűleg az az út lenne járható, hogy a nagyon eltérő torony közeli részeket kellene csak valahogy a gyantára cserélni, esetleg simán betömködni a fölös réseket. Illetve, ha az ember nagyon ínyenc, akkor le lehet önteni a Revell beömlőnyílásait és ezekkel megcsinálni az U-47 korrekt fazonjára a testet. Így gyakorlatilag lenne egy olyan darab, ami erősen hasonlít az U-47-re, ha nem is tökéletes, viszont a VIIC mellé állítva szembeötlő a különbség. Az összes fitting mehet rá a Revellből amúgy.

Nyilván jól bele lehet kötni, mert nem lesz 100%-os, de éppen ezért nem járok versenyre sem, meg gitározni is csak a már eléggé illuminált haverjaimnak szoktam. :)
Dephnull 569504 2014. október 14. 07:29
Válasz erre
Köszi a gratulációt. Versenyen nem sok sikert ért el, sőt, eléggé lehúzták, tele van hibával. Egyetlen pozitív dolgot említettek, hogy a hajócsavarok nagyon szépen vannak megfújva (ecsettel festettem őket). Nem számítottam jó eredményre, mert tisztában vagyok a makett kidolgozottságával, minőségével, sok újat nem mondtak. Pusztán kíváncsiságból vittem el a versenyre, hogy mit bír. Hát nem sokat. Levontam a következtetést, hogy a versenyzést nem nekem találták ki, maradok lelkes amatőr, aki saját szórakoztatására épít.
Én most 1:72 VIIC/41-en dolgozom, befejező fázisban van, jelenleg épp a Revellel levelezek pótalkatrészek ügyében. A két darab dupla csövű, 20mm-es légelhárítóra van szükségem kompletten. Hogyan is lehet VIIC-ből VIIB-t csinálni? Érdekel ez a dolog.
Gabusch 569501 2014. október 14. 01:31
Válasz erre
Mindegy, köszi, megtaláltam, meg már láttam is szerintem a cikket. Szép darab, gratula hozzá.
Nekem is itt dekkol dobozban, meg a VIIC/41 is, 1:72-ben és 1:144-ben is. Plusz egy belső az 1:72-höz.

Ha kisebb lett volna, akkor érdekelt volna, hogyan sikerült megoldani, hiszen ezt ismerem.
Van egy készen vett Targa hajóm, gondolkozom rajta, hogy lenyúlom a belsőt belőle és beépítem egy 1:144 VIIC-be, mert ahhoz van egy nagyon szép Griffon maratásom is. Csak valami brutálisan bonyolult darabokból áll. Pedig még a budin is ül egy figura. :)

Viszont helyem nincs elegendő, bár azért nagyon kacérkodom a gondolattal, hogy talán egyszer majd lesz egy 1:72-es flottám. Pláne, ha 15 éve kölcsönadott Amati hajómról sikerülne visszaszerezni a tornyot egy másolat erejéig, mert akkor lehet, hogy a VIIC, amiből már van egy összerakva, megcsinálnám az U-47 tornyával, VIIB-nek. Sajna vágni kéne hozzá. :( Az Amatit soha nem fogom összerakni, pláne, hogy elveszett az összeállításija. :)
Dephnull 569499 2014. október 13. 23:32
Válasz erre
A linket valamiért nem teszi be rendesen.
Dephnull 569498 2014. október 13. 23:31
Válasz erre
Szia Gabusch!
Az általad említett hajó Revell 1/72 VIIC. Itt az oldalon is fent van.
makettinfo.hu/index.php
McFrost 569451 2014. október 13. 15:10
Válasz erre
Lipi 569449 2014. október 13. 14:41
Válasz erre
Aha. Így már értem. Legalábbis nekem már világos. :) Köszönjük a magyarázatot. Legalább így nem marad rossz szájíz senkiben. :)
Varjúbácsi 569442 2014. október 13. 13:06
Válasz erre
Lipi!
Mivel én is pontoztam az Egyéb kategóriát, megpróbálok válaszolni. Ahol egy III. helyet adtunk ki, - emlékeim szerint a Morpheus escape kapta - ott a szinvonal, hát hogy is mondjam ... nem volt igazán magas. Nem volt olyan szintű munka. amit ezen a maketten kívül értékelhettünk volna. A másik esetben, - hangsúlyozom, nem UGYANABBAN a kategóriában - ahol egy I. helyet adtunk ki ott pedig az az egy makett indult, - a címére nem emlékszem, de a jégbefagyott UFO-s volt - nagyon precíz, szépen kidolgozott alkotás.
Remélem tudtam segíteni, ha van még kérdésed tedd fel nyugodtan, próbálok válaszolni.
Elektrolakatos 569441 2014. október 13. 12:42
Válasz erre
Lipi!

Csako holnap lesz nálam a teljes bázis, de addig is...az hogy "összevonás" nem azt jelenti, hogy korcsoportok közt is összevonható, pláne nem hobbi-mester viszonylatban. Az "Egyéb" pont egy olyan kategória, amit alacsony darabszám esetén sem lehet mivel összevonni. Hogy nem láttál több munkát, nem jelenti azt, hogy nem is volt több.
Az meg, hogy egy adott kategóriában mindössze egy indított munka van, nem jelenti az elsőségét, a zsűri ítélete alapján volt már rá példa, hogy nem egy makett, hanem kategórián belül több indított makett esetén sem került díj kiosztásra, mivel nem érték el a minimum szintet sem.

Bővebbet, ha igényled, a komplett rendszer, és bázis birtokában tudok mondani, sajnos vasárnap nem tudtam maradni, így nincs nálam a technika.

Üdv:Elektro
Lipi 569434 2014. október 13. 11:48
Válasz erre
Mármint úgy értem, hogy azt a bronzot felnőtt amatőr egyéb összevontban adták ki.
Lipi 569433 2014. október 13. 11:46
Válasz erre
Na szóval. :) Amit nemcsak én, de többen nem értettünk. Volt egy egyéb, összevont kategória. Ez indult gyerek-ifjúsági-felnőtt amatőr-illetve felnőtt profi szinten is. Én ennél az egyéb összevontnál, az asztalon 4 munkát láttam. Tehát már itt megdőlt az 5 db-os limit határ. Ezekből először kiadtak egy bronzérmet. Slussz. Majd az eredményhirdetésnél, a lista végén, (ebből gondolom, hogy esetleg az már profi volt? Vagy teljesen összevontnak gondolták?) egyéb összevontban kiadtak még egy aranyérmet. Tehát ha az amatőr kategóriát díjazták, akkor hol volt az ezüst és az arany? Ha pedig később a profit, akkor az az aranyérmes egyedül volt, és úgy lett első, tehát itt sem volt meg az 5 db-os limit. De ha meg teljesen összevontként kezelték a végén, miért csak egy arany volt? Hol az ezüst és a bronz? Tudom kuszának tűnik, de mint mondtam többen úgy is éreztük, hogy ez az egész értelmezhetetlen volt, és valjuk be, sajnos egy kicsit visszás is. :(
Cs.Béla 569424 2014. október 13. 10:39
Válasz erre
Gratulálok a verseny szervezőinek, nagyon jól éreztük magunkat. A versenymunkák színvonalára sem lehetett panasz, reméljük jövőre is összejön a rendezvény!
Üdv.Béla
Dave 569413 2014. október 13. 08:54
Válasz erre
Szia!

Ez elég kuszára sikerült. Nem igazán tudom kibogozni, hogy most pontosan melyik kategóriáról van szó. Megpróbálnád kicsit konkrétabban leírni, hogy mi is a gond? Melyik kategória az pontosan, mert felnőtt egyéb szekcióban volt 5 kategória is.
Az Egyéb szekció kategóriái szemrevételezős volt, nem volt pontozás. Az, hogy valahol nincs például ezüst az azt jelenti, hogy akkora különbség volt az arany és a bronz között, de a kettő között nem volt munka.
Gabusch 569405 2014. október 13. 00:18
Válasz erre
Köszönöm a képeket.

ChevyG 13. képén (tn_DSCF1789.JPG) a háttérben van egy tengeralattjáró, üveg alatt. Ha jól nézem, akkor van valami belseje is.
Amennyiben nem a Revell 1/72-ese, nem lenne valakinek közelebbi képe is róla?
ponty 569395 2014. október 12. 22:38
Válasz erre
Valaki nem tudja, hogy most a versenyen kik árultak az előtérben az emeleten a H&V figurákat? Érdekelne az elérhetőségük.
Lipi 569390 2014. október 12. 22:05
Válasz erre
Nagyon szuper volt minden. Egyedüli üröm az örömben, hogy elég sokan nem értettük, hogyan is osztályoz a zsűri. Például: a kiírás szerint, nem indul olyan kategória, amiben nincs minimum 5 db makett. Ilyenkor a hozzá legközelebb esővel vonják össze, és úgy döntenek. Ez a hajóknál így is történt, bár volt ott egy szuper vitorlás dioráma, ami bőven vihetett volna egy harmadik helyet. Mindegy. De amit végképp érthetetlen volt. Egyéb összevont kategóriában csak négy művet láttam. Ennek ellenére, először az egyiket kinevezték bronzérmesnek, majd a többi értékelhetetlen közül újfent összevont egyéb kategóriában (lehet, hogy itt a gyerek-ifjúsági-felnőttet összesen gondolták?) az egyik kapott egy aranyérmet...na de hol az ezüst? Vagy ha azt az első helyezettet megelőzi a bronzérmes, hogy kaphat máshol az meg aranyat? Ha máshol aranyat kap, miért nem előzi le ott is a harmadikat, ahol nem értékelték? Ha pedig profi kategóriában indult az az első, akkor ott egyedül volt. Akkor hogy értékelték? Ha azt kivételesen értékelték, miért nem tettek kivételt más kategóriákban is? Sok-sok kérdőjel sajnos. Mint mondtam, ez másnak is elég érthetetlenül kuszának tűnt sajnos. :( De ezt az egyedi (és elég kaotikus) döntési rendszert leszámítva, a kiállítás szép volt, jó volt.
Hornet102 569336 2014. október 12. 08:54
Válasz erre
Mindenkinek köszönjük a képeket!
4WD 569335 2014. október 12. 08:52
Válasz erre
IMAG0286
IMAG0286
IMAG0287
IMAG0287
IMAG0288
IMAG0288
IMAG0289
IMAG0289
IMAG0290
IMAG0290
IMAG0291
IMAG0291
IMAG0295
IMAG0295
IMAG0294
IMAG0294
IMAG0296
IMAG0296
IMAG0299
IMAG0299
IMAG0300
IMAG0300
IMAG0302
IMAG0302
IMAG0304
IMAG0304
IMAG0305
IMAG0305
IMAG0303
IMAG0303

Haliho!

Egyenlőre ennyi kép, de ma is ott leszünk, és készítünk még párat.
Börzézünk, kiállítunk, nézelődünk, és ámulunk-bámulunk.
Főként az ifjúsági mezőny okozott kellemes meglepetéseket, a felvonultatott munkák terén.
dudola124 569326 2014. október 11. 21:53
Válasz erre
dudola124 569325 2014. október 11. 21:52
Válasz erre
morteinxx 569323 2014. október 11. 21:37
Válasz erre
Holnap még van értelme lemenni a kiállításra és leginkább a börzére?
ChevyG 569321 2014. október 11. 20:37
Válasz erre
dudola124 569305 2014. október 11. 16:19
Válasz erre
Sziasztok!

Én sajnos nem tudtam,tudok elmenni,ha tennétek fel esetleg képeket a kiállításról,modellekről azt megköszönném.

Üdv.
lgz1904 569297 2014. október 11. 14:04
Válasz erre
Én is hazaértem,amiket láttam a maketteket szépek voltak.A börze is jól sikerült.(8 harcjármű,2 figuraszett a termés)Tényleg sok volt a lurkó.Köszönöm a rendezöknek megint!Üdv:Gábor
Wuher 569290 2014. október 11. 11:14
Válasz erre
Most jöttem a versenyről, ami (számomra) meglepő volt, hogy hány 6-8 éves gyereket vittek el a szüleik - én már elkönyveltem magamban, hogy ez a hobby is lassan "kiöregedik" ahogy a forumozók nagy része is az idősebb korosztályba tartozik (most már :) ).
Jó volt látni, hogy tévedek..
Szepi 569228 2014. október 10. 17:08
Válasz erre
Üdv.
Kocsival mennék holnap fel a versenyre érdeklődnék a parkolási lehetőségekről.
Előre is köszi.
Elektrolakatos 569179 2014. október 9. 22:51
Válasz erre
A helyszínen 9-12-ig lehet nevezni
Rad 569176 2014. október 9. 22:13
Válasz erre
Sziasztok! Meddig kell leadni a makettet?
Dephnull 569169 2014. október 9. 20:07
Válasz erre
Varjúbácsi 569127 2014. október 9. 07:58
Válasz erre
Szia!
Jól gondolod, abba a kategóriába kell nevezned.
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.,17.,18.,19.,20.,
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20.,
21., 22., 23., 24.