/ Fórumok / OFF-topikok /

Évfordulós események

Makettépítés közben sokszor szembesülünk történelmi eseményekkel. Ezekről az évfordulókról szól ez a topic.
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.,17.,18.,19.,20.,
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20.,
21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31., 32., 33., 34., 35., 36., 37., 38., 39.
Matton 532506 2013. május 1. 20:29
Válasz erre
Ma 19 éve ezen a napon szenvedett halálos balesetet a Forma1 háromszoros világbajnoka, Ayrton Senna.
Miggyuri 532452 2013. május 1. 07:27
Válasz erre
"Szép május 1-ről szóljon az ének!"
1886-ban, eze a napon Chicago-ban munkástüntetés volt a 8 órás munkaidő bevezetéséért. (Nem akar valaki most is felvonulni ezért?)
1960-ban a szovjet légvédelmem lelőtt egy amerikai U-2 kémrepülőgépet(is).
Sherman 532114 2013. április 26. 22:30
Válasz erre
Öröm az ürömben. Olyan új semlegesítési procedúrákat próbáltak ki amiről kiderült hogy többet árt mint használ, így ezeket már nem fogják alkalmazni. Például helikopterekről tonna szám ólom port szórni az olvadó blokkra. Ez a por erősen sugárzó lett és az elpárolgó hűtő vízzel és füsttel együtt a légkörbe került, a hatásait már ismerjük.
A közhiedelemmel ellentétben ez nem orosz találmány volt a Nemzetközi Atomenergia ügynökség vészeljárási ajánlásában volt benne. Persze erről mélyen hallgattak.
Miggyuri 532108 2013. április 26. 21:31
Válasz erre
1986. április 26. hajnali negyed kettő. Vegyi robbanás szakítja fel a csernobili atomerőmű egyik blokkjának tetejét. A robbanás, és a reaktorban fennálló forróság radioaktív anyagokkal teli füstfelhőt indít el. A sugárzó felhő Finn- és Svédország irányába hagyja el a szovjet területet. Az áldozatok száma, kettő.(a TASZSZ-szerint)Itthon egy szerdáról szombatra virradó éjszaka tudtuk meg a történtek hivatalos változatát."Tűz volt egy szovjet atomerőműben."
Miggyuri 531699 2013. április 21. 20:19
Válasz erre
1870. április 22-én Szimbirszkben megszületett Vlagyimir Iljics Uljanov. Ez a tény kevés ember ráz meg. Ha azt írom, hogy ez az aznapi újszülött később Lenin néven véste be magát a világtörténelembe, az talán többeknek mond valamit. Lenin, élete során több az osztályharccal foglalkozó könyvet írt, levezetett egy forradalmat/puccsot októberben, ami novemberben volt, de legnagyobb hatású alkotása az 1922-ben létrehozott Szovjetunió volt. Ennek az alkotásának jó hetven esztendő múltán járt le a szavatossága. Halála előtt óva intette elvtársait attól, hogy Sztálin (fedő)nevű, egyébként a jól csengő Dzsugaszvili néven is ismert, ambiciózus utódjelöltjét magas pozícióba emeljék, ismerve annak gyanakvó és bosszúálló természetét. Az eredmény ismert. Halála után istenségnek kijáró tiszteletét alakították, ki és minden döntésben rá hivatkoztak, mint ősforrásra. Holtteste a mai napig a moszkvai Vörös tér egyik vitatott hatású látványossága. Nevét viselte egy darabig a második legnagyobb orosz város, a mai Szentpétervár. Érdekes módon egyetlen folyamatosan nyitva tartó múzeuma nem Oroszországban a a finnországi Tamperében található.
Miggyuri 531428 2013. április 17. 11:35
Válasz erre
1961. április 17. Ezen a napon kb 1500, a CIA által kiképzett és felfegyverzett emigráns szállt partra Kubában. A Disznó-öbölben partot ért csapatok célja fegyveres ellenállás kezdeményezése az akkor harmadik éve kormányzó Fidel Castro ellen. Persze népi támgatással, majd ammerkai beavatkozással, ahogy illik. Mivel a dolog nem maradt titokban, a partraszállókat kemény kubai ellenállás fogadta. A három nap alatt visszavert támadás után Kuba az addigiaknál szorosabb együtt működést alakított ki a Szovjetunióval. A pletykák szerint, az elfogott CIA-fegyvereseket gyógyszerért élelmiszerért cserélték ki az 1960 óta embargó(ma is érvényes) alatt álló kubaiak. Ezért nevezték az elfogott emigránsokat "komótbanditáknak".
Miggyuri 531011 2013. április 11. 19:17
Válasz erre
1961. április 12-én, a Vosztok-1 fedélzetén Jurij Gagarin egy, a Föld körül, 108 perc alatt bemutatott körrel beírta magát a történelembe.
Freddy 530912 2013. április 10. 18:49
Válasz erre
,,1941. április 11-én, csaknem öt hónappal a magyar-jugoszláv örök barátsági szerződés aláírása után"

Ugyanakkor egy nappal a Független Horvát Állam létrejötte után, ami a tengelyhatalmak bábállama volt és a szemükben a létrejötte egyben Jugoszlávia végét is jelentette.
Miggyuri 530909 2013. április 10. 18:40
Válasz erre
1941. április 11-én, csaknem öt hónappal a magyar-jugoszláv örök barátsági szerződés aláírása után, a 3. magyar hadsereg támadást indított Jugoszlávia ellen. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a németek már 6-án támadtak magyar területen átvonulva s ennek ellentételezésére több jugoszláv légitámadás érte Pécset, Szegedet és a Körmend-Zalalövő vasútvonalat.)Szóval ekkor került bevetésre a pápai ejtőernyős zászlóalj egy harccsoportja. A veszprémi repülőtérről startoló vezérgép, egy Savoya SM-75, pár kilométer megtétele után visszazuhant.
Freddy 530897 2013. április 10. 17:46
Válasz erre
Természetesen nem volt győztes csata, ha akarnám, se tudnám azzá mosdatni, de, ha már előkerült a téma, a részletek pontosítása megér pár sort:

Eszükbe nem volt, hogy netán üldözni kellene a lassan az ország közepére érő elenséges sereget.
Éppenhogy Pesttől üldözték őket a Sajóig, a fáradtság és az utánpótlás bevárása miatt kellett megállniuk- felborítva Batu tervét és elállva az útját.

Ők még nem tudták, amit Virág elvtárs mond "A tanú"-ban: "Ahol nem vagyunk mi, ott van az ellenség!" Nos, ez szó szerint igaznak bizonyult.
Tudták, hiszen az egész vidék tele volt portyázókkal. Pontosan ez tette őket óvatlanná- a nagy tatár sereg előörseit is velük tévesztették össze.

Másnap hajnalban tatár nyílzáporra ébredt a magyar tábor.
A hidat őrzők, legfeljebb, de azok meg nem aludtak. A magyar sereg madárdalra és tücsökciripelésre ébredt, szépen, komótosan tolták a cigi-kávé-kaki-fogmosás reggeli rutint, vagy ennek középkori megfelelőjét. Az előző esti összecsapást vezető Kálmán herceg és Ugrin érsek vezetésével a sereg egy része ki is lovagolt az átkelő tatárok fogadására, de kevesen voltak, mert már sok tatár átért. Ezt látva délelőtt valamikor visszamentek a táborba, és próbálták a békésen fütyörésző társaikkal megértetni, hogy harcolni kéne.

A viszonylag szűk alapterületű szekérvába zsúfolódott sereg
Egy kb 1600*1600 méteres, jól megerősített és jól védhető tábor volt, nem ezzel volt a baj, hanem egyszerűen csak a pánikkal.

Szóval nem a nomádosan rafinált mestercsapda győzte le a saját múltját elfeledő buta lovagsereget, ahogy azt leegyszerűsítve elő szokták adni, hanem egyszerűen a jobban felkészült és a változásokra gyorsabban reagáló, háromszor is új tervet készítő hadvezér győzött, ez az igazi tanulság.
Miggyuri 530894 2013. április 10. 16:53
Válasz erre
Nem látom az átütő különbséget a két leírás között. "...Vagy legalábbis régen így tanították." A muhi csata vesztes csata volt anno is, most is. Nehogy győztes csatává avassuk! Mert nem az.
Az elírásokért pl.:atatárok-ért ( a tatárok) meg az elenség-ért (ellenség)bocsi!
Freddy 530857 2013. április 10. 13:43
Válasz erre
...Vagy legalábbis régen így tanították.
A magyar haderő nem volt tisztában azzal, hogy a Sajó túloldalán a tatár főerő várja, ahogy a tatárokat is meglepte, hogy a magyarok előszöris nem dőlnek be a csalogató taktikájuknak, hanem jól védett helyen tábort vernek, aztán pedig elfoglalják a tatárok által felvonulásra kiszemelt hidat. (ősi bizánci tapasztalatokat felhasználva éjszaka támadva rájuk, ahol nem tudják a nyilaikat használni). A tatárok egyáltalán nem voltak túlerőben, és a magyar tábor egyáltalán nem volt zsúfolt, vagy nehezen védhető, fizikai képtelenség pl, hogy egy ekkora sereg táborának minden részét elérjék a tatárok nyilai, másrészt a magyar táborban is tapasztalt katonák voltak, akik tudták, hogy kell tábort verni, és az időközben beérkező utánpótlást szállító szekerekkel megerősíteni.
A tatár vezérek egyszerűen csak gyorsabban reagáltak a helyzetre (hiszen egész életüket háborúkkal és hódításokkal töltötték), és a vereség ellenére két helyen is átkeltek a Sajón az éjszaka folyamán (ne egy ,,áthugyozom"-jellegű XX. századi folyót képzeljünk el, hanem egy jó széles mocsarat, amin egyáltalán nem triviális feladat az átkelés, pláne éjszaka). A tatár sereget ugyanis mindenhová kínai hadmérnökök kísérték, akik a munkaszolgálatra hurcolt helyi lakosok segítségével gyorsan elkészítettek bármilyen hadigépet vagy szerkezetet, ami fából elkészíthető: hidat, tutajt, és két katapultot is, amivel a híd magyar őrségét reggel elűzték (ennyit a másik tévhitről, hogy nem tudnak várat ostromolni). A tatár sereg részenként kelt át, és bár a magyarok seregének egy része rájuk támadt (a többiek azt hitték, hogy csak egy x+1-edik portyázó csapatról van szó), végül bekerítették a magyarokat, akik a bekerítő csapatok létszámát megbecsülni továbbra sem tudván, részben pánikba estek és kisebb csoportokban szökdöstek ki a jól védhető táborból- ezek csapdába csalása és legyőzése már nem jelentett gondot a tatár hadvezéreknek.
Magát Batu kánt annyira letörte egyébként a többszöri pofáraesés és Bakatu nevű alvezérének elvesztése, hogy csak másik alvezére, az egyik átkelő csapatot vezető Szübeetej nyomására volt hajlandó az üldözést elrendelve kiaknázni a végül mégiscsak kivívott sikerét.
Miggyuri 530826 2013. április 10. 05:16
Válasz erre
1241. április 10. A IV. Béla magyar király vezette haderő hősiesen megakadályozta atatárok át kelését a Sajón. At elsöpró győzelem után az elégedettség érzésével kezdtek lakomázni uraink és királyunk. Eszükbe nem volt, hogy netán üldözni kellene a lassan az ország közepére érő elenséges sereget. Ők még nem tudták, amit Virág elvtárs mond "A tanú"-ban: "Ahol nem vagyunk mi, ott van az ellenség!" Nos, ez szó szerint igaznak bizonyult. Másnap hajnalban tatár nyílzáporra ébredt a magyar tábor. A viszonylag szűk alapterületű szekérvába zsúfolódott sereg bár hősiesen harcolt és kimentette királyát a gyorsan záruló gyűrűből, de felmorzsolódott a harcban, Muhi község mellett.
Miggyuri 530366 2013. április 5. 13:30
Válasz erre
Decsakis azért, hogy kis Hazánk pontosan 50 év múlva beléphessen, hiszem "Hazánk nem rés, hanem bástya!" :)
p-51 530335 2013. április 5. 08:19
Válasz erre
Valamint 1949-ben megalakult ezen a napon(04 04.) a NATO.
Miggyuri 530279 2013. április 4. 14:49
Válasz erre
"Fénylő április négy, Te a hála ünnepe légy!..." a szocializmus legendáriumában (és a nemesmedvesiek emlékei között)1945. április 4-én fejeződött be Magyarország felszabadítása. Az, hogy ez volt-e az utolsó nap, legalább annyira biztos, mint az azt követő szabadság. Azóta az Április 4-e utcát Október huszonharmadika utcának hívják. Hogy miért pont negyedike volt a felszabadulás napja? Talán Vorosilov marsall a megmondhatója? Vagy Malinovszkij esetleg, Tolbuhin? Lehet. No, mindegy éljen ápeilis 4-e, meg 5-e meg még 6-a is! :)
Miggyuri 530021 2013. április 1. 08:58
Válasz erre
1982. április 2. A brit Admiralitásnál jót röhögtek azon a vicces táviraton, amely a 10000 km-re délre fekvő Port Stanley-ből érkezett és váratlan argentín támadásról számolt be. "Hogy ezek milyen jópofák!" és a "K*ra ráérnek!" között mozgott a vélemények skálája. Időközben az 57 főnyi brit tengerészgyalogos garnizon már e is tette a fegyvert Malvin (a britek szerint Falkland)- szigetek fővárosában Porto Malivban (azaz Port Stanleyben). Mire június közepére visszaállt a brit uralom, csaknem ezren röhögték a szó szoros értelmében halálra magukat.
Amon 529821 2013. március 29. 20:33
Válasz erre
Elég lehangoló cikk, de ez a valóság :(
www.origo.hu/itthon/20130327-veget-ert-a-magyar-prt.html
Miggyuri 529665 2013. március 27. 20:22
Válasz erre
1939. március 28-án a nemzetiek elfoglalták Madridot, a köztársaságiak központját. Ezzel a momentummal véget ért a spanyol polgárháború, amely már 2 és fél esztendeje zajlott a köztársasági kormány és az ellene fellázadt , olasz és német támogatást élvező hadsereg, "nemzetiek" között.
Maga a polgárháború valódi próbapályájává vált a német, olasz és szovjet haditechnikának és harceljárásoknak. (Itt "találták fel" a később Molotov-koktél néven elhíresült harci eszközt is.)
gaborka 529599 2013. március 27. 08:58
Válasz erre
A mai napon született, 1676-ban Borsiban

Franciscus II. Dei Gratia Sacri Romani Imperii & Transylvaniae princeps Rakoczi. Particum Regni Hungariae Dominus & Siculorum Comes, Regni Hungariae Pro Libertate Confoederatorum Statuum necnon Munkacsiensis & Makoviczensis Dux, Perpetuus Comes de Saros; Dominus in Patak, Tokaj, Regécz, Ecsed, Somlyó, Lednicze, Szerencs, Onod

- azaz II. Rákóczi Ferenc.

c[ ]
Miggyuri 528620 2013. március 17. 10:57
Válasz erre
Csakhogy el ne felejtsük:
1848. március 15-én volt az, amit egy esztendővel később " kis pesti lárma"-ként említett Kossuth. Ő nem volt ott, tehát biztosan tudta!
Szal: a szakadó esőben (semmi hó!)a Pilvax (ami abban az időben a bennfentesek inkább Fillinger-nek neveztek)törzsközönségét alkotó ifjak megfogalmaztak egy 12 pontot tartalmazó, azóta sokak által magáéknak vallott, programsort. Petőfi írt egy lelekesítő verset. E két dologgal és néhány esernyővel felszerelkezve elindultak az egyetemekehez. Innen már jóval komolyabb tömegben a nyomdához, majd ebéd után a Múzeumhoz és a városházához vonultak. Innen a Várba, majd este színházba mentek.
A világ legkedélyesebb és legbékésebb forradalma volt, ha igaz egy pofont se kapott senki.
A következő másfél év... az már egy másik történet. Világos?
Miggyuri 526902 2013. február 26. 05:33
Válasz erre
1849. február 26-27. Ekkor zajlott le a szerencsétlen kápolnai csata. Kiindulva Bem sikereiből, sokan úgy gondolták, hogy nem a pirospöttyös az igazi, hanem a lengyel fővezér. Így a magyar sereg élére állították Dembinszky Henriket aki egy fél emberültővel korábban egy parádés visszavonulással írta be magát a történelembe. No, hát a támadással itt sem került a top 10-be! A magyar sereg, amit egész télen szerveztek, vereséget szenvedett. A császári fővezár Windischgaetz nemes egyszerűséggel jelenthette császárának, az ifjú Ferenc Józsefnek (lásd: Szisszi című film faarcú, vállszalagos ifjúgárdistája), hogy: "A lázadó csordákat szétvertem!" Ez némileg barokkos túlzás volt. A vereség után az ifjú uralkodó megcsillogtatta előttünk egy sajátos "európai integráció" lehetőségét. Az olmützi alkotmánnyal egyszerűen beolvasztotta kis hazánkat a birodalomba. Nagyjából nyom nélkül kellett volna eltűnnie a magyar önállóságnak. A magyar oldalon a szokásos protokoll:A "Ki cseszte el?" megszokott bűbbakkereső népi játék zajlott. Végül az "Én vagyok a vezér!" felkiáltással (lásd még: Vili a veréb c. rajzfilm)Görgei állt az élre. No, innetől a császári seregek megtanultak futni. Magyarországon tehát Görgei, Damjanich, Klapka és még mások, Erdélyben Bem szervezte az osztrák erők mezei futását ágyútűzben. De ez már egy másik történet.
Miggyuri 526564 2013. február 23. 18:51
Válasz erre
1918. február 23. A Petrográd felé előretörő német csapatokat állította meg, a frissen megalakult Vörös Hadsereg Narva és Pszkov térségében. Így ez a nap lett a Vörös Hadsereg Napja.
Matton 526455 2013. február 22. 11:29
Válasz erre
Ma ünnepli 64. születésnapját Niki Lauda háromszoros Forma 1-es világbajnok (1975,1977,1984)
Miggyuri 525872 2013. február 17. 06:06
Válasz erre
mő-jelvény
mő-jelvény

1957. február 18-án az Elnöki Tanács döntése alapján létrejött a Munkásőrság. A fegyveres tastület kezdetben 20ezer, majd 60 ezer fővel "védte a munkásosztály hatalmát" (- ahogy csapatzászlóikon állt). A szervezet tagjai jórészt önkéntesek voltak, a hivatásos állomány aránya 2% volt. Éles harci bevetésben -mindenki nagy szerencséjére (a munkásőröket is beleértve!)nem került. 1989-ben a négyigenes népszavazással megszűnt.
Matton 524632 2013. február 6. 20:59
Válasz erre
A leglényegesebbet elfelejtettem: ma lett 103 éves a Diósgyőr (DVTK)!
Matton 524545 2013. február 6. 10:36
Válasz erre
67éve ezen a napon született a magyar gitárkirály :Radics Béla
továbbá az alábbi zenészek: Bob Marley 68éve, Axl Rose 51éve, Rick Astley 41éve.

2éve szintén ezen a napon halt meg Gary Moore.
mercure47 524031 2013. február 2. 09:49
Válasz erre
70 éve ezen a napon véget ér a sztálingrádi csata,a 6. hadsereg megadja magát.300000 német katonából 90000 esik fogságba.A háború után belőlük csupán 6000 tér haza.
Miggyuri 523825 2013. január 31. 10:47
Válasz erre
1946. február 1. Kikiáltják (immár, ha Kossuthék függetlenségi nyilatkozatát is számoljuk, harmadszor) a Magyar Köztársaságot. (Érdekes, ez nem lett állami ünnep soha.)
Matton 523808 2013. január 31. 08:30
Válasz erre
57 éve született Johnny Rotten (eredeti neve: John Lydon)a Sex Pistols együttes frontembere. Akik a Punk stílus meghonosítói voltak világszerte. Bár a koncertjeik és zeneszövegeik közfelháborodást okoztak a szakértők ma mégis zenei mérföldkőként emlegetik 3 éves pályafutásukat.
Freddy 523060 2013. január 24. 13:35
Válasz erre
Pontosabban az amerikaiak valóban távoztak, hátrahagyva egy jól felfegyverzett, de demoralizált Dél-Vietnamot (meg gondolom, tanácsadókat). Észak 1975-ben ezt támadta meg, és rövid idő alatt el is foglalta, így zárult le a háború az egységes, kommunista Vietnam létrejöttével (ami a mai napig is megvan, bár az utóbbi időben kínai mintára reformálgatni kezdtek)
Miggyuri 522992 2013. január 23. 18:54
Válasz erre
Ma 40 esztendeje írták alá a párizsi fegyverszüneti egyezményt, amely a vietnámi háborút zárt volna le. Az amerikaiak 60 napon belül el kellett hagyni Vietnámot. "Ennek fejében" az észak-vietnámiak elengedték az amerikai foglyokat, Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottságot hoznak létre.(Ennek tagja volt Magyarország is.) A háború végül is nem maradt abba. Sőt. Másfél évvel később 1975 májusában Saigon elestével/felszabadításával fejeződött be a harc.
Elektrolakatos 522035 2013. január 15. 09:32
Válasz erre
Miggyuri 522029 2013. január 15. 05:35
Válasz erre
1973. január 7-12. A helyi határőrlaktanya egyik tisztjének fiai, apjuk fegyvereivel, megszállják a balassagyarmati Geisler Eta Kollágiumot s túszul ejtik az ott lakó lányokat. Céljuk, pénz és nyugatra távozás. A rendőrök öt nap után lelövik az idősebb fiút. A lányokat kiszabadítják. Ez az első, ilyen jellegű bűncselekmény.
Amon 521728 2013. január 13. 08:40
Válasz erre
szarvacska 521618 2013. január 12. 08:29
Válasz erre
1943 Január 12.A 2.Magyar hadsereg katasztrófája a Don mentén...
Miggyuri 521130 2013. január 7. 05:13
Válasz erre
1979-ben, a mai napon indult meg a vietnámi hadsereg, hogy a szomszédban rendet tegyen. A rendcsinálás igénye akkor merült fel, amikor a Kambodzsában négy esztendeje uralomra került vörös kmerek már x. alkalommal sértették meg a határt. A Pol Pot vezette magát "Demokratikus Kambodzsa"- ként nevező rendszer mindenekelőtt saját népe ellen viselt háborút. A "gyanús" városi lakosságot vidékre telepítve kívánta hasznos munkára szoktatni. Alapvetően az értelmiség fizikai megsemmisítése volt a cél. (Hogy ki az értelmiség? Hát, akinek szemüvege van! - és ez itt nem vicc!) Nos ennek a kormányzatnak az elkergetésére indult meg a vietnámi haderő. Ebbeli ügyködésükben az sem igazán akadályozta őket, hogy egy erős hónap múlva Kína - persze nevelő célzattal - megtámadta Vienámot... és olyat kapott, hogy a fal adta a másikat, de erről majd február közepén.
Miggyuri 520108 2012. december 30. 07:50
Válasz erre
1848. december 30. Perczel Mór egy keresztnevével azonos település mellet csatát veszít a császári sereggel szemben.
1922-ben ezen a napon alakul meg a Szovjetunió.
mercure47 519627 2012. december 24. 14:55
Válasz erre
1944.december 24.Budapestet bekeríti az előrenyomuló Vörös Hadsereg.Meg kezdődik a majdnem két hónapon át tartó ostrom.
mercure47 194722 2012. december 16. 21:32
Válasz erre
1944.december 16.Meg indul a Wacht am Rhein az ardennekben. 
Miggyuri 194721 2012. december 12. 05:38
Válasz erre
stanwojenny
stanwojenny
gen_-Jaruzelski-obwieszczenie-o-wprowadzeniu-stanu-wojennego-13_XII__1981-foto-Fila_thumb
gen_-Jaruzelski-...

1981. december 12. Lengyelország. Még senki nem sejtett semmit. De a Lengyel Néphadsereg kijelölt alakulatainál összetartást rendaltak el. Jaruzelsky tábornok - a rossz nyelvek szerint - felpróbálta Pinochet napszemüvegét. Futárok érkeztek listákkal. Hirtelen megélénkült az élet néhány addig üres katonai bázison, őrségek kerültek a tornyokba. Felerősödött a rádiózavarás a nyugati adókra... a kívülállók számára nem történt semmi. Egy nappal később a hadsereg - melynek tekintélyéről a miénk csak álmodozhat - megszállta a saját országát. Kijárási tilalom, letartóztatások, internálás, egyenruhás bemondók a tv-ben, egy szmüveges tábornok "megmentési tanács"-ról beszél, a határok zárva. Luca-nap 1981.
Tibcsi 194715 2012. december 8. 07:38
Válasz erre
(bocs, nem kifejezetten makett, de érdemes megemlékezni róla...)

1980. december 8. Egy köpcös, szemüveges alak várakozik a New York-i Dakota-ház előtt. Már-már kezdi feladni, de egyszercsak feltűnik, akire várt. Odalép hozzá és megszólítja:

- Mr. Lennon?

Nem várta meg a választ, előkapta a pisztolyát és ötször lőtt.

32 éve Mark David Chapman meggyilkolt egy legendát.
Miggyuri 194714 2012. december 5. 19:16
Válasz erre
1941. dec.5. a Moszkvához közeledő német csapatok további előrenyomulását a szovjetek egy ellentámadással tették lehetetlenné. Bár az összesítés alapján a szovjet csapatok jelentősen komolyabb veszteségetket szenvedte, mégis elmúlasztották a német hadsereg legyőzhetetlenségéről addig kialakult képet.
1941. dec. 7. A japánok megtámadták Pearl Harbort a USA haditengerészeti bázisát. Ezzel kiszélesedett a háború. A támadás eredménye a mai napig is legnagyobb egyidejű veszteséggel járó katonai művelet.
atu71 194713 2012. december 1. 18:37
Válasz erre
Hali!
Vegul is ha belgondolunk,biztosan nem vesztettek.
Miggyuri 194712 2012. december 1. 13:44
Válasz erre
1939. november 30. Elkezdődik a téli háború. Részvevők a Szovjetunió - amely veszélyben látja második legnagyobb városát, Leningrádot, a finn agresszió lehetősége miatt. És ezért szeretné a Leningrádtól északnyugatra elterülő finn területeket megszerezni - persze önvédelemből - cserébe hajlandó egy jóval nagyobb területet átadni a fenyegető finneknek. A másik oldalon Finnország, amelynek csak kevéssel több a lakossága, mint Leningrád lakosságának kétszerese és esze ágában sincs lemondani olyan, utakkal, vasúttal sűsűn teleépített, finnek lakta területről, mint Karélia, egy darab néptelen tajga kedvéért. Az erőviszonyok már a kezdet kezedtén sem egyelők. A matematika az mutatja, a finneknek pár nap alatt megsemmisítő vereséget kell szenvedniük. Nos, ehhez a vereséghez négy hónapnyi véres harc vezet úgy, hogy nem is biztos, hogy a finnek vesztettek. Jó, nyerni biztosan nem nyertek, viszont országuk nem került szovjet megszállás alá és hadseregeük is képes volt másfél esztendővel a téli háborút lezáró béke után újabb sikeres hadműveletekre.
Miggyuri 194711 2012. november 29. 14:03
Válasz erre
1943. november 29. Ezen a napon hozta a későbbi Jugoszlávia szövetségi felépítésről szóló rendeletét az AVNOJ - "partizán országgyűlés". Hogy ez a mű mennyire volt időtálló, azt a történelem mutatja.
Miggyuri 194710 2012. november 25. 07:09
Válasz erre
1942. november 19. Gyengéd figyelmességként az Erzsébetek felé, a Vörös Hadsereg megkezdte a sztálingrádi bekerítő hadműveletet. Pár nappal később bezérult a gyűrű a Volga-parti városban és könyékén harcoló német, olasz és román alakulatok körül. (Később, mondhatni "úgy mellékesen" odacsaptak a Donnál álló magyar erőknek is. Az eredmény ismert.)

Ugyanez év novemer 26-án mutatták be a Casablanca-t.
Miggyuri 194709 2012. november 16. 05:26
Válasz erre
1918. november 16. Budapesten a Magyar Nemezti Tanács kimondja: ?Magyarország minden más országtól független és önálló népköztársaság?.
Pontosan egy esztendővel később Horthy bevonul Budapestre. A két időpont között sem volt idő unalomra.
Miggyuri 194708 2012. november 11. 05:07
Válasz erre
1975. movemver 11. Luanda/Angola Komoly versenyfutás után, (ki kiáltja ki a függetlenséget?) az MPLA nevű felszabadítási szervezet, az eddigi, piros-zöld, helyett keresztben csíkos piros-fekete zászlót von fel a sportstadionban. Ezzel megszületik az Angolai Népi Köztársaság. A versenyfutás dobogósai az FNLA és az UNITA némi tüzérségi tűzzel (az utóbbi dél-afrikai támgatással) óhajtották e jeles eseményt megakadályozni. Nem jött össze. Arra ugyanis nem számítottak, hogy az előző napon még porugál fennhatóság alá tartozó gyarmat, noch dazu NATO-tag felségterületére folyamatosan érkeztek kubai csapatok. Ők aztán hoztak magukkal mindent, ami egy korszerű háborúhoz kell. Elkezdődött egy, kisebb megszakításokkal a mai napig tartó harc Angoláért.
Miggyuri 194707 2012. november 9. 04:57
Válasz erre
1918. november 9. Vilmos császár lemond és Hollandiába távozik. Ezzel egy időben a katonatanács kezébe kerül a hatalom. Kikiáltják a köztársaságot. A Bismark által megalkotott második birodalom elbukott.
1989. november 9. Megszűnt Németország két részének elkülönültsége.
1941-ben ezen a napon Budapest közlekedésében is bevezették a jobboldali közlekedést.
<<< Vissza Tovább >>>
1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11.,12.,13.,14.,15.,16.,17.,18.,19.,20.,
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20.,
21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31., 32., 33., 34., 35., 36., 37., 38., 39.