On The Road - Jabbeke 2006

A belgiumi Jabbekében minden év márciusában megrendezésre kerül a legnagyobb európai kamion makettező találkozó és verseny, amely idén március 11-12-én volt. Természetesen vannak autó, és motor makettek is, szimbolizálva a polgári közlekedés eszközeit, de a kamion a legfontosabb. Már hagyományosan ide gyűlnek a makettezők, klubok számos országból, Belgium, Hollandia, Franciaország, Németország, Svájc, Olaszország, Dánia, Anglia, és a rendezvény történetében először, az idei évben Borka Gyuri barátommal Magyarországot, a magyar makettezőket is képviseltük.

Igen hosszú, 1500 km-es út után értünk a Brugge melletti kisvárosba, ahol szombat reggel kedvesen fogadott minket Peter D.Hollander, az ottani klub elnöke, és főrendezője, akivel természetesen előre emailben mindent egyeztettem, és többek közt ennek köszönhetően a belépőjegy mellé adott füzetben is szerepeltünk. A bejárat mellett rögtön egy csőrős Mack fogadott bennünket, amely mellé nemsokára érkezett egy csodálatosan festett FH-s Volvo is.


A magyar versenyektől eltérően itt már január végén le kellett adni a nevezést, hogy milyen kamiont kívánunk vinni, és mekkora kiállító helyre van szükségünk. Ezt az elsőre kicsit furcsa dolgot a helyszínen rögtön megértettem, ugyanis az 1000 m2-es sportcsarnok minden asztala tele lett szombat 10 óra körül makettel.

Nagyon jó helyen volt az asztalunk, melyre kiállítottuk az általunk vitt kamionokat (szerencsére nagyon jól viselték a hosszú utat), valamint a Makettinfo Online Klub táblákat, és a mosonmagyaróvári klub zászlóját, a verseny szórólapjait. Egyik oldalunkon az angol Truck Model World újság főszerkesztője Peter White volt, egy nagyon barátságos angol úriember, aki készített rólunk képeket, és jelezte, hogy szándékozik az újságba tenni belőle. A másik oldalunkon a frankfurti Mad-Modelle képviselője, aki elhozta a monumentális szélerőmű szállító trélert, melyet ők gyártanak, és a teljes hossza 1 méter körüli. Nagyon különleges darab, és láthattam a rajzait, összeállítását, valamint mesélt a gyártásról is.

Már több mint 15 éve építek maketteket, de megdöbbentő volt számomra az itt látható munkák mennyisége, és igen magas színvonala. A legtöbb kamion és autó természetesen az 1:24-es méretarányú volt, de voltak szép számban 1:87-es kicsik is. Szinte minden kamion átalakított, feljavított volt, széria típusra nem is emlékszem. Voltak teljesen egyedi építések, és olyanok is amelyek tele voltak KFS, HA Models, vagy egyéb kiegészítőkkel. Külön kategóriát képeztek a festett kamionok, melyek elkészítése szinte már művész kategória. Érdeklődésemre, és tüzetesebb vizsgálatok alkalmával láttam, hogy a festések nagy része kézzel, ecset-szórópisztoly kombinációban készült ezeken a maketteken, nem pedig matrica.

Szintén külön kategóriát képezett a francia Freddy Aman az általa gyártott nehéz vontatókkal, trélerekkel, betonpumpával. Az egész rendezvényre jellemző volt a baráti légkör, mindenki nagyon szívesen mesélt az általa kiállított makettről, megmutatott bármit amit kérdeztünk. Sikerült sok külföldi makettezőt megismerni, és mindenki nagyon kedves volt. Voltak, akik hozták a kis szerszámosukat, és ott maketteztek a kiállított járműveik mellett a hétvégén.
Nagyon komoly börze volt, lehetett mindent vásárolni, olyan kamionokat, autókat, melyeket itthon még nem is láttam. Természetesen kiegészítőkben sem volt hiány, KFS, HA Models, Evergreen, és sok más egyéb, kinek mennyire volt teli a pénztárcája. Nagyon sok látogató volt a két nap alatt, szinte mindig jöttek-mentek az emberek.


Vasárnap délelőtt kimentünk az Északi-Tenger partjához Oostende városába(mindössze 15 km volt), és megnéztük magunknak azt is. Este kerestünk egy kis hangulatos belga kocsmát, és megkóstoltuk a belga sört is.


Maga a verseny sok kategóriában futott, típusonként bontva. A felhozatalt látva engem is meglepett, hogy a Renault kamionom a kategóriájában a 3. helyet érte el, melyet egy szép serleggel honoráltak.

Nagyon szép és kellemes napokat töltöttünk el ott, ezernyi élménnyel, tapasztalattal gazdagodva, sok új barátot szerezve, és szinte már természetesen úgy köszöntem el mindenhol, hogy jövőre veletek ugyanitt. Külön köszönet Egresi Andrásnak a mosonmagyaróvári klub vezetőjének, aki mindenben segített és támogatott minket, valamint minden makettező társunknak, akiktől bármilyen támogatást, biztatást is kaptunk.

Kiss Gábor
Makettinfo Online Klub

© Makettinfo, 2006.03.23.

© Makettinfo