XVIII. Országos Makett kiállítás és verseny, Szolnok

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, és a Szolnoki Makettezők Baráti Köre 2008. március 8-9-én rendezi meg a XVIII. Országos Makett kiállítást és versenyt, melyre szeretettel várunk minden makettezőt és érdeklődőt.

A versenyt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Művelődési Otthonában tartjuk. Cím: 5008 Szolnok, Szandaszőlős, Killián u. 1. (a tavalyi verseny helyszíne)
A verseny fő díjaként egy repülőnapra szóló utazást nyer a zsűri által kiválasztott legszebb makett készítője.

Programok
A Művelődési Otthonban lévő Repüléstörténeti Emlékkiállítás a rendezvény ideje alatt folyamatosan látogatható. A verseny ideje alatt megtekinthető lesz az új Légoltalmi gyűjtemény.

A Szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhely megtekintése: (szabadtéri kiállítás) www.repulomuzeum.hu Szombat: 10.00 - 16.00
Vasárnap: 09.00 - 12.00
Megtekinthetőek lesznek a 2007-ben összeszerelt MiG-21 U és az újra festett MiG-23 UB repülőgépek.

Látogatás a helikopter bázis területére:
Szombat: 13.00 Statikus kiállításon megtekinthető lesz egy Jak-52-es repülőgép, egy Mi-17-es, és egy Mi-24-es helikopter.
A bázisra előzetes jelentkezés útján lehet bejutni. A Művelődési Otthon bejáratánál lévő regisztrációnál lehet jelentkezni 2008. március 8-án 08.00 - 11.30-ig.

Sétarepülés a Szandai sportrepülőtéren:
Szombat: 15.00
Az érdeklődők sportrepülőgéppel nézhetik meg Szolnokot madártávlatból. A repülés díja: 3000,- Ft/fő. Ez a program repülésre alkalmatlan idő esetén elmarad.

Március 8-án 17.00-tól igény szerint a szervezők segítségével lehetőség lesz a makettek fotózására.
A verseny ideje alatt folyamatos börzét biztosítunk, melyre várjuk kereskedők és árusok jelentkezését, Deák Zsoltnál a 06-30/412-33-98-as számon.
Azok az érdeklődők, akik a versenyen nem indulnak, de meglátogatják rendezvényünket belépőjegyükkel sétarepülést nyerhetnek.

A belépődíj: felnőtt: 300,- Ft; gyermek: 200,- Ft
A rendezvény helyszíne kamerával figyelt terület.

A verseny helyszínére ingyenes buszjárat indul Budapestről, a Forgó travel törzsutasai, és a versenyzők részére. Érdeklődni, és jelentkezni 06-1/297-5313 telefonszámon lehet. Az utasok számára nem biztosított szállás. A szállásigényeket Deák Zsoltnál lehet jelezni.

Információ:
Magó Károly 06-20/935-59-64; zubo@freemail.hu
Sziráki Szabolcs: 06-70/297-04-91
Varczag György: 06-30/533-01-24

A verseny kategóriái:

Felnőtt:
Hobbi kategóriák:
Repülő 1/72 és kisebb dobozból, vagy feljavított
Repülő 1/72 és kisebb bontott
Repülő 1/48 és nagyobb dobozból, vagy feljavított
Repülő 1/48 és nagyobb bontott
Repülő dioráma
Harcjármű 1/72 és kisebb dobozból, vagy feljavított
Harcjármű 1/72 és kisebb bontott
Harcjármű 1/35 és nagyobb dobozból, vagy feljavított
Harcjármű 1/35 és nagyobb bontott
Harcjármű dioráma
Autó, Motor
Kamion
Összevont hajó (vitorlás, motoros)
Figura 1914-ig
Figura 1914-től
Figura csoport
Mellszobor
Sci-fi és egyéb, összevont

Mester kategóriák:
Repülő, összevont (1/72 és 1/48)
Harcjármű, összevont (1/72 és 1/35)
Polgári jármű, összevont (autó, motor, kamion)
Hajó, összevont (motoros és vitorlás)
Figura, összevont (1914-ig és 1914-től)
SCI-FI és egyéb, összevont

Gyermek összevont: (12 éves korig)
Serdülő összevont: (12-14 éves korig)

Junior:
Repülő (14-18 éves korig)
Harcjármű
Egyéb

Különdíjak

Best Of Show 60000 forint értékű utazási utalvány
Legszebb magyar repülőgép makett Látogatás az ILA-ra
Legszebb magyar harcjármű makett Látogatás a German Modell Masters-re
Ifjúsági korcsoport legszebb makettje Látogatás az Open Dagen 2008-ra
Serdülő korcsoport legszebb makettje Látogatás a CIAF 2008-ra
Gyermekkorcsoport legszebb makettje Látogatás a Maribor Air Show-ra
Minden nyertesnek az eredményhirdetés után regisztráltatnia kell magát a Forgó Travel standjánál. A nyeremény nem váltható pénzre, és csak egy személy veheti igénybe, kivéve a serdülő korcsoport nyertesével egy kísérő 50% kedvezménnyel utazhat, a gyermek korcsoport nyertesével, pedig egy kísérő ingyen utazhat.

Díjazás
Minden kategóriában arany, ezüst és bronzérmek kerülnek kiosztásra, kategóriánként akár több is, az elért pontszámok alapján. Egy kategóriában egy versenyző csak egy díjat kaphat. A különdíjak odaítélését a zsűri vagy a felajánlók döntik el. A "Best of Show" díjat a legmagasabb pontszámot elért alkotás kapja, pontegyenlőség esetén a zsűrielnök döntése alapján.

Nevezés:
2008. március 8-án 08.00-tól 12.30-ig
A nevezés díja: makettenként 100 forint, maximum 300 forint.
A makettek regisztrálása számítógépes rendszerben történik. Minden versenyző bediktálja az induláshoz szükséges adatokat, majd igazolást kap a nevezésről. Ez a lap sorsjegy is egyben, mellyel egy szerencsés versenyző sétarepülést nyerhet. Előzetes nevezéshez a csatolandó állomány letölthető a www.makettinfo.hu oldalról. További információ Mészáros Jánostól kérhető.

Megnyitó: 2008. március 8. 09.30
Zsűrizés: 2008. március 8. 13.00
Eredményhirdetés: 2008. március 9. 12.00
Kiállítás bontása: 2008. március 9. 13.30

Az eredményhirdetés előtt makett visszaadás nem lehetséges! A kiállítás bontása után makettek visszaadásánál egyszerre maximum 10 makettező veheti vissza versenymunkáit. Minden versenyzőtől türelmet kérünk ehhez az időigényes folyamathoz, de szeretnénk elkerülni a makettek elcserélését, eltűnését.

Szállás:
A szállással kapcsolatban február elejétől lehet érdeklődni, kizárólag Deák Zsoltnál a 06-30/412-33-98-as számon.

Étkezési lehetőségek:
Minden versenyzőt vendégül látunk egy szombati ebédre. A verseny színhelyén egész nap büfé és étterem üzemel.

Versenyszabályok
A versenyre olyan munkákat várunk, amelyek a korábbi Szolnoki makettversenyen még nem értek el helyezést. A versenymunkákat csak a készítőjük nevén lehet benevezni. Ezektől függetlenül a kiállításra minden alkotást szívesen várunk.
Minden olyan versenymunkához kérjük dokumentáció leadását, ami feljavított, bontott makettet, egyedi, kísérleti típust, típusátépítést, különleges festésmintát jelenít meg. A dokumentáció lehet nyomtatott és elektronikus formátumú, kereskedelmi forgalomban beszerezhető vagy magángyűjteményből származó referenciaanyag egyaránt. A dokumentáció leadásának ténye a nevezésnél regisztrálásra kerül, nagy értékű, nehezen pótolható referenciaanyagnál (könyv, folyóirat, CD/DVD, fénykép, stb.) külön elismervénnyel is, amellyel az eredményhirdetést követően visszakapható a szóban forgó dokumentáció.

A makettek besorolása
A zsűri a kategóriák további bontásának vagy összevonásának, indokolt esetben adott versenymunka más kategóriába történő átsorolásának, illetve a versenyből történő kizárásának jogát fenntartja. Utóbbi történhet az előírttól eltérő ligában (hobbi, profi) és/vagy korcsoportban önhibából történt nevezés, illetve kegyeletet, jó ízlést sértő alkotás esetén; a versenymunkák számának tekintetében egy kategóriában minimálisan öt alkotás szükséges a kategória indításához. Ennél kevesebb nevezett munka esetében a kategória összevonásra kerül egy hasonló paraméterekkel rendelkező kategóriával. Adott kategória további bontására abban az esetben kerül sor, ha azt a zsűri indokoltnak tartja.
Azon új generációs készletekből összeállított maketteket, amelyek dobozai gyárilag tartalmaznak egyébként feljavítónak minősülő alkatrészeket (nagy méretű fémmaratás, esztergált fém lövegcső, fém vontatókábel, stb.) és ezek beépítésre is kerültek; a jelentős mértékű, dokumentáció alapján, saját építésben kivitelezett feljavításokat, bontást tartalmazó munkákat, illetve a teljesen saját építésű alkotásokat az adott szekciók feljavított, bontott kategóriáiban kell nevezni, ha ilyen meg lett hirdetve. Ezen kívül minden gyári készlet segítségével elkészített feljavítást és/vagy bontást tartalmazó versenymunkát is itt kell nevezni.
A Profi kategóriákban minden olyan versenyző szabadon indulhat, aki elfogadja a versenyszabályokat. Annak, aki mesterlevéllel rendelkezik, illetve a Szolnoki, vagy a Bolyai makettverseny mester kategóriáinak valamelyikében arany, ezüst, vagy bronz érmes helyezést ért el, vagy a Mosonmagyaróvári makettverseny bármelyik kategóriájában első helyezett lett, a profi ligában kell indulnia. Azok a versenyzők, akik a Szolnoki, vagy a Bólyai makettverseny hobbi kategóriáiban arany érmes helyezést értek el, szintén a profi kategóriában kötelesek indulni. Aki a profi kategóriában 90, vagy annál több pontot szerez, az megkapja a mesterlevelet.

Ettől csak abban az esetben térhet el, ha nem a mesterlevelet vagy érmet, illetve első helyezést elért munkája szekciójának megfelelő makettel szeretne indulni és ez nem ért el helyezést a fenti versenyeken. Tehát egy repülő mesterleveles szabadon indulhat a Hobbi kategória harcjármű szekciójában, stb.
A Hobbi kategóriákban, a korcsoportjának megfelelő kategóriákban minden olyan makettező szabadon indulhat, aki nem tartozik a Profik között indulásra kötelezettek körébe és elfogadja a versenyszabályokat.
A Kiemelt kategóriákban megkötés nélkül, bárki indulhat.

Zsűrizés
A zsűri a Hobbi kategóriákban, a 18 év alatti korcsoportokban szemrevételezéssel, a Felnőtt korcsoportban szigorított pontozással, a Profi ligában szigorított pontozás alapján hozza meg döntését. Az utóbbi esetekben a kategóriák legjobbnak ítélt munkáit pontozzák, de minimálisan öt versenymunkát. Ha a munkák minősége megkívánja, akkor ennél több alkotást is értékelnek, akár az adott kategória összes makettjét. Minden kategóriában arany, ezüst és bronzérmek kerülnek kiosztásra, kategóriánként akár több is, az elért pontszámok alapján. Egy kategóriában egy versenyző csak egy díjat kaphat. A pontozólapok az eredményhirdetést követően megtekinthetőek, illetve másolatot kérhetnek belőlük a versenyzők. A verseny után a pontozólapokat nem őrzik meg a szervezők, vagyis a későbbi megtekintésre nincs mód.

Óvás
2008. március 9-én, 10 órától az eredmények megtekinthetőek, és 11 óráig nyílik mód az óvásra, 1000Ft kaució ellenében. Elbírálását egy három főből álló bizottság végzi, amely a zsűrielnökből, az érintett szekció egy zsűritagjából és a főszervezőből áll. Ha a bizottság megállapítja az óvás jogosságát, akkor az eredmény módosításra kerül, és a kaució visszajár.

Vissza