Messerschmitt BF 109 F

Messerschmitt BF 109 F

1:72, Italeri No.053
2010.07.26.
Utolsó módosítás: 2016.02.09.
Geri93
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Csongor
2010.12.13. 16:48:10
huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Kferro
2011.01.11. 11:38:32
Azt hiszem, erről a makettről nem sok pozitívumot tudnék mondani...
juge75
2011.01.11. 12:58:46
Kár a makettért...
Előbb szerintem el érhetnél bizonyos SZÍNVONALAT, mielőtt felteszed ide.
Borzalmas, ne haragudj!
warbirds
2011.01.11. 13:38:11
Srácok ne vegyük el a kedvét... Igaz, hogy ez a makett valóban nem sikerült, de ki épített rögtön másodjára szépet és jót?
Inkább adjunk neki néhány tanácsot, amivel elindulhat a fejlődés útján. :)

Személy szerint én azt tanácsolom neked, hogy nézz körül az oldal "Makettező ABC" rovatában. Találsz ott pár nagyon jó írást (Pl.: Makettező lexikon 1-15. rész), ami segítségedre lehet az alkalmazott szerszámokkal kapcsolatban.

Amire pedig fordíts több időt, türelmet:
- az egyes részegységek illesztése, csiszolása, tömítése (szinte mindenhol illesztési pontatlanságok, tömítetlen hézagok látszanak),
- szárnyak, vezérsíkok, futóművek pontos beállítása (a vízszintes vezérsíkok csálék, a futóművek ennyire nem terpesztenek),
- az épített típus tanulmányozása (google képek keresése, leírások áttanulmányozása)
- a fórum alapos átböngészése (néhány építési technika leírása is megtalálható, ami hasznos lehet)

A festéssel elég lesz majd csak akkor foglalkozni, ha már szépen építesz. És kérdezz bátran, valaki biztosan fog segíteni.

További jó makettezést!
Szállító
2011.01.11. 14:25:33
Építs minnél több makettet és egyre szebbek lesznek a munkáid! Nem kell figyelni, a negatív beírásokra. 20 éve én sem csináltam szebb maketteket, amikor olyan idős voltam mint Te most.
Olvasd sokat a makettinfót, lesd el mások milyen teknikákat alkalmaznak, hogy egyre esztétikusabb, pontosabb munkák kerüljenek ki a kezed alol.
Üdv!
Szállító
Rommel93
2011.01.11. 14:38:41
Na akkor:
Szervusz Geri93!
Ami azt illeti, én a helyedben nem külön cikk formájában foglalkoztam volna ezzel. Írtam volna egy "Nálam így kezdődött" c. cikket, amiben az első makettjeidet ismertetted volna. Igaza van warbirds és Szállító kollégának is, érdemes megfogadni a tanácsaikat.

Ami az első kommentelőt illeti...huuuuuuuuuuuuuuuu, de értelmes komment, szinte megtestesíti a segítő szándék fogalmát! Söprögethetnél a magad háza táján is, mielött mások alkotásait le"huuuuuuuuuuuu"-zod.
maffiás
2011.01.11. 15:09:19
Én is csak bátorítani tudlak! Kritikát ugy is lehet írni,hogy az ember kedvét nem veszik el vele! Én sem vagyok az a nagyon profi,sőt! De eddig itt az oldalon,nagyon sokszor segítettek,adtak remek tippeket! Kérdezz mindíg bátran,nem fognak levegőnek nézni! Hajrá! :)
sanyi
2011.01.11. 15:20:55
Üdv Néktek!

Úgy volt hogy nem szólok bele, de aztán mégis - hadakozós kedvem van... Azért mert valaki már a második építésével nem kerül a "Vingmáster" jellegű újságok címlapjára még nem kellene leírni! Tény és való, hogy van hibája. Na és? Ki mondta hogy itt csak díjnyertes makettek mutathatóak be?
Azért ez gusztustalan reagálás volt a három kedves kollégától... Legyetek szívesek és töltsetek fel képeket a ti első és második építésetekről jó? Lehet hogy az sem volt jobb... Szánalmasak vagytok hogy jön egy ifjú "titán" és elveszitek a kedvét!!!!

Geri93! Nem akarom ismételni a többieket, az ilyen "intelligens és segítő" hozzászólásokkal ne foglalkozz! Inkább a tényleg segítő beírásokat fogadd meg.
Lesz az jó is!:)

Üdv
Sanyi
Májky
2011.01.11. 15:48:29
Szia Gergő!
Én személy szerint várom a harmadik gépedet,ami szerintem biztos jól fog kinézni.
Ami a többi hozzászólást illeti,az első hármat fel se vedd,a többit meg fogadd meg.Sajnos vannak itt olyan emberkék,akik úgy hiszik,hogy ez az oldal olyan,mint a viccben az autópálya túloldala:ide születni kell.
Valószínűleg ők már az anyatej helyett is Tamiya putty-t szívtak magukba,szórópisztoly volt a kezükben és FS és RLM színskálának 1000% megfelelő repülők potyogtak ki a pelusukból.
Üdv:
Májky
Marcell 0708
2011.01.11. 16:03:46
Sziasztok!

Szerintem nincs benne semmi szégyellni való.
Nem értem miért kellett ez a huuuuuuuuuuu hozzászólás, mert szerintem nem lett ez olyan rossz. Valahol el kell kezdeni

Üdv: Marcell
Marcell 0708
2011.01.11. 16:04:07
Sziasztok!

Szerintem nincs benne semmi szégyellni való.
Nem értem miért kellett ez a huuuuuuuuuuu hozzászólás, mert szerintem nem lett ez olyan rossz. Valahol el kell kezdeni

Üdv: Marcell
Fóka
2011.01.11. 16:05:14
Sziasztok!

Réges-régen, talán 15-16 éve is van már, abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy általános iskolai makettszakkörök vezetésében vehettem részt. Csodálatos élmény volt látni egy-egy osztályra való gyerkőc érdeklődését, lelkesedését és igyekezetét. Ők még nem voltak megfertőzve a "nagyok" rivalizáló, keservesen teljesítménycentrikus világával, egyszerűen csak szerettek makettezni, és közben észrevétlenül rengeteget tanultak - nemcsak makettezés, hanem a történelem és a technika terén is, és közben ügyesedtek. Szép és kevésbé szép makettek kerültek ki a kezük közül, tanulni mindegyikből lehetett, és egyvalamiben még minden darab egyezett: a lelkesedésben, amivel készítették. Egészen biztos vagyok benne, hogy azóta ezen szakkörök nem egy résztvevőjének munkáival találkozhattunk már a versenyek díjnyertes alkotói között is.

Kedves Gergő!

A te lelkesedésed az egykori szakköri emlékeim legjobbjait idézik. Én sem tudok hát mást mondani, mint az előbb szólók: sok sikert, és őrizd meg ezt a lendületet. Hiszen minél többen vagyunk makettezők, annál nagyobb lesz ezen gyönyörű hobbi elismertsége is.

Fóka
Májky
2011.01.11. 16:19:18
Csak egy gondolat még:Az első három hozzászóló emlékszik még a reakciókra amit az ő első,második,x-edik makettjük váltott ki másokból?
Májky
2011.01.11. 16:20:37
Csak egy gondolat még:Az első három hozzászóló emlékszik még a reakciókra amit az ő első,második,x-edik makettjük váltott ki másokból?
Májky
2011.01.11. 16:21:16
Na az egyből kettő lett.Upsz
Geri93
2011.01.11. 16:33:35
Üdv!

Először is: Rommelnek is igaza van, ezeket az első makettjeimet egybe kellet volna egy cikkbe leírni, de akkor erre még nem gondoltam. Továbbá köszönöm a biztatást, és legfőképp a tanácsokat, mivel az ilyen kezdő cikkek azért teszi fel az ember hogy tanuljon belőle, mire figyeljen oda, stb. Ez is egy ilyen cikk. Sokat fogom olvasgatni a makettinfót, megfogadom a tanácsokat, és sokat gyakorolok majd, így egyre ügyesebb leszek ebben a remek hobbyban.
Fóka
2011.01.11. 16:54:18
Szia! Nos, akkor íme egy tanács is, hogy ne csak biztatást írjak :-)

Mások már sok hasznosat leírtak itt előttem, de a kabintetőről asszem nem esett szó. Rengeteget emel a makett élethűségén, ha a kabintetőt festés előtt a helyére illeszted. A festéskor a kereteket se hagyd ki, így eltűnik az alkatrész zavaró éle. A kereteket viszonylag könnyű festeni, hiszen a kiemelkedő vonal szinte vezeti az ecsetet. Fújni meg maga az élvezetek csúcsa: a maszkolófolyadék gyönyörűen kitölti az ablakok mélyedéseit, a keretek meg szabadon maradnak.

Ha mégis rámegy a festék az ablakra, nekem van egy saját módszerem: fogpiszkáló :-) Pár perces száradás után elég a keret mentén kicsit odanyomva, hegy-irányban végighúzni (azaz végigtolni), és bámulatosan egyenessé válik a vonal. A fogpiszkáló fája ugyanis kis mennyiségben tökéletesen felszedi a műanyagra került, már nem egészen nedves festéket.

Fóka
Hornet102
2011.01.11. 18:26:11
Geri FEL NE ADD!!!!!!
Örömöd leled benne? Szereted csinálni? Van vagy lesz helye a gépeknek? Akkor FEL NE ADD!!!!
Tudom, én még nem publikáltam és ha lenne majd merszem felrakni egy saját "terméket" akkor még annyit se tudnék mint Te! Ezt a hobbit, az építés technikáját senki nem szopta a kisújjából, ezt mint minden mást is tanulni kell! Nézegesd azokat a dolgokat amiket a Többiek javasoltak és a gépeid egyre jobbak lesznek. Csináld szívből és lelkesedésből, ahogy a javasolták és akkor megéri! Biztos, hogy mindeki szeretne egy-egy trófeát a kedvenc hobbijából, persze, de számomra a mekettezés és a haditechnika nem erről szól. Ha csak ez a cél akkor rég megette a fene a dolgot!
Én várom a következő gépedet!:)
Geri93
2011.01.11. 19:17:57
Üdv!
Köszönöm a tanácsokat!
Hornet: Kérdéseidre a válaszaim: Igen!Igen!Igen!
Úgyhogy nem adom fel!
PDavid
2011.01.11. 19:48:34
Sziasztok!
Én szeretem az ilyen cikkeket. Nosztalgiát ébresztenek bennem. Én is csináltam sok hasonló makettet. Szerintem, jó hogy bemutatják őket. Geri93 vitrinjében egyébként vannak sokkal érdekesebb darabok is. Ha a szerző nevére kattint az ember, akkor láthatja, milyen cikkei vannak még. Nekem pl. a kis Humvee gyűjtemény nagyon tetszik. A cikkekből nekem úgy tűnik, hogy a repülőgépeket korábban csinálta. Minden esetre van mit fejlődnie az biztos, de pont akkor lesz majd még nagyobb értéke ennek a cikknek is, ha a már versenyekre hordja az apróságait. Akkor nem csak az látszik majd hol tart, hanem az is, honnan indult, meg milyen utat járt be. Én kíváncsian várom!
tankos_srac
2011.01.11. 21:11:19
Ha már ilyen parázs hangulat van én is hozzátenném a magam kis véleményét. Szerintem cikket írni akkor érdemes, ha más is tanulhat belőle valamit. Ha csak véleményre, segítségre van szükséged - szerintem - inkább a fórumban kezdd a publikálást/kérdezősködést még építés közben, rengeteg segítséget kaphatsz! Szerintem akkor cikkezz, ha már az építés,festés és a technikai ismeret is elfogadható nívón áll. Nem árt részletesen ismerni a típust, a működést és pár technikai részletet, pl.: nem farok szárny, hanem vezérsík... Adott esetben félreérthető lehet, amit írsz. Elsőnek célszerű a makett összeállítási útmutatójában foglaltakat maximálisan betartva építeni és PONTOSAN lefesteni az egészet. Ez nem kerülhető és nem spórolható meg. Ha komolyan gondolod ezt a hobbit, úgyis szükséged lesz egy komolyabb festék arzenálra. Olvass sok szakirodalmat - most tessék megkövezni - elsősorban nyomtatott formában! Van magyar nyelvű igényes szaklap, jelentek meg ilyen könyvek kezdőknek (és haladóknak is) szerintem jobban kezelhető, mint a számítógép. És nyugi, az első 10 makettje szerintem mindenkinek kukába való, az én 2. makettem meg sem közelítette a tiédnek a színvonalát (kukában is végezte), de folyton tanulni, fejlődni és gyakorolni kell! Ne elégedj meg egy alacsony színvonallal.

További sok siker kívánok a makettezéshez!

Üdv: ts

Ui: a fogadatlan prókátorokat megkérném ne parázzanak, szó sem volt róla, hogy a kolléga felhagyna a témával... A kritikán meg nem kell más helyett megsértődni, ez a szerző joga. :-D
rohamkukac
2011.01.11. 21:12:06
Milyen kedves emberek vannak itt a Makettinfón...:)
Egy kezdő szeretné megosztani a tapasztalatait a makettről az építésről,ami számára újdonság volt(hisz a második makett),és egyből le kell szidni,hogy mit képzel hogy egy ilyen "trehány" munkát fel mer rakni...Hát gratulálok:)Nem hinném hogy mindenki profin kezdte a "szakmát".
Így 100% hogy elveszik a kezdők kedvét a cikkírástól,sőt az egész makettezéstől...

(Tanácsot nem adok,hisz adtak már az előttem szólók)
Sok sikert Gergő,ne foglalkozz az ilyen hozzászólásokkal!
Kferro
2011.01.11. 21:25:22
Annyit kérdeznék csupán: a kereket miért hagytad ki a festésből?
Susi74
2011.01.12. 09:51:18
Szia Geri!

Anno az első makettem egy KP Avia S199 volt(a 80-as években). Cirka 2 óra alatt össze is ragasztottam Technokol Rapid
ragasztót használva :))), a gépet le sem festettem... Másnap vettem észre, hogy a gépmadarat szétmarta a ragasztó és egy halom olvadt műanyag lett belőle :))) . Kitartás !!!
üdv
susi
wolf
2011.01.12. 10:13:46
Geri! Ezt a messert tényleg kár volt feltenni mert ahogy a többi munkádat látom ennél jobb vagy. Hozzáteszem, hogy ez a gép sem menthetetlen. Vágd bele szi-ti lefolyó tisztítóba, az simán leszedi a festéket anélkül, hogy marná a műanyagot (a plexit sem bántja. Óvatosan pattintsd szét a törzset meg a szárnyat, csiszolj, ragassz, tömíts és fess. Ahogy a többinél. Szerintem megérdemelné a makett, hogy energiát feccölj bele.
Kuolema
2011.01.12. 10:25:28
Szia Geri93!
Szerintem második makettnek nem rossz, az enyémek is körülbelül ilyenek voltak :)
Egyébként van nálam egy ennél sokkal rosszabb állapotban lévő makett, megbíztak, hogy csináljak vele valamit. Az Italeri 1:48-as Cr.42-ese. Pontatlanok az illesztések, a vezérsíkok ferdék, az egyik futószár elveszett, a dupla csillagmotornál az első és a hátsó sor nincs elfordítva egymáshoz képest, hiányoznak a szárnyból a merevítő dúcok, kimaradt belőle a kipufogó, az olajhűtő fordítva van odagányolva az aljára, festéket még életében nem látott, és rengeteg helyen meg van folyva a ragasztó, ott csúnyán szét van marva a felület. A nyolc éves, súlyos izomsorvadással küzködő unokatestvérem készítette ezt a repülőt... járni sem tud szerencsétlen, a poharat is épphogy elbírja mikor iszik, de minden tudását beleadta, és minden erejét megfeszítve megépítette magának a makettet. És valahogy sokkal nagyobb tiszteletet ébreszt bennem az ő munkája, mint bárki másé ezen az oldalon, akármilyen profin készítette el az illető...
juge75
2011.01.12. 14:11:08
Nem volt le festve az első makettem, mert nem volt mivel.
De precízen össze volt rakva.
A kritikát vállalni kell.
Talán ha nem egyből cikket tesz fel, nem éri ennyi negatívum, amit részemről vállalok, mert ez a véleményem a makettről.
Azért van ez a lehetőség a cikk alatt, hogy értékelhető és véleményezhető legyen a cikk és a makett.
De most én kérdezem: ti rögvest az első versenyre beneveztétek, újság cikkben megjelentettétek az első munkátokat?
Vagy magatoktól, esetleg másoktól kapott kritikák és segítő szándékú javaslatok eredményeként levontatok konzekvenciákat, ami valóban rosszul eshet, de építő jellegű?
Ha szaladni akarsz, előbb járni tanulj meg, szépen fokozatosan.
juge75
2011.01.12. 14:13:30
És végül annyi: kérdezz, érdeklődj bátran, azért a fórum. Segítünk.
Csak jobbat, szebbet!
Üdvözlettel, Juhász Gábor.
leveliroka
2011.01.12. 15:04:02
Életem első makettje egy Smer Me 109 F-4 volt, hát hasonlóan sikeredett, de épp ez a sikertelenség adta meg a lökést, hogy utána jobban odafigyeljek és a következő Huriccane mk II már egész türhetőre sikeredett. Kedves Geri, ne add fel, törekedj mindig a jobbra és tanulj a többiektől, mielőtt belefogsz az építésbe, nézz meg a neten hasonló maketteket! Hajrá!
kiskulics
2011.01.12. 18:28:02
Szia!

Figyelj a srácioknak teljesen igazuk van.Ezért nehogy elgondolkozz azon hogy esetleg abbahagyod!
Az én munkáimra is mondtak már nagyon sok rosza és sok hasznos tanácsot is adtak nekem az oldalon lévő "normális"emberek.Én sohasem "gyaláznám"le más unkáját ennyi
PETI
2011.01.12. 18:32:38
Hát ez elég nyomasztó lett.
Csongor
2011.01.13. 01:21:04
Szia én nem akartam elvenni a kedved a makett ezektől bocs fel a fejjel a következő szebb lessz mi meg csak á á á ámulunk majd! !!!!! Üdv Csongor
hobbista
2011.01.14. 17:39:54
Annyit tennék hozzá, hogy szerintem nem volt olyan rossz választás a gép. Kezdőknek való készlet, mert adnak hozzá alapvető dolgokat, úm.: ragasztót, festéket és ecsetet. Másrészről meglehetősen népszerű típus, amire akkor is ráismernek, ha nem a legjobb a végeredmény.
És még valami. Jó, ha van ambíciód! Akarj versenyen megmérettetni! Persze, hogy nem csak ezért csinálja az ember, de azért ez sem árt.
Kferro
2011.01.14. 18:13:19
Azért pár évnek, s még több makettnek kell ahhoz eltelnie, hogy versenyen indulhasson. Jómagam is 4-5 év makettezés után mertem elindulni egy versenyen.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció