<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27. |
Sjoca69 | Adatlap | 128561 | 2012. július 19. 02:54 | ![]() | |
hajdubus | Adatlap | 128560 | 2012. július 17. 21:54 | ![]() | |
Z63 | Adatlap | 128559 | 2012. június 30. 14:47 | ![]() | |
Sziasztok! Nem tudom, ismeritek-e ezt a cikket, de mindenképpen érdeklődésre tarthat számot! www.vezess.hu/haszonjarmu/balzafa_is_magyar_autobuszt/37806/ Üdv,Z63 | |||||
hajdubus | Adatlap | 128558 | 2012. június 5. 19:03 | ![]() | |
Örülök, hogy tetszik. :) Ha minden úgy alakul, ahogy elképzeltem, akkor a végén még lehet írok egy cikket is a munkafolyamatról, bár még elég kezdőnek érzem magam. Bogyi! Ha olvasod a fórumot, akkor írhatnál, mert én is kíváncsi lennék rá, hogy sikerült-e haladnod mostanában a 266-ossal. Gumikacsa és Leslie! Egyszerűen lenyűgöző a profizmusotok; hibátlan makett készül a kezeitek között, szívesen tanulnék tőletek. | |||||
Leslie | Adatlap | 128557 | 2012. június 5. 16:51 | ![]() | |
Kamovos | Adatlap | 128556 | 2012. június 4. 19:49 | ![]() | |
Sziasztok Busz imádók! :) Találtam egy ilyen oldalt! www.md-minimotors.ru/shop/UID_1097.html Lehet, hogy ismeritek, én most botlottam bele! Üdv: kamovos | |||||
Petya | Adatlap | 128555 | 2012. június 3. 19:41 | ![]() | |
Nagyon jó lesz, egyre kíváncsibban várom a folytatást! Cikket nem írsz róla? Más: Eladó modellek:aprod.hu/hirdetes/elado-ikarus-modell-IDiTCC.html | |||||
hajdubus | Adatlap | 128554 | 2012. június 3. 17:14 | ![]() | |
Köszi szépen! Mai napra nagyjából kész lett a tető is, úgyhogy bevarázsoltam a helyére. Hiányzik még róla a két szélső vízelvezető, ez a következő lépések egyike lesz majd. Kivágtam a tetőszellőzőket is, ezek viszont még nincsenek rögzítve, csak a kép kedvéért tettem fel őket. | |||||
Kamovos | Adatlap | 128553 | 2012. június 3. 10:38 | ![]() | |
Szia Bogyi Barátom! Te hol tartasz a 266-os buszoddal? Képet, képet, képet! Üdv: kamovos | |||||
Petya | Adatlap | 128552 | 2012. június 2. 22:31 | ![]() | |
Szép, igényes, részletes lesz, csak így tovább! | |||||
Petya | Adatlap | 128551 | 2012. június 2. 22:30 | ![]() | |
Végre valami! Fantasztikus lesz, már most nagyon tetszik! Várom a folytatást, kérünk majd képeket! Ha bármiben tudok segíteni, csak szólj! (képek, rajzok stb.) | |||||
gumikacsa | Adatlap | 128550 | 2012. június 2. 00:08 | ![]() | |
Sziasztok! Nálam is készül immáron a saját Ikarus 415-ösöm. Az enyém 2 ajtós változat, még elég kezdetleges állapotban van, de készül a 3 ajtós is, ami majdnem kész. Holnap és holnapután Jászberényben fogunk ügyködni rajtuk. Az enyémről mellékelek képet, a sofőr munkahelye készül (Mátra volános lesz). | |||||
laposalátét | Adatlap | 128549 | 2012. június 1. 19:52 | ![]() | |
Sziasztok! Szia,hajdubus!Nyugodtan rakjál fel képeket sűrűbben is! Üdv.:laposa | |||||
hajdubus | Adatlap | 128548 | 2012. június 1. 19:00 | ![]() | |
Mivel elég kihalt lett a topic az utóbbi időben, gondoltam berakok két képet az első saját készítésű makettemről, amely még igencsak kezdetleges állapotban van. Ikarus 266-ost építek én is, mint Bogyi topictárs, azonban az enyém nagy része sztirolból készül 1:24-es léptékben. Egyelőre a karosszériát építgetem, talán a hétvégén kész lesz a tető is rá, s akkor nekilátok a tömítésnek, majd a hosszadalmas reszelés-csiszolás következik. Sajnos viszonylag lassan haladok vele, mert max. heti 3-4 órám van rá, de ha valami komolyabb előrelépés lesz a maketten, akkor majd beszámolók róla kép(ek)ben is. | |||||
Sjoca69 | Adatlap | 128547 | 2012. április 9. 14:41 | ![]() | |
Hali Lalipapi! Szép munka, jó lesz. Tegyél fel képeket a végeredményről! | |||||
lalipapi | Adatlap | 128546 | 2012. április 6. 17:04 | ![]() | |
gumikacsa | Adatlap | 128545 | 2012. március 20. 07:14 | ![]() | |
Sziasztok! Elkészült az 1:24-es Ikarus 415-ös 2 és 3 ajtós változatokhoz minden, akit érdekel több információ, keressen meg e-mailban: tibi_1978@hotmail.com | |||||
Petya | Adatlap | 128544 | 2012. március 10. 12:50 | ![]() | |
Csurog a nyálam...így összeszedve még jobban mutatnak, Daninak arany keze van! Eszméletlenek, ha az úton lennének lefényképezve, már-már meg se mondanánk, hogy nem igaziak! | |||||
Sjoca69 | Adatlap | 128543 | 2012. március 8. 21:05 | ![]() | |
Új honlap! :-) www.modell-makettkeszites.hu/ | |||||
Pilota | Adatlap | 128542 | 2012. március 5. 13:38 | ![]() | |
Helló Bogyi! Szépen alakul, le a kalappal a műszerfalad előtt! üdv: pájlot | |||||
Kamovos | Adatlap | 128541 | 2012. március 4. 14:16 | ![]() | |
Szia Bogyi Tesó! Nagyon jól sikerült! Szépen haladsz! Üdv: kamovos | |||||
hajdubus | Adatlap | 128540 | 2012. március 3. 19:47 | ![]() | |
Jól néz ki a műszerfal, csak így tovább! | |||||
hajdubus | Adatlap | 128539 | 2012. március 3. 19:42 | ![]() | |
Nagyon jó ötletnek tűnik ez a szerkezet. Remélem lesz rá időm a jövő héten, és én is megépítem ezt a szerkezetet kíváncsiságképp. | |||||
Bogyi | Adatlap | 128538 | 2012. március 3. 15:22 | ![]() | |
Mostanság belassult a a 266-osom, de azért mert nehéz volt megtervezni a műszerfalat. A tervezője büszke lehet rá, kifejezetten összetett forma. A lényeg viszont, hogy a 4. építésre összejött sok "újratervezés" után. Gyorsan be is tettem a helyére. Természetesen a fényképek sem maradhatnak le, íme: | |||||
Kuolema | Adatlap | 128537 | 2012. február 28. 21:41 | ![]() | |
Sziasztok! Örülök, hogy a kis tákolmányom elnyerte a tetszéseteket, remélem minél többen hasznát veszitek majd. Bogyi! Csak most látom, hogy Neked is eszedbe jutott, úgy tűnik egy rugóra jár az agyunk :) A képen látható, gyorsan összedobott ablak körül fülhallgató kábel gumija van. Nekem is van itthon számítógépből mentett kábel, de nem szívesen használom, mert elég rideg, nehéz szép ívben meghajlítani. A fülhallgató viszont jó minőségű (ha jól emlékszem Philips volt fénykorában), jóval puháb, könnyebb vele dolgozni. További jó makettezést! Üdv.: Kuolema | |||||
Bogyi | Adatlap | 128536 | 2012. február 28. 20:41 | ![]() | |
Nahát Kuolema köszi, hogy megvalósítottad a 890-esben javasoltakat. Gratula, most én is ki fogom majd próbálni. Én számítógéptrafó dróttal dolgozom jórészt. Nem tudom kipróbáltad-e, hogy pl. fülhallgató dróttal is megy-e? | |||||
Z63 | Adatlap | 128535 | 2012. február 28. 00:37 | ![]() | |
Egy ember, aki használja az eszét! Ez, mondhatom, az egyik legjobb ötlet, amit az elmúlt két évtizedben láttam! Mikor belemerül az emberfia a melóba, akkor hajlamos egy keréknyomba újra és újra visszaugrani, így ezen nem is filóztam. Zseniális! Like! Respect és tisztelet! Üdv,Z63 | |||||
gumikacsa | Adatlap | 128534 | 2012. február 27. 23:08 | ![]() | |
Kicsit beteg...de nagyon jó ötlet :) | |||||
Kuolema | Adatlap | 128533 | 2012. február 27. 20:58 | ![]() | |
Sziasztok! A múltkor felvetett ablakgumis ötletem kapcsán írtátok, hogy macerás lebontani a szigetelést a vezetékről egy darabban. Nos, gondolkodtam egy kicsit és kitaláltam egy szerszámot, ami nagy mértékben megkönnyíti a makettező dolgát. Íme a recept: -Kerestem egy darab kiürült golyóstollat, egy darab réteges lemezt, egy orvosi szikepengét és egy kisméretű csavart. -A réteges lemezt kivágtam a megfeleő formára, hogy a szikepenge alakját kövesse. -A lemez alját kimartam, hogy a méretre vágott tollbetét darab szépen illeszkedjen és oda tudjam ragasztani a fához. -A lemez másik oldalát hosszirányban bevágtam, hogy a pengét bele tudjam süllyeszteni. -A tollbetétet átszútram a szikével úgy, hogy az éle nagyjából a belső átmérő feléig érjen (kb. 1mm). -A tollbetétet a helyére ragasztottam és a megfelelő helyre befúrtam a rögzítő csavarnak. -A pengét a helyére csúsztattam a lemez belsejébe, becsavartam a rögzítő csavart, és ezzel tulajdonképpen el is készült a szerszám. A működése pofon egyszerű: a tollbetéten áthúzom a kábelt, a belógó szike éle pedig szépen felvágja az egyik oldalát. A drótokat kiszedem és már húzhatom is az ablakok köré a gumit. Remélem tudtam segíteni. Üdv.: Kuolema | |||||
Bogyi | Adatlap | 128532 | 2012. február 26. 10:10 | ![]() | |
Z63 | Adatlap | 128531 | 2012. február 17. 16:09 | ![]() | |
Tökéletesen igazad van, nem is gondoltam rá, hogy a dupladrótot használnám! Talán csak az elállás lehet zavaró, de, mint írtad, biztosan ki lehet játszani az üveggel. Köszi a tippet! | |||||
Bogyi | Adatlap | 128530 | 2012. február 17. 06:46 | ![]() | |
Az üvegek gumikéderezése bennem is elindította a gondolatokat, a drót nem is rossz ötlet. A kábelek bevágásához, hosszirányú kettévágásához lehetne talán egy olyan szerszámot fejleszteni, amelyikben egy szikepenge figyel középen és a drótköpenyt csak szimplán át lehet rajta húzni. | |||||
Freddy | Adatlap | 128529 | 2012. február 16. 10:21 | ![]() | |
A vezeték két kör keresztmetszet egymás mellett, simán körbe lehet hajlítani az üvegen, hogy az üveg a két ér közé essen. Igy egyenletes vastagságú, gömbölyű külső felületű, kiálló csíkhoz jutunk, nem kell hosszában vagdosni. Talán egy kicsit túlságosan kiálló lesz, de üveg vastagságával is lehet játsazni, és ezzel együtt is élethűbb és könnyebben elkészíthető, mint bármilyen más megoldás. | |||||
páncélos | Adatlap | 128528 | 2012. február 16. 08:30 | ![]() | |
Hátha érdekel valakit: hunguit.livejournal.com/2638.html Érdemes a végefelé megnézni az Ikarus-180-ast is. | |||||
Z63 | Adatlap | 128527 | 2012. február 15. 23:18 | ![]() | |
Ez tényleg jó ötlet, de a vezeték kör keresztmetszetű. Egyenletesen lehetetlen hosszában félbevágni. Szintúgy nehéznek tűnik hosszában végighasítani a feléig, vezetéket kihúzni belőle és a vágás mentén szépen az üveg élére ráhúzni. Talán nem lehetetlen, de azért körbeüvegezni egy buszt izzasztó lesz. Egy próbát mindenesetre megér. | |||||
Z63 | Adatlap | 128526 | 2012. február 15. 23:17 | ![]() | |
Ez tényleg jó ötlet, de a vezeték kör keresztmetszetű. Egyenletesen lehetetlen hosszában félbevágni. Szintúgy nehéznek tűnik hosszában végighasítani a feléig, vezetéket kihúzni belőle és a vágás mentén szépen az üveg élére ráhúzni. Talán nem lehetetlen, de azért körbeüvegezni egy buszt izzasztó lesz. Egy próbát mindenesetre megér. | |||||
Sjoca69 | Adatlap | 128525 | 2012. február 15. 01:29 | ![]() | |
Petya! Amire gondolsz, kisebb alkatrészekhez minta levételére az az OYUMARU. Ez egy hőre lágyuló gumi, ami szobahőmérsékleten formagumiként, forróvízben 5 perc után gyúrható gumiként viselkedik. Ebbe a formába érdemes beletömni a kétkomponensű MILLIPUT-ot.Műgyanta keménységűre köt, reszelhető, csiszolható, fúrható, stb.. Én a STANDARD-ot próbáltam, nagyon jó kis cucc. | |||||
Freddy | Adatlap | 128524 | 2012. február 14. 21:03 | ![]() | |
Ez hatalmas ötlet, talán 35-ben is működik. | |||||
Kuolema | Adatlap | 128523 | 2012. február 14. 20:32 | ![]() | |
Sziasztok! Az ablakgumi kérdés bennem is felmerült, én a következőt találtam ki: 1:24-es méretben véleményem szerint az mp3 lejátszókhoz használt fülhallgatók kábele megfelelő lenne. Ugyan gyakorlatban még nem próbáltam (a 260-asomat már lassan egy éve hanyagolom), de eddig nem tűnik rossznak. Egyszer-kétszer odapróbáltam, szép ívben lehetett meghajlítani. Az egyetlen hátránya, hogy ha be kell szerezni, akkor egy kicsit drága. Nálam azért nem jelent ez gondot, mert évek óta szinte minden nap hallgatok zenét, és fél évnél tovább még egyik sem bírta a strapát, úgyhogy összegyűlt már egy jó kupacnyi :) Na, további szép napot! Üdv.: Kuolema | |||||
Z63 | Adatlap | 128522 | 2012. február 14. 19:11 | ![]() | |
Szia hajdubus! Ablakgumihoz próbáld meg a Milliput-ot, vagy nézz körül nálatok háztartási boltban, Tesco-ban, hátha kapni még az ún. A+B Putty-t. Mindkét anyag két komponensből áll,amit egyenlő arányban kell összegyúrni és néhány óra alatt kőkeményre köt. Talán a Milliput a legfinomabb(automakett.hu) Vékony gilisztákat nyújtasz belőle egy sima üveg, vagy falapon, mondjuk egy másik sima lappal, majd szépen a helyére igazítod, nedvesen eldolgozod, miután megkötött, ecsettel szépen lefested, matt feketésszürkével. Ne felejtsd el előre lemaszkolni az ablakokat, nehogy összemaszatold. A sztirolprofilokat elég nehéz lesz a helyükre alakítani, főleg sok ablaknál már macerás lenne ugyanolyanra hajlítani. Petya! A formalevéltelre inkább szilikongumit ajánlanék, mert a Milliput maximum nagyon egyszerű formák levételére lehet alkalmas. Ha egy kis alámetszés van, már nem tudod lehúzni a mintáról, ha meg nem formaleválasztózod, menthetetlenül rá is ragad! Szilikongumiból van olyan is, ami összegyúrható,, így lefolyásmentes. Üdv,Z63 | |||||
Petya | Adatlap | 128521 | 2012. február 14. 18:35 | ![]() | |
Egyszer írhatna valaki egy cikket ezekről a dolgokról, mert itt szerintem elég off, pedig sok makettezőt érdekelnének ezek a dolgok. Ezért írtam cikket az anyagkiválasztásról, esetleg menjünk át oda! Én tömítéshez Neoflex-et használok, szintén festék boltban beszerezhető. Ami mostanság érdekel, amit írtál Sjoca69: Milliput és társai, esetleg leírhatnád erről a tapasztalataid a cikkemhez. Arra tényleg tökéletesnek látom, hogy szilikon öntőminta helyett levegyek mintákat kisebb alkatrészekről, de utána mivel öntöm ki? Gyantából? Vagy ugyanabból az anyagból? (a neten néztem videót, ott mintha ugyanabból az anyagból készülne a forma és a kész másolt darab is). Remélem érthetően fogalmaztam. | |||||
pulcsi | Adatlap | 128520 | 2012. február 14. 18:26 | ![]() | |
Ha van lehetőséged itt is körbe tudsz nézni profil ügyben. www.artol.sk/22-kusove-profily www.litomysky.cz/mat/index.html | |||||
Gis80s | Adatlap | 128519 | 2012. február 14. 13:38 | ![]() | |
Sziasztok! Tömítéshez én Trinát mestertapaszt (tubusos kivitel ~ 500,- Ft) szoktam használni. Eddig nem volt rá panaszom :) üdv. Péter | |||||
hajdubus | Adatlap | 128518 | 2012. február 14. 13:24 | ![]() | |
Ismét köszönöm mindenkinek! Szélesedik a látóköröm. :) | |||||
Freddy | Adatlap | 128517 | 2012. február 14. 12:35 | ![]() | |
Puttynál én szobrászgyurmára gondoltam, olyanra, amiből a figurákat készítik. A tömítőpasztánál jóval szilárdabb. A ZiL-es cikkemben látszik, mire gondolok. | |||||
Sjoca69 | Adatlap | 128516 | 2012. február 14. 12:31 | ![]() | |
Atis megelőzött és elmondta a lényeget! Köszönöm! Sztirol profilokat a automakett.hu is tudsz rendelni! | |||||
Atis | Adatlap | 128515 | 2012. február 14. 09:49 | ![]() | |
Ahoi. Bocs hogy belevau... Hajdubus.. A putty az egy tömítőpaszta. Lágy, kenhető gyurmaszerű anyag ami száradás után gipsz keménységűre köt és remekül csiszolható. A tamiya gyártja a legjobbat,(sokak szerint) de kapható revell és italeri szinekben is. Ára változó... 800/1500 ft/tubus. Helyettesítő anyagként én a fehér ablakgitt-re gondoltam, de még sosem volt tapasztalatom vele. Amit Sjoca kolléga ajánlt, azt pedig leginkább az evergreen gyártja. Ők sem olcsók... viszont nagyon jól lehet velük dolgozni.Különböző keresztmetszetű vékony vagy lapos sztirol szálak. Versenyeken mindig szokott lenni, érdemes körülnézni. Remélem hasznos voltam.. www.evergreenscalemodels.com/Shapes.htm üdv. | |||||
hajdubus | Adatlap | 128514 | 2012. február 14. 08:06 | ![]() | |
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Freddy! Mi az a "putty"? Bogyi! Debrecenben és környékén már csak egy ex Agria Volános 266-os jár menetrendszerűen, valamint megvan még a felújításra váró BPY-008 is, de nekem sajnos nincsenek fotóim az általad említett részekről. Petya! A befőttes gumi nekem is eszembe jutott már korábban, ám annak az alakja szögletes és ugye nem csiszolható, emellett a gumikarika kerülete meg kell hogy egyezzen az üvegfelület kerületével, hisz kinyújtva szinte lehetetlen lenne felragasztani. Az alapozó tippet köszi amúgy. Gondolom minden nagyobb festékboltban fellelhető. Sjoca69! Sztirolprofilokat hol lehet kapni? Erről még nem is hallottam. Egyébként én is a műgyantás öntésen gondolkozom, csak az a baj, hogy ez a legdrágább, legmunkaigényesebb viszont cserébe szép kivitelezés esetén a legélethűbb is, még elmélkedem rajta, de köszi a tippet. | |||||
Sjoca69 | Adatlap | 128513 | 2012. február 13. 22:17 | ![]() | |
Viszont önthető műgyantákból (nem lamináló) is remek ablakgumik készíthetők. Vannak már olyan műgyanták, amik gumiszerűre kötnek. Abroncsokat is öntenek belőlük, mert megtévesztésig olyanok, mint a gumi. | |||||
Sjoca69 | Adatlap | 128512 | 2012. február 13. 22:15 | ![]() | |
Egyetértek Petya topiktársal, annyit tennék még hozzá, hogy léteznek sztirol profilok, amik nagyszerűek ablakgumi imitációnak is. Pl. negyed, félkör, háromszög stb. profilok. |
<<< Vissza | Tovább >>> |
Sziasztok! Legújabb szerzeményem. Bocsánat a rossz fotóért, majd később készítek jobbakat is.