<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
KossuthLajos | Adatlap | 153985 | 2006. május 1. 17:12 | ||
Kérdés: tényleg szükség van erre? Pl., téged mi indított arra, hogy ilyet csinálj? Előzmény: (153983) MrChef 2006. május 1. 16:30 | |||||
gyurmakoma | Adatlap | 153984 | 2006. május 1. 17:00 | ||
Mrchef! Neked mekkora a légmozgás bent a kabinban? Én téglalap alakú kabint csináltam,elfektetve.A hosszú oldal az eleje,felhajtható hungarocellből. Nekem bal fent a tetején és a hátsó oldal jobb tetején van a venti. Egy 12 v -os adapterrel hajtom meg. A gond az,hogy alig van légmozgás.Pedig megpróbáltam forditani is a ventik irányát.. | |||||
MrChef | Adatlap | 153983 | 2006. május 1. 16:30 | ||
Elkészült a festőkabinom! Itt van róla pár kép. Képmagyarázat: 1: a kabin méretének szemléltetése, lehajtott átlátszó lappal 2: a kabin felhajtott lappal 3: jobb hátsó része: a kifújóventillátor elölrevezetése és a szagelszívó cső összehajtott állapotban; látszik a jónéhány kihasználatlan kábel, ami a tápból jön, lámpát is teszek majd bele 4: bal hátsó része: a befújóventillátor 5: a szagelszívó cső kihúzva Még nem próbáltam ki a cuccost, de bélésnek papíralátétet mindenképpen teszek bele, hogy ne a bútorlap koszolódjon. A teteje vastag hullámpapír, az eleje hungarocell, de jól oda vannak erősítve, szerintem viszonylag masszívak. Bár tetőnek inkább veszek még egy falapot, és elölre - ha találok - ilyen méretű plexit. | |||||
MrChef | Adatlap | 153982 | 2006. május 1. 15:23 | ||
Még két kérdés: - plexilapot hol lehet venni? - milyen szűrőt használtok a ventillátorokhoz? Mert nekem van egy szivacslapom (porszívós cucc), de ennél légáteresztőbb kéne. | |||||
MrChef | Adatlap | 153981 | 2006. május 1. 02:02 | ||
Rosszul írtam. Helyesen: bal oldalt, alul van a befújó ventillátor. | |||||
MrChef | Adatlap | 153980 | 2006. május 1. 02:01 | ||
tray, végül is a jobb oldalt, alul van a befújó venti, és felül, jobb oldalt a kiszívó, mert a kivezető cső praktikusabban jobb oldalt megy ki a szobámból. Ha nem válna be, még ki tudom cserélni bármelyiket. Már csak egy plexilap kell elölre, és kész! Üveget nem akarok, mert nemtom mivel rögzíteni, és ha lecsúszik, és eltörik, még komoly gondot is okozhat... Na, ha kész lesz, dobok fel ide képet. | |||||
tray | Adatlap | 153979 | 2006. május 1. 00:01 | ||
MrChef! Festéskor a doboz bal hátsó részében (azért nem teljesen a sarokban) fogod a makettet, festéket pedig jobbról fújod. Ideális eset az, ha a ventik által teremtett huzat párhuzamos a fújással, vagyis jobbról jön, a befújó ventinek tehát a jobb oldalon kell lennie. Innen (a makettről) a levegő két irányba távozhat, balra vagy fölfele. Ha a bal sarokba rakod a ventit, akkor túl erős lesz a huzat, marad a bal fölső sarok (vagy a tető bal oldali része). Így kellemes légmozgás teremthető. Persze ez nem szentírás, de érdemes megfontolni. | |||||
MrChef | Adatlap | 153978 | 2006. április 30. 19:24 | ||
tray, nem jöttem rá: miért így rendezzem el őket?:-) De mindegy, ha te mondod, biztos jó. Igazából a befúvó ventit felülre terveztem, hogy mikor szórópisztolyozok, akkor ne fújja el a festéket (ha kicsit is) a közvetlenül a kezemhez jövő levegő, jobb oldalon fent pedig a kifújó ventillátor kerülne, mert az asztalomtól jobbra van az erkélyajtó, oda vezetem ki a csövön a szagot. Vagy az menjen alulra? Nemtom... A csövet a Praktikerben vettem: műanyag gégecső háztartási gépekhez (szagelszívó, mosógép..stb). Német gyártmány, 2 méteresre húzható ki. Drága volt (2800 Ft), de jobb nem jutott eszembe. | |||||
tray | Adatlap | 153977 | 2006. április 30. 18:36 | ||
Mrchef! Az elrendezést fordítva javaslom, hacsak nem vagy balkezes! Jobb oldalra, alulra kerüljön az a lyuk, ahol befúj, bal oldalra fölülre pedig az, ahol távozik a levegő. Nálam az utóbbi az nem is az oldalsó, hanem a fölső lapra került, de így is jó. Hol vetted a csövet? | |||||
MrChef | Adatlap | 153976 | 2006. április 30. 18:31 | ||
Megvettem az alapanyagokat a festőkabinhoz: falapok, 2 ventillátor, 1 táp, 1 flexibilis cső. A cuccnak lesz teteje is, üveget vágatok rá méretre. Most már csak azt nem tudom, hogy a befújó ventillátor alulra és a kifújó felülre kerüljön? (kép) | |||||
Kalóz | Adatlap | 153975 | 2006. április 30. 08:56 | ||
A 10 cm körüli átmérő, ami az elszívókamrához kell, víz- vagy gázcső (KPE) védőcsöve. A villszerelési jóval kisebb méretű általában. | |||||
Bendeguz | Adatlap | 153974 | 2006. április 28. 23:21 | ||
fúúú, most nem akarok hülyeséget mondani de szerintem nem annyira vészes az ára, de én inkább ajánlanám, hogy villamossági boltban nézd meg, ugyanis a villanyvezetékeket monstanában már ilyenbe huzzák(mármint amik a falba kerülnek) | |||||
Kalóz | Adatlap | 153973 | 2006. április 28. 19:34 | ||
MrChef! Vízvezeték szerelési boltokban kell áruljanak műa. gégecsövet nagyobb átmérőben (általában sárga színű). Viszont nem tudom, hogy olcsó-e? (Sztem: nem). | |||||
MrChef | Adatlap | 153972 | 2006. április 28. 19:16 | ||
Ma vettem két ventillátort és tápot (persze használtan), holnap a Praktikerben levágatom a megfelelő méretű falapokat. Viszont nemtom hol kapható műanyag gégecső?! (Baumaxban és Praktikerben van kb. 10 cm űtmérőjű műanyag/szövet, 2m-re kihúzható cső, de 2900 Ft, annyiért meg nem veszek) | |||||
gyurmakoma | Adatlap | 153971 | 2006. április 28. 12:37 | ||
Skacok! Bontott 9 centis ventilátort 2 db-ot vettem 400 ft ért. nehogy feleslegesen pocsékoljátok a pénzt :) | |||||
Petter | Adatlap | 153970 | 2006. április 28. 12:35 | ||
Sziasztok. Mivel(hogyan) célszerü autóknál az ajtó és egyéb elemek körvonalát kifesteni? | |||||
MrChef | Adatlap | 153969 | 2006. április 28. 10:30 | ||
tray, köszi a segítséget! Akkor az én tervem alapján kicsit érdekesen működött volna a festőkabin!:-) warbirds, köszi az emailt, megkaptam, elég faja! | |||||
warbirds | Adatlap | 153968 | 2006. április 28. 08:13 | ||
Tray! Igazságod vagyon a ventik számával kapcsolatban. Kettő bővel elég lesz. Én a tetejére és a hátlapra terveztem őket, de lehet hogy áthelyezem még. Sajna tegnap csak későn értem az OBI-ba, így már nem tudtam leszabatni a lapokat. Most egész hétvégén eszem a kefét, mert otthon egy sincs a közelben...:((( Bahh. MrChef! Küldöm a tervezetet, használd fel egészséggel! warbirds | |||||
Corpuschristi | Adatlap | 153967 | 2006. április 28. 07:45 | ||
ftibi: Attól függ milyen akril. Ha Gunze vagy Tamiya, hajítsd bele denaturált szeszbe (kb 350Ft 1L). Így az összes tömítés és ragasztás épp marad. Ha Life color vagy Aero master akkor Tri só vagy Szi-ti lefolyótisztító. Ebben az esetben valószínü az utómunkálatok. De ha finom a régi festés, akkor polírozd fel és fess rá vékonyan még egy réteget. Bódi Krisztián | |||||
ftibi | Adatlap | 153966 | 2006. április 28. 07:24 | ||
Sziasztok! Tudja valaki miként lehet egy évekkel ezelőtt acryllal festett makettről eltávolítani a festéket, csinált már valaki ilyet? | |||||
gyurmakoma | Adatlap | 153965 | 2006. április 28. 06:52 | ||
tray | Adatlap | 153964 | 2006. április 28. 02:20 | ||
Mrchef! Nem egészen! Én a jobb oldali fal hátsó részére raktam azt a lyukat, ahol bejön a levegő, a doboz tetején bal oldalra pedig azt, amelyiken kimegy. MIND A KÉT lyukhoz raktam ventilátort, az egyik kiszívja, a másik befújja a levegőt. Mindkét helyre raktam szivacsot, befelé a szöszöket és a port szűri, kifelé menet a festékrészecskéket (és nem azért, hogy a ventik ne legyenek festékesek, az másodlagos, hanem azért, hogy ne lélegezd be a festéket, mert hamar terepmintás lesz a tüdőd belülről!). A kimenő ventilátorhoz tedd a gégecsövet, vezesse ki a higítót a szabadba. Ezzel a módszerrel ugyanannyi tiszta levegő megy be a dobozba, mint amennyit a másik venti kiszív. Ha mindkét venti a dobozból szívná ki a levegőt, akkor a kezednél menne be a levegő, nem a szivacson. | |||||
MrChef | Adatlap | 153963 | 2006. április 27. 22:57 | ||
tray, akkor ahogy látom, az alapelv a következő: - Készítek egy elöl átlátszó dobozt, amelynek elején akkora lyuk van, hogy a kezemmel kényelmesen tudjam bent fogni a makettet és a szórópisztolyt - A dobozban belül van egy lyuk, amin bejön a levegő, ezt lefedem egy vékony szivacslappal - Előbbi lyukkal szemben van a két hűtőventillátor, amelyik kifelé nyomja a festékes levegőt - A két ventillátor elé is teszek szivacslapot, hogy a ventillátorok ne legyenek festékesek - A doboz külső részére, a ventillátorok torkába teszek gégecsöveket, amiket kivezetek a szobából, a szabad levegőre. Ez így korrekt? | |||||
tray | Adatlap | 153962 | 2006. április 27. 22:46 | ||
gyurmakoma és warbirds! A ventikről annyi, hogy szerintem az a két darab 12 voltos, 9 cm átmérőjű, amit én beépítettem, az tökéletesen elég. Ha a kezemet a doboz közepébe nyújtom, távol a ventiktől, akkor is frankón lehet érezni, hogy huzat van. Szóval ennél többet ne. (Még annyit ehhez, hogy fotólakkot festettem benne. Ennek az a tulajdonsága, hogy elég vastagon kell felhordani a vízszintes felületre, ahol 2-3 percig magától szétterül, közben még elég folyékony - olyannira, hogy ha nagyobb lenne a légmozgás, az eléggé el tudná terelni, szépen befodrozná. A hasonló problémák elkerülése miatt is indokolt a ventilátorok számát nem túlzásba vinni...) MrChef! Sajnos az én terveim, ami alapján építettem a dobozt, már a kukában landoltak, de az enyém az 1/72-es csörömpösökhöz lett méretezve, - lehet, hogy egy 1/48-as repülőnek vagy egy 1/35-ös tanknak már kicsi lenne... | |||||
MrChef | Adatlap | 153961 | 2006. április 27. 22:30 | ||
Ok, köszi, az is jó lesz! | |||||
warbirds | Adatlap | 153960 | 2006. április 27. 15:33 | ||
Az összeszerelési útmutatót leírom neked, meg rajzot is küldök, de képet sajna nem tudok csinálni, mert nem tudok digit. gépet szerezni...:( | |||||
MrChef | Adatlap | 153959 | 2006. április 27. 15:27 | ||
warbirds, ha már összeállt a dolog és müxik, feldobnál ide valami összeszerelési útmutatót és képeket?:-) Köszi! | |||||
gyurmakoma | Adatlap | 153958 | 2006. április 27. 14:59 | ||
én egy kis háromfiókos szekrényt alakitok át.40x40x50 es lesz kb.egy rövid oldalon üveggel.az eleje egyenlőre 1 cm vastag hungarocell lesz,ami felhajthatós. | |||||
warbirds | Adatlap | 153957 | 2006. április 27. 14:56 | ||
Úgy terveztem, hogy 30x50 cm-es lapokból építem, ez lesz az alap méret. És szintén 30 cm magas lesz. A ventik számán még gondolkodom, lehet elég lesz kettő is. Annyi biztos, hogy jól megkavarják a levegőt. | |||||
gyurmakoma | Adatlap | 153956 | 2006. április 27. 14:54 | ||
Köszi,bontó az itt nálunk is van,azzal nincs gond. Csak a méretezést nem tudom,meg a teljesitményt | |||||
warbirds | Adatlap | 153955 | 2006. április 27. 14:54 | ||
Bocs, 4M Computerbontó. Kicsit szét vagyok ma...:D | |||||
warbirds | Adatlap | 153954 | 2006. április 27. 14:53 | ||
Srácok! Aki kabint épít, annak tudom ajánlani a !M Computerbontó műhelyét a Klauzál utcában! Régi tápot + 2 ventit vettem ott az öreg szakitól 800 Ft-ért... Amúgy én úgy tervezem, hogy léckretre dekorlemezt fogok csavarozni, lesz 4 venti (2 felül, 2 hátul) és két 12V-os halogén izzó a tetején. A zárható elsó lap pedig plexiből lészen. | |||||
gyurmakoma | Adatlap | 153953 | 2006. április 27. 14:48 | ||
Tray! Én is megprószálok összedobni egy kabint/dobozt/ hirtelen anyagokból. A ventilátorok mennyire birják? Mekkora a sebességük? Én is kettőt tegyek bele vagy elég egy nagyobb?? | |||||
Papa | Adatlap | 153952 | 2006. április 27. 11:48 | ||
Sziasztok! Köszi a segítséget, azt hiszem még körülnézek a piacon, aztán döntök a vásárlásról. Üdv. Papa | |||||
KeyPi | Adatlap | 153951 | 2006. április 26. 08:32 | ||
Bocsika: fúlyás=fújás :) húúú de reggel van még... | |||||
KeyPi | Adatlap | 153950 | 2006. április 26. 08:28 | ||
Szia Papa, A HP-101 az 1/72 terepmintához kicsit durva lesz, az AB-200-el pedig az 1/35 telibefúlyás lehet kissé unalmas. Szóval ha mindkét méretet szeretnéd valami mást válassz szerintem... Üdv. KeyPi | |||||
rocketeer | Adatlap | 153949 | 2006. április 26. 07:17 | ||
Szia Akos! Köszönöm a segítséget, nagyon hasznos infókat adtál! Azt még meg tudnád mondani, hogy ezeket a lakkokat hol lehet beszerezni? Köszönöm. Üdv. | |||||
MrChef | Adatlap | 153948 | 2006. április 25. 23:41 | ||
Papa, nekem AB 121-em van, és eddig tökjól működik! De ha te is ilyet vennél, és neked nem válna be, ne engem hibáztass!:-) Van még egy orosz Aeroggraph-om is. Az egyszerű, mint a baltanyél, de pont ezért szeretem. | |||||
Papa | Adatlap | 153947 | 2006. április 25. 23:26 | ||
Sziasztok! Festékszóró vásárlás előtt állok és a segítségeteket szeretném kérni. A fórumban visszaolvasva ajánlottátok a Conradból az AB 200-at, ugyanitt ebben az (ár)kategóriában van még a HP-101. A kérdés - melyiket válasszam? Alapvetően 1:72-es repülő és 1:35-ös harcjárműveket festenék vele (teljesfelület és terepminta). Előre is köszi a segítséget! | |||||
Akos | Adatlap | 153946 | 2006. április 25. 17:43 | ||
Rocketeer! Fényes lakknak az Akrilt használom (matricák alá, vagy ha kell, fedőfestéknek is), matt és félfényesből pedig a Custom Enamel System lakkokat, mert ezek nem sárgulnak. Ami hamar sárgul az a hagyományos lakkja. Előny? végigpróbáltam mindet, amihez hozzájutottam, ezekkel a legkönnyebb bánni, éa adják a legjobb eredményt. Pl. az akril fényes lakkal lehet ezüstöt lakkozni, vagy alufóliát, nem fut össze, mint más akrilok. | |||||
tray | Adatlap | 153945 | 2006. április 25. 12:42 | ||
Apaka! Köszi! Ez a szomszédban van, itt fogom először megnézni :) | |||||
rocketeer | Adatlap | 153944 | 2006. április 25. 11:16 | ||
Ákos! Kösz a tippet, persze tudom sokan sokfélét fognak javasolni, de ez nem baj. Az általad használt Model Masterek milyenek? Félfényesek, mattak? Te melyiket részesíted előnyben? Az akrilt vagy az enamelt? Tapasztaltál valamelyiknél előnyt, hátrányt? A Model Masterek tekintetében másoktól azt hallottam, hogy rövid időn belül besárgul. Neked erről mi a tapasztalatod? | |||||
Akos | Adatlap | 153943 | 2006. április 25. 09:55 | ||
Rocketeer! Én Model Master akril és Model Master Custom Enamel System enamel lakkokat használok már jó ideje, mindegyiket a saját hígítójával. De ha megkérdezel 10 makettezőt 10 eltérő választ fogsz kapni. | |||||
Apaka | Adatlap | 153942 | 2006. április 25. 08:54 | ||
tray! Fűt-Vent Épületgépészeti szakáruház, 1138 Révész utca 9. Én itt szoktam venni ilyen csöveket, meg ami kell hozzá. | |||||
rocketeer | Adatlap | 153941 | 2006. április 25. 07:44 | ||
Sziasztok! Egy kérdésem lenne amiben szeretném a segítségeteket kérni. Repülőimet festés és matricázás után általában matt vagy szatén lakkal fújtam le. Erre többnyire a Humbrol vagy Revell lakkokat használtam, de az utóbbi időben már nem vagyok megelégedve ezekkel. Van valakinek tuti receptje, hogy mi a legtökéletesebb és a legjobb erre a célra? Ti mit használtok? A Móvári versenyen láttam egy-két gépet melyeknek a fedő lakkozása nagyon tetszett, de sajnos azt nem tudtam kideríteni, hogy azokat mivel fújták. Köszönöm a segítséget előre is. Üdv. | |||||
tray | Adatlap | 153940 | 2006. április 25. 01:08 | ||
Köszi! "Légtechnikai boltot" tudnál címmel megadni? Az lenne a f*sza... | |||||
korzaar | Adatlap | 153939 | 2006. április 25. 00:22 | ||
Ja!!! Aleginkább a nitro mattitja be, de a Helios higitoja is elégggé ad neki. Akrilt még nem fujtam. A statikus feltöltödés akkor fog jelentkezni mikor letörlöd a plexit , nekem onnantol állandoan tele volt porral meg szöszel, ezután lecseréltem üvegre.) meg a mattulás miatt) igaz én elég sokat_ napi 2-3 orát is fujok néha, ugyanis elég sok vonatot csinálunk(kész nagyüzem). Miután kicseréltem üvegre az elölapot már nincs ilyen gond. De éppen most készülök csinálni egy uj kabint mert mostanra kitapasztaltam mi is volna az ideális elrendezés meg a méreteket is. Ez OSB lapokbol lesz, üveg elölappal, a tetején egy konyhai páraelszivo lesz, a hátfalon pedig teljes felületén szüröbetét , mögötte egy 100mm-es csövön szivja al a robbanásbiztos ventillátor a cuccot. Megvilágitás pedig egy zárt, kültéri kisméretü reflektorral történik. | |||||
korzaar | Adatlap | 153938 | 2006. április 25. 00:12 | ||
Szia! Légtechnikai boltokban lehet kapni kimondottan ilyesmire valo gégecsövet kb.1 méteres összcsukott állapotban de kihuzva többszöröse lesz . Anyaga aluminium, ráadásul különféle átméröben kaphatoak. | |||||
tray | Adatlap | 153937 | 2006. április 24. 23:45 | ||
V.Laci, MrChef! Kösz a tanácsokat, az Orczyban meg fogom nézni, ha lesz egy kis időm. | |||||
V.Laci | Adatlap | 153936 | 2006. április 24. 20:46 | ||
Tray! MrChefnek igaza van.Én háztartási-gépszerelő vagyok,olyan gégecsövet keress,amit a száritogépekhez használnak,páraelvezetéshez.Ha pesti vagy az Orczy Üzletházat ajánlom(az Orczy téren van).Remélem tudtam segiteni. Üdv:Laci |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |