<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
motoros | Adatlap | 156464 | 2007. május 8. 17:21 | ![]() | |
vadgergo | Adatlap | 156463 | 2007. május 8. 17:12 | ![]() | |
hello eszembe jutott egy ötlet, hogy hogyan lehet homokfúvott felületet csinálni. 1.lépés fogsz 1 leukoplast-ot leszabod méretre 2.lépés ráragasztod a felületre. 3.lépés lefested alufestékkel. | |||||
Zag | Adatlap | 156462 | 2007. május 8. 16:26 | ![]() | |
Kbx! Köszi a tippeket, erre gondoltam én is, hogy legközelebb a gumicsíkokat enamel festékkel fogom lefújni, mert amúgy akrillal dolgozom, és utána H-100-zal vissza tudom mosni, ami remélhetőleg nem fogja bántani az akril réteget. Lakkozni matricázás előtt és után is szoktam, előtte azért, hogy minél fényesebb legyen a felület, és jobban tapadjon a matrica, illetve az átlátszó részek kevésbé látszódjanak, utána meg azért, hogy a lakk védőréteget képezzen a matricák felett. Zag | |||||
kbx | Adatlap | 156461 | 2007. május 8. 16:16 | ![]() | |
Részvétem a fényezés miatt!! Én altalában a gumicsíkokat más bázisú festékkel fújom, mint az alatt a lévő, így bármikor simán vissza lehet mosni. Ahogy valaki említette festés előtt bepanelezem a "gumicsík" és a kaszni közötti rést így biztos, hogy egyenes vonalat kapok utána, akátmilyen bénán is fúlyok:D Ja mégvalami, ha lakkozol, akkor szerintem érdemes matricázás után tenni, mert akkor a matrica is ugyan olyan fényes lesz mint a kaszni... | |||||
Zag | Adatlap | 156460 | 2007. május 8. 15:58 | ![]() | |
Bebá! A karosszériámnak semmi baja, csak ki kell javítanom, fújnom, políroznom, ez gyorsan megvan. A matricát meg pont hogy nem nagyon lehet beszerezni, illetve ha be is lehet, az is valami régi hulladék, repedezett lenne, amivel ugyanígy járnék, szóval sokkal jobb lenne, ha sikerülne a szkennelés és utána a nyomtatás. Van még néhány régi makettem régi matricákkal, lehet, hogy azoknak alapból úgy fogok nekiállni, hogy beszkennelem a matricákat és utána kinyomtatom. Az idő meg már nem olyan fontos, ha elkészülök vele a versenyig, elkészülök, ha nem, akkor meg a következőre fogom nevezni. :) Zag | |||||
Bebá | Adatlap | 156459 | 2007. május 8. 15:54 | ![]() | |
Zag! Szurkolok Neked.Egyébként Kossuth Lajos kölcsön adhatná a karosszériát és a matricát amig beszerzed.Így még el is készülnél időre.Lehet,hogy legközelebb az ötletért ad egy tockost az öreg fejemre. Bebá | |||||
Zag | Adatlap | 156458 | 2007. május 8. 14:32 | ![]() | |
Bebá! Akkor egy csónakban evezünk, ugyanis a ProMarkt-os Merga néhány matricáját sikerült elszakítanom (annak ellenére, hogy Microscale MI-12-vel 2x átkentem), úgyhogy most egyrészt a fényezés is haza van vágva, másrészt jó pár matrica is hiányzik, most próbálunk valami megoldást találni KossuthLajossal, hogy beszkenneljük az ő matricalapját, Photoshoppal kicsit megszerkesztem, kinyomtatom átlátszó matricalapra, lekenem MI-12-vel és elmormolok 3 miatyánkot, hogy rendesen fel tudjam ragasztani. :) Zag | |||||
Bebá | Adatlap | 156457 | 2007. május 8. 14:06 | ![]() | |
Helló Zag! Sajnos én is jól ismerem az utolsó perc "örömét".Most éppen matricázom a mazda 787 b-met és kiderült,hogy néhány matrica alul méretezett.Nem fedik be azokat a részeket amit kéne.Sajnos csak egy másik matrica szet- tel tudom korrigálni a dolgokat. Üdv. Bebá | |||||
Gyuro83 | Adatlap | 156456 | 2007. május 8. 13:15 | ![]() | |
Zag | Adatlap | 156455 | 2007. május 8. 13:13 | ![]() | |
Bebá! Abszolút nyugodt vagyok, már kezdek hozzászokni ahhoz, hogy általában a finisben csinálok valami olyan bakit, ami miatt bizonyos fázisokat elölről kezdhetek. :) De hát ez egy ilyen műfaj, ha az ember elcseszte, javítsa is ki, nem dől össze a világ, csak kicsit később lesz kész a makett. Zag | |||||
Zag | Adatlap | 156454 | 2007. május 8. 13:09 | ![]() | |
Gyuro83! Én tudom javasolni a Gunze folyékony maszkolóját, nálam eddig bevált, bár akadnak, akik bizonyos festékek esetében problémát jeleztek. A matricázáshoz alapesetben semmi más nem kell, csak fényesre fújt felület, langyos víz, egy csipesz, egy puha rongy és persze a matrica. Amennyiben a felület megkívánja (domború, homorú, mélyedés, barázda van rajta), ajánlott matricalágyító használata, de nem ész nélkül. Én feszítőt nem használok, csak esetenként sima vízzel 1:1 arányban higított Mr. Mark Softer-t, ez eddig tökéletesen bevált. Zag | |||||
Gyuro83 | Adatlap | 156453 | 2007. május 8. 12:27 | ![]() | |
Sziasztok! A Gunze folyékony maszkolóját érdemes megvenni? Másik kérdésem a matricázáshoz feltétlenűl kellenek ezek a "matrica lágyítók,feszítők és a fixálók"? Soha nem matricáztam még, közeljövőben szeretném megpróbálni csak be kellene szerezni a hozzávalókat. üdv: Gyuro | |||||
Bebá | Adatlap | 156452 | 2007. május 7. 22:28 | ![]() | |
Zag! Nagyon sajnálom,hogy nem sikerült a felszedés.Nekem ez működik,vagy működött igaz nem tamiya maszkolóval.Mint ahogy a kollégák mondják ez nem ragasztó maradék lehet.Ha lehet csiszolni akkor nem ragasztó,képlékeny dolog nehezen csiszolható.Minden esetre a javítások lehetőségei már megvannak.Csak nyugi. Üdvözöllek Bebá | |||||
Zag | Adatlap | 156451 | 2007. május 7. 20:36 | ![]() | |
Igen, ez lesz a megoldás, lecsiszolom, és újrafújom, bár az is lehet, hogy leáztatom róla az egész cuccot, és kezdem elölről, sajnos már megtanultam, hogy van olyan fázisa a folyamatnak, amikor már egyszerűbb és szebb eredményt hoz(hat) teljesen elölről indulni, mint utólag javítgatni... Sib, valószínűleg igazad van, és javarészt csak minta, ami látszik a maketten, legközelebb tovább fogok várni, mint két nap, mielőtt rátenném a maszkolót. Zag | |||||
gyurmakoma | Adatlap | 156450 | 2007. május 7. 20:23 | ![]() | |
zag! én is jártam igy,szintén tamiya szalaggal. lecsiszoltam és ujrafújtam. az alkohol elvileg le kéne hogy szedje,de az fel is marja az akrilt. | |||||
sib | Adatlap | 156449 | 2007. május 7. 20:09 | ![]() | |
megint kicsit belepofa, bizti hogy az ragasztómaradék? nem a Te szavadban / szemedben kételkedek, csak megtévesztó lehet. nekem olyan volt már hogy a nem teljesen kikeményedett festékben ( lehet hoyg a 2 nap kevés volt ? ) benne maradt a maszkoló mintája. az pedig csak fizikai úton tüntethető el... ismét bocs ha hülyeségeket beszélek | |||||
Zag | Adatlap | 156448 | 2007. május 7. 20:04 | ![]() | |
Bebá! Sajnos nem jött össze a "ragacs maradékok felszedése a maszkolószalaggal" akció, semmit sem szedett fel a maszkoló, pontosan ugyanolyan ragacs-csíkos maradt a felület, mint volt. Essek neki vizes 2500-ös papírral, vagy esetleg van valami anyag, amivel ezt letisztíthatnám róla, anélkül, hogy az akril fényezés sérülne? Bukebe kolléga néhány sorral alább a sebbenzint javasolta, ez használhat? Zag | |||||
boriszjelszint | Adatlap | 156447 | 2007. május 7. 17:19 | ![]() | |
nekem is az van, nagyon jól viselkedik | |||||
Amon | Adatlap | 156446 | 2007. május 7. 14:23 | ![]() | |
Hali! Én maszkoláshoz tesa maszkolót hastnálok. Teljesen jó. | |||||
boriszjelszint | Adatlap | 156445 | 2007. május 7. 14:01 | ![]() | |
Ha rám halgatsz, mielőtt a makettre rakod a ragacsot, előtte egy üveglapon, vagy az asztal alján egyszer "lehúzod", hogy ne legyen annyira ragadós | |||||
MrChef | Adatlap | 156444 | 2007. május 7. 13:57 | ![]() | |
Nekem is ilyen festőszalagom van. Valami 400 Ft egy nagy guriga.:-) ugyanaz, mint a Tamiya szalag. | |||||
Zag | Adatlap | 156443 | 2007. május 7. 13:45 | ![]() | |
OK, Tamiya maszkoló elfelejtve, kitakaró szalagom még van is otthon, tavaly újítottam fel a lakást, maradt egy csomó minden. :) | |||||
Bebá | Adatlap | 156442 | 2007. május 7. 13:32 | ![]() | |
Nem,ez abnormális jelenség.Csak javaslat:felejtsd el a Tamiya maszkoló szalagot.Festék szaküzletben a festők által használt kitaró szalagot ve- gyél.Ez 15-20 mm.széles /több méret is van/ szalag,10-12cm.-es tekercsek- ben kül.márkák vannak.Én ezt használom,olcsó kíváló és gazdaságos.Úgy is maszkolhatsz,hogy papírral,vagy nylon darabbal folytatod a kitakarást.Így csak kis felületen érintkezik a maszkoló szalag a festett darabbal. Üdv. | |||||
Zag | Adatlap | 156441 | 2007. május 7. 13:06 | ![]() | |
Sib, nem mondtál hülyeséget, de nem azokra gondoltam, azokat mindenképpen feketével átfestem. Sajnos a kasztni többi részén vannak apró, fekete megfolyások, mert óvatlan voltam, és ecsettel festettem a kimaszkolt felületre, és sajnos néhány helyen befolyt. Tanultam a dologból, legközelebb fújni fogom ezt is. | |||||
sib | Adatlap | 156440 | 2007. május 7. 13:02 | ![]() | |
Szia Zag! Ezekre az bibikre gondolsz? Lehet hogy hülyeséget fogok mondani, de mivan ha egyszerüen panelezed az osztást ami a gumi és a kasztni között van? | |||||
Zag | Adatlap | 156439 | 2007. május 7. 13:00 | ![]() | |
Bebá! OK, megpróbálom felszedni a maszkoló maradványokat, amint vége a melónak. :) Amúgy az normális, hogy ilyen maradványok maradnak a maketten, el lehet ezt kerülni valahogy? Igen, a kasztnit még átcsiszolom, és polírozom. És valóban ProMarkt készül, elvileg Jászberénybe szántam, de most több sebből vérzik a projekt: fényezés javítása, ragasztószalag maradékok, valamint jó néhány matrica is elszakadt annak ellenére, hogy lekezeltem matricajavítóval, úgyhogy kétséges, hogy időre elkészülök vele, de azért mindent megpróbálok. Zag | |||||
Bebá | Adatlap | 156438 | 2007. május 7. 12:52 | ![]() | |
Amennyiben a ragasztó maradvány feljön,alatta ugyan olyan felület lesz,mint ahonnan feljött a maszkoló szalag.Ettől függetlenül elvégezheted a polírozást. Örülök,hogy nagyobb művelet nélkül megoldódott a dolog.ProMarkt készül? A fényképen a karosszéria kissé szemcsésneknek tűnik,gondolom ezt át csi- szolod és vissza polírozod? Elviekben az acryl-ról az olaj visszamosható.Gyakorlatom nem nagyon van, ugyanis mellőzöm a lakkozást.Egy szép fényes festés,polirozás csak pasz- tával és egy vax réteg engem tökéletesen kielégít.Amennyibe ezeket a gumi gédereket fújod,nem tudsz rontani.Ecsettel én sem vállalkoznék. Üdv. | |||||
Zag | Adatlap | 156437 | 2007. május 7. 10:51 | ![]() | |
Bebá! Köszönöm az ötleteket, a maszkoló szalagos megoldást mindenképpen kipróbálom. Tamiya X-18 (félfényes fekete) festéket használtam, megpróbálom a vizes csiszolópapíros-polírozós módszert. A maszkoló szalag nyomokat csiszolással/polírozással nem lehet eltüntetni? Mert gondolom, ha a maszkoló szalaggal felszedem a maradékokat, akkor azért a felületet még célszerű lehet átcsiszolni/polírozni? A régebbi problémámat már sikerült orvosolnom, sikerült eltüntetni a színárnyalatbeli különbségeket. Újrafesteni nem szeretném, mert tényleg baromi sok munkám van már benne, és csak kis helyeken rondítottam bele a fényezésbe, no meg a ragasztószalag maradékok vannak, de ha szépen ki tudom javítani, akkor remélem, nem kell újrafújnom az egészet, annál is inkább, mert végre sikerült eltalálnom azt az árnyalatot, amilyen a motorháztető, ami külön van, és később kell a kasztnihoz ragasztani, és az már fel is van matricázva, szóval ha lehet, elkerülném az újrafújást. :) A jövőre nézve olyan kérdésem lenne, hogy az enamel festékek higítója hogyan reagál az akril lakkra? Azért kérdezem, mert ha a jövőben lefújok egy kasztnit akril festékkel, majd akril lakkal, és utána még kisebb dolgokat (csíkot a tetőn, oldalon, stb.) szeretnék festeni rá, akkor nem lenne célszerű azt más típusú, pl. enamel festékkel megtennem? Mert ha ott hibázok, akkor egész egyszerűen visszamosnám a festéket szintetikus higítós fültisztító pálcikával, és kész, amennyiben az nem bántja az akril lakkot. Erről mi a véleményed, működőképes lehet? Köszi Zag | |||||
Bebá | Adatlap | 156436 | 2007. május 7. 10:33 | ![]() | |
Helló Zag! A ragasztó maradványt magával a maszkoló szalagoddal felszedheted. Vágsz kis darabot,ketté hajtva csipeszbe,vagy két ujjad közé fogva "feltunkolog" mintha kenyeret nyomkodnál a pörköltbe.Ha már nem vesz fel semmit,vágj új darabkát.Nem kell beruházni. Amennyiben matt feketét használtál azt polir pasztával /compound/ ü- gyesen letakaríthatod.Ha más a festék,vagy nem megy akkor jöhet a csi- szolás vizes 2500 as papirral.Festést mellőzve vissza polirozod fé- nyesre. Kár lenne a merciért, úgy ,hogy a más színtónusó festést is kiküszö- bölve letakarítanám és újra festeném.Tudom az eddigi nem kevés munkád értelmetlenné válna,úgy,hogy ebben csak Te dönthetsz!Talán egy át- csiszolás,alapozás -lehetőleg fehér- és újra festés is eredményt hoz- na.A jövőre nézve a karosszériára mindent ragasz fel,természetesen ami a későbbi összeállítást nem befolyásolja és egyben fesd meg. szia | |||||
Bukebe | Adatlap | 156435 | 2007. május 7. 08:50 | ![]() | |
Zag! Ha jól tudom a sebbenzin leszedi a maradékot amit a szalag hagyott. Bukebe | |||||
Keri | Adatlap | 156434 | 2007. május 7. 07:51 | ![]() | |
pilotka! Jók a Gunze-árak! Nem gondoltál arra,hogy árusítanod kellene a Mok-versenyen? Keri | |||||
Zag | Adatlap | 156433 | 2007. május 7. 00:14 | ![]() | |
Sziasztok, néhány fényezési/javítási kérdésem lenne: 1. Ha egy világos felületen sikerült feketével hibáznom, vagyis oda is került fekete, ahová nem kellett volna, az a legegyszerűbb módszer a javításra, ha finom vízpapírral lecsiszolom, és szükség esetén azt a részt átfújom? Mit javasoltok? 2. Tamiya maszkolószalagot használtam, 2 nappal azelőtti fényezésre, és a maszkoló max. 1 órát volt fent a maketten. Ahol le volt ragasztva a felület, maradt egy ragasztócsíkhoz hasonló maradék, mint a mellékelt képen is látszik. Hogyan tudnám ezt javítani? Csiszolás, polírozás? Köszi Zag | |||||
pilotka | Adatlap | 156432 | 2007. május 4. 18:31 | ![]() | |
Skacok figyelem!!! Pilotka Makettboltja bővült Gunze festékekkel és ragasztóval, maszkolóval hígítókkal pilotka.myip.hu/aruhaz/ -ba felkerülnek hamarosan a színek is festék 410,- Ft / db akril metál festék 740,- Ft Mr Metal Color maszkoló 740,- Ft Masking sol Neo ragasztó 630,- Ft Cement De Lux 40 ml matrica lágyító 740,- Ft Mark Softer 40 ml akril hígító 930,- Ft T-110 110 ml olajos hígító 930,- Ft T-102 110 ml | |||||
Béla | Adatlap | 156431 | 2007. május 3. 19:05 | ![]() | |
Wakama! Köszönöm a választ, kipróbálom. Béla | |||||
Zag | Adatlap | 156430 | 2007. május 3. 15:18 | ![]() | |
OK, kipróbálom, a puding próbája az evés, és így legalább nem a készülőben lévő művemet teszem tönkre, hanem mondjuk egy tusfürdős flakont, mint a kedvenc "fújás próbálási" felületemet. :) | |||||
KormosP | Adatlap | 156429 | 2007. május 3. 13:28 | ![]() | |
Zag: Szerintem nem lesz azzal semmi baj, de legrosszabb esetben egy fölös maketten kísérletezz egyet. kp | |||||
Wakama | Adatlap | 156428 | 2007. május 3. 13:22 | ![]() | |
404 helyett 406 | |||||
Wakama | Adatlap | 156427 | 2007. május 3. 13:21 | ![]() | |
Béla! Azt nem tudom, hogy a Dragon mit ajánl. Én Gunze-t használok, konkrétan a H403-t, H404-t, H405-t. Üdv Wakama | |||||
Zag | Adatlap | 156426 | 2007. május 3. 10:02 | ![]() | |
Urak, technikai kérdés: Ha egy maketten van 3 réteg Tamiya akril festék vékonyan fújva, és szeretnék néhány kisebb elemen Alclad II Chrome-ot használni, akkor az megfelelő, ha azokon a részeken fényes fekete enamel-t festek, majd arra rá az Alclad-ot? Vagy a 3 réteg akril le fogja dobni az egészet magáról és ne kísérletezzek ilyesmivel? Köszi Zag | |||||
pokoli14 | Adatlap | 156425 | 2007. május 2. 13:55 | ![]() | |
Sziasztok! Tudna vki segíteni. Tamiya spray (laquer)alá mivel érdemes alapozni? Előre is köszi | |||||
Béla | Adatlap | 156424 | 2007. április 29. 09:44 | ![]() | |
Sziasztok! Tudna valaki segíteni, hogy Jagdtiger (1945) festéséhez Gunze, esetleg Tamiya festékekből melyik színek a legmegfelelőbbek a három színű álcázófestéshez. Ha valakinek Dragon dobozban lenne meg, annak a feasési útmutatója lenne a legjobb. Előre is köszönöm! Béla | |||||
Zag | Adatlap | 156423 | 2007. április 27. 20:55 | ![]() | |
Ez már sokkal kreatívabb, de még mindig nem kielégítő számomra. :) Fene a finnyás mindenemet... | |||||
boriszjelszint | Adatlap | 156422 | 2007. április 27. 20:54 | ![]() | |
akkor csináld úgy, mintha direkt lenne olyan, mert mondjuk megtörték. | |||||
Zag | Adatlap | 156421 | 2007. április 27. 20:45 | ![]() | |
Ez nálam nem tartozik a kreatív kategóriába jelen esetben. ;) | |||||
boriszjelszint | Adatlap | 156420 | 2007. április 27. 20:40 | ![]() | |
fesd le az egészet feketére:D | |||||
Zag | Adatlap | 156419 | 2007. április 27. 20:38 | ![]() | |
Urak, segítsetek nekem legyetek szívesek. Balga módon sikerült teljesen más árnyalatúra fújnom egy kasznit és egy egy hozzá ragasztandó elemét. Külön le voltak alapozva, külön le lettek fújva, a kaszni csak 2x, vékonyan, az elem legalább 4x, és nem olyan vékonyan, összeragasztottam őket, és gondoltam, pár réteg további festék fújásával sikerül elmosnom az árnyalatkülönbséget. Nem így történt, még csak 1 réteget fújtam rá, elég higított festékből, és nem látom, hogy lenne értelme még többet fújnom rá, így nem fogom tudni eltüntetni a különbséget. (A szín egyébként Tamiya X-8, Lemon yellow, nem takar túl jól, ezért viszonylag sok, vékony réteg kell a szép szín eléréséhez.) Kérdésem az lenne, hogyan tudnám a lehető legegyszerűbben ugyanolyan árnyalatúra fújni a kasznit és elemeit? - Maszkoljam ki az utólag beragasztott, sötétebb, erősebb árnyalatú elemet, és fújjam át többször a kasznit? - Szedjem le az alkatrészt, oldjam le róla a festéket, alapozzam, fújjam, amíg kb. olyan árnyalatú lesz, mint a kaszni, ragasszam vissza, és fújjam át még párszor az egészet? Bármilyen kreatív ötletet szívesen várok. :) Köszi Zag | |||||
xcraft | Adatlap | 156418 | 2007. április 27. 18:39 | ![]() | |
Szia Dudly! Az olive drab annyira alapszín, hogy minden festékgyártó kínálatában benne van. Sokan a fakó változatát is előállítják, még keverni sem kell. A lifecolor és a gunze biztosan. A fakult színt faded o.d. nek hívják legtöbbször. A Humbrol nagyon jó festék volt, rengeteg árnyalattal, de sajnos kiveszőben van, ezért kell más gyártmányt beszerezni. | |||||
Zebi | Adatlap | 156417 | 2007. április 27. 15:09 | ![]() | |
Igen, a B-17G-n alkalmazott festés pl majdnem homokszínűvé fakult. ipmsstockholm.org/photos/color_photo_b17_02.jpg | |||||
lucky | Adatlap | 156416 | 2007. április 27. 14:59 | ![]() | |
a fakulásról nem is beszélve.. | |||||
boriszjelszint | Adatlap | 156415 | 2007. április 27. 14:39 | ![]() | |
illetve ami hasonlít rá nagyon. előfordult, hogy bizony anagy amerikában sem volt éppan pont az aszín, amivel ajómunkásembernek kellett festenie, ezért ahoz nagyon hasonlót használtak. |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Nem véletlenül nem nyomtatásos technológiával készülnek a matricák.