<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
jozzy | Adatlap | 160348 | 2009. január 27. 12:07 | ||
Sziasztok!Nemrég vettem egy evolution pisztoly 0,2 dűznivel ,terepminták ,egyébb részletek festéséhez.Mikor kiprobáltam gondjaim voltak vékony vonalak festésekor kb fél perc elteltével a tűre ragad a festék.Hobby color akril festéket használok olyan 1:1 1:2 higítással 1,2 1,3 bar-on.A problémám megoldásában szeretném a segtségeteket kérni. | |||||
Ákos | Adatlap | 160347 | 2009. január 27. 11:18 | ||
Ez a lakk aceton-észter alapú, ezért oldja a Tamiyát. Az észterhígító a Tamiya festékeit (és a vizes matricák hordozóanyagát is) oldja. Az akril felirat teljesen mást jelent a makettezésben és az autófestésben. | |||||
kryss | Adatlap | 160346 | 2009. január 27. 10:37 | ||
Sziasztok! Eddig azt hittem, hogy a Tamiya spray festékek száradás után nem nagyon érzékenyek az oldószerekre. Ez általában igaz is, de most mégis gondban vagyok. Fényes lakkot vettem (Car System, autó lakk spray), ami akril bázisú ugyan, de acetont is tartalmaz. Ezért (persze először nem maketten, hanem egy öntőkeret darabon próbáltam ki) oldja az alatta lévő Tamiyát. Vagyis egy időre az egész festés (az alapozó nem, csak a Tamiya festék és a rá fújt lakk) képlékeny lesz; de persze ilyenkor nem szabad hozzányúlni. Ha vékonyan fújom fel a lakkot, akkor nem folyik el a festés (legalábbis a próbán nem), és száradás után szép felületet ad. A kérdés az, hogy szerintetek ez így alkalmazható-e, vagy hagyjam a fenébe, mert úgyis becsúszik valami bibi? | |||||
Vadász | Adatlap | 160345 | 2009. január 26. 18:54 | ||
Szombaton és vasárnap a Közlekedési Múzeumban leszek. Akinek gondja van a fújással keressen meg nyugodtan. Hozza a pisztolyát is. Vadász | |||||
Ákimáki | Adatlap | 160344 | 2009. január 26. 18:06 | ||
Köszönöm nektek az eddigi válaszokat! Üdv: Ákimáki | |||||
Don | Adatlap | 160343 | 2009. január 26. 17:13 | ||
Szia Ákimáki! Nekem 130-as van, harcjárművekhez használom. Tulajdonképpen jó, az alapaszínt simán felfújja, mintát is, a hétvégén próbálgattam és sikerült vele a kukacmintát is kifújni, kb 2 mm szélességben. Szóval elég, ha fent van a szín, a többi már úgyis ecsetelős meló lesz. Don | |||||
zsolt75 | Adatlap | 160342 | 2009. január 26. 17:09 | ||
Szia ! Nekem a 130-as van meg. Szerintem elég a harckocsikhoz, és tudsz vele nagyon vékony vonalat is fújni. Csak a nyomással kell játszani. Simi | |||||
Ákimáki | Adatlap | 160341 | 2009. január 26. 16:25 | ||
Kedves Mindenki! Egy kis segítségre lenne szükségem. Szeretném lecserélni a mostani pisztolyom, viszont nem tudok dönteni. Anyagi megfontolásból a Chromax termékein tanakodom, viszon nem tudom eldönteni, hogy a BD-130-at, vagy a BD-a80-asat vegyem. A 180-as komolyabbnak tűnik, viszont nem tudom, hogy a 0,25-ös düzni milyen korlátokat szab. Ha jól rémlik, azon a pigmentpor már nem megy keresztül, ugye? Szóval az a lényeg, hogy csörömpösök fújásához használnám, 1:35 méretarányban. Lehet, hogy oda elégséges lenne a 130-as is? Vagy nem tudom... Abszolút tanácstalan vagyok. Úgyhogy ha valaki kisegítene jótanáccsal, azt nagyon megköszönném! Üdv: Ákimáki | |||||
kovics | Adatlap | 160340 | 2009. január 26. 08:20 | ||
Köszi kalóz a segitséget | |||||
Kalóz | Adatlap | 160339 | 2009. január 25. 20:08 | ||
Festékszíne válogatja. pl. a 16-os sárgát még tán a víz is feloldja, de van, amit nyugodtan lehet enamellel átmosni. A Humbrol ebből a szempontból is jobb. Ma mostam át egy harckocsit lakkbenzinben oldott művészolaj különböző színeivel, pár óra száradás után 3x is egymás után, mégsem szedte fel az előző réteget (persze, ha odadörzsölsz az ecsettel, akkor felszedi, mert miért is ne szedné?). Pedig nem sajnáltam a hígítót. Fénykép még nincs, mert a nmakett sem kész ez idáig. Üdv: Kalóz | |||||
buksi | Adatlap | 160338 | 2009. január 25. 19:33 | ||
hondarider | Adatlap | 160337 | 2009. január 25. 14:03 | ||
Revell akril, vagy olaj (enamel)? | |||||
kovics | Adatlap | 160336 | 2009. január 25. 11:48 | ||
Helosztok. Lenne egy kérdésem, ha revell festék az alap szin akkor milyen fetékkel érdemes átt "mosni", illetvel a gunze festékeket mivel lehet hígitani. Üdv | |||||
Bandee | Adatlap | 160335 | 2009. január 25. 11:13 | ||
Köszi a segitséget! | |||||
Grande | Adatlap | 160334 | 2009. január 25. 10:34 | ||
Nyilván miután a színt fújtad, nem szeretnél ecsettel lakkozni. Tamiyából a TS-13 a lakk, ha jól tudom, de választhatod a Gunze TopCoat fényes lakkját is, szintén fújható kivitelben. makettek.hu/index.php A youtube-on egy japán fickó a Tamiya Subaruját Mr. Hobby - az is Gunze tulajdonképpen, nem tudom mi a különbség - fényes lakkal fújja. A film www.youtube.com/watch és a lakk www.tar.hu/szucslaszlo67/elado_makettek.htm | |||||
Bandee | Adatlap | 160333 | 2009. január 25. 09:40 | ||
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy most fujtam le a subarut Tamiya TS-50-es spray-al. Milyen lakkal lakkozzam le? Előre is köszi a választ! | |||||
BBalázs | Adatlap | 160332 | 2009. január 24. 20:45 | ||
Köszi a tanácsokat! Úgy döntöttem, hogy meghagyom ezt a festést, elég szép lett, végülis nem arra van h fogdossam, legközelebb akkor fogom mozgatni, ha felragasztom a kész gépre, ha már ott van, akkor sztem tökmind1. Vettem azóta új festéket, és megfelelőképp zsirtalanitani fogom a gépet - azt mondták, hogy ezt a modellfesték higitójával a legcélszerűbb átdörzsölni. Érdekes ez ugyanaz a szin, mnit amit az adatlapomon látható Letovon használtam, ott nem tapasztaltam ezt, fura! | |||||
Rag | Adatlap | 160331 | 2009. január 24. 18:35 | ||
Még egy pici segítség: Az academy színei amiket te leírtál : www.colorserver.net/showcolor.asp ( szerintem az italeri doboztetőnek megfelel ) Én valami hasonlót képzelek el a gépnek: www.colorserver.net/showcolor.asp A harmadik szín talán a kettő keveréke lehet, kicsit barnás. | |||||
Donor | Adatlap | 160330 | 2009. január 24. 18:26 | ||
Rag | Adatlap | 160329 | 2009. január 24. 18:21 | ||
Mellékeltem, egy képet, ha ilyen matricát ( oldalszámot ) adtak hozzá, akkor ilyenre illik elkészíteni, viszont a téglavörös az tényleg sötét lesz.(főleg h 1/72-ben egy picivel világosabbnak is kellene lennie a valódinál). ( Forrás : Korszerű harci repülőgépek enciklopédiája, 194. o - elnézést a képminőségért de nincs scannerem ) | |||||
Donor | Adatlap | 160328 | 2009. január 24. 14:59 | ||
Rag | Adatlap | 160327 | 2009. január 24. 14:35 | ||
Donor | Adatlap | 160326 | 2009. január 24. 14:28 | ||
Ja, a doboztetőn írják, hogy "Russian". Tehát orosz a madár. | |||||
Donor | Adatlap | 160325 | 2009. január 24. 14:16 | ||
Sziasztok, Mivel Mig-27-es rovatot nem találtam, gondoltam ide írok. Nagy fiam az Academy 1:72-es Mig-27 Flogger "D" festésénél tart. A doboztetőn egy szép zöld-sárga gép látható, rajta vörös csillag. Nem találtam utalást arra, hogy ez mely ország felségjelzése és kamója, talán szovjet. A festési utasításban a felső színekre FS 30111 (Humbrol 70 -téglavörös) és FS 34079 (Hu 116 - US dark green) festést ajánl. Hihető ez? A neten látott képek és a doboztető alapján valahogy nem stimmel a színösszeállítás. Ha valaki tudja melyik lenne a legjobb színösszeállítás, kérem ossza meg velünk. Köszi: Donor | |||||
Z63 | Adatlap | 160324 | 2009. január 24. 14:15 | ||
BBalázs! Szépen szedegesd le a maszkolófóliákat, ha a saját alaplapjukra visszarakosgatod, talán mégegyszer fel tudod majd rakni. Ha nem, akkor ráragasztod Tamiya maszkolószalagra és vonalzó mellett nagyon pontosan és tökéletesen körülvágod egy tűhegyes szikével. Máris kész a pótmaszkolás. Ez egyébként is hasznos lehet az íves felületekre való maszkoknál.Az új sárga Eduardok már jók, de a régi szürke maszkolók az íves felületekről mindig feljöttek. A kabintetőt szépen letisztítod lakkbenzinnel, vagy tömény( 96%-os) alkohollal. Fültisztítópálcát használj, mert az nem karcol. Ha összekaristoltad, akkor sajnos políroznod is kell. Újramaszkolod, majd fested, de a festékedet felejtsd el, valószínűleg öreg, szerezz újat! Üdv,Z63 | |||||
borisz | Adatlap | 160323 | 2009. január 24. 13:36 | ||
vlevi | Adatlap | 160322 | 2009. január 24. 10:30 | ||
Model masternek is van alapozó nevű festéke. Az egyik Gray Primer, ez egy selyemfényű középszürke. A másik egy White Primer nevű festék, ez a mattfehérnél jobban fedő festék. Mindkettő enamel. | |||||
kryss | Adatlap | 160320 | 2009. január 23. 23:08 | ||
A Tamiya is gyárt alapozót spray formában, de érdemes inkább autófényezésben használatos alapozót venni, mivel ugyanannyi pénzért (vagy inkább olcsóbban) háromszorr akkora flakont kapsz. Én Car System-et használok, és bevált. Ja, és a nagy flakon 1100 forint volt. A normális festékboltokban kapni hasonlót. A lényeg, hogy ki kell próbálni valamin mielőtt a makettre fújod, hogy nem bántja-e a műanyagot. A Car System nem. | |||||
BBalázs | Adatlap | 160319 | 2009. január 23. 22:34 | ||
Sziasztok! A tanácsotorka lenne szükségem. A probléma a következő: van egy kabintetőm, amit lefújtam - (kimaszkolva, olajbázisú Revell tégelyes 40-es fekete/zölddel) - és szép is lett, csakhogy a festék állaga olyasmi, mintha nem akarna megszáradni, gondolom ez amiatt lehet, hogy némi higitóval volt felkeverve már több hónapja a tégelyében. Az emlitett makett, egy szépséges Hasegawa 48-as Stuka, gondolhatjátok, hogy az eduard maszkolószett az ablakot milyen széppé tette, tehát nem szedhetem le semmiképp a festéket (csak elrontani lehetne igy). Szerintetek hagyjam egyszerüen igy, vagy esetleg lakkal átlehet fújni? Mármnit az egész kabintetőt? Nem lesz baja? | |||||
Rag | Adatlap | 160318 | 2009. január 23. 22:24 | ||
Ha már felmerült a kérdés, más cégeknek nincs ilyesmi - használható - terméke? Nálunk nem árulnak gunze terméket, és nem akarok netről rendelni :( | |||||
TIGRIS | Adatlap | 160317 | 2009. január 23. 21:18 | ||
Üdv! Revell m4a1 shermannak hanyas az alapszine? Köszi. | |||||
sztriki | Adatlap | 160316 | 2009. január 23. 16:02 | ||
urakhölgyek, gunze mr. surfacer helyett ugyanúgy jó a mr basewhite? | |||||
mortyi | Adatlap | 160315 | 2009. január 22. 08:46 | ||
Üdv Mindenki! Véleményt szeretnék kérni van aki használja Vallejo Model Air matte varnish , satin varnish lakkjait! Az érdekelne mennyire felhasználó barát akril-enamel átmosások között használható! Üdv Mortyi | |||||
Mortyi | Adatlap | 160314 | 2009. január 21. 22:42 | ||
szia4 Én használom őket, nekem beváltak csak hát elég nehéz beszerezni őket talán csak a neten. Üdv Mortyi | |||||
vass17 | Adatlap | 160313 | 2009. január 21. 22:28 | ||
Sziasztok! Érdekelne a véleményetek a Tamiya enamel festékeiről. Ecsethez kellene. Már elég sok márkát kipróbáltam, de még mindig szeretnék kísérletezni. Eddig a Humbrol és a Testors vállt be a legjobban. Ehhez képest kb milyen jó/rossz tulajdonságai vannak a Tamiya festékének? Előre is köszi a választ! vass17 | |||||
kryss | Adatlap | 160312 | 2009. január 20. 19:57 | ||
Borisz! Erre már én is gondoltam. Többiek! Valóban jó lehet az autókhoz való polírpaszta makettekhez is? Ki mit gondol? | |||||
borisz | Adatlap | 160311 | 2009. január 20. 15:46 | ||
Autófestékes boltban vegyél polírpasztát, jó az. | |||||
zsozs | Adatlap | 160310 | 2009. január 20. 08:01 | ||
Sziasztok! Muzzy köszönöm a válaszodat. Ezt igen szépen benéztem :) Akkor jöhet a visszamosás. zsozs | |||||
Bence | Adatlap | 160309 | 2009. január 19. 22:08 | ||
Üdv Nemrég került hozzám a Revell által kiadott 1:720-as Admiral Graf Spee makett. Sikerült beszereznem hozzá a megfelelő festékeket, egy kivételével ugyanis nem tudom hogy a hajopadlót milyen színnel fessem. ez az első hajó makettem és megköszönném az ebben jártasabb makettezők tanácsait. Elöre is köszönöm! | |||||
kryss | Adatlap | 160308 | 2009. január 19. 21:42 | ||
Sziasztok! Autómakettek polírozásához szeretnék pasztát venni, de mivel még nincs tapasztalatom ezen a téren, tanácsot kérnék. A Tamiya compound-okat néztem, amiből ugye 3 féle van: coarse, fine, finish. Addig rendben van, hogy ezeket egymás után kellene alkalmazni a tökéletes hatás érdekében, de nekem most csak egy tubusra van pénzem. A kérdés tehát az hogy, ezek közül magában melyik adja a legjobb eredményt; illetve más márkából mit ajánlotok, ha max 1500 forintos a keret? Köszönet | |||||
Muzzy | Adatlap | 160307 | 2009. január 19. 09:00 | ||
Zsozs! Sajnos a Flat base az adalék, és nem direkt, közvetlenül használható matt lakk. Az a feladata, hogy a festékhez adagolva mattítja a festéket. Jól működik Future padlóápolóval, ekkor lakként tudod használni. Én inkább visszamosnám. Mondjuk kérdés, mit használtál alap festéknek, ha nem akrilt, akkor alkoholos ablakmosót, vagy denszeszet javaslok. Muzzy | |||||
Amon | Adatlap | 160306 | 2009. január 18. 21:33 | ||
Szia Kalóz! De toulot xilolt NEM tartalmzhat a festék! A vizes rendszerek főleg glikolokat használnak. régebben felraktam a Mr gunze és a tamiya hígítójának recepjét. | |||||
zsozs | Adatlap | 160305 | 2009. január 18. 21:11 | ||
Hello mindenki! Most hasznaltam eloszor matt lakkot, kicsit meglepodtem az eredmenyen. Az aldozat HobbyColor H40 Flat Base, ezzel higitottam Mr. Color thinner. Az eredmeny ugy nez ki mintha megfagyott volna a makettem, olyan feheres az egesz. A kerdes en csesztem el valamit, vagy ez nem matt lakk, esetleg a lakkal van valami bibi, vagy ennek igy kell kineznie? Tudok tenni ellene valamit? Mondjuk atkodolnem fenyes lakkal? De a vegcelom az, hogy matt legyen? Koszonom, az ismetlesert megen bocsi. | |||||
Kalóz | Adatlap | 160304 | 2009. január 18. 14:22 | ||
Hali cimborák! Az előzőekben kitárgyalt enamel-acril témához lenne egy kis hozzátételem: Az akril festékek összetételében megtalálhatóak (valahol egyszer már feltettem itt az Infon): toluol, xilol, aceton, butilacetát stb. akár 5-25 % mennyiségben fajtánként. Amennyire tudom, ezek bármelyike megmarja az enamel festékekekt száradás után is! (nekem egyszer színtelen fényes akril lakkal ez be is bizonyosodott, sőt még a sztirol is károsodott, pedig a festékréteg viszonylag vastag volt felette). Szóval ezek szerint a kevésbé agresszívebb oldószerekkel végzett átmosás (pl. lakkbenzin) kevésbé kéne bántsa az olajos festéket (természetesen rendes száradás után), mint a fenti összetevőkkel rendelkező akril festék vagy lakk. Mondjuk nekem ez vált be, igaz, minden réteg átmosás után várni kell egy kicsit, mert ha folyamatosan ázik a festék a hígítóban, akkor bizony szépen fel tud válni a felületről. Persze kinek a pap, kinek a papné, nekem speciel alánya, dehát ízlések és pofonok ugye ... nekem viszont ez vált be, eddig. Üdv: Kalóz | |||||
vlevi | Adatlap | 160303 | 2009. január 18. 13:41 | ||
Az alkoholt már próbáltam (denszeszt és isopropil alkoholt is), és nem vált be. Ezek szerint a retarder hiányzik még a boldogságomhoz, mert az egyelőre nincs. Próbáltam lefesteni a féktárcsát, és így, ahogy most áll, teljesen használhatatlan. De akkor hétfőn retarder beszerző körútra indulok, és megpróbálom megint. | |||||
pipi | Adatlap | 160302 | 2009. január 18. 12:16 | ||
Amúgy melyik sarokra gondoltál?Van az új szériából is? | |||||
Csillagvadász | Adatlap | 160301 | 2009. január 18. 11:11 | ||
Vlevi, jócskán kell higítani! Valóban nagyon sűrű a tégelyben, én fújáshoz kb 1:9 arányban higítom! A retarder nálam bevált felületi fesz.csökkentőnek is, előtte mindíg folyékony szapant adagoltam a desztvízhez. Alkoholt NE adj, semmennyit se hozzá, a Humbrol akrilok a legkevesebb alkoholtól is csapadékot képeznek, betúrósodnak! Látom, télleg mihamarabb be kell fejeznem a cikket, amit elkezdtem róluk írni, fél év alatt már elég jól kitapasztaltam őket:) Üdv:CSV | |||||
Makettezõ | Adatlap | 160300 | 2009. január 18. 11:09 | ||
Sziasztok! Segtséget szeretnék kérni tőletek festés ügyben, problémámat a segítség topikban tettem közzé.Aki tud kérem adjon valami ötletet, hugy gyorsan száradjon a festék. Köszi/Üdv:Viktor | |||||
f2d | Adatlap | 160299 | 2009. január 18. 10:52 | ||
A víz önmagában mint hígító soha nem fog jó eredményt adni, ugyanis nagy a felületi feszültsége. Ha mindenáron ragaszkodsz a vízhez, akkor keverj hozzá alkoholt. Póba ként kezd először fele-fele arányban, majd beállítod, hogy milyen arányban kell lenni legoptimálisabban ehhez a festékhez. Viszont a 7021-ben leírtam, hogy szerintem mi a legjobb ezekhez a Humbrol metal akrilokhoz. Ja és én tapasztalatból írtam, nem csak úgy látatlanban. Sajnos más "konkurens" makettezéssel foglakozó fórumok linkelését nem engedi a makettinfo, de én még mindig azt mondom, hogy olvasd el amit írtam a másik fórumon a festékről (képek is vannak az eredményről). Lehet, hogy megéri azt az öt percet. Egyébként meg szíved joga, hogy kinek a tanácsait fogadod meg. Abszolult nem akartam tolakodó lenni. Igaz jó szándékból, de sokszor vannak fals információk ezen a fórumon. | |||||
hoekloos | Adatlap | 160298 | 2009. január 18. 08:54 | ||
Víz, desztvíz, acetonmentes körömlakk lemosó... |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |