<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Rag | Adatlap | 160329 | 2009. január 24. 18:21 | ||
Donor | Adatlap | 160328 | 2009. január 24. 14:59 | ||
Rag | Adatlap | 160327 | 2009. január 24. 14:35 | ||
Donor | Adatlap | 160326 | 2009. január 24. 14:28 | ||
Ja, a doboztetőn írják, hogy "Russian". Tehát orosz a madár. | |||||
Donor | Adatlap | 160325 | 2009. január 24. 14:16 | ||
Sziasztok, Mivel Mig-27-es rovatot nem találtam, gondoltam ide írok. Nagy fiam az Academy 1:72-es Mig-27 Flogger "D" festésénél tart. A doboztetőn egy szép zöld-sárga gép látható, rajta vörös csillag. Nem találtam utalást arra, hogy ez mely ország felségjelzése és kamója, talán szovjet. A festési utasításban a felső színekre FS 30111 (Humbrol 70 -téglavörös) és FS 34079 (Hu 116 - US dark green) festést ajánl. Hihető ez? A neten látott képek és a doboztető alapján valahogy nem stimmel a színösszeállítás. Ha valaki tudja melyik lenne a legjobb színösszeállítás, kérem ossza meg velünk. Köszi: Donor | |||||
Z63 | Adatlap | 160324 | 2009. január 24. 14:15 | ||
BBalázs! Szépen szedegesd le a maszkolófóliákat, ha a saját alaplapjukra visszarakosgatod, talán mégegyszer fel tudod majd rakni. Ha nem, akkor ráragasztod Tamiya maszkolószalagra és vonalzó mellett nagyon pontosan és tökéletesen körülvágod egy tűhegyes szikével. Máris kész a pótmaszkolás. Ez egyébként is hasznos lehet az íves felületekre való maszkoknál.Az új sárga Eduardok már jók, de a régi szürke maszkolók az íves felületekről mindig feljöttek. A kabintetőt szépen letisztítod lakkbenzinnel, vagy tömény( 96%-os) alkohollal. Fültisztítópálcát használj, mert az nem karcol. Ha összekaristoltad, akkor sajnos políroznod is kell. Újramaszkolod, majd fested, de a festékedet felejtsd el, valószínűleg öreg, szerezz újat! Üdv,Z63 | |||||
borisz | Adatlap | 160323 | 2009. január 24. 13:36 | ||
vlevi | Adatlap | 160322 | 2009. január 24. 10:30 | ||
Model masternek is van alapozó nevű festéke. Az egyik Gray Primer, ez egy selyemfényű középszürke. A másik egy White Primer nevű festék, ez a mattfehérnél jobban fedő festék. Mindkettő enamel. | |||||
kryss | Adatlap | 160320 | 2009. január 23. 23:08 | ||
A Tamiya is gyárt alapozót spray formában, de érdemes inkább autófényezésben használatos alapozót venni, mivel ugyanannyi pénzért (vagy inkább olcsóbban) háromszorr akkora flakont kapsz. Én Car System-et használok, és bevált. Ja, és a nagy flakon 1100 forint volt. A normális festékboltokban kapni hasonlót. A lényeg, hogy ki kell próbálni valamin mielőtt a makettre fújod, hogy nem bántja-e a műanyagot. A Car System nem. | |||||
BBalázs | Adatlap | 160319 | 2009. január 23. 22:34 | ||
Sziasztok! A tanácsotorka lenne szükségem. A probléma a következő: van egy kabintetőm, amit lefújtam - (kimaszkolva, olajbázisú Revell tégelyes 40-es fekete/zölddel) - és szép is lett, csakhogy a festék állaga olyasmi, mintha nem akarna megszáradni, gondolom ez amiatt lehet, hogy némi higitóval volt felkeverve már több hónapja a tégelyében. Az emlitett makett, egy szépséges Hasegawa 48-as Stuka, gondolhatjátok, hogy az eduard maszkolószett az ablakot milyen széppé tette, tehát nem szedhetem le semmiképp a festéket (csak elrontani lehetne igy). Szerintetek hagyjam egyszerüen igy, vagy esetleg lakkal átlehet fújni? Mármnit az egész kabintetőt? Nem lesz baja? | |||||
Rag | Adatlap | 160318 | 2009. január 23. 22:24 | ||
Ha már felmerült a kérdés, más cégeknek nincs ilyesmi - használható - terméke? Nálunk nem árulnak gunze terméket, és nem akarok netről rendelni :( | |||||
TIGRIS | Adatlap | 160317 | 2009. január 23. 21:18 | ||
Üdv! Revell m4a1 shermannak hanyas az alapszine? Köszi. | |||||
sztriki | Adatlap | 160316 | 2009. január 23. 16:02 | ||
urakhölgyek, gunze mr. surfacer helyett ugyanúgy jó a mr basewhite? | |||||
mortyi | Adatlap | 160315 | 2009. január 22. 08:46 | ||
Üdv Mindenki! Véleményt szeretnék kérni van aki használja Vallejo Model Air matte varnish , satin varnish lakkjait! Az érdekelne mennyire felhasználó barát akril-enamel átmosások között használható! Üdv Mortyi | |||||
Mortyi | Adatlap | 160314 | 2009. január 21. 22:42 | ||
szia4 Én használom őket, nekem beváltak csak hát elég nehéz beszerezni őket talán csak a neten. Üdv Mortyi | |||||
vass17 | Adatlap | 160313 | 2009. január 21. 22:28 | ||
Sziasztok! Érdekelne a véleményetek a Tamiya enamel festékeiről. Ecsethez kellene. Már elég sok márkát kipróbáltam, de még mindig szeretnék kísérletezni. Eddig a Humbrol és a Testors vállt be a legjobban. Ehhez képest kb milyen jó/rossz tulajdonságai vannak a Tamiya festékének? Előre is köszi a választ! vass17 | |||||
kryss | Adatlap | 160312 | 2009. január 20. 19:57 | ||
Borisz! Erre már én is gondoltam. Többiek! Valóban jó lehet az autókhoz való polírpaszta makettekhez is? Ki mit gondol? | |||||
borisz | Adatlap | 160311 | 2009. január 20. 15:46 | ||
Autófestékes boltban vegyél polírpasztát, jó az. | |||||
zsozs | Adatlap | 160310 | 2009. január 20. 08:01 | ||
Sziasztok! Muzzy köszönöm a válaszodat. Ezt igen szépen benéztem :) Akkor jöhet a visszamosás. zsozs | |||||
Bence | Adatlap | 160309 | 2009. január 19. 22:08 | ||
Üdv Nemrég került hozzám a Revell által kiadott 1:720-as Admiral Graf Spee makett. Sikerült beszereznem hozzá a megfelelő festékeket, egy kivételével ugyanis nem tudom hogy a hajopadlót milyen színnel fessem. ez az első hajó makettem és megköszönném az ebben jártasabb makettezők tanácsait. Elöre is köszönöm! | |||||
kryss | Adatlap | 160308 | 2009. január 19. 21:42 | ||
Sziasztok! Autómakettek polírozásához szeretnék pasztát venni, de mivel még nincs tapasztalatom ezen a téren, tanácsot kérnék. A Tamiya compound-okat néztem, amiből ugye 3 féle van: coarse, fine, finish. Addig rendben van, hogy ezeket egymás után kellene alkalmazni a tökéletes hatás érdekében, de nekem most csak egy tubusra van pénzem. A kérdés tehát az hogy, ezek közül magában melyik adja a legjobb eredményt; illetve más márkából mit ajánlotok, ha max 1500 forintos a keret? Köszönet | |||||
Muzzy | Adatlap | 160307 | 2009. január 19. 09:00 | ||
Zsozs! Sajnos a Flat base az adalék, és nem direkt, közvetlenül használható matt lakk. Az a feladata, hogy a festékhez adagolva mattítja a festéket. Jól működik Future padlóápolóval, ekkor lakként tudod használni. Én inkább visszamosnám. Mondjuk kérdés, mit használtál alap festéknek, ha nem akrilt, akkor alkoholos ablakmosót, vagy denszeszet javaslok. Muzzy | |||||
Amon | Adatlap | 160306 | 2009. január 18. 21:33 | ||
Szia Kalóz! De toulot xilolt NEM tartalmzhat a festék! A vizes rendszerek főleg glikolokat használnak. régebben felraktam a Mr gunze és a tamiya hígítójának recepjét. | |||||
zsozs | Adatlap | 160305 | 2009. január 18. 21:11 | ||
Hello mindenki! Most hasznaltam eloszor matt lakkot, kicsit meglepodtem az eredmenyen. Az aldozat HobbyColor H40 Flat Base, ezzel higitottam Mr. Color thinner. Az eredmeny ugy nez ki mintha megfagyott volna a makettem, olyan feheres az egesz. A kerdes en csesztem el valamit, vagy ez nem matt lakk, esetleg a lakkal van valami bibi, vagy ennek igy kell kineznie? Tudok tenni ellene valamit? Mondjuk atkodolnem fenyes lakkal? De a vegcelom az, hogy matt legyen? Koszonom, az ismetlesert megen bocsi. | |||||
Kalóz | Adatlap | 160304 | 2009. január 18. 14:22 | ||
Hali cimborák! Az előzőekben kitárgyalt enamel-acril témához lenne egy kis hozzátételem: Az akril festékek összetételében megtalálhatóak (valahol egyszer már feltettem itt az Infon): toluol, xilol, aceton, butilacetát stb. akár 5-25 % mennyiségben fajtánként. Amennyire tudom, ezek bármelyike megmarja az enamel festékekekt száradás után is! (nekem egyszer színtelen fényes akril lakkal ez be is bizonyosodott, sőt még a sztirol is károsodott, pedig a festékréteg viszonylag vastag volt felette). Szóval ezek szerint a kevésbé agresszívebb oldószerekkel végzett átmosás (pl. lakkbenzin) kevésbé kéne bántsa az olajos festéket (természetesen rendes száradás után), mint a fenti összetevőkkel rendelkező akril festék vagy lakk. Mondjuk nekem ez vált be, igaz, minden réteg átmosás után várni kell egy kicsit, mert ha folyamatosan ázik a festék a hígítóban, akkor bizony szépen fel tud válni a felületről. Persze kinek a pap, kinek a papné, nekem speciel alánya, dehát ízlések és pofonok ugye ... nekem viszont ez vált be, eddig. Üdv: Kalóz | |||||
vlevi | Adatlap | 160303 | 2009. január 18. 13:41 | ||
Az alkoholt már próbáltam (denszeszt és isopropil alkoholt is), és nem vált be. Ezek szerint a retarder hiányzik még a boldogságomhoz, mert az egyelőre nincs. Próbáltam lefesteni a féktárcsát, és így, ahogy most áll, teljesen használhatatlan. De akkor hétfőn retarder beszerző körútra indulok, és megpróbálom megint. | |||||
pipi | Adatlap | 160302 | 2009. január 18. 12:16 | ||
Amúgy melyik sarokra gondoltál?Van az új szériából is? | |||||
Csillagvadász | Adatlap | 160301 | 2009. január 18. 11:11 | ||
Vlevi, jócskán kell higítani! Valóban nagyon sűrű a tégelyben, én fújáshoz kb 1:9 arányban higítom! A retarder nálam bevált felületi fesz.csökkentőnek is, előtte mindíg folyékony szapant adagoltam a desztvízhez. Alkoholt NE adj, semmennyit se hozzá, a Humbrol akrilok a legkevesebb alkoholtól is csapadékot képeznek, betúrósodnak! Látom, télleg mihamarabb be kell fejeznem a cikket, amit elkezdtem róluk írni, fél év alatt már elég jól kitapasztaltam őket:) Üdv:CSV | |||||
Makettezõ | Adatlap | 160300 | 2009. január 18. 11:09 | ||
Sziasztok! Segtséget szeretnék kérni tőletek festés ügyben, problémámat a segítség topikban tettem közzé.Aki tud kérem adjon valami ötletet, hugy gyorsan száradjon a festék. Köszi/Üdv:Viktor | |||||
f2d | Adatlap | 160299 | 2009. január 18. 10:52 | ||
A víz önmagában mint hígító soha nem fog jó eredményt adni, ugyanis nagy a felületi feszültsége. Ha mindenáron ragaszkodsz a vízhez, akkor keverj hozzá alkoholt. Póba ként kezd először fele-fele arányban, majd beállítod, hogy milyen arányban kell lenni legoptimálisabban ehhez a festékhez. Viszont a 7021-ben leírtam, hogy szerintem mi a legjobb ezekhez a Humbrol metal akrilokhoz. Ja és én tapasztalatból írtam, nem csak úgy látatlanban. Sajnos más "konkurens" makettezéssel foglakozó fórumok linkelését nem engedi a makettinfo, de én még mindig azt mondom, hogy olvasd el amit írtam a másik fórumon a festékről (képek is vannak az eredményről). Lehet, hogy megéri azt az öt percet. Egyébként meg szíved joga, hogy kinek a tanácsait fogadod meg. Abszolult nem akartam tolakodó lenni. Igaz jó szándékból, de sokszor vannak fals információk ezen a fórumon. | |||||
hoekloos | Adatlap | 160298 | 2009. január 18. 08:54 | ||
Víz, desztvíz, acetonmentes körömlakk lemosó... | |||||
Ákimáki | Adatlap | 160297 | 2009. január 18. 01:14 | ||
Kedves Kollegák! Egy olyan kérdésem lenne, hogy a pisztolyt mivel takarítjátok ki akrilos "varázslás" után? Válaszotokat köszönöm. Ja, illetve még egy kérdés. A gunze akrillját kb milyen arányban érdemes higítani? A válaszokat köszönöm. | |||||
Gyapjasz | Adatlap | 160296 | 2009. január 18. 00:35 | ||
Szia vlevi! Csak tipp(!): de ha jól tudom az akrilok egy része jobb szereti a finom szeszt(80-90% tiszta szesz), sztem próbáld ki azzal.Nekem van itthon Lifecolor lakkom, és azt víz és szesz keverékéval, vagy csak szimplán szeszzel kell higítani.Ha bakiztam bocsánat, de ennyit tudok hozzátenni. Üdv:G | |||||
vlevi | Adatlap | 160295 | 2009. január 17. 23:56 | ||
Egyelőre otthagytam a g...be ezt a Humbrol akril ezüstöt. Mennyire kell ezt hígítani? Mert a tégelyben olyan sűrű, mint a méz, azzal nem lehet festeni. De ha kiveszek belőle, és külön kis tégelyben próbálom hígítani, és meglát egyetlen csepp vizet, abban a pillanatban használhatatlan, egyáltalán nem tapad a felületen. Próbából hígítatlanul rákentem egy öntőkeret darabra, tényleg szép színe lenne, de hát ilyen sűrűn eltakar minden részletet, mindenképpen hígítani kellene. Szombatról lévén szó, természetesen retarder beszerzéséről még nem esett szó, de itthon találtam 1lityi desztillált vizet, azzal próbálkoztam. Csak ecsetelni próbáltam, pisztolyba nem merem beleönteni. | |||||
zsozs | Adatlap | 160294 | 2009. január 17. 23:24 | ||
jahh es fujtam a lakkot. | |||||
zsozs | Adatlap | 160293 | 2009. január 17. 23:23 | ||
Hello mindenki! Most hasznaltam eloszor matt lakkot, kicsit meglepodtem az eredmenyen. Az aldozat HobbyColor H40 Flat Base, ezzel higitottam Mr. Color thinner. Az eredmeny ugy nez ki mintha megfagyott volna a makettem, olyan feheres az egesz. A kerdes en csesztem el valamit, vagy ez nem matt lakk, esetleg a lakkal van valami bibi, vagy ennek igy kell kineznie? Tudok tenni ellene valamit? Mondjuk atkodolnem fenyes lakkal? De a vegcelom az, hogy matt legyen? Koszonom | |||||
vlevi | Adatlap | 160292 | 2009. január 17. 19:48 | ||
Használom ezeket a festékeket, lakkozni pl. kizárólag ezzel szoktam, úgy ahogy te is írod, tégelybe kifújva, pisztolyba öntve. De most speciel az ezüst szín a kipufogócső környékére kellene. | |||||
pipi | Adatlap | 160291 | 2009. január 17. 19:47 | ||
Köszi! És neten? | |||||
Satyak | Adatlap | 160290 | 2009. január 17. 19:46 | ||
Pest Thököly úton a sarki makettbolban. | |||||
pipi | Adatlap | 160289 | 2009. január 17. 19:22 | ||
Sziasztok! Tudja-e valaki hol lehet beszerezni Model Master festékeket? Üdv | |||||
Csillagvadász | Adatlap | 160288 | 2009. január 17. 19:18 | ||
Vlevi, ha egy ekkora szép nagy felületet festesz, nem próbálkozol Prismacolor flakonos spray festékkel? Kis gyakorlással szépet lehet alkotni közvetlen fújva is - sok profi használja a festéket kifújva piszolyba és onnan fújva, de én 1:1 méretarányban sikeresen használtam már motorelemek festéséhez ill. bukósisakhoz direktbe is, ha úgy "húzod át " a felület felett, és egy rétegnél többet nem festesz egyszerre, szép eredményt adhat, szebbet, mint ecsettel valaha:) Ez is csak egy tipp;) Prismacolor van bármilyen festékboltbanm de még a Hipermarketek festékosztályán is:) Üdv:CSV | |||||
Gergõ | Adatlap | 160287 | 2009. január 17. 19:17 | ||
Köszönöm! :) | |||||
Csillagvadász | Adatlap | 160286 | 2009. január 17. 19:13 | ||
Gergő, ecsettel akril lakkot használni nem a legcélszerűbb, hamar szárad és nincs ideje szépen terülni (csíkos lesz), ha mindenáron ezt akarod használni, az előbbiekben említett retarderből néhány csepp mindenképp ajánlatos. Egyébként minden további nélkül alkalmazható a polírozható alumíniumra, csak kár érte:) az az egyik legszebb fém úgy magában is , felpolírozva pedig tükörsima lehet-ergo minek a lakk?:) Higítást mindenképp legalább fele-fele arányban, de érdemesebb próbálgatni egy selejt maketten v egy olyan belső felületen, ahol nem látszik (én már rég nem lakkozok ecsettel, ezért nem akarok konkrétumot írni, inkább kísérletezz) Annak idején a higítást úgy tanultam, akkor jó, ha a festék kevergetve az ecsettel finoman "gyöngyözik", sok apró buborékkal. :) Üdv:CSV | |||||
Gergõ | Adatlap | 160285 | 2009. január 17. 14:46 | ||
Sziasztok! A gunze fényes akrillakkját javasoltátok a fémszínek fedésére. Két kérdésem lenne. Az egyik: A humbrol polírozható alumíniumjára is jó? A másik: Milyen arányban érdemes higítani ecsettel lakkozás előtt? Köszönöm! Gergő | |||||
vlevi | Adatlap | 160284 | 2009. január 17. 14:33 | ||
Köszi szépen, meg fogom próbálni beszerezni a kötéslassítót. De majd csak hétfőn, addíg ül a Mustang szép csendben a sarokban :( | |||||
Csillagvadász | Adatlap | 160283 | 2009. január 17. 13:38 | ||
Igazából kibróbáltam több keveréket anno, és ez vált be a legjobban, és igen, a száradás lassítása miatt kellett, mert retarder nélkül nagyon hamar eltömődött a pisztoly. Viszont én retarderből a művészboltokban kapható "akril kötéslassító"-t használom, sokkal olcsóbb és nagyon jól bevált. Próbáld meg ebben a kombinációban ecsettel és több vékony rétegben! Még retarderrel is hamar mexárad,és festheted a következő réteget:) Üdv:CSV | |||||
vlevi | Adatlap | 160282 | 2009. január 17. 12:38 | ||
Akkor ioncserélt víz és retarder. A vizet sejtem mi, a retardert csak azért használod, hogy lassabban száradjon, vagy volt más oka is? Egyébként vajon mi lehet a retarderben, mert megintcsak oda lyukadok ki, hogy errefelé még kimondani se tudják azt, hogy Gunze, nemhogy hallottak volna róla, hátmég kapható lenne. Én sem jókedvemben vettem ezt az ezüstöt, hanem azért, mert nincs más. | |||||
Csillagvadász | Adatlap | 160281 | 2009. január 17. 10:57 | ||
Vlevi! Fél éve használom minden gond nélkül a Humbrol akrilokat pisztolyból fújva retarderes ioncserélt vízzel higítva. Ecsetelésre nem nagyon használtam még, csak amikor a próbákat végeztem vele, azt tapasztaltam, hogy ecsettel sok vékony átlátszó réteggel lehet velük szépen dolgozni. Pár hete írtam ide tapasztalatokat. Higítási arányt kell kitapasztalni, szinenként más és más egy kicsit. Viszont az általad említett akril fémszineket nem használom, fémszínben maradtam az Alclad-Gunze-Humbrol Metallic(nem akril!:)) triónál. Ha van kérdésed, nyugodtan keress meg akár magánban is. Üdv:CSV | |||||
borisz | Adatlap | 160280 | 2009. január 17. 10:29 | ||
Vegyél valami olcsó makettet és azon próbáld ki! | |||||
f2d | Adatlap | 160279 | 2009. január 16. 22:22 | ||
Én a Humbrol metal akriljait Gunze Hobby Color hígítóval hígítom, és tökéletes mind színre, fényességre, felületre. A hígítási arányra nagyon oda kell figyelni, és alá kell alapozni, mert nem tapad meg a felületen. Írtam róla pár gondolatot az automakett(pont)extra(pont)hu-n ott vannak képek is. |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Mellékeltem, egy képet, ha ilyen matricát ( oldalszámot ) adtak hozzá, akkor ilyenre illik elkészíteni, viszont a téglavörös az tényleg sötét lesz.(főleg h 1/72-ben egy picivel világosabbnak is kellene lennie a valódinál). ( Forrás : Korszerű harci repülőgépek enciklopédiája, 194. o - elnézést a képminőségért de nincs scannerem )