<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Z63 | Adatlap | 162465 | 2009. december 27. 19:41 | ![]() | |
pulcsi | Adatlap | 162464 | 2009. december 27. 15:49 | ![]() | |
kaloz | Adatlap | 162463 | 2009. december 27. 15:45 | ![]() | |
Hi,Dio! Egyes festékek,sajnos, különösen a matt felületűek, lakkozás után sötétedhetnek. Egyetlen megoldás: világosabb árnyalatot kell kikeverni, próbafestés alapján. ha a kész felületre kevés vizet viszel fel, látható kell legyen a sötétedés. ez mellesleg a matricák csillogását is láthatóvá teszi. Üdv: Kalóz | |||||
dioevil | Adatlap | 162462 | 2009. december 27. 15:26 | ![]() | |
Miért lehet az, hogy a Humbrol olajfestékkel lefestett makettet ha lelakkozom vizbázisú lakkal, akkor sokkal sötétebb árnyalatot kap? Pl. a sivatagi homokszinű harcjárművemből lakkozás után szép barna járgány lett. Esetleg rossz a higitás vagy valami más a baj? | |||||
salud8 | Adatlap | 162461 | 2009. december 26. 20:02 | ![]() | |
sziasztok! VeryWell festékspray színkódokat és átvátókat keresnék! Tuad valaki nekem segíteni? vagy hasonló festékspray ról ami festékboltokban megvásárolható. Előre is köszönöm! | |||||
csabbee | Adatlap | 162460 | 2009. december 26. 19:26 | ![]() | |
Köszi,hát majd jól körül fogom járni a dolgot annyi szent. | |||||
Kaloz | Adatlap | 162459 | 2009. december 26. 17:21 | ![]() | |
Hi Csabee! Mint az előzőekben írták, a hígítók viselkedése az összetételüktől függ, és sajnos gyártófüggő. Többen panaszkodnak a terpentinre is, pedig az eredetileg fenyőgyanta párlat, és mint olyan, nem agresszív.Viszont, amit ilyen néven kapni, az rendszerint kutyulék. Amelyik hígítóban xilol vagy toluol összetevő van, az a makettezésben nem használható, tehát vásárláskor nem csak a nevet, hanem az összetételt is érdemes figyelni. Használat előtt pedig érdemes próbát végezni egy ,maradék sztiroldarabon (öntőkeret). Ha nem marja meg a műanyagot, akkor a festéket sem fogja. Kicsit több gyakorlattal szaglással is eldönthető, mi van az üvegben. Én a gyári hígítók mellett általában Lakkbenzint vagy szintetikust használok, eddig még nem volt gondom velük, bár szintetikussal már sikerült összeragasztott makettet darabjaira szednem. minden csak türelem kérdése. A H jelzésű hígítók között van aromás és észter hígító is. ráadásul gyártója szerint változik a kód, ezek viszont tuti felszednek mindent, mivel a nitrós hígítók családjába tartoznak. Szóval fő az óvatosság, és akkor nem lesz gond. Üdv: és jó makettezést: Kalóz | |||||
borisz | Adatlap | 162458 | 2009. december 26. 14:37 | ![]() | |
Mikor minek nevezik. | |||||
csabbee | Adatlap | 162457 | 2009. december 26. 13:46 | ![]() | |
borisz | Adatlap | 162456 | 2009. december 26. 13:05 | ![]() | |
Szia! Én 98%os white spirit-et használok. Erdőkémia, Szitetikus Hígító néven fut. | |||||
csabbee | Adatlap | 162455 | 2009. december 26. 09:42 | ![]() | |
Sziasztok! Átmosáshoz,befolyatáshoz tudna valaki ajánlani egy jó,nem agresszív higítót?A lakkbenzin kilőve!Gondolom a belekevert benzin maró hatása miatt.Ha hosszabb ideig érintkezik a felülettel,még az alapozót is felszedi.Ráadásul a natúr felületeket is szét tudja kapni rendesen,így jártam egy Hornet kerekével.Csakis kizárólag műgyanta cuccok tisztítására használom,azokat nem bántja. Üdv! | |||||
gaborka | Adatlap | 162454 | 2009. december 23. 18:20 | ![]() | |
Hát, ma voltam a háztartási boltban, néztem lakkbenzint, a "Lakkbenzin hígító" 99,8% lakkbenzint tartalmaz. Nekem otthon L99 lakkbenzinem van, ami 95% lakkbenzin és 5% xilol. Szóval meg kell nézni a címkét rajta. Az Armoramán azt írták hogy "lacquer thinner"-rel hígítható, amennyire én tudom az lakkbenzin. c[ ] | |||||
vlevi | Adatlap | 162453 | 2009. december 23. 15:33 | ![]() | |
A szürke hígítható tiszta lakkbenzinnel. De sajnos van olyan lakkbenzin, amire csak ráírva van az, hogy lakkbenzin, mert az összetevőinek csak kb a fele az, a többi csak adalék lötty. | |||||
gaborka | Adatlap | 162452 | 2009. december 23. 15:22 | ![]() | |
Cellulóz hígítóval. Lehet hogy lakkbenzinnel is, de abban nem vagyok biztos. c[ ] | |||||
mcs | Adatlap | 162451 | 2009. december 23. 14:48 | ![]() | |
Sziasztok! A Gunze Mr. Base White 1000 alapozót mivel lehet hígítani a sajátján kívül? Köszi mcs | |||||
Attila81 | Adatlap | 162450 | 2009. december 19. 10:48 | ![]() | |
Sziasztok! Egy tiger 1-es építésébe kezdtem. Segítséget kérnék, hogyan tudok koszolni, és lepattogzódásokat festeni! | |||||
faterati | Adatlap | 162449 | 2009. december 18. 12:51 | ![]() | |
Mindenképpen zsírtalanítsd, szappanosvíz, szivacs, dörgölés, esetleg utána alkohol (egy kicsi a szervezetbe, hogy túl vagy rajta :D , na meg egy kevéssel töröld át a makettet is) ! | |||||
Rocco | Adatlap | 162448 | 2009. december 18. 12:41 | ![]() | |
Köszönöm mindenki válaszát. Ezek szerint igyekszem beszerezni a megfelelő hígítót. A közeljövőben nekem is le kell mosnom a festéket mert nemjól sikerült. Az oké hogy mivel kell csinálni mert látom hogy pont téma is volt. Nekem csak annyi kérdésem van hogyha megvolt a "fürdő" utána ha megszáradt már lehet is újra festeni vagy nemárt utána egy zsírtalanítás? | |||||
faterati | Adatlap | 162447 | 2009. december 15. 17:40 | ![]() | |
Én viszont tudom, már egy hete fürdik a jószág fékolajban (dot 3), és nem bántotta az átlátszó cuccokat! | |||||
vlevi | Adatlap | 162446 | 2009. december 15. 17:36 | ![]() | |
Fékolajat nem tudom, de a lefolyótisztító nem bántja. Sőt, ahogy én észrevettem, a matricát sem. Legalábbis a Corvette C5R hátsó ablakán volt egy bazinagy Chevrolet embléma, ami túlélte a beavatkozást, viszont az ablakkeret ocsmányul festett fekete keretét sikeresen leszedte, így újra tudtam rendesen festeni. | |||||
joci232 | Adatlap | 162445 | 2009. december 15. 16:18 | ![]() | |
hát ha a gyári festést leszedi a kocsikon... hááát nemtudom:D:D kocsikon hasonlóan viselkedik mint a kromofág | |||||
kinggi | Adatlap | 162444 | 2009. december 15. 13:58 | ![]() | |
faterati | Adatlap | 162443 | 2009. december 15. 13:37 | ![]() | |
kinggi | Adatlap | 162442 | 2009. december 15. 13:08 | ![]() | |
Sziasztok azt szeretném kérdezni hogy a fékolaj bánja az átlátszó műanyagot? Kinggi | |||||
gaborka | Adatlap | 162441 | 2009. december 14. 19:58 | ![]() | |
Igen a Vallejo retarder zselés állagú és semmi keresnivalója nincs a pisztolyban. Ha a sima Model Colort akarod használni akkor keverd a gyári vinilhígítóval vagy Vallejo airbrush tisztító folyadékkal (copyright Huligán). c[ ] | |||||
Tiv | Adatlap | 162440 | 2009. december 14. 18:27 | ![]() | |
Ha jól tudom, a filterezés annyit takar, hogy nagy, egyszínű felületekre felvisznek kis pöttyöket, amik árnyalatban hasonlítanak a felülethez, vagy karakteresebbé teszik. Ezt azt hiszem festékszóróval csinálják, és művészolajjal. Utána ezeket a kis pöttyöket higítós ecsettel elhalványítják, szétterítik, amíg alig láthatóvá nem válik. Itt egy oldal ahol ez le is van írva és illusztrálva: www.panzermodellbau.com/index_en.html | |||||
W123qp | Adatlap | 162439 | 2009. december 14. 18:15 | ![]() | |
Sziasztok! Ahhoz intézném a kérdésem, aki használt már Vallejo retardert. Vettem mostanában egy pár Vallejo Modell Air festéket, illetve, hogy minden jó legyen megvettem hozzá a retarderét és a higítóját is. De a retarder egy kocsonyás, gél állagú valami, amit nem nagyon szeret a pisztoly, ezt nem is lehet tőle zokon venni. Szóval ez normális, hogy a Vallejo retarder ilyen állagú vagy csak az enyém zárlatos? A művészellátós retarder-varázsszer viszont víz viszkozítású. Vélemény? Köszi előre is: Zé | |||||
juge75 | Adatlap | 162438 | 2009. december 13. 17:03 | ![]() | |
Nagyon szuper festék konverziós táblázat.www.paint4models.com/paintchart/paintconversionchart.html | |||||
juge75 | Adatlap | 162437 | 2009. december 8. 19:30 | ![]() | |
juge75 | Adatlap | 162436 | 2009. december 8. 19:29 | ![]() | |
Lakkozd le előtte, úgy nem fogja beszívni a gipsz. | |||||
Mike | Adatlap | 162435 | 2009. december 8. 18:36 | ![]() | |
Sziasztok. Gipszből készült sziklát vízfestékkel le lehet festeni? | |||||
Jimbobá | Adatlap | 162434 | 2009. december 8. 17:50 | ![]() | |
Zsola | Adatlap | 162433 | 2009. december 8. 17:24 | ![]() | |
Hali Én Very Well (!) márkájú/feliratú szprés lakkot használtam pár alkalommal,nem drága,egy nagy flakon pedig sokáig kitart. Fényesről beszélek egyébként. Az enamelt nem marja meg,nekem még akkor sem tette ha ázott a lakkban(egy régi maketten próbáltam ki). Szerintem az akrilt se bántja.És mivel ecsettel festesz,a vastagabb festékréteg miatt aggódni sem kell annyira. Egyetlen hibája van csupán,hogy baromi óvatosan kell fújni,ha nagyobb a távolság,akkor foltos lesz,ha kisebb akkor hajlamos megfolyni(mondjuk mire megszárad egész tűrhetően el is terül). A matricákat sem bántja,nálam legalábbis. | |||||
Ufi | Adatlap | 162432 | 2009. december 8. 17:13 | ![]() | |
Sziasztok! Biztos én vagyok a nagyonhülye, de ti mit hívtook filterezésnek? | |||||
Jimbobá | Adatlap | 162431 | 2009. december 8. 16:39 | ![]() | |
Fizeted? :) Mert ez ám a gond. Drága. Nekem. Úgyhogy próbálkozok tovább :D Bár hátha van olcsóbb, nem makettezőknek szánt szprés lakk, ami megfelel. Üdv! | |||||
juge75 | Adatlap | 162430 | 2009. december 8. 16:28 | ![]() | |
Látod, ezért kell szórni a festéket és a lakkot. | |||||
Jimbobá | Adatlap | 162429 | 2009. december 8. 16:22 | ![]() | |
Ja és még nincs kész. Csak épp a következő lépésen gondolkodok :) | |||||
Jimbobá | Adatlap | 162428 | 2009. december 8. 16:19 | ![]() | |
Köszi, de ha nem lakkozok, akkor a festéket elrontja a filterezés... Mivel az alap is enamel. Meg sok helyen olvastam, hogy lakkal kell alapozni az egész festést. De talán a mattot jobban lehet filterezni, majd kiderül. Ahol nem lett annyira cukormázas a lakk, ott jó lett a filter. Van tesztalany, egy Trumpeter Abrams, kicsit sajnálom, de ez volt a tanulópénz. Fotón látható (nem röhög!) :) | |||||
gaborka | Adatlap | 162427 | 2009. december 8. 14:09 | ![]() | |
X INKVIZÍTOR X | Adatlap | 162426 | 2009. december 8. 09:07 | ![]() | |
akinek van nyomdaiparban, elsősorban flexonyomtatásban dolgozó ismerőse - avagy netán van lakóhelye környékin nyomdaipari festékeket, vegyszereket forgalmazó cég - az be tud szerezni egy nagyon jó kis festékeltávolítót :) a Hartmann cég " Sun Clean Universalreiniger " kódszám : 980H06363 fantázianevű terméke egész jól lekapja a festéket / tulajdonképpen egy gyenge sav szerintem, nyomoforma=klisé tisztításra használjuk /, a feketével kicsit nehezen boldogul, de minden mást pár óra alatt leszed, és kevésbé veszélyes mint a sziti vagy a fékolaj. pár órára bele kell áztani a cuccot, aztán fogkefével óvatosan ledörzsölni, ha nem válik le a festék magától, aztán csap alatt folyó vízzel öblíteni, és mexűnt a probléma :) egy literes műanyag dobozban van, azt hogy mennyibe kerül nem tudom, nekem ingyévót, mert a korábbi cégem kartonszám hozatta, literszám locsoltuk a földre amikor takarítottunk - így nem volt feltűnő hogy elhoztam néha 1-2 flakonnal. Jimbobá Az EGÉSZ járművet lekented fényes lakkal ! vagy csak azokat a részeket, ahová a matricát kívántad tenni ? ha az egész járművet lefényeslakkoztad, akkor azért nem működik rajta a filter, mert egész egyszerűen a lakk miatt a festék nem tudja beszívni azt az oldatot, amivel filterezni akarsz, egy tömör, sima felületet eredményez, ami miatt a filterezéshez felhigított festék a makettre festett rétegbe nem tud beszivárogni. a filter lényege pont az, hogy a felfestett festék beszívja azt amivel filterezel, így lehet a szineket használtabbá-mélyebbé-árnyaltabbá tenni. fényes felületen még a pigment sem nagyon akar megtapadni / ezt akkor vettem észre amikor a Gunze-Tamiya akrilokkal lefújt Pantheren felpolíroztam a festéket, így testorssal kellett alapot ködölnöm oda ahol porozni akartam / először fesd le a járművet, FÉNYES LAKK CSAK A MATRICA ALÁ ! :) :)aztán a filterezés - koptatás - porozás, ezután a mattlakk, ami fixálja a koszolást miegymást...viszont az ecsettel lakkozásnál megvan az esélyed rá, hogy a nagy gonddal kisminkelt részről a lakkos ecset felszedi a pigmenteket. ezt ki lehet védeni, ha monnyuk szintetikus higítóba mártott ecsettel befolyatod a pigmentes részt = csak oda kell érinteni a laposecsetet finoman a felülethez - nem összevissza meszelni vele, mint Mari néni a spájz aktuális renoválásakor - és a higító szétterül magától. lehet kicsit kifényesedik, mint a friss sár, de ha rámegy a mattlakk,visszamattul. azért nem árt ha nem életed főművének szánt alkotásodon gyakorlod, hanem vmi ósdi törött maketten, ami csak be van hajítva a fiókba, ott nem tudod eltolni, viszont gyakorolni megfelelő- ha meg vagy elégedve az eredménnyel, nem tolod el azt sem amit épp csinálsz :) mindig várj legalább 24 órát a száradással, mielőtt ecsetelni kezdesz, az egy dolog hogy a festékek dobozain ott a marketingduma, hogy 6 óra múlva mehet rá a következő réteg - HÁÁÁT NEM, ugyanis csak a festék felülete szárad meg, tehát simán lehúzhatod amit felkentél, ha nem vársz eleget. | |||||
pulcsi | Adatlap | 162425 | 2009. december 7. 22:27 | ![]() | |
Szia! Klasszikus az fékolaj,én SZI-TI lefolyotisztitot használtam. Pulcsi | |||||
stemi | Adatlap | 162424 | 2009. december 7. 22:20 | ![]() | |
sziasztok gondotam itt kérdezem meg, tőletek: hogyan és mivel mosható le régi makettről a sima makettfesték? | |||||
vlevi | Adatlap | 162423 | 2009. december 7. 21:13 | ![]() | |
Saját hígítójával. Vagy pl. Teszkós acetonmentes Emese körömlakklemosóval. De egyeseknek sikerült már desztillált vízzel is. A szöszölés szerintem azért van, mert túl gyorsan megszárad, és már fújáskor is majdnem szárazon kerül a makett felületére. Ez akkor fordul elő, ha tisztán csak alkohollal (denszesz, satöbbi) hígítod a festéket. | |||||
turpiurfi79 | Adatlap | 162422 | 2009. december 7. 20:58 | ![]() | |
Rocco! Pár hete már én is írtam valakinek a kérdésére,leírom neked is. Én Revell,Humrol és ModellMaster enameleket használok és azokat Erdőkémia és Supralux szintetikussal hígítom és jó fújni és ecsetelni is.Ecsetelni a Revell nem a legjobb csak kis alkatrészeken.Én ezeket tapasztaltam,remélem tudtam segíteni. turpi. | |||||
bbence | Adatlap | 162421 | 2009. december 7. 20:15 | ![]() | |
Sziasztok! Gunze festéket szeretnék fújni mivel higítsam? A fújás után ilyen kis "szöszök" ragadnak a festékbe.Mitől van ez?Túl sok festéket fújtam rá? Köszi | |||||
vlevi | Adatlap | 162420 | 2009. december 7. 18:55 | ![]() | |
Én a tiszta lakkbenzint hígításra nem javaslom. Fényes festékekhez egyáltalán nem, mert nem lesz olyan szép a felület. Valószínű azért, mert nagyon gyorsan szárad. A másik pedig, hogy a lakkbenzin megkezdi a makett felületét. Persze van pár olyan festék (pl. Gunze Surfacer), ami szintetikus hígítóval nem hígítható, de lakkbenzinnel igen. | |||||
borisz | Adatlap | 162419 | 2009. december 7. 13:53 | ![]() | |
5% lehet hogy nem gond. Nem tudom. | |||||
gaborka | Adatlap | 162418 | 2009. december 7. 13:49 | ![]() | |
Az L-99-es lakkbenzinben pl. van 5% xilol, ezek szerint az nem jó. c[ ] | |||||
borisz | Adatlap | 162417 | 2009. december 6. 20:14 | ![]() | |
Jó akármelyik másik gyár gyenge hígítója. Figyelj az összetevőkre! Butil-acetát, xilol kerülendő. Lakkbenzin, white spirit, hasonlók jók. | |||||
kinggi | Adatlap | 162416 | 2009. december 6. 19:40 | ![]() | |
Rocco Én sima szintetikus hígítót(Revell,Humbroll-al festek) használok fújásra eddig nem tapasztaltam rosszat ha valami különleges dolgot csinálok pl.:panelezés,befolyatás akkor a gyári humbroll hígítót használom. Kinggi |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
A lakkozás mindig "mélységet" ad a festésnek. A fényes lakk élesíti, élénkíti és sötétíti a festést, a mattlakkozás tompít, fakít, világosít, összemos.
Salud!
A Very Well festékek színeit RAL kód alapján számozzák. Minden jobb festékboltban tudnak mutatni neked Ral színskálát. Mellesleg nagyon szeretem a Very Wellt szépen terül, gyorsan szárad.
Üdv,Z63