<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
sza.sa | Adatlap | 163420 | 2010. július 18. 18:30 | ||
Tyimosenko | Adatlap | 163419 | 2010. július 18. 15:32 | ||
Persze persze, a legjobb a sprebol atontenti pisztolyba a festeket es azzal fujni, de a sprefestes szinte mindig akkor kerul elo, amikor nem all rendelkezesre festekszoro. Szerintem hasznalhato modszer egyszinu festesre flakonbol fujni, csak keznel kell legyen nehany ecset a megfolyt festek leitatasara es a maradek lesimitasara. De tul stresszes festesmodszer, tul sok idegeskedessel jar szerintem... Azonban pl. a youtube-on vannak videok egy japan makettezorol, aki sprevel fest le harckocsimaketteket es gond nelkul megy neki. | |||||
Repy | Adatlap | 163418 | 2010. július 18. 14:14 | ||
Akkor jó, mert én a legsötétebbel akartam kezdeni...:D Köszi a segítséget ! | |||||
Tibcsi | Adatlap | 163417 | 2010. július 18. 14:08 | ||
Szia, A legvilágosabbtól a legsötétebb felé... Általában úgy szokták (én legalábbis :)), hogy a legvilágosabb színnel kezdem, és azzal az egész repcsit befestem, mintegy "alapozásként". Két-három vékony rétegben, hogy rendesen fedjen, a rétegek közt egy nap száradási időt hagyva. Eztuán mehet rá a foltozás a két másik színnel, szintén két-három vékony rétegben színenként. | |||||
Repy | Adatlap | 163416 | 2010. július 18. 14:05 | ||
Hali A mai nap szeretném elkezdeni a vasmadaram festését, 3 különböző színt kell rá felvinni, viszont melyikkel kezdjek ? azzal amelyiknek legkisebb a kiterjedése és úgy folytassam, vagy a legnagyobbat vigyem fel és arra menjenek a kisebb foltok ? | |||||
X INKVIZÍTOR X | Adatlap | 163415 | 2010. július 17. 19:11 | ||
szerintem a sprayvel igazából nem lehet precízen dolgozni, mert képtelenség a flakonból egyenletesen fújni, MINDENRE figyelni kell : milyen mesze vagy a célfelülettől, mennyire erősen nyomod a szórófejet - ha egy kicsit erősebben, egy pillanat alatt elönti a felületet a festék, rögtön meg is folyik, ahogy fogy a levegő a flakonból úgy változik a szórás, ráadásul a tamiya spray higítója SZERINTEM elég agresszív anyag, feloldhatja az előzőleg ráfújt réteget. és a higítási arányt sem tudod változtatni, ha netán nem ideális :( ráadásul az árából 2-3 flakon festék is vehető, amit úgy higítasz - fújsz - festesz ahogy akarsz. én egyszer próbáltam ezt a spray dolgot, soha többet ilyet ! elhiszem hogy van akinek működik, nekem nem - ráadásul több profitól olvastam, amit a kolléga alább írt, kifújják tégelybe onnan bele a pisztolyba, és úgy a makettre. | |||||
gaborka | Adatlap | 163414 | 2010. július 17. 18:10 | ||
Elvben elég, de mint MrChef mondta, érdemes inkább pisztolyból fújni, azért is mert úgy precízebb, de főleg azért mert a spray nem tartja az állandó nyomást (folyton csökken), és így nagyon nehéz egyenletes réteget létrehozni. c[ ] | |||||
MrChef | Adatlap | 163413 | 2010. július 17. 11:54 | ||
Flakonból ne fújj, azt mondom. Egyszer csak túl vastagon kerül a makettre a festék, és cseszheted. Fújd ki tégelybe, és szórópisztollyal külön küldd fel a makettre. Sokkal precízebb. Szerintem a festékspray autómodell kasztnihoz van, belülről fújva, jó nagy felületre, ahol mindegy, ha egy kicsit valahol vastagabb lesz a festék. | |||||
csobi21 | Adatlap | 163412 | 2010. július 17. 06:02 | ||
Sziasztok! Érdekelne, hogy mik a tapasztalataitok a Tamiya spray-ről, mennyire elég egy 100 ml-es (egy 48-as Tomcatre elég-e) és jól lehet vele dolgozni? | |||||
doky3 | Adatlap | 163411 | 2010. július 15. 20:53 | ||
Nincs mit:) A Hobby Color Thinner-ben eleve va Retarder. | |||||
HûBérÚr | Adatlap | 163410 | 2010. július 15. 20:45 | ||
Tibcsi | Adatlap | 163409 | 2010. július 15. 10:13 | ||
Szívesen. :) | |||||
Jutas | Adatlap | 163408 | 2010. július 15. 10:00 | ||
Köszi ránézek | |||||
X INKVIZÍTOR X | Adatlap | 163407 | 2010. július 15. 09:25 | ||
toco.juhasz konkrétan, milyen járművek ?orosz, amerikai, Bundesweher ? ecsettel festesz, vagy szórópisztollyal ? akrilfestéket használsz, vagy enamelt ? mattolás ? hát sakkban van ilyesmi, de harcjármű - makettezésben ? :) bár, ha mostani lánctalp - mizériára gondolok az éppen épített Jagdpanzer IV/L48 -al, az felfogható mattolásnak a Dragon részéről személyemet illetően :) mattítani matt lakkal tudsz, vagy ha akrilt fújsz, flat base zselével... koptatás : 45 után eléggé odafigyelnek a technika megóvására, ezért nem igazán kopnak a gépek,max porosak - sárosak, főleg ha nincsenek harcban bevetve, és max a gyakorlótérig jutnak el...72ben amúgy is elég kicsi a jármű, könnyű túlzásba vinni a dolgokat ilyen téren,a túlkoptatással jobban el lehet tolni mint egy " gyáriúj " festéssel. olajos felület : fényes festék jól hígítva, általában fekete vagy sötétbarna szín, ha netán a hígítós mosogatástól lemattul, egy kis fényes lakk rá, miután a festék megszáradt. higítatlan festékpötty, amit higítós ecsettel óvatosan szétterítesz, lehetőleg miután megnéztél jópár fotót, hogy az eredeti járműveken ez hogy néz ki. | |||||
gaborka | Adatlap | 163406 | 2010. július 14. 22:41 | ||
Igen elképzelhető, de az alábbi okai is lehetnek: - sérült a fúvóka; - sérült a tű hegye; - festéklerakódás van a tűn/a fúvóka belsejében. A legutóbbi ok a legvalószínűbb, tehát ha szemrevételezés után az első két okot kizártad, akkor szedd szét és takarítsd ki a pisztolyt. Lefolyótisztítós oldatba beáztathatod 1-2 órára (oldószerbe inkább ne). c[ ] | |||||
toco.juhasz | Adatlap | 163405 | 2010. július 14. 21:08 | ||
Sziasztok! Ha valaki tud segíteni a harckocsi festésben, értem itt mattolás, koptatás, olajos felület imitálása, kérem segítsen! '45 utáni gépekkel foglalatoskodom 1:72-ben. E-mailom: toco.juhasz@freemail.hu Köszönöm előre is ! | |||||
Tibcsi | Adatlap | 163404 | 2010. július 14. 20:22 | ||
Elképzelhető... de szerintem valószínűbb, hogy a stukkert kéne kitakarítani. Leginkább a tűt. Szerintem. :) | |||||
Jutas | Adatlap | 163403 | 2010. július 14. 20:10 | ||
Szerintetek elképzelhető, hogy a revell 16-os festéket nem hígítottam eléggé és ezért köpködi a pisztolyom? | |||||
doky3 | Adatlap | 163402 | 2010. július 13. 21:27 | ||
Az első mindkettőhöz (Mr. Color , Hobby Color) jó, a második csak az akrilhoz (Hobby Color) jó. A Mr. Color hígító + Hobby Color festék párosításhoz fújás esetén Retarder Mild (kötéslassító) szükséges . | |||||
HûBérÚr | Adatlap | 163401 | 2010. július 13. 21:06 | ||
Sziasztok, Segítsetek légyszíves! Gunze akril higításához melyiket? www.replica.hu/index.php www.replica.hu/index.php köszi! | |||||
Ronin | Adatlap | 163400 | 2010. július 12. 21:51 | ||
Sziasztok! Élethű faerezet festésének technikájáról, írt már valaki ezen az oldalon? Üdv: Ronin | |||||
chris6 | Adatlap | 163399 | 2010. július 11. 10:04 | ||
Én is köszönöm. majd rájövök hogy kell. :) | |||||
Vermate | Adatlap | 163398 | 2010. július 10. 15:42 | ||
Köszönöm mindenkinek! Most már ezt is tudom, hogy mire való. Vermate | |||||
BÉPÉ | Adatlap | 163397 | 2010. július 10. 11:45 | ||
Szia Vermate! A TAMIYA Flat Base arra alkalmas leginkább, hogy pl. a német szürke egyenruhák színéhez alkalmas szürke, vagy bármely más színű akril festékkel keverve, felfestve (fújva) tényleg matt legyen az egyenruha és nem olyan, mintha bőrcuccokban feszítenének a katonák. A keverési arány kb. 10:1 (festék-Flat Base), vagyis nagyon kevés is elég, különben kifehéredik a felvitt szín. Üdv: BÉPÉ | |||||
vlevi | Adatlap | 163396 | 2010. július 10. 10:46 | ||
Nem, nem alapozó, ezt elhiheted. Ha alapozó lenne, akkor surfacer, vagy primer lenne a neve. | |||||
Mortyi | Adatlap | 163395 | 2010. július 10. 10:45 | ||
Vermate! Vlevi jól írta ez nem alapozó inkább mattító folyadék a makett végleges "fényét" tudod beállítani vele én ecsettel nem festeném csak fújva! Én alkalmazom különböző festék rétegek között is (akril/enamel) Amúgy a Tamiya-nak is van alapozója /fehér is :)/ megfelelően hígítva szépen fújható! www.tamiyausa.com/product/item.php www.tamiyausa.com/product/item.php ezekre gondoltam :) | |||||
Vermate | Adatlap | 163394 | 2010. július 10. 09:44 | ||
Neve alapján alapozó. Vagy tévedek? Színtelen folyadék, de ha ecsettel kikenek belőle egy keveset, fehér por szerű réteget képez a felületen. Magához a felülethez jól tapad, de nagyon porózus és gyenge. (hígítatlanul ecsettel csak vastagon tudtam fölvinni) | |||||
vlevi | Adatlap | 163393 | 2010. július 9. 21:18 | ||
Én még nem használtam, de azthiszem az nem festék, csak színtelen, mattító adalék a fényesebb festékekhez. Vagy pl. fényes lakkhoz keverve kaphatsz selyemfényű, vagy matt lakkot. | |||||
Vermate | Adatlap | 163392 | 2010. július 9. 19:48 | ||
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszát! Sajnos a fehér Surfacert nem sikerült ma délután beszereznem ezért kénytelen leszek szürke Surfacert, vagy szürke festéket alkalmazni. A szürke Surfacert kicsit sötétnek érzem fehér alá. Találtam itthon Tamiya Flat Base-t. Még sosem használtam. Próbálta már valaki? Alkalmas lehet ilyen célra? Vermate | |||||
vlevi | Adatlap | 163391 | 2010. július 9. 17:59 | ||
Nálam is ez vált be. Piros kasztni kapott 1-2 réteg világosszürkét, erre ment a mattfehér. Végül pedig az elefántcsontfehér. A végső színtől nagyon eltérő színek eltüntetésére a matt világosszürke a legjobb, nem is fontos, hogy surfacer legyen. A surfacer viszont talán jobban tapad a felületen, és azon is jobban tapad a következő réteg festék. Legalábbis én így tippelek. Ja, és a matt fehér azért kell, mert vannak kényes színek, mint pl. a sárga, ami alatt, ha szürke marad, akkor nehéz úgy lefújni, hogy az éleken ne legyen zöldes árnyalata. A piros szintén ilyen, de pl. a kék nagyon jól elvan, ha szürke alap van alatta. Fényes fehér alá is érdemes matt fehérrel aláfújni, pusztán azért, mert a matt fehér jobban fed. | |||||
gaborka | Adatlap | 163390 | 2010. július 9. 12:48 | ||
Próbáld meg a spray flakont megmelegíteni (beleállítod egy fazék jó meleg vízbe)fújás előtt, jobban fog keveredni a pigment és a hordozó, és folyékonyabb is lesz -> jobban fog porlasztani. c[ ] | |||||
MrChef | Adatlap | 163389 | 2010. július 9. 10:36 | ||
Most én is hasonló cipőben járok, bár kicsit jobb helyzetben: alapesetben fehér színű műanyagot kell majd fényes fehérre fújnom (utasszállító repülőgép), de elfedve minden addigi hibát és a munka nyomait. Gunze Surfacer (fehér), majd MATT fehér, mert az tapad is a fényessel ellentétben. Majd vékony réteg fényes lakk (Gunze vagy Vallejo, kicsit jobban felhigítva, hogy ne fedjen rögtön vastagon), matricák, legvégül megint fényes lakk. | |||||
Varjúbácsi | Adatlap | 163388 | 2010. július 9. 09:18 | ||
A Gunze gyárt fehér surfacert, ha tudsz szerezz be ilyen típust, arra biztos jó lesz a fényes fehér. | |||||
TAMÁS78 | Adatlap | 163387 | 2010. július 9. 08:45 | ||
Én ilyen esetben világosszürkével alapoztam, arra ment a fehér. Így már vékony rétegben is tökéletesen fedett. (Tamiya akrilokról van szó.) Lehet, hogy van jobb módszer, nekem ez kiválóan működött. | |||||
Vermate | Adatlap | 163386 | 2010. július 9. 08:24 | ||
Sziasztok! Egy zöld műanyagból készült makettet szeretnék Gunze fényes fehérrel festeni, de félek, hogy nem fog rendesen fedni. Szerintetek megfelelő, ha Gunze Surfacerrel alapozok, vagy inkább valami mást ajánlotok? Köszönettel: Vermate | |||||
cimber | Adatlap | 163385 | 2010. július 8. 22:05 | ||
Szia! Én azt tartom biztosnak, ha bármilyen festékkel is dolgozol, adjál neki 24 órát a teljes kikeményedéshez, csak utána fújd a 2. réteget. Az akrilok jóval gyorsabban szikkadnak/száradnak, de én ezeknél is kivárom a 24 órát. üdv. | |||||
c_sonty | Adatlap | 163384 | 2010. július 8. 21:25 | ||
-proo0: A festéket ráztam elég sokáig, szóval ez szerintem nem, a garázsban fújtam ott ~20fok körüli a hőmérséklet és por sem volt. A kasztnit a festés előtt langyos szappanos vízzel tisztítottam meg majd a száradás után festettem. -Freddy: Felfújtam az első réteget ott még minden szép és jó volt, majd jött a második persze egy kis száradás után és már az ilyen szemcsés volt. De akkor még körültekintőbben fogom újra festeni! Remélem minél előbb. Jah a festék az a Humbroll ezüstje, ezzel is szívtam és a polírozható fém színükkel is... | |||||
chris6 | Adatlap | 163383 | 2010. július 8. 17:31 | ||
helló. Az volna a kérdésem hogy a hajlakkos módszernél amikor ráfújom a lakkot mennyit kell várni a lakk száradására? Vagy lehet rá fújni egyből a festéket? és a ráfujt festéknél mennyit kell várni mielőtt elkezdeném visszakoptatni? Köszönöm. | |||||
Freddy | Adatlap | 163382 | 2010. július 8. 16:49 | ||
Nem lehet, hogy túl vastag rétegben fújtad? Vagy nem vártad meg, míg az alatta lévő réteg teljesen megszárad? | |||||
proo0 | Adatlap | 163381 | 2010. július 8. 15:59 | ||
ezekre a lehetőségekre tippelnék:nem lett felrázva rendesen,nem volt optimális a hőmérséklet,régi volt a festék esetleg nem volt tiszta a felület | |||||
c_sonty | Adatlap | 163380 | 2010. július 8. 14:04 | ||
boomsly | Adatlap | 163379 | 2010. július 6. 10:40 | ||
Urak! Én az eseti jelleggel történő festék beszerzésre gondoltam. Minden makettezőnek kialakul egy szín készlete. Ehhez kell rendelni 1-2 színt (ha másra nincs szükség). Van ahol kötött, kb. 1400 Ft. minden rendelés teljesítése. A királyi posta pedig (ha jól tudom) 1000.- Ft-ért szállít minden csomagot. Azért az elgondolkodtató, hogy Japánból, a drágább légi szállítással is csak 3000.- Ft-ba került a cuccom... Nem Vallehó? :) | |||||
MrChef | Adatlap | 163378 | 2010. július 6. 08:09 | ||
Hong-Kongból rendelve pedig súlyhatáronként számítják a postaköltséget. Utóbb is még volt bőven kapacitás, így virtuálisan bedobáltam pár festéket, ami kell. Idehaza a Wargammers forgalmazza a Vallejo-t. [vájjéhó]:-) | |||||
sztriki | Adatlap | 163377 | 2010. július 6. 00:29 | ||
a megamagettnél kapható mannen maszkolószalagról van valakinek tapasztalata? | |||||
vlevi | Adatlap | 163376 | 2010. július 5. 23:20 | ||
"De nem fogok egy-két üveg Gunze vagy Vallejo festéket rendelni" Ebayen volt egy oldal, ahonnan postaköltség nélkül küldtek Valejo festéket. Kár, hogy az év eleji 300Ft körüli árfolyamról 350 környékére felmászott a font (is) stores.ebay.co.uk/Maelstrom-Games-Ltd | |||||
MrChef | Adatlap | 163375 | 2010. július 5. 22:46 | ||
A postaköltség nem arányos növekszik a mennyiséggel, hanem X összeg, de abba a súlykategóriába sok-sok cucc belefér. | |||||
boomsly | Adatlap | 163374 | 2010. július 5. 21:17 | ||
Én a szatén fekete mellett a fényes fehér Humbrollal is megjártam. A Revell-nek tényleg érdekes szín palettája van, de harcjárműhöz a modern német álcázó színek nagyon jók. Humbrol akrilból csak matt feketét használtam, de nincs összehasonlítási alapom, így se jót se rosszat nem fogok mondani róla. Már régóta tervezgetek valamilyen orosz/afgán harckocsi dio-t és ha már rendelnem kell, akkor minden mást is megrendelek hozzá (festéket is beleértve). De nem fogok egy-két üveg Gunze vagy Vallejo festéket rendelni, mert a posta költség lesz a végén a legnagyobb tétel a listán. | |||||
sztriki | Adatlap | 163373 | 2010. július 5. 20:08 | ||
"nem értem miért ragaszkodtok ennyire a Humbrolhoz? " legtöbben azért szerintem, mert legtöbb helyen megtalálható, ellenben a vidéki boltok ritkán tartanak revell/humbrol mellett más festéket. A másik előnye, hogy sok FS szabvány szín szerepel a palettában, nem mindenkinek van kedve kevergetni. használhatóság tekintetében persze egyértelműen gunze/tamiya. | |||||
Mortyi | Adatlap | 163372 | 2010. július 5. 19:35 | ||
Én harcjármű makettezem így igazán az ahhoz való festékeket használom de már nagyon régen nem használok enamel festékeket max. az átmosáshoz, filterezéshez stb. Nem ismerem a teljes színskáláját de szerintem igen átfogó mármint a Gunze és a Tamiya amiről beszélek:) nem értem miért ragaszkodtok ennyire a Humbrolhoz? Ecsettel festéshez pedig ott a Vallejo :) | |||||
MrChef | Adatlap | 163371 | 2010. július 5. 19:25 | ||
Biztos csak én próbáltam kevés Revell festéket, de amelyik van nekem, mindet a pokolba kívánom.:-) A félfényes feketéje például sohasem szárad meg. A Humbrol tényleg nyerő, mindig meg voltam vele elégedve. A vízbázisú verzióját még nem próbáltam. Amúgy meg Vallejo és Gunze. |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Szerintetek mit ronthatok el?
Az alap Gunze Akril (german gray) fújva, több napja száradt. Ezt szeretném befolyatni a részleteknél. Ehhez Humrol fekete+barna White Spirittel alaposan hígítva.
Azonban nem csak a mélyedésekben marad meg a sötétebb szín, hanem ameddig elfolyik a sík felületeken a hígító, foltos marad a felület... :(
Szasa