<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
akkokoko | Adatlap | 166536 | 2012. május 4. 12:19 | ||
vlevi | Adatlap | 166535 | 2012. május 3. 22:14 | ||
Viszont én is tervezek valami fényes fém beszerzését, mert autók kipufogójához, meg ilyenekhez szükség lesz rá. | |||||
vlevi | Adatlap | 166534 | 2012. május 3. 22:13 | ||
Próbáld ki, hogy a fekete alapozót vizes 2000-es papírral megcsiszolod, hogy valóban sima legyen, és erre ráfestesz fényes feketével. Vagy fényes lakkal. Lényeg, hogy teljesen fényes felületed legyen, mondjuk olyan, amit egy S600-as mercin is szívesen nézegetnél. Na, erre a felületre kell felfújni 2-3 lehelletvékony alclad festéket. Így valamivel jobb lesz, de ha tényleg csillogó fémfelületet akarsz, akkor, ahogy a képeken is látszik, másik festék kell. Viszont jó az Alcladban, hogy baromi masszív. Amikor próbáltam, akkor lefújtam alapozóval a műanyagot, kipucoltam a stukkert, ráfújtam néhány vékony réteg duraluminimumot, pár perc múlva kimaszkoltam egy darabot, odafújtam egy kis white alut, hogy lássam a szín eltérését, és letéptem (szó szerint) a maszkolót. Meg se kottyant neki, pedig ha 10 perc száradást hagytam neki, akkor sokat mondok. P-51 Mustanghoz tuti jó lesz... | |||||
bercsi | Adatlap | 166533 | 2012. május 3. 20:43 | ||
Valóban matt egy kicsit, talán jó lesz így is nagy felületen. Viszont kipróbáltam ma a gyári alapozójával (Black Primer and Microfiller)egy ts kupakon, a másik oldalon nem fújtam alá semmit; és a szűz műanyagra fújt festék nekem fényesebbnek tűnt. Igaz ott a felület hibátlan volt, az alapozót meg lehet meg kellett volna vizesen csiszolni kicsit... | |||||
vlevi | Adatlap | 166532 | 2012. május 3. 20:32 | ||
Nekem is van, de azthiszem, az az Alclad festék nem a fényes fajtából való, ezért nem érdemes polírozni. Még akkor sem lesz sokkal fényesebb, ha alatta a normál alap helyett fényes fekete van. Ha ilyen kell, akkor Airframe Alu, Polished Alu jöhet szóba az Alclad kínálatából. | |||||
bercsi | Adatlap | 166531 | 2012. május 3. 20:26 | ||
Sziasztok! Nem tudjátok véletlenül hogy az alclad white aluminium festéket mivel lehetne polírozni. Egy kis fényt szeretnék neki adni, de a polírpaszta felszedi a felületről :-( | |||||
Simi | Adatlap | 166530 | 2012. május 3. 15:16 | ||
Én úgy tudom, hogy a lakkot 1/3 higító - 2/3 lakk arányban szokták higítani, míg a festékeket inkább felesben. És a lakkozáshoz egy kicsit nagyobb nyomás is kell, mint a festékekhez, kb 1 bar. Persze a legjobb eredményhez jobb egy nagyobb düznis pisztoly is, mondjuk egy 0.5 -ös, de talán még elmegy a 0.3-as is. | |||||
realhobbo | Adatlap | 166529 | 2012. május 2. 22:59 | ||
Köszi! | |||||
vlevi | Adatlap | 166528 | 2012. május 2. 22:42 | ||
Természetesen ugyanúgy hígítani kell, mint a festéket. | |||||
realhobbo | Adatlap | 166527 | 2012. május 2. 22:16 | ||
Sziasztok! A lakkot ti hígítjátok avagy sem?Fújva lenne, és nem tudom hogy kell jól csonálni! Előre is köszönöm szépen a válaszokat! Üdv: Zs. | |||||
TAMÁS78 | Adatlap | 166526 | 2012. május 1. 17:53 | ||
Én annyival egészíteném ki, amit a többiek írtak, hogy a pre-shadinghez bizonyos rutin azért szükséges, mert a végleges színeket ezesetben úgy kell felfújnod, hogy az előárnyékolás pont megfelelő mértékben "sejtődjön át" rajta. A panelvonalak kihúzásához meg kapható direkt erre használatos panelező toll több színben, webes boltokban vagy Z63-nál is. | |||||
silent8 | Adatlap | 166525 | 2012. május 1. 17:27 | ||
Azért kell törölni, és akkor a vonalakban megmarad a festék. Természetesen, ha megvan a folyamat, akkor lakkozni kell ismételten. | |||||
Marv85 | Adatlap | 166524 | 2012. május 1. 17:08 | ||
A víz nem mossa ki a panelek közül a festéket? És ha mindez megtörténik, látszódnak a panelek közti "fekete csíkok" le kell lakkozni megint? | |||||
migi | Adatlap | 166523 | 2012. május 1. 17:00 | ||
Szia Én pl. erre a célra sima iskolai vízfestéket használok , teljesen lekenem a felületet , hagyom 4-5 h száradni, majd vizes ecsettel bő vízzel elkezdem lemosni a felületről ,de ez is csak lakkozott felülettel működik , én jelenleg zöld Sofoxot használok erre a célra , | |||||
Marv85 | Adatlap | 166522 | 2012. május 1. 16:44 | ||
Ezt így értem és köszönöm! De azt még nem tudom elképzelni, hogy a befolyatást az hogyan történik, mert láttam youtube on, hogy lekenik az egész felületet, nem csak a panelvonalakat és aztán törlik le a felesleget, gondolom mindenkinek megvan a bevált módszere.. Köszi azért! kezdem kapisgálni... | |||||
silent8 | Adatlap | 166521 | 2012. május 1. 16:24 | ||
Szia! Ez általában úgy megy, hogy a festés előtt lefújod a makettet egy alapozó festékréteggel. Erre kell fújni az úgynevezett pre-shading-et. Ezt egy sötét árnyalatú festékkel /legjobb a fekete/ kell végigfújni a panelvonalak mentén. Ha ez megszáradt, jöhetnek a felületre a különböző színek. Ha ez is megvan és megszáradt, akkor ajánlatos egy réteg fényes lakkot fújni a makettre, mielőtt híg fekete festékkel befolyatod a panelvonalakat. Ez inkább hígító mint festék. /10% festék és 90% hígító/. Miközben befolyatod, egy fülpiszkálóval azonnal törlöd a felesleget, ami a panelvonalakon kívülre megy. Vigyázz! Mert nekem rendszeresen a hígítós festék megoldja a lakkot miközben visszatörlöm. Lehet egyébként temperával is, de nekem a fényesre lakkozott felületen nem igazán működött. Egyébként matricázás előtt amúgy is ajánlatos egy réteg fényes lakk. Remélem érthetően írtam le. Azért várd meg a többiek véleményét is. :) | |||||
Marv85 | Adatlap | 166520 | 2012. május 1. 15:46 | ||
Sziasztok! A panelezésről szeretnék kérdezni.. A kész makettet lefestem a végleges színekkel aztán folyatom a panelek közé a festéket vagy előbb lakkozzam le, aztán folyassam? Vagy a szóró pisztolyos megoldás...: a panelvonalakat lefestem festék+hígító megfelelő arányával, aztán festem rá a végleges színeket? Szeretném tisztázni ezeket, mert nem nagyon világos... Köszi szépen! | |||||
realhobbo | Adatlap | 166519 | 2012. április 29. 17:43 | ||
a másik dolog ami érdekelne: Sherman tankot Gunze H52 (Olive Drab) színnel festeni jó?vagy mást érdemes használni hozzá? Már sokadszorra köszönöm szépen a válaszotokat!:) Zs. | |||||
Mortyi | Adatlap | 166518 | 2012. április 29. 13:15 | ||
A H401 gunze és a Tamiya XF63 is jó választás, de mindkettőt világosítani kell az biztos! Ja és persze kérdezz nyugodtan sőt bátran! Mortyi | |||||
TAMÁS78 | Adatlap | 166517 | 2012. április 29. 13:10 | ||
A Gunze H32-esét nem ismerem, de most, hogy ránéztem, igazán nem tűnik hasonlónak az eredeti Feldgrauhoz. Talán tényleg inkább hajaz a Panzergraura. Gunzéban azt hiszem a H401 a Panzergrau (Panzer Grey). Én magam főleg a Tamiya XF63-at használom. Szerintem nem baj, hogy Dragonnal kezdtél, nincs abban semmi kivetnivaló, hogy viszonylag jó minőséget építesz. Itt igazából a pénztárca kíméléséről van szó, ami azért egy 72-es harcjárműnél viszonylag(!) biztosított. Más lenne a helyzet, ha mondjuk az 1/32-es Bf 110-esüket választanád első makettnek, na, az nagy ökörség lenne. :) A festésnél igazából ne feltétlenül az ajánlott színek és kódok vezéreljenek. Ha szétnézel a neten, néhol lehet találni eredeti színes fotókat világháborús vasakról, meg jókezű makettezők által szépen, ízlésesen elkészített makettek tucatjait. Ezekkel összevetve, a saját ízlésedet figyelembe véve lődd be a színeidet! Nem mondom, hogy érdemes és okos dolog lenne ésszerűtlenül elrugaszkodni az eredeti festésektől, de ha valaki azt mondja, vérre menő problémakör az, hogy mondjuk 1/72-ben a Gunze Panzergraut 9 vagy 11%-nyi fehérrel világosítod, hát ne higgy neki. :) A makettezés jó játék, a szó legnemesebb értelmében, és nem kell feltétlenül efféle görcsöléssé válnia. Egy szó mint száz: egy echte sötétszürke színre van szükséged. Még az is lehet, hogy a H32 megfelel ennek a kritériumnak, nem tudom. | |||||
realhobbo | Adatlap | 166516 | 2012. április 29. 12:45 | ||
hú...tudtam én hogy jó helyre írok!:D köszönöm a segítséget! A feldgrau nem elírás! ezt a festéket ajánlotta egy dragon Tiger I makett festési útmutatója (mielőtt mindenki megbotránkozna azon hogy kezdőként dragont veszek...nem vettem kaptam ajándékba, és még nem kezdtem el összerakni, nem akarom elgányolni:D) Akkor ne ezt a színt használjam(H32 Gunze) ? És akkor melyik Gunze akrilt ajánlanátok hozzá? És elnézést a hülye kérdéseimért, de ha már kiderülnek a dolgok akkor megkérdezek mindent ami eszembe jut!:D Köszönöm a válaszotokat Zs. | |||||
Mortyi | Adatlap | 166515 | 2012. április 29. 11:32 | ||
Tamásnál a pont szépen leírta a méretarányból adódó különbségeket én erősen világosítanám főleg ,hogy a filterezés és az átmosások még rengeteget változtatnak , sötétítenek az alapszínen ami valóban Panzergrau nem pedig feldgrau :) | |||||
TAMÁS78 | Adatlap | 166514 | 2012. április 29. 09:36 | ||
Szia! Ez a kb. méretarány-effektusnak fordítható scale effect, ami szerint minél nagyobb a lépték - tehát minél kisebb a makett - annál inkább kell világosítani az eredeti színt, mivel a kisebb méret miatt a szemlélő a változatlanul hagyott festéket jóval sötétebbnek látja a maketten. A Feldgrau gondolom csak elírás, az az egyenruhák színe. A páncélosok Panzergrau színt kaptak (a háború első felében). | |||||
realhobbo | Adatlap | 166513 | 2012. április 28. 23:55 | ||
okés...nagyon szépen köszönöm...erről nem is hallottam hogy a feldgrau sötét lesz 1/72-ben...miníg tanul valami okosat az ember...és igen szeretném olajjal átmosni!:D no akkor így fogom csinálni!:D köszönöm szépen | |||||
Lucky13 | Adatlap | 166512 | 2012. április 28. 22:35 | ||
Alapozónak válassz egy a feldgraunál világosabb szürke árnyalatot. Előbbit amúgy is célszerű világosítani kicsit, mert az 1/72- es maketten túl sötétnek fog tűnni a szín. Ha tervezel rá egy olajos átmosást, az még tovább sötétít rajta. | |||||
realhobbo | Adatlap | 166511 | 2012. április 28. 22:06 | ||
énis az enamelre gondoltam!csak még azt nem tudom hogy fehér fekete vagy szürke színnel menjek rá? | |||||
realhobbo | Adatlap | 166510 | 2012. április 28. 22:05 | ||
ez egy StuG lenne 1/72 méretben, gunze fieldgrau szín megy majd rá! ha alapozófestékem nincs akkor hagyjam ki az alapozást vagy menjek a végső szín alá egy-két réteg fehér vagy fekete festékkel? | |||||
TAMÁS78 | Adatlap | 166509 | 2012. április 28. 22:03 | ||
De ha mégsem akarsz alapozót használni, mert azért anélkül is lehet tisztességes makettet készíteni, akkor alapozz inkább enamellel (nagyon gondos zsírtalanítás után!), az biztosabban tapad meg a műanyagon. | |||||
vlevi | Adatlap | 166508 | 2012. április 28. 21:57 | ||
És mégegy, nem elhanyagolható előnye az alapozásnak az az, hogy az egész makett kap egy egységes, semleges színt, amin megmaradt a felületi hibák előjönnek. Mert a sok tömítés, csiszolás miatti eltérő színek miatt nem biztos, hogy észreveszed, ha valami nem stimmel. De egy egybefüggő selyemfényű középszürke felületen nagyon meglátszanak a felületi hibák, amit akkor még lehet javítani, de ha rákerül a végső szín, akkor már nehezebb. Ez főleg autókra, motorokra igaz, mert ott a végeredménynek tökéletes felületnek kell lennie. Egy harcjárműnél nem annyira lényeges, mert ott koszolással, egyéb technikákkal még amúgy is sokat változik a makett felülete, és eltüntethetőek az apró hibák. | |||||
PanPeter | Adatlap | 166507 | 2012. április 28. 21:49 | ||
Szia! Az alapozó festékeknek azon kívül, hogy jobban tapad rá a festék mint a szűz műanyagra tömítő szerepe is van. Mikor dolgozol a felületen óhatatlanul is karcokat ejtesz rajta ami sokszor csak a festés után fog előtűnni. Az alapozók microfiller-ek ami eltűnteti az apró felületi hibákat. Ha szép munkát akarsz eredményül javasolom a használatát. Az hogy milyen színnel alapozol attól is függ milyen szín kerül rá, pl. sárga alá fehér, de fekete alá fekete, így kevesebb réteg kell, hogy jól fedjen. | |||||
realhobbo | Adatlap | 166506 | 2012. április 28. 21:17 | ||
Sziasztok! A kérdésem az lenne hogy szeretnék akrillal festeni!de nem vettem külön alapozó festéket! Alapozhatok egy fehér enamellel 2 rétegben mondjuk?vagy fehér akrillal? előre is köszönöm szépen a segítséget! üdv: Zs. | |||||
PanPeter | Adatlap | 166505 | 2012. április 28. 18:50 | ||
Panelezésre részemről a festék befolyatása vagy átkenése helyett pasztelezek. 1.) Itt is érdemes lelakkozni a felületet mielőtt nekilátsz. A Faber Castell-nek nagyszerű pasztellkrétái vannak, érdemes beszerezni belőle a világosszürkétől-feketéig árnyalatokat tartalmazó készletet. Itt a művészek által használt készletre és nem a kisiskolásokat megcélzó termékekre gondolok. 2. Lereszelek a krétából némi port amit használni szeretnék (akár több árnyalatból is), majd vékony, finom ecsettel felhordom a vájatokba. A mellékent pasztellt 70%-os alkohollal nagyszerűen le lehet mosni a felületről. Szintén alkohollal elkeverve festhetsz is vele tetszés szerint. 3. FONTOS! Az alkohol felmarja az enamelt is a felületről ha dörzsölöd, ezért érdemes lakkozni és nem vizes bázisúval. Egy mozdulattal törölünk nem dörzsöljük a felületet és nem lesz probléma. Szebben lehet vele dolgozni mint a festékkel és ha nem tetszik visszatörlöd, megvárod míg elpárolog az alkohol és újrakezdheted. Előtte mindenképpen próbálkozz egy roncson mielőtt megküldöd vele a frissen festett makettedet. Fekete színre a legjobb a szén! | |||||
Domokos_Tibor | Adatlap | 166504 | 2012. április 28. 11:21 | ||
Köszönöm a segitségedet! | |||||
gaborka | Adatlap | 166503 | 2012. április 28. 11:00 | ||
A TS-5 zöldesebb, a TS-28 barnásabb árnyalat. Én úgy emlékszem hogy a TS-28 inkább a repülőkre való OD, így a tankra elvileg az 5-öst érdemesebb használni. c[ ] | |||||
Domokos_Tibor | Adatlap | 166502 | 2012. április 27. 20:44 | ||
Sziasztok! Ki tudná megmondani nekem hogy mi a különbség a Tamiya TS-5 Olive Drab és a TS-28 Olive Drad2 között,illetve melyiket érdemes használni amcsi tankhoz(momentán egy Chaffeet szeretnék vele lefújni). Üdv:Tibi | |||||
myROB | Adatlap | 166501 | 2012. április 27. 19:03 | ||
1) Szórópisztollyal: 5-95 (festék-higító) keverékkel vékonyan végig kell fújni a panelvonalakat. A harmadik átfújásnál már látszódni fog az eredmény. Érdemes minnél gyengébb higítót használni és csak teljesen megszáradt felületen alkalmazható! Érdemes lakkozás után használni ezt a teknikát. 2) a fényeslakkal le kell festeni a füleletet, majd felhigított feketét/sötétitett alapszínt (szerintem,ez a valósághűbb) végigfolyatni a panelvonalakban. Ami kifolyik,azt fültisztító pálcikával gyorsan letörölni. 3) fényesre lakkozott felületen a panelvonalakat temperával átkenni, majd letörölni a felesleget. | |||||
Marv85 | Adatlap | 166500 | 2012. április 27. 16:34 | ||
Sziasztok! Eltudná nekem valaki magyarázni a panelezést, hogy megértsem? Nagyon megköszönném! :) | |||||
zkalos | Adatlap | 166499 | 2012. április 27. 16:26 | ||
Úgy tudom, a Tamiya spray lakk szinte mindent megmar, még a tamiya festéket is. nagyon agresszív. Próbáld ki inkább a Gunze lakk spray-t, nekem bevált. A Tamiya spray festékre fújtam rá és nem bántotta. Fordított esetben már gáz van. De lehet, hogy rosszul tudom, talán valaki megerősít, aki már használt Tamiya lakkot spray-formátumban. | |||||
Frizko | Adatlap | 166498 | 2012. április 27. 16:14 | ||
Sziasztok, egy kérdés lakkozáshoz: revell enamel festéket használtam, erre akartam volna tamiya ts-79-el lakkréteget fújni, de összekapta a festéket szépen, még jó, hogy egy kisebb alkatrészen próbálkoztam először. A kérdésem az lenne miért van ez? Lakkoknál is meg van határozva melyiket lehet akrilhoz és melyiket enamelhez? köszi | |||||
KISFÜLÖP | Adatlap | 166497 | 2012. április 26. 16:58 | ||
Szia Sys! Köszi neked is a fontos infót! Üdv:KISFÜLÖP | |||||
TAMÁS78 | Adatlap | 166496 | 2012. április 25. 21:25 | ||
Sziasztok! Van valakinek tapasztalata a Humbrol alapozó spray-vel? Felrezezett gép alapozására használható? replica.hu/festekek-szoropisztolyok/32226-humbrol-spray-primer-1-alapoz.html Köszönettel: Tamás | |||||
sys | Adatlap | 166495 | 2012. április 25. 21:14 | ||
Szia KISFÜLÖP! Először oldd fel a Szi-Ti - t a vízben, várd meg míg kihűl a lötty; utána tedd bele a makettet. A reakció során hő képződik, a forró oldat meg nem tesz jót a műanyagnak. | |||||
PanPeter | Adatlap | 166494 | 2012. április 25. 19:15 | ||
Szia! A modellezők általában a Tamiya lexan lakkjait használják ez jó megoldás lehet a problémádra. Jelenleg egy modell kamiont építek amihez magam is ezt használom befejezésnek. Alá mehet a makettfesték bátran, a lakk külön réteget képez ami idővel kopik ugyan de addig a lakk megóvja a festést és ne fog csillogni. Spray formában kapható így a festékszórót sem kell összekoszolnod, kicsit drága de hatékony. | |||||
M61002 | Adatlap | 166493 | 2012. április 25. 18:54 | ||
Ákos, Amon, Köszönöm a válaszotok, úgy néz ki, hogy más irányba kell elindulnom, mert a modellel való érintkezést nem tudom kiiktatni...Másrészt a Gunze az eddigi egyetlen olyan festék számomra, amivel kezdő révén is meggyőző festést tudtam produkálni, úgy hogy közben egy igen felhasználó barát anyagról van szó. Még1x kösz. | |||||
KISFÜLÖP | Adatlap | 166492 | 2012. április 25. 18:47 | ||
Szia Juge! Köszi a gyors választ el is kezdem! Üdv:KISFÜLÖP | |||||
juge75 | Adatlap | 166491 | 2012. április 25. 18:35 | ||
A makett anyagát nem fogja bántani. Én úgy csináltam, hogy: műanyag lavórba tettem meleg vizet, ebbe a makettet (lesúlyozva), majd ment bele a Szi-Ti (kb 1-2 evőkanálnyi). És vártam. Durván fél nap alatt a makettről leoldotta, vagy fel hólyagosította a festéket, matricát. A folyamat végén, gumikesztyűvel és nyitott ablaknál egy használt fogkefével leszedtem a maradék festéket is. FONTOS: A lefolyó tisztító granulátumban lúgkő, más néven marónátron van (NaOH). A gőzét ne lélegezd be, bőrhöz ne férjen hozzá, szemedbe ne kerüljön mert nagyon durva sebet és vakságot okozhat, ne nyeld le mert méreg! | |||||
KISFÜLÖP | Adatlap | 166490 | 2012. április 25. 18:09 | ||
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni annyi mindent olvastam már a régi festék lemaratásáról tiszta gyári felületig! Ezzel kapcsolatba kérdezném a lefolyó tisztító szerintem is járható út a hígítását meg tudja valaki mondani mi az ami nem káros még a műanyagnak! Üdv:KISFÜLÖP UI: Rewel festékről van szó 1/25 AMT/ERTL autó maketten más okosabb megoldás is érdekel köszi előre is a segítséget! | |||||
Amon | Adatlap | 166489 | 2012. április 25. 15:25 | ||
Ákossal egyet értek, illetve használd a saját hígítóját a festéknek! | |||||
Ákos | Adatlap | 166488 | 2012. április 25. 15:22 | ||
Először is szerintem sok az a két bar, amivel fújsz. A problémáddal makettfestékekkel nem tudsz mit kezdeni, a makettfestékek (és a lakkjaik is) egyszerűen nem arra valók, hogy fogdossák őket. Ezért az iparból kell festéket rendelned, persze azok meg általában minimum kilós kiszerelésűek. Illetve kétkomponensű matt v selyemfényű ipari lakkal kell lefújnod a végén. A makettfestékek, mint minden kis pigmentű festék piros és sárga színei általában nehezen takarnak. Pirosból a Vallejo akril, sárgából pedig a Tamiya akril takar a legjobban. | |||||
M61002 | Adatlap | 166487 | 2012. április 25. 11:48 | ||
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Vasútmodellt festenék és kipróbáltam már Revell enamelt, Humbrolt és végül Gunze akrilt.Amivel teljesen meg vagyok elégedve és némi sikerélményem is volt az a Gunze. Fantasztikus a felülete, lehelet vékony. Én 1 rész festék 1 rész desztillált víz aránnyal dolgoztam 2 bar nyomáson. A problémám annyi, hogy többszöri fogdosás (ezt vasútmodelleknél nem lehet elkerülni) után egyszerűen kifényesedik a felülete, valamint hiába van fehér festék pl. piros alatt, soha nem kapom azt a színt mint amit kikevertem. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a gond? Köszönök minden segítséget! |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
A fényes fém festéknek talán jók lehetnek: www.megamakett.hu/index.php
Nem ismerem őket, nem próbáltam egyiket sem. Csak a rengeteg variáció miatt ajánlottam!
remélem használhatók!
Üdv!