|
|
SOH-01-1
|
|
SOH-01-2
|
|
SOH-01-4
|
Némi adalék a Winkler archívumból: |
|
Jan Kubis
|
Üdvözlet Urak !
Csak én gondolom úgy, hogy a földön fekvő Úr talán inkább Jan Kubis lehet, aki részt vett Reinhard Heydrich, a Cseh-Morva Protekturátus helytartója elleni merényletben ? Mert ha igen, akkor az időpont 1942. június 18., a helyszín pedig Prága, Szt. Cirill templom. Persze lehet, hogy megint csak lázálmaim voltak :) |
Idézet a Debreceni Szemle 2009/1 számából.
A SOH-1 típusnévre keresztelt helikopter hatlapátos (?) forgószárnya, illetve annak
agykialakítása és forgószárny-vezérlése műszaki szempontból igen érdekes
volt, pörgettyűs stabilizátort tartalmazott és a kitérítéssel arányos kormányerőt
szolgáltatott, ami Hatházi Dániel szabadalma. Hatásos stabilizáló rendszerével
és a kormányerő érzékelhetőségével olyan jelentős lépést jelentett a helikopterek
konstrukciójának fejlesztésében, hogy irántuk nagyon komoly nemzetközi érdeklődés
is megnyilvánult. A helikopter prototípusa alapos kutatások, távirányítású, szabadon
repülő modellel végzett sikeres kísérletek után épült meg. A helikopterrel
végül a hosszú tervezés és a sok probléma után egy – a repülőgép-vezetői hiba miatt
bekövetkezett – szerencsétlen berepülési kísérlet végzett 1960-ban. A motorpróba
során a helikopter kissé megemelkedett, majd a talajra visszaérve az oldalára
dőlt és a forgó forgószárny összetört, és a törzs szerkezete is súlyosan károsodott. A további kísérletek – pénzhiány miatt – nem folytatódhattak. |
Atneztem ami a kezembe kerult itthon, semmi. A Repulesi Lexikonban csak egy rajz van a borito belso oldalan, szocikk nincs. Samu Bela, az egyik tervezo szocikkenel meg sem emlitik a gepet. Szoval eddig ez csak egy nagy sotet folt a magyar repules torteneteben. :) |
Szia! Ha meglesz, engem is érdekelne:
Kalóz |
|
Sajnos nincs, ez minden amit tudok. Majd atnyalazom a regi konyveimet, hatha irnak rola valamit. Se mereteket, sem szamitott teljesitmenyadatokat nem talatam eddig.
Meg a motor tipusat sem tudtam kideriteni, annyit irtak, hogy 160LE teljesitmenyu csillagmotor volt benne. Ez alapjan en az M-11FR motorra tippelek, az volt 160 LE-s abban az idoben. Ha jol tudom, ugyanez az alvaltozat volt a Jak-18-as gepekben is, igy eleg konnyen hozzaferheto lehetett a tervezoknek. Ez persze csak elmelet. |
Fodi!
Van még képed róla? |
|
soh-1
|
Egy elfeledett magyar konstrukcio, SOH-1 helikopter. A kepen epp Budaorson lathato, motorprobara keszulve - ami soran veletlenul par masodpercre a levegobe emelkedett, megbillent es ripityara tort...
Jellemzo a kor hangulatara, hogy az evekkel kesobbi "Repules"-ben is csak par sort irnak rola.
"A gep jelenleg mar tul van a szerkezeti problemakon es a gurulo kiserleteken, amelyek azonban egy ksiebb serules miatt jelenleg fuggobe kerultek"
A gep tervezeset 1954-ben kezdtek el, 1960-ban (1962-ben?) jutottak el az elobb is emlitett motorprobakig. A rotoragy eleg egyedi volt, kulfoldrol is erdeklodtek iranta, de penzhiany miatt a gepet sosem javitottak meg, igy nem is emelkedett a levegobe. |
|
szu-35
|
A tömör gyönyörűség. |
|
http://www.autolabor.hu/cikk/merges-gyik-ferrari-612-gto Ezt nem gondoltam volna!Vagy csak az irigység beszél valakiből.Akkor lehet nem lesz belőle semmi? |
Koszonom sracok a segitseget. Igen, nekem is ilyesmi otleteim voltak, csak nem tudtam a karszalag hova valo.
Udv. |
|
Ferrari-612-GTO-Concept-1
|
|
Ferrari-612-GTO-Concept-2.
|
bocs! |
Sziasztok!Kinek hogy tetszik az Új Ferrari? |
Szerintem is Norvégia, mert ott van a bácsin a norvég karszalag. |
Svédország...
Szóval Norvégia. |
Az egyenruhások egyenruhájából ítélve szerintem vagy valamelyik Benelux-állam, vagy Dánia, vagy Svédország. |
Szerintem németországban.Az egyik tiszt(?) kezében egy széttépett Adolf Hitleres kép van,és gondolom,a holtest egy német katonáé,akit megöltek.Szerintem kivégzés lehetett,mert van mellette egy másik is(vagy csak egy kabát) |
|
bwar3-3s
|
Hello!
Segitsegeteket szeretnem kerni annak megallipitasara, vajon hol keszulhetett ez a kep es mikor.
Segitsegeteket elore is koszonom!
udv. |
Hello Kontar!
Koszonom a kepeket! CSak egy reszuket ismertem.
A konyvekre majd rakeresek.
Uuu latom fotodomping van azota itt.
Udv. |
|
Köszönöm. Én írtam rosszul, nem Debrecen, hanem Nyíregyháza, de nem hagytad, hogy megzavarjam a hátvéd sorodat. :) |
Szevasztok !
Nagyon örülök,hogy így beindult a kép áradat
Jobbnál jobb képek.
Én most egy pillanatra,ha nem baj megtöröm a katonásdit egy kis tömegközlekedéssel:) |
|
100_2824
|
|
100_2823
|
|
100_2821
|
|
100_2787
|
Mivel közeledik a repülőnap ezért rakok fel néhány általam készített képet (2007,Kinagyítva jobban látjátok) |
KossuthLajos!
Sajna nem. De figyeltem régebben..:) |
Biztos egy Miki egér szakadt darabokra.:) |
Fogorvos...Sose láttam még róla ilyen képet:D:D:D
A Flak-36os kép viszont jó.Hogy örülnek a találatért a tüzérek:) |
Bocs:men=nem. |
Ez men KFOR hanem FELFOR/-dúlt./! |
|
DSCF1910
|
|
DSCF1911
|
Hello Migi!
A Spanyolok pl. használják az űrhajósok téli kiképzésére giroszkóp helyett.:)
A két kép Koszovóban készült 2009 év eleje tájékán. |
|
Könyörtelen orosz tél
|
|
Lassan kitavaszodik
|
|
Nyakig felszerelve
|
|
Pak38
|
|
Pak38_02
|
|
Pak40
|
|
Pak40_02
|
|
pak40_Olaszország
|
|
Pak43
|
|
Pak43_02
|
|
Pak43_Magyarország
|
|
Pihi
|
|
Rend a lelke mindennek
|
|
Rend a lelke mindennek_02
|
|
Respekt
|
|
Stosstruppen_Leningrad
|
|
StuG mint sátorkellék
|
|
Szép látvány
|
|
Szevasztopol alatt
|
|
Szevasztopol alatt_02
|
|
Támadás!
|
|
Úttalan utakon előre
|
Itt a második is, kellemes időtöltést!
K |
|
A többiek le se akarnak szállni
|
|
Áztatás
|
|
Bunker_Balkán
|
|
Ebből még jeladás is lehet
|
|
Ebédidő
|
|
Elgyötörten
|
|
Fogorvos
|
|
Frissen csapolt tej
|
|
Front_Schwein
|
|
Gránátosok akcióban
|
|
Gránátosok akcióban_02
|
|
Gyilkos88as
|
|
Harcban02
|
|
Támadásra várva
|
|
Hazafelé
|
|
Hegyivadász
|
|
Hideg ellen is jó
|
|
Hírvivő
|
|
Jótállnak magukért
|
|
kamó
|
|
Káros szenvedély
|
|
Káros szenvedély_02
|
|
két csülkös, egy szalámis és négy gombás rendel!
|
Üdv!
Látom beindult a képáradat, aminek nagyon örülök, mert én is sok újdonsággal találkoztam szóval csak így tovább! :)
Jószokásomhoz híven itt a mai sorozat első fele.
K |
|
CAWTSHOF
|
Hagglaunds BV 206.All-terrain vehicle.
A képen a francia hegyivadászok járműve.Jelen esetben szállításra, de létezik kb 30 különféle felépítmény:mentő, aknavetőhordozó,tüzérfelderítő,parancsnoki, járőr,híradó,HSN-löveg hordozó stb,stb.
Alkalmazza kb 20-25 ország hadereje.A legjelentősebb felhasználók: Nagy Britannia(tengerészgyalogság),Svédország,Finnország,Franciaország...
Ez egy alaptípus, ma már továbbfejlesztett változatai elterjedtebbek.Pl BVS 10 Viking.
Lásd a képen.
tüzér |
|
1001941_74693_VAC_BV206_13e_BCA_bataillon_chasseurs_alpins_14_juillet_july_2010_military_parade_defijpg
|
Sziasztok
Megtudná valaki mondani mire használják ezt a fura járművet ?
üdv:migi |
|
|
A 21. képen az egyik orosz katonán golyóállómellény van? |
Ráadásul ős is beteg volt... |
Paulusra milyen lenézően tekintenek az orosz tisztek.De ő még megadás során is milyen büszkén áll,egyenes testtartással. |
|
bomb
|
|
bomb2
|
|
chewrt
|
|
children
|
|
Defense
|
|
DL1040B_5#
|
|
drama1
|
|
dshk
|
|
factory
|
|
fuck
|
|
german infantry fighting in the ruins of stalingrad _october 1942_
|
|
German_pows_stalingrad_1943
|
|
ilw0468
|
|
may
|
|
may2
|
|
mercedes truck
|
|
nach stalingrad 13km
|
|
newposition
|
|
paulus2
|
|
magtár a pavlov ház mögött
|
|
red army - ____________________ __ ____________________ ________________ ____________
|
|
russia42snipers
|
|
russian
|
|
schvein
|
|
stalin1942
|
|
stalingrad
|
|
Stalingrad 111
|
|
stalingrad_1942szeptember
|
|
stalingrad_6449
|
|
pavlov house
|
|
stalingradfdth
|
|
factory in stalingrd t-34
|
|
trainstation
|
|
vasily
|
|
win
|
|
yeahposter
|
|
00001
|
|
______________ 1942_002
|
|
magyardon
|
Üdv Mindenkinek!
Mára egy sztálingrádi képcsomaggal készültem. Egyébként Sztálingrád érdekel talán leginkább a 2.vh-ból |
|
Baltimore_US_2
|
|
Baltimore_US_1
|
|
Camp_Hood_US
|
|
Holabird_US_1
|
|
Holabird_US_2
|
|
Holabird_US_3
|
|
B30_Testwith37mm
|
|
B42_cap395_BT
|
|
B85_ca449a
|
|
B59_TesztMKII_7
|
Csak hogy lássátok mit műveltek a tesztelések alatt ezekkel a "vasakkal" pár kép. |
|
LUTHER HÁZ
|
Kedves Kossuth Lajos!
A képen a nyíregyházi un. Luther ház látható Kossuth térről nézve a Debreceni út irányába. A mellékelt képen piros nyillal jelöltem a Luther házat és kék nyillal azt a templomot amelynek a tornya a Luther ház felet látható. A kép baloldalán lévő egyemeletes épület még ma is áll, a harckocsi mögött ( jobb oldalopn)lévő épület elbontásra került, a helyén jelenleg a Metropol üzletház áll.
Üdvözlettel:
SIXT67 |
Szevasztok!
Még egy kis Magyarság:) |
Na az is érdekelne, hogy ez a kép pontosan melyik részét mutatja Debrecennek. |
|
tn_800x600_259005_56747_00662201
|
Énis csatlakoznék a II Vh-s magyar képekhez bár nekem csak egy van...
a képaláírással ellentétben nem debrecen látható a képen hanem nyíregyháza |
Egy kicsit gigyelmetlen voltál. Írtam, hogy az utolsó fénykép helyszínének a megfejtésére ötleteket várok. A következő beírásban lucky meg is fejtette, hogy Debrecen. Vagyis nem a Konrád, hacsak nem terjesztették ki oda is. :) Az a kép valamikor 1944 őszén készült, az Alföldi páncélos csata előtt/alatt. Oda már belefér a lengébb öltözet és a lombosabb fa? :) |
Az utolsó, amelyikre Te is utalsz hogy valami nem stimmel a képpel.
Igaz, én is félreérthető voltam a "nyári" kifejezéssel, úgy értem hogy elég vékonyan öltöztek. |
|