<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Miller | Adatlap | 258123 | 2011. szeptember 14. 23:04 | ![]() | |
romeo | Adatlap | 258122 | 2011. szeptember 14. 23:03 | ![]() | |
Üdv! Egy érdekes magyar AK átalakítás... Jó a tár! fotó:www.origo.hu/nagyvilag/20110908-wikileaks-titokzatos-kormanytisztviselo-fecsegte-ki-az-afganisztani-magyar-terveket.html | |||||
szezsolt | Adatlap | 258121 | 2011. szeptember 14. 22:45 | ![]() | |
Miller | Adatlap | 258120 | 2011. szeptember 14. 22:40 | ![]() | |
A maljutka rakétát a BMP-ről indították, de ha kellett akkor a személyzet kipakolta a cuccot az erdő sarkába és onnan támadott. Ma még rendszerben van a KONKURSZ (FAGOT), és a METISZ. Egyik sem mai kölyök, lassan eljár felettük az idő kereke és nemsokára szükségessé válik egy új típus beszerzése. Ezek közül a METISZ a "legmodernebb" de a hatótáv az igen gyenge pl a Konkurszhoz képest. Ha jól emlékszem akkor METISZ kb. 2km, Konkursz (Fagot) kb 3,5-4km. Probléma még, hogy nincs bennük zavarindikátor ami pl. a harcmezőn fellángoló tüzekből adó zavarokat küszöbölné ki. (A rakéta végén van egy fényesen világító vagy égő rész amit az irányító berendezés érzékel. A probléma akkor van ha az irányító berendezés nem a rakétát ismeri föl hanem pl. a látómezejébe eső égő kocsit és ezért állandóan ezt az égő kocsit akarja rávezetni az irányzóvonalra (célkereszt) és adja a rakétának a parancsjelet ami így szép nagy ívben folyamatosan kanyarodik.) A Konkursz amúgy nem a rakétának a neve hanem a BRDM alapú páncéltörő komplexumnak a megnevezése és FAGOT rakétát tüzel. A Fagot-nak van külön indítóállványa is, olyan amivel a katona rohangál a mezőn és szidja a ruszkikat, hogy miért ilyen nehéz. Remélem sok mindent nem írtam el. :) | |||||
sógor | Adatlap | 258119 | 2011. szeptember 14. 21:38 | ![]() | |
Talán éppen a gyalogság páncéltörő képességének a növelésére használták ezeket a ,ha egy századnak van 10 ilyen támogatásnak egyszerre több célt támadhat... | |||||
juge75 | Adatlap | 258118 | 2011. szeptember 14. 21:26 | ![]() | |
Van mobil is belőle... ha nincs gyalogság, ami támogatja, és eléggé közel lehet hozzá jutni, elég egy palack benzin.. | |||||
sógor | Adatlap | 258117 | 2011. szeptember 14. 21:07 | ![]() | |
Nem mindenkinek van pénze első vonalbeli páncéltörő eszközökre, és azoknak marad a másod-harmad osztály . Olvastam Szlovén szakirodalomban ,hogy egy JNA magasabb egységet Maljutkákkal megállítottak ,az is igaz ,hogy a Jugoszlávok a Maljutkának egy mobilabb változatát használták ,a rakéta egy bőröndben van és gyalog is elcipelhető ,és harchelyzetben a bőröndön lévő sínről indítható ,és bár nem túl modern ,nagy a páncélátütő képessége ,nálunk ez csak harcjárműről indult. Meg talán a kérdés az ,hogy nálunk ezt miféle irányban akarják fejleszteni Vagy fejlesztik. | |||||
juge75 | Adatlap | 258116 | 2011. szeptember 14. 20:31 | ![]() | |
Pontosan, az Izraeli El-Al és az Airforce One, is rendelkezik vele. | |||||
silent8 | Adatlap | 258115 | 2011. szeptember 14. 20:31 | ![]() | |
12,5kg tömör halál. Eszméletlen, hogy egy ilyen kis valami, mekkora pusztításra képes. Hihetetlen. Lassan egy tank sem lesz biztonságban. | |||||
silent8 | Adatlap | 258114 | 2011. szeptember 14. 20:29 | ![]() | |
Na értem már. Így már tiszta. Ezt nem tudtam pontosan. Illetve olvastam ezeket, hogy elvakítható bizonyos feltételek meglétekor. A lökéshullámra visszatérve, a videón látszik is, hogy a rakéta robbanásakor keletkező lökéshullám tépi szét nagyrészben a hk-t. Azt hiszem ilyesmi lézereket szereltek az Izraeli utasszállító gépekre, ill. több katonai gépre. Juge75 köszönöm a válaszod. silent8 | |||||
juge75 | Adatlap | 258113 | 2011. szeptember 14. 20:26 | ![]() | |
5 másodperc alatt tűzkész, és lényegében teljesen autómatizált, csak megmutatod neki a célt, befogja és elindítod. | |||||
juge75 | Adatlap | 258112 | 2011. szeptember 14. 20:25 | ![]() | |
Ja, az NLAW rakéta teljes tömege 12,5 kg. ! | |||||
juge75 | Adatlap | 258111 | 2011. szeptember 14. 20:23 | ![]() | |
Az első generációs infrafejek ilyenek voltak, a maiak elektronikailag jóval fejlettebbek. Képes rögzíteni a cél paramétereit (hő vagy kontraszt, hő és kontraszt), és csak azzal foglalkozik. Nem véletlen, hogy rendszerbe állították a kereső fejet megvakító önvédelmi lézereket. | |||||
juge75 | Adatlap | 258110 | 2011. szeptember 14. 20:21 | ![]() | |
Na ez egy érdekes dolog. A rakéta, konkrétan NLAW, különlegessége az elektronika (önrávezetés és a robbanás iránya). A célt megmutatod neki (mint a Javelin), ő elindul, és a céltól függően robban a fej, meghatározott magasságban és irányban (direkt becsapódás vagy cél feletti robbanás). A robbanás lökéshulláma az, ami a piszkos munkát végzi. | |||||
silent8 | Adatlap | 258109 | 2011. szeptember 14. 20:18 | ![]() | |
Azok elvakíthatóak? Vagy nem jól tudom? Mert hát a rakéta fejrészében lévő infrafejet pont ezért kell hűteni. Hogy indításkor a legforróbb cél felé induljon. Akár megjelölt a cél, akár nem. Bár nem vagyok annyira tájékozott ebben. | |||||
juge75 | Adatlap | 258108 | 2011. szeptember 14. 20:14 | ![]() | |
Ugyanez igaz az infrafejes rávezetésű rakétákra is. | |||||
sógor | Adatlap | 258107 | 2011. szeptember 14. 20:14 | ![]() | |
Nekünk is volt rendszerben huzal vezérelt páncéltörő rakétánk ,ám ha úgy repült volna mint a kisfilmen akkor továbbrepült volna és valahol lecsapódva vagy az önmegsem táv végén robban fel így nagyban kezelőfüggő. Ami viszont nagy előnye a huzal vezérelt eszközöknek ,hogy nem lehet zavarni őket ha jól céloznak talál. | |||||
juge75 | Adatlap | 258106 | 2011. szeptember 14. 20:14 | ![]() | |
Mindhárom rendszer hiányossága az, hogy ködben, esőben, füstben korlátozva van, esetleg nem bevethető. | |||||
juge75 | Adatlap | 258105 | 2011. szeptember 14. 20:12 | ![]() | |
Nem nehéz az, két oka van, amiért már nem életképes: 1. a huzalozás miatt bonyolultabb, a lőtáv is véges (túl kicsi). ". Egy helyben kell lebegni a célra vezetés alatt, egyszerre 1 rakéta (esetleg kettő) vezethető rá egy célra. A Hellfire újabb verzióit csak el kell indítani, és jöhet a következő cél, a régieknél mozoghatott a gép is, rá kellett tartani a lézert. A Javelinnek megmutatod a célt (ő felismeri és megjelöli magának), elindítod és mehetsz tovább, mert ha még mozog is a cél, ő akkor is felülről rázuhan (mert ott a legvékonyabb a páncél) és nehezebb fentről kivédeni, észlelni. | |||||
silent8 | Adatlap | 258104 | 2011. szeptember 14. 20:11 | ![]() | |
Elméletileg, a kumulatív töltet első része átégeti a páncéltestet a második töltet számára, ami bejutva a páncéltesbe iszonyatos pusztítást végez. Még az olvadt acél is befröccsen a küzdőtérbe. Úgy megolvad a páncélzat a becsapódástól, ill. a töltettől. De van egy olyan variáns is mint amilyet sógor írt. De annak nem tudom a pontos meghatározását. | |||||
juge75 | Adatlap | 258103 | 2011. szeptember 14. 20:08 | ![]() | |
Kumulatív gránát működését ismered? Ha nem a páncélba talál, hanem mellette megy el, nincs amitől elműködne, mert csapódó gyújtója van. | |||||
silent8 | Adatlap | 258102 | 2011. szeptember 14. 20:08 | ![]() | |
Ez így is van. De nem ez volt a gond. Nem a vezérlés volt a téma. Hanem túlzottan nagynak találták a robbanást. Illetve, hogy a tank fölött robbant, nem direkt találattal. Ebből adódik, hogy a Tow rakétát nehéz rávezetni a huzal miatt. Ezért ha a cél mélyebben fekszik mint az indító, akkor több mint valószínű, hogy a cél fölött robban. A hellfirenek is van lézer és az úgymond "tüzelj és felejtsd el" típúsa. | |||||
juge75 | Adatlap | 258101 | 2011. szeptember 14. 20:03 | ![]() | |
Na várjunk egy picit, alapvető generációs különbségek vannak. A Tow vezetékes, a Hellfire lézeres, a Javelin pedig önmagát vezérli. | |||||
sógor | Adatlap | 258100 | 2011. szeptember 14. 20:02 | ![]() | |
Nekünk van még rendszerben 72-es? Amúgy létezik olyan ,hogy a kumulatív töltet oldalirányban hat és úgy is van a rakétában ,így nincsen pazarlás vagy telibe találja vagy úgy mint a filmen. Már mi a PG-kel is le vagyunk maradva ,ott is van olyan ,hogy kettő kumulatív töltet van az első felbontja a szendvicspáncélt (ha van) a másik töltet meg kilukasztja a fő páncélt. | |||||
silent8 | Adatlap | 258099 | 2011. szeptember 14. 20:02 | ![]() | |
Nézd meg ezt a vidit. Igaz nem huzalvezérléses, de ez is a tank fölött robban. Ja és Svéd gyártmány. www.youtube.com/watch | |||||
silent8 | Adatlap | 258098 | 2011. szeptember 14. 19:59 | ![]() | |
Szia! Igen ezt a vidit én is láttam már. Egy hibája van. Nem Hellfire, hanem Javelin. A Javelin kategóriákkal erősebb a Townál és a Hellfirenél. A Javelin úgy tervezték, hogy a kilövésnél felemelkedik egy bizonyos magasságra, és onnan "rázuhan" a célra. Közvetlen találattal.Mert ugyebár a tankok tetőpáncélja az egyik legvékonyabb. De lehetséges, hogy látványosság miatt besegítettek a Townak. silent8 | |||||
Kamovos | Adatlap | 258097 | 2011. szeptember 14. 19:54 | ![]() | |
Ghostsaker | Adatlap | 258096 | 2011. szeptember 14. 19:53 | ![]() | |
Szia The_Ori! A képek fölött van, hogy Tata, és tényleg ott van a laktanya mögötti "kutyatelep" udvarán. Odalátok, mivel szemeben/átellenben dolgozok:p és "véletlenül pont" oda lehet látni. Üdv.: Ghostsaker | |||||
silent8 | Adatlap | 258095 | 2011. szeptember 14. 19:46 | ![]() | |
Még annyit, hogy szerintem 2 töltet volt. Az első, az sérülést okozott a tetőpáncélon, a második robbanás tépte szét a tankot... | |||||
silent8 | Adatlap | 258094 | 2011. szeptember 14. 19:45 | ![]() | |
Sziasztok. Itt egy másik videó beállításból a robbanás. Én úgy tudom, hogy a tow az huzalvezérlésű rakéta, amit egy kezelő irányít. Ha a cél mélyebben van mint az indítási zóna, akkor nem tud közvetlen becsapódással találatot elérni. Gondolom, valamilyen módja van, hogy a cél fölött robbanjon. Ezen a videón jobban látszik a robbanás. Szerintem teljesen rendben van. Bár lehet "rásegítettek". www.youtube.com/watch silent8 | |||||
Kamovos | Adatlap | 258092 | 2011. szeptember 14. 19:38 | ![]() | |
Hm... Végignéztem jópár videot, és azt tapasztaltam, hogy mindegyiken nekimegy a célnak ez a típusú rakéta. Akkor most, hogyis van az a T-72-es? Mert ott úgylátom jóval felette repül, és mégis mintha a T-72 bellülről robbanna. Üdv: kamovos | |||||
romeo | Adatlap | 258091 | 2011. szeptember 14. 19:33 | ![]() | |
Üdv! Hááát? Szerintem a T-72-est is megpakolták némi TNT-vel a küzdőtérben, hogy a hatás meggyőzőbb legyen... | |||||
silent8 | Adatlap | 258090 | 2011. szeptember 14. 19:18 | ![]() | |
Sziasztok! A tow rakéta hatása T-72-esen. És ez csak egy Tow. Mi lenne, ha az erősebb Hellfire-t próbálták volna. A 72-eseinknek nem sok esélye lenne... www.youtube.com/watch Úgy kb. 0:25-től megy a történés. silent8 | |||||
juge75 | Adatlap | 258088 | 2011. szeptember 14. 11:28 | ![]() | |
Ócó, kinai (valyon cípősz?)! | |||||
juge75 | Adatlap | 258087 | 2011. szeptember 14. 11:27 | ![]() | |
Még véletlenül sem lop..., akarom mondani illegálisan máso..., szóval sokáig nézték az amerikai Hummer Avengert! | |||||
boomsly | Adatlap | 258086 | 2011. szeptember 14. 10:28 | ![]() | |
Csak egy gyors pontosítás, ha már ezekről a felszerelésekről van szó: olyan kiegészítő felszerelést vesz a mai rendőr, amire futja. Van, akinek taktikai külső-, belső- öve van, azon Parabellum gyors tok és van, akinek PA fűzhető tok tárzsebbel együtt. Gumibot vagy tonfa megint ízlés kérdése, mivel a rendszer még mindig a nyolcvanas években gyártott gumidarabokat osztogatja ki raktárról alapban. Az AMD minden kapitányságon az épületvédelmi harcászati raj alapfegyvere. Őket támogatja az SVD raj, majd jönnek a PKM-esek. Ez az alap. A bevetési csoportoknál már van taktikai mellény és HK pisztoly dukál, de még megyei szinten a mezei csoportok UZI-t használnak, addig kiemelt csoportok, akikre volt pénz jobb golyóállót és MP5 családot. A nyomozók pedig általában Jerichot, HK, Glockot vagy Walthert használnak. Érdekesség, de a rendőr beavatkozó vagy bevetési (magyarul kommandónak) csoportoknak hivatalosan rendszeresített amerikai digit BDU-ja van, de akad magyar 4 színnyomásos is, de annak a fekete foltjai világítanak az éjjellátón. (állítólag) | |||||
romeo | Adatlap | 258085 | 2011. szeptember 14. 09:38 | ![]() | |
silent8 | Adatlap | 258084 | 2011. szeptember 14. 00:18 | ![]() | |
Szia Jakesz! Én az egyenruhájukra értettem, ill. a gumibot, bilincs, tartók, tokok, combtok, urh rádió, cb rádiók, mobiltelefonok. Tudomásom szerint, minden rendőr ruházata egységes, és megfelelő. Akár járőröket, akár készenlétiseket, akár vonulókat veszünk, mindenkin egységes ruházat van. /Nem úgy mint a HM-nél. Ahol keveredik a régi gyakorló ruha a sivatagi ruházattal, stb.../ A fegyvereiknél, pedig úgy tudom, hogy szolgálati fegyvernek használhatnak saját fegyvert is. Valószínüleg azért van egy kis keveredés. Az AMD-ről pedig annyit, hogy a rendőröknek alaphelyzetben a rendet kell felügyelni. Ha már AMD-t kell használni, az már nem teljesen normál dolog. És ha már komolyabb gond van, arra pedig ott vannak a terrorelhárító szolgálat emberei ill. egyéb speciális egységek. Rendőri felhasználásra bőven jók az AMD-k. Legalábbis szerintem. Bár valószínűlg én is okoskodom, de ez a véleményem, meglátásom. :D silent8 | |||||
Jakesz | Adatlap | 258083 | 2011. szeptember 13. 23:26 | ![]() | |
silent8! Nem igazán szeretnék okoskodni, de nem nevezném a rendőrök felszerelését profinak, és egységesnek sem. Elég csak a fegyvereiket megnézni, van akinél Parabellum van, és vannak akiknél PA-63-as pisztoly. Szintén említhetném még az AMD-65-ös gépkarabélyt, vagy a golyóálló mellényeket. A sort még bőven lehetne folytatni. | |||||
silent8 | Adatlap | 258082 | 2011. szeptember 12. 19:03 | ![]() | |
silent8 | Adatlap | 258081 | 2011. szeptember 12. 19:02 | ![]() | |
Sziasztok! Tudom ez nem most volt, de azért jó látni a katonákon a felszereléseket. Csak azzal az egyenruhákkal csinálhatnának valamit. :D Igaz, nem katonai jellegű, de örömmel vettem észre, hogy hazánk rend őrein egységes, jó megjelenésű, igényes egyenruhákkal rendelkeznek. Illetve profi felszerelésük van. Na ezt jó lenne látni a Honvédség berkein belül is. Lásd szlovák példa. /új digitmintás egyenruha/ silent8 | |||||
silent8 | Adatlap | 258080 | 2011. szeptember 12. 18:56 | ![]() | |
búza | Adatlap | 258079 | 2011. szeptember 12. 06:53 | ![]() | |
Pontosabban: 737-200! | |||||
silent8 | Adatlap | 258078 | 2011. szeptember 11. 22:16 | ![]() | |
silent8 | Adatlap | 258077 | 2011. szeptember 11. 22:15 | ![]() | |
C-17-es tolat. www.youtube.com/watch | |||||
silent8 | Adatlap | 258076 | 2011. szeptember 11. 22:11 | ![]() | |
silent8 | Adatlap | 258075 | 2011. szeptember 11. 21:56 | ![]() | |
Sziasztok! Egy pár érdekes fotó az Indiai hadseregről. Görgességtek lefelé... www.asiafinest.com/forum/lofiversion/index.php/t71469-400.html silent8 | |||||
Takker83 | Adatlap | 258074 | 2011. szeptember 11. 10:54 | ![]() | |
videotar.mtv.hu/Videok/2011/09/10/10/Szenvedelyuk_a_makett__a_17_orszagos_kiallitasra.aspx Szenvedélyünk a makett Üdv Takker83 | |||||
romeo | Adatlap | 258073 | 2011. szeptember 10. 18:07 | ![]() | |
Lassan honvédségünk is csak ilyen eszközökkel fog rendelkezni... | |||||
juge75 | Adatlap | 258072 | 2011. szeptember 10. 16:21 | ![]() | |
Urgálóvár gyerekeknek, másképpen... |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Hogy is működik a páncéltörő rakéta működés közben?
Célzás:
a)manuális mód vagy első generációs pct eszköz: pl Maljutka: az optikán keresztül látod a rakétát és közvetlenül a rakéta mozgását vezérled azzal, hogy a kis joysticket mozgatod. (mint egy modellrepülő) A röpidő egész idején komoly munka a rakéta irányítása
b) második generációs eszköz pl a FAGOT (9M111): itt az optikában látsz egy célkeresztet, ezt kell rajta tartani a célon a repülés alatt amit a magassági és oldalirányzó gépekkel végzel (egyszerű tekerentyűk). A célkereszt jelképezi az irányzóvonalat ami az irányító berendezés és a cél között lévő egyenes. Az irányító berendezés adja a rakétának a parancsjelet, ami rajta tartja azt az irányzóvonalon és célra vezeti.
C) fulla automat a rakéták; ezeket annyira nem ismerem de pl tudom hogy van olyan (azt hiszem a svéd STRIX) amit kilőnek a célterület fölé, kinyílik az ejtőernyője és elkezd keresgélni. Ha megfelelő célt talál akkor ernyő leold és felülről lövi rá magát a jármű leggyengébb pontjára a tetejére.
És itt érkeztünk el oda, hogy miért is robban a rakéta a tank felett?
Hát mert ott a leggyengébb. És hogy oldják ezt meg? Úgy hogy a kumulatív töltet nem a rakéta testével párhuzamos, hanem lefelé mutat a tank felé. Az irányzás ugyan az mint az előzőekben. Az katona ráteszi a célkeresztet a tankra de itt a berendezés a rakétát nem az irányzóvonalra vezeti rá, hanem fölötte tartja. A közelségi gyújtó pedig indítja a kumulatív töltetet.
Remélem eléggé érthető volt.