<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Laci | Adatlap | 431380 | 2009. május 8. 14:29 | ![]() | |
lucky | Adatlap | 431379 | 2009. május 8. 11:27 | ![]() | |
Hajókovács | Adatlap | 431378 | 2009. május 8. 10:44 | ![]() | |
Szia Lucky! Ez igy igaz, csak Én sok mindent szeretnék és mindent nagyon. Egyébként ,biztos ismered a mókuskerék efektust, most már az pörget. Kedves Mindenki! Az egyébb rendezvények topikba kukkantsatok be. Gyertek Nagykanizsára! | |||||
Simi | Adatlap | 431377 | 2009. május 8. 10:36 | ![]() | |
Laci! Nagyon szép lesz ez a hajó, mert törekszel az apró részletek megjelenítésére is és a méretarányosságra. Örülök, hogy elkapott a gépszij... | |||||
lucky | Adatlap | 431376 | 2009. május 8. 09:46 | ![]() | |
Hajókovács! Remélem megbocsátasz: Arra van időd amire szeretnéd, h legyen... :) | |||||
ChevyG | Adatlap | 431375 | 2009. május 8. 08:39 | ![]() | |
Hajókovács | Adatlap | 431374 | 2009. május 8. 08:23 | ![]() | |
Szia Laci! Isten bizony vissza adom a nyugdijas mivoltomat és visszamegyek főmunkaidőben dolgozni, Ha munka melett enyit lehet dolgozni az épülő hajódon. Nekem ez nem nagyon megy , az elmult héten eggyetlen nap sikerült egy kicsit bütykölnöm a hajómon, legközelebb talán két hét mulva lesz rá egy kis idő. Te hogy csinálod? üdv János | |||||
Laci | Adatlap | 431373 | 2009. május 8. 07:21 | ![]() | |
Laci | Adatlap | 431372 | 2009. május 7. 18:06 | ![]() | |
Simi! Be kell vallanom először vonakodtam tőle,mert ugye mégis csak kölcsön áru.Meg arra is gondoltam,hogy a fórumon keresztül letéped a fejem,de akkor most már nyugodt vagyok,hogy áldásod adtad rá! Üdv! | |||||
Simi | Adatlap | 431371 | 2009. május 7. 11:34 | ![]() | |
Laci! Nagyon jó ötlet! Így talán ketten kiteszünk egy embert. Ezt a legkisebb korongméretet általában nem kívánt lyukak eltüntetésére használom, meg ahol persze ilyen részletet kell megjeleníteni. Pl legutóbb egy csörlőre kellett ilyet applikálni. | |||||
Laci | Adatlap | 431370 | 2009. május 7. 07:20 | ![]() | |
Simi! Kicsit felgyorsítottam a folyamatot a szegecs gyártással kapcsolatban.Tettem közé egy rugót,és így nem kell minden kilökésnél beleilleszteni a tűt.Ha gondolod így küldöm vissza ha jó így,de ha nem akkor kiszesem a rugót.Egy tollból szedtem ki a rugót és pont méret.Tehát pont belemegy a kilökőbe is a rudó,meg a tűbe is.Kicsit szorul,úgyhogy nem is esik szét.A rugó hossza pont akkora,hogy a kilökő tű "nyugalmi" helyzetben 1mm-re van bent kb a végétől.Tehát van hely a lyukasztásra annélkül,hogy beleérne a sztirol lapba.Mikor kinyomom a "szegecset" akkor utána a rugó visszanyomja a tűt,és így nem zavar a lyukasztásnál. Te mire használsz ilyen apró korongokat? Üdv! | |||||
Simi | Adatlap | 431369 | 2009. május 6. 17:27 | ![]() | |
Laci! Az első lépés a szegecsek helyének kijelölése: vékony filccel egy kis pontot teszel az adott helyre. Aztán egy kb 0.2-0.3 -as rézdrótot beragasztasz pl egy hurkapálca végébe, vagy egy ecsetszárba. A pill ragasztóból kinyomsz egy papírra egy cseppet. Belemártod a drót végét és azt a pici cseppecskét a filccel kijelölt pontra teszed. Az előkészített szegecsekből egyet felveszel a szike hegyével és a ragasztós pontra illeszted. Itt jegyzem meg, hogy én nem orvosi, hanem makettező szikét használok, ami vékonyabb és egészen hegyes. Ennek a hegyét csak egy picit rányomom a korongocskára és már az a ragasztásig le se esik onnan. A drótszálról egy öngyujtó segítségével időről időre le kell égetni a pill.ragasztót. Ha viszont egy kicsit még szeretnéd pozicionálgatni a korongokat, akkor inkább lakkot használj a ragasztáshoz, amit ecsettel kell felvinni. A lakk ne legyen túl sűrű és akkor nyomtalanúl el fog száradni. Én ilyen esetben még egy kis pill. ragasztót alúlról mellé szoktam folyatni a fent említett módon - a bitonság kedvéért. | |||||
Tommy | Adatlap | 431368 | 2009. május 6. 16:51 | ![]() | |
Varjúbácsi! Zámbó Tamás 8000 Szfvár, Csapó u. 6. 1/3 Mivel tartozom? Üdv Tommy | |||||
Varjúbácsi | Adatlap | 431367 | 2009. május 6. 14:42 | ![]() | |
Tommy! Küldj egy postai címet, megtaláltam az 1/100-as bordarajzot, de nem tudok scannelni. | |||||
Laci | Adatlap | 431366 | 2009. május 6. 07:45 | ![]() | |
Simi! Csináltam "hirtelen" 100 db szegecset.Számításaim szerint is ha napi 300-at sikerül megcsinálni,akkor is minimum 1 hét mire megvannak. Furcsa nézni,hogy egy több,mint 250 cm-es hajóra kellenek ilyen alig észrevehető szegecsek. Kérdés! Te hogy gondoltad ezt a pillanatragasztós felhordást a szegecs jelölésére?Tűt belemártasz pill ragiba és úgy hordod fel? Hajókovács! Mellékeltem egy képet arról a valamiről,amit kérdeztem tőled,hogy mi lehet. Üdv! | |||||
Simi | Adatlap | 431365 | 2009. május 6. 00:52 | ![]() | |
János! Itt van néhány kép! Ha kell még, szívesen teszek fel. Szóval, ez a nagyszerű és impozáns kiállítás a nagykanizsai Interspar-ban (másnéven: Kanizsa Centrum) tekinthető meg. Szerintem a legizgalmasabb része az 1/100 -as monarchiás sor: Erzherzog Ferdinand Max, Viribus Unitis, Zrínyi. Persze ezeken kívül is sok szép és ritka alkotás tekinhető meg itt. Pl Pék Gyuri miniatűr flottája és a bólyaisok legszebb termései. | |||||
Tommy | Adatlap | 431364 | 2009. május 5. 15:45 | ![]() | |
Varjúbácsi! Az szuper lenne! Előre is köszönöm! | |||||
Varjúbácsi | Adatlap | 431363 | 2009. május 5. 07:41 | ![]() | |
Tommy! Ha nem túl sürgős, és túl leszünk a héten az érettségiztetésen, megkeresem Neked a saját eredetimet. | |||||
Laci | Adatlap | 431362 | 2009. május 5. 05:24 | ![]() | |
Simi! Ja vagy úgy!Most már értem.Köszi szépen mégegyszer a segítségedet!Szerintem egy pár napig elkinlódok vele mire meglesz a 2200 db. Üdv! | |||||
Hajókovács | Adatlap | 431361 | 2009. május 5. 00:24 | ![]() | |
Szia Simi! Alkalomadtán tennél fel pár képet a kiállitáson készültek közül, hogy minnél többen kedvet kapjanak megnézni azt. | |||||
Tommy | Adatlap | 431360 | 2009. május 4. 22:01 | ![]() | |
Varjúbácsi! Leginkább az a problémám, hogy össze vannak folyva a vonalak. És nem tudok kiigazodni rajta melyik vonal hova tartozik. Valószínű, hogy az én rajzom már sokadik fénymásolás eredménye, aztán olyan-amilyen. | |||||
Simi | Adatlap | 431359 | 2009. május 4. 21:50 | ![]() | |
Jozsi | Adatlap | 431358 | 2009. május 4. 21:47 | ![]() | |
Hali Simi! Ki volt az debreceni kolléga akiről beszéltünk, vagy mi az oldala címe? Üdv: Jozsi | |||||
Simi | Adatlap | 431357 | 2009. május 4. 21:39 | ![]() | |
Lacikám! Az injekcióstűvel kell lyukasztani, a másiknak csak kilökő szerepe van. Tehát a sztrirolra ráteszed a tűt, ahogy nyomod lefelé, közben oldalra jobbra-ballra mozgatod; így kivágja a korongocskát. A másikkal pedig kilököd a tűből. | |||||
Varjúbácsi | Adatlap | 431356 | 2009. május 4. 17:51 | ![]() | |
Tommy! Ott addig tart a borda, a felső befejezésnél a közép felé vízszintes. Ott majd a kazamatasor alkotja a folytatást. | |||||
Laci | Adatlap | 431355 | 2009. május 4. 17:38 | ![]() | |
Simi! Megjött a csomag azaz a lyukasztó. Na most mivel nem használtam még ilyet,az lenne a kérdésem,hogy akkor a tűvel lyukasszam ki a sztirollapot,és a csúszka részével akkor lyukasszam ki?Szóval a tűt szúrjam át a lapon,ami meg lejár róla tűnek a rögzítő része (a műanyag),azt nyomjam rá és úgy lyukasztja ki? Köszi! | |||||
Tommy | Adatlap | 431354 | 2009. május 4. 17:04 | ![]() | |
Sziasztok! Na, szóval az a tervrajz van meg nekem is, amelyiket az osztrák úriember rajzolt. Azonban nekem eddig csak olyan bordarajzokkal volt dolgom, ahol külön-külön ki volt rajzolva az összes borda. Ennél viszont egymáson van ábrázolva. Többnyire világos, de ott, ahol az oldalsó ütegeknek kell lennie, elvesztettem a fonalat. Üdv tommy | |||||
Sebi | Adatlap | 431353 | 2009. május 4. 11:30 | ![]() | |
Szia ! Hát legfeljebb 1/700-as rajzzal szolgálhatok. Ha az alkatrészek számozása nem is ugyanaz, mindenesetre láthatod az összeállítási sorrendet. Az már biztos segít. Kiegészítőnek ajánlom a Gold Medal Models készletét. | |||||
Hajókovács | Adatlap | 431352 | 2009. május 3. 22:46 | ![]() | |
Hajókovács | Adatlap | 431351 | 2009. május 3. 22:45 | ![]() | |
Szia KBT! Ez igy igaz, mostanában , nagyon be vagyok fogva. Ha él még az MSN-ed akkor holnap azaz hétfőn este keressük egymást , oké? Ha van időd rá olvasd el a TIT 2OO9. I.sz. hirlevelet a hajómakett. hu-n. üdv János | |||||
BBalázs | Adatlap | 431350 | 2009. május 3. 21:24 | ![]() | |
Alsza! Nekem Hobbymodels 350-es Missourim van, ha vmit segit, beszkennelem, bár ez a régi háborús Iowa állapot. | |||||
kbt | Adatlap | 431349 | 2009. május 3. 20:31 | ![]() | |
Sziasztok! Én csak a Szent István építésébe szereztem tapasztalatot , ha tudok segítek szívesen. szentistvanmode.atw.hu/ Szia Hajókovács !Régen beszéltünk. KBT | |||||
Jozsi | Adatlap | 431348 | 2009. május 3. 19:53 | ![]() | |
Tommy! Szia! Nézz bele a NOSTALGIANAVY.HU- ba. Üdv. Jozsi | |||||
alsza | Adatlap | 431347 | 2009. május 3. 16:05 | ![]() | |
Sziasztok! Tudnátok segíteni? Keresek Tamiya bb62 New Jersey 1/350 (78005) építési könyvet, mert az enyém elveszett,illetve kiegészítőket(korlát, stb...) Szívességeteket előre is köszi! Alsza | |||||
Tommy | Adatlap | 431346 | 2009. május 3. 15:28 | ![]() | |
Szia! Balogh Józsefre gondolok. Nem ő rajzolta, hanem tőle vettem. Ez is 1:100-ban van. Pécsi emberke. Rengeteg tervrajza van, többek között ez is. Segítséget szerettem volna kérni a bordarajzról, mert nem látom tisztán. A címem, amit használok: z.tamas@citromail.hu Köszönöm előre is! Üdv Tommy | |||||
Varjúbácsi | Adatlap | 431345 | 2009. május 3. 15:27 | ![]() | |
Tommy! A Viribus Unitis tervrajzát az osztrák Friedrich Prasky készítette, ennek alapján készült az Armadában látható metszet makett. | |||||
Hajókovács | Adatlap | 431344 | 2009. május 3. 15:24 | ![]() | |
Szia Laci! Ha öszinte akarok lenni, igy megnem tudnám mondani, ha az épitett környezetben látnám akkor inkáb.Ezen a helyen ehez hasonló szerkezetnek a gyakorlati jelentősége csak az lehet ha a hajó vontába vesz egy másik nagy hajót és a vontató kötél ezen a szerkezeten keresztül fut ki. De ebben az esetben ennek egy irgalmatlan vastag kovácsolt acél, vagy öntvénynek kellene lennie és nem ilyen vékony, szinte lemezből hajlitott kis fülecskének. | |||||
Hajókovács | Adatlap | 431343 | 2009. május 3. 15:02 | ![]() | |
Szia Tommy! Nem igazán értem a Balogh féle tervrajz megjelőlést. Az igaz, hogy Dr Balogh Tamás - nak a TIT Hajózástörténet Klub elnökének sok köze van a KUK hajókhoz, főleg a Szent István csatahajóhoz, könyvet is irt róla.De rajzokat elsősorban a Nostalgia Navy- s Kovács Péter késziti aki szintén a TIT HTK tagja. A hajót többen is megépitették, még müködő RC modelként is 1:1OO- as léptékben. Az eggyik , most éppen a tegnap megnyitott Nagykanizsa-i kiállitáson látható. Hamarosan fel is kerülnek ide a SIMI által készitett képek. A model épitője szintén a TIT HTK tagja, Dr Hüvős Ferenc, ha adsz egy e mail cimet, akkor küldöm az elérhetőségét. Ha komoly a szándékod a hajó megépitésében , minden segitséget megkapsz. üdvözlettel Bicskei János a TIT Hajózástörténeti Klub titkára | |||||
Tommy | Adatlap | 431342 | 2009. május 3. 13:22 | ![]() | |
Sziasztok! Ismeritek a Balogh-féle Viribus Unitis tervrajzot? Szeretném olyan emberrel felvenni a kapcsolatot, aki megépítette ez alapján. Köszi Üdv Tommy | |||||
ChevyG | Adatlap | 431341 | 2009. május 3. 12:50 | ![]() | |
Szia! Nálam van fölösben egy ilyen bontatlan: aber.net.pl/detal/desc/chains_090242422/ Ha érdekel, küld el ajánlatod a mélcímemre. üdv | |||||
Jozsi | Adatlap | 431340 | 2009. május 3. 12:02 | ![]() | |
Hali Simi! Hogy hívják azt debreceni hajóst akiről beszéltünk? Vagy a címét amin lehet nézelődni? Annak a helybéli kollégának a névjegy kártyáját ne dobd el mert szükség lesz rá. Üdv. | |||||
alsza | Adatlap | 431339 | 2009. május 1. 21:16 | ![]() | |
Kérlek benneteket, sajnos elvesztettem a tamiya 1/350 New Jersey összeszerelési könyvét, ha valaki beszkennelve eltudná küldeni az alábbi e-mail címre!:( Köszönettel:alsza | |||||
Gonzo | Adatlap | 431337 | 2009. április 30. 13:37 | ![]() | |
Sziasztok Urak! Tudom hogy ez nem a csere-bere topik, de hátha: Keresnék 1/700-as kimaradt fotomaratás horgonyláncot 1/400-as kis lélekvesztőmhöz. mint a képen is látszik elég kis átmérőjű az eredeti lánc (igazából a mellette lévő kötél is vastagabb) Köszönöm előrre is üdv: Gonzo | |||||
EDE | Adatlap | 431336 | 2009. április 30. 12:36 | ![]() | |
Laci | Adatlap | 431335 | 2009. április 30. 08:05 | ![]() | |
Laci | Adatlap | 431334 | 2009. április 30. 07:24 | ![]() | |
Simi! Ez az általad nevezett boomfa-szerűség nálam kihjtott állapotban lesz mindkét oldalt.Úgy jobban tetszik.Ezen kívül lesz még 2-2 mindkét oldalt elöl-hátul.Tehát összesen 6.Ezek amik most kész vannak (a képen),fültisztítóból van,azóta már be is fejeztem ezeket,a végére egy végzáró kupak van rakva (eredetileg is),azt pedig egy bicikli bóvden végelzáróból csináltam.Köszi a szegecselőt.A szegecsek helye mind e van jelölve.Sikerült szereznem egy orvosi szikét is az pont erre a célra jó. Jozsi! Idáig még csak félkész állapotban van a test.Azaz megnyugodhatsz,mert még szórógitt van rajta,ami azt jelenti,hogy hamarosan festve lesz.Csak ugye először szórógittezni kell,aztán jönnek az ilyen-olyan nyalánkságok,mint a kapaszkodók,boomfa (Simi szerint),kondenzvízkivezetők,kristálymikik,stb-stb.Persze ezeket csak azért gittelés után,mert ha ezeket előtte teszem fel,nehezebb kicsiszolni,vagy eltömíti a kisebb furatokat. Üdv mindenkit! | |||||
Simi | Adatlap | 431333 | 2009. április 29. 23:16 | ![]() | |
Laci! Nagyon szép, amit eddig csináltál! Az a "támtartó" szerintem valami boomfa-szerűség (vagyis csónakok kikötésére szolgált - ha jól gondolom), mert ahhoz a kapaszkodósorhoz illeszkedik; a legtöbb rajzon kihajtott állapotban szokták ábrázolni. Szitrolból van? Ha minden OK, holnap feladom a szegecselő szettet és az anyagot. Fontos, hogy bel legyen jelölve a helyük. Én egy pötty pill. rag.-ót szoktam a jelre tenni, aztán a szike hegyével veszem fel a korongot (érdekes, hogy milyen jól tapad rá) és helyezem a ragasztóra. Csipesszel ez egy őrület lenne... | |||||
Jozsi | Adatlap | 431332 | 2009. április 29. 21:52 | ![]() | |
ÖÖÖ! A "szép széles" című fotón, szemből nézve bal oldalon, az alsó ablaksor végénél, a vízvonal alatti foltok csak a gittelésnek a foltjai? | |||||
Jozsi | Adatlap | 431331 | 2009. április 29. 21:42 | ![]() | |
Szia Laci! Én is így tanultam apalánkozást, csak én 35 évvel ez előtt, és a mai napig is így csinálom. Pénteken a Hajókovácsot kifaggatom erről a ragasztott szegecselésről. Kb. 4 órán keresztül úgy sem tud majd kiszállni az autóból. Üdv: Jozsi | |||||
Laci | Adatlap | 431330 | 2009. április 29. 07:41 | ![]() | |
Jozsi! Köszönöm az elismerést,de anno nekem így tanították a hajó építést szakkörön.Ennek már 12 éve és egy idősebb emberke vezette a szakkört,tehát még ő is a régi hagyományos palánkolással tanulta és ezt adta tovább nekünk.Sajnos már nincs köztünk,de viszont tovább adta nekünk ezt a stílusú építést. Ez a ragasztva lesz szegecselés azért lesz ragasztva,mert nem lesz szára amit bele tudnék rakni a test oldalába.Mivel lyukasztással készülnek ezért a szár hiánya miatt kell ragasztanom, két "K"-s eporapiddal (na nem az utcaszélire gondoltam a k betűvel). Készithetném úgy is,hogy rézdrót szálakat befoghatnám satuba,és mint az igazikat,kalapáccsal csinálhatnék fejet neki.De több mint 2000 szegecset nehezebb így csinálni,mint lyukasztani.Ráadásul nem biztos,hogy egyforma lesz így a fejük. Hajókovács,Simi! Legutóbb (ma korán hajnalban munka után egyből),ezt a támtartót vagy mit is csináltam a testre.Lassan teljesen kész lesz az egész test. Azt a képet ami előröl van csak azért raktam fel,mert van egy kép ahol szinte ugyanígy néz ki. Üdv mindenkinek! |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Tudod el kell áruljam,hogy attól,hogy állandó éjszakában dolgozok éppen az a jó benne,hoyg nincs főnök.Tehát szabad utam van a hajóépítés terén.Na mondjuk azt hozzá kell tenni,hogy azért ilyen "nyugdíjas" munkát csinálunk.Nem szakadunk meg.Igaz inkább csak kisebb dolgokat csinálok bent ami elfér a táskában és viszonylag gyorsan halad.Na azért volt olyan is mikor a fedélzetet vittem be csinálni.Reggel hazajövök,aztán még fürdés előtt csinálok rajta ezt-azt.Mikor felkelek akkor folyt. köv.Tehát azért halad ilyen tempóban.
Simi!
Mivel a kedvenc hajóm,ezért törekszem a legapróbb részletekre is.Na nem mellékesen nekem úgy tetszik egy mű,ha az totál ki van dolgozva.Azért is csinálom ezerrel,(na persze nem kapkodok vele) mert már nemsokára eljön a festés ideje és már nagyon szeretnék már valami változást látni 5 év után.
Üdv!