<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Emerick | Adatlap | 465092 | 2008. április 5. 20:49 | ![]() | |
Csodabogár | Adatlap | 465091 | 2008. április 4. 17:48 | ![]() | |
A 20. páncéloshadosztály 20. páncélos-felderítőosztályában használták, valószínűleg egy sérült Sd.Kfz.234/3 átépítésével. Valahol van még róla egy kép, ami akkor készült, amikor a németek épp megadják magukat az amerikaiaknak. (Azt hiszem a Panzerwrecks 4-ben) Üdv Cs | |||||
romsitsa | Adatlap | 465090 | 2008. április 4. 15:32 | ![]() | |
halaci | Adatlap | 465089 | 2008. április 4. 15:31 | ![]() | |
Köszi szépen, akkor jól emlékeztem. Valaki azt írta, hogy ez is csak paperpanzer volt, de rémlett, hogy láttam róla képet. | |||||
Csodabogár | Adatlap | 465088 | 2008. április 4. 12:56 | ![]() | |
halaci | Adatlap | 465087 | 2008. április 4. 08:34 | ![]() | |
Az SdKfz 234-nek a Schwebelafette-vel szerelt példányát adta ki most a Cyberhobby. Jól emlékszem, hogy mintha itt rakott volna fel valaki képet az eredetiről (talán kilőtt példány volt)? | |||||
Mty,Matyi | Adatlap | 465086 | 2008. április 3. 21:19 | ![]() | |
barnamedve | Adatlap | 465085 | 2008. április 2. 18:36 | ![]() | |
Sziasztok! Azt kérdezném, hogy a "Tizedes, meg a többiek" című filmben milyen tipusú volt Molnár motorja? BMW R75? | |||||
Számvéber | Adatlap | 465084 | 2008. április 2. 15:11 | ![]() | |
Kedves romsitsa! A később átképzésre használt Tigerek 1944. április második felében előbb harc közben támogatták a magyar csapatokat. Az átképzés csak 1944. májusban kezdődött. Üdv | |||||
romsitsa | Adatlap | 465083 | 2008. április 2. 14:18 | ![]() | |
Kedves Norbert, megvallom őszintén nem tudom mi takar a támogató időszak? A 123-as mögötti fasor szerintem ugyanaz mint azon a képen amin az előtérben a 115 áll mellette a Stug IV és mögötte egy mobil daru. A sár pedig az elakadt 312-es fényképére hasonlít, bár az időjárás elég kiszámíthatatlan. Jó megfigyelés, a fülei alapján ő lesz az:) ad | |||||
Számvéber | Adatlap | 465082 | 2008. április 2. 11:50 | ![]() | |
Jaj! Lemaradt: Szerintem ezek a képek még a "támogató időszakban" készültek, az átképzés előtt. A terep és magyar bakák is ezt támasztják alá. Üdv | |||||
Számvéber | Adatlap | 465081 | 2008. április 2. 11:48 | ![]() | |
Kedves romsitsa! Köszi szépen! Akkor egyre gondoltunk. Elég lett volna annyi, hogy fotók. Azt hittem, valami plusz-dokumentumot találtál. Egyébként nem Kurzmaul áll ott a 2. képen a Tiger előtt középen zsebrevágott kezekkel? :) Üdv | |||||
romsitsa | Adatlap | 465080 | 2008. április 2. 11:37 | ![]() | |
Kedves Norbert, Ez a két kép szerintem stimmel az átképzés alatt készült többi fotóval és valahol van még egy sorozat ahol vagy magyar személyzet, vagy a 114-es vagy 115-ös látszik a 123 mellett. Nem emlékszem pontosan, de otthon megvan, este felrakom. ad | |||||
Számvéber | Adatlap | 465079 | 2008. április 2. 10:43 | ![]() | |
Kedves romsitsa! Mi a forrása annak, hogy a "123"-as Tiger is ott volt Nadvornán 1944 május-június folyamán? Üdv: Számvéber Norbert | |||||
romsitsa | Adatlap | 465078 | 2008. április 2. 09:59 | ![]() | |
Szerintem nekünk annyiból érdekes, hogy a tigrise is résztvett a magyar személyzet átképzésében. Legalábbis ugyanakkor ugyanott volt. ad | |||||
Számvéber | Adatlap | 465077 | 2008. április 1. 18:56 | ![]() | |
Kurzmaul semmi különöset nem tett. Harcolt, mint a többi bajtársa. A kitüntetései sem különösebben extrák. Talán a Dragon szerette volna konkrét személyhez kötni a két harckocsi-makettet. Kurzmaul annak a 233-as toronyszámú Tiger B-nek az egyik kezelője volt, amelyik az 1944. okt. 16-i "Panzerfaust" művelet alatt a Kapisztrán téren állva a Nándor laktanyát (a mai munkahelyemet!) blokkírozta. Üdv: Számvéber Norbert | |||||
gábor76 | Adatlap | 465076 | 2008. április 1. 17:34 | ![]() | |
Köszönöm. De vajon mi füződik a nevéhez hogy a Dragon két tankot is kiad az ő nevével? | |||||
Számvéber | Adatlap | 465075 | 2008. április 1. 15:51 | ![]() | |
Obergefreiter Alfred Kurzmaul was born in Schwarzenbach, Germany. In 1940 he joined the 7th Panzer Division as a driver on Mk IV's. He was later on the Tiger 1's and at the end of the war on the King Tiger tanks. While on Tiger 1's he was with the 503rd Regiment [helyesebben s.Pz.Abt. 503 - Sz.N.], tank number 123. Most of his time served was on the Eastern front. As the war was nearing its end, Alfred was wounded and hospitalized in Weinernaustadt, Austria, for three weeks. Then the Russians broke through and he hitchhiked home to Germany. Decorations include Assault Badge, Winter Campaign Medal and Wound Badge. Egyes helyeken azt írják, hogy a 503/2. nehézpáncélos-században szolgált. Üdv | |||||
gábor76 | Adatlap | 465074 | 2008. április 1. 15:31 | ![]() | |
Sziasztok. Egy kérdésem lenne:Ki volt Alfred Kurzmaul? Miröl hires? | |||||
Emerick | Adatlap | 465073 | 2008. április 1. 15:19 | ![]() | |
Helló! Hát, én felvetettem már témaként a németeknél, de a szokásos Wehrkreis beosztáson kívül nem tudtam újat kitalálni ők sem. Az biztos, hogy az sem volt olyan egyszerű, ahogyan az ismert táblázat kinézett, mert abban az esetben is legalább 4 körletből jöttek volna össze a motorok, autók és vontatók egyetlen tüzérosztályban (vagy bármi másban). (1. PD asszem 3. vontatott ütege az példaként, amihez vannak számaim /5 és 6jegyű, azon belül is többféle/, mind '40 Franciaország beli.) Ami bekavar: a civil rendszámokat Nagy-Németország szinten adták ki, tartományonként más-más betűkombinációval. A bevonultatott civil járművek úgy néz ki csak betűcserét kaptak. A Reichswehr állománya szintén át lett véve. Sőt, a Kriegsmarine összes járműve is a WH-listában van, KM betűkóddal. A többiről volt szó. :))) Tankoknál és önjáróknál is az a bajom, hogy sosem láttam, még gyári fotón sem, csak alvázszámot. Én is azt gondoltam, a német ne számozott volna be mindent?! Ahogy én okoskodom, azt hiszem a rendőrségnél kéne lennie papíroknak, mert ugye ők adják ki a mai napig is a rendszámokat. (Itt a bibi, hogy betagozták őket az SS-be és sztem a dokumentumokból gyújtós lett...) Bár a bánat tudja... Én folytatom, amit elkezdtem. :) WolfI. | |||||
romsitsa | Adatlap | 465072 | 2008. április 1. 13:32 | ![]() | |
Az Axis Historyn gyűjtögetik a rendszámokat, de mindig arra lyukadnak ki, hogy valamikor a háború folyamán megváltoztatták a korábbi Wehrkreisokon alapuló rendszert (vagy valami hasonló) és onnanstól nem tudják követni a logikát. A rendszámok végképp távol állnak tőlem, de abból indulok ki, hogy ha a Honvédségnél beszámoztak mindent aminek volt motorja, még a zsákmány harckocsikat is, akkor gondolom a németek is. ad | |||||
Számvéber | Adatlap | 465071 | 2008. április 1. 11:24 | ![]() | |
"Harckocsin eddig rendszámot egyszer láttam: a 9. SS egy Hummelén" Vagyis az sem volt harckocsi, mivel önjáró tarack az istenadta...:))) Kizártnak tartom, hogy a németek éppen a rendszám-rendszert ne szabályozták volna kismillió szabályzatban, és ezt a témát még senki nem kutatta meg. Én igazán nem akarok beleszólni, de talán a doksikban kellene előbb utánanézni. Üdv | |||||
Emerick | Adatlap | 465070 | 2008. április 1. 11:04 | ![]() | |
Szia Ad! Harckocsin eddig rendszámot egyszer láttam: a 9. SS egy Hummelén (az SS teljesen más tészta. Ott a zöm külön kapott számot, mindenkitől függetlenül, de volt a Heeren belül a Wehrmachttól és a Luftwaffétól is átvett járművük. Tankokkal ott is bajban vagyok...), meg egy kísérleti tankon. (max még az ideiglenes 0-ás kezdetűvel, pl a zsákmány Sherman M4A1, vagy a Steyr művek számos prototípusa, amiken ugyanaz a rendszám vándolort végig...) Ami egy nagy közös listát tett ki, az az alvázszámok halmaza, ami kicsit más. A tankok szerintem nem kaptak rendszámot (az méginkább bonyolítaná a dolgot...). De ki tudja?! Ami leginkább bebonyolít, hogy számos civil, bevonultatott jármű is van, sokszor civil rendzsámmal, már a fronton, de ahogy jelenleg gondolom, ezeket mind átvették vagy WL vagy WH rendszámmal. Borzasztó... :) Üdv: WolfI. | |||||
romsitsa | Adatlap | 465069 | 2008. március 31. 22:57 | ![]() | |
romsitsa | Adatlap | 465068 | 2008. március 31. 22:57 | ![]() | |
Úgy érted a harckocsik más rendszer szerint számozódtak? ad | |||||
Emerick | Adatlap | 465067 | 2008. március 31. 21:51 | ![]() | |
Többek közt ez az egyik, ami egy nagyon jó kérdés! Elsőre azt mondanám, nem, de amikor egy fényképen 15479400-as, vagy vmi hasonlóval látok egy régi, elnyűtt 8rad-ot, elbizonytalanodom. :) Úgy '42-ig alakulatokon belül szakaszonként-rajonként-ütegenként kaptak rendszámokat, utána valszeg gyáranként-típusonként. A pontos átmenet nincs meg, főleg a sok civil és zsákmány jármű miatt. A tankok nincsenek ebben a számsorban, az az egy tutibiztos, de a több helyütt megtalálható Wehrkreishoz kötött kódok, úgy kamu, ahogy van! Üdv: WolfI. | |||||
bubi | Adatlap | 465066 | 2008. március 31. 21:47 | ![]() | |
Tisztelt Számvéber Úr! Érdeklődnék, hogy mikor várható előadás a "hadtörténelmi délutánok" előadás sorozatán belül, II. Vh témában? Sajnos még nem volt szerencsém ezeken az előadásokon résztvennem de nagy örömmel venném (gondolom rajtam kívűl még sokan) ha az előadások folytatódnának ill. a korábbi témákról is lehetne még hallani. Köszönettel: bubi | |||||
Számvéber | Adatlap | 465065 | 2008. március 31. 21:30 | ![]() | |
Kedves romsitsa! Ez sajnos egyre kevésbé valószínű.:( Üdv: Számvéber Norbert | |||||
romsitsa | Adatlap | 465064 | 2008. március 31. 21:20 | ![]() | |
A harckocsikhoz sok sikert:) Tényleg a jármű rendszámát az áthelyezések befolyásolták? Pl: nagyjavítás után újra kiosztott csapatszállító megtartotta a rendszámát, vagy újat kapott? ad | |||||
romsitsa | Adatlap | 465063 | 2008. március 31. 21:17 | ![]() | |
Kedves Norbert, köszönöm. Egyúttal kihasználnám a lehetőséget:) a rohamtüzér kötet terveitek szerintz kijön az idén? Üdv ad | |||||
Emerick | Adatlap | 465062 | 2008. március 31. 21:09 | ![]() | |
Szasztok! Ismét bebizonyítom, hogy lökött vagyok, méginkább, mint egy "szimpla" makettes: szóval aki találkozik fényképekkel vagy bármi mással, szívesen veszem azok segítségét, akik épp ráérnek erre a szösszenetre. Ja, természetesen a makettesek egyik vakfoltjáról van szó német járművek esetében: RENDSZÁMOK. Egy jegyzéket készítek, amiben a jármű rendszáma, típusa, és alakulatbéli helye szerepel. Az autogalery.org.ru-t kivégeztem, illetve sok szám van már az axishistoryról és innen-onnan gyűjtve, de még mindig nem elég (a teljes listának a töredéke van csak meg...). :) Szóval, mindenféle segítségnek örülök, lehetőleg fényképpel támogatva és persze csak ha épp belefér a sok más teendő közt az én őrületem támogatása. ;) Szép napot a jármű-őrülteknek! Üdv: Emerick_Wolf. | |||||
Számvéber | Adatlap | 465061 | 2008. március 31. 17:47 | ![]() | |
Kedves romsitsa! Az egyik 2 cm-es négycsövű önjáró lgv. gá. még 1945 márciusában is megvolt nekik. A többi (löveges) ütegről nem sokat tudott mondani a veterán, mert azokat általában külön-külön vetették be. A m. kir. 3. hk.e. toronyszámaihoz: 0003: 3. harckocsiezred-törzs 3. kocsi 1002: 3/I. hk. zlj. törzs 2. kocsi Az ezreden belül nem a német század-szakasz-kocsi rendszer működött, hanem a zászlóalj-század-szakasz-kocsi rendszer. Üdv: Számvéber Norbert | |||||
romsitsa | Adatlap | 465060 | 2008. március 31. 17:18 | ![]() | |
Még egy, valaki elárulná, hogy a lenti képen a 1002-es és 0003-as harckocsik hol helyezkedtek el az ezreden belül? 0003 mondjuk ezredtörzs vagy mi lehet? Köszi ad | |||||
romsitsa | Adatlap | 465059 | 2008. március 31. 17:16 | ![]() | |
Kedves Norbert, köszönöm. Ha jól értelmezem akkor ez a négy üteg teljes mértékben német technikát kapott (Flak+vontatók)? És "meddig maradt" náluk? ad | |||||
Számvéber | Adatlap | 465058 | 2008. március 31. 13:07 | ![]() | |
Kedves romsitsa! Német levéltári adatok szerint a m. kir. 2. pc. ho.-nak 2 db Sd.Kfz. 251/8-asa volt. Az önjáró 2 cm-es négycsövű légvédelmi gépágyúk a m. kir. 102. légvédelmi tüzérosztály 4. ütegéhez tartoztak (a másik három üteg gépvontatású 8,8 cm-es Flakkokkal volt felszerelve). Az információ az egyik önjáró légvédelmi gépágyú irányzójától származik. A lőszerutánpótlás teljes egészében német vonalról történt. Üdv: Számvéber Norbert | |||||
romsitsa | Adatlap | 465057 | 2008. március 31. 11:52 | ![]() | |
Kedves Norbert, bár kereszt nincs rajta (úgy túl könnyű lenne), a ponyva megléte szerintem erősíti, hogy mentő volt. Ha jól értem akkor a 3. hk. e.-nek is összesen 2db 251-ese volt? Vagy konkrétan két mentő? Az SHBalage által hivatkozott Sdkfz 7/1-et viszont nem látom az oldaladon, ezt milyen alakulat kapta? Mondjuk ezt furcsállom hogy átadták, mert a lőszerét semmilyen más magyar fegyver nem használta. Nem tudom hogy oldották meg a lőszerellátást. ad | |||||
Számvéber | Adatlap | 465056 | 2008. március 31. 08:34 | ![]() | |
Kedves romsitsa! Szerintem jól gondolod, hogy ez a m. kir. 3. hk. e. Sd.Kfz. 251/8-asa. Mondjuk azért nem teljesen biztos a dolog, mert 1944. április vége-július vége között egy rakás német páncélozott harccsoport is kavirnyászott a hadosztály körül... Üdv: Számvéber Norbert | |||||
romsitsa | Adatlap | 465055 | 2008. március 30. 23:15 | ![]() | |
Kedves Norbert, én erről a 251-ről gondolom, hogy a 3. hk. ezredé, a járművek számozása alapján. Forrás: M&M különszám Üdv ad | |||||
Számvéber | Adatlap | 465054 | 2008. március 30. 22:48 | ![]() | |
Kedves romsitsa! Én magyaroknak (akár csak "ismerkedésre") átengedett Sd.Kfz. 250-ről nem tudok. És ami ennél jóval fontosabb, dr. Bonhardt Attila sem. A Bíró-Éder-Sárhidai könyv 90. oldalán lévő képre gondolsz? Annak olyan gyenge a minősége, hogy alig lehet rajta látni a Toldit is, a Sd.Kfz.-nek pedig csak az orrát. A HIM-ben megvan a kép eredetije normális minőségben. Szerintem az Sd.Kfz. 251, és valószínűleg éppen a két 251/8 egyike. Arra nincs egyértelmű bizonyíték, hogy egyszer 2, vagy 2x2 átadott jármű volt nálunk. Az 1. tábori pc. ho. 30. hk. e.-nél lévőkre fényképes bizonyíték van, a 2. pc. ho. 3. hk. e-nél lévőkre pedig levéltári adat. Szerintem van rá esély, hogy ezek hazajöttek a Dontól, ahogy a két Marder is. Üdv: Számvéber Norbert | |||||
Muzzy | Adatlap | 465053 | 2008. március 30. 19:05 | ![]() | |
Sziasztok! Meg egyszer koszi a segitseget, akkor majd keresgelek! Muzzy | |||||
romsitsa | Adatlap | 465052 | 2008. március 30. 14:55 | ![]() | |
Kedves Norbert, igen az a forrás, de akkor mi az igazság a 250-ről (és mi van a fényképen a könyvben a Toldi mellett)? 251-ese, ha jól értelmezem a toronyszámokat (Turán 1002, 0003) akkor a 3. hk. ezrednek is kellett lennie. Ez így igaz-e és a 30. hk. e.-től örökölték, vagy külön adták át? Esetleg egyszerűen csak német és magyar járművek állnak egy képen? Köszi ad | |||||
Számvéber | Adatlap | 465051 | 2008. március 30. 07:32 | ![]() | |
Kedves romsitsa! Mi a forrása annak, hogy kipróbálásra kaptunk volna Sd.Kfz. 250-eket? Ha a Bíró-Éder-Sárhidai-féle kiadvány akkor az sajnos nem pontos (s nem csak ebben)...:( Az a kötet a Sd.Kfz. 251/8-at meg sem említi, pedig levéltári forrás és fényképek is bizonyítják, hogy voltak ilyenek a m. kir. 30. hk. e.-ben. Üdv: Számvéber Norbert | |||||
romsitsa | Adatlap | 465050 | 2008. március 29. 22:41 | ![]() | |
ha hozzátehetek valamit, 250-est csak kipróbálásra kaptunk kb. 2 darabot. Ezek nem hiszem, hogy rádiós járművek lettek volna, mert eleve keveset gxátottak belőlük. A Tamiya 250/3-asával szerintem egyébként nem stimmel valami. A rádiós /3-ban bal oldalon egy pad volt a makettben egy szék viszont a felépítmény falán ott van a pd háttámlája. A szék a parancsnoki verzi felszerelése volt, felette/előtte egy ollóstávcső állvánnyal. Üdv ad | |||||
Emerick | Adatlap | 465049 | 2008. március 29. 16:07 | ![]() | |
A 250/-asokat használták a légierővel való kapcsolattartásra is, de még a keretantennás érában. Utána ezek a járművek eltűntek a frontról. Magyar vonatkozásban szerintem nem műkszik. Magyar Steyr-erekről nyilatkozni nem tudok, fotót még nem láttam róluk. De a tippem az, hogy a gyári német festés átmázolásával nem nagyon törődtek... A Hansa-Lloydokról elvétve találhatsz képet a neten, ha benyomod a keresőbe. (fejből nem tudom, pontosan hol vannak fotók...) Em. | |||||
SHBalage | Adatlap | 465048 | 2008. március 29. 16:04 | ![]() | |
Muzzy! Sd.kfz 7/1 Flak Vierlinggel a platón volt nekünk is, legalábbis a már hivatkozott Számvéber féle oldalon írva vagyon. | |||||
Muzzy | Adatlap | 465047 | 2008. március 29. 15:54 | ![]() | |
Uraim! Emerick, SHBalage,KeyPi! Koszonom a segitseget! Esetleg elkepzelhetetlen, hogy a 250-est repulogepek iranyitasara (kapcsolattartasra) is hasznaltak? A Tamiya makett a rommel jarmuvet adta ki, de szeretnem hazai vonatkozasut kesziteni, ha lehet. A legieronel is rendszerben voltak a steyr-ek? Magyar steyr festese a magyar jarmuvekre jellemzo egyszinu zold, illetve 3 szinu terepszin? Ja esetleg Sd.KFz 7 (8 tonnas) nincs infotok? Koszonettel Muzzy | |||||
Emerick | Adatlap | 465046 | 2008. március 29. 15:03 | ![]() | |
Szia! A 250/3-as Greif Alte változat. A keretantennás verzió a háború második felében eltűnt, mert maga volt a mozgó céltábla. 250/3-as, de Neu verzióban, keretantenna nélkül sok magyar területen harcolt német alakulatnál lehetett. A Steyr 1500 pedig az az egyik igásló, ami szintén szinte mindenütt jelen volt. Festés minden esetben azzal egyezik meg, mint a tankoknál; erről pedig már sok szó esett eddig is. ;) Üdv: Em. | |||||
SHBalage | Adatlap | 465045 | 2008. március 29. 13:33 | ![]() | |
A Steyerből az MKH rendszeresített pár száz darabot 43M Steyer 1500A néven. A "250-es" járműcsalád honvédségbeli pályafutásáról a Számvéber Norbert által belinkelt oldalon találsz néhány utalást. Ha jól értettem a dolgot, 1-2 darab 251/8 típusú járművel biztosan rendelkezett a Honvédség, de a többi altípus a német hadsereg Magyarországon harcoló alakulatainál bőséges választékban előfordultak. A "Greif" azt hiszem, nem a típus neve, hanem Rommel tábornok személyi járműve (De ebben még annyira sem vagyok biztos, mint az előzőekben). | |||||
Algabone | Adatlap | 465044 | 2008. március 29. 13:16 | ![]() | |
Én nemrég fejeztem be egyet, lehetett volna szebb is de azért szerintem nem rossz... | |||||
KeyPi | Adatlap | 465043 | 2008. március 29. 13:07 | ![]() | |
Szia Muzzy! A Greif magyar vonatkozású kapcsolatait elég reménytelen vállalkozásnak látom kutatni. Almásy László grófon kívül nem sok magyar volt Rommel serege melett a líbiai sivatagban. Steyr-t használtak a hazánkat megszálló német erők 1944 márciusában, (pl: 16.SS PzGr. Div.) ha erre gondolsz. Üdv. KeyPi |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Sziasztok!
SAS! A 25. páncélgránátos hadosztály jelzését keresem (ábra!) fehér kivitelben. Létezik matricaként 1/35-ben? Vagy nyomtattatnom kell?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv:
WolfI.