<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
JgPzIV | Adatlap | 473435 | 2012. augusztus 25. 08:33 | ||||||||||
lacipapa | Adatlap | 473434 | 2012. augusztus 25. 07:59 | ||||||||||
Szervusztok! Kiváncsian és érdeklődve figyelem a \"magyar\" Panther-el kapcsolatos bejegyzéseiteket. Én is szeretném megépiteni,de ugyan igy jártam az anyag gyüjtéssel.Ezek szerint nem tudunk egy kimondottan magyar Panthert össze hozni,amire egyértelműen kimondható,hogy magyar? Laci | |||||||||||||
Robpanzer | Adatlap | 473433 | 2012. augusztus 25. 00:01 | ||||||||||
Az előbb lemaradt. A kibúvonyíláson is látszik. | |||||||||||||
Robpanzer | Adatlap | 473432 | 2012. augusztus 25. 00:00 | ||||||||||
A harckocsi baloldalán a frontlemezen halványan kivehető a géppuska domborulata. | |||||||||||||
JgPzIV | Adatlap | 473431 | 2012. augusztus 24. 21:50 | ||||||||||
Robpanzer | Adatlap | 473430 | 2012. augusztus 24. 20:40 | ||||||||||
Köszi az eddigi segítségeteket. A Pantherhez most már van anyagom. (Mondjuk azért egy toronyszámos kép a panther A-ról még jól jönne, de ahogy olvastam az A-ról csak ez az egy van sajnos. :() Magyar használatban lévő kübelwagenről van valakinek fényképe? Esetleg a Szent László hadosztály használt ilyen járműveket? (Eddig magyar kübelt csak a modell és makett extrában láttam, de haditudósító autóként.) Köszi. | |||||||||||||
kerge | Adatlap | 473429 | 2012. augusztus 23. 22:42 | ||||||||||
Hali A google szerint nincs és a dragon készletében sincs rá utaló jel. A tank power füzetében csak a D illetve a G verziónál van kapaszkodó a hátsó búvónyíláson további jó estét helló | |||||||||||||
Robpanzer | Adatlap | 473428 | 2012. augusztus 23. 22:20 | ||||||||||
A Panther \"A\" tornyán lévő hátsó kibújónyíláson volt kapaszkodó? | |||||||||||||
romsitsa | Adatlap | 473427 | 2012. augusztus 23. 11:49 | ||||||||||
JgPzIV | Adatlap | 473426 | 2012. augusztus 23. 02:22 | ||||||||||
romsitsa | Adatlap | 473425 | 2012. augusztus 23. 01:31 | ||||||||||
Szia, az első kérdést passzolom. A meszelés kapcsán rendelkezésről nem tudok, de már a 30. páncélos ezred a Don partján is meszelte a járműveit, így gondolom később is próbálták álcázni a technikát, ha kellett. Üdv ad | |||||||||||||
Robpanzer | Adatlap | 473424 | 2012. augusztus 22. 23:27 | ||||||||||
Szerinted azok a Pantherek, amelyek 44 telén harcoltak ugyan azok voltak mint a Szeptemberiek? Lehetett téli álcázófestésük? Volt a magyar harckocsizóknál erre rendelkezés, vagy német módszerrel csak lemeszelték a tankokat? Köszi. | |||||||||||||
romsitsa | Adatlap | 473423 | 2012. augusztus 22. 23:23 | ||||||||||
Robpanzer | Adatlap | 473422 | 2012. augusztus 22. 23:12 | ||||||||||
A szintén Számvéber Norbert által írt \"Páncélos Hadviselés a A Budapesti Csatában\" című könyv 204 oldalán olvasható.: (1944 December 21.-ről beszélünk) \"A magyar hadosztály reggeli jelentése szerint egy bevethető Turán-75, két Turán-40 harckocsival, valamint öt 7,5 cm-es páncéltörő ágyúval rendelkezett. Német levéltári források szerint a hadosztály 21 PZ IV harckocsijából és négy Panther harckocsijából kettő-kettő ugyancsak bevethető volt\" | |||||||||||||
Robpanzer | Adatlap | 473421 | 2012. augusztus 22. 23:00 | ||||||||||
Akkor ezek is D verziósok. Az \"A\" verziós Pantherről van több kép? | |||||||||||||
Robpanzer | Adatlap | 473420 | 2012. augusztus 22. 22:58 | ||||||||||
Ezeket a képeket találtam a belinkelteken kívül. | |||||||||||||
romsitsa | Adatlap | 473419 | 2012. augusztus 22. 22:27 | ||||||||||
Sziasztok, magyar párducok: Szemből zimmerit nélkül és oldalról toronyszám 22? ez egy Ausf D Szemből elmosódott fotó, a kocsi előtt két félmeztelen honvéddel ez egy Ausf A Az utolsó egy német gép, decemberben a Garam, Ipoly területén magyar kísérőgyalogsággal. Számvéber Norbi beazonosította, de nem emlékszem sajnos az alakulatra. Ravasz az ominózus képaláírásban nem állítja, hogy magyar kocsi lenne a pőrekocsin és nem is az. \"Bennem mégis felmerült a kérdés, ha mondjuk egy műhelyben vártak javításra November-Decemberben, akkor hogyan veszhettek el Januárra?\" Csak például, kijavítják dec. 22-re és dec. 23.-án kap egy tüzérségi telitalálatot. Vagy, sosem javították ki javítókapacitás hiányában. Üdv ad | |||||||||||||
olizsoli | Adatlap | 473418 | 2012. augusztus 22. 22:20 | ||||||||||
Lengyelországba került a világháborús német harcjármű. www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/lengyelorszagba_kerult_a_vilaghaborus_nemet_harci_gep_/ | |||||||||||||
mcs | Adatlap | 473417 | 2012. augusztus 22. 21:13 | ||||||||||
Hello Robpanzer! Magyar párduc alatt mit értesz pontosan? A Pzkpfw V. öt és annak variációit, vagy a Pz IV-et? Tudomásom szerint Ipolyságnál Pz IV ekkel harcoltak, de Számvéber Norbert Páncélosok a felvidéken c könyvében teljesen kivesézi a témát. A 2 sz függeléke szerint \'44.dec.7 20 db Pz IV vmt 4 db Panther is alkotta a m.kir 2 honvéd pc hadoszt álományát, de ebből a 4 db Panther nem volt bevethető állapotban. Üdv: mcs | |||||||||||||
JgPzIV | Adatlap | 473416 | 2012. augusztus 22. 20:39 | ||||||||||
\"Ravasz István: Erdély ismét Hadszíntér\\\" kötetében találtam. Itt bevagonírozás közben látható egy egyértelműen beazonosítható \\\"A\\\" verziós Párduc. Majdnem biztos, hogy a német 23.páncéloshadosztály járműve. Minden tiszteletem Dr. Ravasz Istváné, de a képaláírások a könyveiben többnyire csapnivalóak. | |||||||||||||
Robpanzer | Adatlap | 473415 | 2012. augusztus 22. 18:59 | ||||||||||
Sziasztok! Csináltam a kisebb \"kutatást\" \"magyar párduc\" ügyben. Légyszíves javítsatok ki, ha a tévedek. Szóval az 1944 szeptember elején kapott a 2. magyar királyi páncéloshadosztály 5 db Panther-t. A harckocsik Esztergom-táborból érkeztek és korábban kiképzést is ezeken végezték. A harckocsik részt vettek az erdélyi hadműveletekben. (tordai csata stb.) Később a hadosztály részt vett az alföldi páncéloscsatában, majd Esztergomnál állomásozott feltöltés céljából. (November?) November második felében a az Ipolysághoz irányították a páncélosegységet. Ekkor 4, harcképtelen párduccal rendelkezett. Az 1944 szeptemberi szállításból az utolsó párduc 1944 karácsonyán semmisült meg. 1945 Januárjában 2 párducot kapott a hadosztály. A képekről... Összesen 6 db képet sikerült fellelnem. -Kettőt a makettinfón találtam (Az egyiken szemből látható a párduc, a másikon oldalról. Mind a két kép elég életlen, de másodikon látszik a toronyszámból két számjegy.) A képekből nem állapítható meg, hogy milyen verziójúak a párducok. -Hármat a \"Magyar Királyi Honvédség Külföldi Gyártású Harcjárművei\" című könyvben leltem fel. Ezek is elég életlenek a verziószám ezekből sem derül ki. Talán D? -A legértékesebbet (ha tényleg az, ebben szeretném kérni a hozzáértők véleményét) \"Ravasz István: Erdély ismét Hadszíntér\" kötetében találtam. Itt bevagonírozás közben látható egy egyértelműen beazonosítható \"A\" verziós Párduc. Toronyszám nem látható rajta, mert láncszemek vannak a torony oldalához rögzítve. A képjegyzék szerint magyar gyűjtő birtokából került a kép a szerzőhöz. Téves információk: -A neten \"hungarian panther, vagy \"magyar párduc harckocsi\" kifejezésre legtöbbször az 5.\"Wiking\"SS-páncéloshadosztály II. páncélososztályának parancsnoki Párducáról készült képet kapjuk. Ha Tarczay párducára keresünk rá, akkor is ez a kép kerül elő. - A 23. német páncéloshadosztály nem adott át a 2. magyar páncéloshadosztálynak párducokat 1944 Szeptemberében és azt követően. -A román átállást követően a 2 magyar páncéloshadosztáy nem kapott 20 panthert, amit eredetileg a németek Romániának szántak. A leírt információkat innen a fórumról szedtem össze, illetve a fent említett könyveken kívül Számvéber Norbert írásait használtam fel. A bárkinek van egyéb információja ami hasznos lehet \"magyar panther\" ügyben, azt nagyon megköszönöm. Főleg az 1944 decemberi harctéri alkalmazás érdekel. (Ha volt egyáltalán, mert ahogy olvastam, abban az időszakban a 2 pcho. 4 párduca közül egy sem volt bevethető. Bennem mégis felmerült a kérdés, ha mondjuk egy műhelyben vártak javításra November-Decemberben, akkor hogyan veszhettek el Januárra?) 1:24 méretarányban készítek egy 1:24-es Párducot, amit téli álcázófestéssel, magyar személyzettel és kisérőgyalogsággal szeretnék egy diorámába beletenni, ami 1944 Decemberében az Ipolyságban játszódik. Köszönöm előre is a segítségeteket. Üdv | |||||||||||||
Sennás | Adatlap | 473414 | 2012. augusztus 17. 17:53 | ||||||||||
Sziasztok.Van valakinek olyan információja 1944-45ben Fegyvernek örményes vasútállomás közelében felrobbantottak egy Német tehervonatot(lőszer szállítmányt)? Jövőhéten lesz pár nap teljes vágányzár arrafelé,elméletileg akkor szeretnék felszedni a \"bombákat\".Komplett vagonra valót találtak ami 60 évig rejtve volt.Hol lehetne ennek utána járni--olvasni? Köszönet:SENNÁS | |||||||||||||
romsitsa | Adatlap | 473413 | 2012. augusztus 17. 09:16 | ||||||||||
Szia, nekem erről inkább az az érzésem, hogy egy német javítóbázison pózolnak. Üdv ad | |||||||||||||
Elnar | Adatlap | 473412 | 2012. augusztus 17. 08:55 | ||||||||||
denkmeyer | Adatlap | 473411 | 2012. augusztus 17. 08:14 | ||||||||||
romsitsa | Adatlap | 473410 | 2012. augusztus 16. 18:54 | ||||||||||
Ezek a nadwornai átadások (részben még német személyzettel). A későbbi szállításokról nem ismerek fényképet. Üdv ad | |||||||||||||
romsitsa | Adatlap | 473409 | 2012. augusztus 16. 18:53 | ||||||||||
romsitsa | Adatlap | 473408 | 2012. augusztus 16. 18:48 | ||||||||||
Szia, az Elnar képein szereplő Pz III M az egyetlen jármű, amiről eddig fényképet publikáltak. Annyit lehet tudni a járművekről amennyit a képen látsz. Lehet hogy volt kötényezett, lehet hogy kaptak felségjelet, lehet hogy ez a HTI udvarán álló gép is kapott felségjelet, lehet, hogy a többi kocsi nem kapott rendszámot, de fénykép ezekről egyelőre nem került publikálásra, így lutri. Üdv ad | |||||||||||||
Kamovos | Adatlap | 473407 | 2012. augusztus 16. 09:01 | ||||||||||
Szia Elnar! Köszönöm szépen a segítségedet! A képeket én is láttam a könyvben, de nem látom rajta a rendszámot. Sajnos a könyv képeit nem tudom így kinagyítani. :( Az is érdekes, hogy a könyvben szereplő képeken a pótláncot hátul a motorház szellőzés előtt két darabban helyezték el, és nem elől a homlok páncél felső részén, úgy mint a Németekén volt. Nekünk a PzKpfw III-M változaton nem volt mindegyiken kötény oldalt, és a tornyon? Ez csak a Németeknek volt, vagy nekünk csak a sima sárgákon volt? Mert ahogy nézem ezeken a kötény nélküli kocsikon, nincs magyar felség jel. Úgy tudom, hogy a kötényeseken pedig volt a kötényen. Mégpedig a fekete négyzetben fehér kereszt. Mi igaz ebből? Üdv: kamovos | |||||||||||||
denkmeyer | Adatlap | 473406 | 2012. augusztus 16. 07:49 | ||||||||||
Sziasztok! Van valakinek magyar Pz-IV H/J-ről fényképe, rajza 1944/45-ből? Denkmeyer | |||||||||||||
Excessor | Adatlap | 473405 | 2012. augusztus 15. 16:55 | ||||||||||
P-100 Ratte cikk, akit érdekel: http://www.downloadmunkey.net/2007/11/military-tuesday-p1000-ratte-super-heavy-tank/ | |||||||||||||
Elnar | Adatlap | 473404 | 2012. augusztus 14. 22:36 | ||||||||||
(képek: A MKH külföldi gyártású pc. jm-vei; Bison Decals) | |||||||||||||
Elnar | Adatlap | 473403 | 2012. augusztus 14. 22:34 | ||||||||||
1H-874. Az általam ismert egyetlen Pz.IIIM. Látszik, nem szabványos (pajzsos) a rendszám, csak kötőjeles. A grafika a Bison Decalsé. A hátsó rendszám pajzsát én nem látom. | |||||||||||||
Kamovos | Adatlap | 473402 | 2012. augusztus 14. 15:08 | ||||||||||
Sziasztok! Az a körmönfont kérdésem lenne, hogy a hogyan volt elhelyezve a Pz.Kpfw.III-M-eken a 1H-865-1H-875 illetve 1 lovashadosztály 1H-876, 1H-877, 1H878 rendszám valamelyike? Ugyan úgy minta Pz.Kpfw.IV-F1-eken elől, illetve hátúl? Üdv: kamovos | |||||||||||||
Robpanzer | Adatlap | 473401 | 2012. augusztus 13. 22:41 | ||||||||||
Sziasztok! Tud valaki arról valamit, hogy létezik fénykép a 2. magyar páncéloshadosztály által 1944 decemberében használt párducokról is? Vagy csak az erdélyi harcokban használtakról vannak? Számvéber úr könyvében olvastam, hogy 4 db párduc volt ebben az időszakban a 2 magyar páncélos hadosztály állományában. Ezeket ellátták téli álcázófestéssel? Valamelyik táblázatban láttam, hogy ezek a párducok nemigen voltak bevethető állapotban. Ez az alkatrészhiány miatt volt? Később mi lett a sorsuk? Köszi szépen. | |||||||||||||
vincus80 | Adatlap | 473400 | 2012. augusztus 13. 19:33 | ||||||||||
Sziasztok! Ha már magyar téma: az új HobbyB. Toldi: www.missing-lynx.com/gallery/axis/toldi35sz_1.html | |||||||||||||
atu71 | Adatlap | 473399 | 2012. augusztus 8. 05:43 | ||||||||||
Hali! Sajnalom:-( Akkor varni kell hatha valaki talal egy ilyen fotot:-) | |||||||||||||
Számvéber | Adatlap | 473398 | 2012. augusztus 7. 22:09 | ||||||||||
Nem tud.:) Amit tudott, már publikálta. Jelenleg ennyi van...:) | |||||||||||||
atu71 | Adatlap | 473397 | 2012. augusztus 7. 20:54 | ||||||||||
Hali! Talan Szamveber ur tud felvilagositast adni,mint a tema szakertoje. | |||||||||||||
romsitsa | Adatlap | 473396 | 2012. augusztus 7. 20:43 | ||||||||||
Szervusz, az, hogy nem találsz róla képet \"normális\", mivel eddig nem bukkant fel ilyen fénykép (ettől persze létezhet). Magyar párducokról van 4-5 kép, de hogy az kinek a gépe lehetett a jóég se tudja. Üdv ad | |||||||||||||
Hrothgar | Adatlap | 473395 | 2012. augusztus 7. 15:56 | ||||||||||
Üdvözletem! Segítséget szeretnék kérni! Keresek Vitéz Tarczay Ervin, Panzer 5-ös párducáról bármilyen információt\\képet. Sajnos a Google-éba ahogyan beírom, mindenféle \"random\" képet dobál ki párducokról, illetve néhány grafikát ami Tarczay Ervint ábrázolja. Illetve ami cikket találtam, ott vagy kép nélkül röviden ismertetik a pályafutását (a járművekről több nem derül ki, mint pl.: Turán, vagy Párduc... stb.) Ahol meg képet is csatolnak a cikkekhez, ott meg általában ugyancsak egy német kézben lévő Párducot szúrnak be. A segítséget előre is köszönöm! Hrothgar! | |||||||||||||
olizsoli | Adatlap | 473394 | 2012. augusztus 6. 21:58 | ||||||||||
Szia! ezt a két képet találtam ami elvileg az 1943-as csapatpróbán készült. Üdv! | |||||||||||||
Paul | Adatlap | 473393 | 2012. augusztus 6. 20:52 | ||||||||||
Üdv! Képeket keresnék korai sturmtigrisről.Sehol nem találtam képet róla,csak a későiről. Gyártók közül csak a trumpeter adta ki sima sárga festéssel. Volt egyáltalán? | |||||||||||||
Paul | Adatlap | 473392 | 2012. augusztus 1. 21:29 | ||||||||||
Sziasztok! Nem tudja esetleg valaki,hogy létezik-e műgyanta kerék sdkfz 7-hez 1:72-es méretarányban? | |||||||||||||
romsitsa | Adatlap | 473391 | 2012. augusztus 1. 20:09 | ||||||||||
Sziasztok, nemrég írtam a rohamtüzérek kiképzésére használt Stug III E-vel kapcsolatban. Kezembe akadt az ominózus fotó, lehet hogy nem szürkék, hanem sárgák voltak és legalább az egyik a trópusi légszűrővel volt szerelve. Szóval bocs, Üdv ad | |||||||||||||
Ramiroff | Adatlap | 473390 | 2012. augusztus 1. 18:29 | ||||||||||
Köszönöm a segítséget, igazán hasznos oldal. | |||||||||||||
romsitsa | Adatlap | 473389 | 2012. augusztus 1. 18:22 | ||||||||||
Szia Lehetett rajtuk rendszám, ez gondolom egyértelmű toronyszám-taktikai szám (kizárólag páncélozott járművek), ez jelölte, hogy adott jármű hol helyezkedik el az egységén belül (század-szakasz-adott jármű) taktikai jelzés, ez alapján lehetett azonosítani egy jármű feladatát, csapatnemét (pl. nyolckerekű páncélozott rádiós felderítőjármű) alakulat jelzés, ez a jelzés szimbolizálta az adott alakulatot (pl. a 13. pc ho esetében a célkeresztre emlékeztető napkorong) egyéni jelzés, a legénység dekorációja egy adott járművön (pl. a Kohlenklau figurája a Marder II-n). Kezdetnek ezt az oldalt javaslom: www.wwiidaybyday.com/emblems/emblemsmain.htm Üdv ad | |||||||||||||
Ramiroff | Adatlap | 473388 | 2012. augusztus 1. 17:45 | ||||||||||
Sziasztok! Ismét okos kérdésem következik.Sajnos a választ nem találtam sehol... A német járműveken a jelölések jelentésére lennék kíváncsi. A Wehrmacht jele egyértelmű, a logo is egyértelmű... ezeken kívül milyen jelölések, számok vannak még és minek mi a jelentése? Előre is köszönöm a választ. | |||||||||||||
romsitsa | Adatlap | 473387 | 2012. augusztus 1. 13:17 | ||||||||||
Hello, kis kiegészítés. A járművet eredetileg bunkerrombolásra majd páncélvadászatra fejlesztették, de ehhez elégtelen volt a páncélzata. Ezután Flak 41-es löveggel szerelték, és kipróbálták mint légvédelmi páncélos. Azonban a megfelelő kommunikációs eszközök (üteg szintű tűzvezetés) hiányában erre sem találták alkalmasnak. Továbbá rájöttek arra is, hogy a páncélosok nagy magasságú légvédelmére megfelelnek a telepített Flakkok, a rárepülések ellen meg kisebb kaliberű mobil gépágyúkat kellett fejleszteni, így végképp megfeneklett a fejlesztése. Az elkészült járművön a Flak 41-et idővel (elhasználódott) Flak 37-re cserélték és egy Olaszországban tevékenykedő légvédelmi alakulat kapta meg. Forrás: Panzer Tracts 12, Flak Selbstfahrlafetten And Flakpanzer Üdv ad | |||||||||||||
mykman | Adatlap | 473386 | 2012. augusztus 1. 11:45 | ||||||||||
Koszi Mindenkinek ! igy mar konnyebben azonositom mi micsoda :) |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
És meg egy kérdés: mennyire biztos, hogy ez magyar használatú?