Tovább >>> |
Tibcsi | Adatlap | 725456 | 2024. május 31. 21:00 | ||
Mekett | Adatlap | 622436 | 2017. február 2. 22:23 | ||
Sajnos az alkotó már nem láthatja a Titanic modelljét beúszni New York kikötőjébe, ahogy annak idején álmodozott róla. 2017. január 28-án, életének 64. évében Bicskei Jani itthagyott bennünket. hajosnep.blog.hu/2017/01/29/gyaszhir_479 Rövid ismertségünk a Titanic kapcsán köttetett 10 éve és azóta is ámulattal adózom a munkájának. | |||||
Keri | Adatlap | 524367 | 2013. február 4. 20:30 | ||
Az alkotónál,Bicskei Janinál.Sajna,nem fejezte még be egyéb bokros( TIT,Lajta,naszád stb)teendői miatt,de ami késik,nem múlik.Amúgy bitang nagy,impozáns "dög"! | |||||
lacipapa | Adatlap | 524339 | 2013. február 4. 19:32 | ||
Jó estét mindenkinek! Teljesen fel idegesítettek,hol lehet látni ezt a remekművet? | |||||
hajómester | Adatlap | 524327 | 2013. február 4. 18:30 | ||
Elkészült ez a hajó, vagy félbemaradt, akár a cikk. | |||||
Jozsi | Adatlap | 442065 | 2009. szeptember 3. 20:56 | ||
A TIT. Hajózástörténeti és Hajómodellező Klub-ból. Az adatlapodon ott van. | |||||
RMSTitanic | Adatlap | 442064 | 2009. szeptember 3. 18:13 | ||
milyen klub-ból? | |||||
Jozsi | Adatlap | 442063 | 2009. augusztus 9. 18:16 | ||
RMSTitanic | Adatlap | 442062 | 2009. július 5. 21:33 | ||
Tök cool ez a Titanic model Sajnos az én revell Titanic modellem tönkrement miközben ki akartam javítani rajta egy hibát, darabjaira szedtem és már nem tudom olyan jól összeragasztani, ugyhogy gondoltam csinálok egyet, ugyanekkora lesz 1:100, csak ez színes lesz és ki lesz világítva.De senki ne higgye hogy Bicskei úr Titanic-ját akarom lemásolni és őt "lekörözni" Ez az ötletem mér 2007 tavaszán támadott meg azaz hónapokkal a Titanic kiállítás előtt!-és én csak a kiálításon szereztem tudomást a model létezéséről! Nos a hajó fedélzetei készen vannak, és holnap el is kezdem a hajó alját, oldalait valamint a belső támasztófalak építését! A ledeket is nem sokára megrendelem, de van itt néhány dolog amit nem tok megoldani: pl:hajókorlát, horgony. Aki tudja hogy tudnám megépíteni ill felszerelni ezeket az kérem írjon! Előre is kössz mindenkinek :) | |||||
anonimus | Adatlap | 442061 | 2008. május 11. 10:08 | ||
Szépnek szép, De megmonta Fábrynak fél millíó dollár! 80 millió forint! Lehet h Bicskeinek a bőre allat is pénz van de ez már örültség, azt mondaná erre Mty barátom h !A diliház jobravan | |||||
Hajókovács | Adatlap | 442060 | 2007. január 30. 23:56 | ||
Tudom , hogy jogos az igény egy kicsit részletesebb ismertetőre az épitéssel kapcsolatban.Nem titok és remélem nem tekintitek konkurenciának a hajomakett.hu veboldalt de ott is elindult a titanic és megy egy cikksorozat az épitésről,ha gondoljátok olvassátok el. | |||||
Hajókovács | Adatlap | 442059 | 2007. január 30. 23:48 | ||
szia Kalóz Éppen a Veled való beszélgetés is hozzájárult ahoz, hogy itt a tpicon is az a kérdés, hogy festeni vagy nem festeni.Nagyon ugy tünik, hogy a nem az erősebb. A Kalóz véleménye egyben válasz is lehet Tibcsi -nek. üdv Hajókovács | |||||
Kalóz | Adatlap | 442058 | 2007. január 30. 21:01 | ||
szia, hajókovács! Ha mlékszel, astefin beszélgettünk hajódról és már akkor is megpróbáltalak lebeszélni a festésről. Az általad leírtak alapján csak annyit tennék hozzá az akkori véleményemhez, hogy egy ekkora modell beúszása a new yorki kikötőbe nem lesz akkora szenzáció. mint egy ekkora (és ilyen kivitelű) makett megjelenése a kiállításon Üd: Kalóz, a hajómérnök | |||||
Tibcsi | Adatlap | 442057 | 2007. január 30. 17:45 | ||
Ez igen! Akkor hadd ragozzam tovább: valami rádió távvezérlés is lesz, vagy szabadon úszó lesz? Egyáltalán: tervezed vízrebocsájtani és időnként "forgalomba állítani"? :) | |||||
Mekett | Adatlap | 442056 | 2007. január 30. 15:10 | ||
Mea culpa, a Titanic méretaránya valóban 1:100, én emlékeztem tévesen 1:72-re. | |||||
Hajókovács | Adatlap | 442055 | 2007. január 30. 14:56 | ||
Maga a hajótest uszóképes, már volt is vizen, a fotókon is lehet látni, le volt ballasztolva a végleges merűlésig. Kiállta a hosszlengési próbákat is , és még vizálló is volt, bár a tangelykilépők le voltak akkor blindelve. Motor még nincs benne, egyébként dugattyus gőzgépet terveztem bele rakni. | |||||
Tibcsi | Adatlap | 442054 | 2007. január 30. 14:43 | ||
Azt írta Mekett, hogy úszóképes: valami motor is van benne? | |||||
Tibcsi | Adatlap | 442053 | 2007. január 30. 14:42 | ||
Akármekkora is, gratulálok a hajóhoz! Gyönyörű munka! :) | |||||
Elektrolakatos | Adatlap | 442052 | 2007. január 30. 14:24 | ||
Attól még had poroljuk Mekettet! :D:D:D:d | |||||
Hajókovács | Adatlap | 442051 | 2007. január 30. 14:22 | ||
Biztosan állitom, hogy a méretarány 1:1OO , csak tévedésből lett 72 irva ,de ezért nem kell a Mekett- en elverni a port, részben már javitotta is ,ezért van két féle módon irva. | |||||
kekfeny | Adatlap | 442048 | 2007. január 29. 21:41 | ||
Egyet értek vadász kollégával, ezt a remekművet vétek volna lefesteni. Ez igy tökéletes ahogy van. Én a stefánián láttam, de egy fél óráig bámultam. Gyönyörű darab. Bicskei úr, elismerésem és gratulálok! Szép munka. Üdv:kékfény. | |||||
Vadász | Adatlap | 442047 | 2007. január 29. 18:56 | ||
Hajókovács! Elképzelem a többi Titanicot festetlen állapotban. Egyik sem fogja ilyen élethűen visszaadni az akkori épitők munkájának a szépségét. A munkádban EZ az egyedülálló. Miért akarsz egy lenni a többi között, amikor az egyetlen is lehetsz. Gratulálok Vadász | |||||
Hajókovács | Adatlap | 442046 | 2007. január 29. 15:15 | ||
Ahogy a Szabi is jelezte adós vagyok az eredeti elképzeléseim ismertetésével. Amikor elkezdtem épiteni a hajót,müködő modelként képzeltem el ,müködő gőzgéppel,RC vezérléssel, fedélzeti computerrel , a géptérben veb kamerával, akár GPS navigációval is.Szeretném ha a hajó 2O12. április 17.- én befutna a New-York -i kikötőbe a 1OO éves évforduló alkalmábol ( a várható megérkezés évfordulója).Ennek szellemében épült a hajó a jelen állapotáig, minden feltétel adott a gépészeti egységek beépitésére és müködtetésére.Számitásaim szerint egyszeri tápviz és gáz üzemanyagfeltöltéssel 2O km megtételére lenne képes , akár 2O - 3O cm es hullámok közt is.Biztos vagyok abban is, hogy az emlitett időben nem ez az egy Titanic fog megjelenni New-York- ban,jelen idő szerint min 1O db Titanic épül , még 1 :48 léptékben is, de töbségében , mint az enyém is 1 : 1OO - as léptékű.Ismereteim szerint egy model kivételével, csak makettek készülnek. Anyagát tekintve tulnyomórészt fa és mügyanta kivitelüek, fém épitésűről nincs tudomásom.Tisztában vagyok a magam korlátaival és képességemmel, ezért tudom, hogy nem vehetem fel a versenyt az Angliában 17O OOO angol font költségvetéssel , NC technológiával épülő valoságos műremekkel.Az Én költségvetésem ezidáig cca: 25O OOO Huf anyagáron számitva.Ha megtartom a jelenlegi megjelenését, le kell mondanom a müködő képességről, tehát nem uszik be a kikötőbe ,mint ahogy a többi sem, de valamiben azért külömbözni fog a sok szépen megmunkált és festett makettől.Az utóbbi egy két hónapban elég sokan látták a mostani állapotban és 1O:1 arányban a festetlen változatot tartották az értékesebbnek.Ez látszik igazolodni a jelen fórumon is, ezért köszönöm a véleményeteket és a segitségeteket is. | |||||
bringa | Adatlap | 442045 | 2007. január 29. 14:20 | ||
Gratulálok! Bringa | |||||
gyurmakoma | Adatlap | 442044 | 2007. január 29. 12:49 | ||
egy kósza ötlet a gratuláció mellé: csak részletes festés? csak az egyik felét pl...igy minden látszana :) | |||||
MrChef | Adatlap | 442043 | 2007. január 29. 12:31 | ||
Szervusz! Külön gratulálok neked ezúton is! Tényleg nagy dilemma: festetlenül látszik rajta a rengeteg belefektetett munka, és sajátos érzetet ad az egész hajó, festve is látszana rajta (bár nem annyira), viszont totál élethű darabot lehetne belőle varázsolni. Hátha lesz még Titanic-film, amire jó pénzért kölcsönvennék tőled! ;-) | |||||
Stefan | Adatlap | 442042 | 2007. január 29. 12:19 | ||
Én a bolyain láttam először a remekművet és úgy hallottam, hogy ekkor fogjuk utoljára látni festés nélkül. Utána találkoztam vele a Stefánián is.. :D Egyébként ezt én sem tudnám eldönteni :D | |||||
Hajókovács | Adatlap | 442041 | 2007. január 29. 12:16 | ||
Engedjétek meg, hogy bemutatkozzam, ha már ekkora vihart kavartam. Bicskei János budapesti nyugdijjas elektrikus vagyok és a Titanic elkövetője. Nagy meglepetés volt a számomra,hogy az eltelt két nap alatt ilyen sok elismerő véleményt fogalmaztatok meg, ezért sokszoros köszönettel tartozom.Nekem ugy tünik, a festeni vagy nem festeni , a NEM irányába hajlik.Nem titok , Én is ezen a véleményen vagyok jelenleg, de még nyitott a kérdés. üdv mindenkinek és köszönöm | |||||
kobra | Adatlap | 442039 | 2007. január 29. 10:09 | ||
CSodálatos! ahogy nézem a képeket, egy mondat fogalmazódott meg bennem, (ne haragudjon meg érte) "Te jó ég! ez vagy örült ,vagy a világ legügyesebb és legkitartobb embere!" Öszinte elismerésem ! Ha van helye a "szavazásnak" ,én is a jelenlegi állapot meghagyására szavaznék. de ez tényleg csak ha... Ha lesz kiállitás, (remélem hogy lesz) ,biztosan elmegyünk az egész családdal! Gratulálok! Tisztelettel C. Krisztián (Kobra) | |||||
MrChef | Adatlap | 442038 | 2007. január 28. 21:12 | ||
Döbbenetes ez a Titanic! Azt hiszem, erre nyugodtan rá lehetne izzítani a sajtót! | |||||
lori | Adatlap | 442037 | 2007. január 28. 21:04 | ||
Természetesen az alkotó egyéni döntésén múlik az, hogy a Titanic makettje le lesz-e festve, vagy sem. Inkább arról van szó, hogy így festetlenül látszik igazán az a rengeteg energia amit alkotója 4 év alatt belefektetett. Másrészről igazat kell adnom azoknak is, akik a festés mellett törnek pálcát. A Tomcat által javasolt megoldás lehetne az arany középút. lori | |||||
Tomcat | Adatlap | 442036 | 2007. január 28. 20:32 | ||
-Elnézést a hibákért (helyezni)- | |||||
Tomcat | Adatlap | 442035 | 2007. január 28. 20:31 | ||
Nem kívánok sem vitát folytatni, sem kezdeményezni egy újabbat. A következő sorok csak saját gondolataim, hogy véleményem szerint mi lenne a legjobb megoldás, ha már kétféle vélemény létezik. Tény, hogy ez egy nagyszerűen megépített remekmű. Makettként monumentális, szemet gyönyörködtető a belé fektetett munka megláthatósága miatt. Egyedi volta és elkészítése miatt pedig műalkotás. Véleményem szerint viszont szükséges a festés. Ha makett mivoltát és funkióját tekintjük, akkor ugye a makett a valóság kicsinyített mása, tehát a festés is megegyező, s egyáltalán meglévő. A kiállítása szerintem is szükséges, hogy sokan megcsodálhassák a hajót. Viszont, mint láttuk, rengeteg kép készült róla építés közbeni állapotokról, s az elkészült, de még festetlen hajóról. Ezeket pl. egy album, vagy néhány nagyobb poszter, fotó formájában az elkészült, lefestett, kiállított makett köré lehetne elhejezni. Ezek a képek is vissza tudnák adni a belé fektetett több évnyi munka hatását és eredményét. Ugyanakkor makettként pedig a valódi hajót mutatná be. Üdv.: Vincze "Tomcat" Tamás | |||||
Falcon | Adatlap | 442033 | 2007. január 28. 19:38 | ||
Osztom az előttem leírt véleményeket! Az alkotó saját kézzel kidolgozott, nem készen megvásárolt részekből épített nem is makettje, műremekje, múzeumban a helye, hogy mindenki láthassa e csodás alkotást. A festéssel is szép lenne, de így adja igazi szépségét, azt az érzést keltve, hogy ezen egy ember éveken át munkálkodott (ami igaz is), hogy elérje célját, egy gyönyörű, a vivál legnagyobb hajójának (amely tragikus módon elsüllyedt az első útján) makettjét. Tiszteletem Bicskei Jánoshoz, aki ilyen módon, akár vért izzadva is elkészítette ezt a remékművet. Ilyen szép makettet nem láttam még (ezen kívül). Tisztelettel: "Falcon" | |||||
Sz.Szabi | Adatlap | 442032 | 2007. január 28. 18:36 | ||
Tisztelt Topictársak! Talán hagyjuk meg Jánosnak a döntést, hogy a SAJÁT hajójával mit szeretne kezdeni... :) Ha kedden jön a klubba, akkor megkérem rá, hogy írjon ide a topicba (ha már így megtiszteltétek egy külön topic-kal) és ossza meg a terveit a hajóval kapcsolatban, mert az is megér egy misét... A többit majd a készítő! Üdv.: Szabolcs, Bolyai M.K. | |||||
KossuthLajos | Adatlap | 442031 | 2007. január 28. 16:43 | ||
Osztom Rittal véleményét. Festetlenül mutatja meg magát igazán. Akkor lehet a földi halandóknak ámulni-bámulni. | |||||
Akos | Adatlap | 442030 | 2007. január 28. 16:07 | ||
Legyünk demokratikusak: osszuk ketté a hajót, a bal fele legyen festve, a jobb fele meg maradjon festetelenül csak lelakkozva. Én ezt csinálnám... | |||||
Topi | Adatlap | 442029 | 2007. január 28. 12:13 | ||
Hali! http://www.craftsmanshipmuseum.com/Park.htm Ezt tessenek megtekinteni!Ezek nincsenek lefestve,de itt nem is az a lényeg. Üdv: Topi | |||||
Tophatters | Adatlap | 442028 | 2007. január 28. 11:32 | ||
Hát igen, szerintem is így látszik rajta az igazán nagy munka, ezt így kellene hagyni. Lefestve is biztos szép lenne, de ez tipikusan az a makett amin festetlen állapotban látszódik az igazi munka. | |||||
rittal | Adatlap | 442027 | 2007. január 28. 11:23 | ||
Lefestve is biztosan szép lenne és meg is csodálnám, mint makettet, mint hajót, de abszolút egyetértek Vadásszal, a Bólyain látva, igy a mezetenül, a rezet nézve legelőször mint műremek, mit évekig tartó odaadó, szeretet teljes munka (mert ilyet csak így lehet csinálni) váltotta ki minden elismerésem! | |||||
Topi | Adatlap | 442026 | 2007. január 28. 10:42 | ||
Hali! A Közlekedési Múzeumban sok mozdony modell/makett/ látható,amik szintén fémből készültek.Gyönyörűen lefestették őket és ez semmit nem von le az értékükből!Sőt! Szerintem lényeg a festés minősége.Attól válik autentikussá.Vagy ez nem cél? Mindenki kínlódik antikolással, rozsdásítással,akkor ezt hajót miért ne lehetne lefesteni? Üdv: Topi | |||||
Kumancs | Adatlap | 442025 | 2007. január 28. 10:18 | ||
Én apszolut nem vagyok oda a hjókért, így ha festve lett volna csak a méretén ámultam volna kerek 2 másodpercig aztán tovább. De látván hogy miböl készült 20 percig csodálgatam. Ebböl is látszik hogy festve "tucatárunak" nézne ki. De abszolut meghajlok a készitö elött. Elismerésem. Adonyi Kumancs Norbert | |||||
hellodebil | Adatlap | 442024 | 2007. január 28. 10:08 | ||
Bár én nem vagyok a Titanic "rajongója", elismerésre méltó munka! Sztem a Közlekedési Múzeumba is simán elmenne... erre nem gondolt még senki? Komolyan! Ott legalább megcsodálhatná a Nagyérdemű... | |||||
ChevyG | Adatlap | 442023 | 2007. január 28. 09:22 | ||
én éhségsztrájkolni fogok! Vadásznak osztom a váéleményét! Lori: ha 1 megvolt, akkor lehetne még 1... | |||||
felügyõ | Adatlap | 442022 | 2007. január 28. 09:15 | ||
Csatlakozom. Ha lefesti, viszek egy gőzborotvát, és lemosom. | |||||
lori | Adatlap | 442021 | 2007. január 28. 09:06 | ||
Építeni kell még egyet, és azt le lehet festeni :-D A viccet félretéve, ez így tényleg megdöbbentően jó. A festés pont azt a látványt venné el, ami eddig nagy szakértelemmel és aprólékossággal elkészült. lori | |||||
Elektrolakatos | Adatlap | 442020 | 2007. január 28. 08:57 | ||
Gyűjtsünk aláírást érette! Hara "Elektrolakatos" István | |||||
boriszjelszint | Adatlap | 442019 | 2007. január 28. 08:09 | ||
Atlasz | Adatlap | 442018 | 2007. január 28. 07:39 | ||
Egyetértek Vadász kollégával, festve már nem látszik rajta annyira a munka mennyisége. Üdv: Lantos "Atlasz" Attila | |||||
Vadász | Adatlap | 442017 | 2007. január 28. 05:27 | ||
Ellenzem a Titanic lefestését!!! Jelen állapotában műalkotás, kézműipari remekmű. Múzeumban a helye, hogy minnél többen láthassák. Titanicot már sokan épitettek.Festve egy lessz a sok közül. Igy adja vissza legszebben a munka szépségét. A festés olyan lenne mintha Pest legszebb aranymozaikos épületeit (Kodály körönd), vagy az Iparművészeti Múzeum tetejék valoki átfestené. Vadász István |
Tovább >>> |
Még kanizsai koromban találkoztam Vele, egy modell/makett kiállítással egybekötött előadást tartott a Szent István csatahajóról (főleg), és hozott magával rengeteg hajómodellt. A 30 centistől a másfél méteresig. A Titanic akkort nem volt ott. Én is vittem a magam kis repülőmakettjeit, az egyik asztalt azok foglalták el... az ő hajói mellett elég komolytalan kis játékoknak tűntek... :)
Úgy emlékszem, arra kért, hogy segítsek a kiállítás "őrzésében", amíg a helyszín (a kanizsa Centrum) be nem zár. Néha szállingóztak érdeklődők, közben sokat beszélgettünk. Pontosabban inkább Ő mesélt mindenféle érdekességet a régi magyar hajókról, én meg csak hallgattam.
Közvetlen, barátságos ember volt... Minden tiszteletem az Övé.