<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
börni75 | Adatlap | 577558 | 2015. január 31. 17:55 | ||||||||||||||||||||||
atyitibi | Adatlap | 577553 | 2015. január 31. 16:53 | ||||||||||||||||||||||
Köszi Zoli és Attila ! Nagyon kedves tőletek ,én még a lánc nyikorgását is halni vélem de a motor hangja elnyomja ,de van még a piros kapszulából amit az orvos irt ki erre :) | |||||||||||||||||||||||||
Sherman | Adatlap | 577549 | 2015. január 31. 15:14 | ||||||||||||||||||||||
Szinte hallom a szél süvítését és a varjak károgását. | |||||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 577547 | 2015. január 31. 13:57 | ||||||||||||||||||||||
atyitibi | Adatlap | 577543 | 2015. január 31. 13:44 | ||||||||||||||||||||||
Szia! Jó lesz mint eddig a többi is ! Nálam a figurák készültek el és most így fest a történet . | |||||||||||||||||||||||||
glitter | Adatlap | 577347 | 2015. január 28. 23:24 | ||||||||||||||||||||||
TAMÁS78 | Adatlap | 577006 | 2015. január 24. 21:31 | ||||||||||||||||||||||
Pontos összefoglalása a lényegnek. :) | |||||||||||||||||||||||||
ponty | Adatlap | 576989 | 2015. január 24. 19:32 | ||||||||||||||||||||||
A ZH-ban az előbbit kellett megadni, mert a tanár azt mondta (Meg ugye minden iskolai számonkérésnél). Az utóbbi meg a lexikon szerinti. Akkor szerintem a megfelelő megnevezés a repülőgép-hordozó-anyahajó a szótár szerint ("vízi-repülőgép-anyahajóból továbbfejlesztett"). Meg nem gépeltem be az egész cikket. Tehát nem ugyanaz a kategória. Szerintem. Oszt jónapot. Legföljebb nincs igazam. | |||||||||||||||||||||||||
tyimosenko | Adatlap | 576988 | 2015. január 24. 19:20 | ||||||||||||||||||||||
Leiro jellegu tudomanyoknal elofordul, hogy az onlegitimacio celjabol igyekeznek kicsit eroszakosabban definiciokat alkotni. Aztan az utazokozonseg gyakran definialja ezeket cserebe áltudománykent. :)) | |||||||||||||||||||||||||
Sherman | Adatlap | 576986 | 2015. január 24. 19:13 | ||||||||||||||||||||||
Ponty "Na ez például újabb ZH kérdés és ez már nem szőrszálhasogatás. Az anyahajó, és a repülőgép hordozó nem ugyanaz. Az utóbbira le lehet szállni. Az anyahajónak nincs meg a kifutóval rendelkező fedélzete, az csak üzemanyagot, és egyéb utánpótlást szállít. Ahogy mondták is órán, hogy az anyahajóra is le lehet szállni, csak jó ha utána nem süllyed el." Ponty "Nosakkor : repülőgép- (helikopter-) hordozó hajó, repülőgép anyahajó: a hadihajók egyik fajtája, a haditengerészeti (felderítő, vadász-, bombázó, szállító) repülőgépek, valamint helikopterek mozgó támaszpontja." Én itt látok némi ellentmondást. Akkor most milyen választ kellet adni a ZH-ban? | |||||||||||||||||||||||||
ponty | Adatlap | 576977 | 2015. január 24. 17:47 | ||||||||||||||||||||||
Nosakkor : repülőgép- (helikopter-) hordozó hajó, repülőgép anyahajó: a hadihajók egyik fajtája, a haditengerészeti (felderítő, vadász-, bombázó, szállító) repülőgépek, valamint helikopterek mozgó támaszpontja. Az I. vh.-t követő években a vízi-repülőgép-anyahajóból továbbfejlesztett olyan hadihajó, amelynek megfelelő hosszúságú (80-100m) sima fedélzetéről, mint egy repülő térről a kerekes futóművű repülőgépek képesek felszállni, ill. oda leszállni. Szabó József: Hadtudományi lexikon M-Zs Igen a Bánkira járok. Na most már mindenki bedobta a tudását a közösbe, új kérdés: Az 1/35 Tamiya sd.kfz. 232- re a keretantenna tartóit, hogyan lehetne a legjobban újra elkészíteni, mert a készletemben levő tartórudak ovális keresztmetszetűek, a képeken (t0.gstatic.com/images upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Bundesarchiv_Bild_101III-Hummel-025-22,_Russland,_SS-Division_%22Wiking%22,_Panzersp%C3%A4hwagen.jpg t0.gstatic.com/images), meg inkább köracélnak tűnnek. | |||||||||||||||||||||||||
TAMÁS78 | Adatlap | 576960 | 2015. január 24. 15:43 | ||||||||||||||||||||||
Egyébként remélem, senki nem értett félre. Nem akarok senkit átszoktatni az anyahajó, a ravasz vagy a Mikulás használatára, ha már egyszer azt szokta meg, hogy hordozó, elsütőbillentyű vagy Télapó. Csak két dologra akartam felhívni a figyelmet. 1) Aki az előbbi kifejezéseket használja, nem feltétlenül tökkelütött hülye a témához, csak ő másképp szokta meg, és talán még indokolni is tudja, hogy a lesajnált, ódivatú kifejezések nem helytelenek, 2) A nagyobbfajta koponyák a lényeggel foglalkoznak, azt látják és azt igyekeznek továbbadni, és jellemzően nem állnak neki kukacoskodni egy másfajta, de a magyar nyelvben régóta gyökeret vert, esetleg saját szóalkotással képződött kifejezés kapcsán, feltéve, hogy az adekvát módon alkalmas az adott dolog pontos körülírására. Tudjátok, van az az orvos, aki a beteg tájékoztatásakor következetesen a cranium kifejezést használja, és van, aki azt mondja neki, hogy koponya. Utóbbi valóban tájékoztatni szeretné az illetőt, az előbbi valószínűleg flancolni akar. | |||||||||||||||||||||||||
TAMÁS78 | Adatlap | 576958 | 2015. január 24. 15:31 | ||||||||||||||||||||||
Tudomásom szerint úgy tett különbséget, hogy repülőgép-anyahajó és vízirepülőgép-anyahajó. | |||||||||||||||||||||||||
romsitsa | Adatlap | 576955 | 2015. január 24. 14:25 | ||||||||||||||||||||||
Ha ugyan az a hordozó és az anyahajó, akkor a magyar szakirodalom hogyan definiálja a seaplane carrier és Flugzeugmutterschiff kategóriát? Üdv Á | |||||||||||||||||||||||||
Benedek | Adatlap | 576950 | 2015. január 24. 12:51 | ||||||||||||||||||||||
Az orosz is anyahajónak nevezi: SzamoljetMatyJészliHaraso.Magyarul Repógép,Anya,ha,Jó! Evidens,nem? | |||||||||||||||||||||||||
TAMÁS78 | Adatlap | 576947 | 2015. január 24. 12:29 | ||||||||||||||||||||||
Akkor tájékoztasd erről a professzor urat: "Anyahajó? Anyahajó! Attól tartok, tanácsos lesz néhány sorban megvilágítanom, miért az anyahajó, nem pedig a "helyes és szakszerű" hordozó szót használom. Az utóbbi időkben sajnálatos módon elterjedt nézet szerint: "... a magyar nyelvű irodalomban -a szakirodalomban is- a repülőgép-anyahajó terminológiát az 1940-es években meghonosodott rossz fordítások nyomán helytelenül használják." (Hadihajók, 1984) Ennek az állításnak a valósághoz semmi köze sincs. Sokak számára nyilván újdonságot mondok, de a magyar nyelvnek vannak saját kifejezései is, melyek nem más nyelvekből való fordítás útján kerültek be a szókincsbe. Ilyen kifejezés a repülőgép-anyahajó is. Az anyahajó (mutterschiff) szó eredetileg a kisebb hadihajók –torpedónaszádok, tengeralattjárók- ellátóhajóját jelentette. Hosszabb bevetéseken ezek látták el őket üzemanyaggal, lőszerrel, élelmiszerrel, pótalkatrészekkel, váltószemélyzettel, stb. Amikor a múlt század húszas éveiben megjelent a tengereken az új hajótípus, az akkori szakértők, a mai „szakértőkkel” ellentétben, nem szótár után kapkodtak, hanem egyszerűen és ésszerűen úgy okoskodtak, hogy ezek a hajók rendeltetésüket tekintve a repülőgépek anyahajói, vagyis: repülőgép-anyahajók. (A legrégebbi könyv, melyben ezt a kifejezést megtaláltam, 1928-as évjáratú.) A repülőgép-anyahajó kifejezés tehát önálló szóalkotásból, és nem fordításból született. (Ami nyilván úgy volt lehetséges, hogy akkortájt voltak még emberek Magyarországon, akik képesek voltak önállóan gondolkozni.) A repülőgép-anyahajó kifejezést használták a Katonai Értelmező Szótárban éppúgy, mint a Magyar Nyelv Értelmező Kéziszótárában. És mindenhol máshol. Semmi értelmét nem látom annak, hogy ezt a jól bevált, a nyelvben gyökeret vert szót kiszorítsuk a használatból, pusztán csak azért, mert más nemzetek ezt a hajótípust másként hívják. Mi közünk hozzá? A lengyelek is vidáman használják a "pancernik", azaz páncélos szavukat, és láthatólag cseppet sem zavarja őket, hogy máshol ezt a hajótípust csatahajónak (battleship, schlachtschiff) hívják. Miért kell mindig mindenben másokat utánoznunk? Arról nem is beszélve, hogy az anyahajó szó szerintem sokkal találóbb és kifejezőbb, mint a meglehetősen idétlen és semmitmondó hordozó." Forrás: Horváth Zoltán: Graf Zeppelin ( acelmonstrum.host22.com/zeppelin.html ) Ugye, azt kéne tanítani, amit ismerünk is... | |||||||||||||||||||||||||
CsAndris | Adatlap | 576943 | 2015. január 24. 10:57 | ||||||||||||||||||||||
Csak nem Had és Biztonságtechnika szakon voltál hallgató ? :D | |||||||||||||||||||||||||
ponty | Adatlap | 576942 | 2015. január 24. 10:49 | ||||||||||||||||||||||
Na ez például újabb ZH kérdés és ez már nem szőrszálhasogatás. Az anyahajó, és a repülőgép hordozó nem ugyanaz. Az utóbbira le lehet szállni. Az anyahajónak nincs meg a kifutóval rendelkező fedélzete, az csak üzemanyagot, és egyéb utánpótlást szállít. Ahogy mondták is órán, hogy az anyahajóra is le lehet szállni, csak jó ha utána nem süllyed el. | |||||||||||||||||||||||||
TAMÁS78 | Adatlap | 576937 | 2015. január 24. 09:18 | ||||||||||||||||||||||
Lásd: mikulás kontra télapó, anyahajó kontra repülőgép-hordozó... | |||||||||||||||||||||||||
Gabusch | Adatlap | 576913 | 2015. január 23. 19:57 | ||||||||||||||||||||||
Ez olyan, mint a "ravasz" (ami ugye a róka) kontra "elsütőbillentyű". Tessék szíves lenni már ránézni egy szovjet idők előtti leírásra, aztán mélyen elgondolkozni, hogy melyik is a helyes magyar megnevezés! :) | |||||||||||||||||||||||||
TAMÁS78 | Adatlap | 576900 | 2015. január 23. 18:50 | ||||||||||||||||||||||
Alapból baromság. Ha kukacoskodunk, mi van akkor, ha az ütközetben egy darab harckocsi nem vesz részt, csak páncélvadászok és vadászpáncélosok? Vagy önjáró lövegek, páncélautók és rohamlövegek? Ez nettó kekeckedés. A szavak jelentősége az, hogy az aktuális eszmecserében a beszélgetőtárs/társak/hallgatóság pontosan tudja, mire gondolok, miről beszélek. A tankcsata tökéletesen és hiánytalanul alkalmas erre, ennyire egyszerű ez szerintem. | |||||||||||||||||||||||||
ponty | Adatlap | 576895 | 2015. január 23. 18:08 | ||||||||||||||||||||||
Harckocsi ütközet. A harckocsikkal támogatott ütközet a gyalogsági támadás lenne páncélos erők támogatásával (Na jó páncélos erő lehet sd.kfz. 222 is.). A lényeg, hogy a ZH-m helyből karó lett volna ha a "tank" szót használom benne. | |||||||||||||||||||||||||
TAMÁS78 | Adatlap | 576885 | 2015. január 23. 16:17 | ||||||||||||||||||||||
Gyönyörű kifejezés. Méltó párja a "géperejű járműnek" és a "foganatosítsa az intézkedést"-nek. :) | |||||||||||||||||||||||||
vfrtom | Adatlap | 576884 | 2015. január 23. 16:09 | ||||||||||||||||||||||
Harckocsikkal támogatott ütközet? | |||||||||||||||||||||||||
TAMÁS78 | Adatlap | 576878 | 2015. január 23. 15:29 | ||||||||||||||||||||||
Akkor a professzor úr hogyan mondja a tankcsatát? | |||||||||||||||||||||||||
ponty | Adatlap | 576839 | 2015. január 23. 09:26 | ||||||||||||||||||||||
Valami bokros helyszínre Franciaországba ahol a shermanok ellen vetették be őket, már ha nem kifejezetten légós beállítást szeretnél. A legnagyobb tankcsaták (kedves professzorom, most úgy hátba vágna a "tank" szóért, hogy a mellkasomon esne ki a gerincem) sorozatban van is egy rész amiben az előre nyomuló shermanokon pajtákba, és bokrokba rejtett 88-kal ütnek rajta. | |||||||||||||||||||||||||
terorpista | Adatlap | 576836 | 2015. január 23. 08:31 | ||||||||||||||||||||||
Sziasztok. Mindenkinek gyönyörű a munkája. Én most szeretnék elkezdeni egy 1/35 diorámát. Az alapját egy Dragon 6260 88mm-es. Várok ötleteket hogy ti mivel párosítanátok össze, milyen helyszínen és mikor. Ez lesz az első sajátépítésű diorámám szóval örülnék egy-két tapasztaltabb róka tanácsának. Köszönöm. | |||||||||||||||||||||||||
glitter | Adatlap | 576577 | 2015. január 19. 14:53 | ||||||||||||||||||||||
Ha látok egyet, mindenképpen rástartolok!...:)) STEMI: köszönöm! A penge-villamos sín penge ötlet, ki fogom próbálni! | |||||||||||||||||||||||||
Gabusch | Adatlap | 576555 | 2015. január 19. 10:40 | ||||||||||||||||||||||
Szia Endre! Nincs, én is csak nézegettem, hogy ha előszedem a fotóimat, akkor Oradour-Sur-Glane-ban biztosan volt ilyen is viszonylag épen és "roncsosítva" esetleg lehetne vele csinálni egy vignyettát. Pár hete viszont mintha lett volna itt a Csereberén. | |||||||||||||||||||||||||
STEMI | Adatlap | 576539 | 2015. január 19. 05:04 | ||||||||||||||||||||||
Gorbils, glitter remek munkak! Gratula. En egy regebbi, elfeledett 1:72-es munkam kepeire bukkantam a szamitogepem takaritasa kozben: 2006 okotober 23.-ara, az 50. evfordulora keszult, ajandekba az egyik kedves ismerosomnek. Az alap egy CD tok, a macskako levegore szarado gyurma, szikevel mintazva, a fak elszaradt muskatli gyokerekbol lettek megmentve, a villamos sineket gilette borotvapengekbol "keszitettem" :), a jatekbol alakitott orosz teherauto platoja fagylaltpalcikakbol es onhuzalbol keszult, a lanctalp alatti voros csillag a macska nyakorverol kerult a dioramara. A figura 1/87-es vasutmodellhez gyartott figura (Gorbilshez hasonloan en is nagy vasutmodell rajongo voltam 8 eves koromtol, de abbamaradt a nagy alom: egy 3X2 meteres 2. VH-s diorama elkeszitese, de mindig nagy orommel, csodalattal es elismeressel nezegetem glitter kepeit :) ) Szep hetet mindnekinek, sziasztok. | |||||||||||||||||||||||||
glitter | Adatlap | 576538 | 2015. január 19. 02:17 | ||||||||||||||||||||||
Küldj képeket a hídról a glitter86@t-online.hu mailre, megnézem! | |||||||||||||||||||||||||
glitter | Adatlap | 576537 | 2015. január 19. 02:13 | ||||||||||||||||||||||
Köszi Gabusch! Már szemezgettem ezzel a járgánnyal, neked van eladó? | |||||||||||||||||||||||||
Gabusch | Adatlap | 576533 | 2015. január 18. 22:06 | ||||||||||||||||||||||
Szia Endre! Szokás szerint nagyon jó! Nem kéne bele a sok német vas közé egy rekvirált Citroen is, a belőle kiszedett fogoly "makikkal"? :) Erre gondolok: www.internetmodeler.com/scalemodels/flautomotive/Ace_1_72_Traction_Avant.php | |||||||||||||||||||||||||
Gorbils | Adatlap | 576532 | 2015. január 18. 21:39 | ||||||||||||||||||||||
Szia glitter köszi ! 1/87 be készült de még régeben kb 3 éve csak feladtam vasutat inkább makettezés maradt a hid papirból, hungarocel és balsafából csináltam saját kútföböl kis csalásal 1/72 is elmegy a tank és figurák 1/72 ! Van még egy íves hid az eladó ha gondolod megbeszélhetjük ! | |||||||||||||||||||||||||
glitter | Adatlap | 576473 | 2015. január 18. 05:49 | ||||||||||||||||||||||
atyitibi,McFrost,Gorbils:köszönöm! McFrost:...:)) Gorbils: ez a híd nagyon jól néz ki, milyen méretarány? | |||||||||||||||||||||||||
Gorbils | Adatlap | 576464 | 2015. január 17. 21:49 | ||||||||||||||||||||||
McFrost | Adatlap | 576456 | 2015. január 17. 19:07 | ||||||||||||||||||||||
Helló Endre! Mozgalmas, izgalmas, tetszetős! Látom a wc egészen egyben maradt, ha valaki egy kis magányra vágyna :D | |||||||||||||||||||||||||
atyitibi | Adatlap | 576446 | 2015. január 17. 17:01 | ||||||||||||||||||||||
Szia Endre ! Őröm látni egy újabb kis utcaképet tőled a megszokott sokadalommal ! | |||||||||||||||||||||||||
glitter | Adatlap | 576434 | 2015. január 17. 15:40 | ||||||||||||||||||||||
www.cpmodelsminiatures.co.uk/TQD%20Castings%20WWII%20Germany%20The%20Waffen%20SS.htm ...mivel alapvetően inkább wargame-hez készülnek, vannak elég aránytalan figuráik, de mind nagyon szép munka. | |||||||||||||||||||||||||
TAMÁS78 | Adatlap | 576432 | 2015. január 17. 15:03 | ||||||||||||||||||||||
Köszi! Aha, nagyon jól néznek ki, ezért kérdeztem. | |||||||||||||||||||||||||
glitter | Adatlap | 576431 | 2015. január 17. 15:02 | ||||||||||||||||||||||
tank és novarock: köszönöm szépen! Lelkes vagyok, gőzerővel folytatom!...:)) | |||||||||||||||||||||||||
novarock | Adatlap | 576403 | 2015. január 17. 10:21 | ||||||||||||||||||||||
Gratula! Kíváncsain várjuk a végeredményt! Üdv,Laci | |||||||||||||||||||||||||
tank | Adatlap | 576393 | 2015. január 17. 08:42 | ||||||||||||||||||||||
Szokásos világbajnok munka!Gratula! | |||||||||||||||||||||||||
glitter | Adatlap | 576387 | 2015. január 17. 05:27 | ||||||||||||||||||||||
qiez, TAMÁS78: köszönöm! TQD fémfigurák,remek minőség, üdv. | |||||||||||||||||||||||||
TAMÁS78 | Adatlap | 576385 | 2015. január 17. 00:32 | ||||||||||||||||||||||
Szia Endre, valóban nagyon hangulatos, gratulálok! A Schwimmwagenek mellett álló figurák milyen gyártmányok? Tamás | |||||||||||||||||||||||||
qiez | Adatlap | 576384 | 2015. január 17. 00:27 | ||||||||||||||||||||||
glitter | Adatlap | 576373 | 2015. január 16. 19:46 | ||||||||||||||||||||||
Szia Márton, köszönöm! Így vettem anno, tudod ilyen noname műgyanta cucc, roncsnak pont jó...:)) | |||||||||||||||||||||||||
tyimosenko | Adatlap | 576357 | 2015. január 16. 16:37 | ||||||||||||||||||||||
Szia Endre, Nagyon hangulatos eletkep szokas szerint. Kulonosen a beomlott haz tetszik a VW bogarral. Kivagtad a tetejet vagy kiadta valaki a nyitott verziot is 72-ben? | |||||||||||||||||||||||||
glitter | Adatlap | 576356 | 2015. január 16. 16:25 | ||||||||||||||||||||||
...végre elkezdtem összeállítani a romos városom második részét...a fotózás miatt hátulról haladok előre, ez a hátsó utca egy része lesz...Snowman kollégának örök hála a kitűnő alapért! | |||||||||||||||||||||||||
glitter | Adatlap | 576355 | 2015. január 16. 16:19 | ||||||||||||||||||||||
...qiez és atyitibi gratulálok, a szokásos kitűnő munkák! |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Ez a dioráma szinte él! A figuráid megint nagyon egyediek! Gratulálok!
Üdv!