<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Nagyzo | Adatlap | 665398 | 2019. november 15. 14:15 | ![]() | |
Nagyzo | Adatlap | 665397 | 2019. november 15. 14:08 | ![]() | |
A modernebb készleteken csak az építés során elsinkófált panelvonalakat kell újrakarcolni. Általában vagy lecsiszolja őket az ember, ez az egyszerűbb, mert a sztirol bírja az ilyesmit. Ha puttyval kell javítani, az kicsit több törődést igényel panelkarcolás terén a paszta anyaga miatt. A régebbi, pozitív panelvonalas maketteket szokás teljesen újrakarcolni, vagy a sekély, határozatlan osztásokkal rendelkezőket, illetve ha feltűnően rossz helyen van a vonal, mint például roppant szomorú módon az AMK vadiúj Tomcatjén a légi üzemanyagbetöltő nyílása. Méret terén a már meglévő panelvonalakhoz kell alkalmazkodni, ezt többé-kevésbe a nyomáserősséggel lehet szabályozni, vagy a Tamiya méregdrága, ám szerintem a világ legjobb szettjével, amihez különböző szélességű szerszámok állnak rendelkezésre. Egyenes vonalakkal relatív egyszerűen meg lehet küzdeni hajlékony sablon, dymo-szalag, esetleg maszkolószalag segítségével, természetesen több menetben, nem egyszerre árkot ásva. Az íves vonalakat inkább karcolótűvel érdemes helyrehozni, ez több gyakorlatot igényel. Szerszámok terén nagy a választék a Tamiya volfram-karbid hegyű szépségétől a Trumpeter/Revell kínai biliacél ekevasáig minden van, de otthon is elkészíthetjük a sajátunkat. Szerintem a gyakorlaton és a kézügyességen több múlik, mint a szerszám minőségén és árán, de egy jó eszközzel hamarabb jön a sikerélmény. | |||||
laja | Adatlap | 665395 | 2019. november 15. 13:52 | ![]() | |
laja | Adatlap | 665394 | 2019. november 15. 13:09 | ![]() | |
Van még kérdésem ha nem untok még nagyon:-) Meg még biztos lesz vagy ezer:-) A panel karcolással kapcsolatban vannak kérdéseim. Mégpedig az hogy: a gyári panel vonalakat meg kell e karcolni, és ha igen miért, ha nem akkor miért nem, aki csinálja miért csinálja? Illetve nézegettem a szerszámokat a karcoláshoz, nagyon nem olcsó dolgok, és különböző méretben vannak. Gondolom a maketteken is a panel vonalak különböző méretben léteznek. Egy adott maketten minden vonal ugyanolyan méretű? Egy szerszám egy maketthez elég lenne? Vagy karcoló mérete az adott makett méretarányától függ? köszönöm | |||||
laja | Adatlap | 665387 | 2019. november 15. 09:58 | ![]() | |
Sziasztok! Autó építéssel, festéssel kapcsolatban kérdeznék az értőktől. Építés előtt, közben de mindenképpen alapozás előtt a kasznit 1500 papírral megfelelő megcsiszolni? Vagy valami mással? Mondjuk csiszoló szivaccsal vagy valamilyen más csiszoló izével? Finomabbal vagy durvábbal? Az alapozást meg kell csiszolni? ha igen, mivel? Köszönöm | |||||
pwss | Adatlap | 665369 | 2019. november 14. 18:15 | ![]() | |
A Humbrol, mióta Kinában gyártják, problémás A fehér cucc a matt lakkban, ritkábban kalcit (kalcit), többnyire silica vagy wax. Ez a matting agent (mattitó). Bár a lakk komponensei magukban átlátszóak, fénytörési mutatójuk eltér ettől fehér a lakk. A matt lakknál, ha nem tudjuk megfelelően elkeverni (mert eleve gagyi cucc, vagy beszáradt) nyugodtan lehet kukázni. Nem fog megtörténni a csoda, hogy a tejszerű rétegből, száradás során átlátszó lesz. Akril lakkok tökéletesen használhatóak ecsettel (Vallejo, AK, Mig) (de Gunze, Tamiya nem), csak gyakorlást igényel. Ráadásul nem mérgező. | |||||
rod666 | Adatlap | 665368 | 2019. november 14. 17:52 | ![]() | |
Szerintem próbáld ki a Vallejo lakkjait (a Model Colort, az avló ecsetelésre). Egy hibája van: a fényes lakkjuk nem igazán fényes, valahol a selyemfényű és a fényes között van. Ha tényleg fényes kell, akkor a zöld cimkés AK Gauzy-t használd. Ja, és megfelelően higítva a Model Color is fújható, ami nem utolsó szempont, ha hosszú távra is tervezel. | |||||
truth | Adatlap | 665364 | 2019. november 14. 15:53 | ![]() | |
A Humbrol, különösen a matt lakkja ecsetelve egy horror és majdnem mindig hagy fehér nyomot (lakkbenzinnel higítva is sokszor elöfordul mert kvázi mission impossible normálisan elkeverni amiatt a borzasztó csomosító miatt). Próbáld a Revell mattját ha mindenképp enamellel csinálnád, az kezes bárányabb. A Humbrol fényese és a Revell mattja elég jól kezelhetö pisztolyhoz is, bár ahhoz már akril inkább. | |||||
Aradebil | Adatlap | 665351 | 2019. november 14. 11:21 | ![]() | |
köszönöm a tippeket! Egyelőre Humbrol enamel mattot próbáltam ki egy kicsi felületen, de marha sűrű,majdnem kátrány állagú a cucc (felkeverve+rázva hosszú ideig), és picit fehéresre száradt...máshol azt olvastam hogy pont a további higitás segíthet a fehéredés elkerülésén :\ Elvileg a fehér cucc a lakk stabilizálásához szükséges talk | |||||
téglatesó | Adatlap | 665349 | 2019. november 14. 11:09 | ![]() | |
Szia! A Revell enamel lakkot (02) használom ecsettel 1/72 harcjárművekre (stukim nincs is) és tökéletesen műxik! Egy kisebb műanyag kupakba (ásványvizes, üdítős) szoktam kivenni egy keveset, lakkbenzinnel meghígítom -csak csínján, /kb. 1:1 max. 1:2 arányban/, ha túlhígítom, fehér foltok jelenhetnek meg itt-ott-, és úgy viszem fel a felületre: tökéletes krétamatt hatást lehet vele elérni, és nem is lesz vastag a réteg. Én elégedett vagyok vele. Humbrolom is van, azt még nem próbáltam. Egyelőre a Revellből van két tégely, az egy darabig elég lesz... Ha ecsettel lakkozol, mindenképp enamelt használj, az akrilok ecsethez nem igazán jók -tapasztalatom szerint (azokból csak az AK-t, meg a Revell akrilt használtam eddig), nálam a Revell enamel a befutó. | |||||
Zoli | Adatlap | 665348 | 2019. november 14. 10:43 | ![]() | |
Szia, Nekem bő 20 éve a Humbrol enamel lakk működött ecsetelve, a mostaniakat viszont nem merném ecsetelni... z | |||||
Aradebil | Adatlap | 665347 | 2019. november 14. 10:31 | ![]() | |
Sziasztok, van olyan lakk amit megfelelően higítva lehet ecsetelni kisebb, 1/72-es makettekre? Lehet enamel és akril is. Akrilból Vallejo használható ecsettel (pl. fényes lakk matrica alá) | |||||
Z63 | Adatlap | 665334 | 2019. november 13. 20:11 | ![]() | |
Szia! Általában, ami hígítja, azzal ki is moshatod, de pl. az etil-acetát szinte mindent visz, ezen kívül játszhat az észter és a nitro is. Próba a festékkel egy fémtálacskában! A pisztolyt át lehet ezekkel fújni, de áztatni, ne áztasd bennük, mert pl. a gumitömítéseket kinyírja és a pisztolyban se álljon soká a cucc. | |||||
gabcisoft | Adatlap | 665278 | 2019. november 12. 22:34 | ![]() | |
Sziasztok! Valaki meg tudná mondani, hogy Mr.Hobby Mr.Color Super Metallic Colors II SM-201 Super Fine Silver mivel hígítható a saját hígítóján kívül ? Illetve szórópisztolyból mivel lehet kimosni ? | |||||
Aradebil | Adatlap | 665273 | 2019. november 12. 20:38 | ![]() | |
Néhány hete merült fel a téma Deka festékekkel kapcsolatban, az alábbi már 6 éves blogposztban kicsit kivesézik a hobby boltban kapható festékeket, figurafestő szempontból: https://tmtmanufaktura.blog.hu/2013/03/17/olcso_husnak_hig_a | |||||
Freddy | Adatlap | 665204 | 2019. november 11. 10:46 | ![]() | |
Nekem pl tetszik az erős panelezés repülőkön, a koptatást viszont tényleg túlzásba szokták vinni, pláne 2. vh-s jőrműveken. | |||||
pmheros | Adatlap | 665191 | 2019. november 10. 23:06 | ![]() | |
pmheros | Adatlap | 665190 | 2019. november 10. 23:03 | ![]() | |
Némo | Adatlap | 665160 | 2019. november 10. 14:16 | ![]() | |
Sziasztok! Az Alclad 2 fém felületet adó festékeihez, létezik gyári lakk(fényes, matt)? | |||||
vlevi | Adatlap | 665148 | 2019. november 10. 10:45 | ![]() | |
Legyen fekete. Szerintem. en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Octavia | |||||
laja | Adatlap | 665130 | 2019. november 9. 21:10 | ![]() | |
Akkor egy fehér autóhoz fekete vagy szürke kiemelő illik? | |||||
vlevi | Adatlap | 665127 | 2019. november 9. 20:33 | ![]() | |
Autónál más a helyzet. Azok általában 1/24 méretarányban vannak, és a valóságban is van több mm hézag a lemezek között. | |||||
borisz | Adatlap | 665123 | 2019. november 9. 19:27 | ![]() | |
Én is inkább a visszafogottat részesítem előnyben, ming a "spanyolosat". Főleg azt tartom túlzásnak, amikor feketével végigfolyatnak repülőket, függetlenül az alapszínektől, aztán úgy néz ki, mint egy Excel táblázat. | |||||
laja | Adatlap | 665118 | 2019. november 9. 16:35 | ![]() | |
Civil vagy versenyautó esetében a látványosságra szavaznék. De az utolsó mondatod elgondolkodtató. igazat lehet | |||||
pmheros | Adatlap | 665117 | 2019. november 9. 16:17 | ![]() | |
Én azt a kérdést tenném fel magamnak, hogy látványosat, vagy hiteleset akarnék csinálni. Ha a látványosat akkor tónusban valami távolit az alaptól, ha hiteleset, akkor pedig a hadszíntér körülményeinek megfelelő szennyeződésre koncentrálnék. (Mondom ezt úgy, hogy nem mélyedtem el komolyabban a témában. Eddig még csak feketét használtam, agyon hígítva. Az erős panelezés szerintem rondább, mintha egyáltalán nem lenne panelezve) Üdv.: pmheros | |||||
laja | Adatlap | 665115 | 2019. november 9. 16:03 | ![]() | |
Panelkiemelésnél fehér alapon, fekete vagy szürke kiemelőt kell használni? Van a panelezésnek írott vagy íratlan szabálya? Pl a barna színű kiemelő mire jó? | |||||
pmheros | Adatlap | 665114 | 2019. november 9. 15:46 | ![]() | |
Ez már valódi termék meghatározás, köszönöm! Mindig nyitott vagyok az újdonságokra. (Bár az elnevezést még mindig nem tartom szerencsésnek). Üdv.: pmheros | |||||
Varjúbácsi | Adatlap | 665111 | 2019. november 9. 15:32 | ![]() | |
pmheros | Adatlap | 665110 | 2019. november 9. 14:58 | ![]() | |
Putty ? Úgy mint tömítő gitt? | |||||
mimoid | Adatlap | 665106 | 2019. november 9. 12:15 | ![]() | |
A Blu-Tak kicsit veszélyes, mert egyrészt meg tudja fogni a festéket, és azonkívül egy zsíros réteget képezhet amire aztán nehéz lehet festeni A fekete AK Modeling Putty, amit én használok maszkolásra is, a ráfújt festéket teljesen elnyeli. Csak át kell gyúrni, visszarakni a zacskójába, és újból fel lehet használni.. | |||||
laja | Adatlap | 665105 | 2019. november 9. 11:16 | ![]() | |
Köszi. Ez egyszer használatos cucc? Úgy értem ha egyszer festékes lesz akkor eldobandó vagy újra használható néhányszor? Mondjuk átgyúrva. | |||||
atika | Adatlap | 665102 | 2019. november 9. 10:56 | ![]() | |
Blu Tack - gyurmaragasztó | |||||
laja | Adatlap | 665101 | 2019. november 9. 10:52 | ![]() | |
Sziasztok! Van egy újabb oktalan kérdésem. Szintén YouTube videókon láttam hogy fújáskor a munkadarabok valami gyurma szerű rágógumira emlékeztető anyaggal vannak ráragasztva különböző dolgokra. Pl: az öntőkeret egy darabjára vagy festékes, hígítós, egyéb palackokra dobozokra,stb. Ezek a dolgokat fogják meg a fújás alatt. Mi az a gyurma szerű anyag? Nekem nagyon szimpatikus megoldás szívesen alkalmaznám ha tudnám mi az az anyag. Köszi | |||||
rod666 | Adatlap | 665070 | 2019. november 8. 08:20 | ![]() | |
Meg, hogy védje a matricát :) | |||||
laja | Adatlap | 665067 | 2019. november 7. 21:03 | ![]() | |
Azt tudtam hogy nem árt a maszkolót gyengíteni, néha meg is teszem, mert általában elfelejtem:-) De viszont azt nem tudtam hogy fényes festékre nem kell a matrica alá lakkozni. A matricázás utáni lakkozás meg egyértelmű nekem. Hát mindenesetre risztó látvány volt egy kaszni telibe ragasztó szalagozva. Köszönöm a válaszokat urak! | |||||
Varjúbácsi | Adatlap | 665057 | 2019. november 7. 13:07 | ![]() | |
Szia! Ha a karosszériát fényes festékkel fújta, ott nem szükségszerű a fényes lakk a matrica alá. Matricázás után viszont a későbbi munkák, és a felület homogenizálása miatt célszerű. | |||||
rod666 | Adatlap | 665055 | 2019. november 7. 08:24 | ![]() | |
Én is így csinálnám. Amúgy ha megfelelő volt a felület előkészítése, és a matricákat is lakkoztad, akkor elvileg nem szabadna bajnak történnie. És nem árt, ha a maszkolószalagot is meggyengíted. | |||||
laja | Adatlap | 665043 | 2019. november 6. 16:18 | ![]() | |
Hát én nagyon paráznék hogy valahol megtépi a maszkolás a matricázást. Mert az ember az egészet maszkoló szalaggal ragasztotta telibe. Te is így szoktad csinálni? | |||||
rod666 | Adatlap | 665042 | 2019. november 6. 16:11 | ![]() | |
Azért így csinálta, mert azok a részek (kédergumi, stb.) nem fényesek, mint a kasztni többi része. Nagy felületet egyszerűbb maszkolni. | |||||
laja | Adatlap | 665040 | 2019. november 6. 15:39 | ![]() | |
Sziasztok! Most néztem egy YouTube videót amelyben egy fickó egy rally autót épít. A kasznit lealapozta, megcsiszolta, lefújta színre majd felmatricázta és lelakkozta. De mind ezek után telibe maszkolta a kasznit hogy fekete részeket megfújhassa mint pl: szélvédő gumi, ajtónyitó, hűtőrács, A és B oszlop stb. Ebben mi az okosság? Miért nem fújta meg a feketét még a matricák és a lakkozás előtt? Lehet hogy azért hogy a fekete részek ne csillogjanak annyira a lakktól? De ha így van miért nem a feketét maszkolta? Lehet egyszerűbb lett volna. Mit gondoltok? Vagy hogy szoktátok csinálni az ilyesmit? Ja és nem láttam hogy a matricák alá fújt volna lakkot. Pedig én úgy tudom hogy ajánlatos a matrica alá lakkozni. Így van ez? | |||||
borisz | Adatlap | 664974 | 2019. november 4. 09:15 | ![]() | |
Zoli | Adatlap | 664961 | 2019. november 3. 20:02 | ![]() | |
borisz | Adatlap | 664960 | 2019. november 3. 19:58 | ![]() | |
Mármint rendes festéket közvetlenül a műanyagra, igaz? | |||||
Zoli | Adatlap | 664956 | 2019. november 3. 18:43 | ![]() | |
Én sima Gunze fényes feketét fújtam alapnak, nekem elég csillogó lett így is a fémszín. z | |||||
borisz | Adatlap | 664954 | 2019. november 3. 18:41 | ![]() | |
Fém színt festenék, alapozáshoz kellene tanács. Odáig stimmel, hogy fekete alapra. Na de konkrétan milyen rétegrendet érdemes tartani? Rá a meztelen műanyagra valamilyen fekete, lehetőleg fényes fekete festéket, és ha elég szép a felület mehet a fém? Esetleg alapozó, és aztán a fekete? 1000-es mr.Surfacer van itthon, az durva lesz, nem? Vagy az 1500-as fekete mr.Surfacer, és akkor rétegből is kevesebb van? | |||||
warbirds | Adatlap | 664520 | 2019. október 22. 14:39 | ![]() | |
Ez tényleg textilfesték, műanyagra semmiképpen nem lesz jó. De Van DEKA hobbyfesték is, amit jobbára decoupage technikában alkalmaznak. Inkább ecsettel lehet festeni, de több gyakorlat kell, mint a makettfestékekhez. Íme itt egy fórumtárs (apcyrobi) messzere, amihez a cikk tanulsága szerint DEKA festéket is használt: www.makettinfo.hu/upload/200811/0.0.jpg A cikk: www.makettinfo.hu/index.php Üdv, warbirds | |||||
romsitsa | Adatlap | 664508 | 2019. október 22. 10:11 | ![]() | |
Leginkább textil festésre alkalmas. Ha nagy felületet kell festeni, pl. alapot, akkor arra is jó lehet, hogy “tömeget” adjon a drágább festéknek. Figurához, finom munkához nem jól. Üdv Á | |||||
Freddy | Adatlap | 664507 | 2019. október 22. 10:06 | ![]() | |
,,De akkor mire lehet felhasználni?" Makettezésben leginkább semmire, esetleg ha olyan szín van benne, ami más színben nincs, vagy valami nagyon fejlett technikához, ahol pont ilyen tulajdonságú festék kell. | |||||
Israti71 | Adatlap | 664478 | 2019. október 21. 10:23 | ![]() | |
Üdv! De akkor mire lehet felhasználni? Eddig még nem fektettem bele komoly összegeket...ez a három a Zsibiről jött fillérekért,és ha esetleg mégsem jók semmire,akkor sem vesztettem szinte semmit. | |||||
Freddy | Adatlap | 664477 | 2019. október 21. 10:17 | ![]() | |
Nekem nem vált be, vastag, és nem jól fed. Szerintem maradj a Citadelnél. |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Valszeg a vallejo is frankó, de ezt nem ismerem. Ha a tamiya kiürül, az üvegpalackot akármire is lehet használni, pl a saját, művészolajfestékből és a fenti hígítóból kevert, ezeknél sokkal olcsóbb, de ugyanolyan jó keverékünket tarteni benne.