<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
barkmann82 | Adatlap | 666164 | 2019. december 3. 13:02 | ||
pwss | Adatlap | 666160 | 2019. december 3. 11:36 | ||
Működik a marketing:) Így lesz a 24e Ultrából, 60e-es Silverline. Ha már Silverline bőven jó a Solo 38-ért (2mm) A Dual action pisztolynál, pont az a lényeg, hogy megtanulja az ember a levegő- és a festék-mennyiséget szabályozni (a ravasszal). Kezdőknek határozottan ellenjavallt, akár tűhatároló és a FPC használata. Nem véletlen, hogy sokan még évek múlva csak két módon tudják használni a pisztoly. Teljesen zárt, vagy full nyitott ravasz. 0,15 és 0,2 eleve parasztvakítás, Japán gyártókat leszámítva, nem ismerek finommechanika gyárat ami egyáltalán tud század-pontossággal gyártani. Jóember persze megvesz, mert rá van írva. Bár fontos a technikai tartalom, de nem a pisztoly fest, hanem a kezed. Érdemes youtube-on nézni pár videót, hogy grafikusok bármilyen dzsunka pisztollyal mit festenek. A spórolt pénzt inkább költsd egy jobb kompira, vagy egy 3M-es félálarcra. | |||||
truth | Adatlap | 666159 | 2019. december 3. 11:17 | ||
Ha ennyit rááldozol egy percig se hezitálj (nekem ugyanez van és egyszerüen imádom). | |||||
barkmann82 | Adatlap | 666157 | 2019. december 3. 09:53 | ||
Kedves pmheros, vlevi, Nagyzo, truth, nagyon köszönöm a válaszokat! Megfogadom a tanácsaitokat és H&S lett a kiválasztott, Ultra Solo, viszont nagyon csábít az Evolution (a könnyebb tisztítás, a menetes tartály miatt), a Silverline (a tűhatároló csak +1000 Ft), a nyomásszabályzó és a 2 in 1 kiadás (0,15 és 0,4 mm). Tehát Harder & Steenbeck Evolution Silverline FPC 2in1: 58 990 Ft a modellfutar.hu-ról. Most még lebeszélhettek róla. :) | |||||
truth | Adatlap | 666150 | 2019. december 3. 07:57 | ||
Szintén 1:72 harckocsikat építek, szerintem is tökéletes választás a H&S. Kérdés mennyit tudsz rászánni, de a 2:1-gyel tutira nem futsz lyukra :) | |||||
Nagyzo | Adatlap | 666141 | 2019. december 2. 19:54 | ||
Szia, ahogy vlevi is írta, a H&S Ultra tökéletes, és nem csak kezdőknek. 24e körül van a solo, alkatrészutánpótlás frankó, nagyon könnyű tisztítani, vehetsz hozzá később tűt/düznit. Ha a drágább 2in1 verziót veszed, akkor utóbbi meg is van oldva. Nekem egy Infinity CR+ mellett ez van, és maximálisan elégedett vagyok vele. | |||||
vlevi | Adatlap | 666139 | 2019. december 2. 19:42 | ||
Nagyon high-end cuccot tényleg nem érdemes elsőre beszerezni, de a legolcsobbakat sem. A hitvány felületi megmunkálás nagyon lerontja pisztoly szoraskepet, a fújás egyenletességet. Nekem eddigi két legjobb stukkerem a tiz-egynehany èves Triplex, és a nemrég vásárolt h&s ultra 2in1. Van ebayrol aprópénzért vett kínai is, de nem érdemes elővenni, főleg a másik kettő mellett. | |||||
pmheros | Adatlap | 666133 | 2019. december 2. 16:37 | ||
A retusbaj topikban olvass vissza 5-6 oldalt, ott szoktak ajánlgatni is. Üdv.: pmheros | |||||
barkmann82 | Adatlap | 666131 | 2019. december 2. 15:53 | ||
Sziasztok, kezdőnek milyen szórópisztolyt ajánlotok? Wargame 1/72 járművekkel kezdenék. Végigolvastam ezt: www.makettinfo.hu/index.php de nem ajánl konkrét típusokat, csak azt, hogy elsőre ne szerezzünk be high end cuccot. OK, de akkor milyet vegyek? Segítségeteket előre is köszönöm! | |||||
medor | Adatlap | 666039 | 2019. november 30. 12:13 | ||
Köszi a gyors választ! | |||||
BBandika | Adatlap | 666037 | 2019. november 30. 12:07 | ||
Amennyiben esetleg mégis hígítanád én a Vallejo festékekhez való Thinner Mediumot ajánlanám hozzá! Vallejo Thinner Medium 70.524 www.modellfutar.hu/Vallejo-Model-Color-Thinner-Medium | |||||
BBandika | Adatlap | 666036 | 2019. november 30. 12:02 | ||
Szia! Mivel kis felületen használom őket én nem szoktam,de lakkoztam már velük 1/72-es Hurricane Mk. I-est is telibe,ott sem hígítottam.Nagyon fontos viszont a megfelelő felület előkészítés:portalanítás,zsírtalanítás;semmiféleképp NE vízzel (lassan párolog,vonzza a port),én LCD képernyő tisztító folyadékot (antisztatikus,nem vonzza a port,gyorsan szárad) és egy puha,nem szöszölő rongyot szoktam használni. Próbáld ki egy nem használt maketten vagy egy öntőkereten,hogy neked mi a megfelelő,de én nem szoktam hígítani. | |||||
blanesz | Adatlap | 666020 | 2019. november 30. 10:08 | ||
Üdv pmheros! Köszi! | |||||
pmheros | Adatlap | 666016 | 2019. november 30. 09:13 | ||
Két oldallal visszább röviden leírták milyen típusú festék: "Amúgy az AK Xtreme Metal is enamel, de nincs sok köze a Humbrol, MM enamelekhez. Az AK új, gyorsan száradó alkyd enamel. Ipari festék, és persze qvára mérgező"makettinfo.hu/forum/forszoveg.php
Én mindig a gyári hígítókat javaslom: ak-interactive.com/product/xtreme-cleaner/ | |||||
blanesz | Adatlap | 666012 | 2019. november 30. 08:13 | ||
Sziasztok! Lenne egy kérdésem: az AK Xtreme Metal festék mivel hígítható? Akril, vagy észter bázisú? Előre is köszönöm! Jó makettezést! | |||||
medor | Adatlap | 666011 | 2019. november 29. 21:39 | ||
BBandika | Adatlap | 665691 | 2019. november 21. 18:49 | ||
Szia! A Gabusch által ajánlott oldal is jó,én pedig ajánlok egy másikat is: www.modellfutar.hu/ Innen tudsz Magyar Postával is rendelni;én úgy szoktam,hogy "Postán maradó" csomagként rendelem a hozzánk legközelebbi postára,1 hétig tárolják és be tudsz menni érte személyesen amikor útba tudod ejteni. www.modellfutar.hu/Vallejo-Model-Color-Matt-Varnish www.modellfutar.hu/Vallejo-Model-Color-Gloss-Varnish | |||||
Gabusch | Adatlap | 665670 | 2019. november 20. 23:48 | ||
Tessék kérlek, ők forgalmaznak Vallejot. Egyszer rendeltem tőlük, pont Vallejot, abszolút korrektek voltak. makettek.hu | |||||
csosza | Adatlap | 665669 | 2019. november 20. 23:38 | ||
Köszi BBandika! Beszerzési lehetőség? Én egy borsodi faluban lakok, messze minden makettező "infrastrukturától" A posta is korlátozottan van nyitva. | |||||
BBandika | Adatlap | 665665 | 2019. november 20. 19:02 | ||
Szia! Esetleg tudnám ajánlani kipróbálásra a Vallejo lakkjait,én ezeket használom ecsettel és eddig semmi problémám nem volt velük;szépen takarnak vékony rétegben is,nem fehérednek. Fényes: 70.510 Gloss Varnish Matt:70.520 Matt Varnish | |||||
csosza | Adatlap | 665663 | 2019. november 20. 18:33 | ||
Kollégák! Az utóbbi időben megszívom a lakkozást. Revell 01 fényes és matt lakkom, valamint matt és fényes fehér festékem van. Ezen kívül Tamiya XF-2 és XF-86 festékem és lakkom van. Létezik-e módszer/ötlet, hogy melyiket, illetve milyen párost használjak, hogy ne pikkelyesedjen fel? Csak ecsettel dolgozom. köszönöm. roszapal@rosza.hu | |||||
Krucsa73 | Adatlap | 665466 | 2019. november 17. 10:21 | ||
Köszönöm az infot, már találtam is a modelfutárnál tömítőkészletet | |||||
mimoid | Adatlap | 665449 | 2019. november 17. 07:35 | ||
Lehet hogy hibás a tömítőgyűrű ( a kis fehér szilikongyűrű a düzni végén). Ezeket elég gyakran cserélni kell. Ha csak egész kissé is kissé megsérül, a szóró bugyborékol. | |||||
Krucsa73 | Adatlap | 665442 | 2019. november 16. 19:34 | ||
Sziasztok! Segítségeteket kérném mivel a H&S Ultra festékszóróm csak bugyborékol. Már szerte szét szedtem és alaposan kitakarítottam, ultrahangos tisztítóban is megjárattam és nincs javulás. A hiba olajos lakkozást követő takarítást követően jelentkezett. Előre is köszi segítő javaslatokat. | |||||
vlevi | Adatlap | 665415 | 2019. november 15. 20:41 | ||
Autónál tényleg így van, a panelvonal, eltérően az 1/72-es repülőktől, az tényleg egymástól határozottan elkülönülő paneleket takar, ami egy valódi autónál is, adott esetben sok-sok centi mély is lehet. Azt ajtó pl. 20 centi vastag egy mai autón, és ott a másik vége az a kocsi B oszlopa. Csomagtartó, motorházfedél az "csak" 4-5 centi mély, de azt se tudod eltúlozni a panelvonalak mélyítésével. | |||||
laja | Adatlap | 665414 | 2019. november 15. 19:59 | ||
Igen arról van szó! Valóban nagyon sokat magyaráz csak én nem értem hogy mit mond. Akkor érdemes lehet az 1:24-es autók esetében kimélyíteni a vonalakat. Vagy ez csak arra az adott készletre vonatkozik? Vagy ránézésre tudni kéne hogy szükséges e mélyíteni vagy nem? De végül is ha az igazi autókból indulunk ki (mi másból is indulnánk) akkor szerintem nincs túl mély panelvonal amíg át nem vágom az anyagot. | |||||
Nagyzo | Adatlap | 665409 | 2019. november 15. 18:35 | ||
ha a The Scalemodeling Channel nevű csatornáról van szó, akkor ő elég jól elmagyarázza, h miért csinálja. Ahogy írtam is, neki nem túl mélyek és határozottak a panelvonalak, és eléggé igaza van, mert az autókon határozottnak és mélynek kell lennie ezeknek. ráadásul az 1:24 méretarány esetében már nem csak jelzésértékűek lennének a maketten sem a lemezosztások. | |||||
Nagyzo | Adatlap | 665407 | 2019. november 15. 18:29 | ||
Azért írtam a szagtalan hígítót, mert azzal nem kell óvatoskodni, és egy kis palack elég egy életre. | |||||
laja | Adatlap | 665404 | 2019. november 15. 16:42 | ||
Én is erre gondoltam sajnos. Azért sajnos mert reméltem hogy van a dologban valami (törvényszerűség) de ezek szerint csak a saját tapasztalata alapján dolgozott. Egyébként gyárilag kevert Zero festékeket használt 1báron 0.2 düznivel ezért nem gondolom hogy a festék vastag lett volna. Esetleg vastagon fújta mert világos szürke alapra fújta a sötétzöld színt. | |||||
Gabusch | Adatlap | 665403 | 2019. november 15. 16:26 | ||
Csak egy tipp. Esetleg azért, mert olyan festéket használ, ami túlzottan vastag és ezért eltömné a panelvonalat, am esetleg azon a maketten túl sekély. | |||||
BBandika | Adatlap | 665402 | 2019. november 15. 16:20 | ||
Én is a Tamiyát használom.bár én az X20 Thinnerrel szoktam ecsetelni a felesleget fültisztító pálcikával,persze óvatosan,nehogy bántsa az alatta lévő réteget. | |||||
laja | Adatlap | 665399 | 2019. november 15. 14:42 | ||
Azért érdekel a panelkarcolás mert néztem egy videót melyben egy fickó ezt a készletet fújja. A kaszni tetejét megcsiszolta aztán kivágta motor fedelet, majd nekiesett az ajtó panel vonalakat karcolni. Nyilván nem pozitív panelvonalas volt és nem is ronthatta még el a vonalakat hogy újra kelljen karcolnia. De egyébként gyönyörű lett a fényezése és nem használt panelkiemelőt sem. Csak nem értem miért karcolta azonnal. | |||||
Nagyzo | Adatlap | 665398 | 2019. november 15. 14:15 | ||
Nekem tamiya van, teljesen meg vagyok vele elégedve. Olajfesték alapú, azaz akril rétegre illik alkalmazni. Szépen befolyik a panelvonalakba, a felesleget pedig szagtalan hígítóval el lehet tüntetni, pl az Abteilung termékével. Nekem bevált. Valszeg a vallejo is frankó, de ezt nem ismerem. Ha a tamiya kiürül, az üvegpalackot akármire is lehet használni, pl a saját, művészolajfestékből és a fenti hígítóból kevert, ezeknél sokkal olcsóbb, de ugyanolyan jó keverékünket tarteni benne. | |||||
Nagyzo | Adatlap | 665397 | 2019. november 15. 14:08 | ||
A modernebb készleteken csak az építés során elsinkófált panelvonalakat kell újrakarcolni. Általában vagy lecsiszolja őket az ember, ez az egyszerűbb, mert a sztirol bírja az ilyesmit. Ha puttyval kell javítani, az kicsit több törődést igényel panelkarcolás terén a paszta anyaga miatt. A régebbi, pozitív panelvonalas maketteket szokás teljesen újrakarcolni, vagy a sekély, határozatlan osztásokkal rendelkezőket, illetve ha feltűnően rossz helyen van a vonal, mint például roppant szomorú módon az AMK vadiúj Tomcatjén a légi üzemanyagbetöltő nyílása. Méret terén a már meglévő panelvonalakhoz kell alkalmazkodni, ezt többé-kevésbe a nyomáserősséggel lehet szabályozni, vagy a Tamiya méregdrága, ám szerintem a világ legjobb szettjével, amihez különböző szélességű szerszámok állnak rendelkezésre. Egyenes vonalakkal relatív egyszerűen meg lehet küzdeni hajlékony sablon, dymo-szalag, esetleg maszkolószalag segítségével, természetesen több menetben, nem egyszerre árkot ásva. Az íves vonalakat inkább karcolótűvel érdemes helyrehozni, ez több gyakorlatot igényel. Szerszámok terén nagy a választék a Tamiya volfram-karbid hegyű szépségétől a Trumpeter/Revell kínai biliacél ekevasáig minden van, de otthon is elkészíthetjük a sajátunkat. Szerintem a gyakorlaton és a kézügyességen több múlik, mint a szerszám minőségén és árán, de egy jó eszközzel hamarabb jön a sikerélmény. | |||||
laja | Adatlap | 665395 | 2019. november 15. 13:52 | ||
laja | Adatlap | 665394 | 2019. november 15. 13:09 | ||
Van még kérdésem ha nem untok még nagyon:-) Meg még biztos lesz vagy ezer:-) A panel karcolással kapcsolatban vannak kérdéseim. Mégpedig az hogy: a gyári panel vonalakat meg kell e karcolni, és ha igen miért, ha nem akkor miért nem, aki csinálja miért csinálja? Illetve nézegettem a szerszámokat a karcoláshoz, nagyon nem olcsó dolgok, és különböző méretben vannak. Gondolom a maketteken is a panel vonalak különböző méretben léteznek. Egy adott maketten minden vonal ugyanolyan méretű? Egy szerszám egy maketthez elég lenne? Vagy karcoló mérete az adott makett méretarányától függ? köszönöm | |||||
laja | Adatlap | 665387 | 2019. november 15. 09:58 | ||
Sziasztok! Autó építéssel, festéssel kapcsolatban kérdeznék az értőktől. Építés előtt, közben de mindenképpen alapozás előtt a kasznit 1500 papírral megfelelő megcsiszolni? Vagy valami mással? Mondjuk csiszoló szivaccsal vagy valamilyen más csiszoló izével? Finomabbal vagy durvábbal? Az alapozást meg kell csiszolni? ha igen, mivel? Köszönöm | |||||
pwss | Adatlap | 665369 | 2019. november 14. 18:15 | ||
A Humbrol, mióta Kinában gyártják, problémás A fehér cucc a matt lakkban, ritkábban kalcit (kalcit), többnyire silica vagy wax. Ez a matting agent (mattitó). Bár a lakk komponensei magukban átlátszóak, fénytörési mutatójuk eltér ettől fehér a lakk. A matt lakknál, ha nem tudjuk megfelelően elkeverni (mert eleve gagyi cucc, vagy beszáradt) nyugodtan lehet kukázni. Nem fog megtörténni a csoda, hogy a tejszerű rétegből, száradás során átlátszó lesz. Akril lakkok tökéletesen használhatóak ecsettel (Vallejo, AK, Mig) (de Gunze, Tamiya nem), csak gyakorlást igényel. Ráadásul nem mérgező. | |||||
rod666 | Adatlap | 665368 | 2019. november 14. 17:52 | ||
Szerintem próbáld ki a Vallejo lakkjait (a Model Colort, az avló ecsetelésre). Egy hibája van: a fényes lakkjuk nem igazán fényes, valahol a selyemfényű és a fényes között van. Ha tényleg fényes kell, akkor a zöld cimkés AK Gauzy-t használd. Ja, és megfelelően higítva a Model Color is fújható, ami nem utolsó szempont, ha hosszú távra is tervezel. | |||||
truth | Adatlap | 665364 | 2019. november 14. 15:53 | ||
A Humbrol, különösen a matt lakkja ecsetelve egy horror és majdnem mindig hagy fehér nyomot (lakkbenzinnel higítva is sokszor elöfordul mert kvázi mission impossible normálisan elkeverni amiatt a borzasztó csomosító miatt). Próbáld a Revell mattját ha mindenképp enamellel csinálnád, az kezes bárányabb. A Humbrol fényese és a Revell mattja elég jól kezelhetö pisztolyhoz is, bár ahhoz már akril inkább. | |||||
Aradebil | Adatlap | 665351 | 2019. november 14. 11:21 | ||
köszönöm a tippeket! Egyelőre Humbrol enamel mattot próbáltam ki egy kicsi felületen, de marha sűrű,majdnem kátrány állagú a cucc (felkeverve+rázva hosszú ideig), és picit fehéresre száradt...máshol azt olvastam hogy pont a további higitás segíthet a fehéredés elkerülésén :\ Elvileg a fehér cucc a lakk stabilizálásához szükséges talk | |||||
téglatesó | Adatlap | 665349 | 2019. november 14. 11:09 | ||
Szia! A Revell enamel lakkot (02) használom ecsettel 1/72 harcjárművekre (stukim nincs is) és tökéletesen műxik! Egy kisebb műanyag kupakba (ásványvizes, üdítős) szoktam kivenni egy keveset, lakkbenzinnel meghígítom -csak csínján, /kb. 1:1 max. 1:2 arányban/, ha túlhígítom, fehér foltok jelenhetnek meg itt-ott-, és úgy viszem fel a felületre: tökéletes krétamatt hatást lehet vele elérni, és nem is lesz vastag a réteg. Én elégedett vagyok vele. Humbrolom is van, azt még nem próbáltam. Egyelőre a Revellből van két tégely, az egy darabig elég lesz... Ha ecsettel lakkozol, mindenképp enamelt használj, az akrilok ecsethez nem igazán jók -tapasztalatom szerint (azokból csak az AK-t, meg a Revell akrilt használtam eddig), nálam a Revell enamel a befutó. | |||||
Zoli | Adatlap | 665348 | 2019. november 14. 10:43 | ||
Szia, Nekem bő 20 éve a Humbrol enamel lakk működött ecsetelve, a mostaniakat viszont nem merném ecsetelni... z | |||||
Aradebil | Adatlap | 665347 | 2019. november 14. 10:31 | ||
Sziasztok, van olyan lakk amit megfelelően higítva lehet ecsetelni kisebb, 1/72-es makettekre? Lehet enamel és akril is. Akrilból Vallejo használható ecsettel (pl. fényes lakk matrica alá) | |||||
Z63 | Adatlap | 665334 | 2019. november 13. 20:11 | ||
Szia! Általában, ami hígítja, azzal ki is moshatod, de pl. az etil-acetát szinte mindent visz, ezen kívül játszhat az észter és a nitro is. Próba a festékkel egy fémtálacskában! A pisztolyt át lehet ezekkel fújni, de áztatni, ne áztasd bennük, mert pl. a gumitömítéseket kinyírja és a pisztolyban se álljon soká a cucc. | |||||
gabcisoft | Adatlap | 665278 | 2019. november 12. 22:34 | ||
Sziasztok! Valaki meg tudná mondani, hogy Mr.Hobby Mr.Color Super Metallic Colors II SM-201 Super Fine Silver mivel hígítható a saját hígítóján kívül ? Illetve szórópisztolyból mivel lehet kimosni ? | |||||
Aradebil | Adatlap | 665273 | 2019. november 12. 20:38 | ||
Néhány hete merült fel a téma Deka festékekkel kapcsolatban, az alábbi már 6 éves blogposztban kicsit kivesézik a hobby boltban kapható festékeket, figurafestő szempontból: https://tmtmanufaktura.blog.hu/2013/03/17/olcso_husnak_hig_a | |||||
Freddy | Adatlap | 665204 | 2019. november 11. 10:46 | ||
Nekem pl tetszik az erős panelezés repülőkön, a koptatást viszont tényleg túlzásba szokták vinni, pláne 2. vh-s jőrműveken. | |||||
pmheros | Adatlap | 665191 | 2019. november 10. 23:06 | ||
pmheros | Adatlap | 665190 | 2019. november 10. 23:03 | ||
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
A nyomásszabályzón és a 2in1-on hezitáltam, mert fogalmam sincs, hogy szükségem van-e rá? De akár később is megvehetem kiegészítőként. A tűhatárolót akkor egyelőre nem fogom használni. Köszi, hogy említetted a 3M-es félálarcot, lehet, hogy egy festőkabinra is szükségem lesz...