<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Spangli | Adatlap | 680381 | 2020. december 24. 12:12 | ||
halaci | Adatlap | 680380 | 2020. december 24. 11:26 | ||
Nem pont panelezés, hanem inkább kevert Panel Liner + pigment + Zippo koszolás, de úgy néz ki, az X22 lakkozott felületre nyugodtan rá lehet menni vele. (OFF: bárcsak minden yt videó ilyen alapossággal készülne, feltüntetve a higítási, nyomás és tű értékeket...) www.youtube.com/watch | |||||
halaci | Adatlap | 680088 | 2020. december 13. 23:26 | ||
Most gyorsan rákerestem és az tűnt fel, hogy ezt főleg gunpla építők használják, márpedig ott sokszor nincs is festve a robot, hanem anyagában színezett. Szóval nem tudom, mennyire esik neki a zippo egy alatta lévő festékrétegnek, de majd teszek vele a egy próbát. | |||||
halaci | Adatlap | 680087 | 2020. december 13. 23:18 | ||
igen, ezt én is láttam, de még én sem próbáltam. Árban nagyon jó lenne, gyakorlatilag a festékbolti lakkbenzin árszintje körül van. | |||||
Lucky13 | Adatlap | 680082 | 2020. december 13. 21:47 | ||
Külföldi fórumokon sokat látom, hogy olajfestékekhez sokan Zippo öngyújtó folyadékot ("benzin") használnak. Állítólag a legjobb, de nem próbáltam még... | |||||
Lucky13 | Adatlap | 680081 | 2020. december 13. 21:44 | ||
Isopropyl alkohol | |||||
bagdady | Adatlap | 680080 | 2020. december 13. 21:40 | ||
köszönöm mindenkinek én megkaptam a választ a kérdéseimre ,esetleg még ha valaki megmondaná mi az az IPA | |||||
halaci | Adatlap | 680063 | 2020. december 13. 17:15 | ||
A vizes akrilokat a sparos Emese oldja vissza a legjobban a tapasztaltom szerint. Az alkoholos akrilokat és lacquereket alapból IPA-val mosom ki a pisztolyból és a végén egy nagyon pici rózsaszín kupakos Tamiya Airbrush cleanert fújok át rajta. lakkbenzin témához: némi keresgélés után úgy látom, hogy a leghasználhatóbb köztes megoldás a művészellátós lakkbenzin. Ez adalék nélküli, 100% lakkbenzin, árban pedig közelebb van a háztartási boltos változathoz. (Bár így is jóval drágább, de egy liter elég sokáig eltart.) muveszellato-bolt.hu/lakkbenzin-pannoncolor-aromas-oldoszer | |||||
Bandika | Adatlap | 680061 | 2020. december 13. 16:59 | ||
Mosogatni IPA-val, vagy acetonmentes körömlakklemosóval szoktam, az utóbbi egész jól kiszedi az akrilokat a pisztolyból. Kimondottan ecsetmosásra (enamelhez) teljesen jó a 700 ft-os háztartási lakkbenzin. Most nézem, hogy filterezéshez a supralux H-300 még talán használható. Sajnos a H-100 hígítót már évek óta elvesztettük, van benne butanol (alkohol). | |||||
bagdady | Adatlap | 680055 | 2020. december 13. 16:04 | ||
igen én is ezt az elvet vallom,de lehet kapni direkt ecset mosó hígítót,erre akartam utalni hogy ez mennyire javallott? | |||||
Bandika | Adatlap | 680054 | 2020. december 13. 15:37 | ||
makettre: a felhasznált makett festékhez való gyári hígító mosogatni: bármi, ami oldja az adott festéket | |||||
bagdady | Adatlap | 680050 | 2020. december 13. 14:38 | ||
de a kifejezetten ecset mosó cucc vagy csak valami agresszív higitó a jó? | |||||
Bandika | Adatlap | 680049 | 2020. december 13. 14:05 | ||
Figyelni kell nagyon mit veszel. "háztartási lakkbenzin"-ben 20% alkohol is lehet. www.haztartasi-bolt.hu/akcios-termekek/festekek/lakkbenzin-0-9-l-erd%C5%91k%C3%A9mia Csak a sima "lakkbenzin"-re írja hogy 100% whitespirit. De én úgy vagyok vele, inkább kifizetem a "gyári" hígítót, minthogy szívás legyen belőle. Eszközök tisztításához tökéletes a festékboltos cucc. | |||||
bagdady | Adatlap | 680048 | 2020. december 13. 13:57 | ||
ha már oldószerek, mit ajánlatok ecset tisztításra, pisztoly tisztításra etc nyilván nem a drága gyári cuccokra gondolok | |||||
Gabusch | Adatlap | 680047 | 2020. december 13. 13:49 | ||
Szerintem az a normál, autóba való benzin. És olvastam már olyan fejtegetést is, hogy az is egy állatság, mert mivel alkalmasint növeli a fogyasztást, nyilván a káros anyagok kibocsátását is. Persze, ettől még lehet, hogy vonatkoztatják a lakkbenzinre is, amennyi eszük ezeknek látszólag van. | |||||
Bandika | Adatlap | 680038 | 2020. december 13. 11:58 | ||
Nem vagyok a téma szakértője, de tudtommal EU irányelvek miatt (környezetvédelem?) kevernek alkoholt a lakkbenzinbe. | |||||
Sokol | Adatlap | 680032 | 2020. december 13. 11:15 | ||
Celli-lakkbenzinből is kettő fut egyszerre ugyan így! A xx/200 50/200 jelölésűekben mind van metil-acetát! A tiszta lakkbenzint vegyétek meg. A Tikkurila is gyárt 4 fajta spiritet, bár ott csak a szárítóanyagokkal kell vigyázni. | |||||
halaci | Adatlap | 680019 | 2020. december 12. 19:20 | ||
Köszi, én is ezt kerestem, de nekem ezt a lapot dobta ki a képnél. Ráadásul úgy tűnik, már az erdőkémia honlapján is csak a higítós változat szerepel, mikori beszerzés ez? | |||||
Z63 | Adatlap | 680017 | 2020. december 12. 17:25 | ||
halaci | Adatlap | 679991 | 2020. december 11. 20:09 | ||
Ha erre gondoltál, akkor a biztonsági adatlapja szerint sajnos ez is tartalmazHAT IPA-t, akár 12%-ot is. Ha szerencsés "csapolást" fogsz ki, akkor viszont valóban nincs benne semennyi. piktor.hu/images/bigmac_dok/17TER00830_1.pdf A sárga Mr leveling Thinner valóban aduász, AK Real Colort, Tamiya akrilt és laquert, Gunze H és C sorozatot, Gunze Surfacert egyaránt kiszolgál, sőt a múltkor szó volt a Hataka lacquerekről, azokat is. | |||||
Z63 | Adatlap | 679989 | 2020. december 11. 19:38 | ||
Azért van kivétel is! Az Erdőkémia által gyártott lakkbenzin az 100%-os, eddig nem bántotta a normális akrilfestékeket, lakkokat. Az új Ammo, AK, Vallejo festékekről nem tudok nyilatkozni. Általában, ha lakkbenzint írnak rá, akkor tiszta, ha lakkbenzin hígító, akkor van benne egy pár százalék agresszív anyag, ami garantáltan lekapja a festéket. A másik csoda a Gunze Mr. Color büdös hígítója. Az viszi a vizes Gunze, vagy Tamiya akrilokat is, sőt jobban terülnek, jobban tapadnak, mondhatni, "kellősebbek". Tökéletes az összes enamel festékhez is. Viszont a sima Gunze vizes akril hígítója nem jó máshoz! | |||||
truth | Adatlap | 679988 | 2020. december 11. 19:18 | ||
Valószínű hogy ezek az anyagok analitikai vagy gyártástechnológiai maradékok. Konkrétan az acetonnál és az IPÁ-nál nem tudom, de gyógyszergyári tapasztalatból erősen gondolom :) | |||||
Némo | Adatlap | 679987 | 2020. december 11. 19:07 | ||
Én azon lepődtem meg, mikor egy vegyi üzemben dolgoztam, és kezembe kerültek a használt vegyi anyagok adatlapjai, hogy az aceton biztosági adatlapja szetint, tartalmaz isopropil alkoholt, és az isopropil alkohol, biztonsági adatlaja szerint tartalmaz acetont... :) | |||||
truth | Adatlap | 679983 | 2020. december 11. 18:38 | ||
Igen, most látom én is. Muszáj lesz többet gyakorolnom ezt a csúnya olvasást :) Egyszerűen meglepődtem azon hogy két teljesen ellentétes alapú oldószert kevernek. | |||||
Némo | Adatlap | 679982 | 2020. december 11. 17:48 | ||
Szerintem nem az írta hogy "keverek", hanem azt hogy "kevernek". | |||||
Vadász | Adatlap | 679981 | 2020. december 11. 17:30 | ||
Azért nagyon hiányzik a jó öreg Öveges prof. | |||||
truth | Adatlap | 679978 | 2020. december 11. 16:49 | ||
Megkérdezhetem miért kevered az izopropil alkoholt a lakkbenzinnel? Az alkohol az akrilt, a lakkbenzin az olajat és az enamelt oldja, így nem csoda hogy megkezdi az alatta lévő lakkréteget. Szerinem a két oldószert nem szabad keverni egymással, nem is látom hogy milyen előnye lenne. Akrilt izopropanollal, enamelt/olajfestéket lakkbenzinnel kell higítani. A különböző alapú festékek és higítók keverése szerintem abszolút nem működik. | |||||
Bandika | Adatlap | 679966 | 2020. december 11. 10:28 | ||
Amióta izopropil alkoholt kevernek a háztartási lakkbenzinbe (5-10%) azóta alkalmatlanná vált makettezési célokra. Nem lehet vele "bemosni", mert az akril és olaj festékkel (enamel) festett felületet egyaránt oldja. Csak ezek a művész cuccok és a kimondottan bemosáshoz készült folyadékok működnek manapság. Ezt el kell fogadni. artwebshop.hu/pannoncolor-lakkbenzin-white-spirit ak-interactive.com/product/thinner-para-lavados-75ml/ | |||||
Nagyzo | Adatlap | 679964 | 2020. december 11. 09:47 | ||
A keretek lemosása maximum az alapozó tapadását segíti az esetleges formaleválasztó segédanyagok használata esetén a fröccsöntés során. Az a lényeg, hogy a panelező folyadék alá mindig kell fényes lakk, mert a matt festék szépen felveszi a folyadékot, mint egy szivacs, és ezért nem tudod visszatörölni rendesen. A visszatörléshez, főleg ha valaki még tapasztalatlan e téren, mindenképpen valamelyik makettfestékgyártó direkt erre a célra való nem agresszív hígítóját ("odourless" általában) alkalmaznám. Kísérletezhetsz lakkbenzinnel, de van, amelyik tönkre fogja tenni a munkádat. Sokan jönnek, hogy egy litert kapsz öccázé', a márkás meg drága, de az első szétolvasztott makettnél rögtön átgondolja az ember. Tapasztalatból mondom, mert anno én is becumiztam ezt a lakkbenzint, és nem volt jó érzés... | |||||
halaci | Adatlap | 679950 | 2020. december 10. 23:23 | ||
a lakk alatti rétegre elvileg csak akkor hathat bármi, ha a lakk nem fed jól. Ez viszont független attól, hogy az alatta lévő réteg mennyire tapadt meg. Én is azt gyanítom, hogy a lakkozás nem tökéletes. Nem véletlenül hangsúlyozzák mindenhol, hogy egyenletes pisztolymozgással, több vékonyabb rétegben kell felvinni. Akkor a legkisebb az esélye annak, hogy maradnak porózus felületű részek, ami szemmel nem látható, de a higító be tud szivárogni a kapillárisokon a lakk alá. | |||||
bagdady | Adatlap | 679938 | 2020. december 10. 17:58 | ||
esetleg az baj lehet hogy nem mosom le mosószeres vízzel a kereteket? ,bár ez még sosem volt kérdés nekem,de lehet hogy ezt is kipróbálom | |||||
bagdady | Adatlap | 679937 | 2020. december 10. 17:56 | ||
na ez jó tipp igy is kipróbálom | |||||
bagdady | Adatlap | 679936 | 2020. december 10. 17:55 | ||
igen a tamiya panel liner az érdekes ,szinte semmivel nem tudom visszamosni,láttam ugyan videót hogy a zippó benzin megfelelő de én ezt még nem mertem kipróbálni,egyébként én is nagy cégek festékek és higitóját használom | |||||
truth | Adatlap | 679930 | 2020. december 10. 10:50 | ||
én mindig Tamiya X35 fényes akrillal szoktam lezárni az alapfestést. Kb. 2 napot szoktam várni és utána bö tocsogós lakkbenzinnel (sima OBIs) rá lehet menni enamellel vagy olajfestékkel, panelezni, visszamosni, koszolni nekem még soha semmi gondot nem okozott a lakkal. érdekes amit írtál, ennyiböl én nem látom hol lehetett a gond. Nem túl híg a lakk esetleg? Talán még az olajfestékkel lehet a gond, bár ahhoz nem igazán értek hogy miben különbözhetnek. | |||||
Varjúbácsi | Adatlap | 679920 | 2020. december 9. 22:09 | ||
Szia! A koszoláshoz mindig fényes lakkot fújok a festésre, mert a matt, és félfényes felület apró kis rücskeibe megragad a koszoló festék. | |||||
halaci | Adatlap | 679914 | 2020. december 9. 20:15 | ||
Bocs, most nézem, hogy a "lemosta a higító" lehet, hogy egy külön kérdés volt, nem a koszoláshoz kapcsolódott. Milyen akrilt, milyen lakkot milyen higító? | |||||
halaci | Adatlap | 679913 | 2020. december 9. 20:10 | ||
Olajfestéket, illetve az enamel bemosókat általában lakkbenzinnel (white spirit) szoktak visszaszedni. Viszont ahogy azt itt is írták nem is olyan rég, a festékboltos lakkbenzin és a makettezéshez használt nem (vagy nem mindig) azonos, a bolti jellemzően sokkal aggresszívebb. Érdemes lenne valamelyik makettező cég kifejezetten koszoláshoz ajánlott White spiritjét kipróbálni. A "beragadás" már nálam is előfordult, a Tamiya panel linerével MATT felületen. Csak azzal és csak matt felületen, de pl. az AK különböző koszolóit mattról is könnyedén vissza lehetett szedni. Fényes vagy legalább szatén felületről mindegyik gond nélkül visszajött. | |||||
bagdady | Adatlap | 679908 | 2020. december 9. 17:17 | ||
üdv mindenkinek egy kis szakmai segítséget kérnék amikor a neten nézem a különböző koszolási technikákat,olajfestékkel és annak hígítós visszamosásával mindig gyönyörűen vissza tudják ecsetelni a felesleges kosz hatást és az elvárt felületet kapják,nos én már rengetegszer jártam úgy hogy egyrészt olyan lett a harcjármű felülete mintha bele sült volna a koszoló szin és azt már semmi nem vitte le,vagy a másik hogy az akrilt 1 hét száradás után úgy lemosta a hígító mintha körömlakk lemosó lett volna,még ha lakkoztam akkor is,mi lehet ennek az oka? | |||||
BBandika | Adatlap | 679636 | 2020. december 1. 17:51 | ||
Igen bocs,az X-20-ra gondoltam. Nagyzo: Nekem működik,bár én nem áztatom el az egész makettet,ahogy néhány videóban láttam;tényleg csak befuttatom a panelvonalakat,mivel én nem szeretem a "full koszos " gépeket. Én úgy csinálom,hogy fényes lakkréteg,matrica,még egy lakkréteg,hogy védje a matricát,Panel Liner,selyem vagy matt lakk. Egy ötlet volt,nekem bevált,ennyi. | |||||
Nagyzo | Adatlap | 679622 | 2020. december 1. 14:20 | ||
Egen, az X-20A legfeljebb az akrilfestéket szedi fel alaposan. De az biztos, hogy a Panel linert nem bántja... Pedig pont az a cél, hogy bántsa (visszaszedje a felesleget), a festéket pedig békén hagyja. | |||||
halaci | Adatlap | 679621 | 2020. december 1. 13:24 | ||
biztos vagy az X-20A-ban? Csak azért, mert a panel liner enamel, az X-20A meg alkoholos akrilokhoz van. A tamiya enamel higítója az X-20 (A nélkül), azért kérdezem. | |||||
BBandika | Adatlap | 679600 | 2020. november 30. 19:39 | ||
Szia! Én a Tamiya X-20A thinnerjét használom a felesleg eltávolításához;remekül bevált és nem bántják egymást mivel egy "családból" származnak.:))) | |||||
Attila91 | Adatlap | 679554 | 2020. november 29. 22:03 | ||
Nagyzo | Adatlap | 679553 | 2020. november 29. 21:38 | ||
Használni lehet önmagában, de a visszatörléshez kelleni fog valami nem agresszív hígító. Én kísérleteztem lakkbenzinnel, de kettőből kettő a műanyagot is felmarta a festék alatt. Úgyhogy vettem jó drágán Abteilung szagtalan hígítót, azzal semmi gond. Remélem, senki sem fog megkövezni. :-D | |||||
Attila91 | Adatlap | 679550 | 2020. november 29. 21:17 | ||
Üdv! Szeretném kipróbálni a Tamiya Panel Liner-t viszont még nem sokat tudok róla. Kell hozzá valami még vagy önmagában használható? Revell és humbrol akril festékeket használok. | |||||
halaci | Adatlap | 679465 | 2020. november 26. 22:36 | ||
Köszönöm, majd ha megjön, beszámolok róla, hogy vált be! | |||||
Muzzy | Adatlap | 679464 | 2020. november 26. 22:34 | ||
Szia Halaci! Nekem is van szakállam, bajuszom, nekem nem okoz gondot, legfeljebb kicsit szorosabbra húzod. Nemrég szereztem be egy ilyen maszkot én is, meg vagyok elégedve vele, ha festés után leveszem, csodálozom, hogy miért olyan hígítószagos a szoba, mert fújás közben nem éreztem :) Jó, nekem is volt, hogy enyhén éreztem a higitót, de összehasonlíthatatlanul enyhébben, na meg egy gyors maszkigazítás rendbe tette a dolgot. Szóval ajánlom mindenkinek, (sajnos nincs érdekeltségem az üzletben :) Muzzy | |||||
halaci | Adatlap | 679462 | 2020. november 26. 21:53 | ||
LOL, köszönöm, ilyen a formám, hogy két napnyi keresgélés alatt sem dobta fel ezt a linket. Mindegy, közben már megrendeltem, elvileg pár nap múlva ide is ér. Aztán majd kiderül, hogy jön ki a szakállammal... | |||||
Gabikabácsi | Adatlap | 679451 | 2020. november 26. 17:55 | ||
Szervusz! Ez budapesti üzlet, én most szeptemberben vettem 3M félálarcot, ABEK1 szűrővel, de van ilyen is: vedofelszerelesek.hu/ Üdv! HPG | |||||
halaci | Adatlap | 679446 | 2020. november 26. 12:19 | ||
Köszönöm, közben keresgéltem a neten, ahogy nézem olyan cég, amelyik ténylegesen árulja is ezeket a cuccokat (és nem csak valaki másnak a raktárából, jól-rosszul vezetett webshop raktárkészlettel hirdeti), nem túl sok van. Olyan meg, akinél boltba bemenve meg lehetne venni, még kevesebb. Ráadásul el is bizonytalanítottál, mert szakáll-bajusz is van, nem fogok megválni tőlük... |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Kb. 15 éve csak és kizárólag Zippo-benzint használok a szintetikus festékekhez, nekem tökéletesen bevált. Festéshez, befolyatáshoz, visszamosáshoz.