<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66. |
gaunt1 | Adatlap | 687669 | 2021. augusztus 9. 22:19 | ![]() | |||||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 687656 | 2021. augusztus 9. 16:24 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Köszi páncélos, köszi gaunt! Ha az általam építeni szándékozott jármű az 1968-as Duna hadműveletben részt vett T-55-ös, akkor az ott benne található lőszerek vajon milyenek voltak? Mellékelem a képet az útmutatóból. Eszerint a lőszerek rézhüvelyesek és szürke, illetve zöldesszürke a fejrészük. De sajnos csak három típusnak mutatják a festését, kettőnek nem. (A jobb felső hegyes végű és a bal alsó űrméret alatti.) Bár a színes sávokat sem mutatják rajtuk, pedig annak is lennie kellene tudtommal. Minden lőszer rézhüvelyes volt, vagy volt acél is a magyar kocsikban? Milyen színűek voltak a lőszerek fejrészei? Egyszerűen sehol sem találok fotókat az egyes típusokról, pedig még oroszul is keresgéltem a neten. Vajon éles lőszert vittek a kocsik? (A fejrész színezése miatt érdekes.) Egy ilyen magyar járműben lehetett már űrméret alatti páncéltörő, szárny-stabilizált lőszer? Mi lenne egy reális összeállítás egy ilyen, a hadműveletben bevetett T-55-öshöz? | |||||||||||||||||||||||||
gaunt1 | Adatlap | 687579 | 2021. augusztus 6. 11:59 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Csak egy kis érdekesség, itt egy T-64 indítása látható. Üzemanyag szivattyú be, MZN (olajnyomás), és csak azután indít. És az is látszik a műszereken, hogy már előmelegítette a motort. www.youtube.com/watch | |||||||||||||||||||||||||
páncélos | Adatlap | 687578 | 2021. augusztus 6. 11:27 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Előmelegítő motor. Motor indítás előtt (tél +5 fok alatt) előmelegítő használata kötelező! A harckocsi, ellentétben a személy-gépkocsikkal úgy indítható, hogy először olajnyomást kell létesíteni, télen elő kell melegíteni. Leállításnál le kell hűteni (ezért alapfokon járatni kell) le kell szívatni az olajat, majd leállíthatod. | |||||||||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 687572 | 2021. augusztus 6. 09:57 | ![]() | |||||||||||||||||||||
juge, gaunt - köszönöm újfent. Ennél megvan a szín a fotókról, itt csak a puszta kíváncsiság hajt csak, hogy ezt az eszközt is megismerjem. Mi ez és mit csinál? btvt.info/6photos/54b/i5.jpg Remélem hamarosan be tudok mutatni pár fotót a mi készül éppen rovatban :) | |||||||||||||||||||||||||
juge75 | Adatlap | 687540 | 2021. augusztus 5. 02:31 | ![]() | |||||||||||||||||||||
gaunt1 | Adatlap | 687533 | 2021. augusztus 4. 22:21 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Na akkor folytassuk! :) Szóval... A nagy fehér doboz, az a TVN-2 éjjellátó (járművezetőnek) tároló doboza. Én inkább csak fehérben láttam ezt, de lehet, hogy máshol átfesthették. A piros gombos szürke valami, na, az az aminek megnyomásával kezdődik a móka! Az oldalán kiálló kallantyú betolásával meg véget ér. :) Elektromos főkapcsoló amúgy :D Én még csak fémszínűt láttam, a gomb meg általában piros, de sokszor fémszínű az is, mert lekopik róla a festék. | |||||||||||||||||||||||||
adaam | Adatlap | 687521 | 2021. augusztus 4. 11:55 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Köszönöm mindenkinek a választ páncélos fejvédő ügyben! A fejvédőt télen én is kipróbáltam, 2Sz1-esekkel töltöttem jópár napot a szabadban. Huzamos időt kint töltve már a magyar télben is le lehet törni a fülét valakinek, ha csak nyári fejvédője van, főleg egy gyakorlótéren, ahol ugye "sosem" fúj a szél... Ádám | |||||||||||||||||||||||||
páncélos | Adatlap | 687519 | 2021. augusztus 4. 11:14 | ![]() | |||||||||||||||||||||
"mi értelme van a télinek?" Ne a magyar telekre gondolj, hanem a szibériai -50 fokra. Egyébként a birka szőr nagyon jó télen. | |||||||||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 687516 | 2021. augusztus 4. 08:57 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Sziasztok! Még egy kis "Mi ez és milyen színű?" segítséget szeretnék kérni: Mi ez a fehér doboz? (svsm.org/albums/T-55_little/IMGP8597.jpg) És mi az a piros gombos, kalapácslakk-szürke eszköz felette? Itt is látható fehérben: i36.photobucket.com/albums/e14/GundamMecha/777DSCF0026.jpg De a finneknél kiállított T-54-esben ez barna: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/T54_Training_Parola_Tank_Museum_9.jpg upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/T54_Training_Parola_Tank_Museum_20.jpg A felette lévő eszköz pedig koszos rézszínű(?), a gomb pedig mintha fekete lenne. Előre is köszi! | |||||||||||||||||||||||||
gaunt1 | Adatlap | 687510 | 2021. augusztus 3. 22:37 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Ejjj, köszönöm szépen a tippet Páncélos! Fülhallgató meg a mikrofon alapból hiányzik az enyémből, viszont a "füles" részében van egy gumi, vagy műanyag(?), az maradhat? Azt nem tudom milyen gyártmány az enyém, vannak hátul valamilyen feliratok, majd megnézem. Egy biztos, nyári verzió. (csak úgy megjegyzem, mi értelme van a télinek? a nyári is bitang jól véd a hideg ellen, kipróbáltam :) | |||||||||||||||||||||||||
páncélos | Adatlap | 687509 | 2021. augusztus 3. 21:54 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Mosógépben csak a nyárit. Ki kel csomagolni a fülhallgatót és a gégemikrofont, majd az üres fejvédőt a legalacsonyabb hőfokon kimoshatod. A télit csak kézzel, mert tönkre megy a birka szőr. Persze téli kivitelben ma már van mű szőrmés szlovák vagy cseh változat, de olyan nekem nincs, így mosni sem mostam. Ugyan így az NDK-s műbőrt sem ajánlott mosógépbe tenni. | |||||||||||||||||||||||||
gaunt1 | Adatlap | 687504 | 2021. augusztus 3. 18:43 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Nekem is lenne egy kérdésem páncélos fejvédővel kapcsolatban... Bár ez a legkevésbé sem makettezés, de muszáj megkérdeznem, hátha valaki tud ebben segíteni. Szóval a kérdés... Hogyan, milyen módon lehet kimosni? :D Kézzel, esetleg mosógéppel, milyen hőfokon? | |||||||||||||||||||||||||
páncélos | Adatlap | 687502 | 2021. augusztus 3. 14:38 | ![]() | |||||||||||||||||||||
A szovjet típusú páncélos fejvédőkkel kapcsolatban – mint az előttem szóló is elmondta – Az éppen aktuális fejvédők a beépített rádiókkal voltak kompatibilisek, így az új rádió típus hozta a mindenkori váltást. Az első fejvédők 1936-ban jelentek meg még fülhallgató nélkül, majd a beépített rádió miatt jött a beépített fülhallgató is (R-112/113-as rádiók). Ezt követte a hárombordás fejvédő, ami a hetvenes évek végéig megvolt, illetve azóta is. De az első hárombordás fejvédő oldalsó két védőhurkájánál az első még előrébb volt majdnem vízszintesen a homlokvédő vonalában, majd szimmetrikusan került egymás mellé. A négy borda kialakításnak nem volt köze a rádióhoz csak nagyobb védelem miatt jött létre, védve a fejet a nagyobb sebességű járműben. Ennek hivatalos elnevezése a TS-3 (TS= танкиста Шлемофон). Ennek bevezetését pontosan nem tudom, de már a 70-es évek végén jelen volt. Viszont a hozzánk beérkező SU technika pl. T-72 (1978) még hárombordás fejvédőkkel jött. Eltérés volt a téli és nyári kivitelben, mert a téliből tovább jelen volt idehaza is a hárombordás, mert kevesebbet használtak belőle. A nagy fülű TS-4 az R-173-as rádiókkal jött, hozzánk csak 1990-ben a BTR-80-al. De sokan használtak régi fejvédőt új rádióhoz is, vagy fordítva. A lényeg, hogy 1976-os SU harckocsizóhoz használhatod már a négy bordás kialakítást, vagy sem? Szerintem igen. De ha pontos infóra van szükséged, akkor keress rá a tankista slemofon, vagy slem tankist szavak beírásával a yandex keresőben. | |||||||||||||||||||||||||
Freddy | Adatlap | 687496 | 2021. augusztus 3. 11:19 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Szerintem akkor, mikor a kommunikációs berendezések belekerültek, tehát valamikor a 2.vh-s technika kifutásakor, az ötvenes években. 1976-ban én már mindenképpen négyeset tennék. | |||||||||||||||||||||||||
adaam | Adatlap | 687495 | 2021. augusztus 3. 10:50 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Sziasztok! Nem T-55 téma, de hátha az itteni szakik közül tud valaki válaszolni... A szovjet hadseregben mikor váltotta le a "négy párnás" páncélos fejvédő a "három párnásat"? Egy 1976-os szovjet harckocsizó figurára melyik illene? A válaszokat előre is köszönöm! Ádám | |||||||||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 687494 | 2021. augusztus 3. 10:23 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Bocsánat, de csak van még egy kérdésem: 8. oldal lap alján, a vezető mellett mi lehet és milyen színű a Cb19-es műszer(?) és a Ca44-es tartály(?) Köszi előre is! | |||||||||||||||||||||||||
gaunt1 | Adatlap | 687490 | 2021. augusztus 2. 22:07 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Bizony, szeretném én is elkezdeni minél hamarabb, de egyrészt a Hummelt előtte be kell fejezni még :) másrészt meg én is be akarom szerezni a sebességváltó+hűtő kiegészítőt hozzá. Amúgy nekem is nagyon tetszik a készlet, elképesztően részletes és kidolgozott! Biztos, hogy építek majd mégegy T-55-öst, a T-55A m1981 verziót szemeltem ki, de azt már belső tér nélkül. (ott hibázott a Miniart, a belső térnél kihagyták a lézertávmérő kezelőpultját és elektronikai blokkjait, illtetve az irányzótávcső is rossz, még a régi TS2B, holott már a TSSz kell oda, sok részletben különbözik, és látszana is 1/35-ben) | |||||||||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 687488 | 2021. augusztus 2. 21:39 | ![]() | |||||||||||||||||||||
juge, gaunt - hatalmas köszönet ismét, így már folytathatom az építgetést. Majd a toronybelsőnél lehet, hogy jönnek az új kérdések :) gaunt, tudom neked is javasolni a T-55-ösöd elkezdését. Elképesztően odafigyeltek a részletekre és nagy élmény az építés. Bár a színekkel látod, néhol elhasaltak... Illetve, amire oda kell figyelni, azok a vékonyka csövek, rudak, stb. Nekem több is eltört tisztogatás közben :( Pedig alapvetően odafigyeltek a Miniartnál és a legtöbb keretről levágott illeszkedési pont olyan helyen van, ami beépítve nem látszik és a sorja sem túl vészes. Én beszereztem hozzá a váltómű+kihajtás+hűtőrendszer triót (https://miniart-models.com/products/37073-transmission-set-for-t-55-t-55a/), ami egy önálló készlet árában van sajnos. Cserébe viszont egy önálló készlet részletességét kapod és így tényleg minden látszik a T-55-ös belsejében :) | |||||||||||||||||||||||||
gaunt1 | Adatlap | 687467 | 2021. augusztus 1. 20:41 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Bizony, a Ca37 is egy innivalós palack. És van még egy 4. is, a 23. oldalon, a Hn7. A Ca37 túloldalán az nem a TPN-1, hanem a komplett TKN-1 parancsnoki infraperiszkóp, és jól sejtetted, az is olyan barnás színű :) A Ca23 doboz nem tudom mi lehet sajnos, de talán fehér lesz? Ca28 táska az szerintem zöld lehet, de csak tipp. Ez egyébként a rádió és a TPU tartalék alkatrész és szerszámkészlete. A padló és a páncéltest oldala, a torziós rugók vonaláig valóban szürke, afölött fehér. Ebben a videóban nagyon jól látszik. www.youtube.com/watch Amúgy tényleg jó ötlet összeszedni mi milyen színű, előbb utóbb nekem is aktuális lesz a téma, nekem is van egy Miniart T-55, bár az egy korábbi változat. (37018) :) | |||||||||||||||||||||||||
juge75 | Adatlap | 687465 | 2021. augusztus 1. 20:05 | ![]() | |||||||||||||||||||||
8. lap tetején, a vezetőülés mögött lévő Jb7-es doboz szerszámos láda. Többnyire kék vagy zöld, vagy ezüstös szürke kalapácslakk szín. Belső szín itt pár képen jól látható a gyári szürke a fehér alatt /lepattogzott/. Ez konkrétan egy ZSU-57-2 vezető tere, de kezelő szervei szinte azonosak. | |||||||||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 687464 | 2021. augusztus 1. 19:39 | ![]() | |||||||||||||||||||||
gaunt1, juge75, köszi! Imádom ezeket a palackokat :) Bár a brit teafőzőket nem éri el, de nagyon tetszik :) Jól sejtem, hogy a 11. oldal lap alján lévő Ca37-es alkatrész is egy ilyen palack? Ott van a gaunt által említett TPN-1 egy másik alkatrésze, gondolom akkor az is az a barnás színű, valamint a Ca23-as doboz. Ugye az sem zöld? Ahogy a 10. oldal lap alján lévő Ca28-as táska sem zöld? De akkor mi? Juge, szerinted a 8. lap tetején, a vezetőülés mögött lévő Jb7-es doboz milyen színű? Lehet, hogy már egyszerűbb lenne, ha megmutatnátok, hogy lehet ilyen jó forrást találni a T-55-ösök belsejéről, mert azok a képek, amiket találtam, nem mutatják meg ezeket a finomságokat sajnos :) Remélem, hogy jó lesz úgy, ahogy még antarktika is írta lentebb (és én is így láttam képeken), hogy a padló és a motortér ez a szürkés szín, attól fölfelé viszont fehér. | |||||||||||||||||||||||||
juge75 | Adatlap | 687462 | 2021. augusztus 1. 18:22 | ![]() | |||||||||||||||||||||
C46 sűrített levegő tartályok, lehet szürke, fekete is. Belső: Világos szürkéskék igaz /gyári szín/, de át festették fehérre. | |||||||||||||||||||||||||
juge75 | Adatlap | 687461 | 2021. augusztus 1. 18:17 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Igen, ivóvizes palack! Úgy néz ki, mint egy termosz és valóban festetlen, alu. Többek között a 4 páncélos és a kutya sorozatban /6. rész A Híd/ olyanba engedi a falicsap vizét Grigorij. Annak volt egy zöld, vászon hord táskája is. /ZSU-57-2 tornyában is van belőle, de fehérre festeti a Takom leírás, ami soha nem volt/ | |||||||||||||||||||||||||
gaunt1 | Adatlap | 687441 | 2021. július 31. 22:19 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Na itt már segítség kell nekem is. A műszerfal szerintem jó ahogy leírod. Hn7 - fogalmam sem volt róla mi ez, úgyhogy megnéztem a T-55 műszaki leírását:ivóvizes flakon! színét nem tudom, ha tippelni kellene - festetlen alumínium Fa9/Fa18 - na itt megálla tudomány, fogalmam nincs mi lehet... Valamiféle elektromos doboz, úgyhogy nem fehér az biztos. Alumínium? Zöld? Barna? Piros? Cb37 - a leírás csak annyit ír: fém vödör... gondolom karbantartásnál jöhetett jól. Cb35 - na ez tudom mi. A TPN-1 éjszakai optika fejegysége. Általában olyan sárgás-barnás színre volt festve. http://btvt.info/3attackdefensemobility/suo_history.files/image026.gif | |||||||||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 687440 | 2021. július 31. 20:59 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Szia gaunt1! Köszi a választ! Még nyúználak pár színnel, hátha van azokra is ötleted: Szintén a nyolcadik oldalon a lap alján. Feketének jelölik a műszerek kijelzőjét (Cb3), de az ezüstös szürke szerintem, fekete számlapokkal. A többi alkatrészről sajnos ötletem sincs, hogy mi lehet, de gyanús a zöld szín rájuk. Sőt, van, aminek nem is jelölik a színét (Hn7 és Fa9/Fa18) - ezek vajon fehérek? Mert a lőszertárolót/üzemanyagtartás oldalfalát, bár a Miniart szürkéskéknek jelöli, a legtöbb T55-ben fehérnek láttam. Ugyanígy az ominózus 9. oldalon van két alkatrész (Cb35 és Hn7), amiknek nem ír színt. Ezek is fehérek lehetnek, mint az oldalfal? És végül a 8. oldal lap telején, a vezető jobbjára be kell rakni egy... alumínium kannát! (Cb37) Az milyen célt szolgálhatott? Köszönöm még egyszer! | |||||||||||||||||||||||||
gaunt1 | Adatlap | 687437 | 2021. július 31. 16:36 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Szia! Nem vagyok a téma szakértője, de fényképek alapján: Ca35/Ca48, zöld Jb7, jó kérdés... Ca15, ez 100%, hogy piros Ca40, fémszínű Ca46, Zöldet és feketét is láttam. Ca18, fehér, rajta piros kereszt. Cb40/41, üzemanyagtartály,sötétbarna mint az elülső tartályok 12. oldal alján az nem a hűtő, hanem a légszűrő. Láttam már zöldet és sötétbarnát is. | |||||||||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 687416 | 2021. július 30. 16:48 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Sziasztok! Épülget a T-55A-m a Miniarttól, de sajnos megint megakadtam a festésnél. Kérlek, segítsetek: Az összeállítási útmutató (miniart-models.com/wp-content/uploads/2017/11/37016_instr.pdf) 8. oldala lap tetején van a Ca35-Ca48-as lőszerrekesz(?), amit zöldnek jelöl. Ezen a képen (www.exarmyvehicles.com/media/galleries/1652/tank_t_55_022.jpg) viszont fehér... Vajon milyen színű lehet a valóságban az és az előtte lévő Jb7-es doboz? A 9. oldal lap alja szerint a vezető két oldalán lévő több alkatrész, doboz mind orosz zöld színű. Én viszont a Ca15-ös alkatrészt (ami egyáltalán micsoda lehet?) narancsos-pirosnak látom (upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c0/T-55_Base_Borden_Military_Museum_2.jpg/2560px-T-55_Base_Borden_Military_Museum_2.jpg és www.exarmyvehicles.com/media/galleries/1652/tank_t_55_025.jpg és www.exarmyvehicles.com/media/galleries/1652/tank_t_55_024.jpg). Az első képen látszik a Ca40-es alkatrész is, ami ott ezüst színű, a Miniartnál pedig zöld, bármi legyen is. A C46-os alkatrészre azt írja a Miniart, hogy piros. De eszerint (avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/61319/pub_5bad2552c8362800abbb5e30_5bad2959d2f91e00ade248e8/scale_1200) zöld-ezüst és mivel levegőtartály, az jobban is illik hozzá. Bele is illene, hogy a hátfalon lévő tűzoltókészüléket pedig zöldnek írták, szóval valószínűleg összekeverték a kettőt. Sőt, az előtte lévő Ca18-as alkatrész az egészségügyi doboz. Az se lesz zöld. Esetleg tiszta piros? A 10. oldal lap alján a Cb40-41-es alkatrész, valamiféle tartály, amire ismét csak zöld színt adott a Miniart. Eszerint (www.exarmyvehicles.com/media/galleries/1652/tank_t_55_023.jpg) viszont vörösesbarna, ezüsttel. És még egy: a 12. oldal lap alján a motorhoz csatlakozik a hűtő, amit szürkéskéknek jelöl, mint a harckocsi padlólemezét. De még saját maga más helyen (modelism.com.ua/img_goods/11/dvigatel-v-55-dlya-tanka-t-55-1-35-miniart-37025_11538_01.jpg) is zöldesnek mutatja. Az milyen színű lehetett a valóságban? Előre is köszönöm a sok segítséget! | |||||||||||||||||||||||||
kls | Adatlap | 686372 | 2021. június 10. 16:15 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Kedves Páncélos! Nagyon köszönöm a választ! Üdv:kls | |||||||||||||||||||||||||
páncélos | Adatlap | 686360 | 2021. június 9. 22:29 | ![]() | |||||||||||||||||||||
kls | Adatlap | 686354 | 2021. június 9. 14:53 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Tisztelt Kollégák! Magyar T-54-est szeretnék építeni, és tanácsra lenne szükségem. A Miniart 1/35 választékából melyiket lenne ehhez célszerű megvennem, hogy ne kelljen sokat átfaragni? A segítő válaszokat előre is köszönöm! Üdv: kls | |||||||||||||||||||||||||
gaunt1 | Adatlap | 685766 | 2021. május 19. 18:50 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Úgy néz ki a Miniartnak mostanában ez a mániája... Mindenféle idióta változatokat kiadnak külön makettnek... Kb. 3 alkatrész lesz a különbség ez meg egy normál T-55 között... Legutóbb olyan készleteket adtak ki, hogy horvát T-55, szerb T-55, szíriai T-34/85, egyiptomi T-34/85. De komolyan, annyi eszük nincs, hogy egyes országokra jellemző apró változtatásokat (alkatrészeket) beletegyék az alap készletekbe és a makettező eldönti, hogy felhasználja vagy sem? 100%-ban egyetértek, tényleg jobb lenne inkább egy T-55AM, AM2, AMV, akár még az AD is. Vagy ha már spéci változatok, mondjuk egy VT-55, BTSz-4, akár MTU-12 vagy BLG is. | |||||||||||||||||||||||||
páncélos | Adatlap | 685746 | 2021. május 19. 08:35 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Ez nagyon jó, csak nem értem, hogy minek. Külön NDK-s T-55A nem volt. Ugyan úgy rendszeresítették a szovjet , cseh és lengyel gépeket. Ami NDK-s volt az a BLG hídvető. Jobban örülnék egy normális T-55AM, vagy korai optikás T-72 makettnek. | |||||||||||||||||||||||||
szt_péter | Adatlap | 685738 | 2021. május 18. 19:12 | ![]() | |||||||||||||||||||||
sys | Adatlap | 685257 | 2021. május 6. 19:33 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Sziasztok! Lehet hogy valamikor volt már a kérdés, de most nincs lelkierőm végignyalni a 20 oldalt. '72-ben melyik gyártó adja a legjobb, illetve legpontosabb T-55 - öt, (ha magyar kocsit építenék)? Ugyanez a kérdés, ha nem magyar gépben gondolkodom. Melyik készletet vadásszam? Előre is köszönöm a segítséget! | |||||||||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 685190 | 2021. május 4. 20:15 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Igen, szerintem arra gondoltam :) nomennescio82 K U K A C gmail P O N T com a címem. Előre is köszönöm a képeket! | |||||||||||||||||||||||||
antarktika | Adatlap | 685182 | 2021. május 4. 19:11 | ![]() | |||||||||||||||||||||
A rátét páncélzatnál az előtétre gondoltál? Nem látom az e-mail címed, pár képpel tudok segíteni. | |||||||||||||||||||||||||
agriamodeling | Adatlap | 685104 | 2021. május 2. 15:49 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Szia! Jó pár éve a MOL-nak volt egy magzinja és az egyik címlapján volt egy magyar, felújított AM2. Nekem meg volt a magazin csak sajnos sehol nem találom. Érdemes lenne érdeklődni itt-ott, mert más képek is voltak a kocsiról. Én annak a hatására vettem tervbe az AM2 megépítését (meg is lett később). | |||||||||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 685098 | 2021. május 2. 14:32 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Jó hírek a Miniart cég háza tájáról! Nemrég kiadták a T-54-es korai váltóművét. Erre fel megkérdeztem őket, hogy mikor várható a T-55-ösükhöz való váltómű. Azt válaszolták, hogy pár hónapon belül jön. Megkérdeztem őket, hogy vajon várható-e egy T-55AM, mondjuk 2 az 1-ben, szovjet és csehszlovák verziókkal. Azt írták, hogy csak már kiadott termékekkel kapcsolatban kapcsolatban adhatnak felvilágosítást, de mindig köszönik az ötleteket, hogy a vásárlók mit szeretnének. Remélem, hogy valóban odafigyelnek és előbb-utóbb megszületik tőlük a tökéletes készlet :) Jut eszembe - én keresgéltem az interneten, de nem találtam sajnos olyan képet, amelyiken a tornyon rátét páncélzattal ellátott magyar AM lenne valami gyakorlaton. Ezt az egy hasonlót találtam csak: 3.bp.blogspot.com/-Z3B9LyXWzrY/Wa6ksO0j-8I/AAAS8/2bUgmwlGhI0uFtJf1o5Qsc2gGJSTjWC0QCLcBGAs/s1600/55df.PNG A többi kép inkább rozsdatemetőben árvátlankodó gépekről volt :( | |||||||||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 684629 | 2021. április 20. 12:19 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Köszönöm szépen a válaszokat. Akkor tulajdonképpen a Miniart még ezt a részletet is tökéletesen megcsinálta. Esetleg annyival lehetne fejleszteni, hogy kifúrom a forgózsámoly közepén található tárcsát, hiszen, ha leemelik a tornyot, akkor annak egy üreget kellene mutatnia, kábelcsatlakozásokkal? (Egy kis reklám a másik hozzászólásomhoz: ha értetek a T72-esekhez is, akkor kérlek nézzetek be oda is :)) | |||||||||||||||||||||||||
antarktika | Adatlap | 684576 | 2021. április 18. 20:33 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Úgy ahogy gaunt1 írta, elektromos kábel, a forgó toronyhoz el kellett juttatni valahogy. Az nem a bölcső, az a homlokpáncél mögött van, hanem a csőfar és a védőkeret. A védőkeret tartja kordában a lövés után kirepülő hüvelyt, melynek egy része menethelyzetben lehajtható. Megmondom, nagyon részletes ez a Miniart T-55A. Még a rugós rögzítők is rajta vannak a lőszertárolókon. | |||||||||||||||||||||||||
gaunt1 | Adatlap | 684572 | 2021. április 18. 20:24 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Igen úgy néz ki a kínaiak egy kicsit módosítottak a konstrukción. A cső amit odaerősítenek megvan a T-55-nél is, csak kicsit másképp van beszerelve. Legalábbis a műszaki leírások szerint. Képem sajnos nincs róla. Ennek a csőnek két funkciója van, egyrész ez biztosítja az összeköttetést a torony és a forgó padló között hogy az utóbbi forogni tudjon (ahogy holland barátunk is bemutatta), másrészt ebben futnak az elektromos vezetékek föl a toronyba. | |||||||||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 684566 | 2021. április 18. 19:56 | ![]() | |||||||||||||||||||||
juge75, gaunt1, antarktika! Köszönöm a válaszokat. Bocsánat, rossz linket tettem be, ez a belsőt is tartalmazó összeállítási útmutató: miniart-models.com/wp-content/uploads/2017/11/37016_instr.pdf Szóval a PDF 7. oldalán látszik, hogy természetesen adják a forgózsámolyt. (Erre gondoltam, köszönöm a pontosítást.) És ott is van alatta a vészkijárat, ahogy antarktika mondja. Viszont a közepén látható a Ca34-es alkatrész, ami szerintem gaunt1 youtube-os videójában látszik. A kínai verziónál legalábbis kiáll belőle egy cső, amit a videón a löveg bölcsőjéhez(?) csavaroznak. Van egy ehhez hasonló megoldás a Miniart készletben: a 23. oldalon a 81-es ábrán a lap alja felé nyúlik ki egy cső. Ez olyannak tűnik funkciójában. Antarktika, ahogy mondod, a forgózsámoly nem mozgott. Mondjuk logikus, amit írsz, hogy miért nem. Akkor a videón látható egy kínai fejlesztés lenne? A festést akkor értem. Az útmutatóban a vezető széke és a mellette lévő lőszertároló is ilyen kékes színű. Ez is stimmel akkor? A többi rész pedig már csak simán fehér. | |||||||||||||||||||||||||
antarktika | Adatlap | 684558 | 2021. április 18. 19:10 | ![]() | |||||||||||||||||||||
A padlólemez, ahogy írták is, szürkés volt, de a torony belseje, a küzdő és vezetőtér oldalai fehérek. Egyébként mire gondolsz? A toronykoszorúra, azt is leírták, vagy a padlólemezen a forgózsámolyra? Ha a forgózsámolyra, akkor az teljesen független volt a toronytól, önmagában forgott. A kör egyik cikkelyét fel lehetett hajtani, ami alatt a vészkijárat volt. Így ha találat érte a járművet és a tornyot nem lehetett volna elfordítani, akkor is menekülni tudott a kezelőszemélyzet. Odaforgatták a forgózsámoly cikkelyét, ahol a vészkijárat volt és ki lehetett mászni a tank alá. A vészkijárat az összeállítási szerint a B9-es alkatrész és ezek szerint a Miniart nem adja a forgózsámolyt. | |||||||||||||||||||||||||
gaunt1 | Adatlap | 684553 | 2021. április 18. 18:17 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Szia! Attól függ hol. A test alsó része, kb. a torziós rugók vonaláig valóban egy olyan kékes szürke színre lett festve. (+ az egész motortér is). Felette viszont fehér a harckocsitest belseje. Ajánlok egy jó youtube csatornát, egy holland youtuber a haverjaival egy iraki T.69 harckocsit újít fel. (többek között...) Hollandul van, egy szót sem lehet érteni, bár néhol van angol felirat, viszont nagyon érdekes videókat tesznek fel. Itt láthatod a festést, sokkal jobb mint lepusztult rozsdás vasakat nézegetni: www.youtube.com/watch Itt pedig azt, hogyan fordult el a torony padlója (27:50-től kezdd nézni): www.youtube.com/watch | |||||||||||||||||||||||||
juge75 | Adatlap | 684550 | 2021. április 18. 18:07 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Tornyon belül látható az eredeti szürkés kék szín, orosz stencilekkel, amiről a rá festett fehér hámlik. A fehér két dolog miatt lett kiválasztva: egyrészt így világosabb a beltér, másrészt ez a szín ideg nyugtató stressz helyzetben, harci körülmények közt. | |||||||||||||||||||||||||
juge75 | Adatlap | 684549 | 2021. április 18. 18:04 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Nagyon világos az a kékes szürke, inkább fehérbe kevés kék meg fekete a gyári. Aztán később a fehér lett általános. ZSU-57-2 esetében írom, ami egy változata az adott harckocsinak, de elmondható ugyanez a ZSU-23-4V1 Silkáinkról is. A toronykoszorúja fordul egy csapágy rendszeren, fogazott gyűrűvel. Neten van egy északi gyűjtő banda, akik egy Ex-Iraki példányt vásároltak és újra működőképessé tették. Ott látható, mi és hogyan működik a T-54/55 torony mozgatásakor. | |||||||||||||||||||||||||
KarBal | Adatlap | 684545 | 2021. április 18. 17:44 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Sziasztok! Kérdezném azokat, akik ültek is már T-55A-ban: a Miniart készlete, amelyből az 1968-as csehszlovákiai bevonulásban részt vett magyar járművet lehet készíteni, azt írja, hogy a harckocsitest belseje kékes szürke színű. Ez tényleg igaz? A toronyra fehéret ír, ami nekem hihetőbb lenne a testre is. Másrészt, az összeállítási útmutató (miniart-models.com/wp-content/uploads/2017/12/37057_instr.pdf 21. oldalán mutatja a toronyforgató mechanizmust. De ez így hogy forgatta a torony padlólemezét körbe? Lásd, a német harckocsik tornya egybe volt építve a fenéklemezével. i.pinimg.com/originals/79/e1/d1/79e1d199312e0bb7154f46bcb33cb36b.jpg Köszönöm előre is. | |||||||||||||||||||||||||
mirazsmarci | Adatlap | 684539 | 2021. április 18. 15:42 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Sziasztok! A Botond Models VT 55 műgyanta átépítőjének keresném az összeállítási rajzát. Sajnos a neten nem találtam semmit. Ha esetleg valakinek megvan.. Köszi | |||||||||||||||||||||||||
gaunt1 | Adatlap | 684406 | 2021. április 13. 09:03 | ![]() | |||||||||||||||||||||
Igen, a későbbi T-55 és T-55A-nál már a hordókat tartó pántok tárolóhelye átkerült a bal oldalra, az első ZIP láda mögé, vagy (ritkábban) úgy volt megoldva mint a 37020 készletnél. Ami kellene, az a 37022/23 és 37057-ből az Ue-4 jelű alkatrész. Amúgy igen, a "lelopták", "elveszett" megoldás is jó, így csak a rögzítőfület kell megcsinálni, az már pofonegyszerű. |
<<< Vissza | Tovább >>> |
21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66. |
Réz vagy acélhüvely, fogalmam sincs melyiket használtuk... Ha tippelni kellene, mindkettőt :)
Lőszertípusok:
Szárnystabilizált nyíllövedékből (APFSDS) létezett 3 fajta a T-55-höz, de én úgy tudom, hogy mi még a leggagyibbat (3BM19) sem kaptuk meg. A legjobb ami volt a mi tankjainkhoz, az a sima űrméret alatt lövedék(APDS, 3BM8), de hogy mikortól, azt nem tudom. Páncélos biztosan tud segíteni. Szóval ha magyar gépet akarsz, a nyíllövedéket cseréld le valami másra.
A lövedékek amúgy világos szürkére voltak festve, mindegyik típus. Némelyik képen sötétebbnek látszik, de vagy a fényviszonyok nem jók, vagy maga a lövedék koszos.
Ha a lőszerek érdekelnek, van egy orosz oldal, egyszerűen zseniális. Itt szinte mindent megtalálsz. Ez pl. a 100mm-es D10 harckocsilöveg oldala:
soviet-ammo.ucoz.ru/index/100_d_10t/0-16