<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Bandika | Adatlap | 693220 | 2022. február 19. 09:53 | ![]() | |
Hajlakkal is rá tudod ragasztani ideiglenesen. Kifújod egy kis edénybe, aztán ecsettel operálsz, nem muszáj telibe fújni a makettet. Előzmény: (693211) Gabusch 2022. február 18. 23:52 | |||||
atika | Adatlap | 693218 | 2022. február 19. 09:35 | ![]() | |
A papírragasztó stift-ek többsége vízzel oldható. Nyilván macerás, de működhet. pl.:www.barat.hu/stift/41978-Ragaszto-stift-ADEL-8g--501001-125740200.html | |||||
Gabusch | Adatlap | 693211 | 2022. február 18. 23:52 | ![]() | |
Az nem feltétlenül jó, mert ragadnia is kéne, de nem annyira, mint egy etikettnek, mert hogy szedem le a ragacsot, amit esetleg maga után hagy? Élek a gyanúperrel, hogy normál papír esetén pedig a pisztoly aláfújna és baromi ronda lenne a végeredmény. Mondjuk esetleg az működhet, hogy Tamiya szalagot ragasztok üvegre és abba vágatok, de nem ismerem az eljárást, hogy ilyet vállalnak-e és egyáltalán működne-e úgy, ahogy nekem kéne. | |||||
Bandika | Adatlap | 693208 | 2022. február 18. 22:05 | ![]() | |
Nem ismerek ilyet, de ahol lézergravírozással foglalkoznak (ajándékbolt, papírbolt) ott a szöveget könnyedén kivágják neked papírból. PDF formátumban mentsd el a mintát, ez fontos. | |||||
Gabusch | Adatlap | 693206 | 2022. február 18. 20:35 | ![]() | |
Urak, létezik valami kb. 5-8 mm-es betűsablon festéshez? Olyanra gondolok, mint mondjuk a maszkolószalag, tehát fogom a megfelelő betűket, egymás mellé ragasztgatom a felületen, nyilván az esetleges hézagokat maszkolom, majd megfújom valamilyen színnel? Ha igen, hogy keressem? Az a baj, hogy amit a Google talál, az a vonalzó műszaki rajzhoz, azzal meg nem érek semmit. Ekkorában meg a snitzerrel vagdosás meghaladja szerény képességeimet. :( Köszönöm. | |||||
Gabikabácsi | Adatlap | 692994 | 2022. február 12. 12:39 | ![]() | |
Sziasztok! Én pont tegnap rendeltem egy ilyen pisztolyt (Alder AD-370 után). (ha valaki nem ismerné: érdemes elolvasni Fülöp Sándor írásait a szórópisztolyokról: www.makett.org/phpbb/viewtopic.php, nagyon jó összefoglalók). HPG | |||||
Bandika | Adatlap | 692991 | 2022. február 12. 12:21 | ![]() | |
Én is inkább a H&S vonalat ajánlom. www.modellfutar.hu/Harder-Steenbeck-Evolution-Silverline-Two-in-One-f 0,2 és 0,4 mm dűzni, kis és nagy tartály. A dűzni nem menetes (nagyon felhasználóbarát) Bármilyen alkatrészt könnyedén kapni hozzá, ha netán bénázol. Makettezési célra ennél nem kell több. | |||||
Muzzy | Adatlap | 692939 | 2022. február 10. 17:38 | ![]() | |
Pisti! Simán a dűzniméret csökkentése rengeteg gondot okoz egy kezdőnek! Beállt már egy hígitásra, távolságra, nyomásra, a kisebb dűznivel meg kezdhet mindent elölről. A HS 0.4-es dúznijével egész vékony vonalat is lehet fújni, én csak ritkán cserélem a kisebb fúvókára. Azt is figyelni kell, hogy csak kevés festék szereti a kis dűznit (0,3 alatt). Nekem az orosz és a triplex után azért tetszett meg nagyon, mert nagyon könnyű a tisztítása. Az általános minőségéről nem is beszélve. | |||||
Vadász | Adatlap | 692937 | 2022. február 10. 17:11 | ![]() | |
a 0,4-es átmérőből. | |||||
truth | Adatlap | 692934 | 2022. február 10. 15:26 | ![]() | |
Nem lehet hogy csak szimplán szenvedés az Aldert karbantartani és esetleg az eredményekkel sem elégedett? :) Részemröl is +1 a H&S-nek. Tutira nem fogod megbánni. | |||||
pmheros | Adatlap | 692926 | 2022. február 10. 12:10 | ![]() | |
Üdv! Mert nem a kialakult igényeit, elvárásait, és az elérendő eredményt határozza meg a pisztollyal szemben, hanem csak annyit ír hogy "komolyabbat"! Tehát nem szakmailag, hanem érzelmileg közelít a váltáshoz. Én ebből gondolnám! ;) Üdv.: pmheros | |||||
zsocate | Adatlap | 692919 | 2022. február 10. 11:34 | ![]() | |
Én nem festékszóróval festek, így nem értek hozzá, de kíváncsi lennék, te miből látod azt, hogy nincs elegendő gyakorlata? Egy kérdésre hivatkozol, miközben a hozzászólásában egy kérdés sem található. | |||||
Vadász | Adatlap | 692896 | 2022. február 9. 19:05 | ![]() | |
Szerintem első körben inkább a düzniméretet csökkentsd. 0,3, vagy 0,2 dűznit javaslok. Ha már van elegendő gyakorlatod (a kérdésed nem ezt sugalja), akkor van értelme kokolyabb fegyverre váltani. | |||||
halaci | Adatlap | 692887 | 2022. február 9. 16:45 | ![]() | |
Az Airacobra egy fél szinttel lejjebb van, mint a másik kettő. Azok tudásban kb. azonosak, de ha választanom kellene, akkor gondolkodás nélkül a H&S mellett maradnék, mert sokkal egyszerűbb (vagy mondjuk úgy, hogy bolondbiztosabb) a napi karbantartása, tisztítása. | |||||
gyurci | Adatlap | 692885 | 2022. február 9. 16:18 | ![]() | |
Szia! Én Harder & Steenbecket használok,több fajtát is! Zseniális kis pisztolyok! Ha érdekel esetleg van egy eladó Harder & Steenbeck Infinity keveset használt új 0,15 tűvel,dűznivel,tömítésekkel. 50.000 Ft-ért. Garanciát vállalok rá! Ha érdekel.irj rám. gyur76@gmail.com Üdv:Gyurci | |||||
Intruder007 | Adatlap | 692864 | 2022. február 9. 12:04 | ![]() | |
Sziasztok! Jelenleg egy Alder 320 pisztolyt használok, szeretnék venni valami komolyabbat, Főleg 1/35-ős harckocsikat készítek és 1/48-es repülőket, amit néztem: Iwata HP-CS Harder & Steenbeck Infinity CR plus 0,4 MIG Aircobra | |||||
truth | Adatlap | 692831 | 2022. február 8. 15:59 | ![]() | |
én fújásra csak Tamiyát és Mr. Hobbyt (Gunze akril) használok. Pisztoly tisztításra pedig etil-acetátos körömlakk lemosót (azt hiszem az Eszterben is az van de nálunk az nincsen). Eddig nem volt vele semmi különösebb gondom. Nemrég beszereztem egy ultrahangos tiszítót abban rázatom a pisztolyt a körömlakk lemosóban, azóta csillog a stukker. A legelején én is próbálkoztam Revell meg Humbrol enameleket fújni aztán arra jutottam hogy nincs sok értelme, azokat meghagytam kézi ecsethez. Azóta (több éve már) csak akrilt fújok. | |||||
borisz | Adatlap | 692815 | 2022. február 8. 10:41 | ![]() | |
Szia! Én észtert használok. Büdösnek büdös, de visz mindent. | |||||
Gabikabácsi | Adatlap | 692814 | 2022. február 8. 09:47 | ![]() | |
Szervusz! Tamiya akril (X-és XF-sorozat) tisztítására denaturált szeszt használok. Gyanítom, hogy a Gunze Hobby Color ellen is jó. A dm-es acetonmentes körömlakklemosót használom a "lacquer" festékek, ill. alapozó tisztítására is (Mr. Color, Gunze Surfacer). Üdv HPG | |||||
warbirds | Adatlap | 692813 | 2022. február 8. 08:10 | ![]() | |
Nálam a régi AK-ra a kék W5 ablaktisztító is jó, elég jól kipucolja a stukkert. Persze a nagyon makacs cuccokhoz a gyárit vetem be. | |||||
Tibcsi | Adatlap | 692811 | 2022. február 8. 06:10 | ![]() | |
AK-t és MIG-et nem használok, de a Gunze(Mr.Color)/Tamiya akrilok és a Revell/Humbrol enamelek után is jól bevált az Emese acetonmentes körömlakklemosó. Occó, hatékony, nem túl büdös. :) | |||||
Gogo | Adatlap | 692808 | 2022. február 7. 23:21 | ![]() | |
Sziasztok! Gyakorlati kérdéssel fordulok a nálamnál tapasztaltabb airbrush-os kollégákhoz. Milyen tisztító folyadékokkal öblítitek fújás után a pisztolyaitokat? kinek mi vállt be? (denaturált szesz, orvosi alkohol, Eszter aceton mentes körömlakk lemosó) Gunze festékek után? Tamiya festékek után? AK és MIG festékek után?(normál régi 4-5 éves cseppentős festékek, nem új 3. generációs) Humbroll, Revell enamelek után? Természetesen rendelkezem gyári tisztító folyadékokkal is, de ugye azt elég drágán mérik és nincs szívem 5-10-15 milliliterekkel öblítgetni a pisztolyt egy-egy fűjás után. Természetesen utoljára ezeket a tisztítokat is átfújom a pisztolyon. Köszönöm segítségeteket! | |||||
pmheros | Adatlap | 692513 | 2022. január 31. 16:02 | ![]() | |
"fél évvel a lakkozás után is beleégett pár ujjlenyomat" -Ilyet én is tapasztaltam már. Talán a a bőrünk savassága puhítja fel a lakkot. Üdv.: pmheros | |||||
Microbacchus | Adatlap | 692507 | 2022. január 31. 13:06 | ![]() | |
Szia! Eddig ilyenek lettek a csiszolt matricáim: www.flickr.com/photos/170649414@N04/albums/72157718083627801/with/50888473441/ www.scalemates.com/profiles/mate.php. Matrica közvetlenül a festékre ment (toy Stuart AK Real Color matt, a másik MRP) AK Decal Adapterrel, utána Tamiya X-22 Clear Gloss (Mr. Color Leveling Thinnerrel), majd csiszolás addig, amíg el nem tűnik a határ, illetve meg nem jelennek kisebb kopások. A 3-színű Stuarton minden szám egyesével van vágva, tehát rengeteg a matrica szél, de ezzel a módszerrel sikerült teljesen láthatatlanná tenni a határokat. Portalanítás után fog matt lakkot kapni, hogy az olajfestékek rendesen tapadjanak. A játék Stuarton eleve matt a festék, így ott nem csináltam csiszolás után semmit. Régebben fényes lakk, matrica, fényes lakk, matt lakk sorrendet követtem, de a csiszolás egyszerűbbnek tűnik, főleg, ha máshol is akarom koptatni a festéket, nem csak a matricánál. Egyszer szakadt fel egy kis helyen matrica csiszolás alatt, de akkor is csak azért, mert silveringet akartam így megoldani, és bőven lecsiszoltam a lakkréteget fölüle. Egyébként, amit csak lehet próbálok kiváltani maszkolással és festéssel, mert számomra a matricázás, és főleg a lakkozás a legutálatosabb része az egésznek:) Mindig sok időre megakaszt, gyakran van valami gond, stb. Ezt az IS-2-t www.flickr.com/photos/170649414@N04/51608509493/in/album-72157720005277796/ pillanatok alatt be tudtam fejezni, mert se matrica, se lakkozás nem kellett, mehettek a festékrétegek közvetlenül egymásra, a jó matt AK Real Colors miatt még az olajok előtt se kellett semmi. 4 délután alatt megvolt az egész. A hülye 3-színű Stuart folytatását meg mindig elhalasztom, mert hogy lakkozni kell:) A számok fölött ráadásul csiszolhattam kétszer, mert a fényes lakk nekem valahogy mindig kicsit "puha marad", és fél évvel a lakkozás után is beleégett pár ujjlenyomat, ahogy fogdostam. A fotókon is a 2x csiszolt van már. Szóval remélem nemsokára elkezd esni az áruk ezeknek a stencil kivágóknak, és akkor el lehet felejteni ezt az egészet:) | |||||
Pilota77 | Adatlap | 692468 | 2022. január 29. 20:43 | ![]() | |
Főleg a szárnyon lett csúnyább. Szerintem távolról fújtam megint. | |||||
Pilota77 | Adatlap | 692467 | 2022. január 29. 20:42 | ![]() | |
Igen a matrica szép sima, fényes felületre ment fel, előtte felpolíroztam a felületet. Most, hogy száradt egy kicsit, kicsit jobbnak tűnik a helyzet, mint elsőre. De azért elégedett nem vagyok. Azt hiszem megpróbálom polírszivacs nélkül, csak a pasztával két nap száradás után. | |||||
Muzzy | Adatlap | 692466 | 2022. január 29. 20:33 | ![]() | |
Pilóta! Hol lett csúnya, szemcsés a festés? Ha a sík felületeken (szárny felületén,) akkor ott rendszerszintű gond van. Ha viszont pl a szárny/törzs csatlakozásnál, akkor az simán festési hiba, ugyanis itt turbulens áramlás alakul ki és ezért szemcsésedik. Én általában ilyen helyeken kezdem a festést és ha már ez megfelelő, megyek a sík felületekre. Gyakorolj ilyen alakzatokon is, ne csak sima lapokon! Én matricázás után már nem bántanám, bár a matricákat is koptatni kell, ha már a festett felületet koptatod. Eleve matricázás előtt sima felület javasolt, hogy ne maradjon légbuborék a matrica alatt. Muzzy | |||||
Vadász | Adatlap | 692465 | 2022. január 29. 20:23 | ![]() | |
Mindenki keresi a festéklemosó csodaszert. | |||||
Vadász | Adatlap | 692464 | 2022. január 29. 20:22 | ![]() | |
No, pontosan ezért kezdem feladni a segítségnyújtást. Ezerszer leírtam, hogy a denszesz oldja az enemalt, az alkidakrylt, a Mr. Colort, a Hobby Colort, a MRP-T, stb. Aztán két nap múlva megint mindenkli a festéklemosó csodaszert. | |||||
pmheros | Adatlap | 692463 | 2022. január 29. 20:11 | ![]() | |
Pilota77 | Adatlap | 692461 | 2022. január 29. 18:47 | ![]() | |
Szia! A próbákat lefolytattam, a tejfölös poháron gyakoroltam kicsit. Szép lett. Ráfordultam a Phantomra, de az nem lett tökéletes. Talán nem annyira csúnya mint az előző alkalommal, de nem maradhat így. Most már rajta vannak a matricák, felette a nem tökéletes lakk. Szerinted pár nap száradás után érdemes a 3000-es szivacs + Tamiya compound kombóval történő kezelést óvatosan elvégezni, vagy a matricák miatt ez már nem fog menni, mert esetleg lenyúzza? Vagy csak simán megpróbálni a compound-dal polírozni? | |||||
halaci | Adatlap | 692333 | 2022. január 25. 09:57 | ![]() | |
Kösz, de pont az a lényeg, hogy nem akarnék pisztolyozni egy-két vicikvacakért. | |||||
rrobbie | Adatlap | 692331 | 2022. január 25. 09:28 | ![]() | |
Gyakorlatilag korlátlan az eltarthatósága. Arra készülj fel, hogy spray-ből fújva vastagabb, mint pisztolyból. Ha kifújod egy tégelybe, észterrel, vagy kék Gunze hígítóval pisztollyal fújhatóvá lehet hígítani. | |||||
halaci | Adatlap | 692328 | 2022. január 24. 20:11 | ![]() | |
Az AK Odorless Thinnerét próbáld ki, az kifejezetten enamel washoz van és nem olyan agresszív, mint a normál lakkbenzinek. A vallejo és a tamiya lakkjai eltérőek, nem biztos, hogy H-100 nem szedi vissza a vallejot, ha a lakkbenzin megtette. ak-interactive.com/product/odorless-thinner-100-ml/ | |||||
halaci | Adatlap | 692326 | 2022. január 24. 20:05 | ![]() | |
Tamiya spray alapozóval van-e véletlenül valakinek tapasztalata? Elsősorban az eltarthatósága érdekelne. Egy-egy figuráért, vagy egy kifelejtett póttartályért nincs mindig kedvem a pisztolyt pucolni, viszont ez azt is jelenti, hogy a spray alkalmasint csak évek alatt fogyna ki - ha nem döglik be közben. | |||||
Johnie | Adatlap | 692322 | 2022. január 24. 18:36 | ![]() | |
Tamiya akril festékre majd Tamiya akril lakkra vittem fel harmadikként Abteilung olajat. Visszamosásnál H100 szintetikus hígítót használtam, és nem bántotta a Tamiya akrilját. Vallejonál is jó lehet ... | |||||
rrobbie | Adatlap | 692316 | 2022. január 24. 15:32 | ![]() | |
H-100 szintetikus hígító lehet, hogy jó lenne. Próba mindenképpen ajánlott előtte. | |||||
Fonák Tamás | Adatlap | 692315 | 2022. január 24. 14:57 | ![]() | |
Üdv! Tud valaki olyan enamel hígítót ami nem eszi meg az akrillal festett felületet? Konkrétan a Valleyo fényes lakk rétegen az enamel wash visszamosásakor jön a lakk is. Lakkbenzint használtam az enamel hígítására. | |||||
pmheros | Adatlap | 692166 | 2022. január 19. 19:42 | ![]() | |
Üdv! Hasznos volt a link, egyrészt a megnevezés, másrészt az árazás miatt. Ezt a projektet az ára miatt el is engedtem. Marad számomra a régi bevált módszer: megvenni az FS számozott festéket, majd az alapján keverni ki a kedvenc Lacquer -jeimből annak megfelelőjét. Köszönöm mindenkinek aki hozzászólt! Üdv.: pmheros | |||||
halaci | Adatlap | 692165 | 2022. január 19. 19:35 | ![]() | |
Igen, a legyezőket nyomtatják, de ahogy lejjebb írtam, nem a szokásos négyszínnyomásos ofszet technikával, hanem direkt színekkel, amelyeket a valódi festék Lab értékei alapján állítanak be. Azért is ilyen rohadt drága - gyakorlatilag minden egyes szín egy nyomólemez és egy nyomógép. Egy ötszínes (CMYK+lakk) gépen öt színt lehet egy fordulóban lenyomni, utána gépmosás, új lemezek, beigazítás és megint öt szín. Ha jól néztem akor majdnem 600 szín - 120 menet. Az idő meg ugye pénz... | |||||
joshe | Adatlap | 692161 | 2022. január 19. 17:27 | ![]() | |
Annyi még a remélem teljesebb igazsághoz, hogy az FS595c sincs ma már érvényben, felváltotta az AMS-STD-595A (2016-ban). Az 595c és korábbi revíziók közt pl az is különbség volt, hogy váltáskor színek kerültek ki belőle, színek kerültek be a listába, de azt nem tudom, hogy az 595c > AMS 595A átállás darabra mivel járt, azon kívül, hogy a SAE lett a sztenderd gazdája. www.e-paint.co.uk/products.asp Én úgy hiszem a legyező nyomdai úton kerül előállításra, míg az egyedi szinminták valódi festékkel kerülnek kifestésre. A jelleghelyes használathoz úgyis kell megfelelő mennyiségű és minőségű fény is, meg orvosi papír nem hiányos színlátásról... szóval ha 20£-ért adják a legyezőt (és nem kínai), akkor érdekes lehet hobbyra is, ha 225£-ért, akkor meg... | |||||
halaci | Adatlap | 692150 | 2022. január 19. 14:37 | ![]() | |
Bocs, amit #fidel írt, az még valóban hozzá tartozik: minden felvitt festék degradálódik valamennyire a környezet, elsősorban a napfény hatására. Ha sokat van használatban, akkor sok fény éri, gyorsabban színeződik el, ezért ahol abszolút pontosságra törekszenek, ott valóban bizonyos időnként cserélgetik ezeket is. | |||||
halaci | Adatlap | 692149 | 2022. január 19. 14:33 | ![]() | |
Ha eredeti, akkor 100%-ban, ezeket direkt színekkel nyomták, amelyeket általában Lab értékek alapján kevertek ki. (Azért is olyan rohadt drágák az ilyen color chartok.) Minimális eltérés lehet abból, hogy a papír hogyan szívja be a festéket, de alapból ha odarakod egy szabványos, gyári FS színnel frissen lefestett mintadarab mellé, akkor passzolnia kell. #borisz: ez nem azért van, mert a "gyári festék nem helyes", hanem mert nem az XY. számú festési utasítás szerinti festéket használták. Azt ugye senki nem gondolja, hogy mondjuk a balról harmadik és negyedik gép orrkúpját ugyanazzal a színkódú festékkel festették? Ezeket nem a félvak Micike kevergeti fakanállal egy üstben, hogy aztán jóvanazúgy alapon legyen valamilyen szín belőle. | |||||
fidel | Adatlap | 692147 | 2022. január 19. 14:26 | ![]() | |
Szia! Attól függ ki, milyen céllal adta ki. Ha jól emlékszem, igen, ezeknek színhelyesnek kellene lenniük, DE! normál esetben annak is rajta kell lennie, meddig érvényes - ezek sem tartják a színüket az örökkévalóságig! Nem akarok butaságot mondani, de mintha egy-két évente újakat kellett rendelnünk a nyomdában… Üdv, fidel | |||||
borisz | Adatlap | 692146 | 2022. január 19. 12:25 | ![]() | |
pmheros | Adatlap | 692145 | 2022. január 19. 11:33 | ![]() | |
borisz | Adatlap | 692132 | 2022. január 18. 18:31 | ![]() | |
Próbáltam melegíteni, fagyasztani, egyik sem vált be. A gyurmaragasztótól még rosszabb lett. Ami úgy-ahogy bevállt, az a friss folyékony maszkoló. Jött a régi is. Meg a fedő festék is. De legalább a maszkoló is. | |||||
Kojak75 | Adatlap | 692122 | 2022. január 18. 13:21 | ![]() | |
Pilota77 | Adatlap | 692116 | 2022. január 17. 23:01 | ![]() | |
Ok. Most már megvan. Átállítottam, de a próbára még várni kell. Hát én 30-40 psi-vel fújtam. Az sok lehetett... Köszi. | |||||
joshe | Adatlap | 692115 | 2022. január 17. 22:13 | ![]() | |
Csak tipp: bluetak, ilyesmi. Vagy ha esetleg kensz a tetejébe plusz folyékony maszkolót, hátha felsegíti? Gyertyaviasz? Puha szilikonecset? Ráolvasás? |
<<< Vissza | Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |