Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66., | 67., | 68., | 69., | 70., | 71., | 72., | 73., | 74., | 75., | 76., | 77., | 78., | 79., | 80., |
81., | 82., | 83., | 84., | 85., | 86., | 87., | 88., | 89., | 90., | 91., | 92., | 93., | 94., | 95., | 96., | 97., | 98., | 99. |
Block50 | Adatlap | 730673 | tegnapelőtt 19:22 | ||||||||||||||||||||
Köszi mindenkinek a visszajelzéseket és tanácsokat. Munkáitokat elnézve azt hiszem jó választás lesz a Möbius is. Elindulok ezen az úton. Előzmény: (730667) Nagyzo tegnapelőtt 18:05 | |||||||||||||||||||||||
halaci | Adatlap | 730669 | tegnapelőtt 18:56 | ||||||||||||||||||||
Köszönöm, ezek jó hírek! | |||||||||||||||||||||||
Nagyzo | Adatlap | 730667 | tegnapelőtt 18:05 | ||||||||||||||||||||
Nekem is 0.2-es Möbiusom van (én vittem bele Johniet a málnásba :-D), már jó ideje használom, úh bátran mondhatom, a takaríthatósága talán még a H&S-nél is jobb. Infinity/Evo-val van összehasonlítási alapom, illetve egy 0.2-es Procon boy PS270-nel, de utóbbi fix tartályos, és betekerős Iwata rendszerű dűznije van (Iwata gyártmány, valami OEM a Mr. Hobbynak), szal nem versenyez. Összességében azt mondhatom, h mióta megvan, a H&S-eket nem használom gyakran, mert a Möbius és a PS270 is kezesebb, szebb a szórásképük, stb. | |||||||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 730665 | tegnapelőtt 17:56 | ||||||||||||||||||||
Van. Dűzni kivétele után elég méretes hely tárul fel mögötte, a festék tartály közel van az elejéhez/orrához... Én a H&S kefekészletével pucolom amikor teljesen szétszedem... úgy negyed/fél évente. Napi használatok után csak átmosom bőven pisztolytakaritó folyadékokkal. | |||||||||||||||||||||||
halaci | Adatlap | 730663 | tegnapelőtt 17:53 | ||||||||||||||||||||
Ez is drop-in dűznis, ugyanúgy mint a HS, tehát elvileg nincs különbség. Ami viszont érdekes (friss gyakorlati tapasztalat), hogy a HS belseje valahogy nagyon el van találva takarítás szempontjából. Van egy márkázott HS "utánérzésem" és egy Evo ALU pisztolyom. Lacquer festékekkel használom mindkettőt, festés után tisztításhoz pedig észterhigítót. Beletöltöm, visszabugyogtatom, az első két adagot egyből kitöltöm egy erre tartott fedeles edénybe, utána pedig addig ismétlem a bugyogtatom-kifújom rutint, amíg nem jön tiszta spray belőle. A knockoffnál ez sokszor 5-6 kört jelent, a HS-ből viszont maximum a 3. körben már tiszta higító jön ki. (A tartályt az első bugyogtatás előtt le szoktam szedni, teljesen tisztára törlöm egy higítós papírtörcsivel, tehát nem az befolyásolja.) Lehet, hogy a HS-nek finomabban van a belseje eldolgozva? A Ghaaleri nem tudom ilyen szempontból milyen, de kíváncsi lennék #Johnie tapasztalatára. | |||||||||||||||||||||||
Muzzy | Adatlap | 730661 | tegnapelőtt 17:27 | ||||||||||||||||||||
Milyen a takaríthatósága? Van olyan könnyű, mint az HS? | |||||||||||||||||||||||
Block50 | Adatlap | 730657 | tegnapelőtt 15:00 | ||||||||||||||||||||
Köszi mindkettőtöknek, most nagyon elcsábultam a Möbius 0,2-es felé. Találtam is róla bemutatót, a 15. perctől érdekes. www.youtube.com/watch A Swallowtailben nem én gondolkodtam, csak Borisz részéről volt egy ajánlás... :-) | |||||||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 730656 | tegnapelőtt 14:15 | ||||||||||||||||||||
Nekem egy Möbius 0,3-as van. Egy ismerősöm vett 0,2-est, az ő ajánlására próbáltam ki a 0,3-ast, nem bántam meg. Önbeállós dűznivel, tűhatárolóval, ráadásul könnyen tekergethető ravasz rugóerő állítóval is el van látva. Kenőanyagot adnak a dobozában. A stukker krómozott festék tartálya meglepően jó, mint egy tükör. Volt hogy sikáltam a belső felületén lévő rászáradt festéket, nem akart lejönni, bosszankodtam miért?..erre kiderült a tükörképét sikáltam...😀 A 0,2-es elején/alján van még egy levegő finom szabályzó szelep is. | |||||||||||||||||||||||
halaci | Adatlap | 730655 | tegnapelőtt 14:04 | ||||||||||||||||||||
A Gaahlerit nagyon sokan dícsérik, én is szemeztem vele, de most egy időre kénytelen vagyok a fogamhoz (pontosabban a fogászhoz) verni a garast. A többi időnként felbukkanó és fél év alatt eltűnő kínai gyártóhoz képest a számomra pozitívum, hogy úgy tűnik kulturált a pótalkatrész ellátása van. A Swallowtailt amennyire én láttam, inkább az egészen nagy felületek (pl. hadihajók, 1/24-es repülők) festéséhez ajánlják, főleg mert ahhoz van a festőpisztolyokhoz hasonlóan nagy felületű spraycap is. A kenőanyag csak a tű tömítés utáni részéhez kellhet, szerintem nem létszükséglet. Mindegyik Premium vagy advanced modellen van tűhatároló, tekergetős. Viszont ha finom munkához keresel, akkor miért nem a 0,2-es Moebiust választod tőlük? azon van microvalve szelep is a nyomás finomhangolásához. | |||||||||||||||||||||||
Block50 | Adatlap | 730652 | tegnapelőtt 13:03 | ||||||||||||||||||||
Nézegetni már nézegettem a Gaahleri-t de nem mertem komolyan gondolkodni ezen az irányon. Árban tényleg jobb, még ha egy 0,2-est veszek is kb fele annyi mint egy HS EVO. Ha jól látom ez is szerszám nélküli, önbeállós düzni mint a HS? Jól működik, könnyen tisztítható? Írnak hozzá kenőanyagot...! Én pl az ULTRA-hoz soha nem használtam ilyet. Van vele tapasztalatod? Ennek van tűhatároló funkciója? | |||||||||||||||||||||||
tyimosenko | Adatlap | 730651 | tegnapelőtt 12:35 | ||||||||||||||||||||
Ha ez tényleg jó minőségű pisztoly, akkor elég versenyképesnek tűnik a piacon. A nagy felületek festésére alkalmas alternatíva GSI Creos PS-290-et 72 ezerért látom itthon.. | |||||||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 730649 | tegnapelőtt 12:15 | ||||||||||||||||||||
Buta kérdés részemről... hát persze hogy a levegő szelep...😆 Ugye sokan az általános lenyomós ravaszhoz vagyunk szokva. A Barbatos kialakításánál, ha húzod hátra a ravaszt, akkor a nyíllal jelölt alkatrész is csúszik hátrafelé? És ezen alkatrész alján ferdén vágott nútolás nyomja le fokozatosan a levegőszelep tetejét? | |||||||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 730648 | tegnapelőtt 12:03 | ||||||||||||||||||||
Azt nem tudom, ennél a fajta kialakításánál mi nyitja a levegőt? Érdekes lehet ez a "maroklőfegyver" féle kéz tartás, biztosan kellene egy kis idő míg megszokom... 😀 | |||||||||||||||||||||||
borisz | Adatlap | 730646 | tegnapelőtt 10:55 | ||||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 730645 | tegnapelőtt 10:36 | ||||||||||||||||||||
3 stukkerem van, az első egy H&S Evo 2in1 volt és vettem mellé egy gagyi használt kínait hogy ne kelljen állandóan cserélgetni egy pisztolyban a tűt és a dűznit. El voltam ezekkel egy darabig, a H&S 0,2-vel a kínait 0,5-el használtam alapozni meg lakkra. De a kínaival sokszor cumi volt, igy lecseréltem a kínait egy szintén kínai Gaahleri Premium 0,3-ra. Meglepően jó! stukker 30.000-ért. Azóta elő sem vettem a H&S-t...igaz nagyon finom munkát sem kellett csinálnom ahova mindenképp kellene a 0,2... Úgyhogy ha olcsó kell, akkor Gaahleri. | |||||||||||||||||||||||
Block50 | Adatlap | 730644 | tegnapelőtt 10:23 | ||||||||||||||||||||
Sziasztok Nem probléma, csak tanács/vélemény kérés. Most egy HS ULTRA-t használok és vennék mellé egy másikat stukit, hogy ne kelljen állandóan tűt cserélgetni, esetleg legyen egy kicsit több funkciója és főleg vékony vonalakra használnám. Az ULTRA maradna a nagy feladatokra (alap, lakk, nagy felületű színek), az új pedig az apróságokra. Alapvetően megszerettem a HS-t az egyszerű karbantarthatósága miatt. Pont ezért az Evolution 2024-et nézegettem, de kicsit fura, hogy 0,2 helyett már 0,28-as tűvel adják. Van valakinek tapasztalata, hogy mennyire vált be ez a nagyobb méret finomabb munkákhoz? Esetleg bármi javaslat konkrét típusra max ebben az árkategóriában? De az sem baj ha olcsóbb! :-) Köszi | |||||||||||||||||||||||
Vadász | Adatlap | 730047 | 2024. november 1. 10:26 | ||||||||||||||||||||
Az állandó tisztítással és szétszedéssel több kárt okoztok mint hasznot. | |||||||||||||||||||||||
pmheros | Adatlap | 730038 | 2024. október 31. 22:01 | ||||||||||||||||||||
A hátsó tömítés természetesen nem dűzni-, hanem tűtömítés. Cak elírtam a szövegben, ahogy sajnos a képen is. | |||||||||||||||||||||||
pmheros | Adatlap | 730034 | 2024. október 31. 21:16 | ||||||||||||||||||||
Nincs (retus)baj! Megoldódott ! Napokban játszadoztam ismét MRP festékkel. Korábbi tapasztalat nálam az, hogy a gyári Cleaner -je nem oldja le a feltapadt festéket, mechanikai rásegítés kell a tökéletes tisztításhoz. (Mr.Color cuccokhoz vagyok szokva, ott ilyen nincs.) Tegnap MRP fújás után az alaposság jegyében "kicsit" túltoltam a hosszú tisztítókefét a hátsó düzni tömítés mögé, de akkor ennek nem tulajdonítottam jelentőséget. Ma ismét használtam volna a pisztolyt. Mindig önálló hígítóval indítok, festés előtt mindig előöblítem a pisztolyt. Most is így jártam el, csak most lenyomás után a müködtető kart nem tolta vissza a rugó, és levegőnyomás együttese, hanem fújta ki a továbbra is a levegőt, miután elengedtem a kart. Azonnal eszembe jutott az előző esti túltolás. Sejtettem mi lehet a baj, csak hát ilyen mélységben még nem kellett szétszednem pisztolyt, így volt bennem egy kis feszültség. Óriási mázlista voltam, hogy az egyik csipeszem pont alkalmas volt a szelepzáró rugó támasztó csavarjának kicsavarásra. Ezután alulról tűvel ki tudtam tolni felfelé a szorulós közdarabot. Megvizsgálva, szinte alig volt rajta felismerhető festék mennyiség, de mivel ez a pisztoly szoros méretezéssel rendelkezik, ennek ennyi is elég volt. Tisztítást Tamiya Airbrush Cleaner folyadékkal ecsettel, kefével ejtettem meg pár gyanúsabb helyen, majd egy kis Tamiya Airbrush Grease kenőanyag került a (levegővel nem találkozó) mozgó részekre. Összeszerelés, próba, és tökéletes mint előtte. Megkönnyebbültem. Tanulság: Ne told túl! ;) | |||||||||||||||||||||||
papgyuri | Adatlap | 726288 | 2024. június 26. 06:46 | ||||||||||||||||||||
Köszönöm, elgondolkodok a dolgon... Hosszú távon talán van értelme, van olyan része a stukinak, amit szinte lehetetlen elérni... | |||||||||||||||||||||||
warbirds | Adatlap | 726242 | 2024. június 24. 11:51 | ||||||||||||||||||||
Szia! Nekem van ilyen, igaz nem túl komoly szerkezet, inkább amolyan "hobbiszint". Akrilokkal festek, így én W5 ablaktisztítóval szoktam megtölteni, és utána hagyom benne pácolódni a leghosszabb ideig a szétszedett pisztolyt. Utána kirakom egy papírtörlőre az alkatrészeket és airbrush tisztító eszközökkel még átmegyek rajtuk. szükség esetén bevetek saját hígítót is, de ezt már csak áttörlésnél. A makacsabb szennyeződésekre rá kell dolgozni, de gondolom ez a tisztító típusától is függ, meg attól is, milyen tisztítószert öntesz bele. Ezzel meg azért óvatosan, mert a lötty kicsi melegszik is a tartályban, ha sokáig "rázatod". A komolyabb tisztítók a hozzájuk tartozó folyadékkal biztosan hatékonyabbak, de annak az ára is megvan, mint mindennek ebben a hobbiban. :) | |||||||||||||||||||||||
papgyuri | Adatlap | 726218 | 2024. június 23. 10:16 | ||||||||||||||||||||
Olvasom, hogy több kolléga alkalmaz pisztolytisztításhoz ultrahangos készüléket. Erről szeretnék véleményt, tapasztalatokat, tanácsot kérni. | |||||||||||||||||||||||
Bandika | Adatlap | 717722 | 2023. december 31. 10:25 | ||||||||||||||||||||
Nem kell túlmisztifikálni: kávétejszín kis tégelye tökéletes a festékkeveréshez. Még elmosni sem nagyon kell, bár nemrég az EU gondoskodott róla, hogy kiváló minőségű, vegyszerálló polipropilénből készüljön, úgyhogy az oldószerek nem tesznek kárt benne. Fújásnál mindig több rétegre kell törekedni, az egymenetben telibe fújás nem működik, különösen 0,2-es dűznivel. A első réteg inkább csak ködölés, a második halványan fed, a harmadik nagyrészt fed és végül a negyedik adja a teljes fedést. | |||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 717718 | 2023. december 31. 09:55 | ||||||||||||||||||||
Szia, Nem biztos, hogy kinder tojást használnék, van egyéb kis műanyag tálam, ami nem borul fel, szóval megoldom, de köszönöm! Bár a tojás azért is jobb, mert a szűkülő alja miatt kevesebb festék is tölthető bele, ez a kis tál meg nagyobb átmérőjű, ezért többet kell bele keverni. A rozsdamentes acél feles pohár lenne az igazi, amit pl a Continental Mk.VIII stb kesztyűtartójának mágneses ajtajára szabadalmaztattak... Közben újabb probléma merült fel, megyek egy másik rovatba... z | |||||||||||||||||||||||
Muzzy | Adatlap | 717713 | 2023. december 31. 08:37 | ||||||||||||||||||||
A teamécseshez jó üvegtarót használom tartónak, abban nem borul fel a fél kindertojás | |||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 717697 | 2023. december 30. 22:09 | ||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 717696 | 2023. december 30. 22:08 | ||||||||||||||||||||
Ahogy írtam, csak az egyik Alclad színnel van baj, a többi simán fújható ködölve, az az egy szinte sehogy se, annyira híg. De ha aláfújok másik fémszínt és arra óvatosan tudom ködölni ezt a kezelhetetlenül hígat, úgy már használható. Nagyon sok festéket pazaroltam eddig is, egy-egy fújásnál többet, mint kellett, a nagyobb nyomás miatt. Nem az a cél, hogy egy rétegben fújjak, de azért fedjen, ha egymás után folyamatosan fújom a rétegeket. Ehhez nekem megfelel a kb. 1,5bar. Csak az Alclad színeknél használok sokkal kisebbet, meg az előárnyékolásnál. A tű festés közbeni törölgetése is sokat segített. Kicsit lejjebb veszem még a nyomást és több hígítót is használok, aztán meglátjuk... z | |||||||||||||||||||||||
Muzzy | Adatlap | 717695 | 2023. december 30. 21:57 | ||||||||||||||||||||
Ne a pisztolyba keverd a festéket! (én egy kidnertojás buburékját használom) Egy jó iránymutatás a festék higítására, ha a tégely falára felkensz egy kis higított festéket, és víz szerűen lefolyik, és áttetsző lesz a festék kb akkor jó. | |||||||||||||||||||||||
Muzzy | Adatlap | 717694 | 2023. december 30. 21:51 | ||||||||||||||||||||
Tipikusan a nagy nyomásra utaló hiba, amit az ALCLAdnál írtál! Bátrabban vidd lejjebb a nyomást! És közelebbről fújj! Akkor jó, ha nagyon ALACSONY nyomáson, ködölve viszed fel. (és alaposan rázd fel az üveget :) Amit idáig írtál, azokból is arra lehet következtetni, hogy túl nagy nyomást használsz. Ne azt az üveg Gunze festéket sajnáld a gyakorlásra! (KB egy ezres, egy tégely, ha veszel retardert, gyári higítót 3-4 ezresből kijön Próbálj túllépni a megrögzött szokásos higításon, nyomáson. Ne törekedj arra, hogy egy rétegből fújod meg a színeket! Az elején bátran, nagy arányban változtass, amig nem a kívánt irányba indul meg a változás! Növeld jelentősen a higító arányát és vidd lejjebb a nyomást! Amíg ezeken nem változtatsz, továbbra is küzdeni fogsz az általad kifogásolt jelenségekkel. | |||||||||||||||||||||||
tyimosenko | Adatlap | 717692 | 2023. december 30. 21:32 | ||||||||||||||||||||
Dehát előtte elmostad, ami jó, ha mindig ugyanolyan alapos és akkor nem maradhat festék. Szerintem nincs gyakorlati haszna felönteni higítóval, viszont ha nem húztad meg jó a cup menetét, esetleg beszivároghat a folyadék és idővel tönkreteheti a tömítést. Meg szerintem érdemes festés után eltenni a festékszórót a dobozába, hogy szöszök ne juthassanak be a testbe, mert akkor jöhet festéskor az eltömődés. Jól alakul az A-10. Ha eltűnne majd az előárnyékolás, ilyen sötétebb színű terepfoltozásnál a festés utáni világosabb színű visszafújás - foltozás, kukacozás -, hatékony lenne. "inverz post-shading". | |||||||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 717689 | 2023. december 30. 21:06 | ||||||||||||||||||||
Nem kötelező bent hagyni, van aki nem szereti ha az oldószer órákig éri a tömítéseket. Én így szoktam ha csak kis időre teszem le. Ez most kb 12 óra hossz lesz. Így nem éri levegő a belsejét, ha maradt benne még festék, nem tud megszàradni. | |||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 717688 | 2023. december 30. 21:01 | ||||||||||||||||||||
Köszi, és a tanácsokat is! Nem olyan bonyolult, csak ritkán festek és kevés a tapasztalat. A mostani maketten ugye nem lett tökéletes az árnyékolás, aztán túl sokszor fújtam át a felületet, így tényleg szinte semmi nem látszik belőle... Nem baj, lesz jobb. Jól haladsz, nagy kár, hogy 72-ben nincs jobb A-10, de kivárom. Addig is tanulok az építésedből. Miért kell a pisztolyba hagyni az alkoholt másnapra, illetve miért baj, ha teljesen száraz lesz a pisztoly? z | |||||||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 717684 | 2023. december 30. 20:36 | ||||||||||||||||||||
Nagyon jó, gratulálok. Nagyon nagyon sokat kell gyakorolni, ha nem jutsz jó eredményre még a kedved is elveheti az egésztől, de ha sikerül -az tovább ösztönöz. A végén az előárnyékolásnak a nagy részét úgyis elfedjük a fedőszínnel, főleg ha sötét szín a fedőszín is. Nagyon figyelve, nagyon finoman, több vékony rétegben ,szintén hígabb festékkel festve kontrollálható azért az elfedése. Főleg világosabb gépek esetén marad meg a kontraszt. Az A10-em zöld-sötétzöld-sötétszürke lesz, hát nem igazán fog látszani az előárnyékolás. De végre nagyjából befejeztem a felső részt. Pisztolyt kimostam. Holnap reggel folytatom. Ilyenkor mikor csak pár órára teszem le a kimosott pisztolyt, hagyok a végén benne egy fél csészényi tiszta izopropil alkoholt. Ne száradjon csontszárazra reggelig a pisztoly belseje. Úgyis elparolog reggelig valamennyi a csészéből... | |||||||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 717682 | 2023. december 30. 20:23 | ||||||||||||||||||||
Az már nem. Ott már csak arra kell figyelni, hogy ne fusson szét. | |||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 717679 | 2023. december 30. 19:09 | ||||||||||||||||||||
Szerintem kizárt, hogy azzal lehet festeni, de akinek úgy jó, csinálja. Az Alclad színek is nekem túl hígak gyárilag, főleg az az alu, amit mindenre is fújnék, nagyjából használhatatlan. Kis nyomással is szinte lehetetlen fújni, pedig ennyire az se híg. De úgy működik, hogy más fémszínt fújok először a feketére, aztán ezt rá nagyon óvatosan, több rétegben, de gyakran úgy is felszedi az alatta lévő fémet... Szóval továbbra is fontolva hígítok... z | |||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 717678 | 2023. december 30. 19:05 | ||||||||||||||||||||
Nekem a kékhez képest zöldebb, de nagyjából mindkettő. Amúgy bevált a nagyobb hígítás és a tűtörlés is, múkodik a dolog. Sok apró vackot is fekete alap után fehérrel foltoztam, aztán ment rá a végső szín. Értelme nem volt, de legalább gyakoroltam és pazaroltam a festéket. Továbbra se én leszek a festéktüsszentő hapcibenő, de legalább tanulok. Köszi srácok! z | |||||||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 717673 | 2023. december 30. 18:08 | ||||||||||||||||||||
"Az 1% azt jelenti, hogy 1 rész festék van 99 rész festékhez" Gondolom úgy akartad írni, hogy : Az 1% azt jelenti, hogy 1 rész festék van 99 rész hígítóhoz | |||||||||||||||||||||||
tyimosenko | Adatlap | 717670 | 2023. december 30. 17:52 | ||||||||||||||||||||
Igen, a 3.kepen is az infinity fejes evo lehet, de ratette a 0.15-os fejet. Jo parositas a 0.4es evo a PS770-nel. | |||||||||||||||||||||||
borisz | Adatlap | 717668 | 2023. december 30. 17:42 | ||||||||||||||||||||
Az 1% azt jelenti, hogy 1 rész festék van 99 rész festékhez. | |||||||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 717667 | 2023. december 30. 17:06 | ||||||||||||||||||||
De mintha a kérdéses is az Evo lenne...csak Infinity fejjel? Lehet hogy tévedtem és csak kettővel dolgozik | |||||||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 717666 | 2023. december 30. 17:02 | ||||||||||||||||||||
Nagyon jó videó, imádom "Skeleton" videóit, remek házilagos feljavításokat csinál. A videóban három féle pisztolyt is használ. A H&S Evo-t hasznalja alapozásra, lakkozásra gondolom 0,4-el. Használ egy GSI Creos PS770-et (0,18 dűzni) És egy harmadik pisztolyt is amit sehogy sem tudok beazonosítani... | |||||||||||||||||||||||
halaci | Adatlap | 717665 | 2023. december 30. 16:32 | ||||||||||||||||||||
Ja, az nekem kék-kék címke, nem zöld. | |||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 717659 | 2023. december 30. 15:12 | ||||||||||||||||||||
Nem, ez zöld-kék a hobby color thinner, rá is van írva: for hobby color. Semmi acrysion. Én is igyekszem mindenhez a sajátját használni. Kivéve a Revell, mert ahhoz általában ecsethez jó a lakkbenzin is, némely színhez meg a sajátja sem... z | |||||||||||||||||||||||
halaci | Adatlap | 717658 | 2023. december 30. 15:04 | ||||||||||||||||||||
"A kék-zöld címkés hígítót használom" Ajjaj, csak nem az Acrysion-höz valót? Akkor már kapásból meg lenne az első számú hunyó, az egy teljesen más festékhez való. A Gunze H sorozatához vagy a Mr Hobby Aqueous Hobby Color Thinner-t lehet használni, vagy a C-sorozathoz való Mr Color Thinnert (sötétkék alapon sárga felirat), de a legjobb a Mr Color Leveling Thinner (sárga alapon sötétkék felirat). igaz, az utóbbi kettő sajnos büdösebb. Ha nem Gunze, akkor a H-hoz használható a tamiya X-20A vagy az AK Real Colors High Compatibility Thinner is, meg persze a sima IPA, ha más nincs. (Tudom, sokan eleve azt használják. Én a festékhez igyekszem mindig a saját higítóját használni, tisztításhoz marad a generál nagy kiszerelés.) | |||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 717657 | 2023. december 30. 14:11 | ||||||||||||||||||||
Köszi a bemutatót, és kitarást a befejezéshez! A panelvonalak nekem azért ennyire nem macerásak, ha jó a hígítás és nyomás, elég gyorsan megy. Viszont csak 72-es gépeket építek, és az eddigieken kevesebb panelvonal van. A vonalak közti foltokkal van bajom, ha egy idő után megáll a festék. De majd törölgetem a tút. Amúgy én sötétbarnával alapozok, arra mennek a fehér foltok a panelekben, aztán feketével a végén átfújom a panelvonalakat még a terepszín előtt. A kínlódások ismerősek, derékbajos is vagyok, de ilyenkor inkább a nyakam zsibbad le. Sok sikert! z | |||||||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 717656 | 2023. december 30. 14:00 | ||||||||||||||||||||
Na szóval: Mint előzőleg írtam, én is ugyanazt a véleményt osztom az előárnyékolás fújásával mint a többiek. Ma délelőtt 10 órakor álltam neki az 1/48-as A10 előárnyékolásának. Sajnos nem találtam kellően sötét színű C sorozatú MrHobby vagy AK Real Color festéket, de eszembejutott, hogy a Tamiya X1 fényes fekete (nem az XF1, az ugye a matt fekete!) festékére sokan ,külföldi fórumokban is panaszkodtak, hogy nehezen szárad, hetekkel később is bennemarad az ujjlenyomat. Így ezt használtam. Nekem egy H&S Evo-m van, 0,2-es dűzni és tű volt most benne. Tehát az Infinity-d is tökéletes. A tűvédőt levettem, hogy tudjam majd a tűhegyet takarítani. Az 5 ml-es tartályt félig töltöttem MrColor Thinnerrel. Ez akkor kb. 2,5 ml. 4 csepp festéket (Tamiya X1) tettem bele, elkevertem. 1 csepp Tamiya Paint Retardert tettem még hozzá. Az oldat elejét bőven kifújtam egy edénybe. Kompresszort 1 bar-ra állítottam, miközben lenyomtam a ravaszt, de nem húztam hátra, üresben fújt a nyomás beállításakor a pisztoly. A makett előzőleg már kapott alapozóréteget (MrHobby MrSurfacer 1200) Nekiláttam ezzel a bő lére eresztett oldattal felvinni az előárnyékolást, max. 1 centiről fújva, épphogy mozdítva a ravaszon. Egy vonalon nagyon sokszor 8x,10x oda vissza kellett menni, ugyanazzal a lassú sebességgel, ugyanakkora távolságról mert nem takart elsőre, túl híg ugyebár az oldat, inkább szürke elsőre a színe. Most jön a lényeg: 10:00-tól 11:30-ig fújtam a makettet és csak a 30%-át sikerült megcsinálni ez alatt a 1,5 óra alatt. Nem lett tökéletes, vannak pacák, megfojások, nem szép vonalvezetések. De zöme a fedőszínnel el lesz takarva. (Mint írtam nem mindennap csinálom én sem ezt, 3-4 havonta kerül kezem alá egy makett. Mindösszesen amióta pisztolyom van 6 makettet előárnyékoltam.) Másfél óra alatt már begörcsölt a kezem, beállt a derekam. Irtó hálátlan egy meló. Közben nekem is voltak festék elakadásaim, de nagyon minimális számban, talán 7-8 alkalommal. Hígítós fültisztítóval letöröltem a tűhegyet. Majd délután folytatom, remélem a felső felületet be tudom ma fejezni. Úgyhogy készülj fel, kézgörcsre, hátfájásra, cifra szavak kimondására ha van még ezek után türelmed hozzá. Vannak akik nem is kedvelik az előárnyékolt festést. | |||||||||||||||||||||||
tyimosenko | Adatlap | 717651 | 2023. december 30. 12:49 | ||||||||||||||||||||
Igen, es en ehhez is mindig adagolok retardert, gunze narancs uveges, 1-2 csepp. MRP-hez is. | |||||||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 717650 | 2023. december 30. 12:43 | ||||||||||||||||||||
Az MrColor (Gunze) Leveling Thinner ugye az amelyben már eleve van gyárilag retarder?... | |||||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 717649 | 2023. december 30. 12:41 | ||||||||||||||||||||
Neked is köszönöm a hasznos tanácsokat! A pisztolyt elölről is szoktam takarítani, ha szétszedem, de csak ecsettel mosom át felülről és elölről is. A dűznit is egy hosszú vékony ecsettel pucolom, ami átmegy rajta. A fogköztisztitó még hiányzik, mindenképp veszek majd ilyet is. A hígító arányát növelni fogom, de csak óvatosan... A tűhatárolót egyelőre nem használom, jobb szeretem kézzel állítgatni a ravaszt. Korábban próbáltam határolóval, nem jött be. A kukacolást közelről végzem, de azért a felülettől "messze" van a tű, a szarvas tűvédő mindig rajta van. Amúgy csak előárnyékoláshoz kukacozok, tehát nem fontos nekem a pontossága, és nem idegeskedek, ha egyik panelről átfújok a másikra. Őszintén szólva ennyire nem vagyok precíz, hogy ilyen kis mértékben állítsam a nyomást. A kb. 0,8bar lehet akár 0,8x is, vagy ha nem műkdödik a festékhez, akkor állítom kb. 1-ig. Nagyon jó, amit írsz, de eddig sajnos ilyen szinten sose próbáltam állítani a hígígást és nyomást. Általában elsőre működött, aztán ha már túl sűrű lett festék, jöttek a próbák és sehogy se lett jó... igazából csak az alapokat tanultam meg, és sajnos ritkán festek, de majd minden alkalommal gyakorlom is. Köszönöm! z | |||||||||||||||||||||||
tyimosenko | Adatlap | 717648 | 2023. december 30. 12:38 | ||||||||||||||||||||
Mr Color Leveling thinner. Ez kb visz mindent, ami nem vizes akril: gunze H es C, tamiya, MRP, AK RC. Ugy tapasztaltam, hogy a gunze mindket sorozatahoz ez a legjobb. |
Tovább >>> |
21., | 22., | 23., | 24., | 25., | 26., | 27., | 28., | 29., | 30., | 31., | 32., | 33., | 34., | 35., | 36., | 37., | 38., | 39., | 40., |
41., | 42., | 43., | 44., | 45., | 46., | 47., | 48., | 49., | 50., | 51., | 52., | 53., | 54., | 55., | 56., | 57., | 58., | 59., | 60., |
61., | 62., | 63., | 64., | 65., | 66., | 67., | 68., | 69., | 70., | 71., | 72., | 73., | 74., | 75., | 76., | 77., | 78., | 79., | 80., |
81., | 82., | 83., | 84., | 85., | 86., | 87., | 88., | 89., | 90., | 91., | 92., | 93., | 94., | 95., | 96., | 97., | 98., | 99. |