dikens | Adatlap | 725733 | 2024. június 8. 11:17 | ||||||||||
Tibcsi | Adatlap | 725723 | 2024. június 8. 04:33 | ||||||||||
Érthetetlen. Nekem is "sima" fekete Samsung lézernyomtatóm van, én is használtam Holi matricalappal, de ilyen jelenséggel nem találkoztam. Coreldraw-ból és Inkscape-ből myomtattam. Volt, hogy csak a lap tetején, egy 4-5 centis csíkra nyomtattam, majd levágtam. Tudom, most már eső után köpönyeg, de a következőket tudom elképzelni: - a matricalap nem lézernyomtatóhoz való volt. Lehetett téves szállítás, vagy gyárilag téves csomagolás - valaki előzőleg használta a nyomtatót, olyanra akart nyomtatni, ami nem bírja a meleget és "elfelejtett" szólni róla. Sajnálom és együttérzek. Ha elküldöd a fájlt, kinyomtatom neked, bár arról a programról még nem hallottam. Ha a Coreldraw "megeszi", akkor nincs gond. | |||||||||||||
dikens | Adatlap | 725696 | 2024. június 7. 15:23 | ||||||||||
Igazad van, de most elment az egésztől a kedvem. | |||||||||||||
uly | Adatlap | 725673 | 2024. június 6. 23:41 | ||||||||||
Van egy olyan topic, hogy matricakészítés, vagy nyomtatás. Ezt a kérdést lehet ott kellene feltenned... | |||||||||||||
dikens | Adatlap | 725572 | 2024. június 3. 14:10 | ||||||||||
Sziasztok, eljött a nyár, és úgy gondoltam, hogy eljött az én időm is. Ha már jubileum, meg GB nosza, gyorsan kitúrtam a sok félbehagyott makett közül az F-16-ot. Arra gondoltam, hogy adhat egy kis plusz lendületet a munkának, ha a már megszerkesztett matricák kinyomtatásával kezdek. Bár ne tettem volna. Történt ugyanis, hogy az eddig tökéletesen működő nyomtatóba beleszorult a matricalap, ami teljesen tönkre ment mire nagy nehezen kirángattam belőle, extraként azóta sima papírra is csíkozva, maszatolva nyomtat. Akinek van tapasztalata házilag nyomtatott matricák területén kérem segítsen. Mit rontottam el? Egy alap fekete-fehér laser nyomataóm van (volt), hozzá Holi laser átlátszó matricalapot használtam, és csak a lap felső 1/4-ébe szerettem volna nyomtatni, Inventor 2024 Pro softawre-ből. Az eredmény katasztrófális: tetejétől az aljáig összemaszatolt matricalap, nem a beállított helyre, hanem a lap közepére hasznavehetetlen nyomat. Ezekhez a matricalapokhoz speciális nyomtató kell? Valamilyen plusz beállítást kellett volna eszközölnöm? Esetleg speciális software kell hozzá? A válszokat előre is köszönöm. | |||||||||||||
borisz | Adatlap | 722592 | 2024. március 26. 17:13 | ||||||||||
Ha még nem késő, valamelyik nap megnézhetem, hogy van-e ilyen madaram elfekvőben. | |||||||||||||
dikens | Adatlap | 721886 | 2024. március 15. 09:24 | ||||||||||
Ez már a '90-es évekbeli festés, itt van egy-egy fehér vagy világosszürke madár a hátsó kabin alatt/mögött, ilyet sajnos nem tudok nyomtatni, így ezek sajnos kiestek. | |||||||||||||
p-51 | Adatlap | 721879 | 2024. március 14. 23:36 | ||||||||||
3 testvérét találtam | |||||||||||||
atika | Adatlap | 721870 | 2024. március 14. 18:57 | ||||||||||
Kép hiányában én is azt választottam volna. A F-16.net-en van fenn egy későbbi kép már más alakulat jelzéssel, de ugyanerről a gépről - gondolom, láttad - ott is a korai van, szóval nem hiszem tévedtél vagy tévednénk. | |||||||||||||
dikens | Adatlap | 721859 | 2024. március 14. 17:07 | ||||||||||
Próbálom a kornak megfelelően összeválogatni hozzá az alkatrészeket, természetesen a régi 8 kopoltyúsat tettem rá. | |||||||||||||
atika | Adatlap | 721856 | 2024. március 14. 14:40 | ||||||||||
Neked elsősorban egy kép kellene még a másik oldaláról. Gyanítom, hogy még a korai gépágyú burkolat volt rajta '83-ban, de mivel gyakran cserélt alkatrész, ki tudja. | |||||||||||||
dikens | Adatlap | 721855 | 2024. március 14. 14:21 | ||||||||||
Sziasztok! Nagyjából letisztult a kép. Ezt a gépet szeretném megépíteni: F-16B, Block 5, 78-0107, Luke AFB 1983 Azért esett erre a választásom, mert a matricák nagy részét össze tudom ollózni, a többit meg megpróbálom kinyomtatni. Bármilyen infót, de legfőképp képet szívesen fogadok a gépről, elsősorban '83-as állapotáról. Ami legjobban kellene az egy fotó bármelyik F-16B Block 5 hátsó kabinjáról. | |||||||||||||
borisz | Adatlap | 721410 | 2024. március 4. 15:32 | ||||||||||
Ahogy Zoli mondja! Kell konkrét gép, annak is egy állapota, onnan lehet elindulni, ha pontosat akarsz. Ha nem, akkor meg úgyis elhisszük. :) | |||||||||||||
Zoli | Adatlap | 720388 | 2024. február 9. 21:43 | ||||||||||
Szia, Ez így nehéz ügy. Válassz ki egy konkrét példányt konkrét időpontból! A gépek az évek során átalakultak, új eszközök kerültek rájuk (beléjük), újabb specifikációjú (jobb, modernebb, könnyebb stb) alkatrészeket kaptak, és akár más festést, jelzéseket. És ugye azt se felejtsük el, hogy több országban gyártották ezeket, elsősorban a saját, de más megrendelők igényei szerint is, kisebb-nagyobb eltérésekkel. Aztán később tulajdonos váltások is előfordultak és annak is utána kellene nézni, hogy hol gyártották a repülőket. További jó hír, hogy az új üzemeltetők is a saját igényeik alapján modernizálták a gépeket. (Most ott tartunk, hogy a legelső verziót is átépítik a megrendelő kérésére a legutolsó változatra.) Tehát válassz ki egy gépet, majd keress róla jó sok képet, aztán válaszd ki azokat, melyek az általad elképzelt verziónak megfelelnek! Célszerű a matrica alapján választani, legalábbis nekem nehezebben vagy sehogy se megoldható az eltérő/hiányzó jelzések pótlása, mint az alkatrészeké. Ha megvannak a képek, akkor azok alapján át kell nézni az alkatrészeket, hogy mi van meg, mi eltérő, mit kell átalakítani, pótolni. Első lépésként célszerű a felületet megvizsgálni, mert sok apró különbség lehet a lemezek, alkatrészek stb alakja, kialakítása között (vezérsíkok, szellőzők, rátét lemezek stb.). Ezután jöhetnek a kisebb elemek (kabin műszerei, antennák, fényszórók, kerekek, pilonok stb.) ellenőrzése. Ez így talán triviálisnak tűnik, de ha pontos makettet akarsz, muszáj az elsőtől az utolsó mm-ig átvizsgálni a makettet képek alapján. Ha jóvanazúgy, akkor ne sok időt fecsérelj erre, senki, talán még az adott gép pilótája se tudná megmondani, hogy mikor milyen alkatrészeket szereltek rá/bele. Ha kiválasztódott a példány, már könnyebben tudunk segíteni. A jó hír, hogy a Revell készlet szinte mindent tartalmaz a B/D verziókhoz. És amúgy is szerencsés helyzetben vagyunk, mert a típus népszerűsége miatt nagyon sok feljavító kapható hozzá. Ha van róla kép is, jöhet! Sok sikert! z | |||||||||||||
dikens | Adatlap | 720368 | 2024. február 9. 18:19 | ||||||||||
Fő körvonalaiban összeállt a légi masina, apró biz-baszok még hiányoznak hozzá, ezekről sajnos nem túl sok ismeretem van. Ha valaki tudna abban segíteni, hogy egy Revell F-16B készletből mit célszerű felhasználni, vagy mit kell átalakítani, pótolni egy Block 5 vagy 10 építéséhez legyen szíves segítsen. | |||||||||||||
dikens | Adatlap | 720365 | 2024. február 9. 17:56 | ||||||||||
Javasolnám az ANG Block 5-ös gépét a '70-es-'80-as évek fordulójáról, fekete felnivel, citromsárga létrával. Ha lenne hozzá matricám ezt építeném. | |||||||||||||
Nagyzo | Adatlap | 720363 | 2024. február 9. 17:46 | ||||||||||
Hú de tetszenek ezek a naranssárga stenciles B-k! Alighanem kelleni fog mégiscsak ilyen is. | |||||||||||||
dikens | Adatlap | 720294 | 2024. február 7. 22:22 | ||||||||||
Igaz nem FS szín, de ezekhez a korai 16-os ormányokhoz a BS381C:640 Extra Dark Sea Grey közelít a legjobban. | |||||||||||||
p-51 | Adatlap | 720267 | 2024. február 7. 19:53 | ||||||||||
erősen eső utáni, vagy 10 éve építettem, de lehet, hogy 15... :) Döbbenetes sötét az orr, szerintem itt 36081 kb. | |||||||||||||
dikens | Adatlap | 720254 | 2024. február 7. 17:59 | ||||||||||
Van még két képem erről a gépről, tudom eső után köpönyeg. :) A Flanker párjával majd nevezek én is. | |||||||||||||
p-51 | Adatlap | 720253 | 2024. február 7. 17:37 | ||||||||||
Tök jó az utolsó kép, nekem sem sikerült megtalálnom ezt, így az enyém jóval világosabb orrú lett... :) Pár év, és indítom majd a Flanker Groupbuildet, amin majd indulhatok az UB-vel! Köszönöm! :) | |||||||||||||
dikens | Adatlap | 720250 | 2024. február 7. 16:55 | ||||||||||
Sziasztok, én is beszállnék a csoportos építésbe egy majdnem Revell F-16B-vel. Valójában a makettet alkatrésznek vettem más Fighting Falcon projectekhez, de miután átböngésztem a doboz tartalmát akkor derült ki, hogy csak pár cockpit alkatrész hiányzik belőle, valamint a matrica, plusz van benne pár vendég alkatrész az eredetiek helyett, de ezek is használhatónak tűnnek. Számításaim és reményeim szerint egy korai Block 5/10 esetleg 15 kijön belőle, de azt még nem döntöttem el mi is legyen. Ma p-51 kollega hozott egy arizónai Block 15 (82-1034) matricát, így ennek megnőtt az esélye, de maradékokból össze tudnék ollózni egy Block 5-öst (78-0101), valamint kis hiányossággal meglenne egy Block 10 (79-0423) is. Ezek a gépek külsőre majdhogynem megegyeznek, kivéve a Block 15-ös nagyobb méretű vízszintes vezérsíkjait, így majd festés előtt döntök, hogy melyik legyen. Ha valami véletlen folytán túl jól sikerülne az építés, akkor még az sem kizárt, hogy veszek hozzá egy komplett matrica szettet. |
Rajzlapot alapban idw formátumba ment az Inventor, nem tudom talán a Corel ismeri, de megpróbálom dwg-be is elmenteni ezt biztos elfogadja.
A próba nyomatokat sima A4-es papírra nagyon szépen és mérethelyesen kinyomtatta.
Elég sok rajta a céges formázás, amit sajnos eddig nem sikerült leszedni, lehet ez kavar be.