/ Fórumok / Groupbuild / Jubileum Falcon groupbuild - 50 éves az F-16 /

[zsocate] Sólyomfészek

A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
<<< Vissza  
1.,2.
1., 2.
zsocate 722804 2024. március 29. 22:38
Válasz erre
20240322_1
20240322_1
20240322_2
20240322_2
20240322_3
20240322_3
20240323_1
20240323_1
20240323_2
20240323_2
20240323_3
20240323_3
20240323_4
20240323_4
20240323_5
20240323_5
20240323_6
20240323_6

Sziasztok!

Régóta nem frissítettem a topikot, de ez nem jelenti azt, hogy az építés megállt volna. Esténként egyszerűen nem volt kedvem a makettezés után még a fotókkal is babrálni, meg fórumbejegyzéseket írogatni, úgyhogy most sorban bemutatom, mi történt az elmúlt másfél hétben.

Ahhoz, hogy a törzset összeállíthassam, ki kellett festeni a kabint és az ülést. A kabin festése közben feltűnt, hogy a botkormány nagyon előre került, helyesen a jobb oldali konzol vízszintes és ferdén emelkedő részének találkozásához kell ragasztani. Az útmutató ezt jól jelzi, de a botkormány aljáról kilógó műanyagdarabra azt hittem, hogy a pozícionálást segítő csap, ami a műszerfal közelében lévő kivágásba illik. Tévedtem, mert egyszerű sorja volt...

Szóval levágtam a botkormányokat és a megfelelő helyre felragasztottam őket. Ha már domborúak az oldalpanalek, a közöttük lévő részt a kabin világosszürkéjével festettem ki, az igazihoz képest ez eléggé vastagra sikerült, de úgy döntöttem, hogy így marad. A kabintetőn keresztül úgy se nagyon látszik majd olyan jól, mint ezeken a túlnagyított felvételeken. Legközelebb egységesen feketével fogom lefesteni. Az MLU készlethez jár műszerfal és oldalpanel matrica is, de én inkább lemondtam a felhasználásáról, mivel a C verzióhoz nem volt és egységes kabinokat szerettem volna. Lefestettem a törzsben lévő részeket is, illetve a fekete festékből kapott a beömlőnyílás hátfala is. Ahogy látható, a szárnyak és a törzs alsórész immár egy egységet képez.

Mint minden orrkerekes gépbe, ebbe is elkél egy kis extra súly az orrba, hogy a kész makett majd ne üljön le a fenekére. Súlyként némi horgászólom és gyurma szolgált, a kabin köré, illetve az orrkúpba rögzítve. Nem vittem túlzásba, remélhetőleg ennyi megteszi majd. Ezután elérkeztem az első látványosabb eredményhez, összeállt a törzs: a már korábban elkészült fődarabra rákerült az orr, a kabintető előtti kis rátétrész, illetve a kabint tartalmazó törzs elsőrész. Ez utóbbi illesztése a törzshöz nem túl jó, odafigyelést igényel, hogy megfelelően szintbe kerüljön. Összességében az alkatrészek között elkél a tömítés.

Ahhoz, hogy az első tömítés-csiszolási kör megtörténjen, a kabinba még be kellett ragasztani az ülést, illetve feltenni a kabintetőt. Ennek belsejét füstszínű festékkel színeztem be, a belga gépnél még egy kis átlátszó narancssárga is került a fix részre, mivel ez a fotókon is jól látható.

Közben levágtam a keretekről a fegyverzetet és a függesztőket. A Sidewinder rakétákról eltávolítottam az első szárnyakat, mivel a kiválasztott konfiguráción ezek nem voltak rajta. Az AMRAAM rakétákból a Revell a lecsapott szárnyvégű C verziót mintázta meg, nekem viszont az A/B verzióra volt szükségem, szerencsémre a tartalék alkatrészek között találtam megfelelő példányokat.

Folytatása holnap következik :)
zsocate 722292 2024. március 20. 23:27
Válasz erre
20240315_2
20240315_2
20240316_1
20240316_1
20240317_1
20240317_1
20240317_2
20240317_2
20240317_3
20240317_3

A gépekről begyűjtöttem jó sok fotót, hogy lássam az igazit is és el tudjam dönteni, mit rakok fel rájuk. Ezek tetszenek:
www.caracalmodels.com/references/cd48009/gunfighters13.jpg airfighters.com/photo_9999_358848.jpg

Nekifogtam az építésnek is, összeállt a pilótafülke az ülés nélkül, a főfutó akna, illetve 300 gallonos póttank.

A beömlőnyílást két félből kapjuk, amire rá kell építeni a beömlő elejét. A két féldarab illesztését a Revell egy egész vastag illesztőcsappal képzelte el, ami nem néz ki túl jól a beömlőben. Láthatók még kétoldalt extra kitüremkedések is, amik szintén elég zavaró látványt nyújtanak. Emiatt úgy döntöttem, hogy ezektől megszabadulok, némi szikével történő vagdosás és tűreszelős alakítgatás után ez nagyjából sikerült is. Az alsó rész illesztése láthatóan nem igazán jó...

Ezután a beömlőkre rákerült maga a beömlőnyílás is, a 370 gallonos tartályok is elkészültek, valamint a törzs alsó részébe bekerültek a futóaknák. A kész beömlő belseje még finomításra szorul, nem túl szépek az illesztések, de a kívülről jól látható részek sem jobbak. Valószínűleg jobb lett volna a beömlőnyílás nélkül eldolgozni a hézagokat, de ezt már nem tudom visszacsinálni, így kell megoldjam.

A szárny alatti póttartályok vége láthatóan nincs szintben, jó kis tömítgetés vár rám. Érdemes megfigyelni a tankokon lévő erős pozitív vonalakat, ezekből szerintem le fogok csiszolni, hogy tompítsam a most meglévő nagy lépcsőt. A felek összecsiszolása is jó kis móka lesz, hogy ezek a pozitív vonalak ne tűnjenek majd el...

Az orrfutóakna ajtaja a beépítéshez túlméretes kivágásokat kapott a Revelltől, ezekkel is kezdeni kell valamit, hogy elfogadhatóan nézzen ki. Apró sztirol lapokkal szerintem viszonylag egyszerűen kezelhető lesz.

Következik majd a pilótafülke és az ülés festése, hogy be tudjam építeni a törzsbe és a sárkány fő elemei elkészülhessenek.
p-51 722220 2024. március 19. 22:56
Válasz erre
Akkor valakinek még kellene 1/32-est is... :)

Meg az 1/12-es pilótafülkét...
:)
Johnie 722205 2024. március 19. 21:00
Válasz erre
Huhh, még huszonévesen építettem 1/144-ben én is egy-két repülőt (F14? F15?) akkor még jobb volt a szemem és biztosabb a kezem...
Ma már az 1/72 is kicsi számomra.
Gratulálok, hogy bevállalod, sok sikert!
dikens 722196 2024. március 19. 18:46
Válasz erre
Remek, most már 1/144-től 1/48-ig van építés a GB-ben.
Kíváncsian várom a végeredményt.
Zoli 722142 2024. március 18. 21:18
Válasz erre
Szia,

Anno gyerekként sok 144-es makettet építettem, de azok nem voltak ennyire pofásak. Szinte hétvégente raktam össze egyet, persze festés nélkül, mert nem tudtam, hogy azt is kell, meg azt se, hogy mi az a méretarány... (Gyorsan beleuntam a csöppségekbe, azóta már csak 72 létezik nekem.) A képeket nézve meglepően jónak tűnik a készlet, láthatólag a 72-es koncepcióját vették alapul. Viszont ha bevállaltad, pláne többet is, akkor hajrá, sok sikert!
z
zsocate 722139 2024. március 18. 20:44
Válasz erre
20240315_1
20240315_1

Némi gondolkodás után arra jutottam, hogy egy egyszerűbbnek látszó építéssel indítanám útjára a topikot.

Átnézve a dobozaimat, úgy döntöttem, hogy a Revell 2012-es kiadású készlete ideális lenne. Ez a kit a gyártó egyik újabb tervezésű makettje, a méretarányhoz képest nagyszámú, részletesnek mondható alkatrészből építhető meg a típus. Sokféle függesztményt mellékeltek a készlethez, így aki szeretné, teleaggathatja a gépét mindenféle fegyverzettel. Annak ellenére, hogy új szerszámos makett, az öntvények itt-ott meglepő módon sorjásak, oda kell figyelni az egyes alkatrészek megfelelő megtisztítására.
Az alkatrészek között vannak opcionálisak is, amelyek több változat elkészítését is lehetővé teszik, pl. vízszintes és függőleges vezérsíkok, hajtóműkiömlők, rakétaindító sínek, fegyverfelfüggesztő pilonok stb.
A makett bontása azt sejteti, hogy egy új kerettel a kétüléses verziók is elkészíthetővé válnak, erre azonban a mai napig nem került sor, egyetlen újrakiadást ért meg a készlet, a kétülésesek megjelenése egyelőre még várat magára (bár olvastam olyanról, akinek valamilyen csoda folytán egy kétüléses orr-részt tartalmazó keret is jutott, de érdeklődésére a Revell cáfolta, hogy ők tették volna bele a dobozba). Látva, hogy a cég 1/72-ben milyen sokféle festéssel adta ki az együléses készletét, az 1/144 rajongótáborral igencsak mostohán bánik...

Mivel mindkét eddig kiadott verzió megvan a gyűjteményemben, arra jutottam, hogy mi lenne, ha két sólymot ütnék le egy csapással? Nem tűnt rossz ötletnek, előszedtem őket és gyorsan le is fotóztam a dobozokat. A Revellhez méltóan díszfestésű példányokról van szó, elég feltűnő lesz mindkét gép, ha elkészül!

Aki bele szeretne kukkantani a dobozokba, a scalemates-en össze vannak gyűjtve a fellelhető dobozbontások mindkét készlethez:
F-16C: www.scalemates.com/search.php F-16 MLU: www.scalemates.com/search.php

Megpróbálok rendszeresen tudósítani az előrehaladásról!
zsocate 722130 2024. március 18. 19:59
Válasz erre
Sziasztok!

Ígéretemhez híven én is jelentkezek egy topikkal.

Ami talán első blikkre furcsa lehet, az a cím. Nos, arra gondoltam, hogy mivel főleg 1/144-es makettjeim vannak, lehetne akár többet is építeni a témához kapcsolódóan. Úgyhogy ebben a "fészekben" fogom gyűjteni a harci sólymaimat, a méretük miatt mondjuk őket inkább a sólyomfiókáknak :) Esetleg még egy felnőtt madár is érkezhet hozzájuk, ki tudja, mit hoz még ez a jubileumi év ;)

Érezzétek jól magatokat, legalább annyira, mint ahogy én is várom az építést!

üdv:
Zsolt
<<< Vissza  
1.,2.
1., 2.