p-51 | Adatlap | 725050 | 2024. május 21. 05:43 | ||||||||||||||||||
GR74 | Adatlap | 725049 | 2024. május 21. 01:06 | ||||||||||||||||||
Úgy logikus, hogy a fegyverzet kompatibilis volt a különböző blokkok között, tehát 40-esre is tehettek HARM-ot, de tény, hogy bizonyos blokkokat különböző feladatokra specializáltak. Így a 40-es (és 42-es - ugyanaz, csak más hajtómű) blokk kifejezetten levegő-föld támadó profillal készült (CAS, FAC stb.). Ehhez kapta a LANTIRN rendszert, amivel együtt járt a WAR HUD (szélesebb reflexüvegére ki lehetett vetíteni a LANTIRN képét). Az 50-es/52-es block gépeit (az általános képességek megtartása mellett) SEAD feladatra specializálták. Ezért rajtuk jellemzően nem látsz LANTIRN rendszert. Helyette HTS podot hordoztak (HARM Targeting System). A balkáni háborúk idején Avianóban megfordultak a spangdahlemi 52. század gépei is, amelyek HARMokkal repültek SEAD bevetésekre. | |||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 725047 | 2024. május 20. 23:47 | ||||||||||||||||||
uly | Adatlap | 725046 | 2024. május 20. 23:03 | ||||||||||||||||||
CBU-87 kazettás bomba: Ezeket használtak? Én erről nem találtam adatot, és képet se. Olyan fotó rémlik amin a felrobbant részek vannak fotózva, de az nem biztos, hogy ez lehetett. Esetleg erről tudsz részleteket? Esetleg egy képet? | |||||||||||||||||||||
uly | Adatlap | 725045 | 2024. május 20. 22:53 | ||||||||||||||||||
GR74: Köszönöm a sok információt. A LAU-131-et nem tudtam. Rákerestem, brengun gyárt. Sajnos az Academy makett olyan, mint a fehér holló. Megmondom őszintén én még nem is láttam élőben sose. ALE-50 tudok róla. Ezt amúgy csak a sidewinderhez használták? WAR HUDról szintén tudok. Ezekről majd egy kicsit később írok. ÉS az összes többi kiegről, és fegyverzetről. De minden jellegű információt szívesen fogadok, és köszönök szépen. Cserébe megosztom én is amiket már összeollóztam. P-51: Neked is köszi az infokat :) | |||||||||||||||||||||
p-51 | Adatlap | 725044 | 2024. május 20. 22:35 | ||||||||||||||||||
40esek alatt USAF gépen nem nagyon volt. 30asok alatt igen, de azok akkor még kötelékeztek az F-4G-kkel. Pl. SP gépek is egymás után használtak a 30ast vegyesen F-4G-vel, aztán 50est azt már önállóan. F-16.net az egységeknél felirja, hogy melyik volt SEAD. | |||||||||||||||||||||
Zoli | Adatlap | 725043 | 2024. május 20. 22:07 | ||||||||||||||||||
Elvileg már a Block 30 és 40 szárnyai alatt is volt HARM, kb a 80-as évek végétől. Azt viszont nem tudom, melyik alakulat hol, mikor használta ezeket... z | |||||||||||||||||||||
p-51 | Adatlap | 725035 | 2024. május 20. 20:50 | ||||||||||||||||||
uly | Adatlap | 725034 | 2024. május 20. 20:44 | ||||||||||||||||||
ÚÚÚ, köszönöm a sok-sok infot. Ezért is csatlakoztam, mert gondoltam nem pontosak az infóim. Mindent átrágok és majd válaszolok szép sorban :) Első körben: - igen véletlenül került be a harmos kép, későn vettem észre. Azt nem akartam. De jó, hogy bekerült, mert onnan is jött infó tőletek - Ja, listába is beírtam a harmot. Kicsit figyelmetlen voltam, mert nyomozgatom a többi AVIANon akkor szolgálatot teljesítő gépet is. SP (Spangdahlen) De arról majd később írok. Még össze kell pontosan szednem minden infot. Egyenlőre papírfecniken van minden :) | |||||||||||||||||||||
p-51 | Adatlap | 725031 | 2024. május 20. 20:27 | ||||||||||||||||||
HARM-ot ne tedd rá! Az Block 50-esekre jó. Abianóiak Block 40-esek. | |||||||||||||||||||||
GR74 | Adatlap | 725030 | 2024. május 20. 20:07 | ||||||||||||||||||
Na, még egy. Bocs, nem gondoltam át a hozzászólásaimat, és így szétszórva írok, de ígérem, nem húzom tovább. Szóval a házi faragást lehet, hogy mindenképp be kell iktatni. Az avianoi gépek gyakran hordtak a jobb szárny alatti Sidewinder/AMRAAM sínhez integrált ALE-50 vontatott (dróton kiengedett) rakétacsapdákat. A már említett "kakukktojás" képen ilyen látható a bal szárny alatt is. Egyébként 1/72-ben az Academy F-16CG/CJ kiadásához adnak ilyen sínt (nem a régihez és nem az összepattintóshoz), ha tudsz szerezni olyat. Más. A kabintető csíkja miatt ne aggódj. Az jót jelent (a gyártó odafigyelt arra, hogy a szemből nézve "buborék" profilt visszaadja - és csak ilyen öntési technológiával lehet), és egyébként simán csiszolható (óvatosan) és láthatatlanra polírozható. | |||||||||||||||||||||
GR74 | Adatlap | 725028 | 2024. május 20. 19:51 | ||||||||||||||||||
Közben utánanéztem gyorsan, mert az előbb csak "fejből" írtam. A Willie (és nem Willy, ahogy az előbb rosszul írtam) Pete rakétákat a LAU-131 rakétablokkokból lőtték ki. Az utolsó képen ilyen rakétablokkok láthatók a bal szárny alatt (a túloldalon nem irányított bombákkal). 1/72-ben nem tudom honnan lehet beszerezni, de nem lehetetlen házilag "kifaragni" (magam is így tervezem majd egyszer az avianoi F-16-oshoz és az OA-10-eshez - helikopterekhez van "hétlövetű" blokk, csak a csövet kell hosszabbra cserélni). Ha nem akarsz faragni tehetsz egy pár GBU-12-est is helyettük a kazettás bombák (CBU-87-esek voltak általában) mellé. | |||||||||||||||||||||
GR74 | Adatlap | 725027 | 2024. május 20. 19:33 | ||||||||||||||||||
Vigyázz, bekerült egy kakukktojás is a legutóbbi képeid közé! A HARM rakétával felszerelt gép biztos nem az avianoi parancsnoki gép. Egyrészt az Avianóban települt amerikai F-16-os századok közül sem a Triple Nickel sem a Buzzards nem repült (akkor) SEAD bevetésekre. Másrészt, "perdöntő bizonyíték", hogy jól láthatóan nem a Block 40-re jellemző WAR HUD van a gépen. A HARM-ot semmiképp se tegyél rá, de ZUNI-t se (az tengerészeti, tengerészgyalogos specifikus fegyver, ha jól tudom). Az avianoi gépeken használt nem irányított hétlövetű (!) rakétablokkok kisebb méretűek és célmegjelölésre használták Willy Pete (=White Phosphorous) rakétákkal. Egyébként elég gyakori volt az ilyen célmegjelölő FAC-A (Forward Air Control Airborne) bevetés. Ehhez a dupla rakétaindító blokk mellé a másik oldalra tehetsz kazettás bombákat - mindkettőt F-16 specifikus tripla bombazárra (TER-9). | |||||||||||||||||||||
uly | Adatlap | 725024 | 2024. május 20. 18:20 | ||||||||||||||||||
Legjobb tudomásom szerint ez a parancsnoki gép. 'Guardian Angel' = Őrangyal Pár kép amiket a neten el tudtam érni róla. Két képen látni, hogy változó fegyverzettel is ellátták. | |||||||||||||||||||||
uly | Adatlap | 725023 | 2024. május 20. 17:57 | ||||||||||||||||||
A legbosszantóbb hiba ezeken a képeken látható. A kabintető felső felületén egy csík húz végig, amit majd szépen el kell csiszolni :) Tamiya makettnél eddig ilyen hibákat még nem tapasztaltam. Persze ez is javítható. Nem tragédia, csakhát...bosszantó. | |||||||||||||||||||||
uly | Adatlap | 725022 | 2024. május 20. 17:50 | ||||||||||||||||||
Nemrég találtam az F-16-os 50 éves jubileumi csoportra. Először csak szemlélő voltam. Azonban eljött az idő, hogy csatlakozzam a csapathoz. Látom egyesek már elég szépen haladnak a saját solymaikkal. A scalematesen már készült topic az F-16-os Vipereimnek. Egyenlőre még csak 1 gép építését kezdtem el. Most ezt fogom itt is bemutatni. Makett a tamiya készlete. Pár képen látni, hogy ez a makett sem tökéletes. Meglepő hibák vannak, amik nem nagy jelentőségűek. Könnyen javíthatóak. A konkrét repülő amit készítek az avianoi bázisról a kosovoi háború idejéről, 1999-ből. Ezek block 40-es gépek voltak. Avianoban 2 század szolgált. 510.buzzard, 555 Triple Nickel. Sokat nyomoztam, hogy milyen fegyverzettel szerelték fel őket. Arra jutottam, hogy Mk82, Lau10-zuni, amraam, sidewinder, GBU-10, GBU-12, AGM-88Harm. (talán mást is, javítsatok, ha valamit kihagytam) folyt.köv... | |||||||||||||||||||||
Johnie | Adatlap | 724986 | 2024. május 19. 22:50 | ||||||||||||||||||
Na ez egy jó készlet, kíváncsian várom a részleteket | |||||||||||||||||||||
uly | Adatlap | 724985 | 2024. május 19. 22:48 | ||||||||||||||||||
A Block 50-es egyes sorozatait.Block 50D-től, 91-0336 volt az elő SEAD ezeknek a fed számítógépe is más volt.
Mára valszeg az összes 50est egy szintre hozták, sőt a 40eseket is hozzájuk igazították. Szoftverben és hardverben is.
52. Ezred, nem század.
Ma 4 ezred 7 százada viszi a SEADot
WW, SP, SW, 169ANG. ezredek
Nyilván Nellisben a WA-kra mindent is függesztenek