Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |
Miggyuri | Adatlap | 733572 | tegnap 19:25 | ||
Színkódokat keresek magyar szolgálatban állt Ca-310 és Ca-135biszU festéséhez. | |||||
romsitsa | Adatlap | 733556 | tegnap 12:06 | ||
Passzolom a spanyol témát, úgy látom valami kezeslábast húzott az egyenruha fölé. Az axis history forum egyenruha szekciójában próbálnám meg. | |||||
Varjúbácsi | Adatlap | 733550 | tegnapelőtt 20:21 | ||
borisz | Adatlap | 733443 | 2025. február 1. 19:18 | ||
A Toffnak is volt. | |||||
pmheros | Adatlap | 733414 | 2025. február 1. 13:42 | ||
A Trumpeter 01674 makettben alapból van "NATO" festésű magyar matrica lehetőség. | |||||
pmheros | Adatlap | 733413 | 2025. február 1. 13:40 | ||
Üdv! 1/72 -es magyar MiG-29 matricák amiről tudok: HunKit 72-002/H/05 (régi kiadás) HAD 72013 (nagyon régi kiadás) HAD 72032 (1938-1998 jubileum) HAD 72097 (eredeti orosz színek) HAD 72102 (NATO service) Kora Models MDE 72005 Üdv.: pmheros | |||||
Andris83 | Adatlap | 733409 | 2025. február 1. 12:34 | ||
Sziasztok ! 1/72-es Mig-29 magyar matricát keresnék, és az a kérdésem hogy a HAD (vagy egyéb gyártó) kínálatában szerepel-e a fennt említett tétel. Köszi előre is ! | |||||
p-51 | Adatlap | 733408 | 2025. február 1. 12:18 | ||
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy makettező szempontból a Zvezda Su-50/T-50 mennyire felel meg a Su-57-nek? Amennyire én gondolom, lenyegében csak átnevezték, és épithetö a keszletből Su-57, gondolom csak pár apróság, antenna/ilyesmi különbözhet. Nagyot tévedek? Köszönettel: p-51 | |||||
Zoli_7 | Adatlap | 732883 | 2025. január 18. 10:29 | ||
Igen valóban. Szépen pontosan leírtad. Így igaz. Pár apróságot még mellé raknék, hátha valakinek még új infó. Van még egy opció az élsimítás, amivel lehet javítani a végeredményen. Nekem viszonylag régi nyomtatóm van, szóval az újabb opciókról hiányosak az ismereteim. A PPI és a réteg vastagság adja a szép nyomtatást, ha maga a file is jól meg van csinálva. A nyomtatási sebesség és levilágítási idők pedig az üzemidőt a nyomtatáshoz. Igen, ezekkel gyantánként kell kísérletezni, de ha megvan egy jó minőség, akkor onnantól kezdve nem kell másik gyantát venni (csak ugyan azt) és többet azzal nem kell foglalkozni. A másik feltörekvő típus az LCD mellett a DLP nyomtató, ami ugyanazon méret mellett hoz szebb eredményt mint az LCD. Azt is aláírom, hogy 1-2 alkatrészért valóban nincs értelme belevágni a nyomtatásba - a gyanta öntést nem tudom mennyi idő, pénz ráfordítással lehet kitanulni. Én azért választottam ezt, mert sokat rajzolok 3D-ben és számomra ez volt a kikövezettebb út. Így tudok alkatrészeket pótolni, újra alkotni, feljavítani, módosítani is, akár van eredeti alkatrész, akár nincs. Vagy épp volt rá precedens, hogy egy elveszett jobbos alkatrész helyett a megmaradt balos alkatrészből kellett újrarajzolni majd tükrözni a pótlást. Bár azért a gyanta öntés fázisait is szívesen megnézném egyszer. :) Mint technika érdekel, hogy az öreg motorosok hogyan csinálták ezt a 3D nyomtatás megléte előtt (és azóta is). | |||||
Gabusch | Adatlap | 732878 | 2025. január 18. 00:20 | ||
Az már a komolyabban foglalkozás esete. De itt valami olyannal kezdődött, hogy elveszett alkatrészt kéne pótolni, az meg tipikusan a megkérek valakit, hogy egy meglévőből (már, ha van persze) öntsön már plusz 1-2 darabot. | |||||
halaci | Adatlap | 732874 | 2025. január 17. 21:26 | ||
persze, erre már nem is akartam külön kitérni. Bár szerintem a saját gyártású feljavítók (alkalmanként pótlások) sokszor ugyanúgy a hobby kategóriába tartoznak, mint maga a makettezés. Ha telik rá és izgat, akkor meg fogom indokolni magamnak, hogy milyen jól kijövök, ha bemegyek, függetlenül attól, hogy olcsóbban is megoldhatnám. | |||||
Gabusch | Adatlap | 732869 | 2025. január 17. 20:49 | ||
Ehhez azért még hozzátenném, hogy mindkét esetben akkor van értelme belevágni, ha az ember komolyabban akar vele foglalkozni. Egy-két alkatrészért, esetleg makettért teljesen felesleges bármelyikbe invesztálni, mert többe kerül a leves, minta hús. Pláne a 3D nyomtatás, mert ott azért van egy tanulási/tapasztalati folyamat, ami időbe és pénzbe kerül (pl. amikor leszakad a makett a tárgyasztalról). Egy-két alkatrészért kell keresni egy béröntőt/nyomtatót, akinek van cucca, és szaktudása hozzá. | |||||
halaci | Adatlap | 732860 | 2025. január 17. 19:43 | ||
"Ezen kívül még a PPI (pixel per inch) érték talán a mérvadó." Bocs, de ez a félig értem a dolgot tipikus esete, kérlek ne sértődj meg. 4K, 8K, 12K: ez a műgyantás nyomtatóknál jellemzően a gyári marketing részleg által tolt szám, ami elvileg a bevilágítási pontok számát adná meg. Minél nagyobb, annál jobb alapon ezzel lehet behúzni a laikus vevőt. Önmagában valóban nem jelent jobb felbontást, mert egy nagyobb baseplatehez azonos minőséghez nyilván több bevilágítási pont kell, ehhez nem kell atomfizikusnak lenni. PPI (pixel per inch): Na ez az, ami nem talán, hanem az egyik igazán mérvadó a felbontás szempontjából. Ez mutatja meg, hogy egy egységnyi területen hány bevilágítási pont van. Megint csak nem atomfizika, minél több, annál finomabb egyedi részleteket tudsz elérni. A másik mérvadó tétel a felbontás szempontjából (és amit a legritkábban reklámoznak) az a Z-tengely mentén történő mozgás, ugyanis a csíkozás jellemzően ebből fakad. (Az ugye az egymásra épülő rétegek vastagságát mutatja peches esetben.A gyantás nyomtatóknál ez kisebb működési tartományban mozog, mint az FDM nyomtatóknál, de itt sem mindegy, mi a minimális szint, amit a gép teljesíteni tud és hány féle gyantával tudja ezt? (Bár ez komplexebb kérdés, bevilágítási idő szabályozása, a bevilágítás egyenletessége, stb. mind belejátszik.) Ettől még én is igaznak tartom, hogy ha valaki MA vág bele a házi gyártásba, akkor valószínűleg jobban jár, ha a nyomtatás részleteiben mélyül el. Ettől viszont még annak, aki bármikor összerak egy öntőblokkot, és pontosan tudja, hogyan kell buborékmentesen öntenie az általa megszokott gyantát sanszos, hogy a 3D nyomtatás feleslegesen drága beruházás lenne. (Azt, hogy mit lehet csinálni vele, és az, hogy én mire akarom használni, mit akarok csinálni, két teljesen külön dolog.) | |||||
Gabusch | Adatlap | 732858 | 2025. január 17. 19:02 | ||
Szerintem mind a műgyantázás, mind a 3D nyomtatás kompromisszumokat igényel. Aztán döntse el mindenki magának, hogy melyik a jobb neki. A gyantát meg a gumit megveszed, előtúrod a régi legóidat (vagy valami kartont), veszel pár fecskendőt, tejfölös poharat, aztán már tudsz is vele dolgozni. A 3D-hez kell a nyomtató, meg a gyanta (most az FDM-et nem mondom, mert az nem feltétlenül makettes téma, bár pl. wargame-hez lehet teljesen jó, pláne ami az épületeket illeti). Gyantát lehet önteni a konyhaasztalon, a gyantás 3D nyomtatók viszont sokkal macerásabbak, viszont ott lehet hagyni. De célszerűen valami műhely kell neki, hőmérsékletérzékeny, stb. Nagyobb makettek esetén valószínűleg még a support dacára is kevesebb a 3D anyagigénye, mert üreges. A gyanta meg általában nem. A gyantánál kell egy mesterdarab, a 3D nyomtatásnál meg egy fájl. A gyanta egy méretben készül, a 3D nyomtatás tetszőleges méretben a rajz alapján. Viszont nagy kérdés, hogy honnan lesz neked olyan rajzod, amire vágysz. Némi szerencsével lehet találni valamit, amit át lehet rajzolni, de egyáltalán nem biztos. És komoly meló kijavítani is valamit. Én tízezres nagyságrendben költöttem gyantára és gumira 15 év alatt, rendszerint rám is rohadt. Mivel a neten ingyen vagy pici pénzért tízezrével vannak mindenféle cuccok, valószínű, hogy a hirtelen fölösleges 3D gyantát el is lehet nyomtatni ahelyett, hogy az ember kidobná. Mivel nekem nem a makettezés az egyetlen hobbim - sőt, az utóbbi években már nem is foglalkozom vele -, soha nem értem el azt a szintet, ami mondjuk egy kiállításon bemutatásra is érdemes lenne, nem, hogy még versenyezzek is. Viszont van egy FDM nyomtatóm, amivel a nekem kedves bohócságokat meg tudom csinálni, leginkább netról leszedett dolgokkal. Találtam pl. egy R2D2-t, elviekben működik is. Ugyan át kell kicsit rajzolni, de a nagyja adott. Valószínűleg nem 100%-os, de ez engem nem érdekel, tekintve, hogy felismerhető. Arduinoval simán megoldható, hogy akár telefonnal, akár hanggal vezérelhető legyen, hasonlóan a talán Mattel Astromechez, irdatlan pénzért. Lehet, hogy megcsinálom még az idén, bár vannak még futó projektjeim, amiket be kéne fejezni. Makett is. Aztán ki-ki döntse el magának, hogy ha van egy FDM nyomtatója, akar-e kb. 20-30eFt-ért egy 170 centis Saturn V-öt, szétszedhető fokozatokkal, ami ugyan kicsit csíkos lesz (vagy nem), de még festeni sem feltétlenül kell; vagy veszi nem kevés ezrekért az 1:72-es tankokat. | |||||
Bandika | Adatlap | 732856 | 2025. január 17. 17:51 | ||
Látod, milyen jó, hogy elveszett a kerék! Sosem került volna a makettre ilyen szép új gyanta kiegészítő. 😅 | |||||
Zoli_7 | Adatlap | 732847 | 2025. január 17. 14:14 | ||
Hello, Nem feltétlen értek egyet a korábbi hozzászólással. Miért kéne rögtön 8K-s nyomtató? Nem feltétlenül lesz ám szebb a Phrozen Sonic Mini 8K-s nyomtatóval készült cucc, mint egy jóval kisebb 2K-s nyomtatóval. A Phrozen Sonic Mini 8K rétegvastagság értéke (forrás: internet) 0,01-0,3mm. Az én Elegoo Mars 2Pro gépem rétegvastagság értéke (forrás: internet) 0,01-0,4mm. Az, hogy 2K-s vagy 8K-s a nyomtatód, az csak a base plate és az LCD értéke - vagyis ekkora a nyomtatási területed. Ezen kívül még a PPI (pixel per inch) érték talán a mérvadó. De egy 8Ks nyomtatónál is lesz csíkozódás..ez a technológia ezzel jár. Az UV-zás pedig nem egy nagy macera. Jó hozzá a zseblámpa is nem kötelező az UV kamra. Amúgy meg 2-5 perc bőven elég neki, és egyik sem drága. Nyomtatót is lehet venni 80.000 Ft-ért. Gyantát meg 9500-től felfelé. Szerintem az öntött gyantánál is van előkészület és utómunka is, ugyanígy megvan ez a 3D nyomtatásnál, csak épp másra megy az idő. A suppert lábakat valóban le kell szedegetni, de az öntésnél is van csonk amit le kell szedni. Másik, hogy az öntésnél 1 forma 25-50 öntésre jó (lenti infó alapján) és csak 1 méretarányhoz megfelelő, én a nyomtatóval tudok végtelen mennyiséget nyomtatni, bármilyen méretarányban, akár egy nyomtatásban is. | |||||
truth | Adatlap | 732835 | 2025. január 16. 19:00 | ||
Ezúton szeretném a CMK-t megsimogatni. Vasárnap kaptam idegösszeomlást, hétfön megrendeltem a kerekeket, ma délután a postaládában volt! A minősége egészen elképesztő. | |||||
Varjúbácsi | Adatlap | 732796 | 2025. január 15. 19:32 | ||
Nézzük csak! A legolcsóbb 8k-s nyomtató, amit első ráfutásra találtam, az a Phrozen Sonic Mini 160000.-Ft-től indul. Plusz a gyanta, aminek kilója 15-20000.-Ft. Kb.30 éve öntögetek gyanta alkatrészeket, kicsiket, nagyokat vegyesen, de még soha nem volt szükségem sem vákuum szivattyúra a szilikonhoz, sem nyomáskamrára a gyantához. Ha jól választ az ember szilikongumit, egy formából 25-50 db simán kivehető, az alámetszéstől függően. És a másolat minősége CSAK a mesterdarab minőségétől függ, hiszen a szilikon TÖKÉLETESEN felveszi a mesterdarab felületi minőségét. Ja, és a kész gyanta másolatot nem kell még UV-zni, hogy kikeményedjen, és általában nincs rajta 50-100 szupport,amit le kell választani, és a nyomait eltüntetni. | |||||
Bandika | Adatlap | 732794 | 2025. január 15. 18:32 | ||
Meg a vákuum tartály, vákuum szivattyú, a rengeteg munka a formával, amit ráadásul nem túl sokszor lehet használni. 3D szkennernek akkor van létjogosultsága, ha egy meglévő tárgyat akarsz modellezni. Házilag sokkal könnyebb 3D-vel nyomtatni, mint hasonló minőségben gyantát önteni. | |||||
truth | Adatlap | 732763 | 2025. január 15. 11:35 | ||
A 3D nyomtató akkor királyság, ha egyszerre veszed nagy felbontású 3D scannerrel. Bocs, de nem gondolom hogy egy átlag fizetéshez, egy hobbihoz ez egy kivitelezhetö megoldás. Az ötlet szuper, csak a bilitöl kell eltartani a kezemet. Maradnék az old school mügyantázásnál, még nyomozok az anyagok után. | |||||
Varjúbácsi | Adatlap | 732760 | 2025. január 15. 11:19 | ||
Bandika! Ez biztos! Egy otthoni gyanta öntéshez az összes anyag (gyanta 7500.-Ft + szilikongumi 16000.-Ft) meg van kb. 22-25000.-Ft-ból. Mennyibe is fáj egy 8K nyomtató, meg a hozzá való lötyi? És a lötyi szavatossága mennyi? Mindezt pár darab saját cucc miatt? | |||||
Bandika | Adatlap | 732752 | 2025. január 15. 09:32 | ||
10 éve még volt valamennyi jogosultsága az otthoni gyanta öntésnek, de azóta annyit fejlődtek a 3D STL nyomtatók, hogy teljesen gazdaságtalanná tették. 8K nyomtató egy jobb gyantával hozza azt a minőséget, hogy már csak nagyítóval látod a rétegeket. Még úgy is jobban jössz ki időben, ha te készíted a 3D modellt. Ugye a nyomtatásnál nincs szilikon forma, nincs vákuumozás, nem gond az "alámetszés". Szóval ma 2025-ben a pár darabos saját gyártásra a 3D printer való. | |||||
Varjúbácsi | Adatlap | 732738 | 2025. január 14. 20:25 | ||
Ha sötét és hűvös helyen tartod, akkor kibir 4-5 hónapot, de az már necces. | |||||
santikarcsi | Adatlap | 732735 | 2025. január 14. 18:10 | ||
Ki keresett indiános 1/35 Masterbox figurákat? santorakaroly@gmail.com nekem van eladó egypár darab. | |||||
truth | Adatlap | 732728 | 2025. január 14. 15:09 | ||
Olvasgatom a leírást és tényleg, lejár 2 hónap alatt a cucc... :( | |||||
warbirds | Adatlap | 732727 | 2025. január 14. 14:30 | ||
truth | Adatlap | 732726 | 2025. január 14. 14:29 | ||
Köszi a tippet! Nem, nem csak emiatt ruháznék be gyantanöntös cuccba, már szemeztem vele évek óta. Már évek óta "klónozok" forróvízzel puhuló átlátszó formagyurmával és Milliputtal elég jó (de azért a tökéletestöl messzi) eredménnyel és kipróbálnám az öntést sokkal precízebb részleteket kapjak. 99%-ban 1:72-es, többségében harckocsi kiegészítöket és figurákat öntenék. Akartam is jelentkezni a témával kapcsolatban mert mindenképpen kikérném a tapasztaltabbak véleményét. Nem tudom eldönteni hogy az epoxi vagy a poliuretán gyanta lenne-e jobb. Néztem hogy a Pro Marine Supplies Epoxy Resin pl. csak 230 ml-es, ez szerintem elegendö mennyiség lenne (bár nem tudom meddig áll el) de bármilyen tanácsot szívesen veszek. A forma készítö készletekkel is tanácstalan vagyok, láttam a Smooth-On Mold Star 15 szilikon szettet, de nem tudom hogy mennyire lenne jó erre a célra. Szóval indulásnak minden tanács jól jönne, kb. szülinapomra (április) lepném meg magam egy ilyen készlettel. | |||||
warbirds | Adatlap | 732725 | 2025. január 14. 14:27 | ||
Van olyan hobbybolt, ahol lehet kis kiszereésben is gyantát kapni, illetve öntőformának való gumit is: www.apraktika.hu/epoxigyanta www.apraktika.hu/szilikon Egyszer rendeltem tőlük, mert nekem is kellett pótolnom ezt-azt, arra pont elegendő is volt. Az ár-érték arány más kérdés, ezt mindenkinek magának kell eldönteni. | |||||
Varjúbácsi | Adatlap | 732723 | 2025. január 14. 14:13 | ||
Truth! Nem biztos, hogy egy-egy alkatrész pótlása miatt érdemes lenne beruházni a gyantaöntéshez szükséges anyagokba. Először is nem tudsz kis kiszerelést venni, a 2x fél kiló a legkisebb, ami ráadásul nem is túl olcsó. Másodszor, ezek az anyagok aránylag hamar (5-6 hónap) bedöglenek, és utána mehet a lecsóba a maradék. Talán egyszerűbb keresni valakit, aki öntöget. | |||||
truth | Adatlap | 732716 | 2025. január 14. 10:53 | ||
Megosztom itt is, talán valakinek hasznos lehet. Elöször írtam az eladónak (Modellbau König), ök írták hogy csak egész kereteket tudnak küldeni, ami így kb. 30 EUR + posta tehát kb. a makett ára és így nem rentábilis a dolog... A Takom semmilyen csatornán (email, contact form, facebook) nem válaszolt. A leghasznosabb infot itt kaptam a fórumon! | |||||
truth | Adatlap | 732706 | 2025. január 14. 06:31 | ||
Nem, én mindig csak egy maketten dolgozom egyszerre. A szobát teljesen átfésültem még a porszívó porzsákját is kiürítettem egyszerüen fogalmam sincs hogy hova tünhettek, egyáltalán hova kerülhettek el a kis kupakokból amikben szortírozom öket. A CMK-s kerekeket megrendeltem, remélem hamar megérkeznek és beszéltem az itteni makettboltossal is, pénteken vár az üzletben. Szétkapunk valami régi makettet és megnézzük hogy jók-e a kerekei. Azt hiszem itt az ideje hogy beruházzak egy mügyantázó készletbe, mert a következö ilyen történetet nem fogom ép ésszel kibírni :) | |||||
Block50 | Adatlap | 732666 | 2025. január 13. 08:44 | ||
Más maketten nem dolgozol párhuzamosan? Én egy bő éve egy Hornetet építettem, amikor elővettem egy Harriert és belekevertem a dobozába a Hornet kabintetőt... Legalább 2 hétig kerestem, majd rendeltem egy utángyártott megoldást. Ahogy készen lettem vele és elővettem a Harriert ott volt a dobozban a kabintető. Elég ideges voltam az elvesztegetett idő miatt is, meg a végeredmény sem lett a legjobb... | |||||
truth | Adatlap | 732664 | 2025. január 13. 07:33 | ||
Helló! Nagyon köszi! Mügyantás felszerelésem sajnos nincsen, de a CMK-s kerekek jónak tünnek. Máris rendelem öket. | |||||
Gabusch | Adatlap | 732658 | 2025. január 12. 20:08 | ||
Másik alapján műgyantából leönteni nem opció? | |||||
Bandika | Adatlap | 732657 | 2025. január 12. 20:07 | ||
truth | Adatlap | 732643 | 2025. január 12. 15:34 | ||
Sziasztok! Azt hiszem lassan megőrülök. Decemberben elkezdtem építeni a Takom 1:72-es Hanomag / Meillerwagen / V2 készletét. A múlt héten összeraktam a kerekeket, minden megvolt és ma vettem észre hogy 2 egészen egyszerűen eltűnt. Teljesen érthetetlen, mindig egy szekrényben van elzárva és biztosan meg voltak az alkatrészek, fogalmam sincsen hova tűnhettek el :( Iszonyúan el vagyok keseredve a kerekek nélkül ***va szarul nézne ki szegény. Van valakinek tapasztalata a Takommal? Hogy érdemes velük felvenni a kapcsolatot? | |||||
Sennás | Adatlap | 732557 | 2025. január 10. 10:20 | ||
Problem1:nincs hajsütőm 🤣 Most nézegettem szerintem lecsúszott a kis pucáról én meg ahogy betekertem a kupakot meg is rottyant. Visszatoltam a helyére meg próbálom összenyomni újjal hátha helyre áll. Majd látom | |||||
warbirds | Adatlap | 732556 | 2025. január 10. 10:03 | ||
Lehet, hogy hülyeséget mondok, de támadt egy ötletem. A lehető legkisebb hőmérsékletre állított hajsütővel nem lehetne kihúzni egyenesre? :) Mennyire lehet olvadékony vajon? | |||||
Sennás | Adatlap | 732554 | 2025. január 9. 21:39 | ||
De csak ebben van egy frankó prima kis vékony "saját" ecset. De az lesz :). | |||||
zsocate | Adatlap | 732553 | 2025. január 9. 21:25 | ||
Hagyományos ecsettel nem működik a befolyatás? | |||||
Sennás | Adatlap | 732546 | 2025. január 9. 13:11 | ||
Nem kell azzal nincs baj hanem vadiúj és úgy áll szanaszét az ecsetszőr mint a csajok haja szélviharban. Nem tudok "mm pontosan" befolyatni mert szanaszét szalad az anyag | |||||
kervil | Adatlap | 732539 | 2025. január 9. 11:29 | ||
Csipesszel óvatosan megfogod a végét, akkor kijjebb lehet húzni. Hasonlóan, mint az ecsetelős ragasztóknál, ott is működik ez. | |||||
Sennás | Adatlap | 732537 | 2025. január 9. 11:19 | ||
Vadász | Adatlap | 732365 | 2025. január 3. 21:40 | ||
Keresd meg a Rescuemodels-t. A Rácz Robi gyártja itthon. Holnap (jan-4.) a RBK klubban ottszokott lenni. | |||||
begyuzs | Adatlap | 732364 | 2025. január 3. 21:21 | ||
köszönöm szépen! | |||||
Yuki | Adatlap | 732363 | 2025. január 3. 21:10 | ||
Szia 1700 ft körül van az ára. | |||||
Yuki | Adatlap | 732362 | 2025. január 3. 21:09 | ||
Szia a játék makett centrumban is megnézheted ott is vannak ilyen sablonok én ott vettem van sokféle. Üdv:István. | |||||
begyuzs | Adatlap | 732361 | 2025. január 3. 21:04 | ||
köszönöm szépen,nem tudom hogy kerülte el a figyelmem... :) | |||||
Johnie | Adatlap | 732360 | 2025. január 3. 21:02 | ||
begyuzs | Adatlap | 732359 | 2025. január 3. 20:59 | ||
Tovább >>> |
1., | 2., | 3., | 4., | 5., | 6., | 7., | 8., | 9., | 10., | 11., | 12., | 13., | 14., | 15., | 16., | 17., | 18., | 19., | 20., |