Zoli | Adatlap | 733838 | 2025. február 10. 10:35 | ![]() | |
halaci | Adatlap | 733831 | 2025. február 10. 07:48 | ![]() | |
kíváncsi leszek rá, de a szegecseléssel óvatosan. Most egy csomó gyártó beleszeretett a szegecsek nagyon hangsúlyos imitálásába, de a valóságban ezek sokkal kevésbé voltak láthatók. Itt van három kép P-47-ről, direkt azért csináltam, mert össze akartam vetni a Miniart varrógépen készült felületével. | |||||
Janek | Adatlap | 733754 | 2025. február 8. 21:48 | ![]() | |
Szia! Nekem is van egy; nem tudtam kihagyni. Arra majd figyelj, hogy a légcsavar ugyan a D-30/40 változatokhoz jó, de az M-hez nem. Úgy látom, japán barátod az oldalon külön foglalkozik is a témával, valószínűleg nem nyúlsz mellé, ha őt követed. Sikeres építést kívánok! Janek | |||||
p-51 | Adatlap | 733691 | 2025. február 7. 15:24 | ![]() | |
Én szerettem az építését, de nem teszek ide képet, mert whatif festést kapott. | |||||
p-51 | Adatlap | 733690 | 2025. február 7. 15:23 | ![]() | |
Szia! Az egyik kedvencem az M, ráadásul ritka volt, csak 130 épült belőle. Hajrá! | |||||
Podva | Adatlap | 733687 | 2025. február 7. 14:46 | ![]() | |
Az építés apropóját végül is az adta, hogy rátaláltam erre az oldalra: soyuyo.main.jp/top2.htm Mondhatnánk, hogy az oldal a "szegecsszámlálók" Mekkája! Rengeteg pontos, részletekbe menő háromnézeti rajzzal, és egyéb építést megkönnyítő tartalommal. Az oldal alkotója, Jumpei Temma, kifejezetten abból a célból teszi közre az általa készített, rajzokat és 3D modelleket, hogy segítse a makettezőket, (és a kiegészítőgyártókat) pontos, élethű makettek készítésében. Több népszerű típus között a P-47M-ről is ír a japán szező, japánul, de ez nem gond, hisz a google a barátom, és egész jól fordít japánról, csak a személyes névmásokkal van néha problémája... :) Rajz is van! soyuyo.main.jp/p47rb/p-47_n_side.png soyuyo.main.jp/p47rb/p-47_bubble_bottom.png soyuyo.main.jp/p47rb/p-47_bubble_top.png Le is töltöttem, és kis bűvészkedéssel a képszerkesztővel már lett is pár léptékhelyes 3 nézeti rajzom! Ráhelyezve a Revell makett törzsét ér a meglepetés: ezen a maketten tökéletesen jó helyen vannak a panelvonalak(ezt néha Hasegawáék, meg Tamiyáék sem tudják...) Az alakhűség is rendben van, leszámítva alul egy kis extra pocakot. A szárny is rendben, szegecselni is jól lehet :) Üdv Viktor |
Nem tudom, hogy csak a külsőségekre koncentrálva készítenéd készleted, vagy esetleg a belsőségek is fontosak számodra (feljavítókról nem írtál), a típusismereted is biztosan bőven meghaladja az én tudásom, de azért ajánlok pár oldalnyi anyagot, hátha találsz köztük valami hasznosat:
www.cybermodeler.com/aircraft/p-47/p-47_walk2.shtml
www.cybermodeler.com/aircraft/p-47/p-47_walk4.shtml
www.cybermodeler.com/aircraft/p-47/p-47_walk1.shtml
www.cybermodeler.com/aircraft/p-47/p-47_walk7.shtml
www.cybermodeler.com/aircraft/p-47/p-47_walk3.shtml
www.primeportal.net/hangar/bill_spidle2/p-47d_n4747p/index.php
www.primeportal.net/hangar/mark_hayward/p-47d_226413/
www.primeportal.net/hangar/mark_hayward/p-47d_thunderbolt/
www.grubbyfingersshop.com/walkaround_galleries/Republic_P-47D_Thunderbolt_NX47RP_USAF_Palm_Springs_Walkaround/Republic_P-47D_Thunderbolt_NX47RP_USAF_Palm_Springs_Walkaround.html
finescale.com/online-extras/2024/07/republic-p-47d-thunderbolt-walkaround
www.britmodeller.com/forums/index.php
randallmalmstrom.wordpress.com/2020/05/17/republic-p-47d-40-ra-thunderbolt/
randallmalmstrom.wordpress.com/2020/05/18/republic-p-47d-40ra-p-47d-25re-thunderbolt/
www.net-maquettes.com/pictures/p-47d-thunderbolt-walkaround/
inchhighguy.wordpress.com/2020/02/23/republic-p-47d-bubbletop-thunderbolt-walk-around/
ipms.nl/walkarounds/walkaround-vliegtuigen-props/republic-p-47-walkaround
www.largescaleplanes.com/walkaround/wk.php
ww2aircraft.net/forum/threads/t-bolts-1-1-p-47-cockpit.24005/
ww2aircraft.net/forum/threads/p-47-thunderbolt-manuals.5081/
A többség "csak" vókeráánd, de az utolsón vannak hasznos manuálok (pdf), igaz, korábbi verziókhoz, de talán néhány rendszerük azonos...
A japó oldal is nagyon hasznos, bár már évek óta leszoktam róla, mert inkább csak elmegy a kedvem az építéstől...
A szegecsekre rátérve, nekem látványosabbak a szegecselt makettek, hiába nem élethűek 72-ben, de hát a panelvonalak se, ekkora méretben szinte semminek nem kéne látszódnia. Az árnyékban lévő részletek közeli fotókon se látszódnak, de jó fényviszonyok mellett is szinte csak közelről. (A felújított gépek festetlen kötőelemekeit azért ne vegyük alapul, azok messziről is világítanak a terepszínű gépeken.) Az anno új generációs Dragon makettek felülete tetszett leginkább, mert azokon annyira minimális méretű szegecselés volt, hogy gyakorlatilag nem látszódott, legfeljebb bizonyos fényviszonyok és bizonyos szögben szemlélve. (Az alak- és mérethibák miatt mindet eladtam, így egy se készült el...)
A típus maga nekem is az egyik kedvenc egy motorosom, elképesztő látvány élőben pl. egy Messer mellett (pl. Belgrád).
Sok sikert a maketthez!
z