/ Fórumok /

Rézbőrűek és sápadtarcúak-avagy a klasszikus vadnyugat örök varázsa

Talán ez a témakör is olyan,aminek ma már relatíve nincs nagy rajongó tábora,de a korosabb fiúk régi szép emlékeit is felelevenítheti a téma.Jöhet minden ami indián,cowboy,telepesek,korabeli katonák,észak-amerikai őshonos állatok,makett,képanyag.
A topikhoz csak bejelentkezett felhasználók tudnak hozzászólni. Kérem, jelentkezzen be itt!
  Tovább >>>
1.,2.
1., 2.
Israti71 734979 ma 10:03
Válasz erre
Nem tolakodásképpen,de esetleg megosztanád itt is a diorámádat több oldalról is láthatóan?

Nyilván mások helyett vagy nevében nem nyilatkozhatom erről,de engem nagyon érdekelne,mert bár a neten közben megtaláltam az Altores dolgokat,azok leginkább nyers figurákat mutat csak be.

Nálad már van egy kész jelenet,figurástul,környezettel együtt,ami mindenképpen kiváló referencia a lehet bármelyikünknek a jövőben.

Ha tehát nem gond neked,volna időd és kedved is hozzá és megosztanád...én nagyon szívesen látnám itt is,mert mint mondtam,engem nagyon is érdekelne.

Köszönettel:D.A
Cs.Béla 734977 ma 09:19
Válasz erre
Israti71 734960 tegnap 19:04
Válasz erre
Nagyon szépen köszönöm!
(A Facén is láttam a képösszeállítást,ott is rákérdeztem,de akkor a kérdésemre meg is kaptam a választ.Gondoltam hogy itt körül lehet a méretarány...és nagyon szépen sikerült dioráma...gratulálok hozzá.)
Cs.Béla 734959 tegnap 19:00
Válasz erre
Szia,
Én készítettem a bölényvadászatos diorámát. A figurák az orosz Altores termékei, a méretarány 54 mm. A gyártónak már csak ezek a termékei vannak nálunk készleten: dreamkit.hu/spl/926501/Altores-Studio
Israti71 734927 tegnapelőtt 19:56
Válasz erre
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10
2025.03.10

Üdv ismét!

Szóval a legutóbbi posztom után beindult a turbó üzemmód, így a mai napra "összecsaptam" a figurát.

A tollvégi sallangokat tegnap este sikerült finom rézdrótból megcsinálni. Nem volt diadalmenet, feladta rendesen a leckét, de a fejpántos nagyítómat is bevetve sikerült ez az etap is.

Ma délelőtt lefestegettem őket fekete oldószeres festékkel,késő délután pedig pirossal is,a tollvégi gömböcökkel együtt,mivel a pillanatragasztós folyamatok után ezekre is került bőven, tehát mindenképpen javítani kellet őket.

A pajzsot is "készre" festettem,de már ezen nemigen akarok változtatni.

Lehet még pár kisebb javítandó pont (amik inkább csak nagyítóval látszanak) ,mint pl. a piros takaró élei a figura ölén, mert ezen mindig kialakul valami kopás. Most már hogy nem kell kézben fogdosni a figurát, talán könnyebben javítható véglegesre.
A mokaszin talpa is ilyesmi pont lehet még...esetleg a fejdísz tollainak kicsit árnyalatosabbá tétele.

Talapzat.

Mostani elképzelés szerint ez lesz a dioráma alap amit a hétvégén rittyentettem alá, egy korábban a Zsibin (Zsibogó-Debreceni használt piac) vásárolt fénykép keretből, némi lábazati XPS lapból.
Ennek kialakítása még feladat,de gondolkodom erősen,mi is legyen a hangulati elképzelés.

Az utolsó képen most együtt vannak a vadnyugati szereplők, szerintem látványos témakör...valszeg folytatom még.
Csak most már kellenének a "kombojok" is. 🙂
Israti71 734905 tegnapelőtt 10:39
Válasz erre
480978184_2992611717563433_8855892789131154873_n
480978184_2992611717563433_8855892789131154873_n

Urak!

Egy képet kaptam a kis Facebook-os makettes csoportomban egy diorámáról ami a témába illik.
A legutóbbi Szolnoki versenyen lett lőve.

Nem tudom,esetleg van-e valakinek több képe is erről a bölényvadászat diorámáról.
Le szeretném nyomozni hogy mekkora a méretaránya,ki a gyártó...és esetleg ezek ismeretében el tudnám kezdeni feltérképezni az olyan lehetőségeket,ahol ilyesmiket lehetne háziasítani.

Az is lehet hogy valakinek egy egyedi szettje,pl. 3D nyomtatással készült,vagy ilyesmi,mert bár sok webes oldalt felkerestem már,ezzel sehol sem találkoztam.

Mindegy...egy próbát megér.

Köszönettel:D.A
Israti71 734835 2025. március 8. 10:04
Válasz erre
2025.03.08
2025.03.08
2025.03.08
2025.03.08
2025.03.08
2025.03.08
2025.03.08
2025.03.08
2025.03.08
2025.03.08
2025.03.08
2025.03.08
2025.03.08
2025.03.08
2025.03.08
2025.03.08

Üdv,megint itt vagyok!

Lassan végösszeszerelés előtt a Lakota lovas.

A napokban csináltam egy kis talpat a ló alá, ami segít kitámasztani a nehéz fémet, így tehát sokkal stabilabban áll. A talp anyaga levegőre száradó gyurma, olcsó de használható változat.

Mielőtt a lovat óvatosan belehelyeztem volna, annak érintkező részeit finoman megkentem étolajjal, hogy száradás után könnyen vissza tudjam venni amíg a harci jelzéseket is felfestem rá, majd miután ezek is meglettek, gél állagú pillanat ragasztóval be is ragasztottam a pacit a már kialakított lyukakba.
Stabil (no nem mint a Forint), viszont ez még csak egy alsó réteg, lesz még egy pataszintig felérő más réteg is,ami végleges lesz, de azt csak majd akkor amikor meglesz a talapzat is hozzá.

Már van pár lehetséges keret, ez-az, majd kiválasztom a legnormálisabbnak tűnőt, és azon megejtem ezt a műveletet.

A harcos nagyjából kész, még azon gondolkodom hogy a fejdísz tollainak végére ragasszak-e sallangos toldalékokat,vagy hagyjam így.referencia képek alapján jobbára ott vannak azok a kis liegő vackok,de láttam azok nélküliket is.
Azokkal talán szebb lenne, de mivel igencsak sziszifuszi és alattomos munkának tűnik, lehet hogy így marad.

Miután felült a (magas) lóra,a jobb oldali kantáros rész még készre kell csinálni,de ezen felül szerintem már nincs vele más teendő.

Ja igen...a pajzs. Azt most festegetem meg,de ezen még van munka, ez a kép a tegnap esti állapotot tükrözi,de van még valami hiányérzetem vele kapcsolatban, kicsit jobban ki kellene dolgozni.

A plusz toll és a sallang szerintem csak egyéb,opcionális dolgok hozzá, majd látom hogy lesz-e helyük a figurán vagy lemaradnak.

Ha marad a mostani lendület, szerintem jövő héten el is készülhet a kis együttes.

A Pawnee harcoson is vannak kisebb munkák, még a ruházat csicsázása ami leginkább érintett lehet, no meg az arc rész. Indokolt lehetne a fekete-piros színekkel való festése is, vagy fekete alapon fehér motívumokkal...de ezt még átgondolom.

Jövő héten majd jelentkezem az eredményekkel.

(Közben megint csorgattam a nyálam a netes témabeli dolgokkal kapcsolatban,és bár van választék, pont azok a kifutott, már talán sosem előforduló dolgok amik nagyon tetszenének, azok tűnnek a leginkább elérhetetleneknek.Főleg a 120 mm-esek.) :-(
Israti71 734646 2025. március 1. 13:27
Válasz erre
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01
2025.03.01

Kis helyzetjelentés.

Vannak változások,de amikor már a "bolha fenekén a pattanás" kategóriában tart a dolog valahol,ebből szinte alig látszik valami.

A lovon is maszatolgattam,főleg a sörény és fark részeken.Orr,alsó lábszárak...stb.
Még mindig nincs kész,szerintem az elképzelt teljesen befejezett állapothoz képest olyan 75%-ra taksálnám.

A harcosom más tészta,rajta kevésbé látványos a munka.Ez amiatt van hogy a sok kis díszítés a ruházaton,nagyon sok időt vesz el,viszont legalább alig halad. 🙂

Most a napokban a Debrecen Fórum-ban vettem Revell oldószeres festékeket,egy matt fehéret és egy matt 1est (Afrika-barna...homokszín),amik nagyon kellettek,mert ezekből sajnos kifogytam nemrég,és hiába szerettem volna megoldani a meglévő festékeimből,nem volt az igazi.Ezek már bevetésre is kerültek.

Közben nagy örömömre "felfedeztem" hogy tavaly összevissza veszegettem mindenféle olcsó (talán Temu-s) ecsetet is,amik pont jókor jönnek,mert ezeket akár munka befejeztével ki is lehet dobni (ennyit bírnak),és nem sajnálom ha így is kell tenni.

Hajnali fél egyig festegettem,igyekeztem kihasználni az új "löketet" amit kaptam az este,és most már egyre jobban hasonlít ez a csóka is arra amit elképzeltem.

Szerintem ő most olyan 80%-os készenléti állapotban van.

Csinálgattam a többi "sallangot",kiegészítőt is,mint pl. a pajzs,a nyíltartó tok.
Sikerült végre a húrt (ideget) is imitálni,amitől kicsit tartottam előtte.
Több apróbb átfestés (talán a most már idegennek tűnő színek miatt amik valahogy nem illettek a képbe)...kisebb száraz ecsetes próbálkozások.

Az 1/24 Pawnee esetében is alakult a dolog.
Ő is megkapta az íját (idegösszeomlás közeli helyzetet alakítva nálam),javítgattam itt is színeket.
Ennek már csak a gyári,használhatatlan nyílvesszejét kell újonnan alkotni,és csak a festési procedúrák maradnak.Szerintem ez is kész lehet ma...mármint a nyílvessző...aztán lassan de biztosan készre festem,talapzattal együtt.
Israti71 734515 2025. február 25. 11:39
Válasz erre
Lakota 2025.02.25
Lakota 2025.02.25
Lakota 2025.02.25
Lakota 2025.02.25
Lakota 2025.02.25
Lakota 2025.02.25
Lakota 2025.02.25
Lakota 2025.02.25
Lakota 2025.02.25
Lakota 2025.02.25
Lakota 2025.02.25
Lakota 2025.02.25
Lakota 2025.02.25
Lakota 2025.02.25
Lakota 2025.02.25
Lakota 2025.02.25
Lakota 2025.02.25
Lakota 2025.02.25

Üdv újra!

Megtöröm a "csendet",nyomulok megint.:-)

Mivel lassan de azért épülget a Lakota lovas főnököm,most jelenleg itt tart.
Sok kis frinc franc dolog hiányzik még,de ennél az állásnál már jobban látszik a leendő és végleges kinézet.
A nadrág oldalán futó díszített sáv rész mintázatán még gondolkodom,de valamiféle háromszög motívum lesz talán,ami nagyon jellemző volt a korszak észak-amerikai indiánjainak díszítési szokásaiban.
Nem akarom túltolni,sem alul tervezni,bár mivel jól látható helyen van,kívánja hogy jól meg legyen csinálva.
A mokaszin esetében ugyanez a helyzet.A fejdísz homlokrésze is alakulhat még bármerre...viszont a pajzs még messze nincs kész.
Csináltam már egy festést rajta,de nem tetszett,átfestettem,újra megpróbálom egy "nagy sas" lakota motívummal megint,csak normálisabban.

A ló is lesz még folytatva,ez így még nem a végső formája.

Ha ez mind kész,jöhet a talp rész,ami megint csak nem lesz egyszerű.
Israti71 734352 2025. február 20. 13:00
Válasz erre
A wargame stílus nekem nem jön be,kicsit amolyan cartoon féle figuráknak látszanak.
A méretarány se nagy,bár az 1/72 is ott körül van,illetve még kisebb is,ez talán nem volna kizáró ok hogy érdekeljen,csak maga a stílus idegen tőlem.

Látni láttam már festett wargame figurákat amik bizonyos környezetben nagyon vagányak,de igazán sosem merültem el a témában,nem is értem,nem is kerestem soha a kellékeit,kiegészítőket,figurákat.

Az amerikai Pegasus-nak is vannak ilyesmi 28 mm-es dolgai amik a doboz grafika alapján szinte magukat adják el,nem tudom hogy ők milyen gyártási technológiával rendelkeznek,mit használnak,bár a tőlük származó nagy méretű dinoszauruszaim is abból az anyagból lehetnek talán(ezeket ismerem testközelből,a 28 mm-eseket nem)viszont ezek gyönyörű és részletes dolgok.

Off:Már kaptam privátban ötletet hogy ha nyomtattatni szeretnék western dolgokat,kit keressek.Ismét köszönet érte,szerintem fel is fogom keresni.)
Gabusch 734348 2025. február 20. 11:39
Válasz erre
Nos. Letöltöttem valami ingyenes figurát és kinyomtattam - nem sikerült. Mondjuk ez a slicer hibája, a támasztékokat általában úgy teszi fel (tök mindegy, hogy automata vagy manuális módban), hogy azokat ne nagyon lehessen eltávolítani. Most pl. Letört a nyomorult lába, mert hozzánőtt valami, pedig fél mm-re van állítva tőle a távolság.

Ez a kisebbik baj, de 0.08-as rétegvastagságnál is egy réteg a kalap karimája és mivel baromi részletes darab (direkt választottam ilyet), nem tudom javítani, mert az egyik rajzprogram be sem olvassa, a másik munka közben elszáll. Így meg eltörik. A harmadikat és negyediket, illetve ezek kombinációját még nem próbáltam, mert van nekem jobb dolgom is, de mivel 2+ órás nyomtatás egy 1:35-ös (5cm) figurára, annyira nagyon nem is szeretnék vele foglalkozni.

Valószínűleg gyantából ki lehetne nyomtatni, de még ez sem biztos. Ez sajnos általános probléma, az ember megrajzol valamit, ami a képernyőn tök jó, aztán kiderül, hogy nem lehet kinyomtatni, annyira "kicsi, sovány, zsenge".
Freddy 734334 2025. február 19. 21:36
Válasz erre
28mm-es wargame méretarányban elég sokminden készül a vadnyugathoz, itt körülnézhettek: leadadventureforum.com/index.php
Gabusch 734287 2025. február 19. 01:49
Válasz erre
Én gyakorlatilag gyerekkorom óta nem nyúltam vadnyugati figurához - akkor játszottam velük és emlékeim szerint 1976-ra egyetlen darab sem maradt belőlük.
Westernfilmet persze néztem azóta (A Buster Scruggs balladája pl. nekem nagyon bejött). A korszakból leginkább a fegyverek érdekelnek, nem a figurák.

Makettből amit nyomtattam magamnak, az a Thingiverse nevű oldalról ingyen letölthető Klingon K'Tinga star trekes csillaghajó, de még sem festve, sem tömítve nincs. Nyomtattam továbbá egy O-I tankot kb. 1:100-as méretben, de még a régi nyomingerrel, nem lett túl jó, majd lehet, hogy megcsinálom újra. Az sincs festve.
Több színnel (ezüst és fekete) nyomtattam egy robotot az Orion űrhajóból, az jó úgy, ahogy van.

Amit most elkezdtem csinálni, az az 1911/16M 30,5 cm-es Skoda mozsár trénje kb. 1:72-ben. Az ún., Lafettenwagen van készen, illetve fel lehet állítani a komplett ágyút talpra. Kell még a csőszállító, meg a talpat szállító és a vontató. Nem lesz tökéletes, mert nyilván tervrajzom nincs, eléggé korlátozott dokumentáció áll rendelkezésemre. Az egész ötlet onnan jött, hogy valami német cég megcsinálta 1:35-ben a vontató nélkül, viszont van fent egy összeszerelési rajz és annak alapján egész tűrhetően meg lehet csinálni, mert legalább érthető, hogy mi miért van rajta.

De momentán áll a projekt, mert kaptam egy mozdonyt, amit ki kellene erősen javítani nyomtatás előtt és most éppen az jobban érdekel.

Ezen felül van még néhány hasznosabb dolog is, amivel foglalkoznom kell, mint pl. tetőventilátor háza lakókocsi hűtésére, szintén ahhoz lézeres távolságmérésen alapuló vízmennyiség visszajelző rendszer, meg ilyenek.

Ezen felül van még ugye a lövöldözős játék ötletem, amihez vennem kell egy giroszkópot, hátha azzal megoldható a célzás kézben tartott játékpuskával, illetve mivel nem tudom megoldani a mozgatást valamilyen karos rendszerrel, át kell alakítanom 360 fokos szervókra infraledes helyzetmeghatározással.

Elkezdtem kijavítani az ingyenes osztrák-magyar páncélvonatot, de olyan rohadt lassú a Tinkercad a szegecsek miatt, hogy már be sem tudja tölteni. Kezdhetem újra az egészet, aminek nem örülök maradéktalanul. 1:144-ben pont elfér még nálam.

Úgyhogy vannak nekem hülye ötleteim bőven.

Figurához és makettekhez a gyantás nyomtató jobb, de például házhoz szerintem tök felesleges, pláne western témában, mert úgyis fából voltak, a rétegződés talán nem annyira problémás. És az újabb nyomtatók már tudnak akár 0.08-as rétegvastagságot, meg 0.,-es dűznit, utóbbi a legkisebb kinyomtatható szélesség. Az alap a 0,4, az is elég jó szokott lenni szinte mindenhez. Olyannyira, hogy a 0,2-est még be sem tettem.

Én nem vállalok bérnyomtatást, mert nem vagyok annyira otthon a témában, hogy biztosan sikerüljön, a selejteket meg nem fizeti ki senki - illetve nekem nem lenne pofám kifizettetni. Van, amit háromszor nyomtattam ki, aztán feladtam a francba, mert csak nem lett jó.

A megéri/nem éri meg kérdéskörbe nem tudok beleszólni, nekem remek szórakozást nyújt, nem véletlenül vettem meg már a másodikat. Viszont nem számlálok szegecset, tehát jó az úgy, ahogy van. Valamelyik topikba betettem azt hiszem az ágyút, meg lehet nézni. Vannak hibái, de én együtt tudok élni vele. Az is igaz, hogy a legelterjedtebb PLA nem annyira makettezőbarát cucc, kemény, mint a rosseb, nem ragasztható makettragasztóval, viszont a jobban kezelhető ABS meg olyan feltételeket támaszt, amiket én nem tudok neki prezentálni: zárt tér, szénszűrő.

A gyantás még bonyolultabbnak tűnik nekem, meg persze lényegesen koszosabb és veszélyesebb is.

A 3D rajzolást eddig szinte maradéktalanul meg tudtam oldani a hihetetlenül egyszerű Tinkercaddel. Ingyenes, webes, működik. Vannak komoly hiányosságai, de használható. Most letöltöttem az 123D Designer nevű közel ugyanolyat, ami valamivel bonyolultabb, tehát nem lehet megtanulni fél délután alatt, lehet, hogy egy teljes nap is kell hozzá. Viszont valamivel többet tud. Valószínűleg a kettő együtt már használható eredményt ad szinte bármire. Az is ingyenes, de már kilencedik éve nem fejlesztik, ami szerintem nagy kár, mert ő legalább offline is működik.
Még az ingyenes, de úgy korlátozottan használhatóan is sokkal nagyobb tudásúnak tűnik a SelfCAD nevű szintén offline cucc.
A FreeCAD egy teljes értékű ingyenes CAD program, a Blender pedig ha jól néztem, játékok készítésére is alkalmas proggy. Utóbbi kettő viszont pilótavizsgát igényel.
Israti71 734285 2025. február 18. 23:55
Válasz erre
Ok,köszi!

Ha jól értelmeztem korábbi soraidból valahol,akkor úgy rémlik hogy neked van nyomtatód.
Filamentes ha jól emlékszem.
Magadnak nyomtattál már vadnyugati akármit is,ami esetleg publikus lenne?

bevallom őszintén hogy én nagyon nem értek ehhez a kb. új szakma féle dolgokhoz mint a 3D nyomtatás,de amiket nézegettem anyagokat ezekről,azokból nekem az derült ki hogy ne vegyek magamnak,mert nem fogja megérni több okból kifolyólag.

Láttam már filamentes és folyékony műgyantás (mint pl. Anycubic féle nyomtatóval készült) dolgokat is,és nekem a folyékony gyantás tűnik a szebbnek.
Tudom hogy van itt a makettinfón is ilyen topik,olvasgattam is,de szerintem nekem inkább találnom kell olyan valakit aki már gyakorlott,és szokott is ilyesmiket vállalni másnak is.

A netes "kínálat" elég behatárolt,és macerás a külföldi intézések miatt,persze nekem is van pl. Ali-s cuccom a western témában,főleg indiánok.

Amúgy teljesen nyitott vagyok a sápadtarcúakra is,ők is fontos szereplői annak a korszaknak.

Ja igen,és természetesen kellene pár méretarányos western házikó is,bár lehet hogy ezeket meg meg lehet csinálni eredeti fa anyagokból is.

Tavaly télen csináltam is egy ilyen kis fa bódét egy 1982-es Libanon-IDF témához,amolyan zöldség-gyümölcs standot.Ebből gondolom hogy egy (amúgy nem agyon bonyolított) korabeli fa épületet is meg lehet oldani házilag,bár a nyomtatott dolgok,mint pl. nyílászárók,ahhoz is jól jöhetnek.

Na ja,mára ennyi. :-)

(Pont a lovas Lakotámat csinálgattam...most ő is pihen...lassan lehet hogy nekem is kéne.)
Gabusch 734284 2025. február 18. 23:29
Válasz erre
Cults3d.com-on van egy rakás épület, a vége felé ingyenes figurák. Jó kérdés, hogy meddig nagyíthatók. Közben meg egy rakás baromság, holott a keresőfeltétel a "wild west".
Gabusch 734283 2025. február 18. 23:05
Válasz erre
Az az érdekes, hogy bár európainak hirdeti magát, gyakorlatilag az Ebay-en kívül nem találok elérhetőséget boltban. A weblapjuon van három e-mail cím, ebből kettő gmail, a harmadik meg az a lap, ahonnan átirányít a Blogspot.com-ra.

Az Ebayen jelenleg elérhető készletek közül egy UK, a többi USA eladó.
Azt kell megnézni, hogy a készleteik között nincs-e olyan, amit mondjuk megvett 3D nyomatokból állítanak elő, mert azok általában ilyen 2-5 euró körül futhatnak, plusz a nyomtatási költség. De még úgy is sokkal olcsóbban jössz ki valószínűleg, mintha veszel valamit Amerikából, aztán jön rá a szállítás, meg az egészre az ÁFA, postai díj, stb.
Israti71 734272 2025. február 18. 19:53
Válasz erre
Igen,elolvastam a figyelmeztető szöveget.

Azannyuk...röviden.

Mondjuk a Henk-en a citált vadnyugatos szettek nincsenek is fent,de valóban igaz lehet ezekre is az állítás.

Amiket én nézegettem korábban,azok mind vagy Ebay,vagy más,megbízhatónak ismert felületen érhető el...de amúgy ja...érdemes észnél lenni.

Egyenlőre ezeket amúgy sem abajgatnám,amíg vannak nagyobb méretűek is.
Gabusch 734263 2025. február 18. 17:44
Válasz erre
Ez itt azt írja, hogy mindenféle egyéb gyártók cuccait másolja és adja el a saját neve alatt. Saját honlapja nincs, illetve a Google nem találja.

fox3000.com/bum.htm
Israti71 734261 2025. február 18. 16:45
Válasz erre
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
B.U.M szettek vegyesen
s-l1600
s-l1600
s-l1600
s-l1600
1_0a0fbff9ba34ff8e04e8e658af959023.1
89251P1010035
89251P1010035
bum 1.32
bum 1.32
bum 1.32
bum 1.32

Hát ez nem semmi.
Na Bumm...kiderült (számomra) mi is ez a Bum.
A net szerint a teljes nevük Barcelona Universal Models,tehát spanyol gyártó.
Sok is vackot kiadtak.és sokat a vadnyugat témakörben.

Legtöbb 1/72,de találtam pár 1/35 méretű szettet is.

Ezeket még megosztom,nem akarok az agyatokra menni...csak be vagyok indulva...mentségemre legyen mondva. :-)

www.youtube.com/watch
Israti71 734258 2025. február 18. 16:06
Válasz erre
s-l1600
s-l1600
s-l1600
s-l1600

Egy másik érdekesség ugyanettől a gyártótól.
Nem is volna drága,csak a z a fránya pk. és vám ne lenne.

www.ebay.com/p/664144978
Israti71 734254 2025. február 18. 15:56
Válasz erre
image74623
image74623
image74623
image74623

Hopp...ez is érdekes...ilyet se láttam még,de a kenus téma is tetszik. :-)

Pici ez is,de amúgy "cukker".(Lányom mondogatta korábban emigyen.)
Israti71 734253 2025. február 18. 15:50
Válasz erre
vadnyugati állatok 1.72 3D

Igen...csak én nem tudok szabadulni az állandó festő/alkotó "kényszeremtől".
Olyan vagyok mint egy megszállott graffitis,aki mindent 8is) lefestene ahol lát egy zsebkendőnyi felületet. :-)

Játszani meg már nem szoktam ilyesmikkel...a wargame témában meg sosem voltam benne.(Amúgy tényleg "rongyosra " lehet őket játszani,főleg ha blöki is benne van a csapatban.) :-)

Nézd csak mit találtam.
1/72-ben 3D nyomtatott vadnyugati állatokat,amik tök jók lehetnek témabeli kis diorámákhoz.
Sajnos a nagyobb méretűek is elég ritkák,de ezeken meg rajta leszek,mármint a keresésükben,mert ha pl. lesz még pár akár MB 1/35,vagy egyéb (mondjuk 1/24) szettem a jövőben,tervezek olyan dolgokat ahol ember és állat együtt szerepel.

Ezen a linken találtam,de gondolom belefutok majd még egy pár ilyesmibe.(Külön tetszik hogy minden állatfaj esetén van egy élő és egy elhullott egyed.) :-)
www.amazon.com/Outland-Models-Miniature-American-Frontier/dp/B08DD33V2X
Gabusch 734245 2025. február 18. 12:59
Válasz erre
Nem, másik fajta volt és kicsi, szettben. Nem találom a FB-posztot, amiben valaki megmutatta nekem. Meg most nálam éppen döglődik is a FB. Ha megtalálom, majd beteszem ide.

Ezekkel amúgy játszani kell, nem festegetni őket. :)
Különösen az utángyártottakkal, amelyek egy idő után nem látszottak ki a sorja alól.
Israti71 734224 2025. február 18. 10:08
Válasz erre
10190374_1_1
10190374_1_1
Ark Models 1
Ark Models 1
Ark Models 1
Ark Models 1
Ark Models 1
Ark Models 1
Ark models 2
Ark models 2
Ark models 2
Ark models 2

Szia!

Erre gondoltál mint szíven lőtt cowboy?
(Csekély 70 dollár,csak a vételár...de az lehet a vigasz hogy ez egy eredeti Marx.) :-)
collectorarchive.com/mrx005

Amiket én vettem pár éve (egyszer volt egy magyar webshop-nál,és azóta sem),azok ezek a pontosan így csomagolt és ilyen ezüstös színű prémvadászok voltak.Igen,szerintem mind a három két darabos szettet megvettem,így mind a 6 megvolt egyszerre.
(Megvettem még a vikingeket is mind,valamint többször is voltak ősembereim is,amiket szerintem régiségvásárok alkalmával szereztem be.Volt pár szettnyi orosz II.Vh.-s harcosom is ezekből,így az idők során egész szép kis armadám volt ex-Marx dolgokból.)

Mindenképpen szerettem volna őket festeni,de amikor jobban megnéztem őket,akkor láttam hogy sajnos olyan erős fokú disztorziókat kellene javítani,ami elvette a kedven tőlük.
Maga a figura szépnek,részletesnek volt mondható,de a test,főleg a felső testrész annyira csúnyán laposra volt aszódva némelyiken,hogy szinte már a gusztustalan kategóriába ment át.

Annyi a jó a dologban,hogy semmit sem buktam az üzleten,legalább láthattam őket saját szememmel,és tudom hogy ezeket már nem fogom keresni.

Most,a festési céllal vásárolni kívánt figurák jelleg is megváltozott nálam.
Leginkább szeretem az 1/16 (120mm) méretarányt,de mivel van már pár más léptékem is (1/24,1/20,) a western témában,jobban kitárultak a dimenziók.

Az 1/72 is nagyon tetszetős,volt is nekem sokféle régebben,főleg Napoleoni témakörben,de azok meg annyira picik,hogy a részletesség miatti mániám miatt most inkább nem veszegetem,bár ennek a témának kapcsán lehet hogy csak a "feeling"-ért kellene néhány darab,vagy szett belőlük.

Szemem a pályán,figyelek és amint van mit és miből,azonnal lecsapok. :-)
Gabusch 734212 2025. február 18. 01:53
Válasz erre
OFF:

Nagyjából azért tudom, hogy mi hol van, a nagy kérdés, hogy a viszonylag száraz pincében pl. a szemeteszsákba ragasztott papírdobozban 30+ éve tárolt Legó milyen állapotban van (mármint, ha hozzá merek nyúlni, szétesik-e a doboz), vissza tudom-e rakni a szűk helyre a mindenféle cuccot tartalmazó 25 éve odabiggyesztett dobozt, meg ilyenek. Itt fent főleg papírok vannak (régi Lui, sornyomtatós gésa, ilyen-olyan programkódok, pauszra kimásolt Ballagó-rajzok, főiskolai jegyzetek, Tányértalpú koma 100 évvel ezelőtti kalandjai molyrágta könyvben, stb., meg egy ősi Tamiya Spraywork,saját táppal, amit szerintem meg fogok tartani, amíg élek), újabb makettek. Míg a pincében apámtól örökölt néhány makett a '60-as évekből - olyan, amit akartam volna használni egy szkreccs cucchoz, de eltört a kezemben -, meg mindenféle egyéb, kezdve a "Bűvös kígyótól" a valószínűleg '50-es években gyártott pákán át a tavaly novemberben betojt PC-m házáig.
Meg valamelyik dobozban magyar utángyártású Star Wars action figures, vagy minek hívják, sajnos a papírjuk nélkül. Mert originál állapotban ezeket azért a rengeteg dollárért, amit hajlandóak odaát a nagy vízen hajlandóak kifizetni érte, simán eladnám, mert legalább egy hetet fedezne tetszőleges szlovén kempingben, de lehet, hogy többet is. És azért az Isonzó-front, az megér egy misét.

Igazság szerint nekem halovány fogalmam sincs, hogy minek az utángyártásai lehettek, lehet, hogy tényleg Marx. Én is olyan 1 Ft körüli összegre emlékszem/katona, 1970-es évek eleje. Ezeket a nagyokat egyetlen helyen lehetett kapni a Szondi utcában egy trafikban, ami viszonylag messze esett az én Margit-híd körüli "vadászterületemtől" (ahol minden trafikot behatóan ismertem), de szerencsére iskolába a Városligeti (akkor: Gorkij) fasorba jártam és minket még nem féltettek úgy drága szüleink, mint a mai gyedeket, hogy 500 méterről itt a kertvárosban is autóval kell hazahozni. Tehát már negyedikben elég rendesen csavarogtam hasonszőrű és az iskolához közelebb lakó kis barátaimmal és így belefutottam ezekbe a csodákba. Ha jól emlékszem, 5,60 Ft-ért vesztegették őket, ami a zsebpénzemhez képest elég magasnak hatott.

De volt nekem jugó szettem is, amikor kint voltunk 1974-ben rokonlátogatóban, arra azért fájt a fogam, mert volt benne egy szíven lőtt összeesőfélben lévő figura is.
A negyedik képed hátsó sorában, a bézs figurákról koppintották legalábbis részben szerintem.
Egyébként én cowboy szerettem mindig lenni, mert annak "Coltja (koltya?)" van.
És fekete lovam volt (képzeletben - később főleg sárgákon lovagoltam, meg egyszer egy azt hiszem almás deresen, ami Sárkány névre hallgatott és úgy dobott le magáról, ahogy kell, bakolás által).

Ide viszonylag - hiszen katonák - off: Szerintem anyám paraszolvenciaként kapott pár dolgot. Így volt nekem csodálatos, az 1930-as évekből származó valószínűleg német váram repkénnyel futtatott fallal, titkos ajtóval, sok ólomkatonával; három sínes Märklin vonatom is, a fent említett mindenféle katonák mellett. Aztán amíg kint voltam másfél évet Algériában, mindez a remek játékfegyver-gyűjteményemmel együtt eltűnt. Baromian remélem, hogy néhai nagyanyám nem kidobta őket a kukába jó szokásához híven, hanem legalább eladta (ahol át..., mint a palánkon, de ez legalább legyen az ő baja, ha már rendesen megkárosított engem). Jelen felállásban szerintem egy használt autót érnének. Csak nem tudnám őket hova tenni, mert hogy el nem adnám, az nagyjából biztos. :(
Israti71 734211 2025. február 17. 23:20
Válasz erre
Marx 15 cm vintage
Marx 15 cm vintage
Marx 15 cm vintage
Marx 15 cm vintage
Marx 15 cm vintage
Marx 15 cm vintage
Marx 15 cm vintage
Marx 15 cm vintage
Marx 15 cm vintage
Marx 15 cm vintage

Ilyesmikre gondoltam.
Úgy látom közben hogy a prémvadászok nem is négyen,hanem hatan vannak.
Ezek a figurák valóban drágák ma már,mert tényleg igazi vintage kategória,és jobbára csak nyugati országokból lehet őket beszerezni.
Israti71 734209 2025. február 17. 23:03
Válasz erre
Hát,lehet hogy szívesen "guberálgatnék" egy ilyen ízlésesen kaotikus helyen mint amit leírtál a környezetedről.:-)

A 15 cm-es indiánok,cowboy-ok szerintem eredetileg mind az amerikai Marx figurái lehettek,szovjet,magyar kis vagy nagyipari módszerrel másolt,általában rikító színekben tündöklő termékekként látták meg a magyar piac lehetőségeit anno.
Nem voltak rosszak,de azért fellehető rajtuk hogy miben változtak az eredetiekhez képest.
De szerintem nekünk akkor a korai 70-es,80-as években ez tök mindegy volt,odavoltunk értük teljesen.

Pár éve sikerült beszereznem pár szettet a szintén egykori Marx (15 cm-es),később az ukrán Ark Models újrakiadásai közül párat,amikben ott voltak a western figurák,vagy a különleges prémvadász négyes.

Vajon mit csináltam velük,...Igen azt...eladtam mindet.
Bánom-e?...Igen is meg nem is.

Baromi jól néztek (volna) ki,csak a többszörös másolatok által keletkezett hibák,beszívódások miatt csalódtam bennük,és talán ez volt a fő ok amiért mégis megváltam tőlük.

Ha ezeket egyszer sikerülne pl. eredeti Marx figurákként is megszerezni,na,azokat szerintem nem tökíteném el.

A magyar utángyártottak is tetszenek amúgy,de nem annyiért mint amennyiért harács módokon kínálják őket. Uff,beszéltem.:-)
Gabusch 734189 2025. február 17. 17:09
Válasz erre
A cserekereskedelem nem rossz dolog, csak baromi macerás. Például én elkezdtem nagyon nem érdeklődni a II. VH-s dolgok iránt, tehát ami van itthon, attól előbb utóbb megválok, de cserébe nem nagyon lesz I. VH-s valami, esetleg mikroelektronikai bohócságok, filament, fizetős 3D nyomtatható cuccok, ilyesmi, amivel most foglalkozom - egy darabig legalábbis.

Katonákat, ilyesmit esetleg fel lehet lelni emberi áron bolhapiacon, de ahogy láttam, az utóbbi időben már azok is pontosan tudják, hogy mi mennyit ér.
Amin én dobtam egy hátast, az a régi Pez kínálók ára. Volt egy lovag, az Ebayen 45000 Forintra jött ki. Ha feltúrnám a pincét, szerintem egy szett nagyobbacska autógumira valót találnék valamelyik doboz alján, mert ilyenem hétszentség, hogy volt, sok másikkal együtt.

Trafikos indiánjaim és cowboy-aim is voltak - még a nagy, olyan 15 centi körüli figurák is -, meg elég sok lovag, de szerintem már mutatóban sincs egy darabom sem. Az a baj, hogy több helyen lehetnek és minden baromi zsúfolt, gilisztakonzerv jellegű a lakás, pince, minden. Ezért nem nagyon merek nekiállni keresgélni, mert abból az lesz, hogy többet nem tudom visszatenni a helyére.
Israti71 734173 2025. február 17. 11:59
Válasz erre
Szia!

Ismerem ezt az oldalt,és szerintem ami tavaly őszig megjelent a témában a galériában,azokat már mind le is mentegettem,de újra átnézem,mert azóta születhettek újabb művek.Köszi a tippet.
Israti71 734172 2025. február 17. 11:57
Válasz erre
Igen,sajnos ez igaz.
Én a nyolcvanas évek legelején még,amikor nagyszüleimnél nyaraltam a Jászságban,jártam ott egy tipikus kis "szatócs" boltocskába,ahol egy nagyon öreg hölgy volt az árus.
Igaz hogy nem a két részes forgótestű indiánokat,de a hagyományos sok színből választható kb.5-6 centik klasszikus műanyag katonákat,1 Forintért adta darabonként.
A két részesekre nem emlékszem,de reális lehetett a 2 Ft.

Én több (nem csak FB) oldalt is látogatok ahol fellelhetőek ilyesmik,de valóban kérdéses hogy melyik a régi klasszikus,ősi,eredeti dolog,és mik a sokkal később (újra) kiadott termékek,amikért tisztességtelen annyit kérni amennyit el mernek kérni értük.
Azt gondolom hogy van értékük (és valahol igaz az is hogy minden annyit ér amennyit adnak érte),de sokszor az egyik "okostojás" generálja a hülyeséget a többi meg megy utána.

Tehát aki tényleg őszintén gyűjt,és tudja hogy csakis így juthat hozzájuk,az lehet hogy ilyen feltételek mellett is megveszi ezeket,így az eladók szempontjából nincs semmi értelme csökkenteni az áraikat.
(Tudom hogy senki sem ad el dolgokat szívesen,főleg mélyen érték alatt,én sem...de így ennek a folyamatnak soha nem is lesz vége,minden marad ugyanúgy,illetve még drágább lesz minden idővel.)

Én sokszor ezért is "erőltetem" a bartert,cserét,mert így talán mindketten jobban járhatunk a csere partnerrel,mintha meg kellene venni a dolgokat. :-)

Amúgy sok esetben figyelgetem hogy a klasszikus cserekereskedelem megint kezd éledni, minden területen.
Israti71 734171 2025. február 17. 11:38
Válasz erre
Köszi!

Még nem biztos hogy beinvesztálok egy ilyenbe,és nem elsősorban az ár miatt,hanem azt nem tudom hogy tényleg a "szívemhez nőhet-e",vagy csak nézegetem és ezt(is) eladom majd.
Sajnos olyan vagyok hogy nagyon be tudok lelkesedni egy-egy ilyen nem mindennapi dolgon,rövid idő alatt pénzt és időt sem kímélve beszerzem a világ végéről is (mint a Pegasus dínós dolgaimat is),majd kiderül hogy "nem az igazi".

(A dínókat sajnos amiatt hirdetgetem,mert tavaly egy rosszul sikerült munkahelyváltás miatt hamarabb mentem a levesbe mint az előzetesen látszott,így az ebből befolyó pénzeket is az "élet gondjaira" kellene most fordítanom.)

De...amúgy ez még nem a világvége,ezután is lesz valahogy,így amint aktuális lehet,és a döntés igen lesz,rajtolok.

Tegnap esete átnéztem egy csomó,főleg külföldi oldalt ahonnan rengeteg (jobbára 1/72) Imex,Airfix,Revell és egyéb vadnyugati szettet lehetne háziasítani,csak sajnos a postaköltségek horror árai és a várható magyar vám hozzáadásával olyan drága lenne minden,hogy inkább hagyom.

Meg elég picik is,bár nagyon szépek és kívánatosak.

Uff...beszéltem. :-)
Gabusch 734170 2025. február 17. 11:29
Válasz erre
FB-on van egy trafikárus topik, ott rendszeresen jelennek meg eladó játékkatonák, de valami embertelen áruk van. Jó, hogy a fizetések sem a 2000 Ft-os sávban mozognak, mint amikor 1-2 Ft volt ezeknek darabja, hanem mondjuk 150-200-szor annyi, de ahogy néztem, ezeknek még sokkal nagyobb szorzóval ment fel az áruk.
téglatesó 734167 2025. február 17. 10:36
Válasz erre
Helló Israti!

Ezekről az Italeri battlesetekről itt találsz infókat:
www.plasticsoldierreview.com/ShowFeature.aspx www.plasticsoldierreview.com/ShowFeature.aspx

Ezek mind alapvetően régi Esci vagy újabb Italeri figurakészletek újradobozolva valamilyen kiegészítővel, pl. lézervágott karton, vagy fröccs műanyag épületekkel, stb. A világháború témájúakhoz adnak még szintén Italeri fast-build (pár alkatrészből álló, leegyszerűsített kivitelű, wargame) harckocsikat, esetleg egy-egy régebbi Italeri löveget. Valamikor régen az Esci/Ertl-nek is volt hasonló dioráma-sorozata, annak a felújított változata ez a mostani sorozat.
Laac 734166 2025. február 17. 09:36
Válasz erre
Az igen!
Na azok voltak azok. Az enyémek a 70-es évek elejéről származtak. Volt egy jó kis trafik a Sámsoni úton a vasúti átjáró mellett. Az épület talán még mindig áll. Na az volt a kincsesbánya. Kb 2Ft volt akkoriban 1 ilyen katona (rézbőrű). Talán azok nem ilyen áttetsző színűek voltak. Volt benne anyag és nem ennyire "elmosódott " volt a felülete. Sajnos már fogalmam sincs hol lehetnek. ki örökölhette meg.
magyaralba 734163 2025. február 17. 00:15
Válasz erre
Sziasztok!

Nagyom klassz hogy ilyen oldal is létrejött.. a műanyag harcosokból elég sok ismerős gyerekkoromból... nekem volt olyan is ami egy lovas indián és lasszózó lovas cowboy kombóból állt... régi szép emlékek ..

Akit érdekelnek az 1/35 méretű figurák és szettek itt az MB oldalán elég sok dolgot lehet találni...

www.mbltd.info/figures/1-35-scale.html
Gabusch 734161 2025. február 16. 22:40
Válasz erre
Én dédelgetek egy hasonló ötletet. Volt 50 éve egy Midway's Haunted House nevű arcade játék. Boszorkányt, macskákat, sírrablót kellett lődözni.
Meg szeretném csinálni 3D nyomtatva, csak egyelőre arra nem jöttem rá, milyen elven lehetne a találatokat értékelni. Mozgatni simán tudom. A dugós megoldás egyszerű, de nem játszik, mert többször is el kellene találni. Eredetiben mindenféle érintkezőkkel oldották meg (1972-es játék, ha jól emlékszem, szigorúan elektromechanikus) tehát mondjuk két potméterrel elvben megoldható, csak éppen le fogom tépni a helyéről a puskát (ami egyébként pont egy átalakított dugós puska lenne), így vannak kétségeim a működőképességét illetően.

Ha ezt meg tudom valahogy oldani, akkor meg lehet csinálni úgy, hogy a figurákat és a hátteret lehet cserélgetni, legfeljebb hangja nem lesz, mert az elég speciális az eredetiben. Ámbár valami cserélhető kártyás MP3 playerrel megoldható lehet az is, csak olyanom nincs.

Ötleteket szívesen fogadok, különösen a lövöldözés tekintetében. :)
Israti71 734155 2025. február 16. 20:55
Válasz erre
neprajz_document
neprajz_document
sereg3_honlap
sereg3_honlap
images
images

Igen...a műanyag vadnyugat kora...felejthetetlen.

Itt egy link a Néprajzi múzeum egyik ilyen gyűjteményéről.

www.neprajz.hu/madok/kutatasok-sorozatok/_kortars-mutargyak/kortars-mutargy---2014.-aprilis.html
Israti71 734154 2025. február 16. 20:40
Válasz erre
Ami még eszembe jutott és kifejezetten kellemes gyerekkori emlékem,egy (talán NDK-s) fa erőd volt,amihez volt vagy öt maroknyi trafikos indiánom,cowboy-om,egy két csövű dugós puskám,meg egy (mai szemmel szinte nevetséges,de akkor nagyon is menőnek számító) western vonatom,így hát adott volt a napi csata ahol (rajtam kívül) mindenki a fűbe harapott.

A dugós puska elején lévő madzagokat levágtam amik a "töltényekhez" voltak rögzítve,így a két kis,fordított veder formájú műanyag dugócska jó messzire el tudott repülni,és mivel elég jól céloztam,sokszor volt katartikus sikerélményem. :-)

Az egyetlen hátránya az volt hogy a puska elég hangosan működött,ami anyámékat kis híján az őrületbe kergette...de valahogy túlélték.

Öregfiúk...gondolom az ilyesmik veletek is megtörténtek. :-)
Israti71 734153 2025. február 16. 20:28
Válasz erre
Húúúú,csak most nézem...1/72-ben igazi western kánaán van kiadva.

Gyönyörű doboz grafikákkal,gondolom szuper tartalmakkal...lehet hogy ilyet is kell szerezni párat?

www.google.com/search
Israti71 734152 2025. február 16. 20:22
Válasz erre
A Youtube linkek lemaradtak,pedig megesküdnék rá hogy belinkeltem ide őket. :-)

www.youtube.com/watch
www.youtube.com/watch
Israti71 734151 2025. február 16. 20:19
Válasz erre
FARMHOUSE BATTLE - American Civil War 1864 - BATTLE SET (1)
FARMHOUSE BATTLE - American Civil War 1864 - BATTLE SET (1)
THE LAST OUTPOST 1754-1763 FRENCH AND INDIAN WAR - BATTLE SET (2)
THE LAST OUTPOST 1754-1763 FRENCH AND INDIAN WAR - BATTLE SET (2)

Talán tavaly vagy tavaly előtt jelentek meg az Italeri 1/72-es play szettjei több témában.
Ebből szerintem kettő van western témában.

Az egyik egy polgárháborús farmház szett,a másik pedig az utolsó mohikán szerű téma.

Szerintem jópofák,csak az a bajom velük hogy elég kicsi méretarány,bár a teljes diorámák,amik megépíthetőek,már tekintélyesebbek egyben.

Vélemények?
Esetleg valakinek van ezekből?

Huszonpár ezres kategóriák általában szettenként,ami,ha úgy nézzük,ennyit egyben kiadva érte nem kevés,viszont a tartalom nagyszámú,így esetleg már elfogadhatóbb az összeg.

Itt Debrecenben még csak egy helyen láttam ilyet,de az a Pax Romana ókori szettje,meg pár Napoleoni csaták témájú farmház volt.

Netes képek alapján "cukkerek",és kinek hogy...nekem tetszenek. :-)

shop.modell.hu/italeri-6179-farmhouse-battle-american-civil-war-1864.html
www.youtube.com/watch

shop.modell.hu/italeri-6180-the-last-outpost-french-and-indian-war-1754-1763.html
Gabusch 734100 2025. február 15. 21:02
Válasz erre
A Concord Stagecoach Lindberg gyártmány. 2013 óta a Round2 része. A Round2 néha ad ki régi készleteket, pár éve pl. ismét piacra dobta az 1:537-es Enterprise Refitet az AMT kínálatában. Sajnos, nem a sima felületűt, hanem egy rondán panelezettet. 40 éves makett.

Tehát elvi síkon előfordulhat, hogy ismét bedobja a postakocsit is, bár eléggé ellentmond a dolognak, hogy ha jól láttam, 2006-os, tehát elvileg lehet még belőle több a piacon. Most van egy használt az Ebayen, 100 fölött jön ki és nem tudni, milyen állapotban van. Lévén egy háromnegyed méteres makett, több figurával, annyira nem is drága.
Israti71 734084 2025. február 15. 18:00
Válasz erre
Hát...nem olcsó,de legalább drága.
Az Andrea szettje 54mm-es,a Lindberg pedig 1/16,amit én kinéztem magamnak anno.

Amúgy a HB szettek azok mik amikről korábban jelezted hogy nem annyira jönnek be neked?
(Nem MB esetleg?)
Nekem egy van a Master Box-tól,az a lovas Buffalo Hunter 1/24-es,de annyira nem volt rossz.
Kicsit hasonló a Miniart dolgaihoz,meg talán a szintén ukrán ICM-es cuccokhoz,anyagában legalább is.
Való igaz hogy nem a legjobbak,de relatíve olcsóak és jobban elérhetőek mint a nagy nevű nyugati gyártók termékei.

Nekem a Pilipili műgyanta 120 mm-ese az eddigi legjobb szerzeményem ebben a témában,de ha sikerülne,a régi Verlinden egy-két indiánját is megépíteném.

Nézegetem a szintén ritka és elég drága Amati figurákat is,és bár volt ilyen márkájú 120 mm-es figurám,nem vadnyugat voltak hanem ókori,középkori témában.Azok általában nagyon jó minőségűek,de mivel szelektálnom kellett a figuráimat,ezeket el is adtam.

A kínai "piacokon"(online) lehet látni olyan indián-cowboy figurákat,amik nem rémisztő árakon vannak,és méretarányokat tekintve is jó a skála,de kicsit idegenkedem tőlük.
Egyet vettem januárban,egy 1/24-es Pawnee harcost,ami nagyon szépen ki van dolgozva és mint első vevős akció,alig pár száz forintba került az eredeti több ezer helyett,így gondoltam,ennyiért még kidobni se volna nagy kár ha olyan rossz lenne...de nem volt az.
(Neked amúgy vannak figuráid,bármid a témában?)
Laac 734082 2025. február 15. 17:22
Válasz erre
Szia Israti71!
Ugyanaz lehet a gyártója, mint amit te találtál az ebay-en. A gyártó maga nagyon jó, sok ritka és szép terméke van, de sajna elsősorban nem a hazai piac a célpontja.
www.andrea-world.com/en/1/andrea-miniatures-catalogue/104/the-golden-west/54/s4-s06-stagecoach-1880.html

A filmet is érdemes megnézni.
Üdv: Laci
Israti71 734069 2025. február 15. 12:55
Válasz erre
Lindberg 70351 Concoerd Stagecoach
Lindberg 70351 Concoerd Stagecoach
li70351pic1
li70351pic1
1/16 Horse Drawn Artillery
1/16 Horse Drawn Artillery
Lindberg 70349 Horse-Drawn Artillery.
Lindberg 70349 Horse-Drawn Artillery.

Szia Laci!

Köszönet hogy te is benéztél.:-)

Nyugodtan linkelhetsz,azzal semmi baj nincs.

Én is szerettem volna szert tenni egy ilyesmi Stagecoach fogatra pár éve,de csak az Ebay-en lett volna ,szinte kisebb használt autó árában.

Ezt a nagy méret kedvelőinek ("Big is beautiful") találták ki,és a Lindberg adta ki többször is az idők folyamán.A régi szettjeik ma már bőven vintage kategóriák,de vannak egész új,gondolom újra csomagolt kiadásaik is.
Emellett a postakocsi mellett volt/van nekik egy hadi fogatuk is,amin pár Yenkee-északi katona húzat egy kocsi szekéren egy ágyút.

Átmenetileg lemondtam erről a dologról,de néha úgy érzem hogy egy ilyen mégis kellene.:-)

A két darabos réz felsőtestes indiánokkal szoktam néha összefutni a felületeken,ha esetleg érdekelhet ilyesmi,szólok neked.

Ami Te kinéztél Sragecoach-ot,az melyik gyártótól volna és mekkora méretarányban?
Laac 734062 2025. február 15. 11:04
Válasz erre
S4-S06-01
S4-S06-01

Sziasztok!
Nekem tetszi ez a Topik. Köszönet érte. Igazán hiánypótló és egy kicsit elhanyagolt a téma. Pedig a legtöbbünknek volt ilyen játéka. Indián katona. Aztán 2 db-ból álló a felső teste réz-színű "rézbőrű". Az már maga az álom volt.
Miközben szeretne valaki ilyet venni manapság nem annyira egyszerű. Nekem valahogy a HB indian series sorozata valahogy nem jön be. A fém figurák viszont kezdetnek kicsit sok. Valami átlagos minőségű termékre lenne szükség.
Szóval pár hónapja újranéztem a hatosfogat "Stagecoach" című filmet, ráadásul színezett verzióban erős késztetést éreztem arra, hogy összerakjak egy ilyen makettet. Keresgéltem a témában, de semmi használható, vagy játék, vagy fém.
Itt az előbb leírt problémákkal szembesültem. Maga a fogat 460 Euró, festve is kapható 2700 euróért.
Szóval mi most a témában, témákban az elérhető, elfogadható választék?
Van a filmhez és az említett maketthez linkem, ha valakit érdekel kirakom ide ha lehet.
Üdv és köszi!
Israti71 734060 2025. február 15. 09:18
Válasz erre
Szia!

Amiket leírtál,abban sok igazság van.
A figura természetesen zsírtalanítva volt még az alapozás előtt,tehát elvileg nem maradhatott rajta semmi...bár mikroszkóppal nem ellenőriztem. :-)
A stiftes megoldásokat is használom (nem minden esetben),de ennél a figuránál még valóban nem csináltam meg,mert annyira nehéz is,hogy ezen a stiften megtartani nem is nagyon lehetne menet közben.
A lóba szerintem fúrok még egyet,meg egy lukat főnök őkelme nemes hátsófelébe,de a beragasztást csak a végleges felültetés során szeretném alkalmazni.

Tudom hogy az összefogdosással megvan annak lehetősége hogy visszakopik onnan a festék,ezt be is kalkulálom minden esetben,de sajnos van nálam egy olyan probléma,hogy a bal kezem sutasága miatt pl.nem tudok jól tartani (kicsi felületeket,mint pl. egy stift szerűség,főleg ilyen,relatíve nagy súly esetén),és emiatt,hogy stabilabban meg tudjam fogni a festendő dolgot,keresek rajta két olyan pontot,amit könnyen ki lehet javítani a legvégén,amikor már anélkül is sikerülhet ez a dolog,hogy nem kell hozzányúlni a figurához.

Ez az indián figura annyiban más mint a korábban általam épített figurák,hogy a festés előtt sokkal több mindent kellett készre ragasztani,így a festendő felületek elérhetősége az ecsettel,nagyobb kihívás,tehát nekem ehhez jól meg kell tudnom fogni,és ebben a stift nem volt megoldás.

A magam hülyesége az hogy "erőltettem" a teljes képet a lovat az indiánnal a hátán,és mivel most még nagyon instabil a paci állóképessége,könnyen csúszott le a muksó róla.
Ez kockázattal járt,de tudhattam,mert nem első esetben történt,viszont lassan megtanulom hogy az ilyesmi,gyerekes baromságokra semmi szükség.

A lónál annyival jobb a helyzet,hogy rajta van rádörzsöléssel készült több réteg Pentart Akril fényes fehér festék,ami kis túlzással olyan erősen tapad,hogy szinte elpusztíthatatlan.
Ez jól bírja a fogdosást is,meg a foltozás jellege lehetőséget ad arra hogy tudjak két olyan biztos pontot találni a lovon,amikor is stabilan tudom tartani a festés ideje alatt.
Ezt a nagytestűt bizony forgatni kell több esetben is hogy mindent elérjek rajta,emiatt kellett ezt így kitalálnom magamnak.
A legvégén pedig megint csak jöhet a végjavítás,ott ahol kellhet.

Nem gyerekes védekezés céllal írom ezeket a sorokat,és mint mondtam korábban,sok igazságot leírtál,de sajnos nálam kicsit másként mennek a dolgok,a bal kéz időszakos (talán idegi alapú) suta fogási nehézségei miatt.

Ez már elég régen megvan,plusz sajnos van egy (gyalugép balesetből származó)két ujjat érintő csonkolásom is,a bal,azaz a tartó kezemen ami miatt megint csak fura a dolog,de nem adom fel,így kellet újra tanulnom bizonyos dolgokat amik korábban jól,jobban működtek. :-)

Tehát stift lesz,de majd csak a legvégén fogom bedugni azt ahová kell. :-)
kató 734055 2025. február 14. 20:52
Válasz erre
A pillanatragasztónak elég erősen kellene fognia a fémet . Ha esetleg maradt rajta formaleválasztó a gyártás után , az persze ront a ragasztó tapadásán . Ezért fém figuráknál igencsak ajánlott az alapos zsírtalanítással kezdeni . Szintén célszerű (főleg a nagyobb alkatrészeket) megcsapozni a nagyobb ragasztási felület elérése végett .
Nekem az is fura , hogy se a lovat , se a lovasát nem csapoztad meg . Ekkora tömegű figura nem biztos , hogy stabilan megáll majd a végén az alapon a kis gyári rögzítőcsapokon . És így festés közben is megnehezíted saját dolgodat . Ha nincs az indián csapozva , hogy fested ? A már festett résznél fogod meg ? Így könnyen megsérülhet a festés és tönkreteheted az eddigi munkádat ... Ha felküldesz egy erős drótcsapot a valagába , annál fogva fixen tudod tartani festés közben , és a kész figurát is könnyen és stabilan tudod majd rögzíteni , ha az "anális implantátumnak" készítesz egy fogadófuratot a ló hátán .
Israti71 734050 2025. február 14. 17:37
Válasz erre
Szépen sikerült figura ez is képen.

A Kindere-eket én az AK oldószeres szürkéjével alapoztam,de valóban,nem volt tökéletes erre a célra.Az általad citáltakat sajnos nem ismerem,de még megismerhetem.

A lándzsáról "letört"/visszavált toll eleve ragasztott alkatrész volt,amit pillanatragasztóval tettem fel korábban.Sajnos ezek a ragasztók is gyengén fognak (bizonyos anyagokat legalább is)emiatt egy mechanikus behatás,mint egy ilyen esés miatt simán vissza tud válni az a lakatrész.

A kenusra még majd rákeresek,tényleg tetszetős,hátha összejön majd egy ilyesmi valamikor.
Cs.Béla 734048 2025. február 14. 15:16
Válasz erre
064
064

Nekem is megvan ez a 90-es Pegaso, de még nem álltam neki. A törést nem értem, a tollak fémből van, az adott vastagságnál az nem nagyon tud törni.
A Kinder figurák alapnak jók, viszont ezt a fajta fémet figuraalapozóval érdemes lefújni (Vallejo, Citadel, Army Painter, stb.), azokra tapad tökéletesen a festék, nincs kínlódás.
Amit belinkeltél, már megfestettem, de ahogy láthatod a fotón, azt már több mint 10 éve követtem el :)
A kenus figura a Scalebro terméke.
  Tovább >>>
1.,2.
1., 2.